Over de Pleinen - september 2023

Page 1

DE PLEINEN

Nieuw in de Smedenstraat

In de sfeervolle Smedenstraat heeft een nieuwe parel zijn intrede gedaan. Ondernemer Marc Veeneman, ook bekend als 'de Knul van Smul', heeft na elf succesvolle jaren in Apeldoorn besloten zijn culinaire horizonten te verbreden met zijn delicatessenwinkel genaamd 'Smul', nu gevestigd in het hart van Deventer.

Lees het hele artikel op pagina 7

TROUWRINGEN Ruim keus, voor ieder budget! OVER
DEVENTER Jaargang 26 - September 2023 Bespaar energiekosten! Europaweg 216 7336 AR Apeldoorn T 055 521 1646 info@ambiancedekazon.nl www.ambiancedekazon.nl Holterweg 8A 7418 EB Deventer T (0570) 622 070 www.ambiancevandermolen.nl VAN DER MOLEN 05 MOMENTUM. Espresso | BAR 11 Irene Cornelissen Ik ben te huur! 0570-750921 Europaweg 216 7336 AR Apeldoorn T (055) 521 16 46 info@ambiancedekazon.nl Net zo flexibel als het weer! Bezoek onze website! Scan de QR code Lamellendak
www.eicas.nl Nieuwe Markt 23 Deventer Transtonations Marcus Appelberg Peter Aerschmann Simon Whetham Daniela Ehemann Ingeborg Entrop Tanja Isbarn 23.9 - 15.10.2023

Expositie Geert Groote en de kloof Kansenongelijkheid in de samenleving van Hanze tot nu

De bekende Deventenaar Geert Groote leefde in de tijd van de Hanze. Hij kwam, met zijn beweging ‘De Moderne Devotie’, op voor de mensen die niet meeprofiteerden van de welvaart die de Hanze bracht. Geert zette zich af tegen de hoogmoed en de hebzucht van de machthebbers, vooral die van de kerk. Hij hielp de arme burger -mede vanuit zijn eigen bezittingen- met onderdak, voedsel en gezondheidszorg. En met educatie, waardoor hij de burger mondiger maakte en hielp nieuwe kansen te creëren.

In deze expositie vertellen we over de kloven in de samenleving die er in de Hanzetijd bestonden en hoe die waren ontstaan: tussen arm en rijk, tussen macht en onmacht, tussen theoretisch en praktisch opgeleid, tussen gezond en minder gezond en tussen man en vrouw. Daar zetten we onze tijd tegenover: welke kloven kennen we nu in onze maatschappij? Wat is hun oorsprong? Welke gevolgen hebben de kloven voor onze samenleving? Het oplossen van maatschappelijke problemen wordt door deze verdeeldheid steeds moeilijker. Politieke besluitvorming stagneert of blijft achterwege, met grote gevolgen voor het oplossen van crisissen zoals die ten aanzien van het milieu, de vluchtelingen, energie en pandemieën. Eigen belang prevaleert vaak boven algemeen belang. Hoe zullen dit soort kwesties zich verder ontwikkelen als we niets doen?

Bezoek de expositie en ervaar het indrukwekkende kunstwerk van Gerhard Lentink dat u, als bezoeker, plaatst in de kloof tussen twee mensbeelden. Speel daarna het interactieve klovenspel, maak voor u de beste keuzes en ervaar de consequenties.

Rondwandeling De Moderne Devotie Zoals gebruikelijk biedt Museum Geert Groote Huis ook dit jaar weer een aantal rondwandelingen aan langs de sporen van de Moderne Devotie in een prachtig historisch gedeelte van de binnenstad van Deventer.

De Moderne Devotie is een hervormingsbeweging geweest in de 14e en 15e eeuw en ontstond uit het gedachtegoed van Geert Groote (1340-1384). Groote wordt wel gezien als de grootste burger die Deventer heeft voortgebracht en wiens invloed zich tot op de dag van vandaag nog steeds doet gelden.

Naast andere sporen van de Moderne Devotie staan we tijdens onze rondwandeling o.a. stil op plaatsen waar eens de huizen van het Gemeene leven hebben gestaan. We vertellen u over het ontstaan, het functioneren en de uiteindelijke teloorgang van deze huizen. Ook een aantal zeer markante figuren uit die tijd, zoals Geert Groote zelf, Johannes Bringerinck, Salome Sticken, Reynier en Aleyt Buiskens, Florens Radewijns, Lambertha van Diese en menig ander passeren de revue.

De wandeling start bij het Geert Grootehuis-Museum op het Lamme van Dieseplein, waar u zich aan de balie kunt opgeven.

De prijs is €10,50 per persoon. Als u in het bezit bent van een Museumkaart, dan betaalt u slechts € 2,25 per persoon. We vertrekken om 14.00 uur. Na onze rondwandeling kunt u in het museum uw kennis verder verrijken of in ons café van een kopje koffie of thee genieten.

De rondwandelingen vinden in 2023 plaats op: 16 september; 7 en 21 oktober

Hanze taalsafari

Het lijkt hier net een jodenkerk Dit wordt gezegd als ergens allen door elkaar schreeuwen of tegelijk spreken. In de Joodse kerken

(synagogen)worden vele gebeden half zingend opgezegd. De een doet dit luider, zangeriger, sneller dan de ander. Ook wordt soms door hen, die hun gebed beëindigd hebben , een gesprek aangeknoopt terwijl de anderen nog bidden. Hierdoor ontstaat een mengelmoes van ongelijke geluiden, dat iemand, die binnenkomt als een verward gebabbel in de oren klinkt. De Grote Synagoge van Deventer aan de Golstraat 23 is van 1892 tot 1941, van 1947 tot 1952 en daarna van 2010 tot 2018 als synagoge gebruikt. Sinds 1999 is het een rijksmonument.

De synagoge is ontworpen in 1892 door JA Mulock Houwer. Hij heeft het gebouw gebouwd in neorenaissancestijl, waarbij details zijn aangebracht in Spaans-Moorse stijl. Het gebouw aan de Golstraat was de opvolger van

de synagoge aan de Roggestraat 3, die sinds 1996 in gebruik is als Etty Hillesum Centrum.

In de Tweede Wereldoorlog is op 25 juli 1941 een groot deel van de Grote synagoge vernield door een groep NSB ‘ers. Na de oorlog werd de synagoge gerestaureerd en in juni 1947 opnieuw ingewijd.

Doordat het gebouw toch te groot was werden de joodse diensten vanaf juni 1952 verplaatst naar een kleiner pand, Lange Bisschopstraat 19. De Grote Synagoge werd verkocht aan de plaatselijke Christelijke gereformeerde kerk, die het gebouw tot 2010 voor de eredienst gebruikte. Daarna werd het gebouw opnieuw gehuurd door de Joodse gemeente, die het Rijksmonument weer als synagoge inrichtte.

Sinds 2022 is de Synagoge in particuliere handen van een horeca ondernemer.

September 2023 OVER DE PLEINEN 3.

spel van de maand

BROOD EN BIER OOK PERFECTE COMBINATIE VOOR BORDSPEL

Brouw bier en bak brood in dit strategische spel voor twee spelers! Iedere speler heeft een eigen dorp, maar gebruikt een gezamenlijk oogstveld. Door je dorp slim te verbeteren vergroot je je bier- en broodproductie.

Maar pas op, waar je het minst van produceert bepaalt of je wint. Elke kaart die je speelt kan op verschillende manieren worden gebruikt. Volop tactische keuzes dus!

maakt het overal gezellig

En dit toffe 2-persoons spel is ook nog eens prachtig om te zien.

Deze geweldige tactische topper voor 2 personen is spel van de maand september en kost € 29,99.

Uiteraard ligt dit spel ook uitgestald op een van onze speeltafels, dus schuif gezellig aan om een potje uit te proberen.

