WIJKKRANT DE MATEN - Maart 2019

Page 1

Jaargang 3 Maart 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

SAMEN MAKEN WE DE BUURT IN DE DREVEN NOORD Na de ronde met de bakfiets in november 2018 kwamen bewoners uit de Dreven Noord op dinsdag 22 januari bijeen om de eerste ideeën voor hun buurt te horen. Op basis van alle input van buurtbewoners zijn de voorlopige denkrichtingen gepresenteerd. Er werd gesproken over de thema’s groen, parkeren/verharden, ontmoeting en spelen, gevelverfraaiing en duurzaamheid. Er was volop gelegenheid om alle meningen en suggesties te delen. Bewoners schreven hierbij hun input op de tekeningen. De komende tijd worden de wensen van de buurt omgezet in een schetsontwerp voor de wijk. Dit ontwerp wordt in het voorjaar opnieuw in een informatiebijeenkomst aan de bewoners voorgelegd. Daarna volgen de technische voorbereidingen en gaat in het eerste half jaar van 2020 de ‘schop in de grond’. Benieuwd naar de presentatie? Deze vindt u op www.apeldoorn.nl bij ‘samen maken we de buurt’.

EVEN VOORSTELLEN

Op de plek waar normaal gesproken de stadsdeelmanager... Lees meer op pagina 3

OPROEP

OPROEP: Meldt u aan als lid van de Wijkraad Zuidoost... Lees meer op pagina 11

PUZZEL MEE EN WIN

Puzzel mee en maak kans op een product van Kerastase... Lees meer op pagina 23


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Op zoek naar een leuke bijbaan voor de vakanties? Wij zoeken jongeren die van aanpakken houden én het leuk vinden om een lach op de gezichten van bewoners te toveren. Check de vacature: www.atlant.nl/vacature/ vakantiekracht-huiskamer-enhuishouding/

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: yvonne@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten KLEDINGBEURS DE STOLP Op 24 maart 2019 organiseert De Stolp een kledingbeurs voor jong en oud. Het doel is om kleding een “tweede leven” te geven. Wanneer jij uitgekeken bent op je kleding is dit voor anderen misschien wel hét leuke item waar zij al jaren naar op zoek is. Heb jij kleding waar je anderen een plezier mee kunt doen? Verkoop dit dan op deze beurs. De beurs opent haar deuren om 10:00 uur en duurt tot 14:00 uur. Er zijn op dit moment nog voldoende tafels beschikbaar, maar de organisatie verwacht dat de inschrijvingen hard zullen gaan. Een kleine verkooptafel kost € 10,-. Heb je heel veel kleding om te verkopen dan kun je voor een grote tafel gaan voor € 15,-. De kosten zijn inclusief 1 drankmunt. De beurs opent haar deuren om 10:00 uur en duurt tot 14:00 uur. Voor de standhouders zijn de deuren om 09:00 uur geopend om de kleding uit te stallen. Inschrijven voor een verkooptafel kan tot 10 maart bij De Stolp, Violierenplein 101 Apeldoorn of via mailadres destolp@accres.nl.

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 3

EVEN VOORSTELLEN! Op de plek waar normaal gesproken de stadsdeelmanager of buurtregiseur een woord tot u richt, mag ik deze keer mij aan u voorstellen. Mijn naam is Pauline Tiecken en ik ben al vele jaren werkzaam als projectmanager binnen de Gemeente Apeldoorn; maar nog niet eerder mocht ik voor en met de Maten aan de slag! Met en voor de Maten aan de slag? Is dat nodig dan? Ik hoor het een deel van u denken, want velen van u wonen naar grote tevredenheid in deze bijzondere wijk, maar dat moet natuurlijk wel zo blijven! Aan mij is gevraagd of ik samen met u en samen met vele andere collega’s en partners in de wijk (en ook buiten de wijk) projecten wil ontwikkelen die de wijk nóg toekomstbestendiger maken. Die projecten liggen voor een deel op het terrein van het duurzamer maken van uw woning en uw leefomgeving, zodat we in de komende jaren in de Maten samen op een passende manier van het aardgas af kunnen. Dit is een proces van de lange adem, met vele belangrijke en goede tussenstappen; waar een deel van u al mee aan de slag is. Want wie wil er nu niet, met de stijgende gasrekening in het achterhoofd, wat meer besparen, het huis beter isoleren of zelf elektriciteit opwekken? Daar kan de Gemeente Apeldoorn, samen met enthousiaste energiecoaches u bij helpen. Specifiek voor een deel van de buurt de Matenhoeve (ca 550 woningen) proberen we met het inzetten van warmte uit oppervlaktewater het aardgas echt te gaan vervangen binnen enkele jaren; een ambitieus plan waar we nog veel hulp bij nodig hebben. Ook dat plan begint in feite met ‘even voorstellen’; en dat hebben we op 28 januari jl gedaan tijdens een zeer goed bezochte informatieavond voor de bewoners van de Matenhoeve.

SPAAR MEE

Ik heb alle antwoorden nog niet, maar ga graag samen met u op zoek. U heeft vast ook vragen voor mij of wellicht mooie ideeën voor de duurzame toekomst van uw eigen wijk; ik hoor graag van u! Dat kan via wijkdematen@apeldoorn.nl; hier kunt u zich ook aanmelden voor de specifieke nieuwsbrief over het project in de Matenhoeve. En natuurlijk houden wij u graag op de hoogte via de Wijkkrant.

Spaar bij Jumbo van de Bunt voor hoge korting op het suite-kussen van van der Valk! Ervaar thuis ook de luxe en het comfort van een exclusief hoofdkussen! Het unieke Van der Valk hoofdkussen is speciaal ontworpen om je een optimale nachtrust te kunnen garanderen. Bewezen hotelkwaliteit en hemels slaapcomfort! Geniet ook van dit heerlijke slaapcomfort voor een droomprijs van €59,95 voor €14,95, bij ieder kussen is een voucher mee verpakt wat recht geeft voor 2 personen op 1 overnachting met 2 gangendiner en ontbijt vanaf €99,Actievoorwaarden • Tot en met 16 april 2019 ontvangt u bij besteding van elke €5 euro* een zegel. • Met 10 zegels is je spaarkaart vol. • Inleveren van volle spaarkaarten kan t/m 23 april 2019. • Niet inwisselbaar voor contanten. Heeft u vragen over de actie of over de kortingsvoucher? Neem dan contact op via info@jumbovandebunt.nl.

Pauline Tiecken gebiedstransitiemanager de Maten voor de gemeente


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 4

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER Winkelcentrum De Eglantier is één van de grootste wijkwinkelcentra in Apeldoorn en hét winkelhart van de wijk De Maten. Met ruim 50 winkels en een grote diversiteit aan artikelen kan iedereen hier voor zijn aankopen terecht.

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

OPENINGSTIJDEN Maandag: 09:00 - 18:00 uur Dinsdag: 09:00 - 18:00 uur Woensdag: 09:00 - 18:00 uur Donderdag: 09:00 -18.00 uur Vrijdag: 09:00 - 21:00 uur Zaterdag: 08:00 - 17:00 uur Koopzondagen: Iedere laatste zondag van de maand 12.00 - 17.00 uur. Winkels iedere zondag open: Kruidvat, DEKA en AH.

Eglantier 672 Apeldoorn

PARKEREN Rondom het winkelcentrum kunt u gratis parkeren; op de Eglantierlaan, Violierenplein en de Gildenlaan. In de parkeergarage is het de 1e twee uur gratis parkeren.

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

Mindervalide parkeerplaatsen Op de volgende plaatsen zijn mindervalide parkeerplaatsen: In de parkeergarage en op de parkeerplaats ingang Eglantierlaan

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl

Fietsen-/bromfietsenstalling Er zijn fietsbeugels op diverse plaatsen op het plein Toiletten en invalidetoiletten Bij Charly, tijdens de openingstijden van Charly en bij de beheerder. Rolstoeltoegankelijk Het gehele centrum is rolstoeltoegankelijk. Laadpalen elektrische auto’s Op de Eglantierlaan tegenover de Apotheek Liften Bij de Gildenlaan bevindt zich een personenlift AED Een AED (Automatische Externe Defibrillator) vindt u bij: De beheerder en DekaMarkt Geldautomaten U kunt geld opnemen op onderstaande plekken: Albert Heijn, The Readshop en Hema

carmakoma

carmakoma

mt 42/48 mt 42/48

Postpunten Bij Readshop vindt u een PostNL postpunt

De Eglantier 250, 7329 DH Apeldoorn


wijkkrant de maten BELEEF HET KANAAL Binnenkort start het waterschap met het baggeren van het Apeldoorns kanaal. Hierdoor wordt het kanaal weer goed bevaarbaar voor roeiboten. De Apeldoornse roeivereniging De Grift is er blij mee. Nu kunnen we eigenlijk geen langeafstandstochten maken. Op sommige stukken is maar 20 cm vrij water en heel veel prut, vooral waar de sprengen op het kanaal uit komen. Straks kunnen we in principe weer naar Dieren roeien" aldus de voorzitter. Wil je ook een keer roeien op het uitgebaggerde kanaal? 30 maart houdt de roeivereniging een open dag. Tussen 11 en 14.30 uur ben je van harte welkom aan Kanaal Zuid 130. Na een korte uitleg op de ergometer kun je gelijk al de boot in te gaan en het kanaal beleven.

HOME-START APELDOORN AL 20 JAAR THUIS IN GEZINNEN! Home-Start biedt door middel van ervaren en getrainde vrijwilligers opvoedingsondersteuning en praktische ondersteuning aan ouder(s) met tenminste 1 kind in de leeftijd van -0 tot 7 jaar. Er mogen ook oudere kinderen in het gezin aanwezig zijn. De ouder(s) geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen. Hun vragen staan centraal. Home-Start heeft als doel om het zelfvertrouwen van ouders te vergroten en hun sociale relaties te versterken. Home-Start is kernpartner van Centrum voor Jeugd en Gezin.

EVENEMENTEN AGENDA OMNISPORT 14 – 17 maart 16 maart 19 maart 23 – 24 maart 26 maart

WK Paracycling Wedstrijden Draisma Dynamo dames 1 Dernytraining Spirituele beurs - Paraview Dernytraining

WK Paracycling 14 - 17 maart De Wereldkampioenschappen baanwielrennen voor sporters met een beperking keren in 2019 terug naar Apeldoorn. In 2015 was Omnisport al gastheer van dit mooie evenement. Van 14 t/m 17 Maart 2019 vindt dit evenement wederom in Omnisport plaats. Dit toernooi is voor de deelnemers het belangrijkste kwalificatietoernooi in aanloop naar de Paralympische spelen van Tokio 2020. Mede door dit gegeven lijkt het toernooi te kunnen rekenen op het sterkst mogelijke deelnemersveld.

