Page 1

n e n i na 4/2013

YRITTÄJÄNAISTEN JÄSENLEHTI 7€

Liittokokouspäivät Seinäjoella

P irkko n e n i ä l ä äm H vuoden valtakunnallinen yrittäjänainen


Yrittäjä, autamme sijoittamisessa, jotta sinä voit keskittyä olennaiseen. LähiTapiola Private Banking keskittyy aina olennaiseen -asiakkaan etuun. Seuraamme sijoitusmarkkinoita tiiviisti ja luomme tuotteita vain aitoon tarpeeseen. Instituutiosijoittajat arvioivat LähiTapiola Varainhoito Oy:n parhaaksi* pohjoismaisissa SFR- ja Prospera -tutkimuksissa.

Ilkka Tuominen Myyntijohtaja LähiTapiola Private Banking

Palveluntarjoajat: Säästöhenki- ja sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. Pankkipalvelut, arvopaperivälitys ja sijoitusneuvonta: LähiTapiola Pankki Oy. Sijoitusrahastot ja omaisuudenhoito: LähiTapiola Varainhoito Oy. Palveluntarjoajat ovat osa asiakkaiden 100-prosenttisesti omistamaa LähiTapiola-ryhmää. *SFR Scandinavian Financial Research ja TNS Sifo Prospera (2012).


4/2013

nainen

Tässä numerossa LEHDEN TOIMITUS Suomen Yrittäjänaiset Kaisaniemenkatu 1 B a 74 00100 Helsinki Puh. 040 522 2252 www.yrittajanaiset.fi PÄÄTOIMITTAJA Heli Järvinen heli.jarvinen@yrittajanaiset.fi TOIMITUSSIHTEERI Juttuvinkit ja valmis aineisto Marjukka Parmes marjukka.parmes@yrittajanaiset.fi TOIMITUSNEUVOSTO Seija Estlander Heli Järvinen Marjukka Parmes Johanna Ratia Irina Siltanen Raija Tuominen TOIMITTAJA Seija Estlander Viestintätoimisto Estlander viestintatoimisto.estlander@ kolumbus.fi TAITTO Sinikka Jönsson Vinttikonttori Oy sinikka.jonsson@vinttikonttori.fi ILMOITUSVARAUKSET Markkinointi Tuuli T:mi Puh. 040 824 3820 raija.kivinen@markkinointituuli.net MEDIAKORTTI www.yrittajanaiset.fi KIRJAPAINO Punamusta Oy ISSN 0356-5254 (painettu) ISSN 2324-089X (verkkojulkaisu) JAKELU 9 000 kappaletta jäsenistölle, päättäjille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille Suomen Yrittäjänaiset SYN on valtakunnallinen etujärjestö, joka ajaa yrittäjänaisten taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja. Yrittäjänainen-lehti ilmestyy vuonna 2014: 26.2., 15.5., 15.9., 26.11. Löydät meidät myös Facebookista: yrittäjänaiset Yrittäjänaiset on nyt myös Twitterissä

Puheenjohtajan ja toimitusjohtajan terveiset 5 Liittokokouspäivät Seinäjoella 6

YRITT

nainen 4/201

ÄJÄN

AISTE

N JÄ SEN

LEHT

I 7€

3

Liittok Seinäjookouspäivät ella

Pirkko Hämäläinen vu

oden valtaku yrittäjä nnallinen nainen

Kannessa Pirkko Hämäläinen Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

a n a Teem yrittäminen ja

Vuoden valtakunnallinen yrittäjänainen 8 Pirkko Hämäläinen Tähtäimessä kansainväliset markkinat

Hyödynnä jäsenedut 10 Yrittäjänaiset Italiassa 12

sosiaaliturva

Yrittäminen Arja Syynimaa 13

Kukkakauppias pärjää ammattitaidolla

Talouskatsaus Petri Malinen 15 Taas on tilinteon aika

Yrittäjä, pidä huolta myös itsestäsi 16 Yrittäjänaiset ovat innostuneita ja ylpeitä työstään 17

Heikoollenkki toi vahvan miesnäkökulman estradille Seinäjoella.

Kentän kierros Leena Norri 18 Hyvä henki ja ohjelma innostavat jäseniä Kentän kuulumisia 19

Yrittäjänainen ilmestyy neljästi vuodessa

Miloff Ballet hurmasi balettiesityksellään yleisönsä Seinäjoella.

Suomen Yrittäjänaisten julkaisema Yrittäjänainen ilmestyy neljästi vuodessa. Lehden painosmäärä on 9 000 kappaletta.

Lehden ilmestymis- ja aineistopäivät vuonna 2014 Numero 1 ilmestyy 26.2. Teemana kauneus, terveys ja hyvinvointi. Jutut 13.1. ja ilmoitusten varaukset 17.1. Numero 2 ilmestyy 15.5. Teemana design. Jutut 24.3. ja ilmoitusten varaukset 7.4. Numero 3 ilmestyy 15.9. Teemana markkinointi, viestintä ja valmennus. Jutut ja ilmoitusten varaukset 11.8. Numero 4 ilmestyy 26.11. Teemana yrittäminen ja sosiaaliturva. Jutut 13.10. ja ilmoitusten varaukset 20.10.

Yrittäjänaisten uusi hallitus s. 7

Mainostaja tavoittaa lehdellä tarkkaan kohdennetusti kaikki etujärjestön jäsenet, yhteistyökumppanit ja päättäjät. Klikkaa itsesi mainoksia koskevaan mediakorttiin osoitteessa www.yrittajanaiset.fi kohdasta Yrittäjänainen-lehti.

3


Liike-elämän tuulissa kannattaa tarttua tarjoukseen.

Soneran yritysasiakkaana: • Puhut, viestittelet ja surffaat samaan kiinteään kuukausihintaan Suomessa, pohjolassa ja Baltiassa. Eli budjetti pitää. • Käytössäsi on luotettava verkko, josta suuri osa huippunopeaa 4G:tä. • Olet tutkitusti tyytyväisten yritysasiakkaiden joukossa. Edullinen 4G-puhelin suurella näytöllä. Järjestelmäkamera taskussasi.

Lumia 625

7

66 €/kk

24 kk sop. ALV 0 %

Lumia 1020

2097 €/kk

24 kk sop. ALV 0 %

Sopiva Yritys 1000 -paketti sisältää • 1000 min puhetta • 1000 teksti- ja/tai kuvaviestiä • supernopean netin • käytön pohjolassa ja Baltiassa

Vain yritysasiakkaille. Hanki omasi: www.sonera.fi/yritys/tarjous • Sonera Kaupat ja Soneran valtuuttamat yrityskauppiaat • soita numeroon 0800 134134


TOIMITUSJOHTAJAN TERVEISET

P UHE E NJOHTAJAN TE RV E IS E T

Iso kiitos ja menestystä jatkoon!

Reipasta vauhtia tulevaan!

Suomea ja sen taloudellista kestoa on koeteltu aina, eivätkä maamme ongelmat ratkea Euroopasta tai muualta maailmasta mallia ottamalla. Kotimaisella kulutuksella on Suomessa merkittävä rooli, eikä näköpiirissä ole uutta teollisuudenalaa, joka loisi vauhtia kansantalouteen. Siksi finanssikriisin, puhalluksen, haavat eivät parane kädet ristissä toivomalla. Valitettavasti budjetin miljardiluokan vajetta yritetään nyt tilkitä väärää tahoa kurittamalla. Yrittäjien verotaakka kasvaa, eikä hallitus ole ottanut kuuleviin korviinsa mm. Yrittäjänaisten ehdotuksia vanhemmuudenkustannusten tasaamisesta tai alviin liittyvistä ehdotuksista. Tulevaisuudessa tullaan kysymään niin yrittäjien kuin valtiovallan kykyä sopeutua niukkeneviin aikoihin. Samoin se saattaa edellyttää myös liittomme toiminnan sopeutumista uuteen tilanteeseen vähenevän yrittäjäkunnan myötä. Liittomme toiminnan ydin, paikalliset yhdistykset ovat monipuolisuudessaan suuri rikkaus suomalaisten yrittäjäasioiden eteenpäin viemisessä. Erilaisuus on mahdollisuus silloin, kun se yhdessä hyväksytään ja yhteiset tavoitteet pidetään. Suomi etunenässä on näyttänyt esimerkkiä naisten aseman parantamiseksi kaikilla yhteiskunnan aloilla. Puheenjohtajakauteni päättyessä rohkenen asettaa toivoni suomalaisiin naisiin sekä oman järjestömme että muidenkin yhteiskunnan osa-alueiden eteenpäin viejinä. Jätän niin hallinnollisesti kuin luottamushenkilöorganisaatioltaan uudistuneen, jäsenmäärältään huikeasti kasvaneen, taloudellisesti vankan ja hyvin hoidetun, sekä vahvaksi kansalliseksi vaikuttajayhteisöksi kasvaneen liittomme tuleville tekijöille hyvillä mielin. Suuntaan kiitokseni jokaiselle jäsenellemme ja toivotan Suomen Yrittäjänaisille Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2014 sekä jatkuvaa menestystä!