September 2023 4. OVER DE PLEINEN
Word ook chauffeur leerlingenvervoer! Heb jij interesse in een parttime job als chauffeur? Dan zijn we op zoek naar jou. Stuur een mail naar vacature@wdkgroep.nl of bel 026 - 365 31 53 Geen Taxipas? GRATIS OPLEIDING Wel een Taxipas? 250,- STARTBONUS WERKENBIJWDK.NL
“ het is zo veel meer dan ‘heen en weer’ brengen... daar maak ik graag mijn werk van ”

Tip van het Bouwhuis

Azijn wordt meestal gemaakt van wijn. Door azijnzuur bacteriën aan de wijn toe te voegen wordt de alcohol omgezet in azijnzuur en bij een percentage zuur tussen de 4 en 15% mag het product azijn genoemd worden. De kwaliteit van de azijn is natuurlijk afhankelijk van de wijn die je gebruikt. Heb je een mooie zachte azijn en voeg je daar vruchtensappen aan toe dan krijg je smaakvolle azijn die je voor heel veel dingen kunnen gebruiken. Omdat azijn eigenlijk niet bederven kan is het goed mogelijk om wat verschillende smaken in de kast te hebben zodat je kunt afwisselen

Kleine Overstraat 17, Deventer 06 51463812, info@hetbouwhuis.net www.hetbouwhuis.net

MOMENTUM. Espresso | BAR

Op de Lange Bisschopsstraat 5 heeft Sander de Coninck op 5 mei 2023 de deuren geopend van zijn espressobar in het monumentale hoekpand tussen beide boekhandels in. Naast de wekelijks vers gebrande koffie kun je er terecht voor de huisgemaakte zoetigheden, zoals bijvoorbeeld de brownie en appeltaart, maar ook een (vegetarisch) broodje van de grill of een goed glas wijn en een Espresso Martini. En alles is ook to go mogelijk!

In korte tijd hebben al veel vaste gasten de weg gevonden naar deze heerlijke plek, waar kwaliteit, gastvrijheid en goede vibes voorop staan. Al vroeg open voor ontbijt, alle dagen behalve dinsdag, maar ook in het weekend! Achterin de gezellige zaak kun je naast artwork ook retro toys vinden, vinyl platen aan de muur, skateboard decks en sneakers. Fijne plek om af te spreken of je laptop open te slaan en kennis te maken met andere bewoners en ondernemers uit het centrum. Buiten je dag beginnen in het zonnetje op het terras, croissantje, jus en krantje.

Op de agenda komen wijnproeverijen te staan in samenwerking met wijnhandel/slijterij PYK, barista workshops, een karaoke-avond, spelletjes avond en nog veel meer. De bar is tevens te huren voor een eigen besloten borrel of vergadering, informeer gerust voor informatie. En wil je koffie op locatie? Dan komen wij met onze oldtimer Volkswagen T2 pick-up uit 1970 naar je toe. Graag tot snel!

MOMENTUM Espresso | BAR

Lange Bisschopstraat 5 | 7411 KG Deventer Instagram momentumdeventer

VVV-Tip van de maand

Nieuwe kledinglijn bij de VVV Met trots presenteert de VVV winkel haar een eigen kledinglijn met origineel uniek Deventer logo. De lijn bestaat uit hoodies unisex en t-shirts voor dames of heren. De shirts zijn van mooie kwaliteit, hebben een V-hals en korte mouw. Op het logo de Deventer iconen: waag, pontje, lebuinuskerk en watertoren. Kortom: uniek, eigen logo, verschillende kleuren en mooi materiaal. En… alleen verkrijgbaar bij de VVV-winkel aan de Brink 89 of te bestellen via www.deventerwebwinkel.nl.

September 2023 OVER DE PLEINEN 5.
September 2023 de winkel voor koffie, thee en leuke kado’s Walstraat 45, 7411 GJ Deventer | 06 42270957 info@roemarkoffiebrandeij.nl www.roemarkoffiebranderij.nl Roemar, Walstraat 45, 7411 GJ Deventer | 06 42270957 info@roemarkoffiebranderij.nl www.roemarkoffiebranderij.nl Proeflokaal to-go loket Koffie- en theewinkel A.P. Dijk en Zn. Nieuwstraat 47-49 7411 LH DEVENTER tel.no. 0570-612786 De oudste juwelierszaak in de Hanzestad Deventer. Een tastbare herinnering aan uw dierbare overledene

Lemon beleving

Bijna een jaar geleden zijn we als twee beste vrienden en ondernemers een opmerkelijk avontuur gestart: The Lemon Suites, een uniek designhotel in het hart van Deventer, met een prachtig uitzicht over de IJssel.

Hier komen gastvrijheid en design samen en dankzij onze gedurfde visie, krachtige samenwerkingen en doordachte uitvoering blijft dit hotel alsmaar groeien. Onlangs hebben

we onze webshop gelanceerd, zodat je een vleugje Lemon naar je eigen interieur kunt halen. Dankzij onze meubeldesigner, Asiades, kun je nu meubelstukken uit onze suites in jouw huis verwelkomen.

Onze gasten willen graag hun Lemon beleving delen met vrienden, familie of zelfs als origineel bruiloftscadeau. In samenwerking met onze ontwerpers hebben we een prachtige cadeaubon ontwikkeld. Deze kan direct bij ons worden opgehaald of hij valt morgen al bij jou of de ontvanger op de deurmat.

Of je nu een onvergetelijk verblijf zoekt, inspiratie voor meubels in huis wilt opdoen, of jezelf volledig wilt onderdompelen in de Lemon Experience, we nodigen je uit om langs te komen in Deventer. Dit designhotel heeft bewezen veel meer te zijn dan enkel een overnachtingsplek; het is op zichzelf al een bestemming. Of je nu voor zaken of plezier komt.

Liefs team The Lemon Suites

Bezoek www.thelemonsuites.nl of www.thelemonsuites.shop.

Nieuw in de walstraat

Welkom bij Roemar Koffie en Thee, gelegen aan de schilderachtige Walstraat in Deventer! We zijn verheugd om aan te kondigen dat we nu een speciale winkel hebben, vol met prachtige geschenken voor zowel het heden als de aankomende feestdagen. Onze selectie is zorgvuldig samengesteld uit lokale en aanverwante artikelen die de unieke smaak en charme van Deventer weerspiegelen.

Stap binnen en ontdek een scala aan verrukkelijke opties. Van heerlijke Deventer koffie en thee tot ambachtelijke koekjes, verfrissend bier, pure honing, verrukkelijk snoep

Nieuw in de Smedenstraat

In de sfeervolle Smedenstraat heeft een nieuwe parel zijn intrede gedaan. Ondernemer Marc Veeneman, ook bekend als 'de Knul van Smul', heeft na elf succesvolle jaren in Apeldoorn besloten zijn culinaire horizonten te verbreden met zijn delicatessenwinkel genaamd 'Smul', nu gevestigd in het hart van Deventer.

Smul, een waar paradijs voor fijnproevers, onthult dagelijks een verleidelijk scala aan gastronomische genoegens. Vanuit hun open keuken presenteert het team heerlijke hapjes, exquise tapenades, verrukkelijke tapas, ambachtelijke verse maaltijden,

weelderige belegde broodjes en uitnodigende borrelplanken. Het is ook de thuisbasis van de catering-dienst die evenementen, feesten, bruiloften en zakelijke bijeenkomsten culinair verrijkt.

"Delicatessen met een twist: pure, opmerkelijke en verantwoorde lekkernijen," benadrukt Marc. Zodra je hun drempel oversteekt, wordt je zintuigen verwend met een overvloed aan heerlijkheden. De winkel in de Smedenstraat is een langverwachte aanwinst voor de stad, volgens Marc, die vastbesloten was om dit culinaire hiaat op te vullen.

In een historisch pand vinden klanten de smaakvolle delicatessenwinkel met zijn

en overheerlijke chocolade - de keuze is werkelijk te overweldigend om op te noemen. Onze winkel is een schatkamer van smaken en lekkernijen die perfect zijn om jezelf te verwennen of om aan iemand speciaal te geven.

Of je nu op zoek bent naar het ideale cadeau voor een vriend, familielid of collega, of gewoon jezelf wilt trakteren op iets bijzonders, bij Roemar Koffie en Thee vind je gegarandeerd iets dat bij elke smaak en voorkeur past. Kom langs en laat je betoveren door de warme en uitnodigende sfeer van onze winkel, waar de geuren en smaken van Deventer samenkomen om een unieke winkelervaring te creëren.