POSTZEGEL(RUIL)BEURS Op zaterdag 9 maart organiseert Postzegelclub "BOV de Maten" in het Wijkcentrum "Op Dreef" aan de Kooikersplaats 35 in Apeldoorn van 13:30 t/m 16:00 uur weer haar Postzegel(ruil)beurs. De toegang en het parkeren zijn gratis en ook is er om 14:15 uur weer de loterij voor het Goede Doel; Het Sukabirus schoolproject in Bandung Indonesië. Daarnaast presenteert de Postzegelclub i.h.k.v. het veertig jarig bestaan van de Postzegelruilbeurs een speciaal persoonlijk postzegelvelletje. De prijs van 1 jubileumvelletje is voor niet-leden € 7,50 en voor leden € 6,50. Voor de persoonlijke postzegelliefhebber dus echt een collectors-item. Kortom er is weer genoeg te beleven op de beurs en dus zeker een bezoekje waard.

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn begeleidt jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en sociaal maatschappelijke hulpvragen bij een zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven. Vanuit onze twee woonzorglocaties Brummen en Eerbeek biedt Riwis tijdelijke of langdurige zorg met wonen, welzijn, psychische begeleiding en ondersteuning aan ouderen en thuiszorg. Voor ons woonzorglocatie Eerbeek zoeken we Verzorgende IG (verzorgende A) Als verzorgende-IG (Verzorgende A) draag je zorg voor het welzijn van de cliënten en het uitvoeren van ondersteunende, verzorgende en verpleegkundige handelingen waartoe bevoegd. Wil jij aan de slag in de prachtige groene omgeving van Eerbeek? Bekijk dan de vacatures op onze website www.riwis.nl en reageer direct.

www.ambiancedekazon.nl

Het grote genieten begint bij de grootste zonweringspecialist van Nederland **

Bezoek onze compleet vernieuwde showroom! Kom naar onze showroom voor een uitgebreid assortiment producten die:  U langer van het buitenleven laten genieten  Binnen sfeer en privacy creëren  Warmte binnen houden en energie besparen

ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl


de gaarden

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 6

KINDERACTIVITEITEN WIJKCENTRUM DE STOLP Komende periode staan er voor wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein 101, weer een aantal leuke kinderactiviteiten op het programma. Bij elke activiteit is er een ochtendprogramma van 10.00 tot 10.30 uur voor de peuters en een middagprogramma van 15.00 tot 16.30 uur voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar. De activiteiten worden gratis aangeboden door wijkcentrum De Stolp, Accres, CODA, Cirkel Kindercoaching, wijkboerderij De Maten en kinderopvangorganisatie Doomijn. Agenda kinderactiviteiten Donderdag 21 maart Donderdag 18 april Donderdag 9 mei Donderdag 13 juni

Voorjaarsknutselactiviteit Paasbingo en speurtocht en kuikenkist Knutselactiviteit voor Moederdag Knutselactiviteit voor Vaderdag

Terugblik Kids Kick-off Tevens kijken we terug op een zeer geslaagde Kids Kick-off kinderactiviteiten, die donderdag 31 januari in wijkcentrum De Stolp werd gehouden. Ruim 80 kinderen hebben s ’morgens en s ’middags meegedaan met de verschillende activiteiten, zoals dansen, knutselen, mug cakejes maken en proefjes doen. De reacties uit de wijk waren dan ook heel enthousiast, en inmiddels hebben we ook een zeer geslaagde Valentijnsactiviteit achter de rug! Op de hoogte blijven Het is mogelijk dat we u per e-mail op de hoogte houden van de kinderactiviteiten in De Stolp, stuur dan een e-mail naar activiteiten@accres.nl Tevens zijn wij nog opzoek naar een enthousiaste vrijwilliger die ons kan ondersteunen tijdens de activiteiten. Lijkt dit u leuk, dan kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar vrijwilliger@accres.nl.

FILMEN EEN VEELZIJDIGE HOBBY Videoclub VAAC is een enthousiaste groep videofilmers uit Apeldoorn en omstreken. Het is een laagdrempelige vereniging met ongeveer 30 leden. Wij zijn een actieve videoclub en komen in de periode van september tot mei om de week bij elkaar. De letters VAAC staat voor: Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten en is opgericht op 27 juni 1941. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby kom dan eens vrijblijvend kijken op een van onze club avonden. Er worden regelmatig opdrachten uitgeschreven die we individueel of in kleine groepjes uitvoeren. Natuurlijk kun je ook filmpjes laten zien en beoordelen die geheel op eigen initiatief zijn gemaakt. Vaak krijg je dan tips uit de groep waardoor je volgende film nog beter wordt. Er worden door VAAC leden diverse montage programma’s gebruikt zodat er altijd wel iemand is die je kan helpen indien dat nodig is. Dus schroom niet en kom langs.

VERBOUWING “AFSCHEIDSHUIS DE OVERSTEEK” VORDERT GESTAAG De verbouwing en aanpassing van Afscheidshuis De Oversteek aan de Eglantierlaan 201 nadert zijn einde voor wat betreft de buitenzijde van het pand. Er wordt hard gewerkt aan de afwerking en er wordt verwacht dat in week 12 de overdracht kan plaatsvinden aan Arthur en Anita Brinkman, eigenaren van De Oversteek. Het gehele dak is inmiddels vernieuwd en de nieuwbouw is aangesloten op het oude gedeelte. Na de overdracht kunnen de werkzaamheden aan de binnenzijde beginnen en er wordt verwacht dat die nog zo’n 3 maanden in beslag gaan nemen. Als ook dat gerealiseerd is kan er begonnen worden met de inrichting van het geheel en komt het Afscheidshuis weer naar zijn oude vertrouwde plek. De plek is vertrouwd maar het Afscheidshuis wordt volledig vernieuwd; het krijgt een nieuwe centrale ingang aan de voorzijde van het pand. Er zijn straks 4 opbaarruimtes met ieder hun eigen woonkamer en voorzien van een eigen toilet en keukentje. Daarnaast is er na de verbouwing ook een eigen kleine zaal, geschikt voor kleine condoleances of afscheidsdiensten tot maximaal 50 personen. De mogelijkheid om gebruik te maken van de ruimtes van De Drie Ranken blijft, alleen nu via een mooie brede gang naar bijvoorbeeld de grote zaal waar men dan groepen tot 450 mensen kan herbergen. Ook voor grotere condoleances blijft de samenwerking bestaan.

Onze clubavonden zijn dinsdags om de week van 19.30 – 22.00 uur in wijkcentrum “De Stolp” Violierenplein 101 te Apeldoorn.

Als alle werkzaamheden zijn afgerond en de inrichting is klaar dan volgt er een officiële opening met daaraan gekoppeld een open dag om iedereen de gelegenheid te geven de nieuwe Oversteek te komen bekijken. Wanneer dat precies gaat plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend maar tot die tijd wordt er nog gebruik gemaakt van de tijdelijke locatie aan de Warenargaarde 225 in Apeldoorn.

Voor de agenda en meer informatie kijk op onze website www.vaacweb.nl.

Heeft u ons nodig of wenst u meer informatie bel gerust 055-8001998 of mail naar info@ahdo.nl.


de gaarden

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 7

VITALITEITSCURSUS

VONC

Vitaliteit betekent levenskracht. De kracht om door het leven te gaan zoals jij dat graag wilt, op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Je goed, energiek en sterk voelen. Toch kan het zo zijn dat jij je niet zo voelt. Dat jij merkt dat je op verschillende levensgebieden wordt belemmerd. Maakt jou leefstijl je fitter of juist het tegenovergestelde? In de cursus vitaliteit gaan we hier aandacht aan besteden. In 15 middagen behandelen we verschillende onderwerpen zoals: Voeding, beweging, ontspanning, mindfulness, slapen, zingeving en andere onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. Iets voor jou?

Het geheim van de Bijbelverhalen De Verwondering wil mensen Bijbelverhalen laten beleven en verstaan in onze tijd. Wat voor de één geloofsverhalen zijn, zijn voor anderen oerverha¬len over mens-zijn. Voor weer anderen zijn deze verhalen onderdeel van ons cultureel erfgoed. Altijd weer zijn het verhalen om onze eigen ervaringen aan te spiegelen en te delen met anderen. Verhalen vol wijsheid, met ruimte om vragen te stellen, andere wendingen te onderzoeken en om te inspireren tot creativiteit. Op deze avonden gaan we met diverse passages van dit Bijbelboek aan de sla. Hierbij gebruiken we verschillende werkvormen.

20 maart 2019 gaat de cursus opnieuw van start. Vanaf 13:30 staat de koffie klaar! We starten om 14:00uur en het duurt tot 15:00. - De cursus is gratis. - Voor een kopje koffie of thee vragen we €0,50 per kopje. - Opgeven kan op 06-10685619 Hopelijk tot ziens in de Matenhof, Warenargaarde 775. Bij de receptie wijzen ze u de weg! Petra van der Sluis

Er zijn 5 avonden gepland om je te verwonderen over het verhaal Exodus. Elke avond op een andere manier ingevuld (creatieve vertelling, bibliodrama, meditatie, dans). Elke activiteit duurt ongeveer 2 uur. Van harte welkom! Kosten: per avond: € 5,-. Opgave: de.verwondering.apeldoorn@gmail.com Exodus: van beknelling naar vrijheid. Godly Play vertelling Mariska Litjes Dinsdag 5 maart: 19.45 uur – 21.45 uur Beleef hoe het volk van God een weg zoekt uit het land van de slavernij. Kennen wij uittochten in ons eigen leven? Zijn wij zelf ergens in dit verhaal? We luisteren, verwonderen ons, stellen ons vragen en zetten dit om in een (creatieve) verwerking Exodus: van beknelling naar vrijheid. Contextueel Bijbellezen Herman Ekenhorst Dinsdag 12 maart: 19.45 uur – 21.45 uur Welke verhalen van Exodus zijn voor jou actueel in deze tijd? Zegt de context van jouw leven iets over hòe je deze verhalen leest? Exodus: van beknelling naar vrijheid. Bibliodrama Gertrudeke van der Maas Dinsdag 19 maart: 19.45 uur – 21.45 uur Kruip in de huid van personages die bij de 'Uittocht' waren. Voel je je verwant aan Mozes of Aäron? Wil je de farao beter leren kennen? Of herken je jezelf meer in iemand uit het gewone volk? Bij bibliodrama raakt het eigen levensverhaal aan het Bijbelverhaal en andersom. Daardoor kan het mensen diep raken en verrijken.

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

Exodus: van beknelling naar vrijheid. Lectio Divina Henri ten Brinke Dinsdag 26 maart: 19.45 uur – 21.45 uur Lectio Divina is een manier om biddend, in stilte en rust een Bijbelgedeelte te lezen en te herlezen. Het is een luisteren met je hart. Het is een oude traditie met wortels in de vroege kerk. Exodus: van beknelling naar vrijheid. Dansen met Mirjam Els Lagerweij Dinsdag 2 april: 19.45 uur – 21.45 uur Mirjam neemt ons bij de hand en gaat ons voor in de kring. Na enorme spanning, ingehouden adem en bange verwachting is er is grote vreugde en een gevoel van bevrijding na alle ellende. Daar kun je niet stil bij blijven staan. Lezingen Wijd open ogen: kunst als spiegel van de ziel Ingrid Arensen Dinsdag12 maart 14.30uur Vele Hemels boven de Zevende FILM woensdag 27 maart om 19:30 uur De avonden van de Verwondering en VONC worden gehouden in kerkcentrum De Drie Ranken, Eglantierlaan 202 in Apeldoorn, tenzij anders aangegeven. Let op: ingang achterzijde, Violierenplein. Wij vragen een vrijwillige bijdrage: Meditatieavond Filmavond en Sacrale Dans Lezing, Theater en Workshop De Verwondering

€ 1,50 € 2,50 € 5,00 € 5,00


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 8

HET OOG CAFÉ

EVEN VOORSTELLEN

Wij nodigen U uit op een bijeenkomst in het oog café te Apeldoorn. Deze vindt plaats op vrijdag 22 Maart 2019.

