Page 1

Kohti unelmia – neljä tarinaa yrittäjyydestä


Päin tulevaisuutta isona mitä vain – sen tiesitkin jo, koska olet upea tyyppi! Erityisen laajat mahdollisuudet odottavat sinua, jos päätät ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäjänä voi tehdä rakkaasta harrastuksesta ammatin, vaihtaa rohkeasti suuntaa, kokea vapautta ja toimia ympäristön parhaaksi. Rohkeutta, intohimoa, vapautta, välittämistä – tätä kaikkea on tulevaisuuden yrittäjyys. Tapaa neljä nuorta yrittäjää, jotka toteuttavat unelmiaan jo nyt.

SINUSTA VOI TULLA


Sisältö Visio 1: Vapaus Yrittäjyys on vapautta Haastateltavana Roosa Puonti Visio 2: Intohimo Yrittäjyys on intohimoa Haastateltavana Luyeye Konssi Visio 3: Rohkeus Yrittäjyys on rohkeutta Haastateltavana Matilda Mannström Visio 4: Välittäminen Yrittäjyys on välittämistä Haastateltavana Marjaana Jukkola Kohti unelmia Älä pelkää yrittäjyyttä Töissä saa olla kivaa Tärkeintä on tarttua toimeen


TAKAISIN SISÄLTÖÖN

VISIO 1

VAPAUS


Yrittäjyys on vapautta syy on kuulemma ylitse muiden – ei raha vaan vapaus. Yhdelle se tarkoittaa vapautta päättää, missä työskentelee, toiselle sitä, milloin työskentelee. Nuoret arvostavat myös vaihtelua – ja kansainvälisyyttä: Kolmannes haluaisi, että omassa tulevaisuuden työssä 1 jokainen päivä olisi erilainen  . Ulkomaille YRITTÄJÄKSI RYHTYMISESSÄ YKSI

töihin tahtoisi peräti kaksi kolmesta  . Nykyisin kansainvälisiä töitä voi onneksi tehdä asuinpaikasta riippumatta. 1

Ammattipelaaja Roosa Puonti eli Rosie River striimaa pelaamistaan kotitalonsa autotallista katsojille ympäri maailmaa. Hänelle vapaus tarkoittaa myös sukupuoliroolien rikkomista.Roosa Puonti, 27:

VAPAUS joko alalle, joka on valmiiksi olemassa, tai keksiä jotain uutta. Minä halusin luoda työn pelaamisesta, sillä tahdoin tehdä asiat vapaasti.

”YRITTÄJÄKSI VOI LÄHTEÄ

Työtäni on pelata ja samalla juontaa peliäni livestriimini katsojille. Seuraajia minulla on noin satatuhatta eri puolilla maailmaa. Striimaan eri pelejä, kuten Counter-Strike: Global Offensivea ja BlackJackia. Minusta on ihanaa olla täysin vastuussa sisällöstä, jota tuotan. Vapaus tuo myös vastuuta. Jos myöhästyn lähetyksestä, saan varmasti kommenttia.


Olin kilpailuhenkinen jo lapsena. Halusin voittaa kaksi veljeäni, oli sitten kyse tietokonepeleistä tai korttipelistä. Iltaisin äitimme joutui vetämään modeemin johdon pois seinästä. Muuten olisimme vain pelanneet. Joitain vuosia sitten serkkuni ehdotti, että alkaisin striimata pelaamistani. En ollut aiemmin kuullut siitä, mutta ryhdyin kokeilemaan.


Puolen vuoden jälkeen hain striimaussivuston kumppanuutta, jonka sainkin. Katsojia oli kertynyt tarpeeksi. Kumppanuuden myötä katsojille avautui mahdollisuus tehdä lahjoituksia, joista muodostuu osa striimaajan tuloista esimerkiksi sponsoritulojen lisäksi.” Työ käytännössä ”Teen lähetyksiä kuutena iltana viikossa. Aamulla herään tekemään paperityöt ja suunnittelemaan iltaa. Päivällä lepään. Alan valmistautua lähetykseen kuuden maissa. Lopetan puoliltaöin.” Paras hetki yrittäjänä ”Siisteintä on päivä, jona laitoin osakeyhtiöni pystyyn. Nuorena suunnitelmani oli ryhtyä joukkuevoimistelun valmentajaksi.