Tämä vuosi on ollut Yrittäjänaisten edunvalvonnassa puhdas pyörre. Kansalaisaloitteemme vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta sai kokoon 110 kansanedustajan tuen sekä yli 100 juttua painettuun ja sähköiseen mediaan. Syksyllä olemme luennoineet ongelmasta niin puolueiden, ay-liikkeen, opiskelijajärjestöjen kuin elinkeinoelämänkin parissa. Ja vauhti jatkuu: tavoite on saada tiukempia kirjauksia ja vaatimuksia uudistuksesta tuleviin eduskuntavaaleihin arvonlisäveron alarajan nostoa ja yrittäjän sosiaaliturvan parantamista unohtamatta. Nopeimmin vanhemmuuden kustannusten tasaamisen käsittely jatkuu työryhmässä, johon sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kutsui meidät mukaan. Vahvan edunvalvontatyön rinnalla toimisto on kokenut nuorennusleikkauksen. Tulin tänne kaksi vuotta sitten juniorina, mutta jo vuodenvaihteen jälkeen olenkin joukon seniori, kun pitkäaikainen ja kokenut toimistosihteerimme Marjukka Parmes suuntaa kohti eläkeaikaa, ja tilalle tulee Kaisa Hirn, jonka tavoittaa jatkossa osoitteessa toimisto@yrittajanaiset.fi. Hänen ja järjestösihteeri Anne Hedemäen kanssa luotsaamme toimintaa kohti uusia tyrskyjä. Ja mikä on luotsatessa, kun ruorissa on uusi kippari Seija Estlander, jolla on vankka kokemus niin yrittämisestä, järjestötyöstä ja etenkin edunvalvonnasta.

Heli Järvinen toimitusjohtaja

Kaarina Jokinen puheenjohtaja v. 2008–2013

5


LIITTOKOKOUSPÄIVÄT Te k s t i S e i j a E s t l a nde r Kuvat Outi Rantala, Seija Estlander

Ministeri kutsui Yrittäjänaiset neuvonpitoon

Kuva Seija Estlander

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kutsui Upea ohjelma, upea tunnelma Yrittäjänaiset keskustelemaan yhteisen pöydän ääreen Seinäjoen liittokokouspäivien ohjelmaa kiiteltiin heti tuoreeltaan tasokkaaksi aivanhemmuudenkulujen tasaamiseksi. Seinäjoen na kevennysosioita myöten. Tapahtumaan liittokokouspäivillä puhuneen Risikon lupaus osallistui noin 200 naista ja tilaisuuden järjestelyistä vastasivat yhteistyössä Seiräjäytti tunnelman kattoon heti kertarysäyksellä. näjoen Seudun Yrittäjänaiset ja SYN.

SYNin toimitusjohtaja Heli Järvinen ja sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.

Paula Risikon mukaan kunnat eivät pysty julkisen sektorin kautta yksin vastaamaan kasvavaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kysyntään. Lisäksi hän tähdensi osuvasti sitä, ettei julkisen ja yksityisen sektorin palveluja pidä asettaa vastakkain, sillä molempia tarvitaan. Yrittäjänaisten puheenjohtaja Kaarina Jokinen nosti myös tapetille naisvaltaisia aloja kalvavat vanhempainvapaakulut. Hän totesi Suomen alkaneen pohtia viime vuonna nuorten työllistymistalkoita. Jokinen totesi Yrittäjänaisten osallistuneen nuorten työllistymistalkoisiin erityisesti nuorten naisten pätkätöiden poistamiseksi. – Yrittäjänaisten kansalaisaloite vanhemmuudenkulujen tasaamiseksi sai taakseen reilut 20 000 allekirjoitusta, ja mikä parasta, asiaa tuki peräti 110 kansanedustajaa.

Seminaarin juonnoista vastasi Seinäjoen Seudun Yrittäjänaisten kunniapuheenjohtaja Ritva Haukkala. Hän totesi puheenjohtaja Pirkko Ranisen kanssa kiitosten ropistessa, että heillä pyritään kyllä tekemään hyvää, mutta priimaa pukkaa tulemaan. Liittopäivän ohjelmaan kuuluivat muun muassa kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäen tervehdyspuhe ja Merja Louhiveden valaisema pohjalaisen yrittäjänaisen tarina. Muita esiintyjiä olivat Liisa Seppälä, joka kertoi Pöyrööt-sarjakuvastaan ja johtaja Mikko Kiviluoma, joka puhui huvipuisto PowerParkista. Lisäksi sananvaltaa käytti myyntijohtaja Turkka Suo OP-Pohjolasta. Liittokokouksen puheenjohtajana toimi varatuomari Anita Rinkineva ja varapuheenjohtajana varatuomari Satu Ylisiurua-Hemminki.

n e n i ä l ä m ä H P irkko

Hämäläisen luotsaama Vuohelan Herkku on Hartolassa toimiva gluteenittomien tuoretuotteiden markkinajohtaja. Juttu energisestä tahtonaisesta ja hänen kasvuyrityksestään seuraavalla aukeamalla.

Kuva Seija Estlander

Kuva Outi Rantala

on vuoden yrittäjänainen

Seinäjoen voimanaiset vasemmalta: Satu Hankanen, Suvi Hakala, Marketta Alatalo, Anita Rinkineva, Merja Louhivesi ja Outi Rantala. Onnittelemassa SYNin Kaarina Jokinen ja OP-Pohjola-ryhmän Leena Päivärinta. Kukitettuna vuoden valtakunnallinen yrittäjänainen Pirkko Hämäläinen vieressään OP-Pohjolaryhmän Turkka Suo ja Terhi Wimmer.

6


LIITTOKOKOUSPÄIVÄT

r e d n a tl s E a j i e S

Yrittäjänaisten puheenjohtajaksi Yrittäjänaisten hallitus käyttää Liiton toimeenpanovaltaa ja hoitaa sen asioita. Hallituksen muodostavat puheenjohtaja, kahdeksan varsinaista jäsentä ja jokaiselle varsinaiselle jäsenelle valittu henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtaja, hallituksen jäsenet ja varajäsenet valitaan Liittokokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisen vuoden jälkeen hallituksen jäsenistä vaalissa neljä vähiten ääniä saanutta varsinaista jäsentä ja heidän varajäsenensä ovat erovuorossa ja sen jälkeen varsinaisista jäsenistä ja heidän varajäsenistään on vuosittain erovuorossa neljä.