Beste lezer,

We gaan met elkaar in gesprek over de beperkingen die we allen op onze eigen wijze ervaren, waardoor we de problemen van anderen begrijpen en er mogelijk ook van kunnen leren hoe anderen omgaan met de beperkingen van de oogproblemen slechtziendheid en blindheid. Dat kan heel breed zijn. Over bijvoorbeeld tips in de keuken, het gebruik van hulpmiddelen zoals een I-phone, hoe om te gaan met de televisie en hoe verpatsen we ons in het openbaar vervoer. Gastsprekers zijn Petra Groothuis en Guido Kesler. Zij zullen jullie op een boeiende wijze informeren over de mogelijkheden van revalidatiecentrum Visio Het Loo Erf. Uiteraard zullen we in de toekomst andere sprekers, maar ook leveranciers van hulpmiddelen uitnodigen om ons op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Tijd: 13.30 uur tot 15.30 uur. Locatie:De Stolp, Violierenplein 101 Tel.: 055 - 541 44 42. Als u met de bus komt, dan kunt u lijn 3, lijn 4 of lijn 231 nemen vanaf het busstation in Apeldoorn. U kunt dan uitstappen bij bushalte Eglantier. Daar zal iemand klaar staan om u te begeleiden naar De Stolp. Na afloop brengen we u dan weer naar de bushalte Eglantier. Wilt u bij de bushalte worden opgehaald, geef dit dan tijdig per e-mail of telefonisch door aan Sannie: s.hagen9@kpnplanet.nl of aan Marion: Tel.: 06 12140783. We zien uit naar uw komst.

Omdat ik nieuw ben ik de wijk zal ik mij even aan u voorstellen. Mijn naam is Marlies Hammer-Dijkkamp en ik werk sinds mei 2018 als ouderenadviseur bij Stimenz. Ik ben begonnen in Zuid West en sinds januari jl. ook werkzaam in De Maten. Ik ben de opvolger van Gré de Vries, bekend bij velen van u. Gré is met pensioen en ik mag het nu gaan doen. Maar wat doet de ouderenadviseur nu eigenlijk? Voor degene die hier nog niet bekend mee is zal ik het uitleggen: De ouderenadviseurs zijn er voor alle ouderen die nog zelfstandig thuis wonen en hun mantelzorger (-s) in de gemeente Apeldoorn. Wij geven informatie en advies of indien nodig bieden wij ondersteuning bij vragen over wonen, zorg en welzijn. U kunt hierbij denken aan eenzaamheid, hulp bij de huishouding, verhuizen naar een kleine woning (of zorgwoning) of bijvoorbeeld zorgen rondom persoonlijke verzorging. Er wordt samen met u bekeken welke diensten daadwerkelijk nodig zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Op verzoek neemt de ouderenadviseur contact met u op en maakt desgewenst een afspraak voor een huisbezoek. Door middel van een gesprek brengen wij uw vragen zo goed mogelijk in beeld om vervolgens, samen met u, naar een passende oplossing te zoeken en te bekijken wie hiervoor ingeschakeld kan worden. De ouderenadviseur is onafhankelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wanneer u de ouderenadviseur wilt inschakelen voor uzelf of wellicht een familielid of buurman/-vrouw kunt u contact opnemen met Stimenz: 088-784 6464

Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke hulp socialer en prijsvriendelijker te maken. Wij rekenen namelijk maar € 17,- per uur. Daarnaast heeft diensten voor thuis ook vele andere diensten (tarief op aanvraag) die u het leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice. Goed om te weten: - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 2 uur Heeft u de hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Mathijs van der Zande

&

Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis 055-3030628 info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl

Tot ziens! Met vriendelijke groeten, Marlies Hammer-Dijkkamp Ik geef “het toetsenbord” door aan collega Carla Bonekamp, zij is WMOconsulent bij de gemeente Apeldoorn voor stadsdeel ZuidOost.


wijkkrant de maten DOOMIJN KINDEROPVANG VOORLOPER IN PEDAGOGISCHE KWALITEIT Door een pedagogisch coach als Désirée Dobma, kunnen medewerkers kinderen op de opvang nog beter begeleiden. Bij het kiezen van kinderopvang, kom je voor veel keuzes te staan. Naast praktische vragen over locatie en kosten, speelt pedagogiek een belangrijke rol. Hoe is de aandacht voor je kind en hoe ontwikkelt je kind zich op de opvang? Pedagogisch beleidsmedewerker en coach Désirée Dobma vertelt over pedagogiek bij Doomijn Kinderopvang. Désirée: “Kinderopvang is veel meer dan een handige oplossing. Vanuit onze pedagogische kennis en begeleiding helpen we alle kinderen om hun mogelijkheden en talenten te ontdekken. De pedagogisch medewerkers zijn voor ouders partners in de opvoeding. Samen werken we toe naar zelfstandigheid van het kind. Een veilige omgeving is dan belangrijk. Echt groeien doen kinderen in een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze zich thuis voelen.” Aandacht voor ieder kind en de groep Bij Doomijn kijkt de pedagogisch medewerker naar het eigen karakter en de talenten van het kind. Désirée: “We luisteren naar de ideeën van de kinderen en gaan aan de slag met wat het kind zelf wil en kan leren. We dagen kinderen uit om op ontdekking te gaan, naar zichzelf en naar andere kinderen. Hoe ga je met verschillende karakters, culturen en achtergronden om. We leren de kinderen vaardigheden zoals: opkomen voor jezelf, samenwerken, plannen, zorgen voor de spullen, op je beurt wachten, elkaar helpen en accepteren. De pedagogisch medewerker zorgt voor verbinding, zodat de groep als één is. Binnen de groep is er aandacht voor ieder kind.” Werken met pedagogisch coaches Doomijn Kinderopvang werkt al twee jaar met pedagogisch coaches, terwijl het pas vanaf januari 2019 verplicht is volgens de wet. “Door onze pedagogisch medewerkers te coachen, willen we de beste kwaliteit opvang bieden. Groei vinden we belangrijk voor de kinderen én voor onze medewerkers. We kijken hoe we de kwaliteiten en talenten van medewerkers nog beter kunnen inzetten. Het coachen gaat erg goed. Medewerkers vinden het fijn om te horen wat goed gaat en nog beter kan. Medewerkers groeien in hun werk en kunnen nog beter voor de kinderen klaarstaan.” Taaltoets en babyspecialist In 2023 gaat de wet voor de kinderopvang weer veranderen. Pedagogisch medewerkers moeten een taaltoets afleggen en opgeleid zijn tot babyspecialist. Doomijn Kinderopvang is hier al mee gestart. Désirée: “Bij Doomijn willen we kinderen zo goed als mogelijk helpen bij hun taalontwikkeling. Ook aandacht voor de ontwikkeling van baby’s is belangrijk. Daarom zijn we al begonnen met de toets en de opleiding. We willen ouders die kwaliteit nu bieden. Bij Doomijn zijn we veeleisend naar onszelf. We willen groeien en ontwikkelen, om er voor de ouders en kinderen te zijn, met de hoogste kwaliteit.“

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 9

WAT HEBBEN SARTRE EN LITERATUUR MET ELKAAR TE MAKEN? De Odd Fellows Apeldoorn organiseren onder de noemer Odd Associates een lezing op dinsdagavond 12 maart a.s. Het is de tweede avond in een serie van 8 open avonden voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in het doen en laten van de Odd Fellows. De lezing wordt gehouden door Eljan de Wijs en heeft als titel: “Wat hebben Sartre en literatuur met elkaar te maken?” Op deze avond geeft Eljan de Wijs ons het antwoord. Er komen heel wat vragen langs. Wat is eigenlijk literatuur, is het onderdeel van de kunst en hoe verhoudt de schrijver zich dan tot de lezer? En wat betekent literatuur voor jou? De bijeenkomst vindt plaats is het Odd Fellowhuis, Violierenplein 101 te Apeldoorn en begint om 20:00 u; inloop vanaf 19:30 u. De toegang is gratis en na afloop is er volop gelegenheid tot discussie onder het genot van een hapje en een drankje. Het is niet verwonderlijk dat Eljan hierover gaat spreken. Hij studeerde Nederlands (en geschiedenis) aan de VU en was jarenlang leraar Nederlands aan Het Baarnsch lyceum. Maar hij was ook lange tijd decaan en in een latere fase studie- en beroepskeuze adviseur. Dan kom je natuurlijk bij vragen terecht die gaan over persoonlijke ontwikkeling en ook dat heeft weer met lezen te maken. Niet voor niks is Eljan initiatiefnemer en aanjager van de Odd Readers binnen ons Odd Fellow verband. Kortom, een doorwrocht lezer die zijn enthousiasme graag met ons deelt.


groot zonnehoeve KOM NAAR DE OPEN DAG VAN GROOT SCHUYLENBURG

NIEUWE GROEP ZUMBA IN DE MATENHOF Vindt u het leuk om te dansen en te bewegen op muziek? Dan is de nieuwe Zumba groep bij Ontmoetingsplek de Matenhof misschien iets voor u? Vanaf woensdagavond 27 maart van 19:00 tot 20:00 uur zal er wekelijks een les Zumba worden aangeboden.

Rondkijken in een woning, een creatieve workshop op een dagbesteding, in gesprek met recruiters, vrolijke muziekoptredens, een huifkartocht: ’s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg in Apeldoorn organiseert weer een veelzijdige Open Dag, dit jaar op zaterdag 16 maart. Ervaar zelf tussen 11.00 en 15.00 uur hoe de ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking er bij ’s Heeren Loo uitziet.

Er zijn veel manieren fit te worden en af te vallen maar sommigen zijn gewoon leuker, zoals Zumba! Zumba combineert fitness met dansen. Bij deze groepsles train je je hele lichaam op vrolijke Latijns-Amerikaanse muziek. Plezier staat voorop, waardoor je niet eens door hebt dat je aan het sporten bent. De les is voor jong en oud en je hoeft geen danser te zijn om mee te kunnen doen. Want bij Zumba zijn er geen fouten, alleen maar onverwachte solo’s en daar wordt voor geapplaudisseerd!

Of je nu op zoek bent naar een baan, mooi vakantie- of vrijwilligerswerk, een stage of een woon-/werkplek voor een familielid met een verstandelijke beperking: onze Open Dag in de Week van Zorg en Welzijn is een mooie kans om eens een kijkje te nemen, meer te horen én te zien.

Trek comfortabele kleding en sportschoenen aan; neem een handdoek en een flesje water mee en vergeet terwijl je bezig bent, dat je een workout aan het doen bent. Verlies jezelf in de muziek en ontdek dat je door deze ultieme dans-fitness party in vorm raakt. De les wordt gegeven door Malika en zij staat bekend om haar energieke, swingende en vrolijke lessen.