Tot snel in onze winkel!

karakteristieke open keuken. Hier worden dagelijks de meest verfijnde hapjes, tapenades, tapas, vers bereide maaltijden, smaakvolle soepen en feestelijke borrelplanken gecreëerd. Dit is tevens het epicentrum van waaruit Smul's catering-diensten ontspringen, om zo evenementen en speciale gelegenheden te voorzien van culinaire pracht.

Niet alleen beperkt tot de winkel, rijden de Smulfoodtruck en BBQ-trailer uit om evenementen en feesten te verrijken met hun smaakvolle assortiment.

Kortom, Smul is meer dan een winkel; het is een toegewijde smaakervaring die Deventer's culinaire landschap verrijkt en de zintuigen betovert met zijn heerlijke creaties.

September 2023 OVER DE PLEINEN 7.

Nieuwe zaak: De Hanzepot

Vol trots staat ie achter de schitterende toonbank in zijn nieuwe zaak ‘De Hanzepot” in de Spijkerboorsteeg. Jaap van Gelder, 41, getrouwd, 2 kinderen en woonachtig in Deventer. Het was tijd om het roer om te gooien en iets anders te gaan doen. “Ik raakte geïnspireerd door het Hanzejaar en ben gaan brainstormen wat ik daarmee kon doen. En dit is het geworden; De Hanzepot met allerlei delicatessen gelinkt aan de Hanzesteden. Maar ik kijk ook verder dan dat. Ik ben op zoek naar eerlijke producten met een mooi verhaal. Ik probeer daarbij juist van de kleine producenten hun producten te verkopen. Daardoor is het aanbod, zoals in de Hanzetijd, divers en origineel. Denk daarbij aan hammen en worsten van De Goedgevulde, pindakaas VanThuys, Brugs beschuit, koekjes en zoutjes, soepbasis, Iessel cider; ambachtelijke cider uit de IJsselstreek, Malus appelsap, Zwolse aïoli, bier van de Caketown Craft Brewers uit Deventer, paté van patémakerij De Veurn’ Ambachtse maar ook sieraden en servies, o.a. zeer mooi aardewerk van de IJsselvrouw.” Wat gelijk in het oog springt is het enorme schilderij achter de toonbank van Joris Aarts. Naar vrije hand geschilderd naar het voorbeeld van Salomon van Ruysdael gemaakt in 1657. Als je dit leest is de Hanzepot net open! “Ik hoop dat je snel een kijkje komt nemen. Van harte welkom! Volg me ook op Instagram @dehanzepot”

De Hanzepot

Spijkerboorsteeg 18

Open di t/m za 10.00 – 17.00

Jaap@dehanzepot.nl

Chocolate Stories voegt smakelijk hoofdstuk toe aan boekenstad

In juni heeft Chocolate Stories haar deuren geopend aan de Lange Bisschopstraat. De nieuwe winkel van Deventenaren Marleen Kelderman en Peter Zwaans, de chocoladebibliotheek, richt zich met eigen chocoladeproducten op de cadeaukoper en chocoladefan. Het concept draait om delen en om verhalen. Een verwijzing naar de boekentraditie van de stad.

Een goed gevoel voor iedereen, door een cadeau waar je mee aan kan komen. Dat is waar Chocolate Stories voor staat. Marleen legt uit: “We willen wat toevoegen aan de traditionele chocoladeverpakking, zodat het nog leuker is om cadeau te doen. Daarom hebben we boeken gemaakt rond een thema van smaken. Ook vinden we het belangrijk dat onze smaken herkenbaar zijn, zodat je jouw favoriete smaak er gemakkelijk uit kunt kiezen: ‘Weet wat je eet’.” Aan het cadeau kun je een berichtje toevoegen op een boekenlegger. Daarmee deel je niet alleen de chocolade, maar ook een persoonlijke boodschap.

In de vitrine liggen de eigen chocoladeproducten uitgestald: de ‘Stories’. “We hebben de bite van een reep gecombineerd met de variatie van een bonbon. Het beste van twee werelden”, vertelt Marleen enthousiast. Hiermee hoopt het nieuwe merk een brede groep chocoladefans aan te spreken.

Meer informatie over het merk is te vinden op www.chocolatestories.nl

September 2023 8. OVER DE PLEINEN

Muziektip van de maand

Weer flink wat mensen uit de muziekindustrie die overleden zijn de laatste tijd. Sinead, Robbie Robertson en wat andere meer of minder bekende artiesten. Degene van wie 30 jaar geleden al werd gedacht dat ze toch redelijk snel zouden gaan hemelen (of hellen wellicht) waren Mick en Keith, maar nee hoor; in 2023 nog steeds alive and kickin’ . Vooral Mick Jagger is nog steeds dezelfde spring in het veld als tijdens de Voodoo Lounge Tour uit die tijd. Ter ere van die twee survivors is de Voodoo Lounge cd de hele maand september in de aanbieding voor slechts € 2,95

Bep Dylan (inkoop/verkoop Lp’s )

Grote Overstraat 60

Deventer 0630899440

Maria de Fátima | in de serie Wereldlokaal

Met Ziel en Zang

Tijdens de gedwongen rustperiode van de coronacrisis maakte Fado diva Maria de Fátima haar meest persoonlijke programma ‘Met Ziel en Zang’. Daarin ligt de nadruk op nieuw eigen werk en bewerkingen van nummers die haar na aan het hart liggen. Uiteraard zal ook de traditionele fado niet ontbreken. Maria is tenslotte de ‘meest waardige erfgename van Amália Rodrigues’. (Volkskrant).

Maria de Fátima, geboren in de volkswijk Boavista, Lissabon, staat al 45 jaar op de planken. In 2016 ontving zij een hoge presidentiële onderscheiding voor haar verdienste voor de Portugese cultuur, de Ordem do Infante Dom Henrique. In Nederland won zij in 2011 de zangcompetitie Top 2000 ‘de Covers’, in het programma We Want More van SBS 6 behaalde zij in 2020 de vierde plek in de finale. Volgens jurylid Trijntje Oosterhuis was haar vertolking van het nummer ‘Laat me’ beter dan het origineel. - Za 7 okt | 20:30 uur

Juwelier A.P. Dijk en Zn., ouderwets vakmanschap!

Juwelier Dijk bestaat meer dan 100 jaar. In 1920 vestigde de heer A.P. Dijk zich op 25-jarige leeftijd als zelfstandig ondernemer en daarbij was hij de eerste rijks gediplomeerde uurwerkmaker. In 1949 stapte zijn zoon A.H. Dijk in het bedrijf die hij uiteindelijk samen met zijn vrouw runde. Vandaag de dag wordt de zaak geleid door de derde generatie, Marieke en Marga.

Juwelier Dijk behoort tot de juweliers en horlogers, waar kennis van zaken en liefde voor het vak vanzelfsprekend zijn en waar de schoonheid van het vak nog wordt gewaardeerd.

Naast het ruime assortiment aan sieraden, kunt u hier ook terecht voor alle reparaties en het verbouwen/vermaken van uw sieraden. Een grote collectie in diverse producten en stijlen is een lust voor het oog en in elke prijsklasse is er een sieraad te vinden.

COLOFON

Over de Pleinen verschijnt 10 maal per jaar.

Uitgever: Mediabureau Apeldoorn

Verspreiding: All-Inn

Verspreidingen

Druk: Janssen Pers

Vormgeving:YVONNE RECLAME

Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met:

yvonne@overdepleinen.nl of kijk op www.overdepleinen.nl

Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Mail uw klacht naar: yvonne@overdepleinen.nl

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden.

Druk- en zetfouten voorbehouden.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

Juwelier A.P. Dijk en Zn. vindt u in de Nieuwstraat 47-49 te Deventer. Een gezellige straat met een grote verscheidenheid aan kwaliteitszaken.

A.P. Dijk en Zn.

