Page 1

Al 25 jaar bijzonder avontuurlijk

Magazine seizoen 2013 / 2014

‘Reizen heeft mijn leven veranderd’ Afrika pag. 10 Nieuw-Zee

land pag. 7

van sydney naar cairns

Reisverhalen en routes

Nuttig of niet?

Alles over vrijwilligerswerk in het buitenland

Born to be wild

Hoeveel natuur kun jij aan?

Ontdek de USA 3 manieren om een droomtijd te hebben

Interview met Azië-coördinator Yvette Teeselink


Inhoud 3. Wie zijn wij

Even voorstellen

mijn slippers 4. d e wereld aanl ove r werken en Een reisverhaa reizen in Australië

h bent... 7. A ls je er dan toc n liëreis kunt combinere Hoe je je Austra Fiji met Nieuw-Zeeland en

8. N uttig of niet? tenland willigerswerk in het bui Alles over vrij

d 9. Born to be wiljec ten in de natuur Vrijwilligerspro

10. African Impacteen goede partnerorganisatie Het belang van

2

erk in Afrika en 11. Vrijwilligerswme er dan woord Foto’s zeggen

ino America 12. Bienvenido en rkLat in Latijns-Amerika Vrijwilligerswe

13. Villa Ticca

van één van Het bijzondere verhaal Versteegh de oprichtsters Mariska

derd mijn leven veranato 14. Reizen heeft me t Azië-coördin r Maak kennis Yvette Teeselink

16. O ntdek de USA een droomtijd te hebben 3 manieren om

s 18. In de spotlight Israël en Engeland Noorwegen,

20. Facts and figures


wie zijn wij? Even voorstellen: wij zijn het team van Activity International. Zonder uitzondering allemaal enthousiaste wereldreizigers (geweest). We zijn alle kanten uitgezwermd en zijn daardoor - zonder dat we onbescheiden willen zijn - echte experts op ons vakgebied geworden. We hebben allemaal onze eigen specialiteit en de meeste van ons zijn coördinator van de landen waar ze zelf helemaal gek van zijn. Dat is handig voor jou, want zo heb je van het begin tot het einde een vaste coördinator als contactpersoon. Die je vragen kan beantwoorden over visa, procedures, inentingen, wat je mee moet nemen en natuurlijk vragen over het (vrijwilligers-)werk zelf. Persoonlijk contact en deskundige service staan bij ons voorop!

Onze missie Activity International helpt iedereen die plannen heeft voor een bijzondere reis of vakantie. En dat al sinds 1988. Reizen met iets extra’s, waarbij je ervaart hoe het is om op een andere manier dan als een gewone toerist te reizen. Met onze programma’s willen we verschillende culturen met elkaar in contact brengen. Al dan niet met het leveren van een maatschappelijke bijdrage. Omdat we een onvergetelijke ervaring willen bieden. Maar ook om te werken aan een wereld waarin mensen meer begrip voor elkaar hebben. Maar we doen het niet alleen. Over de hele wereld werken we samen met betrouwbare partnerorganisaties. Zo kunnen we de kwaliteit van de begeleiding en de programma’s waarborgen.

Wie zijn onze reizigers? Onze reizigers zijn avontuurlijk, nieuwsgierig en bereid het gezichtsveld te verbreden en op zoek naar meer dan een gewone vakantie. Zestig procent van hen is tussen de 17 en 24 jaar. Bijna veertig procent is tussen de 25 en 40 jaar en een klein percentage is ouder, maar jong van geest! Bijna 75% reist alleen naar het buitenland en daarvan zijn de vrouwen in de meerderheid. Veel van onze reizigers hebben net school of studie afgemaakt (tussenjaar) of plannen de reis juist tijdens de studie. Een klein deel heeft een sabbatical of een lange vakantie genomen. Onze reizigers wonen trouwens door heel Nederland én België. Iedereen is op zoek naar een betrouwbare organisatie die flexibel is en die aan hun reiswensen tegemoet wil komen. Ook al wijken die wensen af van het standaardprogramma. Onze reizigers willen graag wat te kiezen hebben en dus stellen ze een breed aanbod op prijs. Herkenbaar? Dan ben jij misschien onze volgende avonturier!

Meet and Greet!

click here

We kunn en ons vo orstellen (aanstaan dat je als de) reizig er het leu medewe k vindt o rkers van m de Activity In ontmoete ternation n. Dat vin al te den wij o erg belan ok leuk! grijk, wan En t persoon staat bij o lijk conta ns hoog ct in het vaan organise del! Daa ren we m rom eerdere informati keren pe edagen (d r jaar ata staan Liever lan op onze gskomen site). ? Geen p maak ee robleem rst even , maar een afsp goed mo ra a k zodat w gelijk kun e je zo nen help en.

Activity International online Op onze website vind je uitgebreide informatie en een up-to-date overzicht van onze programma’s. En verder het laatste nieuws, acties, foto’s, filmpjes, blogs, data van (online) informatiedagen en beurzen. Maar kijk ook eens op onze andere websites zoals www.australiesite. nl (alles over werken en reizen in Australië) en www.aupair.nl (info voor au pairs). Na het lezen van zo veel avontuurlijke reisinfo heb je waarschijnlijk alleen nog maar meer zin om verder te lezen! Volg ons dan op Facebook of duik in de (h)eerlijke reisverhalen van onze reizigers via activityinternational.waarbenjij.nu Als je dan nog niet de reiskriebels hebt gekregen...

33


Backpacken

Australië

4

k, de are rugza , Een (te) zw t als enige houvast e iebels n la kr , P is ly u Lone n van th ze e vi d en. a n e n de goed ofd vol pla wn Under. en je ho o ik D u g b e je w in t op el, je ben Geen twijf elen et het reg helpt je m l maand a n n e o e ti a u tern Of je er n . lië Activity In t wilt ra e st u ck naar A en een ti van je reis n jaar. Alle n met het zoeken e e f o ilt w e tussenuit n wilt word kken of met een f geholpe vertre ilt w boeken o l e e u in het hel. Individ cialiseerd e sp e g plannaar werk n re wn Under- de ij zijn al ja rs met Do js ri groep. W ke p e e o g rz u rp vontu er sche pen van a te voor ze g Holiday si in ze rk n o o W p t o he atie nen. Kijk atie over ige inform ets, inform meer nutt l e (jaar) tick ve n e . rflessen ustralië visum, su reizen in A erken en w t e h r ove


