Page 1

Internationaal tekenfestival THE BIG DRAW EINDHOVEN 2016 Edition 3 - 2016 | Artwork by Iain Mac Arthur

ZATERDAG-WOENSDAG

Focus on S.T.E.A.M. Power Theme Science Technology Engineering Art and Math Artwork by Fernanco Vicente (.es)

SAMEN WAT BETEKENEN

01- 05 OKTOBER 2016

W W W. T H E B I G D R A W E I N D H O V E N . N L


2

Festivalkrant The Big Draw Eindhoven | Uitgave 3, 2016

The Big Draw 040 SAMEN

BETEKENIS GEVEN HET VERSCHIL MAKEN

“Een man wandelt langs het strand als zijn blik valt op een jonge vrouw, die bezig lijkt met een soort rituele dans. Ze bukt zich, richt zich helemaal op en werpt vervolgens haar arm uit. Als hij dichterbij komt, ziet hij dat het strand bezaaid ligt met zeesterren, en ze gooit ze één voor één in zee. Hij zegt, een beetje plagerig, tegen haar: “Er liggen zeesterren zover je kunt zien, kilometers en kilometers. Wat maken deze paar, die je nu redt, nu voor verschil?”. Ze glimlacht, bukt zich en gooit nog een zeester terug het water in. Dan zegt ze heel kalm: “Het maakt in ieder geval verschil voor deze.” Uit: ‘De kunst van het mogelijke’, Benjamin Zander (2004)

Samen betekenis geven en samen het verschil maken. Hoe klein ook. Elk verschil telt. Omdat ieder mens telt. Een creaeve en fijne samenleving zorgt ervoor dat iedereen kansen krijgt. Tijdens The Big Draw is er speciale aandacht voor het Jeugdcultuurfonds Eindhoven. Via de acviteiten jdens deze week wordt geld ingezameld om voor de kinderen in Eindhoven het verschil te kunnen maken. Een week die bol staat van de creaviteit zorgt op die manier dat alle kinderen hun creaviteit kunnen ontwikkelen. WAT WIL HET LANDELIJKE JEUGDCULTUURFONDS? Kunst is goed om te doen, voor alle mensen en voor kinderen in het bijzonder. Het Jeugdcultuurfonds wil financiële drempels weghalen om kinderen in achterstandsposies de kans te geven om mee te doen door middel van aceve kunstbeoefening. Het Jeugdcultuurfonds smuleert daarmee de persoonlijke ontwikkeling van kinderen die in armoede opgroeien. Het Jeugdcultuurfonds draagt daarmee bij aan een creaeve en innovaeve samenleving.

EFFECTEN VOOR KINDEREN Het ontwikkelen van je eigen creaviteit en het laten horen of zien wie je bent en wat er in je lee, hee grote effecten. Wie aan kunst doet, krijgt meer zelfvertrouwen, het concentraevermogen neemt toe en het vergroot de sociale vaardigheden. Deze effecten zijn juist zo belangrijk voor de groep kinderen in achterstandsposies. Hun zelewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Daarom wil het Jeugdcultuurfonds dat ook deze kinderen de gelegenheid krijgen om acef aan kunst te doen.

JEUGDCULTUURFONDS EINDHOVEN JCFE Volgens schangen leven er in Eindhoven ruim 4.000 kinderen onder de zogeheten ‘armoedegrens’. Voor hen is je ontwikkelen door te musiceren, toneelspelen, schilderen, dansen of schrijven nauwelijks weggelegd. Het acef beoefenen van kunst kost geld. Naast de lessen is er materiaal nodig zoals instrumenten, kostuums of schildersbenodigdheden. Ook in Eindhoven zien veel kinderen in deze vervelende situae. En daar kunnen we met ons allen iets aan doen. We kunnen het verschil maken. Hoe klein ook. HOE KOMT JCFE AAN BIJDRAGEN? Het Jeugdcultuurfonds Eindhoven ontvangt bijdragen van het landelijke jeugdcultuurfonds, de gemeente Eindhoven en gien van bedrijven en parculieren. Jeugdcultuurfonds Eindhoven hee de status van culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Het is daarmee (fiscaal) extra aantrekkelijk om een gi te geven aan het fonds. Om te zorgen dat zoveel mogelijk geld ten goede komt aan de kinderen, werken het Jeugdcultuurfonds Eindhoven en Schng Leergeld en het Jeugdsporonds Eindhoven op vele vlakken samen.