Nieuwstraat 47-49, 7411 LH DEVENTER | tel.no. 0570-612786

September 2023 OVER DE PLEINEN 9.

het Bouwhuis fine art & fine food ... waarvan de kwaliteit een intieme is...

Harm Janssens & Gryanne Stunnenberg

Kleine Overstraat 17 Deventer 06 51463812

info@hetbouwhuis.net

www.hetbouwhuis.net

Onlangs noemde iemand ons verzamelaars en dat zijn we eigenlijk ook. Verzamelaars van mooie, bijzondere producten. In onze winkel vindt u een groot assortiment aan azijn, olijfolie, balsamicoazijn, kruiden, chocolade, limonadesiroop te veel om op te noemen. Meer dan 1000 producten om mee in de keuken aan de slag te gaan, lekker van te genieten of cadeau te doen. En mochten we iets niet hebben dan gaan we voor u op zoek. Tot ziens in onze winkel aan de Kleine Overstraat 17 Deventer.

De dichtstbijzijnde én voordeligste parkeergarage van Deventer 's Avond parkeren €0,50* per uur *Met uitzondering van de koopavonden Oplaadpunten In het centrum van Deventer 24/7 Open Centrumgar Centrumgarage Op de Keizer 1 - 7411 TC Deventer 0570 - 616 099 www.centrumgaragedeventer.nl Meer weten over de laatste acties? Volg ons op Facebook! In het c n Een wE Oplaadpunten In het centrum van Deventer 24/7 Open Centrumgarage Op de Keizer 1 7411 TC Deventer 0570 - 616 099 www.centrumgaragedeventer.nl Een warm welkom bij de Centrumgarage! ‘s Avonds parkeren € 1,- * per uur * Met uitzondering van de koopavonden UNIEK!! NU 27 laadpalen

KUNST&CULTUUR DEVENTER

Jaargang 26 - September 2023

Irene Cornelissen

gaat verder onder

een nieuwe naam: Nieuwstraat1

Er is hard gewerkt op de Nieuwstraat 1 in Deventer Centrum, met trots laat Irene

Cornelissen haar nieuwe locatie zien..Vanaf nu gaat haar edelsmederij verder onder een nieuwe naam: Nieuwstraat1, makkelijk te vinden dus!

In Nieuwstraat1 verhuurt Irene naast vitrine-ruimte voor talentvolle edelsmeden ook werkplekken, zelfstandig goudsmid Elise Vermoolen huurt zo’n werkplek

Ontdek onze splinternieuwe edelsmederij: Nieuwstraat1, met passie opgezet door Irene Cornelissen. Hier ontwerpen we ‘sieraden met betekenis’.

en is twee dagen per week beschikbaar voor opdrachten en laat ze haar collectie zien.

In Nieuwstraat1 maken we ‘sieraden met betekenis’ of dit nou herinneringssieraden zijn, verlovingsringen of een speciaal cadeau, hiervoor kunnen we ook uw eigen goud omsmelten om

hiermee iets nieuws te creëren, dit geeft een sieraad vaak nog meer betekenis..

Ook starten dit najaar workshops om zo de mooie wereld van het goudsmeden te ontdekken.. kortom; genoeg te zien én te beleven in onze splinternieuwe edelsmederij Nieuwstraat1!

Of het nu gaat om herinneringssieraden, verlovingsringen of een speciaal cadeau, mogelijk met uw eigen erfgoud of nieuw goud.

Nieuwstraat 1, 7411 LE Deventer | Open: do-vrij-za 11.00 -17.00 | Of op afspraak: 0570-442055, 06-11300582 | www.nieuwstraat1.nl

Op zoek naar een leuke kunstcursus of vereniging?

Terug van vakantie en op zoek naar een leuke cursus of workshop op het gebied van dans, beeldende kunst, theater, schrijven, muziek & zang of fotografie? Kijk dan op deventercultuurlink.nl. Vraag en aanbod in de amateurkunst komen hier bij elkaar. Laat je informeren en inspireren. Je kunt in Deventer meer doen dan je denkt! Naast lessen, cursussen en workshops, is er ook een overzicht van de vele amateurkunstverenigingen, die Deventer rijk is. Via een eenvoudig zoekmenu kun je gericht zoeken naar specifiek aanbod zoals muziek voor peuters of theater voor volwassenen.

Ben je aanbieder van een workshop of cursus of staat je vereniging er niet op? Vul het contactformulier en ontvang alle info. Uiteraard is er volop aandacht voor nieuws uit het veld. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

www.deventercultuurlink.nl is een initiatief van Kunstcircuit Deventer.

Weer veel te zien en te doen bij Museum EICAS

September

9 en 10 september: Open Monumentendag

16 september: Hanzeworkshop

17 september: Onder aan de Verwondering (publieksrondleiding)

Tot en met 17 september is Ellen Korth nog te zien met haar installatie # WALKS #. Evenals als het vierluik Schilderij voor Bavink van Reindert van der Woude.

Van 23 tot en met 15 oktober Transtonations, een internationaal kunstproject van zes kunstenaars.

Oktober

Tot en met 15 oktober nog te zien: Gravend

Variaties op Deventer

“Drie kunstenaars, Cees van der Woude, Frans Berentsen en Peter Munnik, verbeelden Deventer op hun eigen wijze. Frans creëert realistische acrylwerken, Cees gaat voor stoer impressionisme, en Peter balanceert tussen abstract en kleurrijk. Galerie DNA presenteert hun unieke interpretaties in de expositie ‘Variaties op Deventer’, vergezeld door werken van Anneke Mensink en Noëlla Moen. De stad inspireert Peter het meest, waar hij de afgelopen 6 jaar met blijdschap heeft gewoond. Zijn Deventer-doeken zijn een ode aan de stad. De tentoonstelling loopt van

19 augustus – 1 oktober

donderdag en vrijdag 12.00 – 17.00 uur zaterdag 13:00 - 17:30 uur en op afspraak.

naar de toekomst van Maarten Vanden Eynde over de ongebreidelde groeispurt van de mensheid en de invloed daarvan op de aarde. Tot en met 15 oktober Transtonations

14/15 oktober Museumnacht Deventer, met muziek, maar ook lezingen van onder andere Lisa Doeland, filosfe en schrijfster van Apocalypsofie.

21 oktober toe en met 31 december Altijd in beweging- Theo Beerendonk; in samenwerking met Museum Henriette Polak

Zie voor meer informatie over alle activiteiten en tentoonstellingen: www.eicas.nl/agenda

Museum EICAS

Nieuwe Markt 23, 7411 PB Deventer 0570 74 50 74

28 september tot 21 oktober 2023 in galerie DNA, Golstraat 9, Deventer.

Meer informatie op www.galeriedna.nl.”

September 2023 12. KUNST&CULTUUR DEVENTER
3x Deventer
7411 LK Deventer tel. 06 21 22 6034
Galerie KunstApart Nieuwstraat 77 Estrellita Bartelsman, Rike Beekman en Marjoke van Kamp

Unieke Expositie 3 x Deventer "3 Kunstenaars - 3 Disciplines" bij Galerie KunstApart

Deventer, 6 september 2023 – Galerie KunstApart presenteert met trots een bijzondere expositie getiteld “ 3 x Deventer” waarin het werk van drie getalenteerde kunstenaars, Estrellita Bartelsman, Rike Beekman en Marjoke van Kamp, centraal staat. De expositie biedt een unieke kans om de diverse en intrigerende kunstwerken van deze kunstenaars te bewonderen. De tentoonstelling loopt van 19 augustus tot en met 1 oktober 2023.

De tentoongestelde kunstwerken weerspiegelen de verscheidenheid aan disciplines die de kunstenaars beheersen. Estrellita Bartelsman creëert schilderijen geïnspireerd door landschappen en plattegronden, waarbij ze haar visie op het landschap op bijzondere wijze naar het platte vlak vertaalt. Haar composities spelen met vormen en kleuren die soms harmoniëren en soms expressief botsen.