! rs e p p sli n ij m De wereld aan

n in het fantastische ke er w en en iz re nd ro hoord. Over het m ze de stap en ging na ar ja Ze had er veel over ge rig Vo n. le be e het bleef maar krie ok Femke is een echt ..o laidback Australië. En d. ur be ge is en ar w gen bang voor k heeft ze haar ervarin oe op reis. En waar we al rz ve s on p O t. da Tsja, zo gaat OZ-addict geworden! op. aanden in een notend opgeschreven. Zes m Sydney and beyond De groepsvlucht blijkt perfect. Slippers aan en samen een eerste indruk opdoen van Sydney waar we proosten op onze aankomst. Een paar weken geniet ik van alles wat deze wereldstad te bieden heeft. Bondi, Manly en Coogee Beach, Kings Cross, Circular Quay, de Botanical Gardens, Darling Harbour en niet te vergeten de Scubar en de Sidebar, waar ik hilarische avondjes beleef. Eenmaal geproefd van het backpackersleven, ben ik helemaal klaar voor mijn volgende avontuur, golven trotseren tijdens mijn 5-daagse surf camp. Best een uitdaging! Spierpijn, het gevoel alsof ik de hele oceaan heb ingeslikt en redelijk uitgeput, maar wat was het gaaf! Nog nooit heb ik zoveel in het water gelegen en zó hard gelachen. Ik weet het zeker: ik ben een natuurtalent. Ik kan staan op mijn plank en val er niet meteen af. Mijn surfavontuur eindigt in Byron Bay, waar ik mij met gemak nog een week vermaak. Hippievibe! Surfdudes, dreads, felgekleurde campertjes en het bizarre stadje Nimbin om de hoek. Samen met een mega chill strand en een te gekke wandeling naar de vuurtoren, een zeer geschikte plek voor ons backpackers. Gouden tijden aan de Gold en Sunshine Coast Tijd om de hippies achter te laten en in te ruilen voor meer zon, zee, strand en pubcrawls! Surfers Paradise! Ultiem in zijn laidbackheid. Helaas is er een tijd van komen en een tijd van gaan, dus op naar de volgende grote stad, Brisbane. Een plek die punten scoort met de relaxte lagoon, een indrukwekkend uitzicht op haar skyline en een geweldig hostel inclusief bar in de kelder. Wat wil je nog meer? Een koala vasthouden? Dat kan! Mijn koala bij Lone Pine Koala Sanctuary, net buiten Brizzie, heet Fitzroy. I think I am in love!

Nog meer koala’s, maar dan in het wild, in Noosa National Park. Met een alsmaar groeiende backpack kom ik aan in Noosa. Perfecte plek, met briljant strand, om mijn surfmoves weer uit de kast te halen in mijn net aangeschafte hippe surfshort. Werk aan de winkel maar eerst optimaal genieten On the road again, richting Rainbow Beach. Een tourtje Fraser Island mag en wil ik niet missen. Spannend, de komende drie dagen zijn we op onszelf aangewezen op het grootste zandeiland van Australië. Na het inladen van de boodschappen, een groepsfoto en natuurlijk onze drankvoorraad, zijn we er klaar voor. Met de jeep door het zand scheuren, slapen in tenten tussen de dingo’s, zwemmen in schitterende meertjes en van zandduinen afrollen. Deze drie dagen kunnen niet lang genoeg duren! Nauwelijks tijd om bij te komen, want Airlie Beach is next. Ik word meegesleurd in het nachtleven en de gezelligheid zet zich voort aan boord van de Condor. Zeilen op de Whitsundays, love it! Meer nieuwe mensen, meer Goon drinken, kapitein spelen achter het roer, zeilen hijsen, snorkelen en genieten van het abnormaal mooie Whitehaven Beach. WAUW!! Dat water, dat zand! Terug in Airlie nog een nachtje los voordat ik vertrek naar Bowen. Mijn bankrekening kan wel wat volume gebruiken, en als het goed is maak ik hier kans op een fruitplukbaantje. Binnen een week kan ik starten. Yeah! Alhoewel, ananassen plukken blijkt geen pretje in de brandende zon, máár het verdient prima en daar gaat het om. De gezelligheid na het werk maakt een hoop goed en, helemaal top, mijn lift tot aan Cairns.

lees verder op pagina 6

55


Backpacken

Australië WIE: Femke, oud deelneemster WAT: rondcruisen WAAR: de Oostkust

Cairns

6

vervolg van pagina 5

. here n o.a click ak va gen na m e t g e in kk e het vernacht naar tpa heb j Star it pakket p, twee o et zoeken u h d Met port pick e hulp bij een bank n ir j a n a v g a ij v n ee ken en , kr omst het open ebruik ma ustralië. k n a a en b ij iet heel A n je g werk g en ku centra in hoef je n k in n reken backpac is relaxt e e se diver gin je je r eken! o e b e t o it z Z zelf u s e ll a

sydney

brisbane

Last but not least De outback in! Ons vervoermiddel, een oud wrak uit 1988, zet koers naar Ravenswood en Charters Tower. Fingers crossed dat dit oude beestje ons niet in de steek laat. Oneindige zandwegen, blauwe lucht met zo hier en daar een dikke zachte wolk en mijnhuizen compleet met veranda. Ook dikke spinnen, kangoeroes, klapperende saloondeurtjes van de outback pubs en biertjes in een stubby ontbreken niet. Een geweldige ervaring, maar ben nu toe aan wat meer leven in de brouwerij. Op naar Cairns met twee korte stops onderweg. Allereerst Townsville, voor een bezoekje aan Magnetic Island. Heel cool! Het eiland rond cruisen in een mini moke en de avond van ons leven met een stel verklede rugbyspelers. Onze tweede stop, Mission Beach en dat betekent: SKYDIVEN! Zo vet! Met ons hoofd nog in de wolken komen we aan in Cairns. De Oostkust zit er nu echt bijna op. Gelukkig een duidelijke ‘last but not least’. Het Great Barrier Reef en Cape Tribulation (salties en bizarre vogels Cassawaries) stelen mijn hart en ik ben meteen verslaafd aan het leven in Cairns. Luieren aan de Lagoon en tot in de late uurtjes dansen in de Woolshed. Ik wil nog geen afscheid nemen, maar ik hoor Darwin en de Red Centre roepen. Jumping Crocodiles, Aboriginal Art, Litchfield National Park, Uluru, Kings Canyon en daarna, óf afzakken naar Adelaide, óf misschien wel dwars door de woestijn naar Perth. Ik zie wel. De wereld ligt aan mijn slippers!


Backpacken

nieuw-zeeland auckland

christchurch

ticket: Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji. Als je er dan toch al bent.... ....dan kun je net zo goed Nieuw-Zeeland er ook nog even bijpakken. Net zo relaxt als Australië en minstens net zo mooi. Een absolute aanrader waar je geen spijt van krijgt. En als je het feest dan helemaal compleet wilt maken dan zet je Fiji ook nog even in je reisschema. Als kers op de taart. Als slagroom op je toetje. Als ‘la grande finale’ van een fantastische reis Down Under! Nieuw-Zeeland Het leuke van Nieuw-Zeeland is dat het niet zo groot is als Australië en toch ontzettend veel te bieden heeft: een overweldigende schoonheid qua natuur, ruimte en vooral puurheid. Een land waar je kunt skiën en surfen op dezelfde dag. Met prachtige stranden, subtropische eilandjes, imposante rotskusten, duizelingwekkende fjorden, intens groene regenwouden, bergen met eeuwige sneeuw, gletsjers, levende vulkanen, stille meren.....En er lopen ook nog eens bijzonder aardige mensen rond! Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Wil je beide eilanden bezoeken en ook nog leuke dingen doen zoals bungeejumping, hikes maken, met dolfijnen zwemmen, skiën of duiken? Houd er dan rekening mee dat je dat ongeveer 4 tot 6 weken van je reis kost. Beste reistijd: onze wintermaanden. De meeste backpackers beginnen in Auckland (Noordereiland) en zakken langzaam af naar het Zuidereiland. Vanuit Christchurch vliegen ze dan weer terug naar Australië óf gaan door naar Fiji. Met een bijzondere ervaring en een prachtige herinnering rijker!

click here

Werken in Nieuw-Zeeland? Mogelijkheden genoeg. Met het Nieuw-Zeelandse “Working Holiday Visum” mag je alle baantjes aannemen die je kunt vinden! En wij kunnen daarbij helpen via ons startpakket in Auckland. Fiji: duiken, surfen en relaxen De eilanden van Fiji liggen in de Pacific ten oosten van Australië. Ondanks het toerisme is het een authentieke bestemming met veel cultuur. Deze eilanden zijn vooral bekend vanwege palmbomen, prachtige stranden en een overweldigende onderwaterwereld. Een duikcursus volgen is hier dan ook perfect! Daarna kun je ook nog eens aan de slag om als ‘onderwatervrijwilliger’ mee te helpen aan de bescherming van dit prachtige natuurgebied. Wil je geen vrijwilligerswerk doen, maar wel zin om een tijdje op Fiji te verblijven? Leer dan surfen! De stranden zijn een paradijsje op aarde. En de golven zijn minstens zo goed en zo hoog als in Australië. Het hele jaar door! Het voordeel van deze goddelijke plek op aarde is dat de stranden nog niet overbevolkt zijn, het is er niet te druk en het allerbelangrijkste... het water is altijd heerlijk warm! Perfect om te leren surfen! Want in het begin zal je toch meer naast je plank liggen dan er op staan. Des te lekkerder als het water een beetje aangenaam is!