WAT WORDT ER MET DE BIJDRAGEN GEDAAN? Het Jeugdcultuurfonds Eindhoven is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeijd van 4 t/m 18 jaar en richt zich op de professionals die werken met deze groep kinderen uit de jeugdzorg en het onderwijs. Zij verzorgen de aanvragen en de inkomenstoets. Het geld gaat rechtstreeks naar de instellingen of personen die de kunsteducae verzorgen. Met de bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds Eindhoven kan bijvoorbeeld het lesgeld of de instrumenten betaald worden. Het geld wordt aljd door een intermediair aangevraagd, die werkt in de omgeving van het kind (bijvoorbeeld een leraar of iemand van Bureau Jeugdzorg). Er is gekozen voor een systeem waarbij de culturele instelling, vereniging of winkel de rekening rechtstreeks naar het Jeugdcultuur­ fonds stuurt. Juist deze aanpak maakt het Jeugdcultuurfonds Eindhoven laagdrempelig, ouders/ verzorgers hoeven zelf geen ingewikkelde aanvraagformulieren in te vullen of bonnetjes te bewaren. WAT KUNT U BETEKENEN VOOR HET JEUGDCULTUURFONDS? Uw morele en financiële steun helpt deze kinderen zich verder te kunnen ontwikkelen. U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer NL65 RABO 0153425628 t.n.v. Jeugdcultuurfonds Eindhoven. Elke steun is welkom. Elke steun maakt het verschil.

Hartelijk dank voor uw bijdrage! Namens alle kinderen. En namens het bestuur van Jeugdcultuurfonds Eindhoven Relinde Janssen, Frederiek van der Ploeg, Margreeth Broens, Paul Peters en Giel Pastoor In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


3

OPROEP / NIEUWS ©

SAMEN WAT BETEKENEN SAMEN eken mee en maak WAT samen het BETEKENEN

t

Geef uro aub 1 e t voor he doel !

verschil

1 euro voor het doel

Voor ruim 4.000 kinderen in Eindhoven is actieve kunstboefening niet weggelegd. The Big Draw steunt het Jeugdcultuurfonds. Daarom staat op elke locatie een donatiebox! We willen € 1,- per workshop aan u vragen als u deelneemt aan een tekenactiviteit. Deze opbrengst komt geheel ten goede aan het fonds. The Big Draw Eindhoven. Een tekenfestival dat co-creatie stimuleert bij jong & oud en het Jeugdcultuurfonds ondersteunt.

Adverteerders nodig Om dit festival te kunnen blijven organiseren zijn adverteerders & sponsoren nodig. Spreekt dit festival u aan? Help ons. Neem contact op.

Vrijwilligers gevraagd The Big Draw Eindhoven is op zoek naar vrijwilligers die van aanpakken weten. Per dag komen tientallen mails en telefoontjes binnen. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Yvon van Rijswijk via email yvon@thebigdraweindhoven.nl. Mail naar yvon@thebigdraweindhoven.nl

Het INTERNATIONALE TEKENFESTIVAL THE BIG DRAW vindt voor de derde maal plaats in Eindhoven en duurt ditmaal 5 dagen. Van 1 tot 5 oktober kan jong & oud overal in Eindhoven leuke tekenworkshops volgen, meestal gratis. The Big Draw is in 2000 ontstaan in Londen en is al jaren een daverend succes in meer dan 20 landen, in steden als Londen, Berlijn, Barcelona, Gent, Los Angeles, Sydney en Singapore e.a. In Eindhoven zamelen geld in voor het Jeugdcultuurfonds Eindhoven. Op de website van Internationaal tekenfestival The Big Draw vindt u uitgebreidere info over dit festival. Bij Civo Design, Hoppenbrouwers, Van Beek en andere hotspots in de stad kunt u programmaflyers halen. Welke hotspots? Kijk achterop deze krant. Het programma staat ook online. www.thebigdraweindhoven.nl

The Big Draw Eindhoven

Fotografie door Saskia Holtjer © www.saskiaholtjer.nl

The Big Draw. Niet om te leren tekenen! Maar tekenen om te leren. Dit festival brengt een ode aan de tekening en heeft een educatieve missie | We leven in een cultuur waar we denken dat woorden en cijfers belangrijk zijn. Maar er zijn honderden voorbeelden dat een tekening veel beter communiceert. Tekenen helpt mensen hun denkwereld te visualiseren en communiceren en stimuleert ons bij de ontwikkeling van ideeën. We pleiten er dan ook voor dat de tekening weer moet worden ingebed in ons leerstelsel in alle fasen van het primair en voortgezet onderwijs.

THE BIG DRAW DENKT DAT IEDEREEN KAN TEKENEN. U OOK! | Alles wat je tekent heeft een betekenis en alles wat je tekent ben jezelf. Ook kijk je met meer aandacht naar je omgeving. Tekenen vormt een hulpmiddel bij het leren op alle leeftijden! Vraag een kind te tekenen waar zijn of haar dromen over gaan. Vraag een ingenieur zijn ideeën uit te leggen. Daarom voeren wij campagne. We willen de waarde van tekenen onder ieders aandacht brengen. The Big Draw nodigt u uit om mee te tekenen.

