Page 1

Kunstprojecten

voor het primair onderwijs

Bikboekje 2012 Groningen-Friesland-Drenthe


Š 2012 uitgave Bikopleiding, Hanzehogeschool, Minerva Contact: bikvanhetnoorden@live.nl j.a.m.van.schijndel@pl.hanze.nl Vormgeving Julia de Jong / www.juliaja.nl Eindredactie Hanny van Schijndel, Eline Stalman Tekst en beeld Caroline Babendererde, Yvonne Blaauw, Elzemien Brouwer, Stefan Kirschbaum, Michiel Rasker, Eline Stalman Informatie en bemiddeling www.beroepskunstenaarsindeklas.nl Contact: bik@kunstencentrumgroep.nl Wil je dit bikboekje digitaal? Ga dan naar: thinkbik.blogspot.com


Inhoud Inhoudsopgave 4

Voorwoord

Hanny van Schijndel 6

Caroline Babendererde Musicus / violiste

10

Yvonne Blaauw

14

Elzemien Brouwer

Installatie / conceptueel kunstenaar

Zangeres / dirigent 18

Stefan Kirschbaum

Slagwerker / musicus 22

Michiel Rasker

Componist / geluidsontwerper 26

Eline Stalman

Illustrator / beeldend kunstenaar 30

Contact


Voorwoord

Soms hoor je de stilte en soms bruist en borrelt het... Lentefiedels, lentekriebels, overal is geluid en van alles kun je muziek maken. Je eigen lijf, je handen, je stem… Je bent je eigen instrument! Een kikkervis op straat, je droomwereld in beeld, de galm van Groningen, een zangeres in de kerk. Klassiek met Armin van Buuren, Vivaldi, composities van kinderen, vioolmuziek in de klas. Techno, Latin, House. Fascinerende beelden in het donker, intrigerende voorwerpen met een eigen leven… In alles schuilt een verhaal, muzikaal èn beeldend. De school swingt de pan uit! Deze nieuwe projecten zijn tot stand gekomen tijdens de Bikopleiding 2011-2012. Caroline Babendererde, Yvonne Blaauw, Elzemien Brouwer, Stefan Kirschbaum, Michiel Rasker en Eline Stalman zijn begeleid door het Bikteam van het Noorden: Anne Stoer, Marieke Satter, Elly van den Brand en Hanny van Schijndel. Gastdocenten stelden hun expertise ter beschikking en de betrokken cultuurcoördinatoren leverden een belangrijke bijdrage.


10 jaar Bik Tien jaar lang hebben we kunstenaars begeleid op weg naar een carrière als kunstenaar in de klas. De Bik als toegevoegde waarde voor cultuureducatie in het primair onderwijs, waar ruimte is voor kunstbeleving, experiment en samenwerking. We hebben partners gevonden in de culturele omgeving van de school en voor het onderwijs is de Bik een begrip geworden. De Bikopleiding staat voor professionaliteit en het unieke creatieve proces. We wensen onze nieuwe bik’ers veel succes! Hanny van Schijndel Studieleider Bikopleiding, Hanzehogeschool Minerva Groningen, Friesland, Drenthe Bik & cultuureducatie Kunst prikkelt de fantasie en het voorstellingsvermogen van kinderen en doet een beroep op àlle intelligenties.


Caroline Babendererde Musicus / violiste Op 6-jarige leeftijd ben ik met viool spelen begonnen. Na mijn studietijd in Groningen en Antwerpen koos ik het orkestvak. Altijd op zoek naar inspiratie en uitdaging, heb ik in diverse orkesten in binnen- en buitenland gewerkt. Op dit moment speel ik in het symfonieorkest NNO en het kamerorkest Van Wassenaerconsort. Ik nodig kinderen uit in mijn muzikale wereld en wil hen de magie van muziek laten beleven.

caroline.babendererde@home.nl | 0650234174 6


Mijn viool Mijn muziek, mijn passie Ik speel verschillende muziekstukken op mijn viool voor de kinderen en vraag welke emoties mijn muziek bij hen oproept. Luisteren, voelen, zien en ervaren staan centraal. Ik laat zien en vertel wat de muziek met mij doet en wat muziek voor mij betekent. De kinderen mogen ook zelf op de viool spelen. Welke rol speelt muziek in jouw leven?

groep 1 t/m 6 | 1 x 45 min 7


De wereld van een orkest Ontmoet het NNO Ik speel viool en vertel over mijn werk als orkestviolist. De kinderen bereiden zich voor op een bezoek aan het NNO. Wat zou je willen weten? We maken een repetitie mee, we zien het symfonieorkest aan het werk, kijken achter de schermen èn we ontmoeten de musici. Dan gaan we zelf aan de slag. Aandacht, concentratie en natuurlijk goed luisteren‌ Het is vooral spannend om samen te musiceren!