Rondkijken Speciale rondleidingen over Groot Schuylenburg laten je binnenkijken op woon- en dagbestedingslocaties. Bezoekers kunnen in creatieve workshops kennis maken met mensen met een verstandelijke beperking en hun werk. Bijvoorbeeld bij Bakkerij de Zonnehoeve, cadeauwinkel LooKado of de Copyshop. Ons behandelcentrum Advisium toont hoe zij mensen met een verstandelijke beperking in medisch opzicht ondersteunt. De allerkleinsten kunnen hier weer terecht met hun pop of beer in het poppen- en berenziekenhuis. Ook verkopen dagbestedingen die dag prachtige handgemaakte producten op een creatieve markt.

We zullen gaan starten met een gratis proefles op woensdagavond 27 maart van 19:00 tot 20:00 uur bij Ontmoetingsplek de Matenhof, Warenargaarde 775 in Apeldoorn. Daarna zal er wekelijks een les worden aangeboden op de woensdagavond (met uitzondering van de schoolvakanties). We gaan starten met 12 lessen. De kosten voor de Zumba zijn € 33,00 (€2,75 per les). Bij genoeg animo zullen we na de zomervakantie weer verder gaan. Bent u enthousiast en wilt u graag mee doen met de proefles, dan kunt u zich aanmelden bij Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz. U kunt telefonisch contact opnemen via: 06-30264432 of per email via: b.velderman@stimenz.nl.

Op zoek naar werk? Bij een speciale kraam vertellen enthousiaste medewerkers alles wat je wilt weten over werken bij ’s Heeren Loo. Een baan, vrijwilligers- of vakantiewerk, opleidingen en scholingen: kom vooral kijken wat er allemaal mogelijk is. De Open Dag is een mooie kans om vrijblijvend vragen te stellen en wie weet een vervolgafspraak te maken! Uiteraard staan er enthousiaste medewerkers, vrijwilligers en cliënten klaar om alle vragen te beantwoorden. Iedereen is welkom, ook als je gewoon uit nieuwsgierigheid een kijkje wilt nemen. Het volledige programma, inclusief tijden en exacte locatie is te vinden op: www.sheerenloo.nl/weekvanzorgenwelzijn. Week van Zorg en Welzijn De landelijke Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 11 t/m 16 maart 2019. Zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe de zorg werkt. ’s Heeren Loo Groot Schuylenburg doet dat op 16 maart. Meer weten over de Week van Zorg en Welzijn? Kijk dan op www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

Hopelijk tot de 27ste!

HELP EEN VAN ONZE LEZERS “Onze hond doet mee aan de verkiezing van mooiste hond zie www.mooistehond.nl. Omdat Kady samen met Tara in De Maten woont, lijkt het mij wel leuk als er wat bekendheid wordt gegeven aan deze verkiezing. Mijn reden is vooral om bekendheid te geven aan dit mooie en lieve ras er zijn er maar weinig van in Nederland. Het zijn Ierse Waterspaniels. Ze hebben een geweldige pruik met haar ( zoals Ruud Gullit vroeger, dat wordt vaak naar ze geroepen) en zijn krullend behaard en verder een met van nature kortharige snuit , decolleté en rattenstaart. Kleur alleen in donkerbruin. Ze zijn zo ontzettend leuk!! Kady is genomineerd en heb een tussenstand ontvangen, ze staat momenteel op de 2e plaats in Apeldoorn. Er kan natuurlijk nog van alles veranderen, ik weet ook niet waar de andere honden in Apeldoorn wonen. Maar u begrijpt dat ik op deze manier mijn hond wil promoten! Vriendelijke groeten van Christien ter Horst en hond Kady” Helpt u onze lezer met uw stem? Er kan gestemd worden t/m 12 maart op www.mooistehond.nl


wijkraad apeldoorn zuidoost

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 11

HET LIDMAATSCHAP VAN DE VERENIGING WIJKRAAD ZUIDOOST Bewoners van onze wijk (de Maten en Groot Zonnehoeve) kunnen lid worden van de Vereniging Wijkraad Zuidoost (WRZO). De enige voorwaarde daarvoor is dat men inwoner is van de wijk, of van het ‘werkgebied’ zoals de Gemeente dat noemt.

OPROEP: MELDT U AAN ALS LID VAN DE WIJKRAAD ZUIDOOST U kunt uw lidmaatschap van de Vereniging Wijkraad Zuidoost bevestigen of zich als nieuw lid aanmelden: Bij voorkeur per email op het adres: info@wijkraadzuidoost.nl, of per post aan Wijkraad Zuidoost, Bierbrouwershorst 132A, 7328 ND Apeldoorn. Vermeld hierbij de volgende gegevens: Naam, adres en postcode, geboortedatum; dit is gewenst om inzicht te hebben in demografische gegevens van onze leden, zoals leeftijdsopbouw; dit gegeven wordt uitsluitend voor statistische doeleinden gebruikt, email adres; voor toezending van Nieuwsbrieven en kennisgevingen/uitnodigingen voor vergaderingen en bijeenkomsten en telefoonnummer (optioneel) Wij willen hierbij benadrukken dat wij ons bij de behandeling van deze gegevens houden aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De gegeven informatie over u zal niet door anderen dan door ons bestuur en secretariaat kunnen worden ingezien of naar uw persoon te herleiden zijn.

TRANSITIE NAAR EEN AARDGASLOZE WIJK Op dinsdagavond 23 april houdt de wijkraad zijn jaarlijkse ledenvergadering. Pauline Tiecken, gebiedsmanager energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, zal dan mogelijke scenario´s bespreken om in onze wijk van aardgas over te schakelen naar duurzame vormen van energievoorziening. Daarnaast komen op die avond thema´s aan de orde zoals het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen in de Hoeven en de Velden, geluidsoverlast van de snelwegen en de revitalisatieprojecten in de Dreven en de Velden. De wijkraad nodigt alle geïnteresseerde bewoners voor deze avond uit. De vergadering vindt plaats in wijkcentrum De Stolp en begint om 20:00 uur. Graag vragen wij u om zich aan te melden via wijkraadzuidoost.nl/ formulieren, zodat wij met uw komst rekening kunnen houden.

Lid zijn van de Vereniging betekent niet automatisch dat men lid is van het bestuur dat zich met de uitvoerende en communicatieve taken bezig houdt en het betekent dus ook niet dat men er (veel) tijd aan kwijt zal zijn. Wel geeft het lidmaatschap het recht tot deelname aan en inspraak op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). De ALV staat dit jaar gepland op dinsdag 23 april aanstaande en wordt gehouden in wijkontmoetingscentrum De Stolp. Het lidmaatschap van de Vereniging is GRATIS en verplicht u tot niets. Wanneer u lid bent en uw email adres bij ons bekend is, dan sturen wij u periodiek informatie met wetenswaardigheden over uw wijk of buurt. Het is ook mogelijk om u over de wijkraadactiviteiten te informeren via onze website of Facebook. Uiteraard kunnen wij altijd enthousiaste wijkbewoners gebruiken die actief deel willen uitmaken van het wijkraad- of buurtraadswerk. Heeft u bepaalde interesses of kennis/ervaring die kunnen bijdragen aan verbeteringen aan de leefbaarheid van onze wijk of aan belangen van bewoners, dan bent u van harte welkom om uw steentje bij te dragen. Dat kan bijvoorbeeld ook in de vorm van deelname aan een (in principe tijdelijke) werkgroep die zich voor zulke initiatieven wil inzetten. Uw ideeën die het belang van de wijk en haar bewoners kunnen verbeteren, kunt u kwijt bij het bestuur of het secretariaat van de Wijkraad Zuidoost of bij de Buurtraad waar uw straat onder valt. De Wijkraad heeft in de afgelopen weken een actie uitgevoerd om het overzicht van ons ledenbestand te actualiseren. In ons bestand staan bijna 1000 bewoners (adressen) als lid ingeschreven. Op al deze adressen is onlangs een brief bezorgd waarin werd gevraagd of de betreffende bewoner inderdaad lid is van de Wijkraad Zuidoost en dit aan ons secretariaat wilde bevestigen. Van minder dan de helft van de bewoners werd een antwoord ontvangen. Omdat veel leden al meer dan 20 jaar geleden zijn ingeschreven, is het waarschijnlijk dat een aanzienlijk deel ervan niet meer woonachtig op het betreffende adres: men is verhuisd (naar een woning binnen of buiten de wijk), een relatie is beëindigd of de bewoner is overleden. Dit ‘vervuilt’ ons ledenbestand. Ook kan het zijn dat onze brief aan de aandacht van de bewoner is ontsnapt. Wij hopen dat deze oproep in de Wijkkrant voor vele bewoners (leden of niet-leden) een aansporing is om zich alsnog aan te melden als lid van de Vereniging. Hoe meer leden zich melden, hoe beter de positie van de Wijkraad is als vertegenwoordigend orgaan namens de bewoners van ons gebied. Deze Wijkkrant wordt bezorgd samen met reclamefolders of huis-aan-huisbladen. Bewoners op adressen met een NEENEE-sticker op de brievenbus ontvangen de Wijkkrant dus niet. Heeft u buren met zo’n sticker op de deur, dan kunt u hen misschien op deze oproep wijzen. In het kader bij dit artikel is aangegeven hoe de aanmelding bij voorkeur dient te gebeuren. Daarom: geef massaal gehoor aan deze oproep. Bedankt!!


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 12

OMGEVING KANAAL ZUIDDE MATEN EN VERDER

02-09-1982

WORKSHOP LEVENSVERHAAL SCHRIJVEN IN ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Vanaf woensdagochtend 20 maart van 09:30 tot 11:30 uur zal in Ontmoetingsplek de Matenhof, onder leiding van een docent de workshop Levensverhaal schrijven gaan starten. De gehele workshop wordt over zes lessen verspreid, maar zal eerst starten met een introductieworkshop op woensdag 20 maart, zodat de deelnemers eerst kennis kunnen maken. Wilt u graag uw eigen levensverhaal op papier zetten en bent u geïnteresseerd? Geeft u zich dan gerust op voor de introductieworkshop.