Viestintäalan yrittäjä Seija Estlander valittiin Seinäjoen liittokokouspäivillä Suomen Yrittäjänaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Hän aloittaa kaksivuotisen pestinsä liiton varapuheenjohtajan paikalta ensi vuoden alusta. Seija Estlander on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja hänen kärkitavoitteitaan ovat Yrittäjänaisten edunvalvonnan tehostaminen, yrittäjäjärjestöjen välisen yhteistyön syventäminen ja jäsenmäärän kasvattaminen. – Edunvalvonnan pääsavottaan kuuluvat puolestaan yrittäjän sosiaaliturvan parantaminen, alvin alarajan nostaminen ja vanhemmuudenkulujen tasaaminen, Estlander painottaa. Uudella puheenjohtajalla on pitkä kokemus yrittäjänaisten toiminnasta ja hän on Helsingin Yrittäjänaisten jäsen. Taustaltaan hän on sekä tiedottaja että toimittaja. – Uskon, että minulla on reippaat eväät Yrittäjänaisten edunvalvontaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Takataskussani minulla on liiton veturilta vaadittavaa tietotaitoa, sydämenpaloa ja energiaa. Puheenjohtajan paikka tuli avoimeksi, kun nykyisen puheenjohtajan, Kaarina Jokisen, kolme kautta täyttyy vuoden lopussa.

Yrittäjänaisten hallituksen varsinaiset jäsenet. Edessä Raija Tuominen, Seija Estlander, Kerttu Helynen, Marja-Leena Magga ja Susan Äijälä. Takana Anne Väre, Paula Kajava, Sirpa Pii-Keinonen ja Tiina Koski.

Kuva Outi Rantala

Kuva Outi Rantala

Kuva Seija Estlander

Puheenjohtaja Seija Estlander, Helsingin Yrittäjänaiset ry Varsinaiset jäsenet Kerttu Helynen, Rovaniemen Yrittäjänaiset ry Paula Kajava, Koillismaan Yrittäjänaiset ry Tiina Koski, Forssan Seudun Yrittäjänaiset ry Marja-Leena Magga, Sodankylän Yrittäjänaiset ry Sirpa Pii-Keinonen, Keski-Suomen Yrittäjänaiset ry Raija Tuominen, Oulun Seudun Yrittäjänaiset ry Anne Väre, Mikkelin Yrittäjänaiset ry Susan Äijälä, Tampereen Yrittäjänaiset ry Varajäsenet: Sirpa Granholm, Nurmijärven Yrittäjänaiset ry Kaija Huttunen, Lahden Seudun Yrittäjänaiset ry Merja Loutti, Rauman Yrittäjänaiset ry Riikka Reunamo, Porin Yrittäjänaiset ry Irina Siltanen, Keski-Uudenmaan Seudun Yrittäjänaiset ry Jaana Sorvali, Espoon Yrittäjänaiset ry Pauliina Valtonen, Turun Yrittäjänaiset ry Raili Viljanen, Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset ry

Kuva Niina Stolt

SUOMEN YRITTÄJÄNAISTEN UUSI HALLITUS

Seija Estlander tahtoo antaa huutia naisten yrittämistä kampittaville esteille.

Säteilevät naiset Ritva Haukkala ja Tytti Ylöstalo, joka toivotti Porvoon Yrittäjänaisten nimissä kollegansa tervetulleiksi 4.–6.4. Haikon kartanossa järjestettäville Yrittäjänaispäiville.

Seinäjoen Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Pirkko Raninen luovutti Oltermanninsauvan Yrittäjänaisten Kaarina Jokiselle ja Heli Järviselle.

77


ä H o k Pirk tähtää Toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen on kaulinut Vuohelan Herkun päämäärätietoisesti vientikuntoon. – Minulla on jalat maassa ja kartoitamme parhaillaan gluteenittomien tuotteiden vientiä Venäjälle.

Pirkko Hämäläinen, 55 • Aloitti leipomisen Joutsassa sivuelinkeinona vuonna 1989 • Tänään Vuohelan Herkku Oy työllistää 49 henkeä • Liikevaihto vuonna 2013 noin kuusi miljoonaa euroa • Toimii Hartolassa Päijät-Hämeessä • Gluteenittomien tuoretuotteiden markkinajohtaja • Päätoimialat: leipomo, mylly sekä kahvila- ja ravintolatoiminta • Leipomon kärkituotteet: leivät, karjalanpiirakat ja pullat • Läheiset: neljä lasta perheineen sekä elämänkumppani www.vuohelanherkku.fi

88


n e n i ä l ämä

VUODEN YRITTÄJÄNAINEN

kansainvälisille markkinoille

Te k s t i S e i j a E s t l a nde r Kuva Emma Laakkonen

Vuoden 2013 valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi valittu toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen ryhtyi yrittäjäksi 24 vuotta sitten leipomalla maatilan sivuelinkeinona torilla myytäviä tuotteita. Nyt Vuohelan Herkku Oy on valtakunnallinen kasvuyritys, jota sen mestarileipuri vie kansainvälisille markkinoille. Pirkko Hämäläinen on iloinen saamastaan tunnustuksesta, sillä hän tietää palkinnon myöntävän OP-Pohjola-ryhmän ja Suomen Yrittäjänaisten yhteisen raadin ruotivan tarkasti myös yrityksen talouden. Hämäläinen on hionut viime vuodet perheyritystä vientikuntoon Suomen Yrityskummien asiantuntijaverkoston avulla, koska hanakasti rahastaviin yrityskonsultteihin hän ei luota. Myllytyksen alla ovat olleet etenkin talous, tuotanto ja johtaminen. – Olen oppinut leipomisen tekemisen kautta ja keliakiaan sairastuttuani olen itse kehittänyt näppituntumalla tuotteistamme maistuvia. Soitellen sotaan emme siis lähde, sillä olemme panostaneet koulutukseen ja osallistuneet moniin kansainvälistymisprojekteihin. – Olen jalat maassa -tyyppi ja tiedän, että on eri asia olla leipuri ja johtaja. Olen nyt tietoisesti oman mukavuusalueeni ulkopuolella ja siksi olen suorittanut esimerkiksi johtamisen erityisammattitutkinnon. Hämäläinen toivoo, että joku neljästä lapsesta kasvaisi yrityksen vetäjäksi. – Mutta vielä ei ole hahmottunut, löytyykö jatkaja perheen piiristä.

Rahat tiukassa Vuohelan Herkku on Hartolassa toimiva gluteenittomien tuoretuotteiden markkinajohtaja Suomessa. Yrityksen toimintaan kuuluvat leipomotuotteiden ohella gluteenittomiin jauhoihin ja jauhoseoksiin eri-

koistunut mylly. Näiden ohella Hämäläinen on perustanut vastikään uuden erillisen kahvila-ravintola-osakeyhtiön, joka avaa ovensa uusissa omissa tiloissaan vielä tässä kuussa. Firman liikevaihto on tänä vuonna noin kuusi miljoonaa euroa, ja se tuo leivän 49 hengelle. Hämäläinen nostaa yrityksen vahvuuksiksi ennen muuta laadukkaat tuotteet ja hyvän hengen niin johtoryhmässä kuin tuotannon puolella. Alan kilpailun hän sanoo tulevan ulkomailta. – Mutta hintakilpailun sijaan me kilpailemme laadulla. Yrittäjän leipään leivottuna kivenä hän pitää riskirahoituksen hankkimista, sillä naisyrittäjään ja maatilan emännän liiketoimintasuunnitelmiin ei firman alkumetreillä uskottu. – Keliakiaan sairastuminen ja maatilan sivutulojen loppuminen olivat myös pian perustamisen jälkeen kova paikka, kunnes kouluttauduin ja erikoistuin gluteenittomiin tuotteisiin. Eivätkä laajentumiseen tähtäävän yrityksen ongelmat ole vieläkään kaikonneet, sillä Hämäläinen sanoo lainarahan saamisen olevan yhä tiukassa. – Juhlapuheissa päättäjät kannustavat kyllä kansainvälistymään, työllistämään, kasvamaan ja ottamaan riskejä, mutta käytännössä lainan saanti on vaikeata kehityskelpoisissakin hankkeissa. – Etenkin rakentamista ja leipomotoimintaa rahoitetaan nyt nihkeästi, vaikka yri-

Yrityksen alkutaipaleella maatilan emännän suunnitelmiin ei uskottu. tyksen taloutta peilaavat luvut ja suunnitelmat olisivat kunnossa. Hämäläisen mielestä valtion pitäisikin kehittää riskirahoitustaan siten, että se paikkaisi yrittäjän oman pääoman osuutta kehityskelpoisissa hankkeissa. – Tämä on tärkeätä siksi, etteivät kaikki yrittäjät halua omaan yritykseensä ulkopuolisen sijoittajan rahoitusta, vaan lainan, jonka he maksavat aikanaan pois. Tunnustukset • Hartolan vuoden yrittäjä 2013 • Vuoden 2010 gluteeniton yritys • Päijät-Hämeen koulutusmyönteinen työnantaja 2010 • Lahden Seudun Yrittäjänaisten vuoden 2010 yrittäjänainen • Tattarilimppu – vuoden 2003 gluteeniton tuote

99


HYÖDYNNÄ JÄSENEDUT!

