Page 20

20

Sosiaalinen media

voimavarana

– Torikauppiailla on perinteisesti ollut suora kontakti asiakkaan kanssa markkinoinnin kautta, eiväthän he mainosta lehdissä, vertaa tiimin yhteisövastaava Jarmo Puskala. Torikauppiaiden asiakkaat ostavat samat tavarat ja juttelevat samalla kuulumisensa jopa vuosien ajan. Kyseessä on aivan erilainen tapa käydä kauppaa verrattuna supermarketteihin, joissa asiakkaita palvelevat kassat. Mainonta ja pr tulevat kalliista lehti- ja tv-mainoksista. – Sosiaalinen media on tuonut torikauppiasmentaliteetin supermarket-skaalaan. Se, mitä puhut asiakkaillesi, onkin yhtäkkiä suoraa markkinointia, suhteen rakentamista ja palautteen vastaanottoa, argumentoi Puskala. YouTuben kautta filmin kahdelle ensimmäiselle esittelyvideolle on kertynyt kummallekin jo yli kaksi miljoonaa katselukertaa. Tiimi on aktiivinen myös monissa muissa sosiaalisissa medioissa, esimerkiksi Facebookin ryhmässä on 66 000 fania, jotka seuraavat projektin statuspäivityksiä viikoittain. Nettiin on julkaistu vapaasti katsottaviksi virallista tuotannon Signal-videosarjaa sekä valtava määrä ohjaajan videopäiväkirjan pätkiä. Viimeisimpänä konseptina on mahdollisuus tutustua leffan ensiminuuttien sisältöön antamalla parin euron lahjoitus. Vaikka lopullinen juoni pysyykin salassa, riittää puitteissa ja elokuvan vaiheissa mielenkiintoista seurattavaa kenelle tahansa kiinnostuneelle. Lisäksi tarjontaan kuuluvat nettiblogi, keskustelufoorumi, Twitter-viestit, IRC-kanava, galleriaryhmä, Myspace-sivusto sekä tiimin itse kehittämä Wreckamovie-yhteisöformaatti elokuvakehitykseen. Medioiden tärkeysjärjestys ja suosio ovat ehtineet muuttua reilusti yli viiden tuotantovuoden aikana. – Lähdimme liikkeelle avaamaan projektia yleisölle jo pitkään ennen kuin meillä oli edes kunnon tarinaa kasassa. Tietenkin oli riski, että jengi kyllästyy, mutta olemme aika hyvin saaneet pidettyä kiinnostusta yllä, Timo Vuorensola arvioi. Sosiaalisen median luomasta syvemmästä suhteesta tekijät kokevat hyötyvänsä monella tavalla, ensisijaisesti siten, että kuluttaja on valmis sijoittamaan enemmän rahaa sen tukemiseen. On myös tekijöitä palkitsevaa, kun materiaalia katsotaan ja sille osoitetaan suosiota.

YRITTÄJÄ 4/2011

Omille suosikki-ideoilleen pitää vain pystyä antamaan aivan armotta vesurista. – Timo Vuorensola kustan kuvauksissa jännitystä toi nouseva tulva ja koko kaupungin evakuointi. Haasteista selvittiin silti kunnialla, ja kuvaukset huipentuivat Kuun pinnalle sijoittuviin otoksiin australialaisessa studiossa keskellä suuria lavasteita. – Omaa yrittäjäminää ajatellen projekti on valtava riski monestakin näkökulmasta, eniten ajatellen omia sekä firman resursseja. Riski on läsnä aika usein yrittäjyydessä, ja olen itse tehnyt valinnan, eikä se ainakaan toistaiseksi kaduta, toteaa Kaukomaa.

Huumoria arasta aiheesta – Iron Skyn valtti on olla armoton, räävitön ja suorapuheinen, eikä se epäröi käsitellä asioita. Uskon, että skandinaavinen lähestyminen huumoriin ei ole kauhean tunnettua maailmalla, luonnehtii Vuorensola. 1930–40-lukujen natsihallinto on yhä arka osa Saksan historiaa ja on aiheuttanut projektin varrella lukuisia ongelmia sekä vaatinut erityishuomiota. – Minulle sanottiin, että hyvä, että tulette Saksan ulkopuolelta, sillä se tulee olemaan avain siihen, että elokuvaa pystytään myymään. Mielestäni tällainen on parasta terapiaa päästä haavoista eroon, kertoo Kaukomaa. Aivan kaikesta ei lasketa leikkiä, vaikka yhteiskunnallista kannanottoa löytyy Iron Skysta runsaasti. Avaruusnatsien sokean totalitaristinen järjestelmä ei ole ainoa vinksahtanut asia elokuvan maailmassa, josta löytyy myös tapahtumien riepoteltavina olevia yksilöitä. Eräs tuotannon haasteista liit-

tyi avaruusnatsien univormuihin, jotka tehtiin pääosin Suomessa. Kuljetusten ajaksi niistä piti kuitenkin poistaa kaikki natsisymbolit, koska sellaisten maahantuonti Saksaan on laitonta. Paikan päällä kuvauksissa käyttö oli sallittua, mutta symbolit piti hankkia Saksasta. Apuna toimi paikallinen elokuvaproduktioiden ongelmiin omistautunut yritys. – Saksan markkinointia varten jouduttiin tekemään erityisasioita. Saksan YouTube blokkasi teaseri-videomme, koska niissä esiintyi ”arveluttavaa symboliikkaa”. Facebook teki saman jutun jossain vaiheessa ja sulki sivumme, mutta siellä saimme selitettyä asian järjestykseen, Vuorensola muistelee.

Suomalaisen arkuuden myytti Kun elokuvan tähtien ansiolistoilta löytyy sellaisia elokuvia kuin Schindlerin lista, Blade, Matrix reloaded ja Huominen ei koskaan kuole, liikutaan aivan erilaisessa maailmassa kuin suomalaistuotannoissa yleensä. – Kulttuurieroja löytyy yllättävän paljon, lähtien siitä, että Suomessa on totuttu tekemään pientä. Täällä työryhmän jäsenet saattavat tehdä 3–4 erilaista roolitehtävää. Saksasta meillä oli listattuna kymmenen kandidaattia jokaiseen rooliin yhteistyökumppanimme valitsemina, kertoo Kaukomaa. – Yhteistyö näyttelijöiden kanssa sujui loppujen lopuksi hyvin, vaikka aluksi jännittikin. Syntyi tiivis suhde lähes kaikkiin näyttelijöihin, ja kuvauksissa käytiin läpi kaikki mahdollinen tunneskaalassa, Vuorensola paljastaa.

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011