Page 11

11

HÄN » Juha Sipilä on suomalaisen yrittäjyyden puolestapuhuja TEKSTI Mirka Moilanen, KUVA Timo Sipilä

Hän

Juha Sipilä

Taustat juuret Synnyin Vetelissä 1961, muutin kolmen kuukauden ikäisenä Puolangalle. Lapsuuden vietin ja koulut kävin Puolangalla. Isän juuret ovat Keski-Pohjanmaalla, äidin Karjalassa. Molemmat isoisäni olivat yrittäjiä. Toinen oli maanviljelijä ja toinen omisti konepajan.

Ihminen Insinöörin ja yrittäjän ammatit olivat haaveena pienestä pitäen. Pidän itseäni luovana ja määrätietoisena ihmisenä. Perhe on ollut minulle aina tärkeä, samoin kasvaminen henkisesti ihmisenä.

Opinnot Opiskelin tietoliikennetekniikkaa Oulun yliopistossa ja valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 1986. Lisäksi minulla on myös ammattilentäjäntutkinto, jonka olen suorittanut 2000-luvun alussa.

Aiempi työelämä Työurani aloitin diplomityöntekijänä LK Products Oy:ssä, ja sen jälkeen työtehtävät ovat vaihdelleet sorvin äärestä melkein 2 000 ihmisen organisaation johtamiseen. Olen tehnyt elämäntyöni yrit-

täjänä ja toimitusjohtajana muun muassa Solitra Oy:ssä, Fortel Invest Oy:ssä ja Elektrobit Oy:ssä. Lisäksi olen toiminut myös lukuisten yritysten hallituksissa muun muassa Solitra Oy:ssä, ADCSolitra Oy:ssä, Fortel Invest Oy:ssä.

Perhe ja vapaa-aika Perheeseen kuuluu vaimo, viisi lasta, kolme lastenlasta sekä kaksi mukavaa miniää. Harrastan puukaasuautoilua, lenkkeilyä ja puu- ja metallitöitä.

Vapaa-aika Mitä suosittelet yrittäjälle luettavaksi Jim Collins: Hyvästä paras. Kirjassa paneudutaan niihin asioihin, joiden ansiosta yritys menestyy, ja kuvataan yrityksen johtajia, joiden johtamat yritykset menestyvät pitkällä tähtäimellä. Havainnot saattavat yllättääkin.

Paikka, jota suosittelet jokaiselle nähtäväksi Kiinan muuri tai Egyptin pyramidit asettavat projektiemme tai osaamisemme mittasuhteita uuteen valoon.

Työstä Työn sisältö Kansanedustajan työ koostuu lainsäädäntötyöstä eduskunnasta. Olen talous- ja tulevaisuusvalokuntien jäsen. Sen lisäksi haluan pitää oman yritykseni sekä pari muuta hallituspaikkaa, jotta tuntuma yritysten käytäntöön säilyy.

MIKÄ MOTIVOI Suomen tulevaisuus ja tämänhetkiset haasteet.

VIELÄ SAAVUTTAMATTA Haluaisin nähdä Suomessa uusien toimialojen kukoistuksen. Suomessa on suuret mahdollisuudet uusiutuvassa energiassa, ympäristöteknologiassa sekä tietoliikenneyritysten osaamisen soveltamisessa, esimerkiksi uusissa internetin käyttöliittymissä ja virtuaalimaailman sovelluksissa.

TUOREelta kansanedustajalta useimmiten kysytty kysymys Usein epäillään sopeutumistani talon päätöksentekorytmiin. Yrityksissä asioiden täytyy tapahtua heti ja mahdollisimman paljon faktoihin perustuen. // YRITTÄJÄ 4/2011

Yrittäjä-lehti 4/2011  
Yrittäjä-lehti 4/2011  

yrittäjä 4/2011