Page 12

Some-markkinoi Yhä useampi yritys hyödyntää sosiaalista mediaa markkinoinnissaan. Miksi kiireisen pienyrittäjä kannattaa mennä someen ja miten siinä pääsee alkuun? 1. Miksi yrityksen kannattaa olla somessa, markkinoinnin konsultti Anja Kadziolka Vapaa Markkinonti Oy:sta? Läsnäolo sosiaalisessa mediassa auttaa verkostojen ja suhteiden luomisessa, helpottaa keskustelua asiakkaiden kanssa ja markkinoinnin kohdentamista halutulle yleisölle. Sosiaalisen median kautta saa myös liikennettä yrityksen verkkosivuille.

Anna Kadziolka on työskennellyt lähes 14 vuotta markkinoinnin parissa. Viime kesänä hän perusti Vapaa Markkinointi Oy:n oheen toisen yrityksensä, Mamaonbis-sivuston, joka on yhteisö yrittäjä-äideille.

FACEBOOK

Facebookissa voi yhä tavoittaa suuren yleisön, vaikka sen suosion hiipumisesta onkin puhuttu. Se on myös halpa kanava, sillä päivityksen saa näkymään suuremmalle yleisölle jo hyvin pienellä summalla. Facebook on hyvä alusta rakentaa omaa brändiään ja käydä keskustelua asiakkaiden kanssa. Hyötyä on myös siitä, että käyttäjien on helppo jakaa päivityksiäsi eteenpäin. Facebookissa voi myös julkaista monipuolista sisältöä: kuvia, tekstiä, videoita.

12

2. Mistä kannattaa aloittaa, jos some on ihan uutta? Ehdottomasti kohderyhmän määrittämisestä ja markkinointisuunnitelman luomisesta. Se, keitä haluat tavoittaa, määrittää sen, missä kanavissa ja miten markkinointia kannattaa tehdä. Ei kannata rynnätä suoraan tekemään Facebook-päivityksiä ja huomata myöhemmin, että ne eivät tavoittaneetkaan ketään. Aluksi riittää peruskanavien eli Facebookin, Twitterin ja LinkedInin haltuunotto, sillä ne muodostavat yhdessä kattavan kokonaisuuden.

nin ydin on yrityksen verkkosivuilla oleva blogi. Sisältömarkkinoinnissa tärkeää on tuottaa asiakasta hyödyttävää sisältöä ja tarinoita, ei pelkästään yritykseen liittyvää sisältöä. Esimerkiksi ravintoloitsija voi kertoa blogissaan asiakkaiden kokemuksia sen sijaan, että esittelee ravintolan ruokalistaa. Sosiaalisessa mediassa keskustellaan asiakkaiden kanssa ja rakennetaan yrityksen brändiä. Toisaalta sosiaaliseen mediaankin voi tuottaa sisältöjä sisältömarkkinoinnin periaattein, eli osittain kyse on päällekkäisistä asioista.

3. Mitä eroa on some-markkinoinnilla ja sisältömarkkinoinnilla? Some- ja sisältömarkkinointi ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Sisältömarkkinoin-

4. Miten tiedän valita itselleni oikeat sosiaalisen median kanavat? Kannattaa miettiä, missä kanavissa kohderyhmäsi liikkuu. Joka kanavassa ei tarvitse olla läsnä. Kaikkien kannattaa kuitenkin olla ainakin Facebookissa, sillä se on edelleen kanava, jota suurin osa ihmisistä käyttää. Visuaalisesti näyttäviä tuotteita tai palveluita markkinoivan yrityksen kannattaa avata myös Instagram- tai Pinterest-tili, sillä kyseiset kanavat perustuvat kuvien jakamiselle. Esimerkiksi kampaaja voi hyvin pienellä vaivalla ladata

INSTAGRAM

UUTISKIRJE

Instagram on kuvapalvelu, joten etenkin visuaalisesti kiinnostavien yritysten, esimerkiksi leipomoiden tai vaatekauppojen, kannattaa hyödyntää sitä tuotteidensa tai palveluidensa markkinointiin. Instagramyleisöään voi kasvattaa esimerkiksi seuraamalla itse muita tai käyttämällä suosittuja hashtageja. Myös Instagram-päivityksiä on helppo jakaa eteenpäin. Toinen kuvapalvelu, joka hyödyttää etenkin kansainvälisille markkinoille pyrkiviä yrityksiä on Pinterest, johon kootaan kuvia ikään kuin sähköisiksi inspiraatiotauluiksi.

@

Uutiskirjeesi tilaajat ovat todennäköisesti aidosti kiinnostuneita yrityksestäsi, sillä kukaan ei halua sähköpostiinsa roskapostia vapaaehtoisesti. Pidä siis kiinni sähköpostilistallesi ilmoittautuneista asiakkaista ja palkitse heidät hyvällä uutiskirjeellä. Uutiskirjeen sisältö kannattaa muotoilla sisältömarkkinoinnin periaatteiden mukaisesti, eli liitä siihen myös yleishyödyllistä tietoa yrityksesi markkinoinnin lisäksi. Älä lähetä uutiskirjettä liian usein, sillä se saattaa karkottaa lukijoita.

Profile for Suomen Yrittäjänaiset ry

Yrittäjänainen  

Lehti yrittäjänaisille ja järjestön jäsenille.

Yrittäjänainen  

Lehti yrittäjänaisille ja järjestön jäsenille.

Advertisement