Lees meer op www.thebigdraweindhoven.nl

Een week vol workshops en tekenactiviteiten | Er zijn tekenprojecten op scholen en zorginstellingen, workshops in ateliers en bedrijven, en activiteiten buiten; in de natuur of op straat voor jong & oud. Bekijk het programma! Come and draw with us! Yvon van Rijswijk Organisator - The Big Draw Eindhoven


4 The Big Draw 040

The Big Draw Eindhoven | Uitgave 3, 2016

EXPO TEKENDEMO & KUNSTVEILING

Zaterdag 1 oktober bij Meet The Creators

WINKELCENTRUM DE HEUVEL 13.00 UUR

Jennifer Smith Olieverf en acryl www.jennifersmith.nl Marcus van Roode Gemengde techniek www.marcusvanroode.nl

Maarten de Kok Aquarel techniek www.maartendekok.com Erik de Jonge / Dani van Doorn Olieverf en acryl erikdejonge.jouwweb.nl Miranda Vries Illustratie/acryl www.doekiekunst.nl Trijnie Nanninga Lijntekeningen, illustraties www.trijniemnanninga.nl Hilma Bovenkerk Gemengde techniek/graffiti www.artconnect.co.nl Tanya Cnossen Polishchuk Gemengde techniek www.raduga-eindhoven.nl Eef Lacht Gemengde techniek/tekening https://webgram.co/eef_lacht Rik van Iersel Veiling: 2 keramieken evoluons www.rikvaniersel.nl

Zaterdag 1 okt. om 13:00 uur opent het Jeugdcultuurfonds een speciale KUNSTVEILING op de 1e etage van de Heuvel bij de Art Gallery “Meet The Creators”. Er worden 2 unieke evoluons geveild van de kunstenaar Rik van Iersel. Negen kunstenaars schilderden ieder 1 doek voor deze veiling. Summa College en ARCHIPEL maakten samen ook een te veilen kunstwerk. U bent van harte welkom tijdens deze kunstveiling. Kunstenaar Stefan Bleekrode exposeert zijn werk. De opbrengst is voor het goede doel. 1 okt. Winkelcentrum De Heuvel. 1e etage

Zaterdag 1 oktober start om 14:00 uur de vernissage van Stefan Bleekrode. Om 15:00 u. start de eerste tekendemo. Ook op zondag!

MEET THE CREATORS WINKELCENTRUM DE HEUVEL 14.00 UUR.

STEFAN BLEEKRODE Atelier Nieuw Realisme The Big Draw is trots op de deelname van het grote Eindhovense tekentalent Stefan Bleekrode. Vanuit zijn atelier op de derde etage in het voormalige gebouw van Augustianum in Eindhoven verovert Stefan stormenderhand de wereld met o.a. zijn fabelachtig gedetailleerde stadstekeningen. Stefan geeft zaterdag + zondag tekendemo’s bij Meet The Creators in winkelcentrum De Heuvel en exposeert er zijn werk. | www.stefanbleekrode.com

PORTRET TEKENEN EN SCHILDEREN OP ZATERDAG EN ZONDAG (1-2 OKT) 2X PER DAG. 10-12 en 14-16 uur. Aanmelden via www.ateliernieuwrealisme.nl Daalakkersweg 6-12 Eindhoven 5641 JA

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


HET BIG DRAW PROGRAMMA 5 TATTOO ART & “GREY HORIZONTALS” ... EINDHOVEN VIERT

30 jaar open huis SINT CATHRIEN Door kunstenares Tanya Cnossen Polishchuk en creatieve kinderen “Dieren in de bijbel”

TATTOO ART EVENT > DIVERSE ARTIESTEN VRZAZO 30/09  2/10 TAC DUIKT IN DE WONDERE WERELD VAN TATTOO ART. DIVERSE ARTIESEN PRESENTEREN WERK OP DIVERSE ONDERGRONDEN.

OPEN HUIS | SINT CATHRIEN | Catharina Kerk Vrijdag 30 september: viering 30 jarig bestaan Vanaf 15.30 uur ontvangst met koffie / thee 16.00 u. welkomstwoord 16.10 u. dankdienst 16.40 u. korte toespraken 17.00 OPENING EXPOSITIE ‘Dieren in de bijbel’ Het duurt tot 19:00 uur. Iedereen is welkom.

BOEK LAUNCH ‘GREY HORIZONTALS’ VAN GAM BODENHAUSEN ZATERDAG 1 OKTOBER AANVANG 15:00 UUR. Een herorientering in het moerasachtige landschap van mijn jeugd. U bent van harte welkom.

Meer informatie over de deelnemers, het programma en de kunstenaars vindt u op de website www.thebigdraweindhoven.nl

Uitgegeven door


6 HET BIG DRAW PROGRAMMA In september 01

Zorgorganisatie Archipel maakt, in samenwerking met Summa College in sept. een te veilen kunstwerk. www.archipelzorggroep.nl - agenda

Zaterdag 1okt. 05 door

Foto: werken van de kunstveiling 1 okt.