Ei koulussa puhuttu somen mahdollisuuksista. Ajattelen, että maailma menee koko ajan enemmän suuntaan, jossa katsomme telkkarin sijasta toistemme tuottamaa sisältöä. Siksi uskalsin perustaa yritykseni. Olen tietääkseni Suomen ensimmäinen ammattimainen naispuolinen pelistriimaaja. Vanhanaikaisessa ajattelussa pojat eivät halua katsoa, kun heitä parempi tyttö pelaa. Tytön pitäisi mieluummin höpötellä hauskoja. Minulle pelaaminen on tärkeintä. Tykkään höpistä, mutta viihdyttäminen ei ole syy, miksi teen tätä. On kiva nähdä, että tytöt ovat valloittamassa pelimaailmaa. Voimme pitää yhtä ja auttaa toisiamme!”


Tulevaisuus ”Uudenlaisessa työssä pääsee vaikuttamaan paljon työnsä sisältöön. Uskon, että tulen tekemään vielä vaikka mitä pelaamisen parissa. Haluaisin päästä esimerkiksi haastattelijaksi pelitapahtumiin.”


KOMMENTTI

eriytyvät 2 voimakkaasti sukupuolen mukaan  . Se tarkoittaa sitä, että nuorillakin on taipumus hakeutua enemmän sellaisiin töihin, joissa enemmistö on samaa sukupuolta kuin itse. NUORTEN AMMATTITOIVEET

Hienoa nähdä, että Roosa on lähtenyt rohkeasti seuraamaan unelmaansa! Jokaisen kannattaa muistaa, että eri aloille tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa monipuolista osaamista ja erilaisia ihmisiä. Siksi ei kannata antaa sukupuolen ohjata omia urahaaveita. On hyvä hankkia tietoa monenlaisista ammateista ja hakeutua alalle, joka itseä kiinnostaa. Kehittämispäällikkö Mia Teräsaho, Tasa-arvotiedon keskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)


TAKAISIN SISÄLTÖÖN

VISIO 2

INTOHIMO


Yrittäjyys on intohimoa tai ehkä teatteri? Melkein puolella nuorista on harrastus, johon liittyvän työn 1 he saattaisivat haluta  . Vaikka oma harrastus pysyisi vapaa-ajan juttuna myös tulevaisuudessa, työn pitää tietysti olla yhtä innostavaa. Lähes jokainen nuori pitää melko tai erittäin tärkeänä päästä tekemään tulevaisuudessa itseä 2 kiinnostavaa työtä  . ONKO INTOHIMOSI TUBETTAMINEN

Kun saa tehdä sitä mistä tykkää, työ ei aina edes tunnu työltä, tietää tubettaja ja räppäri Luyeye Konssi eli SeksikäsSuklaa.Luyeye Konssi, 27:

INTOHIMO olen saman tien töissä. Aivoni alkavat heti metsästää oivalluksia: miksi vaikka parisuhteessa joku kertoo toiselle, mitä exä aina teki? Tällaisista ideoista videoni saavat useimmiten alkunsa.

”KUN AAMULLA HERÄÄN,

Joskus näkee, että jos jengi saa liikaa rahaa, heistä tulee laiskoja. Minulle työ on itsessään tärkeää. Haluan kehittyä siinä jatkuvasti paremmaksi. Vuonna 2012 olin töissä kaupan kassalla. Mietin, että minulla olisi paljon muutakin annettavaa. Ryhdyin tekemään humoristisia videoita someen ystäväni Hanad


Hassanin eli Dosdelan kanssa. Halusimme rikkoa kaavaa. Suomen YouTube-kentällä ei ole vieläkään paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Vaikka olen tehnyt biisejä nuoresta saakka, en pitkään uskonut, että myös musiikista voisi tulla ammattini. Joitain vuosia sitten törmäsin salilla James Nikanderiin. Hän kertoi julkaisevansa pian uuden kappaleen. Se oli Salil eka, salil vika. Teksti oli todella sulavaa flow’ta. Ajattelin olevani itse ihan surkea kirjoittamaan. Silloin päätin, että tästä lähtien teen neljä kertaa enemmän duunia kuin aikaisemmin. Biisien kirjoittaminen on taito, jonka oppii kirjoittamalla. Nyt käyn laulutunneilla. En voi ikuisesti räpätä!”