Yrittäjänaiset tarjoaa upeita jäsenetuja

Te k s t i S e i j a E s t l a nde r

Suomen Yrittäjänaiset SYN on valtakunnallinen etujärjestö, joka tarjoaa edunvalvonnan ohella jäsenilleen monia upeita jäsenetuja. Liiton päätavoitteena on yrittäjänaisten taloudellisten ja yhteiskunnallisten etujen ajaminen. Kattojärjestön jäsenyys napsahtaa paikallisyhdistyksen kautta, ja se tarjoaa mahdollisuuden osallistua muun muassa koulutuksiin, seminaareihin, virkistymis- ja kulttuuritilaisuuksiin sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. SYNin etupalettiin kuuluvat liiton jäsenistölle junailemat Kelan rahoittamat työkykyä ylläpitävät ja parantavat TYK- ja ASLAK-kurssit, jotka ovat osallistujille maksuttomia. Muita etuja ovat neljästi vuodessa ilmestyvä Yrittäjänainen-lehti ja mahdollisuus singauttaa oman firman tiedot SYNin netissä sijaitsevalle markkinapaikalle. Eikä vähäistä kaiketi sekään, että kollegoiden kanssa verkottuminen voi avata jonain kauniina päivänä uusia bisneskuvioita.

Rahanarvoisia etuja SYNin mottona on ollut jo pitkään se, että jäsenyys on kannanotto. Tätä edunvalvonnan näkövinkkeliä on hyvä painottaa siksi, että etenkin ruuhkavuosina monet naiset seulovat tekemisiään. Jäsenetujen hyödyntämisen edellytyksenä on siis jäsenmaksuun perustuva jäsenkortti ja jatkuvasti karttuvia etuja kannattaa tsekkailla silloin tällöin liiton jäsensivuilta.

Oma koti Keravalle?

Monet jäsenet arvostavat suuresti jäsenyrityksille tarjottavaa maksutonta juridista puhelinneuvontaa. Se on veloituksetonta silloin, kun neuvonta voidaan antaa puhelimitse perehtymättä asiakirjoihin tai erityislainsäädäntöön. Tätä palvelua tarjoavat Asianajotoimisto Intressi Oy ja Lakiasiaintoimisto Rihtniemi Law. Suosittuja ovat myös isojen hotelliketjujen sekä erityyppisten hotellien, kylpylöiden ja kuntokeskusten jäsentarjoukset, laivayhtiöiden tarjoukset sekä huoltoasemaketjujen alennukset. Toyota Auto Finland Oy on räätälöinyt yrittäjänaisille myös oman erikoistarjouksensa. Poimintoina muusta tarjonnasta ovat esimerkiksi henkilöstöpalveluihin erikoistunut Aalto Henkilöstöpalvelut ja Intrum Justitia Oy. Sen palettiin kuuluvat esimerkiksi luottotieto- ja perintäpalvelut sekä lasku- ja reskontrapalvelut. Verkkopuolen yhteistyökumppaneita ovat kotisivuja tekevä Ecome Finland Oy / Nettisampo ja pienyrittäjille verkkokoulutuksia tuottava Markkinointiopisto.fi. Lisäksi listalle kuuluvat Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon kuntolomat, Kauppalehden erikoistarjous, bisnespukeutumisen kouluttaja ja pukeutumisneuvoja Tuija Kauppisen tietotaidot ja Nutristerveysohjelma. Lisätietoja jäsensivuilla: www.yrittajanaiset.fi

Rauhallista Joulunaikaa ja Onnea ja Menestystä Tulevalle Vuodelle!

lla, Omakotitontteja Kerava w w w.kerava.fi

Olemme lahjoittaneet tänä vuonna joulukorttija lahjavarat tyttöjen syrjäytymisen ehkäisemiseksi perustetulle Supersiskojen tukisivustolle.

10


HYÖDYNNÄ JÄSENEDUT!

Reilu vuosi sitten Helsingin Yrittäjänaisten joukkoon liittynyt Kaisa Tipuri toteaa toimintaan osallistumisen tuoneen hänelle todella hyvän bisnesverkoston. Tipuri luotsaa kodinhoitopalveluja pääkaupunkiseudulla tuottavaa Klaara Service Oy:tä, jonka palkkalistoilla on 15 työntekijää. - Olen saanut yrittäjänaisten kautta paljon uusia asiakkaita ja pidän oman yhdistyksen kautta tulevaa vertaistukea todella tärkeänä. Olen myös huomannut, että yrittäjänaiset puhuvat keskenään suoraan yrittäjille tärkeistä asioista, joista ei välttämättä muiden kanssa puhuta. Samaan henkeen puhuu myös Kotkan Seudun Yrittäjänaisen puheenjohtaja ja Keittiötarvikepuoti Purnukan kivijalkaja nettikaupan omistava Anne Sjögren. Hän luonnehtii saamaansa vertaistukea korvaamattomaksi. Lisäpuhtia arkeensa Sjögren sanoo saaneensa virkistyslomasta, jota SYN tarjoaa yhdessä Nasyn eli Naiset yhdessä ry:n kautta. Nasyn toiminta avautui hänelle, kun hän surffaili SYNin nettisivuilla. - Päätin hakea lomaa, koska perheem-

Helena Raatikainen arvostaa SYNin jäsenyrityksille tarjoamaa veloituksetonta juridista puhelinneuvontaa, etenkin kun hänen pulmansa ratkesi yhden puhelun aikana. Kaisa Tipuri on saanut Yrittäjänaisten kautta uutta bisnestä. Tämän ohella hän arvostaa kollegoiden tarjoamaa vertaistukea. Anne Sjögren luonnehtii viime kesän virkistyslomaa yrittäjäperheen henkireiäksi. – Oli hienoa viettää ensimmäisen kerran yhtaikaa kesälomaa perheen kanssa.

nen Kokko Tuija Kuva

Kaisa

r

Verkostoja ja vertaistukea

me oli käynyt läpi rankkoja aikoja. Ajattelin, että olemme ansainneet ensimmäisen kerran elämässämme yhtä aikaa pidettävän kesäloman. - Tarkoituksenani oli ilmoittaa miehelleni matkasta vasta sen varmistuttua, mutta en pystynyt pitämään asiaa salassa. Nyt jälkeenpäin olen iloinen, että saimme viettää ensimmäisen kerran yhtä aikaa lähes viikon kestävän kesäloman Kylpylähotelli Rauhalahdessa Kuopiossa. Mieheni on myös yrittäjä ja toimialansa vuoksi kesäisin kiinni päivittäin omassa yrityksessään. Sjögren sanoo kotimaassa vietetyn luonnonläheisen perheloman olleen ihana, eikä sitä voi verrata yhteisiin talvella tehtyihin etelän matkoihin. - Nyt tekemistä riitti koko perheelle. Puitteet olivat hyvät ja oli kerrassaan mahtavaa mennä valmiiseen pöytään, syödä hyvää ruokaa, uida, pyöräillä ja pelata minigolfia yhdessä poikien ja puolison kanssa. Palvelu Rauhalahdessa on ystävällistä ja Kuopio kaupunkina tarjosi lisää nähtävää.

