Page 1

Juni 2011 Creative Industries Yvette Brink

Body of Knowlegde 2.0

yvette


yvette Juni 2011

Inhoud Werkveld

Kennismaken 2.0

Grafisch Ontwerpen

De Seminar

Wie ben ik?

Persona

Gastcolleges

Creatieve Communicatie

Nicoline Douwes / Droomverslag

Wat is Social Media en een Social Media Case Study?

Henk van der Duim / Social Media

Crossmedia Concepting Communitybuilding & co-creatie

Kristian Esser / Mr. Harder Transmedia storytelling Word of Mouth


y

Kennismaken 2.0

W

ie ben ik?

Ik ben Yvette (Daphne Chantal) Brink, 22 jaar oud en ik woon in Alkmaar. Op het moment zit ik mijn derde jaar van de studie Vrijetijdsmanagement en volg ik de minor Creative Industries. Tijdens de minor heb ik veel geleerd over de trends en ontwikkelingen op het gebied van Social Media. Ook ben ik er zelf nog actiever gebruik van gaan maken. Als eindopdracht van deze minor moesten we een digitaal magazine maken met het programma Indesign. Het eindresultaat ligt voor jullie! Ik heb dit in ieder geval als een leuke opdracht ervaren en heb er met veel plezier aan gewerkt.

Personal Branding Niet alleen het magazine was een opdracht van de minor. Ook jezelf branden op het www was ĂŠĂŠn van de opdrachten. Zo moesten wij een blog,twitter en linkedin account aanmaken. My Blog: http://yvettedcb.blogspot.com Hierop kun je mijn verhalen vinden over dingen die ik heb meegemaakt, of waar ik van hou. My Twitter: http://twitter.com/#!/yvettedcb Hierop plaats ik berichtjes die leuk zijn voor andere mensen om te lezen. My Linkedin: http://nl.linkedin.com/pub/yvette-brink/28/8b3/392 Mijn digitale cv. Enjoy!!

yvette


y

O

Werkveld

p woensdag 20 mei heb ik samen met een paar klasgenoten van de minor de Marketingdagen in de Jaarbeurs in Utrecht bezocht. Ik was nog nooit bij zo’n beurs geweest dus ik was erg benieuwd. Vooraf moesten wij ons aanmelden op de website en bij aankomst kregen we ons pasje, dit was ons bewijs van inschrijving. Hierna zijn we naar binnen gegaan en hebben we eerst globaal een ronde gelopen om te kijken wat er zoal was. KLANTINZICHT Ik heb in totaal 3 presentaties bijgewoond. De eerste presentatie heette: Klantinzicht. De presentatie werd gegeven door Isabella Voskuyl, zij had Merkentrouw aan de UVA gestudeerd. Het belangrijkste wat zij ons vertelde was dat klantinzicht een belangrijk onderdeel is van de organisatie, maar dat dit heel veel onderzoek vergt. CROWDSOURCING De tweede presentatie was van Robert van der Meer & Tim Meuleman. De presentatie heette Crowdsourcing en C2B revolutie. In de presentatie vertelde ze wat crowdsourcing is en wat je er zoal mee kan doen. Het onderwerp vond ik erg interessant dit omdat we op school natuurlijk ook veel met dit onderwerp bezig waren. V&D De derde presentatie werd

gegeven door Jaap Forch en Michiel van Riemsdijk. De presentatie ging over V&D. In de presentatie werd verteld hoe V&D van de traditionele manier naar Customer Relation management is gegaan. Ik vond het erg leuk de presentatie over V&D ging, omdat dit namelijk een werkgever van mij is geweest. Ik kon me daarom ook goed identificeren met sommige dingen die hij vertelde. LEUK BEZOEK Al met al vond ik het een leuk bezoek aan de Marketingdagen. Vooraf had ik nooit de intentie genomen om hier een bezoek te plegen, maar ik vond het erg interessant. Van de presentaties heb ik het meeste geleerd, van het rondlopen op de beurs heb ik niet veel opgestoken. Op het moment dat wij de ronde over de beurs liepen was het erg druk waardoor ik niet alles evengoed heb kunnen zien.


Een persona is een verlevendiging van de doelgroep. Wie is deze persoon? Wat doet hij of zij? Waar houdt zij of hij van?’