Työ käytännössä ”Minulla ja Hanadilla on yhteinen yritys, Lähiömedia Oy. Perustimme sen vuonna 2017. Videoiden lisäksi teen sosiaalisen median yhteistöitä. Vedän stand up -klubia ja keikkailen artistina. Hanadin kanssa meillä on räppiduo SeksikäsSuklaa & Dosdela. Lähiöbotox-bändissä olen laulajana.”


Paras hetki yrittäjänä ”Viime vuonna kirjanpitäjämme ilmoitti, että firmamme on tehnyt voittoa. Piti maksaa lisää veroja. Kirjauduin verkkopankkiin ja klikkasin summan eteenpäin. Siitä tuli todella hyvä fiilis. Kun lopetin työt kaupassa, jouduin lainaamaan rahaa veljeltäni. Nyt tuntuu, että olen päässyt pitkälle.” Tulevaisuus ”Viiden vuoden kuluttua minulla on toivottavasti oma sketsisarja. Haluaisin sen suoratoistopalveluun, kuten Netflixiin. En usko, että olen parisuhteessa. Olen niin omistautunut työlleni, että kahden jutun yhdistäminen voisi olla vaikeaa.”


KOMMENTTI

sinä olisit valmis treenaamaan harrastustasi viikossa? Olisitko valmis jatkamaan, vaikka sinuun ei heti uskottaisi?

KUINKA MONTA TUNTIA

Uskon, että intohimostaan ammatin tehneitä yhdistää päättäväisyys, pitkäjännitteisyys ja halu kehittyä. He ovat hioneet tanssiliikkeitään tai jalkapallopotkujaan vielä silloin, kun muut ovat jo lähteneet kotiin. He ovat valokuvanneet tai laulaneet satoja tunteja ja rohkaistuneet pyytämään palautetta. Keneltä sinä voisit saada tukea haaveesi toteuttamiseen? Päätoimittaja Mari Karsikas, Trendi & Lily


TAKAISIN SISÄLTÖÖN

VISIO 3

ROHKEUS


Yrittäjyys on rohkeutta ja uudenlaiset työt vaativat uusia taitoja. Kun opettelet kiinnostavia juttuja, voit samalla päätyä suuntaan, jolla yllätät itsesikin. Puolet alle 20-vuotiaista nuorista ei edes haluaisi yhtä tiettyä 1 ammattia  . He haaveilevat pääsevänsä tekemään monia erilaisia töitä. Myöskään yrittäjänä ei ole pakko valita vain yhtä unelmaa. MAAILMA MUUTTUU VAUHDILLA,

Joogaopettaja Matilda Mannström sai läheisiltään rohkeutta suunnata kohti uutta tavoitetta, omaa korumerkkiä. Pian häntä kutsuttiin mediassa Suomen kiinnostavimmaksi korusuunnittelijaksi. Nyt Matildan koruja on nähty Linnan juhlissa ja muotikuvissa.Matilda Mannström, 25:

ROHKEUS lahjaksi joka synttäreillä nuoresta saakka, mutta en ollut koskaan tavannut kultaseppää. Vuonna 2014 olin reissussa. Törmäsin brittiläiseen korusuunnittelijaan Nathalie Melvilleen. Aloimme jutella. ’Mieti, jos sinäkin alat joskus suunnitella koruja’, hän sanoi minulle. ”OLIN TOIVONUT KORUJA

En ollut ikinä ajatellut, että sellaistakin työtä voisi tehdä. Siihen aikaan työskentelin joogaopettajana joogastudiossa, jota olin ollut perustamassa. Silti jo puolen vuoden kuluttua aloitin korualan opinnot. Valmistuttuani perustin korumerkkini Mannström Jewelleryn.


Minulta on kysytty, mistä sain rohkeutta hypätä uudelle alalle, jota monet muutkaan eivät tunne. Järkeilin, että vaikka epäonnistuisin, voisin korkeintaan tuhlata hieman aikaa. Oppisin kuitenkin uutta. Liian tarkoilla suunnitelmilla jännittävimmät polut jäävät helposti väliin.


