Page 1

por t fo l i o

[ Chen Yuwei ] Selected Works | 2011-2017 BSc Arch | School of Architecture, SEU MSc Arch | Accademia di Architettura, USI


Cityscape - Landscape | New - Old

2


| Contents

[ Structured to Capture Old-New ] | 04

Apartment Building in Lugano motto: Tent

| 16

Sihlfeld Cemtery Sihlfeld Cemtery | Cemetery with Six Emotions

| 26

House with Two Columns House of Pianists | House with Two Columns

| 38

Visiting Centre in Schwäbisch Hall De-formal Planning | From Historical Town to New Town

Chen Yuwei | 2011-2017 Selected Works at SEU-ARCH Nanjing, AAM-USI Mendrisio

3


4


01

Apartment in Lugano

Tent

Atelier | Valerio Olgiati Duration | MSc 1, SS 2017 Accademia di Architettura | USI, Mendrisio [ Apartment | Apartment of motto: Tent ]

5


[ Tent Apartment ]

0

5

Apartment in Lugano | motto: TENT Location | Lugano, Switzerland Area | 10400 sqm Site Area | 10060 sqm

20

Tent is one system with two materials, one is compressive as supporting system, the other is tensile as enveloping system. The space experience is mainly related to the fabric. My idea is to create an apartment, in which people perceive their home as a tent. I imagine there is one layer of soft material stretched over, wrapped over and draped over the supporting system, and bring a new experience of living. I attempt to pile up tents like a Chinese pagoda, that wrap living space underneath. There is two parts defined by the same layer of fabric, one is a large span living room under this “cloth�, and is open to landscape, the other are two bedrooms buried underneath, and are protected in between soft 6ceilings of next apartments.

Situation Plan


Model

7


Living Romm Level, Bedroom Level, Section

8


Gound floor, Basement, Facade

9


10


11


12


02

Sihlfeld Cemtery

Woodland Cemetery, Stockholm

Atelier | Quintus Miller Duration | MSc 1, SA 2016 Accademia di Architettura | USI, Mendrisio [ Sihlfeld Cemtery | Cemetery with Six Emotions ]

13


[ Sihlfeld Cemetery ]

0

5

Sihlfeld Cemtery | Cemetery with Six Emotions Location | Sihlfeld, ZĂźrich, Switzerland Area | 770 sqm Site Area | 56360 sqm

20

City | This cemetery is located in the center of Zurich with the atmosphere of daiylife. Different from the other parts of this cemetery, I try to imagine a new organization without strict axises. New Cemetery | Keeping the old atmosphere, I imagine 6 emotions of funeral which is also relative to the functions of new cemetery. Besides, I reseach the main architectural elements such as wall of ashes and sloping roofs and just make as simple as possible. I cancle some functions like public corridors so that the buidings dispear in the nature . Situation Plan

14


[ Funeral ] Dailylife | Flowershop, hanada Departure, passing | Memorial park Lightness, serenity | Greenway, waterscape Remembrance, bliss | Morning rooms, Courtyard Last goodbye | Ceremonial hall, Cemetery Letting go, resume | Stonescape, Place of ashes Ceremonial hall

15


16


17


Section C-C, D-D, E-E, F-F

18


Mourning room

19


Flowershop, Service block

20


21


22


03

House with Two Columns

Courtyard in Chinese House

Atelier | Chen Qiuguang Duration | Sept.2012 - Nov.2012 School of Architecture | SEU, Nanjing [ House of Pianists | House with Two Columns ]

23


[ House with Two Columns ] House of Pianists | House with Two Columns Location | Meiyuan Residential Area, Nanjing, China Area | 180 sqm Site Area | 135 sqm

0

5

20

City | To take different attitude to the confusion and rapid urbanism of surrounding environment, I hope to keep silence attitude, with the vernacular form of a sloping roof to the building and select simple material as the external facade. Two Columns | The couple are both musicians, they appreciate spirit space, hoping connecting musical performance with everyday life, especially music atelier for themselves and musicians. So I divide space with two columns, one defining living space, another defining atelier. Situation Plan

24


View From the Street

25


Models

26


[ Roof and Two Columns ]

Skylight I make the courtyard or skylight different from the normal ones in tradional architecture by changing the scale, geometry positon, light structure relationship. The two skylight with two columns create two different atmosphere which can give the couple of musicians a poetic feeling and desire to rethink about the chinese traditional culture. Construction The main structure of the house is wood, and it is painted black with several layers. Different from the silent outside image, the innerspace is covered with soft materials, white painting and wood floor. 27


1-Entrance 2-Living Room 3-Kitchen and Dining 4-Music-Atelier 5-Courtyard 6-Bedroom

North Facade

Ground Floor Plan, Firtst Floor Plan

Section A-A, Section B-B

28


[ Living Room with View of Music-Atelier ]

29


Cross Section, First floor plan, Construction

30


Axonometric

Music Atelier

31


32


04

Visiting Centre in Schwäbisch Hall

Stadtmauer, Schwäbisch Hall, Deutschland

Personal Work Duration | Apr.2015-Jun.2015 School of Architecture | SEU, Nanjing [ De-formal Planning | From Historical Town to New Town ] 33


[ Visiting Centre in Schwäbisch Hall ] De-formal Planning | From Historical Town to New Town Location | Schwäbisch Hall, Deutschland Area | 2200 sqm Site Area | 1150 sqm

City | To connect the historical town with the new town, which is divided by a sloping site. I apple a new tourist centre for this old but new Schwäbisch Hall. De-formal Planning | The building is consist of two volumns, one is rotated with the sloping field, isohypse line, the other is going with the old town, with beautiful scenery. When the two volumns joining together, they create a deformal space, with atmosphere which can give the tourists a poetic feeling and desire to rethink about the topograhy. Situation Plan

34


View From The Historic City

35


1- Entrance 2- Hall, Foyer 3- Restaurant 4- Office 5- Shop 6- Information 7- Exhibition 8- Auditorium 9- Service Room 10- Scenery Terrace

Level 1 (+8.1)

B A

4

2 3

A B

Level 2 (+12.1)

6

1

2 5

Ground Floor Plan, First Floor Plan

36


[ Hall ]

37


1- Entrance 2- Hall, Foyer 3- Restaurant 4- Office 5- Shop 6- Information 7- Exhibition 8- Auditorium 9- Service Room 10- Scenery Terrace

Level 3 (+16.1)

9 8 7 10

Level 4 (+20.1)

9

8

7 10

Second Floor Plan, Third Floor Plan

38


[ Auditorium ]

39


Section A-A

40


Section B-B

41


42


25 43


+41 765959498 yuwei.chen@usi.com Accademia di Architettura | UniversitĂ della Svizzera Italiana Largo Bernasconi 2, 6850 Mendrisio, Switzerland

[ Chen Yuwei ]

Portfolio chen yuwei  
Portfolio chen yuwei  
Advertisement