Rike Beekman, afgestudeerd aan de KABK te Den Haag, heeft haar focus gelegd op het vervaardigen van tassen en woonaccessoires van echt leer. Speciaal voor deze expositie heeft ze unieke ontwerpen gecreëerd die geïnspireerd zijn door de kleuren en vormen van haar mede-exposanten. Elk stuk is een unicum, waardoor haar werk een persoonlijke en exclusieve touch krijgt.

Marjoke van Kamp ontplooit haar kunst in de wereld van afvalhout. Haar objecten, variërend van "tiny houses" tot plattegronden van voormalige huizen in Duitsland en recentelijk ook meer 3D-werk, worden gemaakt van gerecycled hout. Met een palet van gedempte kleuren, dat zij het DDR-palet noemt, voegt zij een speciaal karakter toe aan haar creaties. De officiële opening van de expositie vindt plaats tijdens de vernissage op zaterdag 26 augustus van 16.00 tot 18.00 uur. Dit is een unieke kans om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten en meer inzicht te krijgen in hun creatieve processen. Galerie KunstApart nodigt kunstliefhebbers,

vrienden en familie van harte uit om deze speciale gelegenheid bij te wonen en samen te genieten van een betoverende kunstervaring.

Evenementgegevens:

• Expositie: 3 x Deventer

• Locatie: Galerie KunstApart, Nieuwstraat 77, 7411LK Deventer

• Datum: 19 augustus 2023 tot en met 1 oktober 2023

Voor meer informatie over de expositie en de kunstenaars, bezoek onze website op www.kunstapart.nl of neem contact met ons op via: info@kunstapart.nl.

Korenlint Deventer tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag organiseert Kunstcircuit Deventer samen met een groot aantal vrijwilligers voor de derde keer Korenlint Deventer!

De koren laten in 2 tot 3 optredens van 25 minuten horen wat zij in hun mars hebben en trekken door de binnenstad van het ene monument naar het andere. De koren en vocale ensembles zijn een mooie afspiegeling van brede palet aan koren dat in Deventer actief is: van pop tot shanty en van klein tot groot. De optredens vinden plaats tussen 13.30 en 16.30 uur. Uiteraard is de toegang gratis.

Deelnemende koren zijn: het Bouwkundekoor, Deventer Vocaal Ensemble, d’Iesselsingers, Doré Dubbelkwartet, Euterpe, Maat 16, Vocalis, Vocalized en Oekraïense zang en accordeon.

Op zoek naar een koor of gewoon geïnteresseerd in koormuziek? Kom dan kijken en luisteren! Kijk op openmonumentendagdeventer.nl voor programma en blokkenschema.

September 2023 KUNST&CULTUUR DEVENTER 13.
www.eicas.nl Nieuwe Markt 23 Deventer Maarten Vanden Eynde GRAVEND NAAR DE TOEKOMST 17.06 15.10 2023 -
September 2023 14. KUNST&CULTUUR DEVENTER

Burgerweeshuis in de startblokken voor het nieuwe seizoen

Na een zomer vol muziek buiten en een korte zomerstop staat het Burgerweeshuis weer helemaal klaar voor een mooi najaar met bijzondere concerten en vette clubavonden.

De Grote Kick-Off

We trappen op 31 augustus af met de Kick-off op het Grote Kerkhof. Dit is dé aftrap van het studiejaar en het nieuwe culturele seizoen in Deventer. Op het programma veel aanstormend talent maar natuurlijk ook nationale toppers als Prins S. en De Geit, Natte Visstick en Elmer.

Najaar

Het programma voor het najaar staat bomvol met concerten en (nieuwe) clubavonden. Met namen als De Staat, My Baby en Douwe Bob is de Nederlandse top goed vertegenwoordigd. De (stoner)rockliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken met o.a. King Buffalo, Ramkot

Martijn Hullegien van Kaldi, aangenaam kennis te maken

en The Murlocs. Maar ook voor de fans van rootsmuziek, pop, reggae of hiphop is er veel keuze met o.a. Onyx, Capleton, Personal Trainer en Vieux Farka Touré.

Bij clubavonden staan de bekende concepten als VroegZat, Boogie Nights, Wasserette en Nachtparlement natuurlijk op het programma maar er is ook ruimte voor nieuwe feestjes, zoals De Stille Disco en Zer00’s Heroes.

Externe Locaties

Met het wegvallen van het Burgerweeshuiscafé als locatie voor concerten vanwege geluidsoverlast zijn er het afgelopen seizoen diverse concerten bij Walhalla geprogrammeerd. Hier gaan we dit nieuwe seizoen mee door en daarnaast wordt er dit jaar ook veelvuldig gebruik gemaakt van Het

Al meer dan 20 jaar is Kaldi een begrip in de wereld van koffie en thee en de mooiste espressomachines en toebehoren. Martijn Hullegien, 44, dochter Lilou, Deventer, werkt er al weer zo’n 4,5 jaar met veel plezier. Hij is de rechterhand van Lisa, de eigenaresse, en de liefde voor koffie is gigantisch. Fulltime koffienerd, dat bevalt hem wel. Tijdens zijn studie Verpleegkundige had Martijn altijd al bijbanen in de horeca en uiteindelijk heeft hij van zijn hobby zijn vak gemaakt. Kaldi Deventer is een van de oudste vestigingen op een schitterende locatie aan de Brink en wat hem gelukkig maakt is dat negen van de tien mensen blij worden van koffie. “Het is een uitdaging om op zoek te gaan naar welke koffie er bij jou past en ik kijk met je mee en zoek met je mee totdat we er uiteindelijk uit komen.” Zelf drinkt hij graag een flat white van Guatemala bonen. Bonen met tonen van melkchocolade en hazelnoot. Zijn favoriete apparaat is een Rocket espressomachine. Een machine met een mooie, slanke vormgeving en een koperen boiler. Hierin zet kalk zich minder snel af, een voordeel met het harde water in Deventer. Dus hou je van koffie dan ga je naar Kaldi!

Kaldi | Brink 15 Deventer | 0570 616599

Open: di-za van 9.00 - 17.00 uur, zo 10.00 - 16.00 uur

Crashtest Ibsen

Penninckshuis. Hier staan dit najaar Ruben Block (Triggerfinger), Dayna Kurtz en Great Lake Swimmers.

Bovenstaande is maar een kleine greep uit het totale aanbod dus kijk vooral op www.burgerweeshuis.nl voor het volledige programma en kom live langs.

Het Zuidelijk Toneel & Productiehuis

Zeeland

Drie toneelstukken van Henrik Ibsen op één avond. Lekker 4 uur bingewatchen met Noorse lekkernijen, grijp je kans!

In deze bingewatch voorstelling volg je het leven van de inwoners van een negentiende-eeuws Noors stadje waarin zich drie wereldbekende Ibsen drama’s afspelen. Met de nodige humor en spelplezier spietsen regisseur Sarah Moeremans en haar spelers politieke aanklachten, urgente maatschappelijke kwesties, sociale ongelijkheid en andere zaken als een portie verse vis aan hun speer.

Tussen 2013 en 2018 voegden Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht elk seizoen een nieuwe

Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren daarmee de hit van vele Oerols en theaters.

In die stukken reden ze Hendrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen.

Tijd nu om de Crashtest der Crashtests te bingewatchen. ‘Crashtest Nora’, ‘Crashtest Volksvijand’ en ‘Crashtest Ik zie spoken’ zullen in één avond te zien zijn, gespeeld door een groep acteurs om je vingers bij af te likken. Leun achterover en duik mee in de theatergeschiedenis. Wij trakteren u op drie spannende afleveringen én Noorse lekkernijen.

Goed om te weten: Er zitten 2 pauzes in de voorstelling; een lange pauze met gratis consumptie en een kleine pauze in de zaal met hapje en drankje

Wo 4 okt | 19:00 uur

September 2023 OVER DE PLEINEN 15.
September 2023 16. OVER DE PLEINEN Scan mij! #Deventer # Leuke tips # Actuele agenda # Praktische info # In de media # Tips met kids Tip van de maand! #Deventer

Open Monumentendag

Deventer 2023

In het tweede weekend van Open Monumentendag Deventer openen 50 monumenten hun deuren voor publiek. Het thema voor dit jaar is ‘Levend Erfgoed’.

