Page 1

Magazine

©

Hét magazine van YouTech.nl.  Jaargang 2, Nummer 2. Juni 2012

Ooglaseren

Hightech

k r e w r e t e m i l mil

yIJsomuakergvaon

15 jaar

Zomers chillen?

maak je eigen

hangmat! Coole job: Regisseur in

het spoor van Oranje YouTech Magazine 7.indd 1

30/05/2012 10:52


GRATIS

NAAR

NEMO?

YouTech goes Sportlab. En jij kunt twee kaartjes winnen!

VERBETER JEZELF IN NEMO'S SPORTLAB! Harder roeien. Sneller fietsen. Meer penalty’s tegenhouden. Hoger springen. Je reactievermogen verbeteren. Op de zomertentoonstelling Sportlab (21 juni-2 september) in NEMO ontdek je hoe de wetenschap dat mogelijk maakt. Je komt alles te weten over slimme innovaties die topsporters helpen nóg betere prestaties neer te zetten. YouTech is de hele

zomer van de partij in Sportlab. En jij kunt er ook bij zijn! Hoe? Surf gauw naar www.youtech.nl/sportlab. Doe mee met de prijsvraag. En scoor kaartjes voor jou en een vriend! Natuurlijk kun je met de tickets ook de andere onderdelen van science center NEMO bezoeken. Je kunt meedoen tot 15 augustus.

www.youtech.nl

YouTech Magazine 7.indd 2

30/05/2012 10:52


Inhoudsopgave

Pagina 30: Superchill de zomer door? Maak je eigen hangmat!

6

16

Hallo! Hoe maakt u het?

You Go // IJsmaker van 15

Ogen laseren eng? Of juist een briljant stuk techniek? Oogarts Paul Crobach vertelt alles over zijn hightech werk op de vierkante millimeter.

Aan heerlijk Italiaans ijs nooit een gebrek bij Mitchel Huiskamp. De 15-jarige VWO’er is de jongste gecertificeerde ijsbereider van Nederland. Cool!

In dit nummer:

14 

26 

4 

16 

28 

21 

30 

Testlab

Ice Age 4, Mario Tennis en alle andere interessante releases van deze zomer. Testlab checkt ze!

6 

Hallo! Hoe maakt u het?

Computergestuurd ooglaseren: hoe werkt dat nou precies?

8 

Coole Job

Hij bepaalt wat wij op tv zien van het EK voetbal: de regisseur van Studio Sport.

12 

Quiz

YouTech goes olympic. Wat weet jij van de Olympische Spelen?

Top of flop

Een vliegende auto. Een drumshirt. Hoe gekker hoe leuker. Of juist niet?

You Go

Het ijs van de jongste ijsmaker van Nederland smaakt naar meer.

Op ’t web

De nieuwste sensaties uit de digitale wereld.

22 

Top 5

De zomer kan niet lang genoeg duren: de leukste evenementen op een rij.

25 

Die wil ik

Een tweede huid van Oranje. Kom maar op met dat EK!

10 vragen aan...

Floris Kaayk: de birdman die de hele wereld fopte met zijn YouTube-filmpjes.

Goed Nieuws

Met 6.500 km/u door een buis. Racen op bio-ethanol. En meer opmerkelijk goed nieuws.

Maak je eigen...

Stof. Touw. Palen. Even knutselen en je hebt je eigen hangmat. Chill!

31 

Colofon

Antwoorden, service en contactinformatie.

32 

Vraagje?

Weet jij wat er op de foto staat?

Magazine©

YouTech Magazine 7.indd 3

3

30/05/2012 10:52


films LOL Lola en haar vrienden lachen heel wat af in een wereld verbonden door YouTube, WhatsApp en Facebook. Ze delen alles met elkaar, van nieuwe liefdes en vriendschappen tot aanvaringen met hun soms overbezorgde ouders. Wanneer de moeder van Lola haar dagboek leest, beseft ze hoe groot de kloof tussen hen is geworden. Ondertussen is Lola met iets heel anders bezig, namelijk jongens. Vanaf 28 juni in de bioscoop.

waardering: 

ICE AGE 4 Continental Drift In dit vierde deel van Ice Age komen Manny, Sid, Diego, Ellie en Scrat in een hedendaags museum weer tot leven nadat ze duizenden jaren ingevroren zijn geweest. De avonturen die ze dit keer beleven, zullen je ongetwijfeld weer goed vermaken. Opnieuw is het ondeugende mormel Scrat op zoek naar de magische eikel. Of hij die vindt, verklappen we niet! Vanaf 4 juli in de bioscoop.