P

y

Grafisch Ontwerpen

ersona

Lieve Bloglezers, Daar ben ik weer met mijn wekelijkse blog. Ik vond het deze week wel leuk om wat meer over mijzelf te vertellen, ik hoop dat jullie hier ook op zitten te wachten;) Ik ben 25 jaar en ieder jaar op 23 juli vier ik er weer een jaartje bij! Zoals jullie kunnen zien ben ik blond en heb ik grote krullen, die soms behoorlijk vervelend kunnen zijn. Meiden delen jullie mijn frustratie? Ik woon in Amsterdam vlakbij het Vondelpark. Na veel bloed zweet en tranen heb ik dit huisje weten te bemachtigen, maar ik zit er! En nu schrijf ik jullie deze blog in mijn raamkozijn in het heerlijke zonnetje met Bo die de hele tijd tegen me aanspringt, hij wil denk ik naar buiten! Ik heb een half jaar in het buitenland gewoond, namelijk in Italië. Hier heb ik gewoond voor mijn opleiding. Ik studeerde namelijk aan de Hogeschool van de Kunsten, hier ben ik nu sinds februari afgestudeerd. Iets langer dan normaal maar ik heb hem. Ik ben dol op kunst en heb ook veel schilderijen van mijn vader en moeder gekregen, ze wilde me sponsoren voor mijn huisje(nooit erg toch?) Ik ga graag met vrienden een hapje buiten de deur eten want koken kan ik niet zo goed. Ook zing ik in een bandje, en met dit bandje gaan we graag andere bands bekijken in Paradiso. Af en toe bezoek ik samen met mijn ouders of met oma een museum of kunstgallerie. Meestal kom ik dan weer thuis met een nieuw schilderij. Erg he? Mijn ouders wonen in Haarlem en komen eens in de twee weken langs, dan ben ik wel verplicht om te koken. Ook heb ik een jonger zusje die compleet anders is dan mij, dat is echt een tutje met schoenen,makeup en de mooiste kleren. Ze is wel lief hoor! Daar niet van. Ik heb een groene levenstijl, ik sorteer al mijn afval en gooi niet snel iets weg. Vandaar dat mijn andere kant dan ook is dat ik erg rommelig ben, ik kan noooit iets vinden!! Haha! Ook reis ik graag, mijn favoriete bezigheid denk ik. Ik heb veel van de wereld gezien en ben een jaar geleden wezen backpakken in Thailand. 3Maanden rondgeslenterd en de mooiste dingen gezien. Een echte aanrader voor de reislustige net als mij. Voor na de zomer staat er ook weer een mooi reisje op het schema. Dan ga ik naar Australië! En ik heb er zo’n zin in! Hopelijk weten jullie nu weer een beetje meer van mij! Tot snel!

Liefs, Myrthe


Op woensdag 13 april kregen wij op school een gastcollege Droomcoach Nicoline Douwes. Gelijk toen ik dit hoorde dacht ik: ‘Wat een leuk onderwerp!’ Ik was vrijwel direct geboeid. Mijn verwachtingen waren daarom ook erg hoog. Tekst:Yvette Brink

Wist je dat..

T

Nicoline Douwes

Je per nacht ongeveer 4 keer droomt!!

y

Gastcolleges

|Fotografie: Blycolin.nl

ijdens het gastcollege kregen we uitleg over de werkwijze van onze hersenen in ruststand maar ook in denkstand. Tijdens je werk/denkstand denk je rationeel en is het voorste gedeelte van je hersens ingeschakeld. Wanneer je rust en of droomt staat het voorste gedeelte uit en werkt het achterste gedeelte. Er werd verteld dat wanneer je wakker word het achterste gedeelte van je hersens vrijwel direct uitschakelt en het voorste gedeelte deze taken weer overneemt. Met dromen zit het zo dat wanneer jij wakker word je de informatie van het achterste gedeelte van je hersens moet weten te verplaatsen naar het voorste waardoor je dus weet wat er zich vannacht heeft afgespeeld. Ook werd er verteld dat wanneer je denkt je ook vaak je voorhoofd masseert en wanneer je iets probeert terug te halen van vroeger of iets wat je wel weet maar waar je even niet op komt dat dit zich achterin bevindt en je dit probeert terug te halen. Nadat dit vertelt was dacht ik heel anders over mijn hersens na. Ook vertelde ze dat wij wel ongeveer 4 keer per nacht dromen, je zit dan in je REM slaap. Is afgeleid van Rappit Eye Movement, het bewegen van je ogen tijdens je slaap.

