Page 17

¾¾Avaruusnatseihin liittyvä mustan huumorin symboliikka on elokuvan keskeinen elementti.

Yli viisi

vuotta sitten Blind Spot Picturesin toimitusjohtajan Tero Kaukomaan puheille saapui ryhmä tamperelaisnuoria mukanaan hurja idea. Star Wreck -scifiparodian aiemmin tehneellä tiimillä oli suunnitelma Kuuhun paenneista natseista kertovasta mustasta komediasta. – Muistan, että luin hahmotelman ja naureskelin ääneen kovastikin. Mietin, että todella hyvä idea, sen toteuttaminen maksaa sata miljoonaa, mutta se on pakko tehdä! Laadimme pian sopimuksen siitä, että Blind Spot toimii vastuullisena päätuottajana, kertoo Kaukomaa. Blind Spot oli aiemmin tuottanut maassamme harvinaisen kansainvälisen elokuvan, suomalais-kiinalaisen Jadesoturin. Se toimi signaalina monille varsinkin nuoremman sukupolven toimijoille, että meilläkin voidaan tehdä erilaista kuin mihin on totuttu.

Vaikka lopullista käsikirjoitusta ei vielä ollut, alkoi tamperelaisnuorten tuotantoyhtiö Energian sekä Blind Spot Picturesin muodostama Iron Sky -tuotantotiimi valmistella rahoitusta ja esitellä projektia sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuonna 2005 ilmestynyt Star Wreck 6 oli vain 15 000 euron budjetilla tehty elokuva, mutta se keräsi silti vapaassa nettilevityksessä miljoonia katsojia. Nyt lähtökohdat ja tavoitteet olivat aivan toisella tasolla.

Kurotus rohkeasti korkealle – Iron Skyn kohdalla olemme olleet onnekkaita vahvasta ideastamme natseista Kuussa, kehuu Iron Skyn ohjaaja Timo Vuorensola. Mukaan valjastettiin sosiaalisen median keinoin jo varhaisessa vai-

heessa Star Wreck -elokuvassakin hyödynnetty, faneista koostuva internet-yhteisö. Ensimmäinen esittelyvideo julkaistiin vuonna 2008, ja tuotannon vaiheista ilmestyi verkkoon päivityksiä tasaiseen tahtiin.

Rahoitusta etsittiin ulkomailta – Alun pitäen oli selvää, että elokuvaa tehdään Suomen lisäksi myös Saksassa, koska tarvitsimme tarinaan saksalaisia näyttelijöitä. Elokuvan kansainvälisessä rahoituksessa on lähdettävä pitkälti siitä, että rahaa haetaan sieltä, missä sitä tuhlataankin. Se toteutui hyvin, ja saimme saksalaisen osatuottajan varhaisessa vaiheessa, Kaukomaa kertoo. Toinenkin paikka kuitenkin tarvittiin, etenkin studiokuvauksia varten. Helmikuun ja toukokuun välillä YRITTÄJÄ 4/2011

Energia / Mika Orasmaa

17

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011