waardering: 

Hugo

BLue-ray

Hugo is een wees die in de muren van een druk treinstation in Parijs woont. Om te overleven moet hij geheimen bewaren en anoniem blijven. Hij ontdekt een mysterieus verband tussen het overlijden van zijn vader, zijn humeurige buurman, de eigenaar van de speelgoedwinkel en een hartvormig slot waarvoor geen sleutel lijkt te bestaan. Samen met een excentriek meisje probeert hij het geheimzinnige raadsel op te lossen.

waardering: 

4

YouTech Magazine 7.indd 4

Magazine©

30/05/2012 10:52


Testlab

Minecraft XBOX 360 De oneindige mogelijkheden in Minecraft zijn nu nog groter. Minecraft: Xbox 360 Edition brengt deze wereldhit naar de game­console. In Minecraft bouw je werelden vanuit je luie stoel. Je kunt het spel alleen spelen, maar met vrienden is het veel leuker! Om het net iets spannender te maken, kunnen ‘s nachts opeens monsters tevoorschijn komen, waar je natuurlijk wel tegen gewapend moet zijn. Het bouwen van je eigen fantasie, dat is het doel van Minecraft.

waardering: 

Mario Tennis Open 3DS Eens een keer wat anders dan het pletten van wandelende padden­ stoelen en jumpen in buizen. Dat is Mario tennis. Met natuurlijk wel de bekende figuren maar dit keer staan ze op de tennisbaan. Je speelt in dit spel niet alleen tegen tegenstanders aan de andere kant van het net maar ook tegen de computer op een scherm waar normaal het net zou staan. Erg tof is deze game zeker!

waardering: 

games

The Amazing Spider-Man Al slingerend door Manhattan New York probeer je zo snel mogelijk de stad te doorkruisen. Zoekend naar misdaad die juist jij kunt oplossen doorloop je de verhaallijn. In het spel is de zogenaamde ‘free-roaming’ teruggekeerd: heerlijk vrij rondslingeren door de stad zonder een verplichte verhaallijn te volgen. Durf jij de strijd aan met de misdaad? Verkrijgbaar op XBOX 360, 3DS, WII en NDS.

waardering: 

Magazine©

YouTech Magazine 7.indd 5

5

30/05/2012 10:52


door laser en microbelletjes Zie jij scherp en helder? Dan volgt het licht de juiste weg door je oog en projecteert een scherp beeld op je netvlies. Zie je onscherp, dan neem je een bril of contactlenzen. En ben je eenmaal uitgegroeid, dan volgt een derde mogelijkheid: laseren. Het klinkt misschien wat eng maar dat is het zeker niet. Refractieve chirurgie is een prachtig staaltje techniek!

6

YouTech Magazine 7.indd 6

MagazineŠ

30/05/2012 10:53


Hallo! Hoe maakt u het? Laseren verandert het hoornvlies zodanig, dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen. Je ziet weer scherp! We vragen om uitleg aan oogarts Paul Crobach van het gespecialiseerde Lasik Centrum in Boxtel. Paul draagt een bril. Is dat niet verdacht? Hij schiet in de lach: “Een kwart van de mensen die zich willen laten laseren valt af, de meesten daarvan hebben een te dun hoornvlies. Zoals ik.” En jongelui die nog in de groei zijn, behandelt hij sowieso niet. “Ouders vragen het wel eens, de jongeren zelf nooit want die hebben op internet allang gevonden dat het oog stabiel moet zijn. Ons absolute minimum is 18 jaar maar het liefst behandelen we vanaf 20 jaar.”

Femto Second Laser Paul start een behandeling met het losmaken en openklappen van een dunne laag hoornvlies (het blijft aan één kant vastzitten). Dat kan met een ultramoderne Femto Second Laser. Die werkt heel snel en zorgt voor een snellere en betere hechting van het hoornvlies in de herstelperiode. “Deze computergestuurde laser snijdt niet zomaar een plakje af”, vertelt Paul. “Hij maakt een patroon van microbelletjes in het hoornvlies en maakt zo het plakje los tot een heel precies instelbare diepte. Prachtige techniek.” Nadat de dunne laag hoornvlies is opengeklapt, corrigeert een andere laser de oogsterkte. Ook dit gaat vlot. Correctie van bijvoorbeeld oogsterkte -4 duurt maar tien seconden. “Laser is gebundeld licht dat door warmte weefsel oplost. Verdampt weefsel in een hoornvlies groeit niet meer aan. Weg is weg, en gelukkig maar. Anders moet je telkens terugkomen.” Na de correctie legt Paul het opengeklapte laagje weer terug en kan het herstel beginnen. “Een dag later zie je al weer bijna optimaal”, vertelt hij. “De laser voor de oogcorrectie is een slim apparaat dat rekening houdt met de kleinste individuele hoornvliesafwijking van elke patiënt. Dat maakt elke behandeling uniek, zeg maar gepersonaliseerd.”