Gratis kijkje nemen

Op zaterdag 9 en zondag 10 september aanstaande zijn van 10:00 tot 17:00 uur vijftig monumenten in de gemeente Deventer opengesteld voor het grote publiek. Deze dagen bieden de ultieme gelegenheid om een kijkje te nemen achter de prachtige monumentale gevels van Deventer.

Korenlint

Amateurkoren en vocale ensembles trekken op zaterdagmiddag tussen 13:30 en 16:30 uur van de ene naar de andere markante erfgoedlocatie in de binnenstad. De organisatie van Korenlint is in handen van Kunstcircuit en de vrijwilligers vanuit de Deventer koren.

Route van Goud

De Route van Goud, een speurtocht speciaal

voor kinderen, gaat door de Assenstraat en de Polstraat, de oudste straten van de monumentale binnenstad van Deventer. De andere speurtocht gaat door de Menstraat en de Bergstraat. Na afloop ligt er een kleine verrassing klaar.

Viering station Deventer

Afgelopen maanden heeft Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) met tal van vrijwilligers gewerkt aan het herstel van de authentieke luiken op station Deventer. Speciaal voor Open Monumentendag is over het NS-station Deventer, dat in 2020 precies 100 jaar bestond, een film gemaakt. De film wordt getoond in filmtheater MIMIK. Op zaterdag pendelt er een replica van een stoomtrein uit 1885 die je langs verschillende plekken in de stad brengt.

Oranjevereniging Bathmen

Met ‘Levend Erfgoed’ als thema mag levend erfgoed niet ontbreken. In samenwerking met de oudste Oranjevereniging van Nederland, Oranjevereniging Bathmen, presenteert de organisatie bij korenmolen De Leeuw een actief programma voor jong en oud. Op de landgrens Bathmen-Lettele kan je vanaf 10:00 uur

meedoen met ‘vogelschieten’ en deelnemen aan een wedstrijdje klootschieten.

Nacht van Goud

Open Monumentendag Deventer heeft op zaterdagavond een gouden randje. Dan start traditiegetrouw Nacht van Goud, een avond vol exclusieve voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater. Vanaf 20:30 uur starten diverse voorstellingen op acht locaties in de binnenstad. De locaties dit jaar zijn: De Hip Café, Broederenkerk, Penninckshuis, Grote Synagoge, Lebuinuskerk en Logegebouw Vrijmetselaars. Ook de Hanze Experience in de Oude Mariakerk en een kunstinstallatie in het Senzoragebouw zijn geopend voor publiek. Nacht van Goud is gratis toegankelijk.

Speciale website

De organisatie achter Open Monumentendag Deventer, erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, heeft het volledige programma van Open Monumentendag Deventer 2023 gepubliceerd op openmonumentendagdeventer.nl.

Tijdens het weekend zijn er bij het informatiepunt gratis wandelkaarten verkrijgbaar.

Kleurrijk, expressief en puur

“Kleurrijk, Expressief en Puur: Nieuwe Expositie in Art Brut Galerij

Vanaf 1 september om 16.00 uur opent de Art Brut Galerij haar deuren voor een boeiende expositie. De vierde herinrichting van de kamers brengt intrigerende kunstwerken van bijzondere Art Brut kunstenaars samen. De natuur en verbeelding vormen het centrale thema van deze tentoonstelling, resulterend in een levendig samenspel van kleurrijke, expressieve en authentieke kunst.

In de voorkamer toont Fatma Temiz haar kleurrijke tekeningen en schilderwerken, geboren uit eigen fantasie en herinneringen. Wouter Ton, een autodidact kunstenaar, presenteert in de eerste kamer houten kunstwerken geïnspireerd door natuurlijke vormen en herinneringen aan zijn reizen. Ineke de Vreede’s schilderijen in de tweede kamer weerspiegelen haar verbondenheid met natuur en hedendaagse kunst. Jannemiek Tukker, in de tweede kamer, omarmt de meditatieve kracht van tekenen en borduren na een persoonlijke reis door Art Brut.

De derde kamer is gewijd aan Yvonne Hunink en atelier Kunst Werkt, die schoonheid ontdekken in alledaagse voorwerpen. De Art Brut Galerij biedt een podium voor kunstenaars die vanuit hun eigen unieke perspectief pure, rauwe en spontane kunst creëren.

Met een oproep voor hulp bij het vinden van een nieuwe ruimte na december, nodigt de galerij het publiek uit om de kleurrijke, expressieve en pure expositie te ervaren. Opening op 1 september om 16.30 uur.”ruimte aan de Nieuwstraat. We zijn dringend op zoek naar een ruimte voor de periode daarna. December is kort dag dus vragen we om uw hulp. Wilt u met ons meedenken?

Expositie: ‘Kleurrijk, expressief en puur’

Wanneer: 1 september t/m 14 oktober

Waar: Art Brut Galerij, Nieuwstraat 33A Deventer

Opening: Vrijdag 1 september 16.30 uur

September 2023 OVER DE PLEINEN 17.

SAVE THE DATE

14 oktober: 24-uur Hanzesteden in Deventer

een dag bomvol verrassende activiteiten! Geboren en getogen Hanzestadbewoner of juist toerist en voor het eerst in de Hanzesteden? Zaterdag 14 oktober barst Deventer uit z’n voegen tijdens 24-uur Hanzesteden! Een fantastische kans om alles wat Deventer te bieden heeft in 24 uur te ervaren. De dag staat in het teken van verrassende activiteiten: rondleidingen langs hotspots, optredens, smakelijke 24-uurs menu’s, workshops, kunst, een museumnacht... er staat veel leuks te gebeuren waar we half september alles over kunnen delen. We beloven een spectaculair programma, dus zet een grote cirkel om zaterdag 14 oktober in je agenda! Ga op ontdekkingstocht door de stad en laat je verrassen door #whatthehanze in Deventer.

Data en tijdstip: 14 oktober 10.00 uur tot 15 oktober 10.00 uur

Toegang: gratis of kleine bijdrage

Locatie: diverse locaties in en rondom de binnenstad

Meer info: www.hanzejaardeventer.nl

Hanzejaarprogramma in de Bibliotheek: Verhalen van een Hanzestad

UITGELICHT:

Schrijf, schilder, teken en bouw je stad!

De historische stad Deventer heeft al een eeuwenlange relatie met het boek. In de Hanzetijd beleefde de stad zijn eigen Gouden Eeuw. Door de opkomst van onderwijsinstellingen, het religieuze leven en de drukkers werd Deventer echt een boekenstad. Al sinds de middeleeuwen zitten boeken en het verhaal in het DNA van Deventer.

De Bibliotheek Deventer viert een week lang de Hanze met een gevarieerd en creatief programma in de maand september rondom het thema ‘Verhalen van een Hanzestad’. Ben jij ook zo trots op deze eeuwoude Hanzestad? Als belangrijke ambassadeur van de Deventer Boekenstad laat de bibliotheek zien hoe de Hanze het Deventer van vandaag nog inspireert.

Activiteiten

Alle bezoekers, van jong en oud, kunnen deelnemen aan een gevarieerd programma: van workshop schrijven tot je handen uit de mouwen steken op onze makersplaats. In de Bibliotheek kan je onder andere leren om je stad te beschrijven met de cursus ‘Schrijf je stad’ en leer jij je stad om een bijzondere manier te beschrijven met een cursus kalligrafie. Dit kan allemaal op het papier van kunstenaar Erwin Zijlstra.

De Bibliotheek is in de maand september dé plek om onze Hanzestad te beschrijven, na te bouwen en op een nieuwe manier vormgeven. Op deze manier word jij onderdeel van het nieuwe Hanzeverhaal.

