Page 26

26

Yrittäjäsanomat

Minä olen tällä hetkellä ainut merkittävä yksityinen toimija Outokummun matkailussa. Muita ei ole.

kymmeniätuhansia kävijöitä, vaikka sade vihmoi ja lämpötila kieppui pitkään noin kymmenessä asteessa. Sandman on päättänyt, ettei hän enää ennakoi tulevia kävijämääriä. – Jopa viidennes matkakohteissa teki viime kesänä tappiota edellisvuoteen nähden. Me emme tehneet tappiota, mikä kertoo minulle siitä paineesta, joka on ylöspäin. Se riittää minulle, hän sanoo katsoen alas valuneiden pilottiaurinkolasiensa yli. Taivasalla olevan leikkialueen vieressä on vanha varastorakennus, jossa on Lasten Kaivoksen sisätilat. Rakennuksen lattia on hiekan peitossa kauttaaltaan. Suomen suurin hiekkalaatikko, Sandman esittelee. Hiekan tilalle piti aluksi tulla kivituhkaa, mutta rakennusmiehet ennättivät vahingossa kipata hiekkaa jo puoleen tilaan, joten hiekkaa levitettiin lopulta koko alueelle. Ex tempore, kuten Sandmanin tyyliin sopii. Seinillä on kuvia vuorenhaltijoista, jotka tarinan mukaan elävät Outokummun sisällä. Maalausten tekijä löytyi sekin ex tempore: lukion matematiikan tunnilta. – Näin yhden tytön piirtelevän taitavia kuvia vihkoonsa, joten kysyin, että haluaisiko hän piirtää Lasten Kaivokselle. Hän suunnitteli myös logon, Sandman kertoo.

1

Vastuussa unelmista Kukaan muu ei voi toteuttaa unelmiasi. Täytyy uskaltaa ottaa se seuraava askel.

Ideointia kaupunginjohtajan kanssa Outokummun kummun päältä avautuvat avarat maisemat. Metsää riittää horisonttiin saakka. Joensuuhun on matkaa 40 kilometriä, Kuopioon 80, Kolille 57 ja EU:n itärajalle 120 kilometriä, kyltti opastaa. – Sijainti Joensuun ja Kuopion välissä on hyvä, asiakkaita tulee molemmista päistä, Sandman kertoo. Ulkomaisia matkailijoita käy harvakseltaan. Venäläisille paikka on liian sisämaassa, Sandman arvioi, ja muut eivät edes tiedä paikasta. Selkeää matkailun vetonaulaa ei Kolin lisäksi ole lähellä. Matkailualan yrittäjäksi ajautuminen on Sandmanin kohdalla toisaalta hyvin ymmärrettävää. Hänen vanhempansa ovat tehneet koko työuransa alalla. Isä oli pitkään töissä Silja Linella, joten Sandman tuntee Ruotsin-laivat läpikotaisin. Matkojen myötä alitajuntaan on myös syntynyt vahva mielikuva siitä, millainen on hyvä matkailukokemus. Lasten Kaivoksen yrittäjyys toi Sandmanille kutsun hallituksen jäseneksi kaupungin omistamaan Matkakumpu Oy:hyn. Jos hän epäilee, että on jäävi tekemään joitain päätöksiä, hän menee kokoushuoneen ulkopuolelle odottelemaan. Neljä vuotta Outokummussa asunut Sandman on ennättänyt uppoutua pikkukaupungin politiik-

Lasten Kaivoksen leikkivälineet ovat pienoismalleja oikeasta Vanhasta kaivoksesta. Kasimir Sandman kurkistaa rinnerikastamon aukosta.

2

Iloisella mielellä

Matkailu on hyvän mielen ala, jossa iloinen asiakas toivoo kohtaavansa iloisen asiakaspalvelijan.

kaan polviaan myöten. Kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen on hänen läheisimpiä työtovereitaan. – Tässä vaiheessa tittelit ovat jo hävinneet. Meillä on Pekan kanssa hyvin samanlaiset näkemykset Vanhan kaivoksen kehittämisestä. Haluamme kehittää aluetta aktiviteettien kautta, Sandman kertoo.

Outokummun matkailun kärjessä Jo heti ovella on vastassa kylmänkostea ilma ja luolan tympeä haju. Olemme suoraan Vanhan kaivoksen kummun alla. Maata on pään päällä noin 80 metriä. Katosta tihkuu vettä. Tunnelin varteen pysäköityjä poraus- ja lastauskoneita ei ole käytetty vuosikausiin. – Valaistuksen voisi laittaa uusiksi ja tänne voisi asentaa ääniefektejä porauksesta, Sandman suunnittelee. Vanhan kaivoksen museo- ja matkailutoiminta on tällä hetkellä Outokummun kaupungin omistuksessa, mutta se on määrä siirtää yksityiselle toimijalle muutaman vuoden päästä. Sandman pystyy kärkkymään paikkaa aitiopaikalta. – Minä olen tällä hetkellä ainut merkittävä yksityinen toimija Outokummun matkailussa. Muita ei ole, hän toteaa. Vanhan kaivoksen tuottama liiketoiminta on samaa luokkaa Lasten Kaivoksen kanssa, joten

3

Tee yhteistyötä

Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa lisää mahdollisuuksia menestyä ja antaa intoa omaankin työhön.

vastuu ei olisi Sandmanille ollenkaan liian iso pala purtavaksi. Sandmanilla on myös suunnitelmia Lasten Kaivoksen laajentamiseksi, mutta hän haluaa pitää ne vielä omana tietonaan. – En uskalla sanoa tarkemmin, koska kaikki tapahtuu niin ex tempore, hän nauraa. Sandman paljastaa kuitenkin hakeneensa opiskelemaan taloutta ruotsinkieliseen kauppakorkeakouluun Hankeniin. Jos ovet ensi syksynä avautuvat, Sandman aikoo hoitaa yritystään kuten ennenkin, vaikka viettäisi fyysisesti paljon aikaa Helsingissä ja Viitostiellä.

Kasimir Sandman Ikä: 20. Koulutus: Ylioppilas Outokummun lukiosta vuonna 2015. Ura: Lasten Kaivoksen yrittäjänä vuodesta 2014. Sitä ennen jakoi opiskelujen ohessa lehtiä Joensuun Ykkösjakelut Oy:llä ja Helsingin JakeluExpert Oy:llä. Perhe: Neljä sisarusta, äiti ja isä.

Yrittäjäsanomat 5/2016  

Yrittäjäsanomat 5/2016