Gepriegel Een zuignapje op het oog houdt alles op z’n plaats. En de laser zelf corrigeert 400 keer per seconde de kleinste beweging. Zo kan Paul uiterst precies werken. Dat moet ook wel, want een gemiddeld hoornvlies is 520 micrometer ‘dik’, zeg maar een halve millimeter. Wordt hij niet gek van dat gepriegel? “Ik was als kind al een echte bèta die in zijn vrije tijd heel gedetailleerde modelboten in elkaar lijmde. Dat ambachtelijk knutselen op de vierkante millimeter vind ik nog steeds fantastisch. Oogarts is een boeiend vak. Ik houdt spreekuur én doe operaties, ben een medisch specialist en ambachtsman in één. Prachtig.”

Magazine©

YouTech Magazine 7.indd 7

7

30/05/2012 10:53


Coole Job

Met Oranje op titeljacht YouTech Magazine 7.indd 8

30/05/2012 10:53


NOS Studio Sport-regisseur Arjan Hanekamp heeft er al ruim anderhalf jaar aan voorbereiding op zitten als de eerste bal rolt op het EK voetbal 2012. En dan volgen nog vier weken Oekraïne en Polen. Grote afstanden. Lange werkdagen. En hopelijk veel doelpunten. “Het is een enorme operatie. Maar ik zou er niks van willen missen.”

YouTech Magazine 7.indd 9

30/05/2012 10:53


Hoe word je Studio

Sport-regisseur?

st ud

rd

se

is

zi

io

Spo rt -

'ik

reg iss

eu

eg

ra rj e an r

ha n

ee

ek r e amp n

er

al

s ho

bb

y

da

n

al

sw

er

k'

De tips van Arjan: •V  olg een hbo-opleiding journalistiek of communicatie • Solliciteer als beeldredacteur bij een sportprogramma • Leer de fijne kneepjes van het vak en groei door •E  n niet te vergeten: wees helemaal gek van sport!

10

YouTech Magazine 7.indd 10

Check youtech.nl/ MAGAZINE voor meer coole jobs. Magazine©

30/05/2012 10:53


D

rie regiewagens vol beeldschermen en regietafels. Zeven eigen camera’s. Geluid. Licht. Een crew van zo’n 30 technici en 25 (beeld)redacteuren, regisseurs, verslaggevers, commentatoren en presentatoren. Een eigen studio in het stadion van Charkiv, waar Nederland zijn drie groepswedstrijden speelt. En dat is nog maar een deel van het ‘boodschappenlijstje’ van Arjan Hanekamp (40). Als chef regie van Studio Sport is hij ook verantwoordelijk voor de volledige technische operatie rondom het EK.

Alles op tijd "We zijn al sinds eind 2010 bezig met de voorbereidingen”, zegt Arjan. “Wat willen we uitzenden? Waar? Wanneer? En wat hebben we daar voor nodig aan mensen en techniek? De logistiek wordt het grootste struikelblok. Oekraïne en Polen zijn enorme landen, met slechte wegen. Van Donetsk naar Gdansk is het bijvoorbeeld bijna 2.000 kilometer. Is alles op tijd op de juiste plek? Die stress kun je nooit uitsluiten. Gelukkig speelt Oranje de drie groepswedstrijden in hetzelfde stadion. Dan hoeven we niet steeds op te breken.”

Het EK voetbal 2012: van stadion tot je tv De live wedstrijdregistraties op het EK worden verzorgd door de Europese voetbalbond UEFA. Bij elke wedstrijd draaien minimaal 36 camera’s die spelers, bank en publiek volgen. De beelden gaan per satelliet en glasvezel naar de rechthebbende omroepen, die zorgen dat jij de wedstrijd live kunt volgen. De NOS neemt zelf nog zeven eigen camera’s mee, waarvan er drie langs het veld staan voor eigen opnames van de Oranje-internationals.