Kijk op onze site voor meer informatie over tickets, bijzondere combinaties, duik- en surfcursussen en veel meer!

77


Vrijwilligerswerk

in het buitenland click here

Nuttig of niet?

8

Kinderen helpen in een weeshuis, paden aanleggen in een natuurreservaat, Engelse lesgeven op scholen, een buurtcentrum opknappen of babyleeuwtjes de fles geven. Het zijn maar een paar projecten van Activity International die je zou kunnen gaan doen. Waarom? Ten eerste natuurlijk om een kleine bijdrage te leveren aan het verbeteren van de omstandigheden van diegene die het hard nodig hebben. Maar het mes snijdt aan twee kanten want tegelijkertijd leer je de taal en gewoontes van het land kennen en leef je een tijdje in een compleet andere omgeving. Je krijgt de kans om in een andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als gewone toerist niet te zien krijgt. Bovendien leer je flexibel, geduldig en zelfstandig te zijn en zal er een beroep worden gedaan op je improvisatievermogen. Een bijzondere en leerzame ervaring dus; voor jou en de inwoners van het land! Natuur, sociaal of toch liever een huis bouwen Wat je ook kiest; er is genoeg te doen. En kiezen kun je! Er zijn projecten op het gebied van natuurbeheer/natuurbehoud, projecten die zich bezighouden met de opvang en het verzorgen van (wilde) dieren, bouwprojecten en projecten op sociaal gebied. De laatste categorie is behoorlijk breed en heeft als gemene deler dat je met ‘mensen gaat werken’. Denk aan het werken in een ziekenhuis, helpen in een kinderopvang, computerles geven op scholen, alleenstaande moeders helpen in een opvangcentrum, meehelpen met de plaatselijke thuiszorg of dagjes uit organiseren voor hulpbehoevende kleuters. En nog veel meer! De wereld verbeteren? Echt niet! Het klinkt allemaal prachtig maar nee, je gaat met het doen van vrijwilligerswerk niet de wereld verbeteren. Zet dat maar uit je hoofd. Maar je laat wel een heel klein stukje wereld beter en

mooier achter. En als het goed is heeft het ook veel moois met jou gedaan. Je hebt een unieke ervaring opgedaan die niemand je meer afpakt en die jouw rugzak heeft gevuld met levenservaring, respect en begrip voor andere culturen. En die neem je weer mee terug naar huis. Missie geslaagd! De vraag rijst natuurlijk meteen: is het dan wel zinvol als ik toch de wereld niet kan verbeteren? Ons antwoord is kort en krachtig: heel erg zinvol! Met alle kleine beetjes hulp en met alle extra paar handen kan in een paar jaar tijd heel veel worden gedaan. Al die positieve energie van al die enthousiaste vrijwilligers hebben al voor mooie resultaten gezorgd. Een paar voorbeelden: * Het Medical, Teaching & Sports project in Zambia heeft de afgelopen jaren voor meer dan 50.000 uren aan vrijwilligershulp gehad. Door deze extra hulp hebben ze maar liefst 30.000 zieke mensen kunnen helpen. Bovendien zijn ze nu bezig met het aanleggen van een grote groentetuin zodat ze met de oogst onder andere weeshuizen kunnen voorzien van gezond eten.

ongeschikt Geschikt erswerk kt om vrijwillig Je bent geschi bent. Een ar inimaal 17 ja ring is in te doen al je m va er k) er (w ing of edische speciale opleid (m g di no vallen niet ker rij de meeste ge ng la ezonderd) . Be pen projecten uitg ap ch ns ge ei karakter zijn bepaalde ing, een ‘open ele werkhoud als een flexib ermogen, , aanpassingsv mind’, geduld nen van to t he rmogen, improvisatieve werken en en nn ku ig nd ta initiatief, zelfs lokale or vo en bb grip he respect en be ltuur. tradities en cu

richt om de continuïteit te waarborgen. Tot op de dag van vandaag profiteren kansarme kinderen dagelijks van dit fantastische initiatief waar ook nu nog vrijwilligers aan meewerken. * In 2012 hebben de 72 internationale vrijwilligers in Cambodja samen meer dan 10.000 uur Engelse les gegeven aan meer dan 3.000 kinderen en jong-volwassenen in Siem Reap. De impact is dus enorm. Daarnaast hebben vrijwilligers tijdens de Giant Puppet Street Parade 2012 als collectant gezamenlijk US$1,800 sponsorgeld opgehaald. En gaat rechtstreeks naar de projecten!

* Het project in St Lucia (Zuid-Afrika) heeft ook erg veel hulp gehad van vrijwilligers en dat resulteerde in onder andere de aanbouw van een kinderdagverblijf met een fantastisch speelterrein met schommels en glijbanen. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat er op school een paar slaapkamertjes zijn gebouwd zodat een aantal weeskinderen kunnen blijven overnachten zodat ze doordeweeks naar school kunnen gaan.

Waarom betalen, het is toch vrijwilligerswerk! Dat klinkt misschien gek; betalen voor vrijwilligerswerk, maar dat is het zeker niet. Je betaalt namelijk voor je eigen kost en inwoning. Maar vaak ook voor een eventuele taalcursus, excursies, plaatsing en begeleiding. Wij kiezen daarvoor omdat wij niet willen dat lokale organisaties voor jouw verblijf gaan betalen. Dit geld kunnen ze immers beter besteden aan het project of aan de begeleiding ervan. Op onze site staat bij iedere bestemming wat het je gaat kosten en wat je daarvoor allemaal terugkrijgt.

* Twee deelnemers van Activity International hebben in Ecuador een professioneel kinderdagverblijf geopend en een stichting opge-

Kijk voor meer informatie over de projecten op onze site: www.activityinternational.nl/ vrijwilligerswerk


Werken in de

natuur

Het lijkt wel of we ons eindelijk gaan beseffen hoe belangrijk en waardevol de natuur op deze wereld is. Met programma’s als Earth Flight en veel natuurdocu’s op Discovery Channel kunnen we zien hoe bijzonder de natuur om ons heen is en hoe roekeloos en ondoordacht we er eigenlijk mee omgaan. Gelukkig staan er steeds meer mensen op om de natuur en bedreigde diersoorten te beschermen. Met succes! Diverse projecten - groot en kleinschalig - zorgen er inmiddels voor dat bepaalde natuurgebieden gewoon natuur blijven en dat sommige beschermde diersoorten niet zullen uitsterven. Maar dit is pas het begin. Er moet nog veel bereikt worden. En daar zijn veel vrijwilligers voor nodig!

click here

Natuurprojecten Ga je uit je dak van prachtige rotspartijen, groene jungles of adembenemende vergezichten? Past lichamelijk werk bij jou? Kun je een beetje spierpijn en een paar blaren handelen? Word je blij van fluitende vogels, brullende zeeleeuwen of wegschietende hagedissen om je heen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Als vrijwilliger kun je je groene, stoere hart ophalen in diverse natuurprojecten wereldwijd. Waar? Denk aan de Grand Canyon, de Galapagos-eilanden, Australië, NieuwZeeland, Costa Rica en meer...