Je valt na ongeveer 90 minuten in je diepe slaap en begint na ongeveer 1,5 uur met dromen. Zij liet ons een grafiek zien waarin je kon zien dat er verschillende pieken in je slaap zijn waarop je beter niet of juist wel wakker gemaakt kunt worden. We kregen ook een aantal tips mee, zo mogen we gerust 2uur per dag een powernap houden en is het

‘Op een terras in de zon zitten helemaal niet slecht voor een student. We schijnen er alleen maar slimmer van te worden.’ Aan het eind van het gastcollege vroeg zei ons; “Wie wil zijn droom vertellen? Dan kunnen we deze analyseren’. Een meisje stak haar hand op en vertelde haar droom. Aan de hand van dezegegevens en de vragen hoe, wat, waar, wanneer konden wij haar

droom verder uitpluizen. Zo werd er gevraagd wat bepaalde dingen voor haar betekende en kwamen wij achter de ware aard van haar droom. Familie betekende heel veel voor haar en ze was bang deze kwijt te raken. Ik vond het erg leuk dat we dit deden, de mevrouw die ons dit gastcollege gaf doet dit dagelijks en is soms uren met een client bezig om die droom maar te verklaren. Ze neemt dan echt de tijd voor je. Binnen een kwartier hadden we de droom van dit meisje geanalyseerd en kon zij iets met deze verklaringgaan doen, of juist niet. Ik vond dit gastcollege erg leuk. Het onderwerp boeide me echt en de manier waarop er werd gesproken vond ik ook erg prettig. Na dit gastcollege ben ik heel anders tegen dromen gaan aankijken en ben ik ook op een andere manier gaan dromen. De opdracht die we meekregen vond ik ook erg leuk. Mijn dromen van de week bijhouden en het verschil met de week daarvoor opschrijven. Ook heb ik mensen om mij heen verteld over dit gastcollege. Puur omdat ik zo enthousiast was. Ik heb opgezocht hoe duur een consult bij Nicoline Douwes kost, helaas is dit iets boven mijn budget maar wanneer dit lager had geweest had ik zeker een consult met haar gewild.


jou aan te bevelen, dit is de enige manier om jou profiel op 100% te krijgen. Ook vertelde hij dat we alles wat we ooit hebben gedaan moeten invullen op Linkedin. Ik zie linkedin nu als mijn online CV. Ook vond hij het erg belangrijk een foto te plaatsen, geen feest foto maar een zakelijke. Maar ook geen pasfoto, want zo kan er fraude ontstaan.

HYVES Zo was Hyves de eerste die het mogelijk maakte om voor mensen een eigen persoonlijke pagina te creëren en werd er verteld dat een groot aantal Nederlanders een Hyves profiel heeft.

FACEBOOK Over facebook vertelde hij niet erg veel, hij vertelde dat Facebook op het moment een van de grootste kanalen word.

‘Sms berichten in Amerika mochten niet meer dan 140 tekens bevatten.’ Ook werd de functie van de # (hastag) uitgelegd namelijk dat mensen jou berichten zo makkelijker kunnen vinden.

p woensdag 20 april kregen wij op school een gastcollege van Hen van der Duim over het fenomeen social media. Omdat ik en iedereen met mij dagelijks in aanraking komt met Social media vond ik het een erg leuk onderwerp. Even snel een berichtje op Facebook, snel een tweet

LINKEDIN Over Linkedin was deze meneer erg enthousiast, omdat deze meneer een Social Media kenner is en hier ook lezingen ingeeft(waaronder het gastcollege bij mij op school) heeft hij zogezegd veel connecties. Op Linkedin heeft hij deze allemaal georganiseerd staan. Linkedin is erg zakelijk.

achterlaten op Twitter of even Foursquare checken om te kijken wie er bij mij in de buurt is. Omdat we al zo veel bezig zijn met Social media was ik erg benieuwd wat iemand ons nog kon bij brengen over dit onderwerpe, vooral omdat ik er vanuit ging dat ik eigenlijk alles al wist.