In een flow In Nederland regisseert Hanekamp minimaal zestig wedstrijden per jaar. In Oekraïne kan hij zich volledig richten op de NOS-uitzendingen rondom de wedstrijden, aangezien de UEFA de live wedstrijdregistratie regelt (zie kader). Niet dat het daarmee achteroverleunen wordt voor Arjan en zijn collega’s van Studio Sport. "Op wedstrijddagen maken we live televisie van 17.00 tot 00.00. Hard werken. Lange dagen. Maar daar merk je eigenlijk niks van. Je komt echt in een flow. Bovendien zijn we allemaal sportfanaten. Ik zie mijn werk eerder als hobby dan als werk. Het is net een speeltuin.”

Live is kicken Live een wedstrijd regisseren blijft het allermooist, vindt Arjan. “Je kunt het allemaal mooi bedenken van tevoren, maar elke wedstrijd staat op zich. Vanaf de aftrap is het aan jou om te bepalen wat de kijker thuis te zien krijgt. Dat blijft een kick. Je kunt nooit voorspellen wanneer de vlam in de pan slaat of wanneer er gescoord wordt. Dat betekent dat je moet kunnen improviseren. Alleen bij een eredivisiewedstrijd staan vaak al acht camera’s. Zonder stressbestendigheid en overzicht word je geen goede regisseur.”

In het donker Arjans grootste nachtmerrie tijdens het EK? “Een stroomstoring. Opeens zit je in het donker in de regiewagen en ziet de kijker thuis ook niks meer. En dan zal je ook nog zien dat er net gescoord wordt. Bij grote evenementen is er gelukkig altijd back-up in dat soort gevallen. En de beelden gaan zowel via satelliet als glasvezel naar Hilversum, om er zeker van te zijn dat we storingsvrij kunnen uitzenden. Dan merk je hoe afhankelijk we zijn van techniek. De kijker heeft het meteen door als bijvoorbeeld het geluid niet goed doorkomt. Dat zien we wel aan de mails de volgende dag.”

De knop om Van Persie. Huntelaar. En al die andere Oranjesterren. Arjan vertoeft straks (hopelijk) vier weken lang in hun spoor. Is hij zelf ook fan? “Natuurlijk ben ik een Oranjegek, net als iedereen. En uiteraard hoop ik dat het Nederlands elftal zo ver mogelijk komt. Maar als ik eenmaal in de regiewagen zit, dan gaat de knop om en ben ik volledig geconcentreerd. Ik spring niet juichend op bij een doelpunt van Oranje. Ik zit daar om te werken. Niet als supporter.”

Magazine© 11

YouTech Magazine 7.indd 11

30/05/2012 10:53


Wat weet jij van de

? n e l e p S e h c s i p m y Ol

Londen is van 27 juli tot en met 12 augustus volledig in de ban van de Olympische Zomerspelen. Dat wordt de hele dag voor de tv zitten, om geen moment te missen van het grootste sportevenement ter wereld (10.500 atleten!). Hoe zit het met jouw kennis van de Olympische Spelen? Doe mee en scoor zelf ook!

1.

‘Blade runner’ Oscar Pistorius doet mogelijk mee aan zowel de Olympische Spelen als Paralympics voor sporters met een beperking. Wat maakt Pistorius zo uniek? a. Hij heeft geen onderbenen en sprint op twee protheses van koolstofvezel b. Hij is eigenlijk een vrouw maar doet mee bij de mannen c. Hij heeft een kunsthart

2.

Wie is met acht medailles de meest succesvolle Nederlandse Olympiër ooit? a. Zwemster Inge de Bruijn b. Hockeyer Teun de Nooijer c. Amazone Anky van Grunsven

3.

Welke wedstrijd staat bekend als het koningsnummer van de atletiek? a. 100 meter sprint b. Marathon c. 20 km snelwandelen

4. 12

YouTech Magazine 7.indd 12

De Docklands Light Railway is een van de belangrijkste vervoermiddelen tijdens de Olympische Spelen. Wat is er zo bijzonder aan de DLR? a. De trein rijdt zonder bestuurder b. Het is de snelste trein ter wereld c. De trein heeft een eigen fitnesscentrum

Magazine©

30/05/2012 10:53


5.

Waar komt de naam Olympische Spelen vandaan? a. Van hoofdsponsor Olympus b. Van het Latijnse woord olympica (‘fit lichaam’) c. Van de stad Olympia, waar de Grieken de basis legden voor de huidige Spelen

6. 7.