ne n A

Kuva

Helena Raatikainen pyörittää Iisalmella Ihanat Kurvit -liikettä, joka on erikoistunut alusasujen myyntiin sekä vaatteiden muodistuksiin ja korjauksiin. Raatikainen on toiminut 18 vuotta yrittäjänä ja hän kuuluu Iisalmen Seudun Yrittäjänaisiin. Noin vuosi sitten Raatikainen kohtasi yritystään koskevan kinkkisen tilanteen, jolloin hän otti yhteyttä liittoon ja sai sieltä kolmen juristin yhteystiedot. Tomera yrittäjänainen soitti yhdelle juristille ja sai maksuttoman puhelun aikana vahvistuksen sille, että hän oli oikeassa. - Halusin varmistaa selustani ja sain itselleni rauhan, kun juristi ymmärsi heti, mistä oli kyse ja ratkaisi ongelmani, Raatikainen vahvistaa

H

Kuva Sei ja Estlan de

Helena Raatikainen, Kaisa Tipuri ja Anne Sjögren kuuluvat omien paikallisyhdistystensä kautta Suomen Yrittäjänaisten riveihin. Kaikki kolme ovat saaneet jäsenmaksuilleen myös konkreettista vastinetta.

a n e el

ajanen Leena Pa

Vain käytetyt edut toteutuvat

11


JÄSENMATKA

a i l a t I pitsaa, sirkusta ko

Onvai tiukkaa bisnestä? Mielikuvamme Italiasta on selkeä: pitsaa, pastaa ja Berlusconi, holtitonta taloudenpitoa, velkaa, historiaa ja jalkapalloa. Yrittäjänaisille selvisi jäsenmatkalla Milanoon ja Garda-järvelle, että ennakkovaikutelma on turhan yksipuolinen.

Te k s t i Heli Järvinen

Toinen puoli totuutta on se, että pelkästään Milanon ympärille levittyvän Lombardian bruttokansantuote on suurempi kuin koko Espanjan. Vaikka koko maa on velkaantunut reilusti Suomea enemmän, velka on otettu pääasiassa kotimarkkinoilta, eli tavalliset italialaiset ovat sijoittaneet valtion arvopapereihin, kun taas Italian ulkomainen velka on vähäistä. Myös kotitaloudet ovat selkeästi suomalaisia perheitä varakkaampia. Kun Suomessa kotitaloudella on velkaa keskimäärin 29 000 euroa, on Italiassa vastaava luku vain 15 000€. Finpron Milanon toimiston päällikkö Marjaana Karjalainen pitää vähintään yhtä tärkeänä asiana sitä, että Italiassa vilpittömästi arvostetaan yrittäjyyttä. Yrittäjänaiset tutustuivat matkallaan niin hotelli-, tekstiili- kuin urheiluliikeosaamiseen, ja hurmaantuivat myös ympäristöön. Lue lisää: www.yrittajanaiset.fi. Klikkaa lehteä ja siirry vasemmalla olevasta lehtiluettelosta tuoreimpaan numeroon.

Yrittäjänaisten jäsenmatkalaisia hellivät niin monipuolinen ohjelma, maittava ruoka kuin aurinkoinen sääkin.

YRITTÄJÄ

osaat tehdä viisaita ratkaisuja Suomalaista taidetta ainutlaatuisessa kotimiljöössä Helsingin Töölön kattojen tasalla Avoinna ke 14–18 ja su 12–16. Yleisöopastukset ke 14.30 ja su 12.30. Vapaa pääsy. Ryhmät myös tilauksesta (60/75 eur). POHJOINEN HESPERIANKATU 7, 00260 HELSINKI • (09) 494 436 • www.taidekotikirpila.fi

12

Jatka samalla linjalla. Ota itsellesi työttömyysvakuutus. Huolehdi itsestäsi ja perheestäsi.

www.syt.


YRITTÄMINEN

Kukkakauppias pärjää ammattitaidolla

Te k s t i S e i j a E s t l a nde r Kuva Sanna Ylinen

Arja Syynimaa vetää Kauhavan Ylihärmässä Leskisen Kukkakauppaa ja Hautaustoimistoa. Hän pärjää tiukaksi sukeutuneessa kilpailussa ammattitaidolla, runsaalla tuotevalikoimalla ja pitkillä aukioloajoilla. Syynimaa on työskennellyt kahdeksanvuotiaasta lähtien äitinsä Pirkko Leskisen perustamassa kukkakaupassa, joka starttasi marraskuussa 50 vuotta sitten. Vuotta myöhemmin mukaan liitettiin myös hautaustoimisto. Tulikasteensa perhe sai heti ensimmäisenä joulusesonkina, jolloin lapset istuttivat kukkia koreihin, äiti hoiti myyntipuolen ja isä haki Seinäjoelta lisää tavaraa. – Etenkin hautaustoiminta henkilöityy ihmisiin ja alalla pärjääminen edellyttää surun kohdatessa hienotunteisuutta. Toisaalta hautaukset lisäävät kukkien sidontaa, ja molemmat toiminnot ovat yrityksellemme tärkeitä. Syynimaa sanoo kukka-alan yrittämisen kaventuneen viime vuosina, kun ruokakaupat ovat alkaneet myydä kukkia ja taimien myynti on siirtynyt pitkälti pihamyymälöihin. – Tarjoamme kiireisille asiakkaille laajan valikoiman valmiita kukkakimppuja ja kukka-asetelmia. Kun myymälämme on joka päivä auki 8–19, niin meiltä haetaan kukkia vähän kauempaakin

Kotimaisia tuotteita Isot ketjut eivät Syynimaan mukaan pienille paikkakunnille hamua, sillä ne etsivät laajaa asiakaspohjaa.

– Toisin kuin ruokakauppojen kukkatarjonnassa, me pyrimme tarjoamaan asiakkaille kotimaisia tuotteita, koska nykymenolla Suomesta uhkaa loppua kukkien viljely. Seuraavaksi vaarassa ovat vihannekset ja lopulta viljan viljely. Yrityksen sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 1983, jolloin se siirtyi Arja ja Pasi Syynimaan omistukseen. Yritys tuo omistajien ohella leivän myös yhdelle työntekijälle ja tilapäisille harjoittelijoille. Perheen taksiyritystä pyörittää puolestaan poika, ja tytär toimii Ylihärmässä kappalaisena. Omalle työlleen Syynimaa ei usko löytyvän perhepiiristä jatkajaa, vaikka työ kukkien parissa on hänestä kiehtovaa. – Tämä on ihana ala, ja vaikka joskus hieman väsyttääkin, niin se menee äkkiä ohi, kun saan pyöritellä kukkia ja nähdä omien kätteni työnjäljen. Elävän materiaalin parissa työskentely virkistää ihmisen sielua, ja koska minussa on vähän taitelijasielua, koen toteuttavani itseäni. Syynimaa toimii Ylihärmän Yrittäjänaisten riveissä ja hän on vetänyt muun muassa puheenjohtajan pestiä. Myös äiti Pirkko on ollut alusta pitäen mukana edunvalvonnassa. Oman alansa taituriksi Syynimaa on opiskellut ylioppilastutkinnon jälkeen Suomen Kukkakauppiasliiton kursseilla.

Uudet tilat, uudet kujeet!

Arja ja Pasi Syynimaa jatkavat Pirkko Leskisen perustamaa kukkakauppaa ja hautaustoimistoa. Tunnustuksena ansiokkaasta yrittämisestä Syynimaat saivat viime vuonna Lakeuden Seppä -huomionosoituksen.

Juuri nyt alkamassa mm:

* Johtamisen EAT * Markkinointiviestinnän EAT * Yrittäjän ammattittutkinto

Lisätiedot, hakeminen ja koulutustarjonta:

www.mjk.fi

Näyttötutkinnot edelleen joustavasti työn ohessa!

MJK-instituutti Itämerenkatu1 00180 Helsinki 13


Tarvitsetko rahoitusta yrityksen perustamiseen tai sen kehi�ämiseen? Finnvera voi rahoittaa aloittavaa tai toimivaa pienyritystä lainoin ja takauksin.

Finnveran rahoituksella eteenpäin!

Kysy lisää puhelinpalvelustamme 029 460 2580 www.finnvera.fi


TALOUSKATSAUS

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen avaa ajankohtaisia talouden näkökulmia Yrittäjänainen-lehdessä.