Weer een oude luchtopname waarop veel te zien is, te beginnen onderin beeld. We zien links het bedrijf Werklust met aan de overzijde Remeha. Ertussen loopt de Marchantstraat. Rechts over het kanaal de Matenhal met ernaast gelegen een aantal tennisvelden van TC De Maten. Erboven is het nieuwe bedrijf van Autohaas in aanbouw. Aan de overzijde van de Laan van Kuipershof zien we een groot gedeelte van De Maten nl. de Dreven, de Horsten, alsmede een gedeelte van het Matenpark met zijn nieuwe aanplantingen welke nu bekend staat als een groot, groen park met diverse vijvers. Let eens op de vorm van de Eekschillersdreef en Voermansdreef links-midden in beeld. Volgen we de Laan van Maten naar rechts via de Matenpoort dan zien we links een groot licht gebouw. Dat is Gildenhove, een appartementencomplex met huurwoningen voor zelfstandigen. Achter het gedeelte De Maten zien we diverse weilanden van De Voorwaarts. De sportvelden van WSV zijn zichtbaar, alsmede rechts bovenin een gebied met de Velderslanen. Erachter loopt de spoorlijn Apeldoorn-Deventer. Links bovenin beeld een gedeelte van de wijk Zevenhuizen. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

We staan er niet zo vaak bij stil, maar er gebeurt heel veel in een mensenleven. De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Er kunnen dan ook heel veel redenen zijn om een levensverhaal te willen schrijven: als nalatenschap voor (klein)kinderen of puur voor uzelf om meer zicht te krijgen in uw leven en om verbanden in uw levensloop te zien. Of misschien wilt u alleen uw studietijd of beroepsambt op papier zetten. Maar hoe moet u nu hieraan beginnen? Tijdens deze workshops gaan we oefenen met het schrijven van uw eigen levensverhaal en krijgt u tijdens de lessen handvatten mee om de starten met uw eigen verhaal. Voor deze workshop zijn er geen specifieke vaardigheden nodig, maar is het wel belangrijk dat u de wens heeft om u in uw eigen leven te verdiepen. De workshop begint met een introductieworkshop op woensdag 20 maart. Mocht u daarna enthousiast zijn, dan kunt u zich definitief opgeven voor deze workshop. De workshop duurt in totaal zes lessen en zal wekelijks plaatsvinden op de woensdagochtend van 09:30 tot 11:30 uur bij Ontmoetingsplek de Matenhof, Warenargaarde 775 in Apeldoorn. De datums van de lessen zijn: 27 maart, 3, 10, 17, 24 april en 8 mei. De kosten voor de hele workshop zijn €35,. De workshop wordt gegeven door Aline Jansen, docent bij Stimenz. Bent u geïnteresseerd en wilt u graag meer informatie of zich opgeven voor de introductieworkshop, dan kunt u contact opnemen met Aline Jansen, telefoonnummer: 055-5418769 of per mail via: aline.jansen@gmail.com.


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 13

SMORENDE LIEFDE Het blijft een mooi gezicht. Al die waggelende, witte, grote ganzen die in het water achter de Schrijnwerkershorst leven. Regelmatig worden de omwonenden getrakteerd op hun markante aanwezigheid. Parmantig zwemmend achter elkaar aan, alert elkaar terechtwijzend, elegant gras etend of hooghartig passanten bekijkend. Ze lijken daarbij ook altijd in een staat van opperste verontwaardiging te zijn. Zoals een echte gans hoort te doen. Toch lijkt het alsof wij mensen hier niet meer van kunnen genieten. Er komen her en der klachten binnen bij de Buurtraad. Gans mag niet meer gans zijn en dus niet meer ongestoord in het water rondzwemmen of grazen op de veldjes. Dit is te zien aan de wandelpaden die heel dicht langs de rand van het water lopen. Enorme hoeveelheden ‘raar’ eten wordt over de ganzen uitgestrooid. Ganzen eten geen spaghetti. Ook geen macaroni, brood of gekookte aardappelen die overgebleven zijn. De enige die hier blij van worden zijn ratten. Ganzen eten gras en waterplanten en zoeken hun kostje in het water en op de veldjes naast het water. De ganzen worden het water uitgelokt, raken gewend aan mensen, krijgen verkeerd voedsel binnen en reageren steeds heftiger als een iemand langs loopt of fietst. Al dan niet met hond. Geen wonder dat de ganzen de schuld krijgen van de ellende die ze onbewust veroorzaken. Wandelpaden en stoepen worden ondergepoept, ze trekken steeds verder de buurt in en je wordt er zo langzamerhand bang van. En tot overmaat van ramp worden ze ook nog vergiftigd door het verkeerde eten. Ga er maar aan staan: je bent als gans niet te benijden. We smoren ze met onze (verkeerde) dierenliefde. De Buurtraad heeft meerdere stukjes in de Wijkkrant geschreven om de ganzen niet te voeren. Helaas houden omwonenden zich hier niet aan en blijven maar voeren. Is het dan echt nodig bordjes te plaatsen van GANZEN NIET VOEREN en bij een overtreding boetes gaan uitdelen? Voer ze en plaag ze niet. Spreek mensen er op een vriendelijke manier op aan als je ziet dat zij dit wel doen. buurtraaddehorsten@gmail.com

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

OPEL MERIVA ZEER COMPLEET!

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 4.490,Onbezorgd autorijden? 2007, 1.6-16V Temptation, benzine,

elektrische ramen,als 97.055 km Met airco, trots laten wij u weten Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

R

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

PINGPONGTAFEL GEEFT OVERLAST

In het park de Buitenhorst staat een pingpongtafel die helaas niet gebruikt wordt voor het aloude bal spelletje. Het is een heuse hangplek geworden waar jongeren samen komen en voor flinke overlast zorgen in de avond en nachtelijke uren. Bewoners zijn het helemaal zat en hebben handtekeningen verzameld om er voor te zorgen dat er meer gehandhaafd wordt. Iedere zondagmorgen lopen bewoners langs met een vuilniszak om de rotzooi op te ruimen. Van lege chips zakken tot aan kapot gegooide bierflesjes, alles komt voorbij. En dat terwijl er op 2 meter afstand een prullenbak staat maar dat geheel terzijde. De Buurtraad roept bewoners op om de politie te bellen wanneer er wederom sprake is van overlast. Dit kunnen ze doen door anoniem te bellen met 0900-8844. Wanneer er sprake is van geweld, openbare dronkenschap of drugsgebruik kan 112 gebeld worden. De wijkagent heeft aangegeven dat er wel melding gemaakt moet worden door bewoners zodat ze daar actie op kunnen nemen. De wijkagent zal in gesprek gaan met de jongeren om te zorgen dat ze dit niet meer als hangplek gaan gebruiken. In diverse andere delen van Apeldoorn werkt dit prima aldus de wijkagent. Ouders van jongeren uit de buurt worden opgeroepen eens navraag te doen bij hun kinderen over wat er zich allemaal afspeelt bij de tafel. Reacties kunnen naar buurtraaddehorsten@gmail.com.


de dreven VERHUISBERICHT Na ruim 4 jaar gaan we buurtontmoetingscentrum De Dreven in de voormalige basisschool de Korf (achter winkelcentrum de Maat) verlaten. Het gebouw wordt gesloopt en vervangen door woningen. Hierover volgt binnenkort meer informatie door de gemeente Apeldoorn. De activiteiten zoals de koffie-ochtend, kinderactiviteiten, buurtrestaurant en dergelijke krijgen zo veel mogelijk een andere plek. In de volgende wijkkrant kunt u hier meer over lezen. De medewerkers van de WMO, het welzijnsnetwerk, sociaal wijkteam en de schuldhulpverleners krijgen een andere werkplek. Na een uitgebreide verbouwing wordt wijkcentrum de Stolp de vaste stek vanaf begin 2020. In de tussentijd werken de beroepskrachten vanaf drie verschillende locaties; te weten Werkgebouw Zuid, Dok Zuid en het Magistratenveld.

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 14

VICTOR VEILIG VERKEERSMAATJES Een veel gehoorde klacht in de buurt blijft het (te) hard rijden in de woonerven. Hierover is nauw contact met de wijkagent en handhaving. Daarnaast heeft de buurtraad acht Victor Veilig Verkeersmaatjes aangeschaft. In overleg met buurtbewoners zijn er in de Grutters- en Muldersdreef al een aantal geplaatst. We hebben drie verkeersmaatjes beschikbaar. Wilt u een verkeersmaatje “adopteren”? Neem dan contact op met Buurtraad de Dreven. Wij kunnen helpen met het plaatsen. Interesse? Mail naar: buurtraaddedreven@gmail.com.

Alle medewerkers zijn bereikbaar via de bekende telefoonnummers. De Gemeente Apeldoorn via 14055, MEE Veluwe op 088 6330633 en Stimenz via 088 7846464.

BURGER INITIATIEF BUURT AED Initiatiefnemer van de actie Bea Licher Alberts, wil graag haar buurt Hartveiliger maken en vraagt een donatie voor een 24/7 bereikbare AED. Als vrijwilliger en burgerhulpverlener weet Bea hoe belangrijk het is een AED in de buurt te kunnen gebruiken als er een hartfalen is. Daarom is ze deze actie gestart en hoopt op voldoende donaties om dit project te laten slagen. Deze AED zal worden geplaatst in de Leidekkersdreef.

ALEX DE SCHOENMAKER “Onze” schoenmaker Alex is gestopt met z’n zaak. Alex heeft zich omgeschoold en gaat als buschauffeur een nieuwe carrière tegemoet. Een vertrouw gezicht heeft het winkelcentrum verlaten. Een deel van zijn werkzaamheden worden overgenomen door collega winkeliers op het winkelcentrum. Namens de buurtraad bedankt voor alle jaren professionele en vriendelijke service en wensen we je veel succes met je nieuwe carrière!

Meer informatie is te vinden op de flyers in het Winkelcentrum de Maat. Heb je nog vragen of wil je doneren neem dan contact op met Bea via bea_alberts@hotmail.com. Bent u in het bezit van een reanimatiecertificaat? Meldt u dan aan bij www.hartslagnu.nl. Als buurtraad zijn we hartstikke trots op dit soort initiatieven en steunen we dit uiteraard graag! Laten we met elkaar de buurt veiliger maken!

VERWENDAG IN DE MATENHOF Op dinsdag 19 februari werd er voor alle bewoners in De Matenhof een verwendag georganiseerd. De bewoners en bezoekers uit de aanleun woningen, konden hun haren laten kappen, een handverzorging krijgen of een heerlijke gezichtsmassage. Vele mensen hebben genoten van deze behandelingen. Dames die nog nooit bij een schoonheidsspecialiste waren geweest, ontspanden onder de handen van de masseuses. Deze dag kon georganiseerd worden door de hulp van vele vrijwilligers, Fresh Catering die voor iets lekkers bij de koffie zorgden, bloemisterij Melia die voor mooie bloemen zorgde als bedankje voor enkele vrijwilligers.Al met al was het een zeer geslaagde dag. Bettine Mons Welzijnsbemiddelaar De Matenhof


wijkkrant de maten DE BUURTCAMPING Op vrijdag 19 juli strijkt de Buurtcamping voor het eerst neer in park de Maten. Een team van vier enthousiaste Apeldoorners, de Campingbeheerders, gaan deze driedaagse camping voor en door de buurt organiseren. Van vrijdagochtend tot en met zondagavond wordt een tijdelijke camping gebouwd waar bewoners rondom het Matenpark met een tent drie dagen en twee nachten mogen komen logeren. Overdag worden voor en door buurtbewoners activiteiten georganiseerd. En de vrijdag en zaterdagavond worden afgesloten met ontmoetingen aan het kampvuur. Ook mensen die niet op vakantie kunnen mogen tegen een kleine vergoeding mee kamperen. Een oude bekende van kinderactiviteiten in Apeldoorn is Merith, zij is een van de vier campingbeheerders. Ook haar vriend Chris, met zachte G, zit in het team. Samen met Romana en Jurrijan vormen zij het vierkoppig team. Het beheerdersteam volgt bij de landelijke stichting De Buurtcamping een Campus waar het bouwen en beheren van een Buurtcamping wordt geleerd. De komende weken wordt door het team gebruikt om vergunning, subsidies en veiligheidsplan te schrijven en aan te vragen. Via de wijkkrant en social media worden bewoners van de Maten op de hoogte gehouden. Mensen die nu al de kampeerkriebels krijgen of graag een activiteit willen organiseren op de Buurtcamping kunnen zich melden bij campingbeheerder Merith via Merith@debuurtcamping.nl

Vakantiebaan Op zoek naar een leuke vakantiebaan die ook nog eens heel goed verdient? Wij zoeken vakantiewerkers voor de keuken en schoonmaak. In de maanden juni tot en met september voor diverse locaties. Minimaal 16 jaar. Uitstekende verdienste (minimaal € 7,25 per uur) en werktijden en -dagen in overleg.