Van welk goedkoop en licht materiaal is het dak van het Olympisch Stadion (80.000 toeschouwers) gemaakt? a. PVC b. Aluminium c. Hout

Welke opmerkelijke carrièrestap had supersprinter Usain ‘Thunderbolt’ Bolt onlangs in zijn hoofd? a. Hij wilde minister-president van Jamaica worden b. Hij wilde bouwvakker worden c. Hij wilde profvoetballer worden bij Manchester United

9. 10.

8.

Waaruit bestaat de ondergrond van de atletiekbaan in Londen? a. Gravel b. Op de grond geplakte prefab kunststof matten c. Gegoten beton

Wat houdt de Olympische gedachte onder meer in? a. Meedoen is belangrijker dan winnen b. Winnen is belangrijker dan meedoen c. Eén voor allen, allen voor één

De Londense metrostations dragen tijdens de Olympische Spelen de namen van Olympische helden. Welke Nederlandse kampioen was de organisatie even vergeten? a. Judoka Anton Geesink b. Atlete Fanny Blankers-Koen c. Wielrenster Leontien van Moorsel

Je vindt de antwoorden op de eerste negen vragen op pagina 31. Met vraag tien kun je een mooie prijs winnen. Mail je antwoord voor 15 augustus 2012 naar info@youtech.nl. Weet je het antwoord niet? Zoek dan op youtech.nl/magazine. Onder de goede inzendingen verloten we kaartjes voor NEMO Sportlab! De winnaars krijgen automatisch bericht. Magazine© 13

YouTech Magazine 7.indd 13

30/05/2012 10:53


Top of flop Melkpakken-design » Gooi lege melkpakken niet zomaar weg. De Nederlandse ontwerper Sabien Poutsma bewijst dat ze met gemak aan een tweede leven beginnen. Als lunchbox, tas, portemonnee, vogelhuisje, boekenlegger,­envelop. Betaalbaar eco-design waarmee je opvalt. En het scheelt flink in de afvalbak. Top!

Scherpe foto’s » Wetenschappers hebben een plugin gemaakt waarmee je bewogen foto’s toch scherp kunt krijgen. De software analyseert welke beweging de camera heeft gemaakt die leidde tot het bewogen beeld. Vervolgens haalt de plugin de dubbeling van pixels (de feitelijke ‘smeer’) grotendeels weg. Het zal wel een Photoshop plugin worden en op termijn wordt het mogelijk in camera’s ingebouwd. Top!

Bubbelparaplu » De Nubrella is een doorzichtige bubbelparaplu die op je schouders rust. De Amerikaanse ontwerper Alan Kaufman geeft toe dat het er raar uitziet. “Maar in rotweer kom je toch niemand tegen”, zegt hij. Okay, maar dit is echt geen gezicht. En jas en broek worden wel degelijk nat. Dus toch maar een poncho in plaats van deze flop.

Duiken met je iPhone » De Underwater iPhone Case van TAT7 schuif je eenvoudig over je iPhone en is waterdicht tot 30 meter. Slechts drie mechanische knoppen om de camera/video-app te bedienen houden dit hebbeding simpel en betaalbaar (85 dollar). Enig nadeel: onder water twitteren of unlocken is er niet bij. Dus zet je automatische locktimers uit voordat je gaat duiken. Top!

Autokopter of helicar? » Zelfs Martin Schröder van Martinair kwam opdraven om bij DWDD de PAL-V te promoten. De gyrocopter van uitvinder Robert Dingemanse combineert de voordelen van een auto en een kleine uitklapbare helikopter. Binnen een paar jaar gaat ie in productie. Een prachtig ding met haken en ogen. Vliegen de filehufters je straks letterlijk rechts voorbij? Een voorzichtige Top!

14

YouTech Magazine 7.indd 14

Magazine©

30/05/2012 10:53


Antimugshirt » Insmeren met stinkend antimuggenspul hoeft niet meer. Het Nederlandse bedrijf MosquitNo baart opzien met een t-shirt geïmpregneerd met een muggenwerend middel. Je kunt dit poloshirt van biologisch katoen wel vijftig keer wassen zonder de werking te verliezen. Top!

Drumshirt » Thinkgeek lanceert het Electronic Drum Machine-shirt. Een zwart t-shirt met een complete en echt werkende drumcomputer in de print op de voorkant. Klinkt cool maar je zit natuurlijk voor gek als je op een terrasje op je borst en buik zit te tikken. Een ingenieuze flop.