Usein rohkeutta saa imettyä parhaiten muista ihmisistä. Minulle tärkeä tuki on siskoni Amanda. Kun juttelemme, hän ei kerro suoraan mielipiteitään vaan kysyy minulta kysymyksiä. Vastaillessa ajatukseni kirkastuvat.” Työ käytännössä ”Työskentelen omassa korupajassani. Käytän kierrätettyä kultaa ja hopeaa ja hyödynnän yli jääneet materiaalit uusissa töissä. Haluan myös, että käyttämäni timantit ovat eettisiä. Pajalla vierähtää kerralla neljästä kymmeneen tuntia. Välissä pidän usein pitkän lounastauon ja käyn syömässä ystävieni tai äitini kanssa. Toisinaan menen illalla opettamaan joogaa.”


Paras hetki yrittäjänä ”Alkuvuodesta 2019 pystyin lähtemään tiimini kanssa Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin kuvaamaan uutta mallistoani. Se oli minulle iso etappi sekä rahallisesti että henkisesti.


Lopulta yrittäjän pitää olla rohkeasti myös tyytyväinen: tällainen työ tuli tehtyä, ja nyt se on valmis. Minä olin pitkään epävarma tekemisistäni. Viimein pystyn olemaan aidosti ylpeä saavutuksistani.” Tulevaisuus ”Minulla ei ole haaveita siitä, kuka julkkis nähtäisiin koruissani. Eniten iloa saan siitä, että korujani fiilistelevät tavalliset ihmiset. Varsinkin monella pojalla kädet tärisevät, kun he tulevat noutamaan valmista kihlasormusta. En halua suunnitella elämääni puolta vuotta pidemmälle. Tiedän, että tulen tekemään ihania juttuja. Minun ei tarvitse vielä tietää, mitä ne ovat.”


KOMMENTTI

sitä, etteikö tiukassa paikassa myös pelottaisi. Rohkeutta on, että epävarmuuksista huolimatta antaa aivojensa toimia. ROHKEUS EI TARKOITA

Rohkeus ja itsevarmuus eivät ole synnynnäisiä ominaisuuksia. Kyse on enemmin ajatusmalleista. Matildan tavoin kannattaa miettiä, mitä pahimmillaan voi käydä, jos jokin juttu epäonnistuu. Usein pahinkaan mahdollisuus ei ole oikeasti kovin paha – eli kannattaa vain yrittää. Viestintäjohtaja Taru Jussila, Suomen Yrittäjät


TAKAISIN SISÄLTÖÖN

VISIO 4

VÄLITTÄMINEN


Yrittäjyys on välittämistä YMPÄRISTÖN TILAN PARANEMISTA

lähitulevaisuudessa pitää erittäin toivottavana asiana valtaosa, 63 2 prosenttia, suomalaisista nuorista  . Ehkä sinäkin olet ryhtynyt syömään enemmän kasvisruokaa tai hankkimaan vaatteita kirppikseltä? Yrittäjäksi ryhtyminen on yksi mahdollisuus toimia paremman tulevaisuuden hyväksi. Marjaana ja Annamari Jukkolasta tuli ensin vegaaneja. Sitten pohjanmaalaisten siskosten yritys MÖ sai Kaurajogunsa kotikeittiön testikattiloista sukutilan meijeriin ja ihmisten ostoskoreihin.


MĂ– Foodsin perustajat Marjaana (vasemmalla) ja Annamari Jukkola.


Marjaana Jukkola, 25:

VÄLITTÄMINEN kiinnostuin vastuullisesta kuluttamisesta ja kasvisruuasta. Lopulta ryhdyin vegaaniksi. Sain houkuteltua mukaan siskoni Annamarin. Erityisesti hänen kohdallaan muutos oli iso, sillä siihen aikaan hän työskenteli maidon tuotekehityksen parissa.