Kijk op www.zorgvoorapeldoorn.nl en reageer vandaag nog!

PRESENTATIEMARKT IN ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Op dinsdagmiddag 12 maart van 15:30 tot 17:00 uur organiseert Ontmoetingsplek De Matenhof een presentatiemarkt, voor een ieder die geïnteresseerd is in de verschillende activiteiten, mogelijkheden en disciplines van de Matenhof. In de week van 11 t/m 16 maart 2019 staat de week van Zorg en Welzijn centraal in heel Nederland. Ontmoetingsplek de Matenhof zal daarom ook haar deuren openen voor de wijkbewoners uit Apeldoorn. Bent u geïnteresseerd naar de verschillende activiteiten en mogelijkheden die de Matenhof te bieden heeft, kom dan gerust even binnenlopen. Tijdens deze middag kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee, een rondje maken in de zaal langs de verschillende kramen. Zo zal u meer informatie kunnen vinden over de dagbesteding, de verschillende activiteiten die aangeboden worden voor de wijkbewoners en de bewoners in huis, de mogelijkheden van zorg, het eetcafé, de thuiszorg, de rol van de ouderenadviseur, het Sociaal Cultureel Werk en de verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. U kunt de Matenhof vinden aan de Warenargaarde 775 in Apeldoorn. Wees welkom en graag tot ziens op dinsdag 12 maart!

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


de velden

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 16

AED IN DE VELDEN

’T VELDHUUS

Sinds 7 februari 2019 hangt er onder de luifel bij de ingang van PCBO De Ploeg, gelegen aan het Burgersveld 24 een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Zaterdagmidag 30 maart wordt ‘t vernieuwde Veldhuus officieel geopend! Kom je ook? Aan de Magistratenveld 613 staat een buurthuis: t Veldhuus. Mensen uit de Velden kennen het misschien, want vroeger was het onderdeel van een woongroep. Inmiddels heeft woningcorporatie Ons Huis het pand in beheer en de ruimte opgeknapt. Stimenz, het buurtteam, een groep enthousiaste omwonenden en Ons Huis willen nu het buurthuis nieuw leven inblazen. Er is al een koffieochtend, waarbij mensen uit de buurt komen koffiedrinken en ondertussen een potje biljarten. Maar er komt ook een buurtrestaurant (kookgroep) en Stimenz gaat er voor kinderen een kookcafé en knutsel- of spelletjesmiddag organiseren. Ben je nieuwsgierig naar het vernieuwde pand? Wil je meedoen aan één van de activiteiten voor jong en oud? Of heb je een tof idee voor een cursus of (sport)activiteit dat je wil delen? Kom dan zaterdag 30 maart tussen 13:30 en 15:30 uur naar de officiële opening van ’t Veldhuus. Lijkt het je wel wat om hier zelf buurtactiviteiten (zonder winstoogmerk) te organiseren? Ook dan zien we je de 30e graag komen. Het is onze bedoeling dat het buurthuis voor en door vrijwilligers wordt gerund.

VOLG EEN CURSUS REANIMATIE EN AED In onze wijk is op meerdere plekken een AED geplaatst. We zien dat het aantal aangemelde hulpverleners bij Hart Veilig meer is geworden. Maar nog niet iedereen is aangemeld. Mocht u hulpverlener zijn, meldt u zich dan aan bij Hart Veilig. Ben u nog geen hulpverlener, meldt u zich dan aan voor een cursus Reanimatie en AED. Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleven, zeker wanneer hier snel mee wordt gestart. In de cursus Reanimatie en AED leert u reanimeren en hoe u een AED gebruikt. Tijdens de cursus leert u ook hoe u controleert of een slachtoffer bij bewustzijn is en of deze persoon nog ademt. Ook het geven van borstcompressies en beademen komen aan bod. Tijdens de klassikale lessen oefent u deze vaardigheden in de praktijk op een reanimatiepop onder deskundige begeleiding van een gediplomeerd docent. De cursus duurt 4 uur klassikaal de kosten bedragen €40,- per deelnemer. U leert tijdens deze cursus een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen, de hulpdiensten te alarmeren en EHBO te verlenen bij een hartstilstand: Reanimatie en gebruik Automatische Externe Defibrillator (AED) en bewusteloosheid. U krijgt hiervoor een ECAC erkend logo, bij goed gevolg een Rode Kruis certificaat "Reanimatie" - ECAC erkend (2 jaar geldig) een een minigids Reanimatie & AED. Heeft u interesse in de cursus Reanimatie en AED? Meldt u zich dan aan via e-mailadres: Jennybakker86@hotmail.com. Vermeldt uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat aan de cursus gaat deelnemen. Bij voldoende aanmelding gaan we zorgen voor een cursus op locatie in De Velden. Datum en tijdstip volgt. VERGOEDING VAN EHBO-CURSUSSEN DOOR JOUW ZORGVERZEKERAAR (2019) EHBO-cursussen van het Rode Kruis kunnen tot wel 100% door zorgverzekeraars worden vergoed, omdat zij het belang van preventie - 'voorkomen is beter dan genezen' - inzien. Een vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar en welke aanvullende module(s) er zijn afgesloten. Check eerst zelf uw polis en meldt u daarna bij ons aan!! Met vriendelijke groeten, Jenny van den Belt-Bakker


de velden

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 17

JAARVERSLAG 2018 BUURTRAAD DE VELDEN Bestuur Gerrit v.d.Heide (voorzitter), Rik Huisken (vice-voorzitter), Ciska Otten (secretariaat), Huib Timmerman (penningmeester), Jenny v.d. Belt – Bakker (AED project), Hidde Posthuma (algemeen). Huib Timmerman: Afgetreden op 28 mei in verband met verhuizing Inge Fortgens: Aangetreden op 28 mei als penningmeester. Hoogspanningskabels Contact gehad met de gemeente over de stand van zaken. Inmiddels is een haalbaarheidsonderzoek gestart voor het ondergronds brengen van de kabels. Tevens is een project manager aangesteld door de gemeente om het proces te begeleiden. AED project Afgelopen jaar hebben we de 6-minutenzone gerealiseerd. In 2019 gaan we nog één AED aanschaffen om De Velden geheel te bestrijken. De AED’s van de Buurtraad hangen op het Poortersveld, Schepenenveld en Boswachtersveld. Basisschool De Ploeg heeft de AED nu nog binnen hangen, maar is voornemens hem naar buiten te verplaatsen. Supermarkt de Plus heeft zijn AED ook naar buiten geplaatst, zodat ook die 24 uur per dag beschikbaar is. Op particulier initiatief is er een AED gekomen op het hofje Holtrichterveld 600 nr’s, waaraan de Buurtraad een kleine financiële bijdrage heeft geleverd. Dank aan de woningcorporatie De Woonmensen, de Gemeente en de Wijkraad, die het financieël mogelijk hebben gemaakt de 6 minutenzone te realiseren. Plannen voor 2019: Nog 1 AED plaatsen in de hoek bij Groen/Wit en AED cursussen aanbieden. In het voorjaar een Promotie ochtend/middag houden samen met het Rode Kruis. Revitalisering Rakkersveld / Schoutenveld Vanaf de zomer 2018 is het plan gekomen van de gemeente om het Schoutenveld en Rakkersveld in aanmerking te laten komen voor revitalisering (herinrichting). Gerrit van der Heide en Rik Huisken hebben hier een plan voor gemaakt, met aanvullingen van de Buurtraadleden. Hier is goed gekeken naar parkeren bij de scholen, parkeren bij de Passerel om cliënten te brengen, verlichting, snelheidremmende maatregelen b.v. het versmallen van de rijbaan Schoutenveld. Dit is gepresenteerd samen met de gemeente in september/oktober waarna er nog een 2e inspraakavond is geweest voor bewoners. De uitvoering van dit plan zal na de zomervakantie 2019 worden uitgevoerd. Buurt aangelegenheden In het voorjaar hebben we gezamenlijk met de Woonmensen een tuinschouw gehouden in het Griffiersveld om verpaupering van de buurt tegen te gaan. Diverse bewoners zijn erop gewezen dat zij verplicht zijn hun tuin te onderhouden. Tevens heeft de Woonmensen een aantal coniferen bij bewoners laten verwijderen welke de doorgang van het achterpad belemmerden. Gebleken is dat het effect heeft gehad, daar bewoners massaal bezig zijn geweest hun tuin van onkruid te ontdoen. Op het grasveld naast de openbare school De Marke zijn twee doeltjes geplaatst. Aan het Schoutenveld ter hoogte van de 500 nr’s is bij een speelplaats een picknicktafel geplaatst. Aan het Holtrichtersveld is op verzoek van omwonenden de picknicktafel weggehaald. Er werd veelvuldig door de jeugd van de picknicktafel gebruik gemaakt. Helaas met veel overlast tot diep in de nacht. Een aantal bewoners hadden het idee opgevat om spullen, die zij niet meer gebruikten, buiten de schutting te plaatsen. In samenwerking met de BOA, de gemeentelijke toezichthouder in de openbare ruimte, zijn die bewoners erop gewezen dat dit niet de bedoeling was. De Buurtraad heeft het bij het Waterschap en de gemeente druk uitgeoefend de vijvers te onderhouden. Door het Waterschap en de gemeente is nu de afspraak gemaakt het jaarlijks bij te houden. In december hebben de bestuursleden van de Buurtraad zich weer ingezet bij de jaarlijkse Kerstmaaltijd, die wordt gehouden voor mensen met een smalle beurs of eenzaam de kerst doorbrengen. Interactie met bewoners De Buurtraad vergaderd 10 keer per jaar in OBS De Marke. Deze vergaderingen zijn openbaar en bewoners kunnen daar hun ideeën c.q. klachten kwijt. Tevens worden zij op de hoogte gehouden van de lopende zaken. De Buurtraad prijst zich gelukkig met de altijd even grote opkomst bij de vergaderingen. Op 2 juli 2018 een promotiedag gehouden bij supermarkt “De Plus”. Op 10 november 2018 meegewerkt aan een lokale radio uitzending van RTV Apeldoorn. Ook hebben wij een Facebook pagina waarop met regelmaat berichten m.b.t. tot de buurt worden vermeld. We zijn te vinden onder de naam “Buurtraad de Velden”. Op de website van de wijkraad kunt u ons vinden onder “www.wijkraadzuidoost.nl”. En als laatste kunt u onze bijdrage aan de “Wijkkrant De Maten” lezen. Lopende zaken: – Bestrating van het Edelenveld – Te hard rijden Musketiersveld; – Herinrichting parkeerterrein bij supermarkt De Plus – Nieuwbouw scholen De Marke en De Ploeg op de locatie van de Marke – Hoogspanningsnet en realisering diverse speeltoestellen.