Containervervoer in Stevelduct » Vrachtcontainers onbemand en ongemotoriseerd vervoeren in een aquaduct, volgens de eeuwenoude techniek van het ‘stevelen’: voortstuwing door verval in de waterstroom. De Haagse uitvinder Aad van den Ende noemt het Stevelduct een milieuvriendelijke vorm van goederenvervoer die de bestaande infrastructuur ontlast. Top!

Geheimschrift » Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een nieuw geheimschrift met gemanipuleerde bacteriën. Je schrijft een tekst door met een tandenstoker of pipetje kleine bacteriekolonies aan te brengen op een vel papier. Als je een reagerende stof aanbrengt, lichten de bacteriën op in verschillende kleuren die je met een decodeersleutel kunt lezen. YouTech vindt dit een omslachtige en nutteloze flop.

Vintage Vespa Seat » Wat doe je met een oude Vespa Piaggio? Naar de sloop? Zeker niet, zo’n stijlicoon verdient beter. Dus vraag je de kunstenaars van Bel&Bel om er een hippe Vespa Seat van te maken. Recycling, stijl, duurzaamheid en vintage in een onvervalst retro-Italiaans design. Onweerstaanbaar. Top!

Magazine© 15

YouTech Magazine 7.indd 15

30/05/2012 10:53


IJs van Mitchel

r e e m r a a n t k a a m s

Voor echt Italiaans ijs kun je Mitchel Huiskamp ’s nachts wakker maken. En is het ijs op, dan maakt hij het gewoon zelf. Want de 15-jarige VWO’er uit Epe is de jongste gecertificeerde ijsbereider van Nederland. Vorig jaar haalde hij zijn certificaat aan de beroemde Carpigiani Gelato University in Bologna. Deze zomer serveert hij 36 smaken in hartje Epe. Drie lange dagen van negen uur per dag kreeg het viertal les in het maken van echt Italiaans ijs. “In het begin deed ik een paar uur over één smaak, nu draai ik die in tien minuten”, lacht Mitchel. Hij toont de dikke studieboeken. Veel techniek en alles in het Engels, want het gezelschap cursisten was internationaal. Viel dat niet tegen? Mitchel haalt zijn schouders op: “Ik ben een echte bèta en doe VWO+ met Cambridge Engels. Ik pikte het snel op. Bovendien kregen we heel goed les van Alice Vignoli. Zij is in Italië een grootheid op het gebied van ijs.” Toen Mitchel vorig jaar naar Italië vloog, wist hij nog niet veel van ijs maken. Maar de interesse was er al wel. Zijn ouders openden vorig jaar ijssalon Gelateria Vicini, naast hun eetcafé De Slimmerick. Mitchel wist meteen dat hij wilde meehelpen met ijs verkopen en maken. Dus ging ook hij op cursus, samen met vader Henk, chef-kok Ton Kamphuis en medewerker Marc van der Haar. 16

YouTech Magazine 7.indd 16

Vers en vol Mitchel begint met het maken van een melkbasis van verse volle melk, room en suikers (dextrose, glucose en kristalsuiker). De juiste temperatuur en de kwaliteit van de melk zijn doorslaggevend. “Onze melk komt van boerenbedrijf Van Triest hier vlakbij. Lekkere verse volle melk, dat maakt het ijs smaakvol en extra

Magazine©

30/05/2012 10:54


You Go

stevig. Want het mag natuurlijk niet van het hoorntje vallen.” Om bacteriën te doden wordt de melkbasis gepasteuriseerd bij 85 tot 90 graden in een grote machine van 120 liter, de zogenaamde Pastomaster. Daarna brengt Mitchel het mengsel op smaak, bijvoorbeeld met chocola, vanille of fruit. Bij sommige ijssoorten gebruikt hij vers fruit. “Maar vaak is dat te duur. Dan gebruiken we een fruitpasta, zelfgemaakte of echte Italiaanse uit de fabriek tegenover Carpigiani. De kwaliteit van de fruitpasta is erg belangrijk omdat we zo min mogelijk smaak- en houdbaarheidsstoffen in ons ijs willen.” Melkbasis en fruit worden gemixt in de Turbomixer (zie ook ‘Techspecs’), waarna de ijsmachine er een mooie structuur aan geeft. Die kneedt de ingrediënten en koelt ze tot

