Page 7

7

MAKASIINI

Tulevaisuus tuli ”Vastuu tulevaisuudesta on MEIDÄN”. Tämä tussilla kirjoitettu banderolli päänsä päällä uhoavat koululaisten mielenosoituksessa vuonna 1969 Björn Wahlroos ja Leif Salmén. Wahlroosilla on pitkä roikkuva tukka ja takissa karvakaulus. Kuva pysäytti Sipoossa Caj Bremenin valokuvanäyttelyssä. Okei, se tulevaisuus on nyt ja nyt sitä vastuuta voisi sitten kantaa. Kun ovat nämä ”haastavat markkinaolosuhteet”. Salmen on kirjailija ja eläkeläinen, mutta Wahlroos on paljon vartijana.

Puhetta piisasi Porissa Näin syksyllä voi vielä

uhrata ajatuksen Porin Suomi Areenalle, joka toteutui jazzviikolla. Suomen Yrittäjätkin siellä oli mukana ohjelmassa ja Yrittäjänaisten Keskusliitto esittäytyi omassa kojussaan. Pitkään sairaslomalla ollut Raimo Sailas osallistui Suomen Yrittäjien järjestämään keskusteluun. Millaista elämää leikkausten jälkeen? Kesällä talousnäkymät eivät olleet vielä hurjan huolestuttavia, mutta työurien ja eläkeikien pidentäminen tulivat joka nurkan takana vastaan, kun vaelteli keskustelufoorumista toiseen. Varatoimitusjohtaja Timo Lindholm kertoi Yrittäjien teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset ovat valmiit tiukempaan talouspolitiikkaan kuin hallitus. – Suomalaiset ymmärtävät hyvin selvästi, mikä ero on sijoittamisella ja yritystoiminnan harjoittamisella. Pörssiyhtiöiden maksamien osinkojen verotuksen tiukentaminen hyväksytään, mutta listaamattomien pk-yritysten maksamat osingot halutaan pitää kevyesti verotettuina. Yritystoiminnan riskit ja kannustavuuden säilyttäminen yritysverotuksessa ymmärretään, Lindholm mainitsi Porin helteessä.

Konttori kalliolle kukkulalle

Uusia työn tekemisen tapoja syntyy Etätyö, eTyö, mobiilityö, monipaikkainen työ. Nämä ovat tulevaisuudessa nykyistä enemmän työn tekemisen tapoja. Työaika ja työpaikka muuttuvat joustavasti, siksi tarvitaan suunnittelua ja hyvien käytäntöjen levittämistä. Työ tekijäänsä neuvoo –sananlasku taitaa todella käydä toteen, sillä yhä useamman tehtävät syntyvät siinä työn edetessä, niitä ei kukaan ulkopuolinen välttämättä anna. Entä työtilat sitten? Uusimmat ja edistyksellisimmät ratkaisut eivät koostu erillisistä huoneista, vaan tilalla on avaria, muunneltavia tiloja. Suomessakin on jo monia työpaikkoja, joissa työntekijät tulevat aamulla, ottavat oman läppärinsä kainaloon ja valitsevat jonkun paikan mihin istahtaa. Eivätkä nämä paikat ole ikäviä nurkkia, vaan viihtyisiä olotiloja. Tiimejä ja palavereja varten on omat kokoontumishuoneensa. Sitten on ammatteja ja töitä, joita ei voi siirtää mihinkään perinteisestä paikasta. Vai miten olisi, jos parturi toisi tuolinsa kadulle tai rannalle? Mieli­ kuvitus on sallittu, mutta lainsäädäntö taitaa vängätä vastaan.

½½Mies ja läppäri –yritys voi toimia missä vain. YRITTÄJÄ 4/2011

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011