Gastcolleges

Tijdens het gastcollege kregen we onder andere uitleg over de opkomst van Social media. Dit vond ik erg interessant om te horen omdat hij liet zien hoe Social media de afgelopen jaren is gegroeid. Alle social media kanalen als Hyves, Twitter, Facebook, Linkedin maar ook het nieuwste kanaal Foursquare werden behandeld.

TWITTER Bij twitter werd verteld waar het vandaan kwam en wat de achterliggende gedachte was. Twitter is komen overwaaien vanuit Amerika en op Twitter kun je berichtjes plaatsen met een maximaal aantal tekens van 140. Dit was omdat:

O

y

MIJN LINKEDIN Zelf heb ik ook Linkedin en op de webpagina zag ik steeds 75% staan. Mijn profiel was voor 75% ingevuld en ik kon er maar niet achter komen waar de andere 25% vandaan kwam. Deze meneer vertelde dat dit kwam omdat je op je profiel nog geen aanbevelingen heb staan. De manier om die te verkrijgen was mensen die ook een Linkedin profiel hebben

FOURESQUARE Foursquare is een kanaal waarop je constant aan je vrienden kunt laten weten op welke locatie je bevind. Zo weet je precies waar als je vrienden zich bevinden en kun je makkelijk met ze afspreken. Aan foursquare doe ik nog niet omdat ik dit heel erg privacy schendend vind. Op internet kun je zien waar ik allemaal geweest ben en zo kan iedereen dat zien. Dit vind ik op het moment nog niks. Misschien ligt het er ook aan dat ik een Blackberry in mijn bezit heb en geen Iphone, dan is het Fouresquare makkelijke in gebruik. NIEUWE SOCIAL MEDIA KENNIS Ik vond dit college achteraf gezien best leerzaam. Omdat we deze week al erg veel colleges en lezingen over Social Media hadden gehad werden we er een beetje mee doodgegooid en kreeg ik het gevoel dat alles werd herhaald. Toch werden er bepaalde dingen die ik vooraf nog niet wist en heeft dit gastcollege bijgedragen aan het vergroten van mijn Social media kennis.


Mr. Harder

Op woensdag 27 april kregen wij een gastcollege van Mr. Harder. Mijn eerste gedachte was Mr. Harder wat moet ik me daarbij indenken? De naam brengt als eerste een lachwekkende gedachte op. Toen het gastcollege begon werd deze gedachte al snel weggenomen. Mr. Harder is namelijk het bedrijf van Kristian van Esser en werkt met de trendwatching in de media. Het bedrijf bestaat nu ongeveer 4 jaar en is gevestigd in Amsterdam.

T

ijdens het college werd ons op een leuke interactieve manier(door middel van een powerpoint met alleen beeld) alles wat met de media te maken heeft uitgelegd. Omdat de powerpoints alleen beeld bevatten werd je geprikkeld om alles goed te onthouden en war nodig op te schrijven. INTERNET Er werd begonnen met het vertellen wat internet precies inhoud. Internet heeft 4 pijlers, 1. Social Media > Open source, co creatie 2. Games > beleving 3. Mobiliteit > gelukkig heb ik mijn data bij me en 4. Ambient Intellegence < emotie, gevoel en zintuigen. Een grappig zinnetje wat verteld werd is dat

â&#x20AC;&#x2DC;Er worden tegenwoordig hotelkamers geboekt vanwege de wi-fi connectie en

niet meer om de lekkere bedden of de goede locatie. Zo zie je dat iedereen altijd en overal met internet bezig is. SOCIAL MEDIA KANALEN Er werd ook verteld over de verschillende Social Media kanalen. Linkedin is zakelijk, Facebook en Hyves zijn voor je vrienden en Foursquare is voor locaties. Online is onze echte wereld maar dan digitaal. Het onderwerp communiceren kwam ook aanbod. 1 op 1 is sms, bellen, en brieven sturen. 1 op 10(een groep) is chat, bloggen oftwel PERS, en 1 op 10 met terugzending is een dialoog. TWITTER Ook kwam twitter aan het woord. Twitter is Live internet. Waarom is twitter goed? Het is bedoeld om te vragen en om daarop antwoord te krijgen. De meest gebruikte hashtag(#) is durft te vragen, deze hashtag creĂŤert namelijk interactie.