”PARI VUOTTA SITTEN

Minusta alkoi tuntua siltä, että myös työni pitäisi olla oikeasti merkityksellistä. Annamari tunsi samoin. Eräänä päivänä meitä ahdisti niin, että unohduimme pitkäksi ajaksi kadulle juttelemaan siitä, mitä voisimme tehdä paitsi ympäristön hyväksi myös omalle tulevaisuudellemme.


Keksimme, että yrittäjyys olisi ratkaisu. Olemme kotoisin maitotilalta Lohtajalta Pohjanmaalta. Saimme ajatuksen: alamme valmistaa omaa kaurapohjaista jogua. Aluksi testasimme makuja Annamarin keittiössä, sitten meijerissä. Nyt joguamme saa kaupoista. Se, että välitämme ympäristöstä, näkyy kaikessa mahdollisessa. Jos menemme maistattamaan tuotteitamme, mukanamme on tavallista ekologisemmat kertakäyttöastiat.”


Työ käytännössä ”Meille on remontoitu sukumme maitotilalle Lohtajalle oma kaurameijeri. Annamari vastaa uusien makujen ideoinnista ja siitä, että tuotanto pyörii. Minä olen suunnitellut pakkaukset ja rakennan brändiämme. Ennen kuin olimme puhuneet ideastamme suvullemme, mietimme, aiheuttaako se ihmisissä harmia. Kerroimme rohkeasti, miksi haluaisimme tehdä jogua kaurasta. Sanoimme, että elämäntapamme on muuttunut ja arvot samalla. Saimme heti tuen.” Paras hetki yrittäjänä ”Poikaystäväni äiti oli matkalla Afrikassa. Hän jutteli reissukaverinsa, suomalaisen


naisen, kanssa, jota ei tuntenut. Äiti kertoi naiselle yrityksestämme. Nainen vastasi, että syö joguamme joka päivä. Tarina lämmitti!” Tulevaisuus ”Haluaisimme tehdä kaurasta kaikkea mitä maidostakin tehdään. Aina, kun kuulen uudesta kasvipohjaisesta tuotteesta, ajattelen, että vitsi, nuokin ovat lähteneet mukaan, hienoa!”


KOMMENTTI

ON HELPOMPI HYPÄTÄ

tuntemattomaan ystävän tai sisaruksen kanssa kuin yksin – oli kyse sitten yrityksen perustamisesta tai vaikka uuden somekanavan valloittamisesta. Tämä trendi näkyy vahvasti YouTubessa ja podcasteissa. Uskon, että yhteistyön taikaan perustuu monen sometähden suosio. Toisen kanssa uskaltaa olla ehkä vähän rohkeampi versio itsestään, ja tekeminen on tietty hauskempaa yhdessä. Se välittyy myös ulospäin! Päätoimittaja Päivi Lehtomurto, Demi & Tube


TAKAISIN SISÄLTÖÖN

KOHTI UNELMIA


Älä pelkää yrittäjyyttä! Taru Jussila Viestintäjohtaja, Suomen Yrittäjät


olimme studiolla kuvaamassa Demin treenijuttuja. Minä olin oman yrittäjäurani alkutaipaleella. Vuotta aiemmin olin perustanut oman media-alan yritykseni. Kyllä minuakin pelotti tosi paljon! Kaikki meni kuitenkin hyvin.

12 VUOTTA SITTEN

Nykyisin työskentelen Suomen Yrittäjissä. Se on järjestö, joka ajaa yrittäjien etua ja puskee Suomesta mahdollisimman hyvää maata toimia yrittäjänä. Erityisen iloinen olen siitä, että yrittäjyys kiinnostaa myös naisia. Uusyrityskeskukset auttavat ihmisiä, jotka suunnittelevat yrityksen perustamista. Vuonna 2018 keskuksien asiakkaista lähes puolet oli naisia. Lähes puolet on paljon, sillä tällä hetkellä yrittäjistä vain kolmannes on naisia.