-14 graden. “Het ijs is dan nog vrij zacht”, vertelt Mitchel. “Vanuit de ijsmachine gaat het in de Shockfreezer tot -38 graden. Dan pas zijn structuur en stevigheid goed genoeg voor de vitrine van -14 graden. En dan hard werken om het te verkopen, want na een paar dagen wordt het gummiachtig, als kauwgom.”

specs

Niet alle fruitsmaken worden op basis van melk bereid. In plaats van melk­ basis kan het ook op basis van sorbetmix ­(water en suikers). Carpigiani is de ‘Rolls Royce’ onder de ijsmachines. De Italianen hebben een marktaandeel van 70 procent. Meer info over de opleidingen vind je op: www.gelatouniversity.com Carpigiani heeft ook in Nederland een vertegenwoordiging, aan de Beatrix de Rijkweg 7 in Eindhoven. Voor extra info, check www.carpigiani.nl

Tiramisu In de vitrine pronken 36 smaken, aan de muur hangen de vier dikverdiende Carpigianicertificaten. Wat is nu de meest bijzondere smaak? Mitchel twijfelt geen moment: “Tiramisu! Wij maken die met koffie, Italiaanse roomkaas, honing, cacao, vers gemalen hazelnoten, lange vingers en twee procent likeur. Een ingewikkeld recept, maar heerlijk. Zelfs de Italianen kijken er van op!”

Magazine© 17

YouTech Magazine 7.indd 17

30/05/2012 10:54


18

YouTech Magazine 7.indd 18

MagazineŠ

30/05/2012 10:54


MagazineŠ 19

YouTech Magazine 7.indd 19

30/05/2012 10:54


20

YouTech Magazine 7.indd 20

MagazineŠ

30/05/2012 10:54


Op het web

Zware Jongens @zwarejongens RT @inbreker: Vandaag ben ik precies 3 jaar actief op twitter! Dank voor alle vakantiemeldingen en ga daar vooral mee door. #kadotip 29 mei via Twitter for BlackBerry®

#KαpoтGrαppιG @KapotGrappig Ik viel voor jou midden op de straat. Ik zag jou op tijd maar de stoeprand te laat. #KapotGrappig 29 mei via Echofon

Pinterest

is een virtueel prikbord. Natuurlijk hebben we Twitter, Facebook en Hyves al om allemaal leuke dingen te delen. Maar naast de dingen van je vrienden of mensen die je volgt kom je weinig tegen. Pinterest is daar anders in. Je kunt coole, aparte of opmerkelijke dingen delen en je laten inspireren door mensen die dezelfde interesses als jij hebben. Door het uit te proberen kom je erachter hoe makkelijk het eigenlijk is! www.pinterest.com

Apps Temple Run Al rennend door een ‘tempel’ probeer je een aantal zombies van je af te schudden. Je zult je afvragen: hoe kan dat nou leuk zijn? Het zoveelste zombiespel… Dit is helemaal anders. Je gebruikt je touchscreen als bij geen ander spel. Door snel te swipen spring je over boomstammen, glij je onder takken door en je vliegt niet uit de bocht. Temple Run is verkrijgbaar voor iOS en Android en is zeer verslavend!

YouTech Magazine 7.indd 21

WTF Op de WTF app vind je nieuwtjes waar je echt van opkijkt. Vermakelijk en opmerkelijk nieuws uit binnen- en buitenland speciaal voor jou gebundeld en vooral niet saai geschreven. Denk maar aan nieuwtjes die je van vrienden krijgt doorgestuurd en waar je iedereen over hoort praten. Zorg ervoor dat je dit keer de deler bent door deze app snel te downloaden! Verkrijgbaar op iOS en Android apparaten.

Rumble Nummi werd toch niet helemaal de trend. Drawsomething bleek een onwijze hit. Ben je daar nu ook op uitgekeken? Dan is hier de nieuwste sensatie: Rumble. In dit spel verzamel je binnen twee minuten zoveel mogelijk woorden in een veld van 4x4 letters. Bijna alles mag, met simpelweg wat geswipe kom je vaak al tot een stuk of tien woorden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je veel meer punten verzamelt dan je vrienden en die dus ‘alle hoeken van je telefoon’ laat zien! Verkrijgbaar op iOS. Magazine© 21

30/05/2012 10:54


Top 5

SUMMER EVENTS Eindelijk: zomervakantie! Ga je lekker luieren of trek je er liever op uit? Ook in Nederland valt deze zomer genoeg te beleven. We hebben de leukste evenementen alvast voor je op een rijtje gezet! 22