y

Gastcolleges

TOUR DE FRANCE Een mooi voorbeeld is een filmpje van Livestrong. Hierin zag je de Tour de France waarop op de hele route van de Tour de France op de weg bepaalde teksten waren geprint. Deze teksten hadden allemaal een boodschap en konden ingestuurd worden via twitter. Achteraf werd er van iedere tekst een foto gemaakt en kreeg ieder deze toegestuurd. Tijdens het kijken van dit filmpje kreeg ik kippenvel, puur omdat het filmpje zo mooi was gemaakt. INTERESSANT Ik vond dit college erg leuk en leerzaam. Er werden verschillende dingen verteld die ik vooraf nog niet wist en daarom vond ik het erg interessant. De manier waarop het gastcollege werd gegeven vond ik ook erg leuk. Geen sheets met teksten waarvan je in slaapt valt maar beelden die het verhaal vertellen. Hier zouden veel docenten en mensen uit het vak een voorbeeld aan kunnen nemen.


Wat is Social Media en een Social Media Case Study.

W

y

Creatieve Com.

EEK 2 Social Media en een Social Media Case Study. SOCIAL MEDIA Onder Social Media verstaan we alle online platformen waar gebruikers zelf de inhoud verzorgen. Ook is er sprake van interactie en dialoog tussen de gebruikers. Via deze media delen mensen verschillende verhalen, eigen kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of gebruik te maken van de mogelijkheid om reacties te plaatsen. Hierbij kan gedacht worden aan weblogs, waar lezers reacties kunnen achterlaten. WEB 1.0 Onder web 1.0 word verstaan de beginfase van het internet. Dit is de periode waarin het World wide web zijn bekendheid kreeg en waarbij steeds meer consumenten een aansluiting kregen op het internet. Kenmerkend aan web 1.0 is dat alle content op de websites van de eigenaar afkomstig is. WEB 2.0 Onder web 2.0 verstaan we de tweede fase in de ontwikkeling van het World wide web. Het gaat hierbij om de verandering van gewone websites naar een platform van interactieve applicaties. Web 2.0 is op het moment een ware trend, het is mogelijk om als gebruiker van een website zelf ook content te plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn de sociale netwerk sites als Facebook,Twitter en Linkedin, maar ook Youtube en Wikipedia zijn voorbeelden hiervan. WEB 3.0 Onder web 3.0 word verstaan de derde fase in de ontwikkeling van het World wide web. Het word ook het Semantische web genoemd. Hiermee bedoelen ze dat het web de inhoud ban de websites gaat gebruiken. Het web is instaat om voor de gebruiker te gaan denken. Verschillende type data worden zo met elkaar gecombineerd waardoor het web instaat is om de gebruiker suggesties en adviezen aan te bieden. Het web zal zo een betekenisvolle rol voor de gebruiker gaan vervullen. SOCIAL MEDIA CASE STUDY Ik heb voor de Social media case study gekozen voor het merk H&M. Ik vind dat H&M ook wel Hennis en Mauritz egenoemd en goede Social media strategie heeft. Op verschillende Social media kanalen, als Facebook, Twitter en Hyves worden consumenten/fans van H&M goed op de hoogte gehouden van nieuwe collecties, leuke campagnes en kortingsacties. Zelf winkel ik erg graag bij H&M en vind het daarom prettig om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe collecties, campagnes of kortingsacties. Via deze kanalen weet H&M zijn klanten goed op de hoogte te houden en weet H&M via deze campagnes klanten naar zowel on- als offline winkel te trekken. Ook ben ik een werknemer bij H&M wat het voor mij erg makkelijkt maakt om voor de winkelende klanten op te hoogte te blijven van kortingsacties of nieuwe collecties. Bronnen: Colleges Creatieve Communicatie Week 2 http://nl.wikipedia.org/wiki/Web_2.0, www. marketingportaal.nl/artikel/592/wat-is-web-30, http://www.facebook.com/#!/hm, http://twitter. com/#!/hm