Datum: zaterdag 23 t/m zaterdag 30 september

Locatie: Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18

Meer informatie en programma: www.bibliotheekdeventer.nl

EvenEmentEnoverzicht HanzEjaar

Doorlopend programma

Hanze Experience

t/m december

Oude Mariakerk www.deventerverhaal.nl/hanzeexperience

Hanze Podwalk

t/m december

Start: Oude Mariakerk www.deventerverhaal.nl/podwalk

Educatieprogramma Expeditie Hanze

t/m december

Oude Mariakerk www.deventerverhaal.nl/expeditiehanze

Hanze Escape Tour

t/m december

Outside Escape in de binnenstad www.outsideescape.nl

Hanzestadswandeling met gids

t/m december

Start: VVV Deventer www.deventer.info/stadswandeling

De Heilige Nicolaas en de Hanze

t/m zondag 10 september

Broederenkerk www.nicolaasenhanze.nl

(ON)ZICHTBAAR: netwerken in nieuwe en oude Hanze

IJsselbiënnale

t/m zondag 17 september

Havenkwartier & Gasfabriek www.ijsselbiennale.nl

Hanze Cross Overs

t/m zaterdag 30 september

Galerie Kiek-Kus www.galeriekiek-kus.nl

Geert Groote en de Kloof

t/m donderdag 14 december

Museum Geert Groote Huis www.geertgrootehuis.nl

Hanzestad Deventer: handelen in Europa

t/m zondag 14 januari 2024

Museum de Waag www.museumdewaag.nl

September Hanze | Art

t/m 1 september

Perrongebouw NS station Deventer www.athenaeumbibliotheek.nl

Hanze Lebuïnusconcerten

Ga je mee naar... Erfurt? Orgelconcert van Sietze de Vries

Zaterdag 2 september Lebuinuskerk www.concerten.lebuinuskerk.nl

Open Monumentendag Deventer 2023

Zaterdag 9 en zondag 10 september Diverse locaties binnenstad www.openmonumentendagdeventer.nl

De Hanzereis van Berend Bergenvaarder extra voorleesvoorstellingen i.h.k.v. Open Monumentendag Zaterdag 9 september

De Drie Haringen www.tamtamtheater.nl

Het Verhalencafé

Hanzethema ‘Lef’ Woensdag 13 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Workshop Nul#Niks Zaterdag 16 september Museum EICAS www.eicas.nl

Papier Lab ‘Pulp Fiction’ Zaterdag 23 t/m zaterdag 30 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Schrijfworkshop ‘Schrijf je stad’ Zaterdag 23 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Unieke Openlucht Hanze ruilbeurs Zaterdag 23 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Verhalen uit de Hanzetijd

Zaterdag 23 september

Bibliotheek Deventer

www.bibliotheekdeventer.nl

Cursus Arabische kallligrafie

Zaterdag 23 en zaterdag 30 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Workshop ‘schrijf een autobiografie die leest als een roman’

Zaterdag 23 september

Bibliotheek Deventer

www.bibliotheekdeventer.nl

Boekbinder in de Bibliotheek

Woensdag 26 t/m vrijdag 28 september

Bibliotheek Deventer

www.bibliotheekdeventer.nl

Jeugdworkshop ‘Maak je eigen footprint’

Woensdag 27 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Workshop ‘Schrijven met een Ganzenveer’

Zaterdag 27 september

Bibliotheek Deventer www.bibliotheekdeventer.nl

Workshop ‘Loveletters’

Zaterdag 30 september

Bibliotheek Deventer

www.bibliotheekdeventer.nl

Deventer (H)Eerlijke Hanzemarkt

Zaterdag 30 september

Grote Kerkhof

www.deventer-heerlijke-hanzemarkt.nl

Een stadstour vol smaak & verrassingen

Welkom in de wereld van de Smaakverkenners, waar we je uitnodigen voor een unieke en zintuiglijke reis door de betoverende stad Deventer. Onze culinaire stadstour neemt je mee op een onvergetelijke ontdekkingstocht langs de mooiste plekken en de meest verfijnde smaken die onze prachtige Hanzestad te bieden heeft.

We willen je laten kennismaken met een andere kant van Deventer, een kant die zich onderscheidt van de massa. Waarom zou je genoegen nemen met het alledaagse, als je kunt genieten van het uitzonderlijke?

/smaakverkenners

Van kleine verborgen pareltjes tot bekende culinaire hotspots. Hierin gaan we absoluut verder dan enkel de horeca, we laten geen enkel juweeltje onontdekt. Proef, verken en ontdek lokale plekken en specialiteiten bereid met vakmanschap en liefde. Laat je zintuigen prikkelen terwijl je geniet van heerlijke delicatessen en smaken die je smaakpapillen verbijsteren.

Of je nu een echte Deventenaar bent die op zoek is naar nieuwe smaakervaringen of een bezoeker die voor het eerst de stad verkent, met Smaakverkenners ontdek je de stad op een unieke manier. Trakteer jezelf op deze bijzondere reis.

In de expositie ‘Gelaagdheid’ tonen twee Deventer kunstenaars hun werk

en gereisd, vindt haar inspiratie in klei gecombineerd met andere natuurlijke materialen. Haar keramiek weerspiegelt herinneringen aan landschappen en kleuren uit verschillende culturen. Tijdens de expositie in galerie DNA staat de verbinding van klei met andere natuurlijke materialen centraal, wat leidt tot een unieke gelaagdheid in haar werk. Een voorbeeld is haar vaas waarin maïs- en erwtenplantjes uit de binnen- en buitenhuid van de klei groeien, een symbolisch teken van groei en vergankelijkheid.

Naast het werk van Marianne en Susan zijn ook kunstwerken van galeriehouder Anneke Mensink en vaste exposant Noëlla Moen te bewonderen. De zorgvuldig geselecteerde kunstwerken vormen een aanvulling op deze bijzondere expositie. De tentoonstelling ‘Gelaagdheid’ is te bezoeken van 31 augustus tot 23 september 2023 bij galerie DNA, Golstraat 9 in Deventer.

Meer informatie is te vinden op www.galeriedna.nl.”

“In de tentoonstelling ‘Gelaagdheid’ bij galerie DNA in Deventer tonen twee lokale kunstenaars hun werk. Marianne Breugelmans, maker van foto-/acrylcollages, en Susan Fifis, keramiste, hebben deze titel gekozen omdat ‘gelaagdheid’ kenmerkend is voor hun creaties. Dit geldt zowel letterlijk – beide kunstenaars bouwen laagje voor laagje op – als figuurlijk, waar diepere betekenissen zich geleidelijk onthullen bij aandachtig kijken.

Marianne Breugelmans creëert intrigerende foto-/acrylcollages waarin ze fotografische details en materialen combineert met acrylverf. Haar achtergrond in grafisch ontwerp, kunst, fotografie en interieurstyling komt tot uiting in haar werkwijze. Ze laat bewust het realisme achter zich en schept composities waarin beeld, textuur en kleur samensmelten op een niet-realistische wijze, wat leidt tot mysterieuze beelden. Architectuur in al zijn facetten inspireert haar, en de sporen van tijd en vergankelijkheid intrigeren haar mateloos.

Susan Fifis, geboren in Deventer en langdurig in het buitenland gewoond

September 2023 OVER DE PLEINEN 21.

OVER DE PLEINEN

Vr 29-09 Nastaran Razawi Khorasani | This is not a dance

Za 30-09 Diederik van Vleuten | Bouwjaar ’61

MIMIK – JUNIOR THEATER

Zo 24-09 Het Filiaal | Het Lammetje dat een Varken is – 4+

MIMIK – FILM

Vanaf 31-08

Roter Himmel

Les Enfants Des Autres

Les Amandiers

Tanja, Dagboek van een Guerillera

The Maiden (Previously Unreleased)

Numb

Vanaf 07-09

Past Lives

Totém

Sur les Chemins Noir

Yuni

Strange Way of Life

Vanaf 14-09

Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen

Jeanne du Barry

Luka

Als Uw Gat Maar Lacht

Vanaf 21-09

Golda

Il Colibri

Onder de Blote Hemel

Toen We Van De Duitsters Verloren

Vanaf 28-09

Sweet Dreams

MIMIK – THEATER

Do 14-09 Lebbis & Jansen | SUBLIEM

Oudejaars 2023 – try-out [UITVERKOCHT]

Vr 15-09 Lebbis & Jansen | SUBLIEM

Oudejaars 2023 – try-out [UITVERKOCHT]

Za 16-09 Yeliz Dogan | #MISLUKTINLIEFDE

Vr 22-09 Fokko| Mijn hond is dood

Za 23-09 Lonneke Dort | Wat mij betreft

MIMIK - FILM SPECIALS

09-09

Station Deventer; Het Station Dat Altijd Open Gaat, Maar Nooit Geopend Werd

13-09

Le Mempris – Jean Luc Godard

14, 15, 16-09

Film op de Brink – Air, The Worst Person in the World, De Veroordeling

17-09 + 19-09

ABBA: The Movie

20-09

Koolhovens Keuze James Bond - Thunderball

23-09

FZ 4 SimonWhetham ism De Perifeer en Eicas 27-09, 01-10 en 08-10

Onder het Maaiveld Junior Special 28-09 en 01-10

A Little Life – live theatre London

MIMIK - SPECIALS

Do 07-09

MIMIK presenteert!

