Page 1

YIRAN ZHOU

E-mail: YiranZhou06@gmail.com


Content Architecture

New

Exploitation

Interavtive

Machine Learning

Documentation

Hutong Museum Home of Migratory Birds

Old

01

Protection

07

Public

13

Privacy

Residential Community

Stability

GUME

Flexibility

19

Sculpture

Prymid Inside Out

Dynamic

31

3D

35

2D

Parallel LA City Hall

41


Hutong Museum

A New building & an Old hutong district Individual Work The project is to design a Hutong Museum for exhibiting some traditional hutong elements, with a well preserved quadrangle in the center of the chosen site. To solve the contradiction between the New and the Old, the quadrangle is designed as a huge exhibit, playing the role of the background of the museum. So that we can ensure the vitality of the courtyard while tourists visit the Museum.

Site Area: 7,480 ㎥ Floor Area: 4,178 ㎥ Building Height: 11.3m


Site Location

Design Elements

This hutong district is next to the central axis of Beijing. Some surrounding quadrangles and hutongs have been replaced by concrete buildings and carriageways of large scale. This project can help to preserve these original elements.

Hutong

Spontaneous construction of quadrangles left hutong with irregular street front.

Courtyard As the core of the quadrangle, courtyards record people’s daily life. Generally, two or three courtyards with different privacy levels would be arranged in sequence.

Hutong Museum

02


Master Plan

Concept

Concerning the pedestrian volume from four directions, the southwest was chosen as the major perspective.

According to the perspective, the east and the west parts of museum were separately set as background and foreground of the quadrangle. In order to adapt to the field, museum surrounds the quadrangle from three sides. A setback in the south leaves a whole entrance faรงade of the quadrangle to visitors and residents.

Hutong Museum

03


Form Analysis

Distribution

The museum occupies the surrounding site of the quadrangle. Meanwhile, the museum vacates the south part of the site to remain the entrance facade of quadrangle as a whole.

Height

By lowering the southwest part and heightening the southeast part of the museum, two slopes were created to highlight the quadrangle.

Purification

By stretching the north parts of the two slopes and separating them into two independent blocks, the museum can be viewed as a pure block.

Incision

A entrance was created by cutting the lower slope into two parts.

West Elevation

The existing quadrangle is highlighted by the background and foreground formed by the museum.

Hutong Museum

04


Axonometric Drawing

Space Analysis

Streets between the museum and surrounding quadrangle preserve the irregularity of traditional hutong, leaving local residents a human-scale street space.

The museum creates some new courtyards addording to the origional rhythm as the extending of the two existing courtyards.

Hutong Museum

05


Gallery

Rest Area

Gradually rising interior space brings visitors gradually wider view.

At the end of visiting route, visitors can feel the contradictory and symbiotic relationship contained in the courtyard between the museum and the quadrangle.

Hutong Museum

06


Home of Migratory Birds

Exploitation of Nature & Protection of Nature Independent Work

The project is to design a Home of Migratory Birds in a large field of wet land, providing shelters for birds in trouble and a place for visitors to enjoy the landscape. Although destruction brought by exploitation is inevitable, this building is designed as a circle according to the environmental situation, which can minimize the destruction and protect migratory birds by creating a safe area.

Site Area: 39,000 ㎥ Floor Area: 2,900 ㎥ Building Height: 14m


Site Location

Master Plan

The site is located in a wetland named Red Beach near the sea which turns red every autumn. This wetland contains various plants and provides a large habitat for migratory birds. The inner terrain of the site is crescent, making this area unique.

Home of Migratory Birds

08


Concept view

Interference from human behavior

Adult birds

Young birds Injured birds Shelter

Distributed Arrangement

Centralized Arrangement

A large range of interference from human behavior.

A small range of interference from human behavior and unobstructed view.

Relatively isolated enviroment Providing shelters for young birds not ready for winter and locations for researchers taking care of injured birds

Form Analysis View Gap

Ensure every part of building has unstructed view

Natural Gap

Follow the narutal gap to keep the natural enviroment of inner space

Entrance Gap

Creat platform for tourists before entering the building

Section Analysis Wide View Obstructed View

Natural Wind

Obstructed Wind

Reduced Settlement

Home of Migratory Birds

09


Architectural Plan

A. C. E. G. I.

Enterance Hall Feeding Area Reference Room Movie Corner Lecture Hall

B. D. F. H. J.

Home of Migratory Birds

Gallery Incubation Area Specimen Room Souvenir Shop Outdoor Corridor

First Floor Plan

A. Gallery B. Outdoor Corridor

Second Floor Plan

10


Section

Home of Migratory Birds

11


Outdoor Corridor

Home of Migratory Birds

Viewing Platform

12


Residential Community

Privacy for resident & Public for neighborhood Group Work|Design of the privacy part The project is designing a Residential Community located in an expensive district in Beijing. Considering the poor surroundings, the aim of this project is to invigorate this district, at the same time, to keep the value of this site. So, the site is seperated into two parts, privacy and public, with an appropriate balance between them.