GEZOCHT: VRIJWILLIGER DIE WIL HELPEN IN DE BUURTHUISKAMER In de buurthuiskamer gevestigd in de Berghorst komen elke donderdag mensen uit de wijk bij elkaar. Ze doen veel creatieve activiteiten en ontmoeten elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee. Het is een gezellige groep waar ook ruimte is voor een grapje op zijn tijd. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste zelfstandige vrijwilliger die mee wil draaien in de buurthuiskamer. De taken zijn o.a. in gesprek zijn met de bezoekers, het schenken van koffie en thee, boodschappen doen voor de lunch en het klaarmaken daarvan. Dit zijn een aantal taken en graag lichten we nog het één en ander toe in een oriënterend gesprek. Je werkt altijd samen met een beroepskracht op de donderdag van 10.00-15.00 uur, de frequentie bespreken wij graag met u. Belangstelling? Bent u degene die wij zoeken dan kunt u contact opnemen met Marjolein Koolman 055- 5997685


de donken

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 18

Foto: Maarten Haazebroek

DE EBEN-HAËZERSCHOOL HEEFT EEN NIEUW SCHOOLGEBOUW Wethouder Nathan Stukker van gemeente Apeldoorn verrichtte vrijdag 8 februari de officiële opening van de Eben-Haëzerschool aan de Valkeniersdonk. De reformatorische basisschool Eben-Haëzer was jarenlang gevestigd aan de Gijsbrechtgaarde. Sinds de kerstvakantie maakt de school echter gebruik van een gerenoveerd schoolgebouw aan de Valkeniersdonk. Vrijdag 8 februari was er in het nieuwe gebouw een openingsbijeenkomst met de leerlingen, leerkrachten en genodigden waaronder wethouder Stukker, de architect en de projectleider. De leerlingen zongen daarbij ook het speciaal ingestudeerde lied: Eben Haëzer. Die woorden betekenen: tot hiertoe heeft de Heere God ons geholpen. In de avond was er een open inloopavond voor alle ouders, grootouders, buren en andere belangstellenden. De reformatorische basisschool Eben-Haëzer, met ook nog een vestiging in Teuge, heeft 277 leerlingen verdeeld over 11 groepen. Ook ligt naast het schoolgebouw een groot veld en een gymzaal “Het nieuwe gebouw biedt alle mogelijkheden om ons onderwijsconcept optimaal vorm te geven”, aldus directeur Guus Knapen.

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS CULTUUR BIJ JE BUUR KOMT NAAR HET DONKHÛÛS Ook dit jaar kun je cultuur snuiven bij je buur in Apeldoorn. Om een artiest te zien hoeft het publiek niet naar een optreden toe, maar komt de artiest naar het publiek! Koren, bands, schilders, dansers en nog veel meer kunstenmakers treden in het weekend van 13 en 14 april op. En dit jaar is het DonkHûûs voor het eerst gastheer tijdens ‘Cultuur bij je buur’. Op zondagmiddag 14 april treedt het Apeldoorns Cither Ensemble String Music maar liefst 3x op. Zij zijn te beluisteren van 13.00 tot 13.30, van 14.30 tot 15.00 en van 16.00 tot 16.30 uur. Het Cither Ensemble speelt goed in het gehoor liggende melodieën tot licht klassieke muziek. Ook leuke schlagers uit de alpenlanden zitten in het repertoire. Nieuwsgierig geworden? Kom dan gerust een kijkje nemen, u bent van harte welkom in het DonkHûûs aan de Tingietersdonk 378a.

Op woensdagmiddag 12 juni 2019 vindt weer de Buitenspeeldag de Donken plaats, op diverse speelvelden in of nabij de Bronsgietersdonk. Buitenspeeldag de Donken is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in de wijk De Maten, waaraan in 2018 ruim 400 kinderen deelnamen. Om alle kinderen ook in 2019 weer een leuke en vooral veilige dag te kunnen bezorgen zijn wij op zoek naar extra vrijwilligers, die graag willen ondersteunen bij de opbouw (10.00-12.00 uur) en/of activiteiten (van 13.00-17.00 uur). Het programma is nog niet definitief, maar denk hierbij aan het ondersteunen bij diverse sportieve activiteiten, toezicht bij de springkussens, hulp bij diverse creatieve activiteiten (o.a. kaarsen maken en schminken), het rondbrengen van hapjes en drankjes, enz. Woon jij in de buurt en lijkt het je leuk om een aantal uren (eenmalig of vaker) mee te helpen neem dan contact op met de organisatie. Alle hulp is van harte welkom en de koffie, thee en lunch staan voor je klaar! Contactpersoon is Nicole Drenth. Zij is bereikbaar op T. 06-34246056 of via drenth1968@gmail.com. Organisatie Buitenspeeldag de Donken


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 19

VRAAG VAN DE MAAND

WAT LEUK: DE ENERGIECOACH KOMT LANGS!

Beste sociaal raadslieden,

Bij de Energieke Maten werken diverse vrijwilligers als energiecoach. Ze gaan op bezoek bij mensen die graag een advies willen over energiegebruik en energiebesparing in hun huis. Kennis delen. Lodewijk Versluis is zo’n vrijwilliger: “Ik werkte vroeger in het onderwijs en ik vind kennis delen met mensen nog steeds heel leuk. En energie is een leuk onderwerp: het is leuk om er meer van te weten en het is leuk omdat iedereen erover mee kan praten. Als energiecoach kan ik de mensen in de Maten de helpende hand reiken. Wat kun jij besparen? Wat zijn de isolatiemogelijkheden in je woning? Dat levert altijd een positief resultaat op. De een wil vooral een lagere energierekening, de ander wil nadenken over een betere isolatie van de woning en een weloverwogen besluit nemen. Als onpartijdige vrijwilliger denk en praat ik mee.

Ik heb aanslagen binnengekregen van de waterschaps- en gemeentebelastingen. Omdat ik een minimuminkomen heb, heb ik moeite om deze aanslagen te betalen. Wat kan ik doen? Met vriendelijke groet, Mevrouw B. uit Apeldoorn ------Dag mevrouw B, Als u een inkomen heeft op bijstandsniveau, kan de aanslag misschien kwijtgescholden worden. De aanslag mag niet langer dan drie maanden geleden betaald zijn. U kunt kwijtschelding aanvragen op de website van GBLT (voor waterschapsbelasting) of Tribuut (voor gemeentebelastingen). Als u hulp nodig heeft bij het invullen van het formulier of twijfelt of u recht heeft op kwijtschelding, kunt u één van onze spreekuren bezoeken. Wij kunnen u dan helpen bij het aanvragen van kwijtschelding. Neem wel uw DigiD en de aanslag mee! Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur.

Mensen helpen met praktische zaken Kees van Ginneken werkte ooit ook in het onderwijs “Ja, dat herken ik zeker: het is leuk als mensen het beter begrijpen, als ze grip krijgen op het onderwerp. En ik vind het leuk dat ik nu ook zelf meer weet over energie en energiebesparing door de cursus voor energiecoaches. Bij energie gaat het om praktische zaken: hoe kun je besparen zonder dat het je geld kost, wat zijn goedkope maatregelen en wat zijn de opties als je nog meer wilt doen? Het belangrijkst is dat bewoners het een goed gesprek vinden en dat ze ermee verder kunnen. Soms is er ook een verrassend resultaat, zoals toen ik ontdekte dat de meteropnemer een fout had gemaakt bij een gezin. Ze kregen 700 euro terug! En niet onbelangrijk: het contact met de andere energiecoaches is hartstikke gezellig. Mijn praktijkervaring doorgeven Nico Koster is een nieuwe energiecoach : “Ik ga eind maart de cursus voor energiecoach volgen en ik loop nu mee met ervaren energiecoaches. Mijn interesse om energiecoach te worden, is begonnen toen we ons huis verbouwden en energiezuiniger maakten. We hebben vervolgens ook zonnepanelen laten plaatsen en ons huis nu aardig energieneutraal. Nu komt er steeds meer informatie over de energietransitie en ik denk dat ik mijn praktijkervaring goed kan delen met anderen” Wil jij een energiegesprek met een energiecoach? Of wil je misschien ook energiecoach worden? Bel dan met Dieuwke de Boer: 06 4894 5998 of stuur een mailtje naar energiekematen@gmail.com.

www.stimenz.nl

Don Bosco de Maten organiseert in het weekend van 12, 13 en 14 april 2019 een kamp voor jongeren in de leeftijd van 13 t/m 19 jaar. Tijdens dit kamp zullen we samen met de jongeren veel leuke activiteiten ondernemen. We slapen in de grote houten kampschuur op het terrein van Don Bosco Assel, welke voorzien is van slaapzalen, gescheiden douches en toiletten, keuken en grote leefruimte. Dit kamp is bedoeld voor alle type jongeren uit de wijk de Maten en omstreken. Samen met een team van vrijwilligers en stagiaires maken we er een onvergetelijk weekend van. Om het voor alle jongeren toegankelijk te maken vragen we een zeer lage eigen bijdrage van slechts €10,- Op vrijdag om 16.00 start het weekend in Assel en op zondag 16.00 gaan we allemaal weer naar huis. Bij interesse kan je een inschrijfformulier ophalen bij Don Bosco de Maten en inleveren bij Fiona of Marcel. Wees er op tijd bij, want vol is vol.

Foto: Rob Voss - Heemgaard energieke maten

GA MEE OP KAMP


de drie ranken

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 20

KERK ACHTER DE SCHERMEN Sinds enige weken gaat het nieuwe kerkgebouw van De Drie Ranken schuil achter witte plastic schermen. Het casco staat, het dak is dicht en nu zijn de bouwlieden druk bezig met de binnenkant. Hoe staat het ervoor? Kijkje achter de schermen In een vorig artikel hebt u kunnen lezen hoe het ontwerp van architect Arnold van Ouwerkerk eruitziet: een indeling in vier kwadranten, een gang die loopt van het Violierenplein naar de Eglantierlaan (of omgekeerd, zo u wilt) en een centrale hal met een binnentuin of patio. De opbouw van de verschillende zalen is in volle gang. Om u een kijkje te geven, heeft fotograaf Hans Jacobs foto’s van de binnenkant gemaakt. Zoals u kunt zien, is er nog veel werk te verzetten, maar de contouren van de kwadranten worden langzaam zichtbaar.

Professionele keuken De keuken die grenst aan de ontmoetingsruimte, is de eerste ruimte die al een invulling heeft gekregen. Het wordt een mooie, grote ruimte van zo’n 35 m2. Er komen professionele werkbladen van RVS, een voorspoeldouche en een grote, zogeheten doorschuifvaatwasser die maximaal zestig spoelbeurten in een uur kan doen. Uiteraard kan er gekookt en gebakken worden, ook voor grotere groepen. De keuken zal worden gebruikt door verschillende groepen van de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken. De mogelijkheid of deze keuken, samen met de naastgelegen ontmoetingsruimte, ook apart te gebruiken is door derden, wordt nog bekeken. Inrichtingsacties De overige ruimtes van de kerk moeten straks ook nog worden ingericht en daarvoor heeft de kerkgemeenschap al diverse geldinzamelacties gehouden. Zo hebben jongeren van De Drie Ranken afgelopen zomer spullen verkocht tijdens een kofferbakverkoop en heeft de oliebollenactie eind december ook een mooi bedrag opgeleverd. In maart staat er weer een actie op stapel, bestemd voor iedereen die van muziek houdt. De band Tuxedo Special verzorgt op 23 maart een benefietoptreden ten bate van de inrichting. Lees voor nadere informatie het artikel over Tuxedo Special elders in deze krant. Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl of kijk op www.3ranken.nl/vernieuwbouw. Ook op Facebook zijn we te vinden: www.facebook.com/De-Drie-Ranken.