06

ATELIER NIEUW REALISME | 10.00 u. Op locatie Daalakkersweg 6-12 kunt u op zaterdag en op zondag twee maal per dag portrettekenen en schilderen. 2x per dag van 10 -12 uur en van 14-16 uur. Zie artikel pagina 4. Aub vooraf aanmelden via de website www.ateliernieuwrealisme.nl

Rik van Iersel

Zaterdag 1okt. 11

ARTSPACE FLIPSIDE | 5 dagen lang Van zaterdag 1 t/m 5 oktober kun jij bij ArtSpace Flipside komen tekenen in de kleuren ROOD en GROEN ! Er zijn twee wanden gemaakt in de kleuren rood en groen. Aanvang 15.00 tot 21.00 uur. Samen tekenen, samen eten en praten met diverse kunstenaars die aan het werk zijn + met KIDS die plezier hebben .. en jij! Kom je ook? Tarwelaan 56a. Info op www.artspaceflipside.nl

12

VAN ABBEMUSEUM | BOOK LAUNCH v. kunstenares GAM BODENHAUSEN genaamd “GREY HORIZONTALS”, zie het artikel op pagina 5 van de krant. Gam Bodenhausen stuurt je in haar doorwerkte tekeningen op een reis die alleen maar intuïtief kan verlopen. Op zaterdag 1 okt. lanceert zij haar nieuwe boek GREY HORIZONTALS. Aanvangstijd van deze presentatie is precies 15.00 uur tot 16.00 uur. Locatie: museumwinkel. U bent van harte welkom om aanwezig te zijn. www.vanabbemuseum.nl

13

VAN ABBEMUSEUM | Kinderkunst Club | Aanvang 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens The Big Draw gaat we met de kinderen geweldige tekeningen maken. Niet op papier, maar op de ramen van de gang van het museum. Deze ruimte wordt omgetoverd tot een wonderbaarlijk kunstwerk! Doe mee! www.vanabbemuseum.nl

14

EXPOSITIE | Zorgorganisatie Archipel IN VAN ABBEMUSEUM EINDHOVEN In samenwerking met Summa College maakte Archipel een kunstwerk dat vanaf vrijdag 30 sept. gedurende drie dagen geëxposeerd wordt in het Van Abbemuseum tot zo. 2 okt. Kom kijken! Het kunstwerk maakt ook deel uit van kunstveiling bij Meet The Creators op zaterdag 1 okt. - Zie activiteitnr. 05. www.archipelzorggroep.nl - agenda

15

CIVO DESIGN | Locatie Witte Dame | Emmasingel 2 | Werk mee aan onze levensgrote CIVO Tangle ! Civo Design doet mee aan The Big Draw met een mega Tangle tekenactiviteit. Doe mee! Van 11.00-16.00 uur. | www.civo.nl

Vrijdag 30 sept. 02

OPEN HUIS SINT CATHRIEN | Expo Catharina Kerk, aanvang 15:30 uur. ‘Dieren in de Bijbel’ is een expositie van van de Russische kunstenares Tanya Cnossen Polishchuk en van een groep creatieve kinderen. Vrijdagmiddag viert OPEN HUIS SINT CATHRIEN middels deze expo het 30-jarig jubileum in de Catharina Kerk. Ontvangst vanaf 15:30 met koffie en thee. Zie het volledige programma op pag. 5 van de krant. www.openhuiscathrien.nl

03

TATTOO ART EVENT| Temporary Art Centre TAC | Vonderweg 1 Eindhoven TAC duikt 3 dagen lang in de wondere wereld van TATTOO ART. Van vr. tot zo. Zie pag. 5. | Meer info: www.TAC.NU

04

Expositie | Zorgorganisatie Archipel In samenwerking met Summa College maakte Archipel een kunstwerk dat vanaf vrijdag 30 sept. gedurende drie dagen geëxposeerd wordt in het Van Abbemuseum. Het werk maakt ook deel uit van kunstveiling van za 1 okt. www.archipelzorggroep.nl - agenda

07

08

Zaterdag 1okt. 05

MEET THE CREATORS aanvang 13.00 Kunstveiling. Locatie Winkelcentrum De Heuvel op de eerste etage. Op zaterdag 1 oktober 13:00 uur opent Jeugdcultuurfonds Eindhoven een bijzondere KUNSTVEILING bij Art Galerie “Meet The Creators”. Onder andere worden er 2 keramieken evoluons van de kunstenaar Rik van Iersel op deze veiling aangeboden. (inclusief certificaat en kunstboek) Negen kunstenaars schilderden een doek voor de veiling. Zaterdag kunt u de 9 kunstenaars ontmoeten en bieden op hun werk. Opbrengst gaat naar Jeugdcultuurfonds Eindhoven. Ook zorgorganisatie Archipel maakte in samenwerking met Summa College een te veilen kunstwerk dat geëxposeerd wordt in het Van Abbemuseum maar op de veiling wordt aangeboden. Welkom bij : www.meet-the-creators.nl www.jeugdcultuurfondseindhoven.nl www.rikvaniersel.nl - zie foto boven.