Wildlife Assisteren bij het helpen van zieke dieren. Een baby aap een flesje geven. Leren hoe je kunt overleven in de bush. Met olifanten baden in de plaatselijke rivier. Iets voor een spannende film. Echt niet! Ook jij kunt je wereldwijd inzetten voor het behoud van bedreigde diersoorten. Als vrijwilliger van een wildlifeproject kun je kiezen uit tal van projecten. De meeste wildlifeprojecten bevinden zich in de prachtige natuurreservaten van (zuidelijk) Afrika, maar ook in Azië, Zuid-Amerika en Oceanië is dit soort vrijwilligerswerk nodig. Het werk is erg divers en verschilt per project. De keus is aan jou: wil je meewerken aan een onderzoek? Wil je dieren verzorgen? Wil je helpen dieren weer terug te zetten in de natuur? Of wil je toch liever dagelijks de bush in om dieren te spotten? Het zijn lange dagen en het is hard werken, maar dan wel op de mooiste plekjes van de wereld!

Wildlife onder water! Bij Wildlifeprojecten denk je vaak automatisch aan Afrikaanse steppes waar zebra’s en olifanten loom rondlopen. Dat beeld klopt aardig. Maar wist je dat er in zee ook een indrukwekkende wereld van wilde dieren bestaat? En ook daar worden diverse diersoorten bedreigd. Werk aan de winkel! De werkzaamheden van vrijwilligers kunnen zich zowel onder als boven water afspelen. Dieren die je ‘zo maar’ tegen het lijf kunt zwemmen? Walvissen, zeehonden, dolfijnen, haaien, zeeschildpadden, honderden verschillende vissen in duizenden verschillende kleuren.....Het is duidelijk dat je voor deze projecten geen watervrees moet hebben. Wel zin in een avontuur!

99


We kunnen niet zonder ze; goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit denken als wij. En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. En waardevol advies kunnen geven over bijvoorbeeld veiligheid. Zij zijn eigenlijk een soort verlengstuk van ons en - vanwege tijdsverschil en afstand - vaak beter in staat om de juiste begeleiding te geven aan onze deelnemers. We kiezen daarom onze partners zorgvuldig uit. African Impact is zo’n fijne organisatie. Maak kennis met ze en zie waarom wij vinden dat ze een verschil maken. Heb je even.. En dan moet je dus gaan beschrijven waarom African Impact zo’n goede partnerorganisatie is. Heb je even? Allereerst omdat de oprichters Andrew en Wendy Conolly enthousiast, professioneel, gepassioneerd en bewust zijn van hun taak in Afrika. Zij zijn in 2004 begonnen met een wildlife project in Zimbabwe waar ze o.a. gewonde en zieke wilde dieren verzorgden om ze daarna weer vrij te laten in de natuur. Bij dat project hebben ze gebruikt gemaakt van de eerste vrijwilligers en zagen dat er iets moois ontstond! Projectleiders, rangers, lokale medewerkers, vrijwilligers...allemaal werkten ze samen aan één doel en alle sociale verschillen en grenzen leken te verdwijnen. Hoe bijzonder is dat! Al gauw kwam het besef: als dit in Zimbabwe lukt, waarom het dan ook niet in andere landen proberen? Er was (is) per slot van rekening nog genoeg te doen in ‘hun’ geliefde Afrika! En als er genoeg internationale vrijwilligers willen helpen, dan kunnen er toch bergen verzet worden? African Impact was geboren.

10

Inmiddels is de organisatie behoorlijk gegroeid en beheren ze vele projecten. Hoewel het hoofdkantoor in Noordhoek Zuid-Afrika staat, heeft African Impact niet alleen projecten in Zuid-Afrika maar ook in omringende landen als Kenia, Zimbabwe, Zambia en Tanzania. Zij zijn daarmee de grootste organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aanbiedt in zuidelijk Afrika. Het kleurrijke team van African Impact bestaat uit (voornamelijk lokale) mensen die de passie voor dit bijzondere werk delen en zich in willen zetten voor de duurzame ontwikkeling van dit prachtige deel van Afrika. ALERT en Happy Africa Foundation Jaarlijks helpen er honderden internationale vrijwilligers de lokale bevolking door op scholen les te geven, in ziekenhuizen te assisteren, sportprojecten op te zetten, Aidspatiënten te ondersteunen, in weeshuizen te helpen. Maar ook natuur- en wildlife projecten zijn erg gewild. Wie wil er nou niet bush walks maken om dieren te tellen voor wetenschappelijk onderzoek of voorlichting geven aan de lokale bevolking over het belang van het behoud van de natuur? Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk het meeste nut als er genoeg geld is om de projecten te kunnen steunen en als er op regelmatige basis vrijwilligers meehelpen. Vandaar dat African Impact twee stichtingen heeft opgericht: The Happy Africa Foundation en ALERT. Hiermee zorgen ze voor continuïteit en het genereren van nog meer projecten waar mens én natuur in Afrika erg mee geholpen zijn. Het geld dat zij te besteden hebben komt grotendeels van sponsoren en giften van particulieren. Maar ook de bijdrage van vrijwilligers helpt de stichting behoorlijk. Om te laten zien dat het vrijwilligerswerk nut heeft en de projecten daadwerkelijk iets opleveren, presenteert African Impact jaarlijks de prachtige resultaten die met behulp van vrijwilligers zijn behaald. En dan kom je vanzelf tot de conclusie, impact hebben ze!


Vrijwilligerswerk Foto's zeggen meer dan woorden Enkele voorbeelden van onze projecten in Afrika:

1

1 Help mee in een weeshuis in Ghana met de (1) verzorging van de kinderen. Je verblijft in een gastgezin waardoor je de cultuur op een indrukwekkende manier meemaakt. 2 Met of zonder ervaring aan de slag op een (2) medisch project in Zambia om de lokale klinieken te ondersteunen? Het kan! Van basis taken als het registreren, meten en wegen van patiĂŤnten (als je weinig ervaring hebt) tot het assisteren van de artsen of het helpen met home-based visits voor de vrijwilliger met een medische achtergrond. Overigens kan je ook aan de slag in het onderwijs of op het gebied van sport.

2

3 Combineer vrijwilligerswerk in Swaziland met (3) een wildlife excursie in Zuid-Afrika en een verblijf aan het strand van Mozambique. De ultieme combinatie! 4 Zuid-Afrika is de meest populaire bestem(4) ming in Afrika voor vrijwilligers. Niet alleen omdat het een prachtig land is, je uit veel projecten kunt kiezen maar ook omdat je vrijwilligerswerk makkelijk kunt combineren met rondreizen. Help mee in weeshuizen, peuter- en kleuterscholen, een basisschool, klinieken of een sportproject.