Site Area: 38,500 ㎥ Floor Area: 58,000 ㎥ Building Height: 30.85m


Site Location

Site Analysis

High Housing Prices

Chaos Surroundings

Locating adjacent to the center of Beijing leads to the high housing prices around this site. It means only people whose salary is higher than the average level is possible to buy house here.

The streets aroud the site are very chaos: illegal building, street vendors, elevtric wire and something else. This surrounding does not deserve such high housing prices.

Isolated Communities Every community isolates itself for security. This leads to the condition that this site is densely-populated but without vitality.

Isolated Activity Space No activity space is accessible to people living inside this area because they are isolated in other communities. And the only one public park near the river is isolated by the overpass.

60,000

This site is adjacent to the Second Ring Road, which means it is located at almost the most valuable location in Beijing. But the railway and overpass on each side of the site make it isolated from the vigorous part of city. Invigorating the site becomes the major aim of this program.

Residential Community

90,000 / ㎥

14


Master Plan

Residential Community

Concept

To invigorate this site, the part of this area which is near the road and more accessible to neighborhood is set as the public area. And the part near railway, which is more inaccessible is set as the privacy area.

A small park is set to connect the public and private parts in the site.

Two different kinds of residence are individually set in two parts of this site for people in different income level.

Make the yard in private part more metrical. And make the apartment more flexible.

15


Axonometric Drawing

Residential Community

16


Unit Plan Community Unit Normal Unit Area: 90 ㎡

Apartment Unit

Using a basic unit to create different bigger units to satisfy different requirements.

Basic Unit Area: 18 ㎡

Medium Unit Area: 70 ㎡

Variation To creat a metrical yard space, the normal unit is changed to 5different kinds.

1 LIVING ROOM 2 BEDROOM 3 READING ROOM 4 DINING ROOM 5 KITCHEN

Large Unit Area: 84 ㎡

Section

Residential Community

17


Phyiscal Model

Residential Community

18


GUME

A structure with balance between Stability and Flexibility Group Work|Organizer & Designer & Crafter Traditional strecture around us is steady and immobile. We try to design a different structure with both flexibility and stability to redefine structure. So we designed a structure system using silicone joints and PC tubes. By showing different forms, this system can adapt to different sites and surrondings.


GUME 2.0 Site Location An outdoor theater in Beijing Jiaotong University This structure is an simple interactive installation exhibited in the first Beijing Construction Festival. When pushed by people, it will deform and then revert automatically. Before this exhibition, our team of thirteen used 2 monthes to study and prepare. By prefabricating, we spent only 4 houres to construct it.

GUME

21


Structure System

GUME

22


GUMExBAITASI Site Location BAITASI hutong, Beijing This structure is an installation providing a shelteredrest space for residents to remade BAITASI hutong. It was exhibited in Beijing Design Week 2016. Our team of four used one month to optimize the system. And with the help of 10 vounteers, we used about 18 hours to construct it.

GUME

23


Structure System

GUME

24


Construction System Analysis Using gummy candy and toothpick to study the fexible constructure system in small scale.

Begining from a plane, use quadrilaterals as basic elements, ensuring the flexibility of constructure.

Creat some triangles to improve stablity.

Add a longer stick to distort the plane, tending to arch.

Flexible Arch Structure When being pushed by external force, the structure will deform toward opposite direction.

GUME

25


Joints Assembly Detail

GUME

26


Joint Fabricating Craft Assembling

GUME

Moulding

Demoulding

27


Joint Wood Mould

GUME

28


Completed Structure

GUME

29


Pyramid Inside Out Sculpture and Dynamic Group Work|Design & Physical Model & VR Experience The idea of ‘Pyramid’ inspired by the game Monument Valley, which has potential to investigate multiple internal and external volumes. By spliting and recomposing the pyramid in various ways, inside and outside could have an exchange. In the physical model, we use arduino to control movement of every part, and the light changing, to achieve a real-time interactive installation.