MEET THE CREATORS aanvang 14.00 Stefan Bleekrode Expo-Tekendemo In Winkelcentrum De Heuvel op de eerste etage. Op zaterdag 1 oktober aanvang 14:00 uur is de vernissage v/d expositie van Stefan Bleekrode. U bent welkom hierbij. Vanaf 15.00 zal Stefan Bleekrode verschillende tekendemonstraties geven. Stefan geeft ook op zondag tekendemo’s. Info: www.meet-the-creators.nl www.stefanbleekrode.com Tekenworkshop door John Körmeling Architect, beeldend kunstenaar, uitvinder, vrijdenker. John Körmeling heeft grote projecten op zijn naam staan en hij tekent! Zaterdagmiddag geeft hij een workshop op Strijp-S. Neem zelf wat materialen mee en schetspapier. | 14.00 u. Ketelhuisplein Zie pag. 10 | www.johnkormeling.nl

09

GGzE | BOEIENDE KUNST | 13.00 u. Workshop & expo BINNENSTEBUITEN Bij Atelier Boeiende Kunst van GGzE op de Kruisstraat 53 in Eindhoven organiseren we zaterdag + woensdag een expositie en tekenworkshop. Zie het artikel op pagina 9. Jij mag in ons atelier zelf jouw recycle-art portret maken! “Binnenstebuiten” is een inspirerende expositie die van 1 t/m 5 oktober bij ons is te bewonderen. Kom op zaterdag of op woensdag. Doe mee! Tussen 13.00 en 16.00 zijn we open. Het is voor alle leeftijden! www.boeiendekunst.nl

10

TATTOO ART EVENT| Temporary Art Centre TAC | Vonderweg 1 Eindhoven TAC duikt 3 dagen lang in de wondere wereld van TATTOO ART. Van vr. tot zo. Zie pag. 5. | Meer info: www.TAC.NU

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


HET BIG DRAW PROGRAMMA 7 Zaterdag 1okt. 16

17

STICHTING IK WIL | Creatieve middag Pastoor van Ars Kerk | Op zaterdag 1 oktober zijn ouders en kinderen van harte welkom om mee te doen aan de CREATIEVE MIDDAG die wordt georganiseerd door Stichting Ik Wil. Stichting Ik Wil bouwt aan een dragende en inclusieve samenleving. Samen mooie dingen maken, dat verbindt mensen. Doe mee! Kom! De middag is voor alle leeftijden. Sint Philomenastraat 11/13 Eindh. Meer info op www.stichtingikwil.nl Tekenworkshop bij KUNST & KO op de Hoogstraat 69 in Eindhoven. Dit wordt georganiseerd door LUNET ZORG op zaterdag 1 oktober. Voor alle leeftijden! U bent van harte welkom om mee te doen. Aanvang om 11.00 tot 17.00 uur. Meer info op www.kunstenko-eindhoven.nl

Zondag 2 okt. Maandag 3 okt. 22

23

24

Zondag 2 okt. 18

19

20

21

MEET THE CREATORS aanvang 13.00 Stefan Bleekrode Expo-Tekendemo In Winkelcentrum De Heuvel op de eerste etage. Op 2 oktober is er een expositie van Stefan Bleekrode. Vanaf 15.00 u. zal Stefan op zowel za. als zo. tekendemo’s geven. De vernissage is op zaterdag! www.meet-the-creators.nl www.stefanbleekrode.com TEKENMEESTERS | aanvang 16.00 uur De architectuurtekening herleeft ! Georganiseerd door Tekenmeesters Architectuurcentrum Eindhoven en BNA Bond Nederlandse Architecten Kring ZO Brabant. NatLab, Kastanjelaan 500, Eindhoven. Schetsworkshop-lezing + opening v/e expositie. Lezing door René Erven en Jacob Voorthuis. Meetekenen en daarna meedoen aan de expositie? Dat kan. Schrijf u in via het mailadres info@ tekenmeesters.nl Bekijk pagina 10. Meer info op www.tekenmeesters.nl Drink & Draw at THE HUB for expats door Laura Carter. Een LIVE modeldrawing workshop plus ‘socializen’. 7.00-9.00 pm. | 19.00 tot 21.00 uur Zie pag. 10. | Vestdijk 25 | € 10,- pp. TATTOO ART EVENT| Temporary Art Centre TAC | Vonderweg 1 Eindhoven TAC duikt 3 dagen lang in de wondere wereld van TATTOO ART. Van vr. tot zo. Zie pag. 5. | Meer info: www.TAC.NU