11 11

5 Vooral kinderen hebben te lijden onder (5) armoede in Kenia. In de omgeving van Limuru kan je helpen bij day-care projecten en schooltjes. Een beetje extra aandacht maakt heel veel verschil.

click here

3 5

4


a k i r e m A latijnswerk

Vrijwilligers

Viva la vida! Levenslust, gastvrijheid, kleurrijk, muziek en heel veel dans. De salsa, de samba, de gepassioneerde tango; Latijns Amerika bruist en leeft! Zwoele nachten in Buenos Aires, hagelwitte stranden in Nicaragua, de jungle van Ecuador, de Incacultuur in Peru, het Surinaamse regenwoud, natuurreservaten in Costa Rica, vulkanen in Guatemala, avontuur in Venezuela...Alles wat je zoekt, kun je er vinden! Zo veel te zien, zo veel te genieten, maar ook nog veel te doen! We vinden het daarom helemaal niet gek dat veel van onze deelnemers vrijwilligerswerk combineren met een mooie reis! Maar pas op: ben je eenmaal in Latijns Amerika geweest, dan zal je hart daar blijven… click here

Spaans - NEDerlands

12

Hola! = hallo Me llamo Manon = ik heet Manon Soy de Holanda = ik kom uit Nederland Soy voluntaria = ik ben vrijwilligster Dar clases de Inglés = Engelse les geven La Escuala = school El fin de semana = weekend La Excursión = trektocht Reserva natural = natuurreservaat Las tiendas = tenten Arañas grandes = dikke spinnen Donde está mi mosquitero? = waar is mijn klamboe? Buenas noches = welterusten

Mi wani go na Suriname!

Oftewel: ik wil wel naar Suriname. Moet je zeker doen! Want ook in dit prachtige, relaxte land kun je als vrijwilliger aan de slag. In bijvoorbeeld een kindertehuis, een buitenschoolse opvang , bejaardentehuis, dagopvang voor kinderen met een beperking of een jongereninternaat. Maar ook het opknappen van gebouwen of werken in de moestuin, een dierenopvang of de Paramaribo Zoo zijn leuke opties. Paramaribo is de uitvalsbasis. Daar staat je nieuwe tijdelijke thuis en beleef je met andere vrijwilligers de tijd van je leven. Op het programma staan o.a. een leuke citytoer zodat je de stad leert kennen. Verder leer je een beetje Sranan Tongo - de plaatselijke taal- en duik je vier dagen de jungle in om kennis te maken met apen, piranha’s, kaaimannen en nog veel meer van die vriendelijke junglebewoners. Bevalt het jungleleven je wel, dan kun je daar ook vrijwilligerswerk doen. Klamboe niet vergeten!

weinig tijd? Of toch liever een combi? Niet lang de tijd maar toch veel willen ontdekken? Geen probleem! In verschillende Latino-landen zijn er kortere programma’s mogelijk waarbij je een afwisselende mix maakt van de Spaanse taal, vrijwilligerswerk en mooie excursies. Discover Ecuador bijvoorbeeld! Een rondreis van 4 weken waarbij Quito, het kustplaatsje Montañita en de jungle je uitvalsbasis zullen zijn. Of kies voor het Spaans & Avontuur programma in Venezuela; raften, klimmen, abseilen, jeepsafari, kayaken! Iets minder avontuurlijk ingesteld? In onder andere Peru, Argentinië en Costa Rica is het mogelijk om verkort ‘el idioma español’ en ‘voluntariado’ te doen. Latijns Amerika is, met je gezonde verstand voorop, een veilig en makkelijk bereisbaar continent. Ontdek de buurlanden, ontmoet andere backpackers en reis samen verder! Het is mogelijk om programma’s te combineren. Zoals Costa Rica met Nicaragua of Guatemala; in het ene land Spaans leren in het andere land je steentje bijdragen aan een vrijwilligersproject. Ideaal!


Versteegh; WIE: Mariska illigster via in 2002 vrijw Ecuador ar na l na ity Internatio

Activ

et ster, samen m WAT: Opricht , van er em Kr n ie Evel a in blijf Villa Ticc kinderdagver deren in “K ek bo er ijfst Ecuador, schr programma van Quito”, TV , Held van 2004 iste oo M a m m ra TV prog klas. meisje van de ichting: st n hu er ov Info .com. www.villaticca en het ofdstad Quito WAAR: de ho guche Pe rp indianendo

Nieuw: Talenschool op de Galapagoseilanden! Op een van de meest bijzondere plekken van Latijns Amerika is een Spaanse talenschool geopend; het eiland San Cristobal. Op dit Galapagos eiland kun je Spaans leren en na je les oog in oog komen te staan met een zeeleeuw! Maar ook met een reuze schildpad, fregat vogels met hun opgeblazen rode keelzak of de blauwvoet Jan van Gent. Je kunt vrijwilligerswerk doen op de Galapagos, maar ook kiezen voor een project op het vasteland. Beleef dit wereldwonder!

Villa Ticca

10 Jaar geleden is het begonnen, een droom werd werkelijkheid. In Ecuador ben ik aan het werk gegaan als vrijwilliger. Elke dag zag ik kinderen op straat zitten, naast hun bedelende mama’s die zelf nog lang niet volwassen waren. Soms kon ik mijn schoenen laten poetsen voor 25 cent, door kinderen niet ouder dan 5 jaar. Ik zag kinderen, zoekend naar een veilige plek en huilend om aandacht. Een ervaring die mijn leven veranderde en mij een jaar later kinderdagverblijf Villa Ticca deed oprichten samen met Evelien Kremer (ook een oud vrijwilligster). Samen bouwden wij Villa Ticca op, een start met 4 kindjes naar nu al 135 kinderen op twee lokaties (hoofdstad Quito en in het indianendorp Peguche). Het zijn drukke jaren geweest, hard werken, vallen en opstaan, en nog steeds is het elke dag weer een uitdaging om ons project te handhaven. Wettelijke beslommeringen, personeelszaken en management hebben mij jaren van mijn passie afgehouden; het werken met kinderen. En dit jaar is mijn wens in vervulling gegaan! Met een groter bestuur in Nederland en Ecuador kon ik mij eindelijk gaan richten op mijn werk met de kinderen en ben ik nu verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van onze opvang in het kleine indianendorp Peguche. ‘s Ochtends vroeg komen de kinderen naar Villa Ticca. Prachtig zijn ze, met donkere ogen en een vlecht in het gitzwarte haar. In de ochtend krijgen ze les in hun oorspronkelijke taal Quechua. Ik doe ook mee, naast de vierjarigen probeer ik mee te zingen. Moeilijk! De kinderen lachen me vrolijk uit! Kinderen die extra zorg nodig hebben neem ik apart, ik ben dan ineens de tekenjuf die een spelletje gaat doen. Tekentherapie is een fantastisch hulpmiddel. Als een razende scheurt kleine Kayu over het papier met zijn twee krijtjes, wordt er helemaal wild van en beukt erop los. Als hij beter met zijn energie kan omgaan, kan hij ook beter met de andere kinderen samenwerken. Ook krijgen de kinderen traditionele dansles, begeleid door de panfluit leren de kinderen de danspassen van hun voorouders. Soms heel ontroerend om te zien... Drie keer per week geef ik les aan de buurtkinderen, schilderles, dansles en straks ook Engelse les. Maandagmiddag hebben we workshops met de leerkrachten. Woensdagmiddag is het feest, dan komen de kinderen uit de buurt voor een creamiddag. Een dolle boel, overal zijn kinderen te vinden, verfkwasten, papier en potloden! Iedereen krijgt een banaan en iets te drinken en om half 5 keert de rust terug. Tenslotte wil ik een ervaring delen met jullie, een ervaring die mij diep heeft getroffen. Blanca is een vrouw van 42 jaar en moeder van 9 kinderen. Haar man werkt als wever. Hun huisje is niet meer dan een paar stenen op elkaar en een dak van golfplaat. Drie maanden geleden heeft Blanca haar tiende kindje verloren door een val, een ongeluk waar ze tegelijk blij mee was en heel verdrietig. Hoe had ze nog een mond kunnen vullen? Met behulp van Villa Ticca kreeg ze een implantaat en zal ze niet meer zwanger kunnen worden. Zoveel jaren, zoveel verhalen, zoveel ontroerende momenten die mijn leven verrijken en een opening scheppen in het leven van mensen die hulp nodig hebben. Dat is Villa Ticca voor mij, en samen met onze sponsors hoop ik kinderen op weg te kunnen blijven helpen.

