Page 1

REZULTATELE EUROCLUBURILOR 2016


Lansarea Eurocluburilor Noi Până în prezent au fost lansate 12 Eurocluburi, care sunt active în diferite regiuni ale Moldovei. În anul 2016 a fost lansat un nou Euroclub în satul s. Sarcova, r. Rezina, în baza inițiativei tinerilor.

Lansarea Euroclubului Rezina: Forumul Instituțiilor Europene Partea finală a evenimentului a fost interactivă, denumită „Copii întreabă, adulții răspund” – reprezentantul EUD a răspuns la cele mai multe întrebări ale elevilor despre experiențele sale în calitate de cetățean European.

Pe 23 mai, elevii gimnaziului din s. Sarcova, r. Rezina au organizat un flash mob „Valorile Uniunii Europene” dedicat celebrării Zilei Europei, cu ocazia lansării Euroclubului în cadrul gimnaziului din localitate. Copii, fiind ghidați de profesoara lor Natalia Cebotari, au simulat un FORUM al Instituțiilor Europene. Participanții au constituit prezentările lor pe baza valorilor UE, au utilizat algoritmul instituțiilor oficiale ale UE și au avut dezbateri în stilul instituțiilor UE.

A fost oferit suport logistic și informațional pentru instituirea noului Euroclub, inclusiv materiale promoționale cu logo UE: rucsacuri, tricouri, agende, drapele de hârtie.

2


Alte evenimente și inițiative dezvoltate de Eurocluburilor în 2016 Euroclub CPTC: Atelier dedicat motivației Studenții Colegiului Politehnic au participat la un eveniment interactiv denumit „Motivarea mă predispune să reușesc”, organizat de membrii Euroclubul CPTC în parteneriat cu platforma online www.motivare.md.

Pe durata evenimentului ei au participat la atelierul despre motivația tinerilor, au prezentat asociația Euroclubului și obiectivele lor.

Euroclub Hyperion - Durlești Pe 22 ianuarie, membrii Euroclubului HyperionDurlești ghidați de profesoara lor de istorie – Lucia Caciuc, au organizat o competiție denumită „Câștigă 12 steluţe”, focusată pe istoria, cultura și tradițiile statelor membre UE. Invitatul special al evenimentului a fost Domnul David Puie, Secția Politică și Economie a Delegației Uniunii Europene în Moldova. El a lăudat, în discursul său, pro-activismul membrilor tineri ai Euroclubului și a evidențiat faptul că cultura statelor membre UE reprezintă un factor principal al prosperității. El a încurajat tinerii să fie încrezuți în abilitățile lor și să studieze cu multă dăruire de sine pentru dezvoltarea lor personală.

3


Din istoria Euroclubului: A fost lansat la 1 decembrie 2014; are în componență 34 membri, elevi din clasele a VI-VIII - a. Activitățile Euroclubului sunt orientate spre împărtășirea valorilor

UE. Tipuri de activități: descoperirea istoriei și tradițiilor UE, participarea la competiții intelectuale și acte de caritate.

Euroclub ASEM În perioada 6-17 iunie 2016, Euroclubul ASEM a fost implicat într-un trening de doua săptămâni: Summer School EU Academy, organizat de proiectul INTEGRA al Centrul de Studii în Integrare Europeană (ASEM).

• Prof. Silvo DEVETAK, Slovenia: Extinderea UE și cooperarea economică; • Cristina Avornic, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Spekeri la eveniment și subiectele care au fost discutate: • Apostol Octavian, director AGEPI: Drepturile comerciale și proprietatea intelectuală; • Larisa Dodu-Gugea, ASEM: Fundamentele politicii de comerț ale UE; • Angelica Munteanu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Etape importante în relațiile UE-MD;

Euroclub CPAM Sub coordonarea unui nou lider, Euroclub CPAM, exercită inițiativa și organizează Săptămâna Tinerilor în CPAM. Membrii Euroclubului au organizat și dezvoltat activități care au implică și motivat studenții să participe activ pe durata evenimentului, după cum urmează: • Seminar „Spune nu drogurilor”, 11 noiembrie; • Dezbateri: „Sunt pro / contra toleranței”, 15 noiembrie; • Ziua Autogestiunii în colegiu, 17 noiembrie; • Trening tematic: Cum să-ți alegi prietenii, 17 noiembrie; Drept suport pentru Euroclubul nou înființat au fost acordate materiale promoționale cu logo UE: tricouri, termosuri, brățări. 4


Euroclub Rezina În septembrie 2016, Euroclubul a fost reorganizat, include 26 studenți, din clasele a V-IX - a.

Membrii Euroclubului au implementat câteva activități tematice de la lansare, după cum urmează:

Activitățile sunt desfășurate săptămânal (aproximativ o oră), drept o lecție extra-curriculară, sub coordonarea profesoarei de educație civică, Natalia Cebotari.

• Participarea la Campania #CartonasRosuCoruptiei, eveniment în raionul Rezina • Atelier dedicat Zilei Internaționale a Păcii, 21 septembrie; • Sesiune de informare despre simbolurile UE, 12 octombrie; • Atelierul de desen dedicat Zilei Internaționale a Toleranței, 16 noiembrie; • Concurs de desen orientat în prezentarea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, 20 noiembrie.