25

ATELIER NIEUW REALISME | 10.00 u. Op locatie Daalakkersweg 6-12 kunt u op zaterdag en op zondag twee maal per dag portrettekenen en schilderen. 2x per dag van 10 -12 uur en van 14-16 uur. Zie artikel pagina 4. Vooraf aanmelden via de website www.ateliernieuwrealisme.nl Twee workshops bij Zen Zien Tekenen Tekenen en tegelijk mediteren, bij Zen Zien Tekenen op locatie Hemelrijken 77 kun je zondag twee workshops volgen. Vanaf 11.00 tot 12.00 uur of ‘s middags van 14.00 tot 15.00 uur. Kom langs en doe mee. Het is gratis. Meer informatie op www.zenzientekenen.nl | Zie ook het artikel op pagina 8 van deze krant. ARTSPACE FLIPSIDE | 5 dagen lang Van zaterdag 1 t/m 5 oktober kun jij bij ArtSpace Flipside komen tekenen in de kleuren ROOD en GROEN ! Er zijn twee wanden gemaakt in de kleuren rood en groen. Aanvang 15.00 tot 21.00 uur. Samen tekenen, samen eten en praten met diverse kunstenaars die aan het werk zijn + met KIDS die plezier hebben .. en jij! Kom je ook? Tarwelaan 56a. Info op www.artspaceflipside.nl Workshop Cartoontekenen | 14.00 uur Ton Smits Huis ( € 5,- pp.| duur: 1 uur ) Ton Smits was een internationaal befaamd cartoonist in de jaren 50-60-70, werkzaam vanuit Eindhoven. Bij het Ton Smits Huis op de Jacob Reviuslaan 25 in Eindhoven wordt een workshop Cartoontekenen gegeven van 14.00 tot 15.00 uur. De workshop kost per persoon 5,- euro. Meer info vindt u op www.tonsmitshuis.nl | Zie ook het artikel op pagina 8 van deze krant.

26

Twee demo’s Japanse kalligrafie bij Zen Centrum Eindhoven ( gratis ) om 14.00 en om 15.00 uur | 45 min. door Rie Sunouchi. U bent van harte welkom om te kijken en mee te doen. Van 14.00 uur tot 14.45 uur en van 15.00 uur tot 15.45 uur. Meer info op de website van www.zeneindhoven.nl

27

Aquarel workshop | Outdoor op hoek Willemstraat-Kleine Berg | Workshop wordt gegeven door twee kunstenaars Peter Rooijakkers en Maarten de Kok. Gelieve zelf tekenmaterialen mee te nemen en een krukje om op te zitten. Van 13.00 tot 17.00 uur. Zie artikel op pagina 10. www.maartendekok.com www.peterrooijakkers.nl

COLLEGE | Groep 7b | 28 NOVALIS Maandag 3 oktober start Novalis

College met een uitdagende tekenopdracht voor leerlingen van groep 7b. Fantaseer hoe fruit gefabriceerd kan worden door machines, maak gebruik van slangen, radertjes, schroefjes e.d. Schets 3 ontwerpen. Kies daarvan de beste, werk deze uit. Info op www.novaliscollege.nl

Dinsdag 4 okt. NAAI ATELIER 2BElse | 19.30 uur

29 Op locatie Ruysdaelbaan 106 bent u op dinsdagavond van harte welkom om een workshop ‘tekenen met naald en draad’ bij te wonen. Wel dient u zich vooraf aan te melden via info@2belse.nl - Van 19.30 tot 22.00 uur. Zie artikel op pagina 4. Meer info? Ga naar www.2belse.nl

Woensd. 5 okt. 30

GGzE | BOEIENDE KUNST | 13.00 u. Bij Atelier Boeiende Kunst van GGzE op de Kruisstraat 53 in Eindhoven organiseren we op zaterdag en woensdag een TEKENWORKSHOP. Zie artikel op pag. 9. Jij mag in ons atelier zelf jouw recycle-art portret maken! “Binnenstebuiten” is ook een inspirerende expositie die van 1 t/m 5 oktober is te bewonderen. Kom op zaterdag of op woensdag. Teken mee! Tussen 13.00 en 16.00 u. zijn we open. Voor alle leeftijden. www.boeiendekunst.nl

31

ARTSPACE FLIPSIDE | 5 dagen lang Van 1 t/m woensdag 5 oktober kun jij bij ArtSpace Flipside komen tekenen in de kleuren ROOD en GROEN ! Er zijn twee wanden gemaakt in de kleuren rood en groen. Aanvang 15.00 tot 21.00 uur. Samen tekenen, samen eten en praten met diverse kunstenaars die aan het werk zijn + met KIDS die plezier hebben .. en jij! Kom je ook? Tarwelaan 56a. Info op www.artspaceflipside.nl

The Big Draw tekenvorkshops Een programma voor

alle leeftijden!

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


8 THE BIG DRAW EINDHOVEN THE BIG DRAW: NIET LEREN OM TE TEKENEN, MAAR TEKENEN OM TE LEREN

Creativiteit verbindt! Dat vinden wij bijzonder normaal. TIJDENS DE BIG DRAW 2017 LEVEREN CLIËNTEN VAN ARCHIPEL OOK GRAAG EEN BIJDRAGE AAN HET JEUGDCULTUURFONDS. DIT JAAR MAKEN CLIËNTEN ONDER BEGELEIDING VAN LEERLINGEN VAN HET SUMMA EEN GEZAMENLIJK KUNSTWERK. TIJDENS DRIE WORKSHOPS WORDT ER IN SEPTEMBER GEWERKT HET KUNSTWERK, DAT WORDT GEVEILD TIJDENS DE BIG DRAW.