groep 3 t/m 8 | 2 x 60 min + 1 x 90 min 8


Lentefiedels Spelen met Vivaldi In vier lessen werken we aan een muzikale uitvoering. De ‘lente’ van Vivaldi staat centraal. We onderzoeken de opbouw van deze compositie. De kinderen bespelen diverse instrumenten, begeleid door mijn vioolspel. Kinderen leren improviseren èn ze arrangeren hun eigen lentegeluid! Ook mogelijk i.s.m. koordirigent Elzemien Brouwer. Koor en orkest komen samen en dan beleven de kinderen hoe het is om een ècht concert te geven voor publiek op een bijzondere locatie! groep 5 t/m 8 | 3 x 60 min + 2 x 75 min

29


Yvonne Blaauw Installatie / conceptueel kunstenaar In mijn werk onderzoek ik de alledaagse realiteit. Niets is wat het lijkt. De meest vanzelfsprekende dingen zijn soms het meest mysterieus. Ik maak installaties, objecten en foto’s. Ik wil kinderen kennis laten maken met hedendaagse kunst. Kunst kan meer zijn dan een voorwerp dat je mooi of lelijk vindt. Voor mij is kunst een communicatiemiddel. Een manier om elkaar beter te leren begrijpen.

www.yvonneblaauw.com | yvonne.blaauw@gmail.com | 0614127776 10


Een raar apparaat Een nutteloze uitvinding?! Kinderen maken kunstobjecten van allerlei voorwerpen uit de kringloop. Als je twee voorwerpen met elkaar verbindt, ontstaat er een multifunctionele uitvinding. We kijken naar de Japanse Chindogu, een uitvinding die op het eerste gezicht handig lijkt, maar geen enkel praktisch nut heeft. Kunnen nutteloze dingen waarde of betekenis hebben? Onderzoek, inventief spel, construeren met materiaal èn een piepklein beetje filosofie staan centraal in deze workshop.

groep 3 t/m 8 | 1x 90 min 11


Het museumcollectief Een samengesteld gebouw Het Groninger Museum bestaat uit verschillende onderdelen, ontworpen door vier architecten met elk hun eigen visie en stijl. Hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met andere kunstenaars? Na een architectuurrondleiding door het Groninger Museum bouwen kinderen in groepjes hun eigen installatie. Ze werken met allerlei materialen. De groepjes ‘architecten’ reageren op elkaar tijdens het bouwen. Kinderen ontdekken verrassende resultaten tijdens dit proces.

groep 3 t/m 8 | 2x 90 min, 1x 120 min 12


Stel je voor... Op een onbewoond eiland Je gaat naar een onbewoond eiland. Je mag drie voorwerpen uitkiezen. Wat neem je mee? Voorwerpen die ĂŠcht bij jou passen en die iets over jou vertellen. Kinderen tekenen voorwerpen die veranderen in donkere silhouetten. In het schimmenspel zien we die voorwerpen tot leven komen. Kinderen verbeelden, beschrijven en verwoorden hun fantasie. Denken, tekenen, toneelspelen en dichten. Alles komt samen in een voorstelling over het imaginaire leven op een onbewoond eiland. Ook i.s.m. Eline Stalman.

groep 3 t/m 8 | 6x 90 min 13 2


Elzemien Brouwer Zangeres / dirigent ‘Ik hou van zingen!’ Zingend presenteer ik mijzelf aan de kinderen. Ik nodig hen uit om dat ook te doen. Als zangeres en dirigent wil ik mensen speels overhalen hun stem op eigen wijze te gebruiken. Zingen is leuk en leerzaam; een krachtig instrument in het basisonderwijs. Dé kracht van zingen vind ik dat het mensen met elkaar verbindt. Dat wil ik kinderen ook graag laten ervaren.

www.zangstudiobrouwer.nl | zangstudio@hotmail.com | 0614162321 14


Zing dan! Zingen doe je zo Zingen is een middel om je te uiten. Net zo gewoon als praten of schrijven. Om zich die taal eigen te maken, doen de kinderen allerlei bewegingspelletjes en stemoefeningen. Al doende leren ze een nieuw lied. Luisteren, imiteren, bewegen en improviseren zijn de ingrediĂŤnten van deze workshop. Zingen is gewoon, nee, zingen is bijzonder en ongewoon leuk! Doe mee en ZING DAN!

groep 1 t/m 8 | 1x 60 min 15


De galm van Groningen Beleef het met jouw stem! Klinkt je stem anders in de klas dan in het trappenhuis van de school? Hoe komt dat? Ge誰nspireerd door de werkwijze van componist Merlijn Twaalfhoven gaan de kinderen experimenteren met hun stem en de galm op een bijzondere locatie; een kerk, fabriek, stationshal... Door te reageren op elkaar, de ruimte en de galm ontstaat een unieke compositie ter plekke. Die nemen we op!