Activități dedicate Zilei Europei Euroclub CPTC: Foto-ghid pentru turiști Membrii Euroclubului CPTC au dezvoltat un proiect fotografic „Chișinău – Oraș European” , în care au fost implicați 10-20 persoane. Proiectul cuprinde o hartă virtuală cu 16 destinații / locații din Chișinău pentru vizitată și fotografii originale, amuzante și non-conformiste. Studenții au prezentat o scurtă informație despre locații și imaginile postate pe pagina de Facebook a Euroclubului CPTC, ca un mini-ghid pentru turiști care vin la Chișinău.

5


Euroclub Comrat Euroclubul Comrat împreună cu ONG Centru European “Pro-Europa” în Comrat au dezvoltat un program de celebrare pentru Ziua Europei 2016 în Comrat (Gagauzia ATU) pe parcursul întregii luni mai, după cum urmează: • „Academia Europeană” trening de 2 zile pentru voluntari; • Competiție Școlarilor „Traversarea Europei”; • Clubul de filme la Euroclub Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești; • Distribuirea materialelor promoționale ale UE pentru instituțiile educaționale, biblioteci și publicul larg (broșuri informative, semne de carte, ecusoane, brelocuri, bile, etc.). Activitățile descrise mai sus au fost coordonate cu Liudmila Mitioglo, Directorul Centrului European „Pro-Europa” în Comrat. Toți voluntarii au avut echipament cu logo UE: umbrele, tricouri, chipiuri, rucsacuri. Ambele evenimente menționate au fost publicate pe platforma online Pro-Europa www.proeuropa.md.

Euroclub Leova În data de 10 mai 2016, “Euro Club” Leova a susținut Ziua Europei prin evenimentul intitulat „Ziua Europei este ziua ta”, în parteneriat cu Primăria locală din Leova, Departamentul Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova, Centrul de Informare și Documentare pentru Tinerii din Leova, Oficiu Teritorial pentru Informare despre Parlament, Centru de Creație pentru Copii, Biblioteca publică raională, Școala de Arte pentru Copii „Petre și Ion Teodorovici”.

6


Membrii Euroclubului au organizat pe durata evenimentului următoarele activități:

A fost oferit suport logistic și informațional pentru eveniment:

• Concurs pe subiect European (premiile acordate câștigătorilor au inclus materiale cu logo UE); • Concert cu participarea artiștilor locali și tineri talentați ai liceului din Leova, Școala de Arte și dansatori de la Centru de Creație pentru Copii; • Recital de poezie cu subiect European;

• Distribuirea materialelor informaționale (broșuri și pliante) de la Delegației UE. • Materiale promoționale cu logo UE: umbrele, tricouri, chipiuri, drapele de hârtie.

Euroclub ASEM: Concurs EuroBrain • Diplome semnate de Wicher Slagter, Directorul Secției Politice și Economice EUD; • Materiale cu logo UE, după cum urmează: USB flash, tricouri, agende, drapele de hârtie, pixuri, seturi umbrelă & eșarfă.

Concursul „Eurobrain” a mobilizat 25 cei mai buni studenți ai facultății, care au răspuns la întrebări dedicate istorie UE, culturii și vieții moderne. Pentru dezvoltarea evenimentului, Euroclubul a fost asigurat cu rechizite de birou (ex. hârtie format A2 – 10 bucăți și 10 ecusoane). Toți participanții au fost premiați cu:

7


Euroclub Ungheni Euroclub Ungheni a mobilizat membrii săi în organizarea a două activități pentru a sprijini evenimentul organizt de Ziua Europei. Ambele activități au avut loc în incinta Liceului „V. Alexandri”, implicând studenții și profesorii instituției. S-au realizat următoarele obiective:

• sensibilizarea în rândul tinerilor cu privire la beneficiile UE; Activitățile efectuate au evidențiat valorile Europene, dar au avut un efect pozitiv asupra rezultatelor și funcționarea Euroclubului Ungheni, inclusiv cu potențial de implicare a noi membri; Pentru desfășurarea evenimentului, Euroclubul a fost asigurat cu rechizite de birou (ex. hârtie format A2 – 20 bucăți) și materiale promoționale cu logo UE, precum: chipiuri, drapele ce hârtie, pixuri.

• informarea elevilor despre aspectele valorilor Europene • promovarea vectorului European; • susținerea campaniei de celebrare a Zilei Europei în localitatea lor; • angajarea tinerilor în susținerea și promovarea valorilor europene;

Euroclubs Nicolae Iorga: Flash mob dedicat celebrării Zilei Europei Suportul acordat pentru desfășurarea activității Euroclubului:

Elevii Liceului „Nicolae Iorga” au pus în scenă un flash mob dedicat Zilei Europei. Prin activitatea dată tinerii și-au exprimat suportul pentru parcursul European al țării. Evenimentul a avut loc în scuarul liceului și a marcat, de asemenea, lansarea Euroclubului care promovează valorile Europene prin implicarea activă a tinerilor. Tema flash mob-ului: „Uniți în Diversitate!”

• Materiale promoționale cu logo UE: 25 tricouri și 50 drapele de hârtie; • Suport informațional și logistic (materiale printate) pentru evenimentul organizat; • Contactele rețelei de Eurocluburi în Moldova.

8


A fost dezvoltată o hartă interactivă a rețelei de Eurocluburi care include adresele și contactele Eurocluburilor, aceasta este reflectată în următorea pre-vizualizare. Harta va fi postată pe platforma online EUD și pagina de facebook a Eurocluburilor.

9

Rezultate EuroCluburi 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you