Page 1

  nieuwsbrief Haarlem. nummer 4, april 2014

dichterbij jongeren in Haarlem

Garageklussen Al een paar weken wordt er in één van de garages aan de Willem Pijperstraat hard geklust. In navolging van het bootproject, waarbij de jongens een oude boot hebben opgeknapt, volgt nu de garage als klusproject. “Klusprojecten passen goed bij deze jongeren. Ze denken mee bij de inrichting en uitvoering, het is echt hún project.” De meesten volgen een technische of bouwkundige opleiding en kunnen zo hun kennis meteen in de praktijk brengen. De jongeren gebruiken boormachines, schroefmachines en leggen elektriciteitsdraden om. Resultaat Vanuit het bootproject hebben ze

geleerd om samen te werken en dat het tijd en geduld vraagt voor je resultaat ziet. Dat het loont, hebben ze gemerkt toen ze konden varen in hun boot tijdens Koninginnedag. Dat er nog geen elektriciteit in de garage is, houdt de jongens niet tegen. Het nieuwe accusysteem van de bus doet prima zijn werk. Als de garage klaar is worden er losse projecten voor jongeren georganiseerd tot de gemeente overgaat tot sloop. Voor de jongeren is dat prima, zij

hebben de garage geadopteerd als ‘hun honk’ en daarmee komt er een wens in vervulling: een eigen jeugdhonk zoals ook de andere wijken van Haarlem hebben. Hun honk Ongeveer acht jongens en vier meisjes komen elke dinsdag en donderdagmiddag trouw naar ‘hun honk’. Hoogtepunt was dat ze leerden graffiti spuiten. Op de achterwand prijken trots hun namen in graffiti en op de linkermuur is een waar kunstwerk gemaakt. In de vakantie zijn we begonnen met het leggen van laminaat en als het goed is, is er binnenkort elektriciteit. Op één van de muren hangt een lange lijst met klussen die we nog moeten doen, dus we zijn nog wel even bezig!


Positiviteit in het Zaanenpark In Haarlem-Noord zijn we met Youth for Christ Haarlem elke week op twee verschillende locaties aanwezig. Eén van deze pleinen is in het Zaanenpark. Een mooi pleintje met een voet- en basketbalveld en een skatepark. Elke avond zitten er tussen de 10 en 25 jongeren waar we goed contact mee hebben. Ze vertellen ons over hoe het bij hun thuis is, hoe het op school gaat, over hun ‘werkloos-zijn’ of juist over hun baan waar ze dan vaak met passie over vertellen. Sinds kort staan we daar met een ontzettend gaaf en groot team van stagiaires en vrijwilligers. We zijn wekelijks met maar liefst zes (!) mensen aanwezig om Jezus liefde uit te stralen, een luisterend oor te bieden, aandacht te geven en natuurlijk om een potje met ze te voetballen. Doordat we nu met zo’n groot team zijn, kunnen we elke jongere de persoonlijke aandacht geven die we ze zo graag willen geven. ‘Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan.’ Romeinen 12:9 Aan het einde van elke avond sluiten we altijd met ons team af met gebed. Steeds vaker komt een groepje jongeren daarbij staan, stellen ze vragen over God, over hoe je moet bidden en of ze zelf ook kunnen bidden. Laatst heeft één van de jongeren zelf daadwerkelijk gebeden. Kortom heel mooie openingen voor mooie waardevolle gesprekken. Wanneer zijn er voor jou mogelijkheden om over Jezus liefde te vertellen?

Arjo Barth Teamleider / Jongerenwerker Youth for Christ Haarlem

Meeting met medewerkers Een aantal keer per jaar organiseren we een meeting met medewerkers en vrijwilligers. In januari hadden we ook weer zo’n meeting. Met 15(!) enthousiaste mensen hebben we gegeten en het gehad over onze persoonlijke drempels. ‘Wat vind je spannend?’, ‘Hoe ga je hier momenteel mee om?’ en ‘Hoe zou je hier in de toekomst mee om willen gaan?’ Allemaal vragen waar we het deze avond over gehad hebben. Het was goed om elkaar te ontmoeten omdat niet iedereen elkaar kent. Je voelt je meer verbonden met elkaar, er ontstaan leuke contacten en veel openheid. Een aantal vrijwilligers kwam erachter dat ze niet de enige waren met dezelfde drempel. We hebben een goede avond gehad. Een avond die zeker voor herhaling vatbaar is!

Opmerkingen van jongeren •  Tijn (jongere): ‘Ja maar deze avond mocht ik toch bidden!’ •  Effe (jongere) vraagt aan Arjo: ‘Hoe bid jij altijd?’ •  “Een Islamtische jongere zegt tegen Denise (vrijwilliger): ‘Zo, heb je ook nog een kruis in je oor?! Dan hou je zeker wel heel veel van God?!’”

dankPUNTEN Youth for Christ Haarlem Gonnetstraat 26 2011 KA  Haarlem www.yfc.nl/haarlem 023 5518 559 Arjo Barth Arjo.barth@yfc.nl 06 2243 6577 Giften: Youth for Christ t.n.v. Haarlem IBAN NL28 RABO 0111 4448 88

• Dat de stage van Gio (een jongere) bij ons goed is gelopen. • Dat het project in de Slachthuisbuurt zo goed verloopt. • Dat Bryan (jongere) een baan heeft gevonden.

Gebedspunten • Tom (stagiaire) heeft zijn pols gebroken met snowboarden. Bid voor een goed herstel. • Bid voor goedkeuring van onze subsidie-aanvrag aan de gemeente Haarlem.

Nieuwsbrief haarlem dec01