Tulevaisuudessa yhä useampi nainen ryhtyy siis todennäköisesti rohkeasti yrittäjäksi. 12 vuotta sitten Demin kuvauksissa oli mallina yläasteikäinen tyttö. Hänellä oli mahtava kokeilemisen meininki jo silloin. Lukiossa hän kirjoitti keittokirjan. Sen jälkeen hän opiskeli joogaopettajaksi ja oli mukana perustamassa joogastudiota. En ole yllättynyt, että hänestä tuli lopulta yrittäjä kahdelle alalle. Hän on aiemmin esitelty Matilda Mannstöm, Mannström Jewelleryn perustaja. Sinäkin voit olla oman elämäsi Matilda. Ei yrittäjyys sovi jokaiselle, eikä välttämättä kaikkiin elämänvaiheisiin, mutta ei sitä kannata pelätäkään. Jos niin haluaa, suuntaa voi vaihtaa yrittäjänäkin.


Töissä saa olla kivaa! Mari Karsikas Päätoimittaja, Trendi & Lily


tätä: Mitä tekisit työksesi, jos saisit valita ihan vapaasti? Jos sinun ei tarvitsisi miettiä rahaa, läheistesi toiveita tai menneitä valintojasi. Kenen kanssa silloin työskentelisit? Mitä tekisit päivisin, jotta voisit lähteä ainakin useimmiten hymy huulilla kotiin?

PYSÄHDY HETKEKSI MIETTIMÄÄN

Kysymys on tärkeä, sillä vietämme töissä kolmasosan päivistämme. Onnellisuuden kannalta ei ole täysin yhdentekevää, miten töissä viihtyy. Jokaisen, niin nuoren kuin aikuisenkin, kannattaisi välillä pysähtyä ja miettiä, tekeekö elämässään niitä asioita, joita oikeasti haluaa. Vai onko suurista ratkaisuista vahingossa päättänyt joku toinen, kuten vanhempi, ystävä tai sattuma?


Jos huomaat, etteivät nykyiset tavoitteesi vastaakaan todellisia haaveitasi, vaihda suuntaa. Vauhdin ei tarvitse olla nopea. Jo yksikin pieni muutos tai päätös voi lisätä onnea. Kun tekee sitä, mitä rakastaa, se näkyy. Ja onnellinen ihminen levittää onnea myös ympärilleen.


Tärkeintä on tarttua toimeen! Päivi Lehtomurto Päätoimittaja, Demi & Tube


muuttolintujen ja tutun maiseman? Saavatko tulevat sukupolvet kokea neljä vuodenaikaa? Huoli maapallon tulevaisuudesta on 3 suuri – ainakin nuorilla.  Myös me Demin toimituksessa olemme saaneet satoja huolestuneita, vihaisia ja turhautuneita viestejä aiheesta. Miksi aikuiset eivät ota ilmastonmuutosta vakavasti? Miksi päättäjät eivät tee tarpeeksi? MITEN KÄY JÄÄKARHUJEN,

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä vastuu on tietysti päättäjillä, mutta kaikkia meitä tarvitaan. Ahdistusta voi helpottaa sillä, että ryhtyy toimeen. Jokainen voi esimerkiksi vähentää lentämistä ja jättää turhat ostokset kauppaan. Mutta mitä jos menisit vielä pidemmälle ja tekisit maailman parantamisesta ammatin?


Maapallo tarvitsee rohkeita tekijöitä ja luovia ideoita. Ehkä perustat kesäkahvilan, joka saa mökkipaikkakuntasi hurahtamaan vegaaniherkkuihin. Ehkä keksit puhelinsovelluksen, jonka avulla suomalaiset innostuvat kierrättämään. Mitä sankaritekoja oma unelmiesi yritys tekisi?


L채hteet 1. Demin j채ttigallup ammatinvalinnasta, kev채t 2019. 2. Myllyniemi, Sami (toim.) 2016: Katse tulevaisuudessa. Nuorisobarometri 2016. Valtion nuorisoneuvoston julkaisuja nro 56, Nuorisotutkimusseuran verkkojulkaisuja, nro 111, Kentt채. 3. Nuoret ja vaikuttaminen -tutkimus, Sanomalehtien Liitto / Kantar TNS, 2019.


TAKAISIN SISÄLTÖÖN

Inspiroiduitko? Mitä seuraavaksi? Jäitkö kaipaamaan lisätietoa? Onko sinulla hyvä idea mutta et tiedä, miten voisit ryhtyä yrittäjäksi? Löydät lisätietoa yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta osoitteesta omaduuniparasduuni.fi