DE OPBRENGST ERVAN GAAT IN Z’N GEHEEL NAAR HET JEUGDCULTUURFONDS. DAT IS VERBINDENDE CREATIVITEIT MET EEN GOED DOEL!

Het Archipel-Summa kunstwerk wordt za. 1 okt. geveild. Zie pagina 4.

ZEN ZIEN TEKENEN Expo over de beste cartoons van 2016. Van 1 oktober tot 31 december. en tegelijk mediteren. Waar? Ton SmitsTekenen Huis, Jacob Reviuslaan 25, Eindhoven. T 040 211 4786.

WORKSHOP CARTOONTEKENEN Wanneer? Zondag 2 oktober,14:00 - 15:00 uur. Kosten? € 5,- p/persoon. Waar? Ton Smits Huis, Jacob Reviuslaan 25, Eindhoven. T 040 211 4786.

Onbevangen waarnemen. Weer echt te zien. Je hand laten dansen op papier. Niet streven naar resultaat, geen oordeel. Je hoeft niet te kunnen tekenen, ga gewoon mee op reis!

2 tekenworkshops! Zondag 2 oktober Zondag 2 oktober 11:00 tot 12:00 uur 14:00 tot 15:00 uur TonVoor Smits: volwassenen internationale cartoonist uit de jaren 50-60-70, wonend/werkend in Eindhoven. Voor volwassenen Tekenen als een vorm van mindfulness: om de wereld werkelijk te leren zien. Om te leren waarnemen zonder te oordelen.

@zenmeditatie

Zen Zien Tekenen | Hemelrijken 77 5612LB | Eindhoven | 0628341339

Wilt u ook les voor uw school? E-mail : info@tonsmitshuis.nl Ton Smits: internationale cartoonist uit de jaren 50-60-70, wonend/werkend in Eindhoven.

Les aan Scholen

Basis Onderwijs : Les emoties en cartoons incl. tekensessie. Voortgezet Onderwijs : Les karikaturen incl. tekensessie. Zie www.tonsmitshuis.nl voor info over museum, les, tarieven.

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


Creativity is contagious .... pass it on.

Albert Einstein

THE BIG DRAW: TEKENEN VOOR VOLWASSENEN, TIENERS EN KINDEREN.

ZATERDAG 1 OKTOBER WOENSDAG 5 OKTOBER Expositie & workshop “Binnenstebuiten” Bij Atelier Boeiende Kunst van GGzE op de Kruisstraat 53 in Eindhoven organiseren we tijdens het festival The Big Draw op twee dagen een leuke workshop. Op zaterdagmiddag 1 okt. en op woensdagmiddag 5 oktober laten we zien dat aan de buitenkant niet altijd te zien is wat er in iemand omgaat. Je kunt op beide dagen van 14:00 uur tot 16:00 uur komen kennismaken met de mooie, vreemde of wilde fantasieën van onze kunstenaars. Jij mag in ons atelier zelf jouw recycle-art portret maken! Doe mee en deel al bouwend jouw gedachtenwereld. De expositie “Binnenstebuiten” is tijdens tekenfestival The Big Draw (1 t/m 5 oktober) alle dagen te bewonderen. Tussen 13.00 en 16.00 zijn we open! | Voor alle leeftijden. www.boeiendekunst.nl GGzE | BOEIENDE KUNST | KRUISSTRAAT 53 | EINDHOVEN

Kijk en onderzoek hoe fruit groeit

Bij Novalis College, een school voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs in Eindhoven is de pedagogie geïnspireerd op het mensbeeld zoals dat in de antroposofie is ontwikkeld. Het onderwijs is gericht op een zo volledig mogelijke ontwikkeling naar hart, hoofd en handen. Dit houdt in dat gewerkt wordt aan de intellectuele, sociale, kunstzinnige en praktische ontwikkeling. Ga voor meer info naar www.novalis.nl

The Big Draw opdracht klas 7B Kijk en onderzoek hoe fruit groeit, hoe de bladeren eruit zien, hoe de takken verlopen in de bladeren en toelopen naar het fruit. Hoe ziet de bloesem eruit? Wat is de taak van de bijen? Oefen eerst met wasblokjes en frotteren, aquarel en met de fineliner. Fantaseer hoe fruit gefabriceerd kan worden door machines. Maak gebruik van slangen, radertjes, schroefjes e.d. Schets nu drie ontwerpen. Kies daarvan de beste en werk deze uit.

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.