Pian taas on käsillä joulu ja vuosi alkaa kääntyä lopulleen. Joulunaika on yhdessäolon ja rauhoittumisen aikaa. Ainakin osa meistä voi hetkeksi pysähtyä nauttimaan hyvistä ruuista, viettämään aikaa yhdessä, muistelemaan kulunutta vuotta ja ehkä hieman katselemaan myös tulevaa. Kuluva vuosi on ollut jo viides peräkkäinen epävakaan talouden vuosi. Talouden pysyvämpää käännettä parempaan on odotettu moneen kertaan. Vieläkään sitä ei täydellä varmuudella ole kohdattu. Suomen talous vajosi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä taantumaan ja bruttokansantuote tulee todennäköisesti supistumaan tänä vuonna puoli prosenttia, vaikka talouden oletetaan jo nyt olevan pienellä kasvu-uralla. Pk-yrittäjät eivät kuitenkaan ole menettäneet uskoaan tulevaan, vaan pienet ja keskisuuret yritykset pitävät kiinni työvoimastaan, vaikka taloustilanne on heikko. Yrittäjät tietävät, että pienessä yrityksessä jokaisen työpanos on ratkaiseva. Yhdenkin henkilön vähennys leikkaa yrityksen liiketoimintaa ja vaikeuttaa aikanaan paremman markkinatilanteen hyödyntämistä. Siksi henkilöstöstä pidetään kiinni vaikeinakin aikoina.

Taas on tilinteon aika Hallituskin tuntuu vihdoin havahtuneen tähän vastuullisuuteen, mutta valitettavasti vain osittain. Budjettiriihessä sovitut yritysverotusta koskevat muutokset keventävät vain osakeyhtiöiden verotusta. Noin puolet maamme pienistä yrityksistä on kuitenkin elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä, joihin ei sovelleta yhteisöveroa. Kun vain yhteisöveroa on laskettu ja pääomaveroa korotettu, nämä pienyritykset jäävät sivuun kannustavasta verokehityksestä. Talouskasvun ja työllisyyden kannalta on tärkeää, että eri yrittäjyyden muotoja huomioidaan tasapuolisesti. Myös pieniä yrityksiä tulisi palkita riskistä, sillä ne ovat tärkeitä työllistäjiä. Vallitsevan epäkohdan poistamiseksi on tehty valtioneuvostolle aloite. Pk-yritysten vastuullisen toiminnan tunnustaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on se, että tällä kertaa talouden käänne parempaan todella tapahtuu. Ilman käännettä parempaan on yritykseen vaikea saada syntymään mitään, mistä voisi saada verotai mitään muutakaan kannustinta.

15


HYVINVOINTI

Yrittäjä, pidä huolta myös itsestäsi Yrittäjän hyvinvointiin liittyy olennaisesti mahdollisuus vastata omista tekemisistään. Toisaalta yrittäjyydestä tuleva vastuu omasta ja yrityksen menestyksestä piiskaa äärimmillään venymään aina uusiin tilauksiin ja toimeksiantoihin. - Yrittäjän hyvinvointiin liittyykin kaksi olennaista kysymystä: maltanko pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja raaskinko tehdä niin, pohtii OP-Pohjolan henkilöstöresurssien asiantuntija Tomi Hussi. Tekemiseen liittyvä vapaus on monelle yrittäjälle keskeinen motivaation lähde ja perusta työn merkityksellisyyden kokemukselle. Samaan aikaan yrittäjän elämään liittyy tietty määrä epävarmuutta ja sitä kautta paine venyä suoriutumaan mittavastakin työkuormasta.

Tomi Hussin mukaan yrittäjän ei kannata unohtaa arjen tiimellyksessä omaa ja henkilöstön hyvinvointia.

16

Hussin mukaan yrittäjyyteen liittyvää vastuuta kannattaisikin pohtia lyhyen tähtäimen taloudellisten intressien sijasta laajemmin. - Kapeasti katsottuna vastuu liittyy lähinnä tilausten täyttämiseen ja muita työllistäessä riittävän laajan tilauskannan ylläpitämiseen. Laajempi näkökulma tarkoittaisi tässä yhteydessä sitä, että yrittäjä alkaa kantaa vastuuta myös edellytyksistä pitää liiketoimintaa yllä pidemmälläkin tähtäimellä. Tämä tarkoittaa sekä omasta että henkilöstön jaksamisesta huolehtimista, Hussi painottaa.. Henkilöstön ja yrittäjän jaksaminen, heijastuu suoraan työn jälkeen ja asiakaspalvelun laatuun. Voimavarojensa äärirajoilla horjuva yrittäjä voi huonosti ja vaikutukset kohdistuvat työyhteisön ohella myös asiakassuhteisiin. Työhyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen onkin siis aito investointi yrityksen tulevaisuuteen ja menestyksen tielle. – Me OP-Pohjolassa haluamme tuottaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja asiakasyritysten toiminnan tukemiseen. Yksi palveluratkaisuistamme liittyy HR-resursseihin eli henkilöstöresursseihin. – HR-ratkaisuilla autamme asiakkaitamme hyvinvoinnin tukemisessa, henkilöstön sitoutumisen lujittamisessa ja työnantajakuvan vahvistamisessa. Nämä ovat eväitä, joiden avulla asiakkaamme saavuttavat pitkäjänteistä kilpailuetua. Yrittäjä ja henkilöstö ovat yrityksen tärkeimmät voimavarat – ja yrittäjän on kiinnitettävä ajoissa huomiota ihmisten hyvinvointiin ja pysyvyyteen, Tomi Hussi täsmentää.

Lue lisää: www.pohjola.fi -> Yritys- ja yhteisöasiakkaat -> Menestymme yhdessä asiakkaidemme kanssa

Kysymyksiä Tomi Hussille

Mitä yrittäjä voisi tehdä hyvinvointinsa eteen? Rajaa! Jos olet ajatusten tasolla töissä 24/7, et ole koskaan täysillä perheesi tai läheistesi luona. Toinen tärkeä pointti liittyy siihen, ettet palaudu. Alkuun luulet jaksavasi paahtaa, mutta pikkuhiljaa teho hyytyy ja puhti loppuu. Lopulta voit jopa sairastua vakavasti – ja mitä liiketoiminnallesi sitten tapahtuukaan?

Mitkä ovat hyvinvoinnin peruselementtejä? Haasta itsesi pohtimaan sitä, tuottaako yrittäjyys sinulle tyydytystä. Jos vastaus on myönteinen, sinulla on työhyvinvoinnin peruselementit hyvin kasassa. Jos mielekkyys on vähän niin ja näin, on syytä miettiä ratkaisuvaihtoehtoja. Hiukan kärjistäen voidaan sanoa, että yrittäjyys ei voi olla kultainen häkki vailla ulospääsyä. Kun tekemisen perusta on kunnossa, sinun pitää huolehtia myös levosta, ravinnosta ja liikunnasta. Näillä kaikilla on oma olennainen merkityksensä palautumisen ja jaksamisen kannalta – pidä siis huolta itsestäsi!

Entä jos ei jaksa? Hae apua ajoissa. Ammattilaiset ovat tukenasi sekä liiketoiminnan että terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmista asioita puntaroitaessa.


TYÖHYVINVOINTITUTKIMUS

Yrittäjänaiset ovat innostuneita ja ylpeitä työstään

Te k s t i M i l j a He l i n

Eläkevakuutusyhtiö Eteran ja Suomen Yrittäjänaisten tuoreen työhyvinvointikyselyn mukaan yrittäjänaiset kokevat työnsä innostavaksi, monipuoliseksi ja vaihtelevaksi. Vastanneista 76 prosenttia oli melko tai erittäin tyytyväisiä työhönsä. Pitkät työpäivät, taloudellinen epävarmuus ja kiire aiheuttivat jonkin verran haittaa työssä. Myös työterveyshuollon järjestäminen oli osalla puutteena. Viime keväänä toteutettuun kyselyyn vastasi 167 yrittäjänaista. Runsas 60 prosenttia vastanneista oli yli 50-vuotiaita. Kyselyyn osallistuneiden keski-ikä oli 51 vuotta ja vastanneista 55 prosenttia toimi myös työnantajina. Keskimäärin työntekijöitä oli 4,5, mutta 10 prosentilla oli työntekijöitä 10 tai enemmän.

