Page 30

30

Kuka Vesa Puttonen? Puttonen on Aalto-yliopiston rahoituksen professori. Hän on yksi Suomen tunnetuimmista sijoittamisen ja rahoitusmarkkinoiden asiantuntijoista. Puttonen on toiminut myös yritysmaailman johtotehtävissä mm. Helsingin pörssissä. Puttosen perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Vapaa-aikanaan professori harrastaa kuntourheilua ja puutarhanhoitoa.

koinaan ajatellen, ettei mitään pahaa voisi koskaan tapahtua. Euron paradoksi onkin se, että ensimmäiset kymmenen vuotta se pystyi kehittymään hyvän talouskasvun aikana, jolloin ongelmat eivät tulleet esille. Ongelmiin olisi pitänyt puuttua hyvän sään aikana. Tässä kohtaa kärkäs toimittaja ja varmaan lukijakin tivaa heti, kuka on vastuussa siitä, ettei näin käynyt. Puttonen ei kuitenkaan halua lähteä osoittelemaan ketään. – Syyllisten etsintä ei nyt hirveästi helpota. Tällä hetkellä ei ole varaa vatulointiin siitä, mitä olisi pitänyt tehdä. Tosiasia on se, että Kreikalla, Irlannilla ja Portugalilla on liikaa velkaa. Tietenkään asiaa ei ratkaise se, että heille annetaan lisää velkaa, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

SelviytymisEEN mekanismit Yhdysvaltojen tilanne on Puttosen mukaan hiukan toinen.

¼¼Uhittelemme, ettemme halua kuulua euroon ja Eurooppaan. Se on vähän kuin tulella leikkimistä, sillä mihin me sitten kuulumme, utelee Vesa Puttonen. YRITTÄJÄ 4/2011

– Amerikkalaiset ovat eläneet yli varojensa, mutta heillä on kuitenkin selviytymismekanismit mietittynä. Tietenkin poliittinen tilanne on sielläkin haastava, sillä presidentinvaalit ovat tulossa ja ne leimaavat jo poliitikkojen toimia. Puttonen ei kuitenkaan ole niin huolestunut Yhdysvaltojen tilanteesta. – USA on maailman talouden moottori ja uskon, että amerikkalaiset kyllä ratkaisevat ongelmansa. Niin kuin Winston Churchill on sanonut: ”Amerikkalaiset kyllä tekevät oikein sen jälkeen, kun ovat kokeilleet kaikkia muita vaihtoehtoja”, hän hymyilee.

Optimaalinen valuutta-alue Vesa Puttosen mukaan Yhdysvaltojen eduksi on luettava myös se, että se täyttää monet optimaalisen yhteisvaluutta-alueen kriteerit – toisin kuin Eurooppa.

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011