groep 7/8 | 3 x 60 min 16


Lentefiedels Van binnen naar buiten We gaan zingend naar buiten in een feestelijke optocht. Ook figuurlijk worden de kinderen uitgedaagd om zingend naar buiten te treden. De kinderen maken een compositie geïnspireerd op ‘De vier jaargetijden’ (lente) van Antonio Vivaldi. Hoe klinkt bij jou de lente? Eigen rapteksten worden geschreven en ingestudeerd. Dit project is ook mogelijk i.s.m. violiste Caroline Babendererde. De finale is een heus concert in een kerk of andere locatie voor publiek!

groep 5/6 en 7/8 | 5 x 60 min 17 2


Stefan Kirschbaum Slagwerker / musicus Ik ben slagwerker en paukenist bij het Noord Nederlands Orkest. Ik bespeel meerdere instrumenten, in diverse muziekstijlen en ben altijd op zoek naar kippenvelmomenten! Dat wil ik graag met anderen delen. Tijdens mijn workshops is iedereen actief betrokken, met verschillende slagwerkinstrumenten kun je zonder voorkennis toch samen muziek maken. Ik wil kinderen spelenderwijs muziek leren beluisteren, maken èn beleven. Samen toewerken naar een unieke muzikale groepservaring is mijn uitdaging.

www.slagwerkfabriek.nl | kirsche79@web.de | 0634485405 18


Aan de SLAG met slagwerk en orkest Als slagwerker van een symfonieorkest geef ik in de klas een korte demonstratie. Ik introduceer mijn instrumenten en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. Met behulp van grafische notatie kruipen de kinderen in de huid van een orkestmusicus en een dirigent. De kinderen leren verschillende ritmes door middel van bodypercussion en drummen op prullenbakken in een drumcirkel. Luisterend, naspelend en vooral samenspelend gaan we op zoek naar onze ‘eigen groove’.

groep 3-8 | 1 x 60 min / 90 min 19


School meets NNO ‘Tribute to Armin van Buuren 2012’ Spelenderwijs verkennen we de verschillende facetten van het samen musiceren. De kinderen bezoeken een repetitie van het Noord Nederlands Orkest. Vooraf beluisteren en ontleden we samen een stuk uit de repetitie en oefenen we een vereenvoudigde versie op slagwerkinstrumenten. Tijdens de repetitie van het NNO herkennen de kinderen de muziek, waar we in de klas mee hebben gewerkt. Op deze manier leren kinderen luisteren naar muziek!

groep 5-8 | 1 x 90 min / 2 x 60 min 20


Top 40 Remix Jouw eigen versie Naar welke muziek luister je graag? Wat hoor je dan? We werken met de bouwstenen melodie, harmonie en ritme en maken gebruik van verschillende muziekstijlen. Hoe klinkt een technoversie of latinversie van jouw favoriete popnummer? De klas kiest een top40 nummer, dat analyseren we, we componeren onze eigen versie en oefenen deze in. Uiteindelijk spelen de kinderen op instrumenten tijdens een live optreden hun eigen remix! Het project is samen met geluidsontwerper Michiel Rasker ontwikkeld.

groep 5-8 | 4 x 60 / 90 min 21 2


Michiel Rasker Componist / geluidsontwerper Ik ben componist, geluidsontwerper en producer, afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur. Ik run een studio aan huis. Mijn specialiteit is toegepaste muziek, bijvoorbeeld voor film, reclame en poĂŤzie. Daarnaast maak ik autonoom werk en geef ik les aan kinderen en volwassenen. In mijn workshops probeer ik kinderen uit te dagen in hun creativiteit en ze mee te nemen in de inspirerende wereld van de muziekproductie.

www.michielrasker.nl | michielrasker@gmail.com | 0628884675 22


Bik Beats Studio op school In deze turbo-workshop gaan we aan de slag met een eigen mini-productie. Er wordt een kleine muziekstudio opgebouwd op school. We gaan componeren, opnemen en produceren met behulp van de computer. We maken gebruik van traditionele instrumenten en muziektheorie tot de nieuwste software en modern gemak. Met ideeĂŤn van de kinderen bouwen we een eigen compositie. Op de beamer wordt het proces zichtbaar gemaakt. De muziek wordt professioneel gemixt en op cd afgeleverd.

