Page 18

18

Yrittäjäsanomat

yrittäjät.fi

Visedon toimitusjohtajan Kimmo Rauman mielestä hyvä tuotekehitys on yrityksen tärkein tulevaisuuden tekijä.

Tärkeintä on tuotekehitys Virheitä ei kannata tuotekehityksessä pelätä. Jokainen virhe kehittää osaamista, kunhan se jälkeenpäin käydään läpi, sanoo Visedon toimitusjohtaja Kimmo Rauma. Mitä tarvitaan hyvään tuotekehitykseen?

Miten tuotekehitysprosessi teillä etenee?

Osaava tiimi ja riittävä resursointi ajallisesti, rahallisesti ja henkilöstön osalta. Firmalla täytyy myös olla selkeä strategia, joka pohjaa siihen, mitä markkinat tarvitsevat. Muuten insinöörit keksivät hyviä ideoita, mutta niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä myytävissä olevan tuotteen kanssa.

Siihen vaikuttaa moni asia. Markkinointi selvittää asiakkaidemme tarpeita ja ideoita. Markkinaanalyysi katsoo kenttää yleisellä tasolla. Yrityksen strategiasta katsotaan, halutaanko muuttaa yrityksen suuntaa. Kustannustasoa seurataan myös tarkasti. Sitten on omia ideoita. Kaikki tuodaan yhteen ja saadaan pussillinen tuotekehitystarpeita ja ideoita, jotka lajitellaan järjestykseen tiettyjen kriteerien mukaan. Katsomme, mitkä on pakko tehdä esimerkiksi uusien säädösten takia ja missä ideoissa on suurin potentiaali kasvattaa firman tulosta. Se on hyvin pragmaattista työtä. Ei sitä tehdä millään fiiliksellä.

Mistä tuotekehitys lähtee liikkeelle? Yksi aika spesiaali lähtökohta on, että on joku keksintö, joka voi muuttaa markkinoita täysin. Tyypillisin ideoinnin lähtökohta on kustannuspaine. Kun markkinat ovat tyytyväisiä tuotteeseen, kilpailu on kovaa ja kustannuksia pitää saada koko ajan alas. Se on normaalia tuotekehitystyötä. Kolmantena kannustimena ovat erilaiset poliitikkojen asettamat avustukset tai pakotteet, jotka muuttavat koko kenttää. Neljäs lähtökohta on asiakkaiden tarpeet.

Miten tuotteiden kehittäminen ja parantelu eroavat toisistaan? Niissä on eri aikajänne ja eri kriteerit. Uuden tuotteen kehittä-

Visedo Oy

misen aikajänne on 2–4 vuotta ja vanhojen päivitysprojektit kestävät alle vuoden. Virheet pitää toki korjata nopeammin.

tyytyväisiä asiakkaita. Sitä kautta varmistetaan liikevaihdon kasvu.

Missä vaiheessa tuote viedään asiakkaalle?

Kyllä siihen pitää laittaa paljon. Meillä se on ihan ylivoimaisesti suurin kuluerä. Ainakin tällaisessa teknologiayhtiössä tuotekehityksellä luodaan yhtiön tulevaisuus.

Me valitsemme aina tuotteelle avainasiakkaan, jolle se tehdään. Avainasiakas antaa palautetta ja saa hyvin aikaisessa vaiheessa testiin prototyyppejä. Näin meillä pysyy mielessä se, ettemme tee tuotetta itsellemme, vaan jollekin asiakkaalle. Se on ollut aina tärkeää meille.

Mitkä ovat tässä toimintatavassa suurimmat edut? Kun tuote on valmis, sille on heti asiakas. Toinen etu on se, että tuote varmasti täsmää sen asiakkaan tarpeeseen. Riskinä tietysti on, että valittu asiakas poikkeaa paljon muista asiakkaista. Tässä vaiheessa, kun emme ole maailman markkinajohtaja, on tärkeämpää, että meille tärkeät asiakkaat ovat

Kimmo Rauma on sähköisiä ajoneuvojärjestelmiä ja uuden sukupolven taajuusmuuttajia kehittävän ja valmistavan Visedon toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Visedo kehittää ratkaisuja erityisesti työkoneisiin ja muihin vaativiin käyttökohteisiin. Lappeenrannassa toimiva yritys on perustettu vuonna 2009. Yhtiö osti tammikuussa alankomaalaisen Electric Power Conversionin.

Miten paljon tuotekehitykseen pitää satsata rahaa?

Miten voidaan välttää virheitä? Virheitä ei pidä yrittää välttää. Pitää tehdä paljon ja nopeasti. Jokaisessa virheessä on se hyvä puoli, että se kehittää osaamista. Yksikään virhe ei ole turha, kun se käydään läpi. Jos käy suunnittelemaan toimintaa niin, ettei tehdä virheitä, se tuote ei tule ikinä markkinoille.

Mikä on ollut sinulle yllättävä oppimisen paikka?

sitä historiaa, mikä jollain tuotteella on. Mekin teimme mielestämme hyvän keksinnön ja teimme siitä tuotteenkin. Sitten huomasimme, että siihen oli syynsä miksi muut tekevät sen maailmalla jollain tietyllä tavalla. Kannattaa kunnioittaa historiaa. Aiemminkin on ollut fiksuja ihmisiä tekemässä niitä valintoja.

En ole ollut mukana alan kehityksessä alusta asti, joten olen huomannut, ettei kannata ylenkatsoa

Pekka Leiviskä toimitus@yrittajat.fi

yrittäjä vinkkaa Yrittäjä vinkkaa -palstan edellinen teema oli kilpailutilanne ja siitä selviytyminen.

1

Hoida oma tonttisi Kehitä itseäsi ja opi muilta. Näin varmistat oman menestyksesi. Kun oman tonttinsa hoitaa mahdollisimman ammattimaisesti, puskaradio toimii ja asiakaskunta vankistuu, toteaa yrittäjä Laura Lehtilä.

2

Ole aktiivinen Kilpailutilanne pitää yrittäjän hereillä ja kannustaa jatkuvaan kehittämistyöhön. Kehitä aktiivisesti muun muassa tuotteita, asiakassuhteita sekä brändiä, neuvoo yrittäjä Riikka AliLekkala-Toivo.

3

Etsi täyttymätön tarve Mieti kilpailun sijaan sitä, mikä erottaa sinut muista ja keskity siihen. Ajattele laatikon ulkopuolelta ja yritä löytää se asiakkaiden tarve, mikä ei ole vielä täyttynyt, vinkkaa yrittäjä Aksel Junkkila.

4

Pidä kiinni asiakkaista Kilpailussa pärjätäkseen yrittäjä tarvitsee asiakkaitaan. Kaikkea ei voi tehdä, mutta pitää pystyä tekemään riittävästi, että saa asiakkaat tulemaan ja pysymään, sanoo yrittäjä Wille Mäkelä.

johannes wiehn

Yrittäjä vinkkaa -sarja ilmestyy verkossa aina keskiviikkoisin.

Yrittäjäsanomat 5/2016  

Yrittäjäsanomat 5/2016