9


10 THE BIG DRAW EINDHOVEN EXPOSITIE VAN DE SCHETSPEDITIE VAN ARCHITECTEN i.s.m. Tekenmeesters

de architectuurtekening herleeft kring Zuid-Oost Brabant

OPENING EXPOSITIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

DRINK & DRAW AT HUB

JOHN KORMeling

ARTIST LAURA CARTER

LIVE MODEL Draw Workshop Sunday october 2th 7:00-9:00 pm / 19-21 uur. @lauracarterillustration

www.zeneindhoven.nl

Entrance € 10,- euro incl. materials Hub, Vestdijk 25, 5611 CA Eindhoven.

TEKENWORKSHOP OP KETELHUISPLEIN OP ZATERDAG 1 OKTOBER VAN 14:00 -15:00 uur. | www.johnkormeling.nl

JAPANSE KALLIGRAFIE Japanse Kalligrafie | 2 workshops Zondag 2 oktober | Duur: 45 minuten Aanvang 14:00 uur | Aanvang 15:00 uur

Workshops door Rie Sunouchi Demo perspectieftekenen/aquarelleren | 1,- voor goede doel DOOR MAARTEN DE KOK & PETER ROOIJAKKERS Zondag 2 oktober 13-17 uur | Hoek Willemstraat-Kleine Berg U mag meedoen. Zelf krukje en tekenmaterialen meenemen.

Zen Centrum Eindhoven | Marconilaan 38 | 5621 AB Eindhoven

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


TEKENWORKSHOPS

IN STAD EINDHOVEN

11

THE BIG DRAW: NIET LEREN OM TE TEKENEN, MAAR TEKENEN OM TE LEREN Tekenworkshops bij Kunst & Ko Lunet zorg

ALLE KINDEREN MOETEN KUNNEN GENIETEN VAN KUNST EN CULTUUR MEER WETEN OVER JEUGDCULTUURFONDS EINDHOVEN? MAIL NAAR : EINDHOVEN@JEUGDCULTUURFONDSEINDHOVEN.NL

Zaterdag 1 oktober Hoogstraat 69 11.00 tot 17.00 uur

SAMEN BETEKENEN WE MEER! ZA. 1 OKTOBER 10:00 -14:00 u. WELKOM in de PASTOOR v.ARSKERK

Stichting Ik Wil CREATIEVE MIDDAG

@stichtingikwil

Stichting Ik Wil Pastoor van Arskerk Sint Philomenastraat 11/13 Eindhoven

ee Werk m e z n o n aa te levensgrole! g n a T Civo en ijd

alle leeft

In Eindhoven zijn op vele locaties gedrukte programmafolders op te halen. Kijk op de achterzijde van deze krant voor informatie.


Tekenspullen bij e bon Van Beek

.

t

aa si str

6 08 -8

ru

K op

ez

ng

ij 16 b

| www.thebigdraweindhoven.nl | Twitter: TheBigDraw040 | Facebook: TheBigDraw.nu | Pinterest: TheBigDraw040 |

20% korting op

THE Big DRAW

ri ln eve

d van

i

0

eb r 2

o

1-

kt o 5

Is SAMEN mogelijk WAT BETEKENEN Dankzij ©

Onze dank aan alle mensen en organisaties die de communicatie van The Big Draw 2016 mogelijk maakten: • • • • •

Archipel Zorggroep Ton Smits Huis Van Abbemuseum GGzE | Boeiende Kunst Novalis College

Dank aan de kunstenaars voor het maken en beschikbaar stellen van hun kunstwerk aan het Jeugdcultuurfonds : • • • • •

www.jennifersmith.nl www.marcusvanroode.nl www.maartendekok.com www.doekiekunst.nl www.rikvaniersel.nl

• www.trijnienanninga.nl • www.artconnect.co.nl • www.raduga-eindhoven.nl • erikdejonge.jouwweb.nl Zie de pagina 4 in deze krant.

U hielp ons met diensten & middelen: Designburo Stoerrr Prokonpack.nl Jeugdcultuurfonds Eindhoven

Saskia Holtjer Fotografie Edding Legamaster Int. Meet The Creators

SAMEN WAT BETEKENEN 2016 WAS MOGELIJK DANKZIJ U !

Like & Volg ons op Facebook, Pinterest,Twitter en Youtube.

Gedrukte programmafolders liggen bij: Van Abbemuseum, Hoppenbrouwers Tekenen en Schilderen, CIVO Design, Van Beek Art Supplies, CKE Centrum voor de Kunsten, OBE Openbare Bibliotheek Eindhoven, TAC Temporary Art Centre, De Kazerne, Natlab/Plaza Futura, Piet Hein Eek Restaurant, Cafe De Oude Rechtbank. Torenallee Strijp-S: Caffee Allee, De Ontdekfabriek, Office At Work restaurant.

Stichting Jeugdcultuurfonds Eindhoven Odysseuslaan 2, 5631 JM Eindhoven Email eindhoven@jeugdcultuurfonds.nl Telefoonnummer 06-13 19 73 17

Profile for Yvon van Rijswijk

The Big Draw 2016 FESTIVALKRANT online  

The Big Draw 2016 FESTIVALKRANT online  

Advertisement