Page 39

39

Jaakko Ojamo toimitusjohtaja Ikä: 28 Harrastukset: kalastus

suoraan joella. Paikan päällä järjestetään myös perhokalastuskursseja ja erilaisia ohjelma- ja majoituspalveluja. – Ovatpa naisetkin ihastuneet kalastukseen täällä, Ojamo kehaisee.

Halu kehittää uutta

Olli Ojamo

Jaakko Ojamo pitää nuorten veljesten sitkeyttä ja tekemisen intoa menestyksen salaisuutena. Palkinnot ovat olleet pienelle yritykselle suuria saavutuksia ja tunnustuksia kovasta puurtamisesta. – Kai se on pientä suomalaista hulluutta tämä työnteko ja yrittäminen. Kun lähdetään pienestä ja tyhjästä kehittämään ja rakentamaan, on uskottava siihen mitä tekee, sillä tämä on työtä työn perään, Jaakko Ojamo sanoo. Menestyksen taustalta löytyy myös halu kehittää uutta, keksiä uusia ideoita ja tarjota kalastajille uudenlaisia kalastusvälineitä sekä viedä innovatiivisia tuotteita maailmalle. – Ei me haluta kopioida, vaan kehittää jotain uutta ja viedä sitä maailmalle. Silloin on mahdollisuus päästä sinne huipulle, Jaakko Ojamo toteaa. Myös se, että saa tehdä oman harrastuksen läheistä työtä, motivoi ja auttaa saamaan itsestä enemmän irti. Veljesten harrastus muuttui työksi, kun koko ikänsä joella kalastelleet pojat keksivät alkaa valmistaa itse putkiperhojen runkoja. Kokemusta sorvaamisesta oli kerätty pikkupojasta asti isän messinkivalimossa.

Poikien valmistamat perhokalastustuotteet herättivät kiinnostusta ja tuotteita alettiin kalastajien kyselyiden perusteella työstää ja kehittää. Lopulta syntyivät SpinTubet, virvelillä heitettävät perhot. – Ihmiset halusivat heittää perhoja virvelillä, koska vieheen heittäminen on vaikeaa, Ojamo selittää ideaa hittituotteen taustalla. Niinpä veljekset lähtivät kehittämään virvelillä heitettäviä perhoja, joita valmistetaan kaikille kalalajeille pienestä isoon. Nykyään jokainen virvelimies voi kalastaa perholla ilman, että perhoa tarvitsee heittää perhovavalla. Uutta keksintöä ja vanhoja tuotteita viedään nyt pariinkymmeneen maahan.

Kysyntää ympäri maailman Viennin käynnistämistä alettiin pohtia reilu kolme vuotta sitten, kun kysyntä alkoi kasvaa ja Eumerin tuotteille nähtiin kysyntää Suomen ulkopuolellakin. Pikkuveli Olli lähti Yhdysvaltoihin testaamaan tuotteita ja opiskelemaan kieltä. Sittemmin yrityksen ulkomaanmyynnistä ja -markkinoinnista vastaava Olli on kiertänyt maailmalla ristiin rastiin tehden Eumerin brändiä ja Suomi-kuvaa tunnetuksi ympäri maailman. Parhaillaan messuja on ollut 17 eri maassa ja matkapäiviä kertynyt yli 200 samalle vuodelle. Tulevaisuuden tavoitteena on, että tuotannosta 80–90 prosenttia menisi vientiin. Nykyisin Ojamojen lisäksi kahdeksan henkeä työllistävän Eumer Finlandin päämarkkina-alueet löytyvät sieltä, missä on kalastusbisnestä: Pohjois- ja Keski-Euroopasta, Venäjältä, Pohjois-Amerikasta, Kanadasta. Lisäksi tuotteita viedään jonkin verran myös Japaniin ja Argentiinaan. Veljesten maltillinen haave on säilyttää johtava asema maailman suurimpana putkiperhotarvikkeiden valmistajana ja kasvattaa vientiä niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. //

VIENTIjohtaja Ikä: 27

Harrastukset: kalastus

Menestys ennen vuosien raskasta ja pitkäjänteistä työntekoa esiintyy ainoastaan sanakirjassa.

– Olli Ojamo YRITTÄJÄ 4/2011

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011