groep 3 t/m 8 | 1 x 90 / 120 min 23


Soundspace Medialab Muziek en geluidsontwerp bij nieuwe media We gaan geluiden ontwerpen en muziek componeren bij een thema, film, toneelstuk, verhaal of gedicht. Er wordt een studio opgebouwd. Door middel van moodboards, storyboards, onconventionele geluiden, samples, en (virtuele) instrumenten worden ideeĂŤn omgezet naar passende composities. Deze wordt vervolgens gemonteerd en gemixt. Kinderen worden bewuster van de relatie tussen geluid en beeld of andere (nieuwe) media en ze leren hoe ze zelfstandig muziek kunnen maken met behulp van software op de computer en Ipad. groep 3 t/m 8 | 3 x 90 / 120 min 24


Smash Up Top 40 Remix We maken een remix van een momenteel populair nummer. We bestuderen, interpreteren en ontleden onderdelen uit de muziek. Met behulp van moderne techniek, muzieksoftware, opname- en studioapparatuur maken de kinderen met traditionele, onconventionele en virtuele instrumenten zelf een nieuwe compositie. Ze leren hoe de basiselementen ritme, harmonie en melodie met elkaar de muziek vormen. De remix komt op cd welke tijdens een knallende live-performance wordt gepresenteerd. Dit project is samen met Stefan Kirschbaum ontwikkeld. groep 3 t/m 8 | 4 x 90 / 120 min 25 2


Eline Stalman Illustrator / beeldend kunstenaar In mijn werk probeer ik de toeschouwer mee te nemen in gedroomde werelden en verhalen. Mijn werk kenmerkt zich door een poĂŤtische sfeer. Ik maak zowel autonoom als toegepast werk. In mijn educatieve projecten wil ik kinderen uitdagen om hun fantasie te gebruiken en te ontwikkelen. Ik kies hierbij voor eenvoudig, inspirerend materiaal dat de verbeelding prikkelt. Bij de gemaakte beelden ontstaan nieuwe verhalen en de kinderen verrassen zichzelf.

www.elinestalman.nl | info@elinestalman.nl | 0618563116 26


Dingen met een verhaal Fantaseren bij gevonden voorwerpjes Ieder kind krijgt een klein voorwerp uit mijn kistje. De kinderen associëren en fantaseren een verhaal in één beeld bij het voorwerp. Dit beeld wordt getekend met houtskool en daarna afgemaakt met zwart en witte verf. In dit project zien en ervaren kinderen hoe je tot een verhaal in beeld kunt komen. Alle voorwerpen om ons heen hebben een verhaal. En alles is mogelijk in een verhaal. De kinderen doorlopen allemaal hun eigen creatieve ontwerpproces.

groep 2 t/m 8 | 1 x 90 min 27


Vreemde Vervormsels Van krantenpapier en ijzerdraad We bezoeken het kikkerbeeld van Jan Steen in Groningen. Het beeld bestaat uit verschillende fases waarin een kikker verandert in een vreemd, onbekend dier. Het beeld is de inspiratiebron. De kinderen kijken naar het beeld en concentreren zich op de vervorming. Door te vervormen met krantenpapier en ijzerdraad worden nieuwe diersoorten gecreĂŤerd. Hierbij bedenken de kinderen een eigen identiteit en omschrijving. De kunstwerken zijn te bezichtigen op de Vreemdedierententoonstelling!

groep 5 t/m 8 | 3 x 90 min 28


Stel je voor... In je eigen droomwereld Hoe ziet jouw zelfbedachte wereld eruit? De kinderen werken met gekleurd folie, structuren en stift op sheet aan een droomwereld. We projecteren de beelden op een groot wit doek in het donker en de kinderen spelen erachter met zelfgemaakte silhouetten. Spannend! Wat verandert er aan jou? En wat doe je in deze droom? De kinderen schrijven gedichten bij hun beelden. We sluiten af met een presentatie voor publiek. Dit project is ook mogelijk i.s.m. Yvonne Blaauw.

groep 3 t/m 8 | 6 x 90 min 29


Contact Caroline Babendererde

caroline.babendererde@home.nl 06 50 23 41 74

Yvonne Blaauw

www.yvonneblaauw.com yvonne.blaauw@gmail.com 06 14 12 77 76

Elzemien Brouwer

www.zangstudiobrouwer.nl zangstudio@hotmail.com 06 14 16 23 21

Stefan Kirschbaum

www.slagwerkfabriek.nl kirsche79@web.de 06 34 48 54 05

Michiel Rasker

www.michielrasker.nl michielrasker@gmail.com 06 28 88 46 75

Eline Stalman

www.elinestalman.nl info@elinestalman.nl 06 18 56 31 16 Onze projecten zijn in overleg aan te passen aan de wensen van de school. Ook ontwikkelen wij graag projecten op maat. 30


31


Het Bikboekje 2012 is mede mogelijk gemaakt door bovenstaande sponsoren beroepskunstenaarsindeklas.nl

thinkbik.blogspot.com

Bik-boekje 2012  

Bik-boekje 2012. Think Bik.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you