Kijk voor de volledige agenda en voor tickets op: MIMIK.nl

MIMIK Film + Theater + Café

Achter de Muren Vispoort 8-10 7411 SL, Deventer, 0570 618822 www.mimik.nl

PROGRAMMA SEPTEMBER VOLLEDIG PROGRAMMA & TICKETS: � WWW.BURGERWEESHUIS.NL 07 SEPTEMBER THE MURLOCS + THE PRIZE 16 SEPTEMBER ONYX + JIMMY SPLIFF FIYAH 06 SEPTEMBER BLACK SEA DAHU + AUGUSTA 14 SEPTEMBER SPEELDRANG MET LEVI MAJOR / DE KOOTS / FIERE 16 SEPTEMBER DE STILLE DISCO 09 SEPTEMBER VROEGZAT 15 SEPTEMBER TOONTJE LAGER 22 SEPTEMBER DEADLETTER // DITZ 23 SEPTEMBER BLACK BOX REVELATION 23 SEPTEMBER HACIENDA 29 SEPTEMBER BOOGIE NIGHTS 30 SEPTEMBER WHORES. (USA) + RONKER (BE) // VENUS TWINS (USA) 30 SEPTEMBER WASSERETTE

AGENDA SEPTEMBER 2023

KUNSTENLAB

Tentoonstelling ‘Play’

Aam Solleveld

16 september t/m 4 november 2023

Aam Solleveld bedekt de grote zaal van Kunstenlab met een grid van meer dan 1800 stippen waarbinnen ze spelenderwijs haar verschillende onderzoeken met de toeschouwer deelt.

Tentoonstelling ‘I’m just waiting for a friend’

Marije Vermeulen

16 september t/m 4 november 2023

Marije Vermeulen maakt kleurrijke abstracte schilderijen, installaties en muurschilderingen. Ze studeerde mode, meubelmaken én beeldende kunst: werelden die vaak van elkaar gescheiden zijn. Marije Vermeulen laat deze werelden juist in elkaar overvloeien.

Tentoonstelling ‘Geloof het of niet…een draaimolen’

Matthijs Bosman

16 september t/m 4 november 2023

Matthijs Bosman van Superland onderzoek in zijn werk het opkomende populisme en de polarisatie in de samenleving. Op zondag 17 september om 13.00 uur vindt de feestelijk opening plaats en nodigen we je van harte uit om plaats te nemen bij óf in de draaimolen.

Open Monumentendag

9 & 10 september van 10.00 tot 18.00 uur

Tijdens Open Monumentendag kun je in en rond de monumenten het ‘Elevatorhuisje’ in het Havenkwartier en het ‘Sensora-gebouw’ in de Raamstraat de bijzondere kunstinstallaties van Niels Albers en Em’kal Eyongakpa bekijken. Zij realiseerden deze werken in het kader van de IJsselbiënnale 2023. Daarnaast ben je van ook van harte welkom in het Kunstenlab dat gevestigd is in een oud industrieel pand van onder meer de Pettenfabriek NV. H.J. Smit.

DEVENTER SCHOUWBURG

Vr 22 sept: The Celtic Tribe | Come Back Again | Muziek

The Celtic Tribe is een band vol passie voor de Keltische en Ierse muziek en naast eigen songs brengen ze ook bekende covers. Geniet van een avond vol muzikale verrassingen.

Do 28 sept: Goeie Tukkers zijn geen Motherfuckers | Cabaret

De Goeie Tukkers André Manuel, Thijs Kemperink en Ernest Beuving komen met een nieuwe blijde boodschap.

Za 30 sept: Sven Hammond Big Band – Live | Openingsvoorstelling

De 16-koppige Sven Hammond Big Band komt naar het theater. Een avond vol heerlijke herkenbare muziek én een speciaal blok voor de muziek van Ray Charles.

Za 30 sept: A Song For You: het echte levensverhaal van Karen Carpenter | Theatercollege/muziek Wegens succes terug bij onze opening van het seizoen! Met verhalen en muziek wordt nu eindelijk het echte verhaal van Karen Carpenter verteld. Over controle, macht, prestatiedruk en anorexia.

Zo 1 okt: Popquiz met Live Band | Specials Popkenners uit Deventer en omgeving opgelet! De Deventer Schouwburg organiseert weer een uitdagende Popquiz. Mét 5-koppige Live Band en als presentatoren Rogier Stappers en Robert Berends.

Wo 4 okt: Crashtest Ibsen | Het Zuidelijk Toneel en Productiehuis Zeeland | Toneel Drie toneelstukken van Hendrik Ibsen op één avond. Volg het leven van de inwoners van een Noors stadje in deze humoristische bingewaardige drieluik voorstelling.

Sanne praat over haar leven, naast artiest zijn. Met een lach en een traan, en vooral veel muziek in een bijzondere akoestische setting!

Za 7 okt: Nienke Plas | Postnatale Expressie | Show

Nienke Plas bewandelt een bijzonder pad. Eerst was zij een kind, nu heeft zij kinderen en uiteindelijk zal ze met eentje trouwen. Een show boordevol herkenbare humor.

Havenplein 20, 7411 ME Deventer 0570 611848; info@kunstenlab.nl www.kunstenlab.nl

Do 5 okt: Fabian Franciscus | Lekker gezellig! | Cabaret

Na twee zeer goed ontvangen shows is het tijd voor Fabian Franciscus zijn derde. Met zijn kenmerkende sympathiek, ontwapenende en vooral ook bange houding trotseert Fabian het leven.

Vr 6 okt: Miss Montreal | Een stap terug | Muziek

Een theatershow met veel humor, waarbij

Za 7 okt: Maria de Fátima | Met ziel en zang | Serie Wereldlokaal

Fado diva Maria de Fátima staat al 45 jaar op de planken. Nu brengt ze haar meest persoonlijke programma na een periode van rust en inkeer.

Deventer

Kunstenlab
Schouwburg
2
deventerschouwburg.nl
Leeuwenbrug
7411 TJ Deventer 0900 - 3000 200 www.
“MEEST BEKROONDE KAASSPECIAALZAAK VAN NEDERLAND” Keizerstraat 2, 7411 HG Deventer (tijdelijk adres), 0570 - 612 620 www.kaashandel-debrink.nl AANBIEDINGEN 8,95 500 gram 8,95 500 gram 7,95 500 gram 5,95 250 gram 1,95 100 gram 2,95 100 gram 2,95 100 gram 3,50 100 gram GELDIG T/M 16 SEPTEMBER 2023 OP=OP BOERDERIJKAAS UIT HET GROENE HART VAN NEDERLAND BOEREN AMBACHT VOL BELEGEN VERRASSEND LEKKER GEITENKAAS MET KORIANDER/FENEGRIEK NOORD-HOLLANDSE OUDE KOMIJNEN KAAS NIEUW IN ONS ASSORTIMENT BIERKAAS BROUWERIJ DE MOLEN DE KONING VAN DE BERGEN BEAUFORT ALPAGE SAVOIE HET BEKENDE KAASJE UIT DE JURA MORBIER GEWASSEN MET RODE WIJN UBRIACO DI RABOSO BLAUWADERKAAS UIT FRANS BASKENLAND BLEU DES BASQUE