Morphology

Conceptual Model

1 Slice

Move 2 units

Bend 5°

3 Slice

Move 4 units

Bend 10°

5 Slice

Move 6 units

Bend 15°

2 Slice

Move 8 units

Bend 20°

7 Slice

Connect

Bend 2°

7 Slice

Move 10 units

Recompose

Bend

Scale

Boolean

Original Model

Pyramid Inside Out

Modified Model

Slice

Rotate

Bend

Boolean

32


Assemblying Drawing

String

2cm wood rod

Linear Acutator

Pyramid Inside Out

Track

33


Phsical Model

Pyramid Inside Out

VR Scene

34


Parallel LA City Hall

Application of Machine Learning to Real Building Group Work|Machine Learnign Experimenting & DIgital Model & Video The project is an application of machine learning algorithm on architecture design. Certain contemporary artworks were selected as styles to change the characters of one existing building. Then build a 3D digital model based on the certain rules of how style images affect the building.


Base Image: Building_Name

Influence 1: Bridget Riley

Influence 2: Marc Quinn

Influence 3: Sougwen Chung

Influence 4: Artist_Name

Style Transfer Matrix

Selected Style

Transfer Transfer01 01 ML Iterations: Iterations: 500 ML 500 ML ML Style StyleWeight: Weight:11 Resolution: Resolution:1280 1280 Contrast: 00 Saturation: Saturation: 00 Scale:11 Scale: Transfer Transfer 02 02 ML Iterations: 100 ML Iterations: 100 ML ML Style StyleWeight: Weight:11 Resolution: Resolution:1280 1280 Contrast: 00 Saturation: Saturation: 00 Scale:11 Scale:

Bridget Riley

Sougwen Chung

Transfer Transfer 03 03 ML Iterations: 1000 ML Iterations: 1000 ML Style Weight: ML Style Weight:11 Resolution: Resolution:1280 1280 Contrast: 00 Saturation: Saturation: 00 Scale:11 Scale: Transfer 04

Transfer 04 ML Iterations: Iterations: 500 ML 500 ML ML Style StyleWeight: Weight:11 Resolution: Resolution: 640 640 Contrast: 00 Saturation: 00 Saturation: Scale:11 Scale:

Transfer 05

Transfer 05 ML Iterations: 500 ML Iterations: 500 ML Style ML StyleWeight: Weight:11 Resolution: Resolution:1280 1280 Contrast: 00 Contrast: Saturation: 00 Saturation: Scale: 0.5 0.5

Transfer 06

Transfer 06 ML Iterations: 500 ML Iterations: 500 ML Style Weight: 0.5 0.5 ML Style Weight: 0.5 0.5 Resolution: Resolution:1280 1280 Contrast: Contrast: 00 Saturation: 00 Saturation: Scale: Scale:11

Transfer 07

Transfer 07 ML Iterations: 500 ML Iterations: 500 ML Style Weight: 0.2 0.8 ML Style Weight: 0.2 0.8 Resolution: Resolution:1280 1280 Contrast: 00 Contrast: Saturation: Saturation: 00 Scale: Scale:11

Transfer 05

Transfer500 05 ML Iterations: ML Iterations: 500 ML Style Weight: 0.8 0.2 ML Style Weight: 0.8 0.2 Resolution: 1280 Resolution: 1280 Contrast: 00 Contrast: Saturation: 00 Saturation: Scale: Scale:11

Parallel LA City Hall

TEAM #1 : KSHAMA_SWARMY, HAOCHENG_DAI, YIRAN_ZHOU - Assignment #03

36


Mapping Process

Original Building

Parallel LA City Hall

Simplified Geometry

Polysurfaces for Mapping

Mapping - Style Transfer Image

37


Automatic Modeling Technique

Generating Heightfield using brightness (map)

Parallel LA City Hall

Generating Heightfield using saturation & hue(map)

Applying vertex color(map) to mesh

Trimming Mesh

38


Rendering

Parallel LA City Hall

39


Rendering

Parallel LA City Hall

40


Documentation Historic Recordation and Preservation This project attempts to record some Chinese traditional folk buildings which are disappearing but have not been well studied. This building is a timber structure dwell located in a relatively well preserved village in Yunnan, China. I spent 10 days to observe and analyse it, then measure every basic or detail data to refelect it on drawings and models. This project helped fill the gap of recordation of these buildings in some way.

GUME

31


Documentation

42


YIRAN ZHOU

E-mail: YiranZhou06@gmail.com

Profile for YIRAN ZHOU

Yiran Zhou Portfolio  

Yiran Zhou Portfolio  

Profile for yrzhou
Advertisement