Page 70

70 – Väliaikaisia verohelpotuksia on annettu jo esimerkiksi auto- ja tekstiiliteollisuuksille. Tekstiilialalla ne ovat kestäneet jopa koko vuoden. Siksi olemme pääsemässä parempaan suuntaan omassa kriisissämme.

MARKUS AHONEN

Työntekijät sitoutuneita

½½Istanbulin historiallisessa Suuressa basaarissa yritystä jo 27 vuotta vetänyt kultakauppias Metin Kocantepe (oik.) ja ja liikkeessä työskentelevä Sedot Baran näkevät työssään Länsi-Euroopan laman. Turkin lamaa on joillain aloilla tapettu valtion antamin verohelpotuksin. Yritysveroa on voinut huonossa taloustilanteessa saada alennettua väliaikaisesti 18 prosentista 10 prosenttiin.

Pienyrittäjyyden merkitys ja kokonaisvaltaisuus turkkilaisessa elämässä tulee esille yrityksen ja työntekijöiden tiiviissä suhteissa. – Monissa pienyrityksissä työntekijät ovat ennemminkin osakkaita kuin myyntimiehiä. Täällä ei pienissä yrityksissä ole useinkaan tuntipalkkoja. Moni työskentelee enemmän kuin kahdeksan tuntia päivässä. Kocantepe itse on vetänyt yritystään jo 27 vuotta. Hänen taustansa on pääosin paikallinen. Isä oli kotoisin Istanbulista, isoisä Mustaltamereltä. – Aloitin vanhempien ihmisten alaisena ja opin heiltä, miten tämä ala toimii. Turkissa oman kuvionsa muutoksiin on tuonut kauppatoiminnan muuttuminen. – Uudemmissa ostoskeskuksissa tehdään parempaa bisnestä. Niissä käy enemmän ulkomaalaisia. Turkista löytyy koru- ja kulta-

alalla vahvuuksia ja heikkouksia. – Emme ole hinnan kanssa vahvoja. Hinnoittelussa saa olla tarkkana. Yhtenä etuna pidämme arvonlisäveroalennuksen antamista jo suoraan liikkeessä. Asiakkaan ei tarvitse enää käydä byrokratiaa läpi lentokentillä. Rahaa tulee, vaikka aina 10 prosenttia katoaa jonnekin ja jollekin.

Euroopan vahvimmaksi maaksi Turkin tulevaisuuden Kocantepe näkee varsin itsenäisenä ja vahvana. – Emme tarvitse Euroopan unionia. Emme myöskään ole hulluina eurooppalaisiin yrityksiin. 15 vuoden päästä olemme Euroopan vahvin maa, vaikka olemme Lähi-itää. – Moni ulkopuolella näkee Turkin eri tavalla. Olemme islamilaisia, mutta emme ole arabeja. Se täytyy muistaa. Turkki on tuonut mahdollisuuksia myös ulkomaalaisille. Suuressa basaarissa on malliesimerkkinä liike, joka toimii historiallisessa ympäristössä mutta ulkomaisin voimin. – Kaksi naista tuli Espanjasta ja perusti tänne tekstiilikaupan. Täällä on paljon ulkomaalaisia tekemässä bisnestä. Täytyy vain tietää, mitä myy. //

Merkittävän potentiaalinen maa Lähes 74 miljoonan asukkaan Turkki on yksi OECD:n perustajajäsenistä ja G-20:n päätalouksista. Turkin bruttokansantuote on ostovoimapariteetilla mitattuna maailman 15. suurin. Kapasiteetiltaan ja mahdollisuuksiltaan Turkki menee ohi suurimmasta osasta Euroopan maita. Maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna peräti 10,5 prosenttia. Vuonna 1995 solmittu tullisopimus EU:n kanssa on tuottanut hyötyjä ja tuonut merkittäviä investointeja Turkkiin etenkin

YRITTÄJÄ 4/2011

vuoden 2006 jälkeen. Myös vientikauppa on kasvanut nopeasti talousinfrastruktuurin kehittyessä. Inflaatiokin on laskenut kohtuulliselle tasolle. Maailmanlaajuinen talouskriisi näkyy jossain määrin Turkissakin. Budjettialijäämä kasvoi jo vuonna 2009 edelliseen vuoteen verrattuna 13-kertaiseksi. Turkki on silti välttynyt pahimmalta, sillä maassa ei ole koettu monen muun maan kaltaista pankkikriisiä. Tästä kiitos kuuluu takavuosien tiukahkolle lainanantolainsäädännölle.

Turkin valtio on pyrkinyt elvyttämään taloutta antamalla verohelpotuksia muun muassa autoista, kotitalouskoneista ja asunnoista. Osa elvytyskeinoista on todettu hyviksi. Myynti on kasvanut, vaikka tuotanto on laskenut. Markkinat ovat reagoineet hyvin Turkin elvytystoimenpiteisiin. Turkki on yksi harvoista maista, jotka ovat viime vuosina onnistunut nostamaan luotto­luokitustaan peräti kahdella pykälällä.

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011