W

EEK 3 Een merk met een succesverhaal dat relevant is voor Nuit Blanche is Motel Mozaique. Motel Mozaique is gevestigd in Rotterdam, zet zichzelf neer als een meerkunstenfestival. Dit jaar gaat het voor de 11e keer plaatsvinden, het gaat al jaren mee in vergelijking met Nuit Blanche. Motel Mozaique is een meerdaags festival en duurt maar liefst 4 dagen. Kunst, muziek en theater worden in deze dagen met elkaar afgewisseld op zowel binnen als buitenlocaties in Rotterdam. Het thema van Motel Mozaique kan worden neergezet als gastvrijheid, zij ontvangen iedereen als een echte vriend en iedereen is welkom. De bezoeker kan zowel dagkaarten als passepartout bemachtigen en Motel Mozaique verzorgt ook slaapplekken. Motel Mozaique gebruikt verschillende vormen van communicatie. Zij werken bijvoorbeeld nauw samen met de website 3 voor 12, een bekende website onder muziekliefhebbers. Ook hebben zij een eigen website en maken zij gebruik van verschillende Social media kanalen. Motel Mozaique verspreid ook flyers met het programma. En op de website van Motel Mozaique kan de bezoeker al de nieuwtjes en laatste ontwikkelingen lezen op de nieuwslink. Nuit Blanche zou een goed voorbeeld kunnen nemen aan Motel Mozaique. Uit het feit dat Motel Mozaique dit jaar al voor de 11e keer gaat plaatsvinden blijkt dat er een bepaalde bekendheid is

y

Creatieve Com.

opgebouwd onder de doelgroep. Door middel van de samenwerking met de bekende website en het gebruik van de Social media kanalen. De verschillende elementen van een sterk concept die Motel Mozaique heeft ingezet zijn; - Onderscheidend: Motel Mozaique is een meerkunstenfestival dat 4dagen lang duurt. Kunst, muziek en theater worden afgewisseld, op zowel binnen als buitenlocaties in Rotterdam. - Uithoudingsvermogen: Omdat het festival een meerkunstenfestival is en meerdere facetten aanbiedt in plaats van ĂŠĂŠn blijft het interessant en zullen er mensen terugkeren. - Betekenisvol: Het element gastvrijheid voor het festival is erg betekenisvol, dit omdat het jarenlang alleen over veiligheid en onveiligheid is gegaan is er dit jaar een transformatie(tevens het thema van het festival) ondergaan, de focus is van onveiligheid/veiligheid naar gastvrijheid en levendigheid van de stad Rotterdam. - Storytelling: Het verhaal achter Motel Mozaique is dat het een festival is waar gastvrijheid centraal staat en waar met bezoekers, artiesten, kunstenaars, verhalenvertellers, vrijwilligers en bewoners: onze gasten in het Motel die gezamenlijk het MozaĂŻque leggen. - Co-creatie: Omdat Motel Mozaique ook slaapplaatsen aanbiedt ben je als het ware echt onderdeel van het festival.

Bronnen: Powerpoint Creatieve Communicatie week 3, www.motelmozaique.nl/festival/


W

y

Creatieve Com.

EEK 4

Communitybuilding & Co-creatie Nuit Blanche is een klein en nog vrijwel onbekNuit Blanche heeft een website die geschikt end nachtfestival gericht op kunst. zou kunnen zijn voor de online community. Om de naamsbekendheid van Nuit Blanche Aan de website zullen alleen wat aanpassingen te vergroten is het ontwikkelen van een comgedaan moeten worden zoals het toevoegen munity een goede stap in de juiste richting. Zo van een tab: Forum, en het eventueel linken word niet alleen de naamsbekendheid verhoogt van de Twitter en Facebook pagina. Zo is iedermaar word er ook aan merkbeleving en intereen optimaal op de hoogte. actie met de doelgroep gewerkt. Nadat er besproken is wat we op het gebied van communitybuilding wilde doen zijn we op het t oprichten van een online community gekomen. Omdat Nuit Blanche een kleine naamsbekendheid heeft is een online community daarom van groot belang. Op deze online community zullen leden betrokken worden bij de ontwikkeling van de community. Hier is sprake van co creatie omdat zij de leden laten meewerken en daarmee een win-win situatie creëren. Het is aan Nuit Blanche om de leden iedere dag op de hoogte te houden van nieuwe hotspots, onbekende plekken en wat waar te doen is tijdens de nacht. Niet alleen houden zij zo de leden op de hoogte, maar de leden elkaar ook onderling. Ook kan deze community eraan bijdragen dat het festival nieuwe plekken ontdekt of nieuwe kunstenaars aantrekt. Nuit Blanche biedt dus één compleet platform waar alle relevante informatie te vinden is. Geïnteresseerden hoeven niet verschillende websites te bezoeken om alles te weten te komen. Dit scheelt een hoop tijd en moeite en consumenten houden van makkelijk.