13 13


Vrijwilligerswerk Azië

Interview

14

Reizen heeft d r e d n a r e v n e v e mijn l

Als Activity International. or vo ls de id m in ze kt wer die plannen heeft en re de Al meer dan vier jaar Ie ë. zi A in en : ijwilligersproject coördinator van alle vr n de telefoon te krijgen aa ar ha k lu ge t he t ef en ken he el enthousiasme binn om naar Azië te vertrek ve en ev et m r ee w ze t m? dag kom van hun leven. Waaro is re Yvette Teeselink. Elke de op en id re be goed voor te en heeft gezien wat og n om haar deelnemers ge ei et m ze en t gestolen heef dat haar reizen naar om k oo Omdat Azië haar hart r aa M n. ne ke illigers kan bete lachse Azië-gek! ed go ze de de extra hulp van vrijw et m is nn veranderd. Maak ke Azië haarzelf hebben


Dag Nederland, hallo Thailand! Daar stond ze dan op Schiphol. Bepakt en bezakt en de zenuwen gierend door haar keel. Op weg naar Thailand voor een bijzonder avontuur. Alleen op pad om vrijwilligerswerk te gaan doen. Yvette: “Jeetje, wat was ik zenuwachtig. En wat was het afscheid op Schiphol moeilijk. Nog even de laatste knuffels en hugs en daar ging ik. Met lood in mijn schoenen ging ik door de douane, nog een keertje omkijkend en zwaaien. Maar niet veel later kwam een heel stoer en vrij gevoel over me. Joehoeee, ik ga naar Thailand! In mijn eentje! En het wordt fantastisch! Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik kan me daarom het gevoel van ‘mijn’ deelnemers ook zo goed voorstellen, want ik heb het zelf ook meegemaakt.” Na aankomst in Thailand werd ze door de coördinator van de partnerorganisatie van Activity International opgehaald die haar naar haar accommodatie bracht. Daar werd ze opgevangen en kreeg ze de tijd om een beetje te acclimatiseren. Yvette: “Dat was erg fijn. Je komt toch als 18-jarig meisje alleen aan in een vreemd land. Je hebt geen idee wat je kunt verwachten. Dan is het fijn dat er opvang geregeld is. Dat geeft mij nu ook een goed gevoel als Azië-coördinator. Ik weet dat mijn deelnemers goed worden opgevangen, dat werkt erg prettig.” Liefde op het eerste gezicht Waarom vrijwilligerswerk in Thailand? Yvette:” Ik had veel weblogs gelezen en heb bij veel organisaties informatie aangevraagd. Het project van Activity International voelde goed en de coördinator (nu mijn collega haha) wist er veel over te vertellen. Bovendien had ik gehoord dat Azië een relatief veilige bestemming is voor alleen-reizende meiden zoals ik. Het

is makkelijk bereisbaar en de mensen zijn erg vriendelijk. Alles bleek waar te zijn! Het was liefde op het eerste gezicht. Het is echt mijn tweede thuis geworden. Ik heb zoveel moois gezien en zo veel lieve en leuke mensen ontmoet. Het werk in het weeshuis was geweldig en ik heb er zo veel voor teruggekregen!” Eenmaal weer terug in Nederland besloot ze bij Activity International te gaan solliciteren. Helaas, er was geen baan beschikbaar. En omdat ze met het reisvirus besmet was geraakt, besloot ze om haar rugzak weer te pakken. Terug naar Azië voor een rondreis door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Yvette: “In een woord FANTASTISCH. Wat een prachtig continent. Maar ik heb ook met eigen ogen kunnen zien dat er nog veel armoede is. En ik heb ervaren dat een extra paar vrijwilligershanden veel kunnen betekenen voor de bevolking. De wereld verander je niet. Maar hoe leuk is het alleen al om een stel weeskinderen een dagje mee naar het zwembad te nemen. Of matrasjes voor ze te kopen van ingezameld geld zodat ze niet meer op de grond hoeven te slapen. Het zijn zulke simpele dingen, maar die hebben juist erg veel impact. Dat heb ik toch wel geleerd”. Het moest zo zijn. Na haar prachtige reizen en de derde keer solliciteren was het raak. Ze werd Azië-coördinator bij Activity International. En niet veel later kwam een andere droom ook nog eens uit: ze werd uitgekozen om mee te werken aan het Deforest Action project. Een project dat zich inzet om de ontbossing op Borneo tegen te gaan en op deze manier de lokale bevolking én de Orang Oetans voor uitsterven te behoeden. Yvette’s advies: Doe wat je hart je ingeeft (probeer het op zijn minst) en ga je droom achterna! Het heeft mijn leven in ieder geval veranderd!

5 vrijwilligerswerk tips in Azië •Cambodja. Wat een mooie bestemming! De projecten zijn fantastisch én hulp is hard nodig! Als je als vrijwilliger ergens langer wilt blijven en echt iets wilt betekenen voor de bevolking, dan is dit een goede keus. Projecten zijn er op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, natuur en maatschappelijk werk. •Vrijwilligerswerk doen in een paradijsje op aarde. Wat een fijne combinatie! Op Bali kun je Engelse les geven op scholen, helpen in een weeshuis én genieten van zon, zee en goddelijke stranden. Wie wil dat nou niet? •Jungle project in Borneo. De ene dag doe je eco-werkzaamheden in de jungle, de andere dag help je de lokale gemeenschap met klussen. En dat in een prachtige omgeving, middenin de jungle. Natuur in zijn puurste vorm, natuur zoals natuur moet zijn. En deze natuur moet beschermd worden! •Nog zo’n topper: de onderwijsprojecten in Shanghai. Onze contactpersoon Jessie is een heerlijk mens en zorgt ervoor dat alle vrijwilligers de tijd van hun leven hebben. Veel oud-vrijwilligers hebben nog steeds contact. De projecten zijn erg goed georganiseerd en zijn op het gebied van lesgeven. •Last but zeker not least: projecten in Chiang Mai (Thailand). Ook zo’n prachtige bestemming waar je de tijd van je leven gaat krijgen. Je kunt kiezen uit o.a.lesgeven, een olifantenkamp, Single Mother’s Home of een weeshuis. Of een combinatie ervan!

click here

15 15


=

U.S.A. summercamp

vrijwilligerswerk

Maak jij van jouw volgende zomer een zomer die je nooit meer vergeet? Ga dan aan de slag op een écht Amerikaans summer camp en get the job done! Ieder jaar zoeken Amerikaanse summer camp directeuren internationale counselors die hun team komen versterken. Nieuwe vrienden (en vakantieadresjes!) zijn zo gevonden, want je werkt samen met counselors van over de hele wereld, van Australië tot Zweden, van Zuid-Afrika tot Groot-Brittannië. Werk jij graag met kinderen en wil je de wereld veroveren? Kies dan niet voor dat vakantiebaantje in de supermarkt of het café, maar meld je aan voor summer camp USA! Staat ook nog eens goed op je CV.