REPARATIE-CAFÉ IN DE MATEN DE DRIE RANKEN In maart op de derde dinsdag, dus 19 maart. bent u weer van harte welkom in ons Reparatie-café. Hebt u een toestel wat weigert breng het mee. Denk dan aan uw koffieapparaat, stofzuiger, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, enz. Maar ook een snoertje vernieuwen doen we graag voor u. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier sparen we de toestellen de weg naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken. Die kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. We doen dit op de 3e dinsdag van de maand in De Drie Ranken. Als het druk is zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; Het adres: Eglantier 202 (ingang aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing); Datum: dinsdag 19 maart. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 21

BENEFIETFEEST

AGENDA DE STOLP

Op zaterdag 23 maart treedt de band Tuxedo Special op tijdens een benefietfeest voor jong en oud in het dorpshuis ‘Ugchelens Belang’. De opbrengst voor dit feest is bestemd voor de inrichting van het vernieuwde kerkgebouw De Drie Ranken in de Maten.

21 maart 2019 10-11 & 15-16.30 uur Kinderactiviteit Voorjaarsactiviteit 2-4 jaar 10-11 uur; 4-12 jaar 15-16.30 uur 31 maart 2019 De Maten in Geuren en Kleuren 14 april 2019 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig 18 april 2019 10-11 & 15-16.30 uur Kinderactiviteit Paasjaarsactiviteit. 2-4 jaar 10-11 uur; 4-12 jaar 15-16.30 uur 19 april 2019 Paasbingo De Stolp 9 mei 2019 10-11 & 15-16.30 uur Kinderactiviteit Knutselactiviteit moederdag 2-4 jaar 10-11 uur; 4-12 jaar 15-16.30 uur 19 mei 2019 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig 13 juni 2019 10-11 & 15-16.30 uur Kinderactiviteit Knutselactiviteit vaderdag. 2-4 jaar 10-11 uur; 4-12 jaar 15-16.30 uur 16 juni 2019 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig 15 september 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig 20 oktober 2019 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig 10 november 2019 Speelgoedbeurs. Je speelgoed verkopen of juist wat kopen? De Stolp organiseert ook dit jaar weer een speelgoedbeurs 17 november 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig 15 december 14 -18 uur ICEJA Jamsessie in De Stolp. Gratis entree en Indische catering aanwezig

Goede doel Sinds medio 2018 wordt het kerkgebouw van De Drie Ranken in de Maten verbouwd en vernieuwd, als onderdeel van de laatste uitbreidingsfase van winkelcentrum de Eglantier. Het nieuwe kerkgebouw wordt wat kleiner, maar zal een flexibeler indeling krijgen, klaar voor de toekomst. Over enkele maanden is het bouwproces afgerond met als resultaat een eigentijds, multifunctioneel kerkgebouw dat, behalve voor kerkdiensten van De Drie Ranken, ook gebruikt kan worden voor een grote diversiteit aan andere activiteiten. Hoewel de financiering van de verbouwing is geregeld, is er nog wel geld nodig voor de inrichting van het nieuwe gebouw. Er zijn plannen voor de aanschaf van nieuw meubilair, apparatuur voor beeld en geluid, een nieuwe inrichting van de keuken en nog veel meer. Het geld voor deze inrichting moeten de gemeenteleden van De Drie Ranken zelf bij elkaar brengen. Inmiddels zijn er al diverse acties geweest om geld in te zamelen en staan er nog meer op stapel. Eén daarvan is dit benefietfeest, aangeboden door de funk 'n soulband Tuxedo Special. Tuxedo Special Tuxedo Special bestaat uit tien muzikanten, waaronder een complete brass-sectie. Twee leden van de band zijn verbonden aan De Drie Ranken: Wouter en Elbert Vink. Tuxedo Special heeft een gevarieerd repertoire aan dansbare muziek, van klassiekers als Tower of Power en Stevie Wonder tot aan modern werk van Amy Winehouse en Mark Ronson. Hoewel de band dit jaar pas vier jaar bestaat, heeft hij inmiddels een indrukwekkende reputatie opgebouwd in Apeldoorn en omstreken. Gastvrije locatie Speciaal voor dit evenement stellen Toon Hartgers en Gon Bakker, de uitbaters van het dorpshuis ‘Ugchelens Belang’, hun faciliteiten beschikbaar. Deze gastvrije locatie biedt alles voor een sfeervol feest. Genoeg ruimte om te swingen, maar ook gelegenheid voor een goed gesprek. De toegang voor dit benefietfeest is gratis, voor een vrijwillige bijdrage staat er een giftenpot. Ook zal De Drie Ranken tijdens de avond geld inzamelen door de verkoop van consumpties en andere activiteiten, zoals een fotoshoot met de bandleden. Informatie Benefietfeest met funk ‘n soulband Tuxedo Special. Plaats: dorpshuis Ugchelens Belang, Bogaardslaan 81, 7339 AN Ugchelen. Datum: zaterdag 23 maart. Tijd: de zaal gaat open om 20:00 uur. Toegang: gratis, maar giften zijn welkom; voor consumpties moet worden betaald. Parkeergelegenheid: het Ugchelens Belang heeft een ruime eigen parkeerplaats. Nadere informatie: hvons@3ranken.nl.

DOENERS EN DENKERS GEVRAAGD We zijn op zoek naar bedrijven, verenigingen en organisaties die een bijdrage willen leveren aan de ‘Week van de Mantelzorg’. Voor alle mantelzorgers van Apeldoorn is er ieder jaar rond 10 november een ontspannend programma. Deze wordt ontwikkeld door de werkgroep met leden van Klein Geluk, MEE Veluwe, Stimenz en de Kap. Hoe mooi zou het zijn als uw organisatie, bedrijf of vereniging ‘iets’ kan bijdragen. Dat kan ‘iets’ zijn voor mantelzorgers in uw eigen bedrijf. Of een leuke activiteit bij u in de wijk. Of misschien heeft u een geschikte ruimte voor een activiteit. Of misschien heeft u gewoon een heel goed idee. Doet of denkt u mee? Op woensdagavond 20 maart om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst over de ‘Week van de Mantelzorg’ bij de Kap, Regentesselaan 2-B in Apeldoorn (gratis parkeren achter het gebouw). U kunt zich aanmelden voor 12 maart bij: k.fennes@dekap.nl o.v.v. uw naam, organisatie en telefoonnummer.



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2019 | pagina 23

JOLANDA DE VRIES HEEFT GEWONNEN, VAN HARTE GEFELICITEERD! Prijswinnaars puzzel uitgave februari. Antwoord: Jumbo van de Bunt is betrokken bij haar klanten en de buurt. Wij hebben Jolanda de Vries blij kunnen maken met

een

fantastisch

BESTEL JE BOODSCHAPPEN VIA JUMBOAPELDOORN.COM OF DE APP!

boodschappenpakket t.w.v. 50,-. Aangeboden door Jumbo van de Bunt,

Schubertplein

Apeldoorn. Van harte gefeliciteerd en Print veel plezier met de woordzoeker

25-02-19 22(59

Inzenden kan t/m 18 maart 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

deze prijs!

stijlvol K

M

E

T

E

N

T

S

H

O

U

V

S

I

A

N

L

E

S

M

E

E

E

N

C

M

E

R

E

A

E

T

E

V

V

I

V

M

L

K

I

R

A

N

T

T

E

I

U

A

T

I

A

K

N

A

Z

Z

E

J

C

S

O

E

R

K

K

D

N

I

E

O

E

T

E

U

R

T

N

Z

I

K

E

B

P

M

R

R

S

R

D

I

J

I

S

T

N

E

I

P

J

G

U

I

A

O

O

L

V

J

M

O

G

N

E

W

E

L

L

R

R

S

H

'

A

L

A

E

A

N

R

N

A

Y

S

P

P

T

T

U

L

V

R

G

O

I

D

U

T

S

R

A

A

H

D

A

I

O

J

L

O

S

J

S

N

A

S

A

N

R

Y

E

S

L

O

A

E

N

U

H

A

A

R

E

S

T

I

J

L

E

L

N

D

I

S

E

M

A

R

K

N

B

I

L

S

E

E

T

I

J

T

U

P

E

K

I

N

D

E

R

E

N

I

I

A

S

A

T

H

T

N

E

N

A

M

R

E

P

N

E

A

D

V

I

E

S

N

R

O

O

D

L

E

P

A

R

KERASTASE ADVIES KEVINMURPHY APELDOORN KINDEREN DAMES KLEURING EGLANTIER KNIPPEN HAARSTUDIO L’OREAL HEREN woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker MARJOLEIN ILSE MARK JUSTA

Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn | www.jumboapeldoorn.com

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN PRODUCT VAN KERASTASE!

ADVIES APELDOORN DAMES EGLANTIER HAARSTUDIO HEREN ILSE JUSTA KERASTASE KEVINMURPHY KINDEREN KLEURING KNIPPEN L'OREAL MARJOLEIN MARK MIRJAM PERMANENT PRODUCTEN STIJLVOL STYLISTEN VAKKENNIS VERZORGEND WASSEN

MIRJAM PERMANENT PRODUCTEN STIJLVOL STYLISTEN VAKKENNIS VERZORGEND WASSEN

DE EGLANTIER 330 7329DK APELDOORN 055-5419061

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl https://woordzoekerfabriek.nl/printen/9f373b80ed37e47b437a31b39df79043.html

Pagina 1 van 1


AARDAPPELEN

OERBROOD VLOER

Alle soorten 2 zakken à 3 kilo

Alle soorten Per stuk

1+1

RODE OF WITTE PITLOZE DRUIVEN 2 bakken à 500 gram

50% KORTING

2 VOOR

3

00

GRATIS

*

KIES & MIX FRUIT

LENOR WASMIDDEL, WASVERZACHTER OF UNSTOPPABLES

Kanzi appels zak 1 kilo mandarijnen net 1 kilo frambozen bakje 125 gram mango per stuk

Alle soorten 2 verpakkingen

3 VOOR

1+1

450

GRATIS*

HKWOATLITEEL IT

Geniet van hotel-suite luxe bij jou thuis

ORIGINEEL SUITE KUSSEN 60X70 CM

Spaar mee voor het heerlijk & hoogwaardige

kussen van Van der Valk Bij iedere 5 euro<één spaarzegel Met 10 zegels is uw spaarkaart vol. van

59,95 voor 14,95

Bij aankoop van het Van der Valk suite kussen ontvang je een leuk extraatje; een voucher voor een Van der Valk arrangement. Voor 2 personen overnachten, 2 gangen diner en een uitgebreid ontbijtbuffet vanaf 99,-

Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com

van de Bunt


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.