Bronnen: www.nuitblancheamsterdam.nl

Bronnen: Powerpoint Creatieve Communicatie week 4, Communicatieplan Nuit Blanche, periode 2


W

y

Creatieve Com.

EEK 5 Transmedia Storytelling WAT IS DAT? We verstaan onder het begrip Transmedia Storytelling dat er één verhaal van begin tot het eind verteld word in verschillende mediakanalen. In iedere media word een ander deel van het verhaal verteld waardoor het voor de gebruiker van belang is om alle media te volgen wil hij/zij het hele verhaal begrijpen. Dit is de sortytelling van toekomst omdat met een paar jaar consumenten alleen nog maar gebruik zullen maken van de verschillende mediakanalen, deze zullen een belangrijke rol in ons leven gaan spelen. NEDERLANDS VOORBEELD Een Nederlands voorbeeld van transmedia storytelling is het televisieprogramma ‘Flashback’ op BNN. Een spelshow waarin koppels strijden om een blok goud. Iedere dag krijgen de kandidaten tal van opdrachten en aan het eind van de dag een spervuur van vragen. De kandidaat die zich het meest herrinnert en tijdens de race niet is verslapt wint het blok goud.

Op de website kun je ook een kijkje nemen in de bio’s van alle kandidaten, ook heeft Flashback een Hyves,Facebook en Twitter account waar het laatste nieuws rondom de show op te vinden is.

Via de website van BNN kun je iedere donderdagavond om 20.30 live de test meespelen en jou geheugen testen.

Bronnen: Powerpoint Creatieve Communicatie week 5, www.flashback.bnn.nl, http://www.frankwatching.com/archive/2009/06/15/transmedia-storytelling-trend-of-tool/


W

y

Creatieve Com.

EEK 6

Word of Mouth Marketing WAT IS DAT? Word of mouth marketing is marketing waarbij met acties buzz worden Gecreëerd. Omdat Nuit Blanche een kunstfestival is met weinig naamsbekendheid, zullen consumenten niet snel beslissen om naar dit festival te gaan. Hierdoor zullen er acties bedacht moeten worden die de aandacht van potentiële bezoekers zullen trekken. De beste WOM-actie die hierbij past is een guerrilla marketing-actie. Guerrilla marketing bestaat uit 6 aspecten waaraan de actie moet voldoen: 1. Klein budget 2. Onverwachts en verrassend 3. Ludiek 4. Interactief 5. Duikt op in onverwachte plekken 6. Veroorzaakt een buzz

Bronnen: http://www.nlwandel.nl/Album/NS-Amsterdamse%20Bos%20(Amsterdam)/ slides/13%20Leidseplein.html

Bronnen: Powerpoint Creative Communicatie week 6

DE ACTIE: De actie die hierbij bedacht is voor Nuit Blanche is het volgende. Op verschillende plekken in Amsterdam, bijvoorbeeld de DAM/Leidseplein worden grote doeken of schildersborden met verschillende kleuren spuitbussen geplaatst. Op de doeken staat met grote letters Nuit Blanche gespoten. Vooraf is niet bekend op welke dag van de week of welke datum dit zal gaan gebeuren. Het is de bedoeling dat voorbijgangers, maar ook toeristen en wie maar wil een gezamenlijk schilderij gaan maken die tijdens de nacht tentoongesteld gaan worden. Omdat mensen meegedaan hebben aan deze actie, en voorbijgangers dit misschien zullen filmen zal dit een Buzz creëren. Omdat de doelgroep van Nuit Blanche grotendeels in Amsterdam gevestigd is zal de actie daarom ook plaatsvinden in Amsterdam. Omdat het niet bekend is wanneer dit zal gaan gebeuren is het onverwachts en verrassend, ook is het interactief omdat voorbijgangers,toeristen en wie maar wil uitgenodigd worden om mee te schilderen. Voor deze actie is maar een klein budget nodig, omdat de doeken lakens kunnen zijn en de verf/ spuitbussen en stiften van thuis kunnen worden meegenomen.

BOK 2.0 YVETTEBRINK2  

Magazine periode 2 van de minor creative industry. Inhoud: opdrachten creative industries +social media stuff

Advertisement