16

Soorten functies Er zijn verschillende functies op camp, zoals specialist counselor en cabin counselor. Ben je goed in bepaalde sport- en/of spelactiviteiten én heb je hierin ervaring, dan kun je vaak als specialist counselor aan de slag. Je begeleidt dan verschillende groepjes kinderen in de activiteit waar jij veel ervaring in hebt, bijvoorbeeld zwemmen of zeilen. De summer camp directeur kan je ook als cabin counselor aannemen: je bent dan de hele dag voor hetzelfde groepje kinderen verantwoordelijk en begeleidt ze van A naar B. Je staat ’s ochtends met ze op, zorgt dat ze op tijd bij het ontbijt zijn, begeleidt ze naar hun activiteiten, eet ’s middags en ’s avonds met ze, zorgt dat ze hun cabin netjes opruimen en dat ze vervolgens ook weer gaan slapen! Summer camp wordt ook wel ‘The hardest job you’ll ever love’ genoemd. Je hebt 24/7 kinderen om je heen, je hebt weinig privacy en weinig vrije tijd. Maar: als je ziet hoe ‘jouw’ kinderen een onvergetelijke zomer hebben mede dankzij jou, dan weet je dat het het allemaal dubbel en dwars waard is! WIE: 19 t/m 25 jaar, ervaring in één van de vereiste sport- en/ . of spelactiviteiten (o.a , nis ten rt, spo ter wa paardrijden, klimmen en outdoor) WAT: specialist counselor of cabin counselor r

WAAR: verspreid ove de hele VS

WIE: 18 t/m 40 jaar, minimaal 8 weken beschikbaar (Ecovrijwilligerswerk vanaf 11 dagen), redelijke tot goede kennis Engelse er taal, start januari-oktob (Eco-vrijwilligerswerk: maart-september) in Stel je voor, jij draagt als vrijwilliger WAT: vrijwilligerswerk Eco of ken par een steentje bij aan het behoud van natuur erk de mooiste natuurparken van de VS. vrijwilligersw Het kan! Samen met andere internarnië, WAAR: Arizona, Califo tionale én Amerikaanse vrijwilligers Nevada, Utah steek je je handen uit de mouwen en zorg je ervoor dat het mooie natuurschoon van de VS behouden en toegankelijk blijft. Je helpt met het onderhoud van wandelpaden, uitkijkposten en hekwerk, maar je plant ook vegetatie, of verwijdert juist vegetatie die niet in de regio thuishoort. Je slaapt midden in de natuur in een tent en kookt je eigen potje ‘s avonds op een gasbrandertje... Back to basic!

Werken in natuurparken Je thuisbasis is Flagstaff (Arizona) of Santa Cruz (Californië). Van daaruit ga je op project en werk je 4 tot 8 dagen aaneengesloten. Onze partnerorganisatie wil graag dat je zoveel mogelijk ziet en dus werk je op verschillende projecten, in verschillende groepen! Na je werkdagen heb je 3-6 dagen vrij; tijd genoeg dus om met de andere vrijwilligers een road trip te maken naar Las Vegas of San Francisco, of om in één van de nationale parken in de omgeving te hiken. Het is hard werken en de accommodatie is basic. Je werkt vaak 8 tot 10 uur op een dag en er zijn soms geen of weinig faciliteiten zoals douches en toiletten. Soms kun je 8 dagen niet douchen! Een aantal van de projecten liggen tot 30 km van de dichtstbijzijnde weg, dus het kan zijn dat je een lange hike moet maken, voordat je op je project bent. Je draagt zelf je backpack, de pakezels dragen het benodigde gereedschap! Eco-vrijwilligerswerk Kun je niet 8 weken op reis, maar wil je wél graag vrijwilligerswerk in de VS doen? Kies dan voor het Eco-vrijwilligerswerk, een combinatie van vrijwilligerswerk en vakantie. Ook hier is het hard werken (zo’n 8 uur per dag), maar in de weekenden ben je vrij en kun je ook een beetje vakantie vieren. Onze partnerorganisatie maakt je wegwijs in de beste snorkelspots (Catalina island), de mooiste hike-routes (Grand Canyon of Bryce Canyon) of echte chill-stranden.


au pair

U.S.A.

Altijd al een jaartje naar Amerika gewild? Dan is dit je kans! Als au pair leer je Amerika kennen als geen ander, want je woont een jaar lang bij je gastgezin in huis en leeft het echte Amerikaanse leven. Je bouwt een hechte band op met je host kids, je viert de feestdagen zoals Halloween, Thanksgiving en Kerstmis met je gastgezin ĂŠn je maakt (au pair) vriendinnen van over de hele wereld! Daarnaast ga je lessen volgen op een echt Amerikaans college, hoe cool is dat?

1

2

3

WIE: 18 t/m 26 jaar, minimaal 12 maanden beschikbaar, 200 uur recente ervaring met kinderen, goede kennis Engelse taal, start hele jaar door mogelijk

17 17

WAT: standaard au pair, au pair ExtraOrdinaire, EduCare WAAR: verspreid over de hele VS

4

MEER INFO: www.aupair.nl

Van boeking tot vertrek...

1. Verzamel informatie over het au pair zijn en maak online je persoonlijke profiel aan. 2. Kom op interview en ontmoet ons team. 3. Introductie in de buurt van New York. 4. Het leven bij je gastgezin.. 5. Ontdek Amerika!

5

click here


In de spotlight

noorwegen

Israel

Boerderijwerk

(Eco-) Vrijwilligerswerk

Noorwegen is een indrukwekkend land van ruige fjorden, ijsblauwe gletsjers en groene bergen. Met lange warme zomerdagen en korte, koude maar knusse winterdagen. Als ‘Working Guest’ op een Noorse boerderij krijg je de kans om een tijdje in dit prachtige land te verblijven. Je maakt op een bijzondere manier kennis met de natuur en het landleven bij een Noorse familie. Heb je ook altijd al eens op de poolcirkel willen staan? Of de middernachtzon willen zien? Of zelf je zalm willen vangen? Dan is het hoog tijd om Noorwegen zelf te ontdekken.

Misschien is Israël wel een van de meest besproken en omstreden landen op aarde. Een land met een zeer bijzondere en behoorlijk ingewikkelde geschiedenis. En met steden die iedereen waar ook ter wereld kent: denk aan Bethlehem, Jeruzalem en Nazareth. Een rumoerig land waar veel gebeurt. Waar Joden, Christenen en Arabieren samen proberen te leven op een relatief klein stukje aarde. Toegegeven: het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Vergissing! Israël heeft zo ontzettend veel te bieden! Bergen, woestijn, de Dode Zee, de Rode Zee, een onderwaterparadijs bij Eilat... en nog veel meer.

Velkommen til Norge

18

Noren zijn vriendelijk en gastvrij. Trots op hun land, maar tegelijkertijd heel bescheiden. Vaak word je echt opgenomen in hun gezinsleven. Sommige gastfamilies hebben al jaren Working Guests in huis en nemen je wel eens mee tijdens een weekend bergwandelen, vissen of skiën. De meeste gastfamilies hebben kleinschalige boerenbedrijven, vaak in een hele mooie omgeving. Het werk varieert, zoals koeien melken, aardbeien plukken, houthakken of tractor rijden. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit bijvoorbeeld hooien, wieden, dieren voederen, schoonmaken of klussen in en rond het huis. In de zomermaanden kun je ook aan de slag in het toerisme. Je wordt in dat geval, net als bij het boerderijwerk, geplaatst in een gastfamilie. Met dit verschil dat de familie bijvoorbeeld een hotel, een camping of trekkershutten runt. Je helpt mee in de keuken, met schoonmaken of aan de receptie. Voor avontuurlijke natuurliefhebbers!