Yrittäjänaisten työkyky hyvä Vastaajista 71 prosenttia koki työkykynsä hyväksi tai erinomaiseksi. Vajaa kymmenesosa arvioi työkykynsä heikoksi. Yleinen hyvinvointi oli myös hyvä 62 prosentilla. Joka toinen yrittäjänainen oli järjestänyt itselleen ja yrityksen työntekijöille työterveyshuollon. Sairauksia oli jonkin verran. Tavallisimpia olivat allergiat

ja hengityselinten sairaudet sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet, joista ilmoitti kärsivänsä 27 prosenttia. Sairastavuus lisääntyi jonkin verran iän mukana. Suurin osa oli kuitenkin sitä mieltä, että sairaus ei haitannut työtä.

Työstä voimaa ja onnistumisen elämyksiä Lähes 90 prosenttia piti työtään innostavana, monipuolisena ja vaihtelevana ja oli ylpeä siitä. Myös ammatillisen osaamisen koettiin olevan kunnossa. Vain ajankäytön hallinnassa ja riittävässä verkostoitumisessa koettiin ongelmia. Näitä oli yli 30 prosentilla. Voimaa työhön saatiin eniten kodista, perheestä, harrastuksista ja vapaa-ajasta, mutta myös työstä itsestään. Työ, asiakkaat ja työstä saatu palaute oli monesta palkitsevaa ja toi onnistumisen elämyksiä. Eniten työssä kuormittivat kiire, pitkät työajat tai -päivät, epävarmuus työn jatkosta ja taloudesta sekä tekemättömät työt. Nämä tekijät haittasivat noin 40 prosenttia. Vapaamuotoisissa vastauk-

sissa ilmeni myös, että yksinyrittäjiä vaivasi usein työyhteisön puute. Pienyrityksissä ongelmaa aiheuttivat toisaalta rekrytointi- ja henkilöstöasiat.

Lähes puolet ei lomaile säännöllisesti Vastaajista 44 prosenttia pystyi pitämään säännöllisesti lomia melko tai erittäin huonosti. Myös säännöllisissä terveystarkastuksissa kävi huonosti yli 30 prosenttia vastaajista. Noin 27 prosenttia oli kokenut paljon stressiä, kuten jännittyneisyyttä, levottomuutta, hermostuneisuutta tai unihäiriöitä. Työpäivän jälkeen 37 prosenttia tunsi itsensä usein kohtuuttoman uupuneiksi. Usko tulevaisuuteen oli kuitenkin hyvä: 80 prosenttia uskoi terveytensä puolesta pystyvänsä työskentelemään ammatissaan vielä kahden vuoden kuluttua. Tiedote ja lisätietoa tutkimuksesta: etera.fi ja www.yrittajanaiset.fi

17


KENTÄN KIERROS

Hyvä henki ja ohjelma innostavat jäseniä

Te k s t i S e i j a E s t l a nde r

Lauttakylän Yrittäjänaisten puheenjohtaja Leena Norri sanoo hyvän hengen ja ohjelman olevan tärkeitä houkuttimia uusien jäsenten hankinnassa ja jäsenten osallistumisessa yhdistyksen toimintaan.

Gynekologi Leena Norri toimii Lauttakylän Yrittäjänaisten puheenjohtajana. Hänestä yrittäjänaisten kannattaa pistää paukkuja ohjelman suunnitteluun, sillä se aktivoi jäseniä toimintaan.

Leena Norri toimii gynekologina Huittisten Praktiikka Oy:ssä, joka työllistää joukon terveydenhuollon ammattilaisia. Hän sanoo sisäistäneensä itsensä yrittäjäksi ja ammatinharjoittajaksi heti siitä päivästä lähtien, kun hän täytti ensimmäisen ammatinharjoittajan veroilmoituksen. Lisätuntumaa yrittäjän realiteeteista tuo maatalousyrittäjänä toimiva puoliso ja aiemmin myös lasten arjen pyöritys. – Liityin Yrittäjänaisiin yli 10 vuotta sitten ja muutama vuosi siten menin jäseniltaan ja pian huomasin olevani yhdistyksen varapuheenjohtaja. Tänään yhdistykseemme kuuluu noin 50 henkeä ja tavoitteena on kehittää jäsenille sellaista ohjemaa, joka virkistää, kouluttaa, tarjoaa yhdessä tekemisen iloa sekä yhteisöllisyyttä ja vertaistukea. Esimerkkeinä ohjelmatarjonnasta hän mainitsee professori MarjaLiisa Mankan esitelmän työnilosta sekä oopperaireissun Tampereelle. – Järjestimme viime vuonna myös vanhan ajan joulumarkkinat, ja tapahtuman yleisömenestys innosti meitä niin paljon, että päätimme järjestää joulumarkkinat myös tänä vuonna. – Jäsenillat haarukoimme puolestaan siten, että vierailemme uusien jäsenten yrityksissä. Tavoitteena on se, että joku asiantuntija kertoo joka kerta meille jotain uutta ja kiinnostavaa.

Sama palkka samasta työstä Vaikka Norria ei ole lääkärinä suomittu mieskollegoita heikommilla tienesteillä, hänestä on käsittämätöntä, että Suomessa naisten euro pyörii yhä 80 sentin hujakoilla. – Tyttäreni totesi jo pienenä, että pojille maksetaan parempaa palkkaa kuin tytöille, ja tottahan se on, että esimerkiksi lastenhoidosta saa heikomman korvauksen kuin koiranhoidosta. Näin siitäkin huolimatta, että lastenhoito on todella tärkeätä työtä. Norrista yrittäjänaisten pitäisikin olla tarkkana, että he eivät lipeäisi palkkaustilanteissa mieslisään. Tämän sanottuaan hän ottaa esille vanhemmuudenviulujen pompottelun ja esittää, että valtio voisi maksaa kertapottina lapsen synnyttyä perheille palkkaan suhteutetun korvauksen, josta perhe itse päättäisi. – Perheethän hankkivat tähän maahan tulevia veronmaksajia, eivätkä lapsista aiheutuvat kulut kuulu Kelan korvaamatta jäävältä osalta äitien työnantajille, vaan valtiolle. Naisten kannattaisi hänen mielestään ottaa myös mallia miesten verkostoitumisesta ja toimia työnantajina äijämäisemmin ja pestata yrityksiinsä se hyvä tuttu rouva.

Eila Jorva

I n

M emoriam

s. 7.11.1921

k. 30.1.2013

Ekonomi Eila Jorva toimi Mikkelin Yrittäjänaisten pitkäaikaisena puheenjohtajana vuosina 1970–1986. Tätä ennen hän toimi yhdistyksen sihteerinä 1960-luvulla. Eila Jorva kutsuttiin Mikkelin Yrittäjänaisten kunniapuheenjohtajaksi 1987. Hän toimi Yrittäjänaisten Keskusliiton hallituksessa 1964–1979 ja liiton varapuheenjohtajana vuosina 1964–1975. Yrittäjänaisaate oli hyvin tärkeä osa Jorvan elämää. Tätä ilmentää hyvin se, että hän muisti aina esimerkiksi Mikkelin Yrittäjänaisten syntymäpäivän ja kantoi huolta yhdistyksen toiminnasta aina kuolemaansa asti. Eila Jorva teki monin tavoin yhdistystämme tunnetuksi. Hän osallistui yhteistyössä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa erilaisiin yleisötapahtumiin ja toi siten esille Yrittäjänaisten näkökulmaa. Eila Jorva muisti myös testamentissaan Mikkelin Yrittäjänaisia. Monet yhdistyksemme vuosijuhlat jäivät hänen aikanaan ikuisesti paikalla olleiden mieleen. Muistamme rakasta Eilaamme lämmöllä. Hän oli esimerkillinen yrittäjänainen ja hyvä ystävämme. Mikkelin yrittäjänaiset­­­­­ r.y.