Vrijwilligerswerk Er zijn verschillende soorten projecten in verschillende delen van Israël. Zo kun je bijvoorbeeld in de beroemde badplaats Eilat aan de slag om het koraal te beschermen door de zee en de kustlijn schoon te houden. Geen waterliefhebber? In de woestijn is er ook genoeg te doen. Zo kun je meehelpen met het Eco-building project. Als vrijwilliger help je dan mee in Desert Days: een

click here

Tips & Tricks Fotografie op reis Als je op reis gaat, maak je foto’s. Maar hoe maak je nu de mooiste foto’s, zodat nooit meer iemand in slaap valt tijdens een avondje foto’s-kijken?! Wij geven je graag wat tips, zodat je als bijna professionele reisfotograaf terugkomt van jouw reis… De eerste en misschien wel belangrijkste tip is: heb geduld, want om de perfecte foto te maken, heb je soms heel veel geduld nodig. Wacht en je zult zien dat het de moeite waard was om te wachten!

COMPOSITIE

Je maakt een foto beter doo r de horizon op 1/3 of 2/3 te zetten. Dus 1/3 lucht en 2/3 land, of andersom! Je kunt ook lijnen diagonaal van linksonder naar rechtsbov en laten lopen. We kijken graag naar bijvoorbeeld een weg die van links onder naar rechts boven in beeld wordt gebracht. De lijn leidt ons ergens naa rtoe. En ook al kun je de horizon met een bewerkingsprogramma nog recht zetten, ga altijd voor het direct beste resultaat!

STANDPUNT

Let op wát je wilt fotograferen en let daarbij ook op je standpunt: ga eens een stapje naar links of juist naar rechts en zie dat je ineens een heel andere foto krijgt! Of leg je camera eens op de grond! Een laag standpunt kan voor een hele boeiende foto met veel perspectief zorgen. De voorgrond moet wel interessant zijn, bijvoorbeeld een mooi zandstrand of een rijstveld.


Engeland Stagemaand: Leren Ondernemen (en dat bijna voor niets...) uniek ecologisch ‘vakantie-oord’ in de woestijn waar de huisjes van de aanwezige materialen zijn gemaakt zoals modder, water en stro. Toch liever iets minder warm? Ga dan als vrijwilliger aan de slag in de Fauzi Azar Inn; een herberg in Nazareth die het eco-toerisme promoot of- als je liever met kinderen werkt - word je begeleider op een zomerkamp voor kinderen met verschillende (religieuze) achtergronden en geef ze de zomer van hun leven! Wist je dat.. ..het project in Nazareth de prestigieuze Virgin Holidays Responsible Tourism Award 2011 heeft gewonnen? Ze hebben deze prijs gekregen vanwege hun missie om het oude Nazareth op een verantwoorde manier weer op de (toeristische) kaart te zetten.

Stel je bent een MBO-er en klaar met je opleiding. Werk vinden is lastig. Een eventuele vervolgopleiding twijfel je misschien nog over. Eigenlijk lijkt het je wel tof om (nu of later) een eigen zaakje te beginnen. Maar je vindt het op dit moment nog te vroeg omdat je net de kennis en vaardigheden mist die daarvoor nodig zijn. Have we got news for you! Wat denk je van een maand een super leuke en leerzame stage volgen in Engeland! Doordat deze stage gesubsidieerd wordt door het Europese Leonardo da Vinci Lifelong Learning Programme, kost het je alleen je ticket naar Engeland! In deze maand leer je alles over bijvoorbeeld het maken van business plannen, marketing, communicatie (in het Engels...), netwerken en het opzetten van een heuse onderneming. Dat doe je niet alleen maar in een internationaal team met jongeren die - net als jij - graag veel willen leren over ondernemen en alles wat daarbij komt kijken. Je krijgt een aantal praktijkopdrachten (bijvoorbeeld een PR plan maken voor een fietsenfabrikant of een marktonderzoek voor een welzijnsorganisatie). Uiteraard word je goed begeleid en krijg je veel praktische hulp vanuit het bedrijfsleven. Pak die kans! Want hij is te mooi om ‘m te laten lopen! Voor meer informatie mail ons: info@activityinternational.nl of kijk ook eens op hun facebookpagina: www.facebook.com/ entrepreneurgenerators

19 click here

ONDERWERP

Een foto waarop niets gebeurt, is niet spannend, maar eerder een ansichtkaart. Wacht totdat er zich een situatie voordoet en grijp het moment, zodat je een mooi onderwerp hebt. Je moet je camera hiervoor onder de knie hebben en de instellingen ongeveer goed hebben staan als je op de plek aankomt waar je wilt gaan fotograferen, zodat je snel kunt reageren. Misschien krijg je maar één kans op een dag om een geslaagde foto te maken!

click here

PORTRET

Voor een sprekende portret foto moet je lef hebben: stap op de persoo n af en vraag of je hem mag fotograferen! Neem de tijd en laat je model even wennen. Als hij zichzelf is, kun je een mooi en ongedwongen portret ma ken. Zoom in op het gezicht, of snijdt de foto aan . Dit houdt in dat je niet het hele gezicht erop zet . Let bovendien goed op waar het licht vandaan komt: zorg dat het licht van (schuin)achter komt. Fot ografeer je model niet van onderaf, maar pro beer op gelijke hoogte of iets hoger dan je model te gaan staan.

FOTOBOEK

Je reis zit erop. Balen zeg! Maar... via onze partner waarbenjij.nu kun je een supertof fotoboek maken! Je gletscherwandeling in Nieuw-Zeeland, de kindjes voor wie je een sportproject hebt opgezet in Malawi, je gastgezin in de Verenigde Staten, je schildpaddenproject in Midden-Amerika, de koeien op jouw boerderij in Noorwegen, de monniken aan wie je les hebt gegeven in Thailand, je skydive Down Under, of je nieuwe vrienden van over de hele wereld... ‘plak’ je herinneringen er allemaal in en je zult ze nooit vergeten!


facts and Figures In 2011 was het gemiddelde inkomen in Zambia 1086 euro per persoon PER JAAR! Jaarlijks gaan bijna 4000 Nederlanders met een

In 1975 leefden er nog 200.000 leeuwen in Afrika, daar zijn er nu nog maar 30.000 van over. Al 25 jaar zijn we helemaal reisgek! Het

Working Holiday visum richting Australië.

team van Activity is in 80 landen geweest!

60% van onze deelnemers

zijn vrouwen. Heerlijk! Tijdens de droge tijd in Suriname

is de

Warning...medische kosten in de USA zijn vaak 5x zo hoog als in Nederland! Ondanks de arme bevolking heeft India de

gemiddelde temperatuur 32 graden... 20

grootste filmindustrie ter wereld; Bollywood! Onze jongste

deelnemer is 17 jaar en de oudste... 77 jaar!

Brammelerstraat 15 7511 JG Enschede Tel: 053-4831040 info@activityinternational.nl www.activityinternational.nl www.australiesite.nl www.aupair.nl

Activity International heeft speciaal voor al jouw wereldse plannen een ideale reisverzekering gevonden. Of je nu gaat werken op een farm in Australië, als au pair aan de slag gaat in Amerika of vrijwilligerswerk gaat doen in Afrika of Azië: met de Special ISIS kan het allemaal. Sluit hem direct af en het avontuur kan beginnen! Kijk op www.activityinternational.nl

Magazine_versie_2  

Magazine versie 2

Advertisement