18


KENTÄN KUULUMISIA Kentän kuulumisia on paikallisuutisten palsta. Lähettäkää tapahtumistanne kuvia ja lyhyitä juttuja, joiden suositeltu laajuus on alle 1 000 merkkiä. Jutut seuraavaan lehteen 13.1.2014 mennessä. Kentän kuulumisiin pääset netissä osoitteesta www.yrittajanaiset.fi. Klikkaa lehteä ja siirry vasemmalla sijaitsevasta lehtien luettelosta haluamaasi numeroon ja sen alla oleviin paikallisuutisiin.

Chef Rôtisseur Virpi Kesonen voideltiin vuoden yrittäjänaiseksi Lahden Seudun Yrittäjänaiset valitsi vuoden 2013 yrittäjänaiseksi Etelä-Suomen juhlapalvelu Ky:n Chef Rôtisseur Virpi Kesosen. Ravintola-alan perheyrityksessä toimiva Kesonen on kaupunkilaisille tuttu Lahden Upseerikerholta. Lisäksi hän on nostanut tänä vuonna uudella tavalla esille Myllysaaren kesäravintolaa erittäin onnistuneen kesäteatteritoiminnan kautta. Kesonen tarjoaa Lahden toimipisteiden ohella tilausravintolapalveluita pitokartano Kurjenmiekassa Kausalassa. Vuoden yrittäjänainen on ahkera ja työstään innostunut yrittäjä. Hän antaa omalla työllään esimerkin jatkuvasta ja sinnikkäästä kehityksestä.

Lahti

Te k s t i I l s e J uo l a Kuva Sinikka Marttila

Juhlatunnelmissa Tanja Mattila, LSY:n puheenjohtaja Marketta Iso-Kuortti, vuoden yrittäjänainen Virpi Kesonen ja SYNin puheenjohtaja Kaarina Jokinen. Mattila luovutti Helmi-Säästöpankin edustajana pankin lahjoittaman kultaisen timanttikoristellun rintaneulan vuoden yrittäjänaiselle.

Valkolöökillä vuoden yrittäjänaiseksi

Oulu

Oulun seudun Yrittäjänaiset valitsivat Ritva Heiskarin vuoden 2013 yrittäjänaiseksi. Hänen vetämänsä Ritvan Herkun valmistamia valkolöökikastikkeita saa hyvien verkostojen ansiosta koko maasta.

Vuoden yrittäjänaiseksi Oulun seudulla valittu Ritva Heiskari luottaa yhteistyön voimaan. Hyvien verkostojen ansiosta pienen elintarvikeyrittäjän tuotteet – käsityönä valmistettavat valkolöökikastikkeet – ovat löytäneet reittinsä Oulun seudulta koko maahan. Vuonna 2006 perustetun Ritvan Herkku Ky:n juuret juontavat 20 vuoden taakse Oulun ensimmäiseen valkosipuliyöhön, jonne tekstiilitaiteilijana ja yrittäjänä työskennellyt Heiskari kehitteli ensimmäiset kastikereseptinsä. Ensin syntynyt Lempeä valkolöökikastike on edelleen yrityksen suosituin tuote. Sen rinnalle ovat tulleet tervalööki- ja chililöökikastikkeet. Limingassa valmistettavien kastikkeiden pääraaka-aineena on kotimainen rypsiöljy. Niille on myönnetty sekä Maakuntien Parhaat -laatumerkki että Sydänmerkki. – Kastikkeet ovat lisäaineettomia ja kolesterolittomia. Käyttöaika on pitkä valkosipulin ja etikan ansiosta, Heiskari kertoo.

Arja Varis on a a t n a V vuoden yrittäjänainen

Te k s t i A n i t a Huo t a r i j a Ta r j a J u t i l a Kuva Anita Huotari

Tänä vuonna 25-vuotisjuhlaansa viettävä Vantaan Yrittäjänaiset ry on valinnut Sinelli Oy:n perustajan ja toimitusjohtajan Arja Variksen Vantaan vuoden yrittäjänaiseksi 2013. Sinelli myy askartelu- ja käsityötarvikkeita. Yrityksen liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa ja sillä on kymmenen myymälää, joista suurin sijaitsee Vantaan Varistossa. Tämä liike toimii samalla noutotukkuna jälleenmyyjille. Yritys työllistää kokopäiväisesti noin 60 henkilöä. Vantaan Yrittäjänaisten hallituksen mukaan Varis on osoittanut erityistä luovuutta ja kehittänyt yrityksensä toimintaa tuomalla uusinta tietoa ja tuotteita markkinoille. Yritystä on myös hoidettu suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Se on lisännyt työllisyyttä alueella sekä edistänyt luovien alojen uutta yrittäjyyttä. Laaja verkkokauppa tavoittaa asiakkaat eri puolilla maata.

Aktiivista menoa

Jokohan nyt nappaa? Ote on varmasti oikea!

Turku

Te k s t i Ta i na Ka n nu s Kuva Miia Aaltonen

Joukko Turun Yrittäjänaisia tutustui viime kesänä hieman epätavallisempiin kohteisiin. Kalastusretkellä opettelimme oikeaa tekniikkaa Ahdin antimien nappaamiseksi. Heti ei tosin Pietarin kalansaalista tullut, mutta saaristomme upeassa luonnossa maistuivat muutkin herkut. Kalastus ei siis olekaan vain miesten juttu! Mielenkiintoista oli myös vierailla strutsitilalla. ”Tipuset” osoittautuivat tolkuttoman isoiksi ja sekin tuli selväksi, ettei tällaisella erikoisalalla yrittäminen ole ihan helppoa. Oheistuotteista esimerkiksi strutsinnahka-asusteet kiinnostivat naisia. Niinpä järjestimme ihanien sulkien innoittamina korukurssin koristellaksemme asujamme itse tehdyillä ”helyillä”. Oma design vei meidät mennessään, mutta onneksi tulossa on Yrittäjänaisten juhlia, joissa voimme koreilla.

19


UUSI WAGON

AURIS TOURING SPORTS.

BENSIININÄ, DIESELINÄ JA TÄYSHYBRIDINÄ. Toyotan uuden wagonin saat luokassaan ensimmäisenä bensiinin ja dieselin lisäksi myös täyshybridinä, jolla ajat jopa puolet ajasta polttoainetta kuluttamatta. Kaikissa malleissa on tehokkaat moottorit ja 530 litran tavaratilat, jotka laajenevat jopa 1.658 litraan saakka. Kosketusnäytöllinen Toyota Touch & Go -mediakeskus navigaattorilla ja peruutuskameralla on vakiona Active-varustetasosta alkaen. Sinulla on vapaus valita parempaa – uusi Auris Touring Sports.

Auris Touring Sports bensiini alkaen Auris Touring Sports diesel alkaen Auris Hybrid Touring Sports alkaen

YRITTÄJÄNAISTEN 2013 JÄSENETU*. Metalliväri veloituksetta uusiin Toyota-autoihin.

Autoveroton suositushinta (€)

Arvioitu autovero (€)

Arvioitu kokonaishinta (€)

EU-yhdistetty kulutus (l/100 km)

CO2-päästöt (g/km)

Vapaan autoedun verotusarvo (€)

17.790 20.580 25.540

4.643,86 4.444,85 3.920,58

22.433,86 25.024,85 29.460,58

5,6-6,2 4,3-4,5 3,7-4,0

130-143 113-119 85-92

545 585 645

Takuu 3 vuotta/100.000 km, korin puhkiruostumattomuustakuu 12 vuotta, hybridijärjestelmän takuu 5 vuotta/100.000 km. HSD-akkuturva 8 vuotta/350.000 km. Hintoihin lisätään jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. *Etuun oikeutettuja ovat Suomen Yrittäjänaiset ry:n jäsenet, jotka esittävät voimassa olevan jäsenkortin.

Yrittäjänainen  

Lehti yrittäjänaisille ja järjestön jäsenille

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you