YouTech Magazine 7.indd 22

MagazineŠ

30/05/2012 10:54


CAMPZONE 2009

ORANJEMANIA IN DE BIOSCOOP Wat: EK voetbal op groot scherm WaAr: door heel NL Web: jt.nl/ek-voetbal Geen geld voor een reis naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne, maar wil je de Oranjekoorts toch maximaal beleven? In de bioscoop kun je de wedstrijden van Oranje live zien op een groot scherm! JT Bioscopen en LUXOR Theaters zenden alle duels uit in Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Heerhugowaard, Hoogeveen, Hoogezand, Nijmegen en Purmerend. Popcorn erbij en juichen maar. En houd je vooral niet in: de meest origineel verklede supporter gaat naar huis met een prijs. Tech fact: De harddrives van de projectoren hebben een minimaal geheugen van vier terabyte.

CampZone

NON-STOP DANCE TILL GAMEN YOU DROP Wat: CampZone 2012 WaAr: Oirschot, Noord-Brabant Web: campzone.nl

Wat: Dancetour WAAr: door heel NL Web: dancetour.nl

Elf dagen gamen, 24 uur per dag. Voor verstokte gamers is het festivalterrein van CampZone het walhalla. Van 27 juli tot en met 6 augustus is CampZone de grootste outdoor gaming vakantie ter wereld. Jong en oud komen in Oirschot bijeen om te gamen tot hun duimen er vanaf vallen. Heb je het even gehad met je controller? Dan kom je uit je tent en overwin je de klimwand of doe je een potje zeepvoetbal. En ’s avonds kun je rond het kampvuur gezellig bijkletsen met je collega-gamers.

Vette beats. Een warme zomerzon. En dansen tot je erbij neervalt. De Dancetour maakt ook in 2012 weer een tour langs een dozijn Nederlandse steden om mensen bij elkaar te brengen. Topdeejays. Gratis toegang. Wat wil je nog meer? Dancetour geeft ook de ruimte aan jong talent: in de DJ Knock Out battelen meer dan 300 talentvolle dj’s om een plek achter de draaitafels bij de Dancetour in hun eigen stad. De Dancetour gaat deze zomer nog naar Leeuwarden (8 juli), Zwolle (22 juli), Goes (29 juli), Apeldoorn (12 augustus), Tilburg (19 augustus) en Doetinchem (30 augustus).

Tech fact: Het internet op CampZone is razendsnel: 1 GB/s. Het lokale netwerk is zelfs 40 GB/s!

Tech fact: In de Mixperience kun je onder professionele begeleiding de beginselen van het dj-vak leren.

Magazine© 23

YouTech Magazine 7.indd 23

30/05/2012 10:54


HEB JIJ ECHTE TROPISCH FEEST ZEEBENEN? IN ROTTERDAM Wat: Zomercarnaval WaAr: centrum Rotterdam Web: zomercarnaval.nl Het begon ooit als een bescheiden feestje en is inmiddels uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat. Zomercarnaval (vr 27 juli en za 28 juli) trekt elke zomer zo’n 900.000 toeschouwers. Welke schoonheid wordt dit jaar Queen Zomercarnaval? En welke brassband wint de Battle of Drums? Het onbetwiste hoogtepunt: de Straatparade, de grootste tropische carnavalsoptocht van het land. Swing mee op de Caribische klanken op de Coolsingel en omgeving. Rotterdam is voor even een echte latin dance square. Compleet met tropische mercado voor een lekker bakje schaafijs ter verkoeling! Tech fact: Voor het stadhuis verrijst tijdens het Zomercarnaval een enorm podium voor live muziek.

24

YouTech Magazine 7.indd 24

Wat: Wereldhavendagen WaAr: Rotterdam Web: wereldhavendagen.nl Zeg Rotterdam en je zegt haven. De 35ste editie van de Wereldhavendagen (7, 8 en 9 september) gooit er nog een schepje bovenop. Met spetterende nautische demo’s. Excursies in de haven op plekken waar je normaal nooit komt. Een arbeidsmarkt. Heel veel muziek. Je kunt aan boord van historische én moderne schepen. En er zijn allerlei activiteiten van bijvoorbeeld de Zeekadetten, duik- en bergingsbedrijven, het Loodswezen en de Zeehavenpolitie. Zowel in hartje Rotterdam als in het havengebied. Natuurlijk blijf je ook nog even hangen voor de afsluitende vuurwerkshow op zaterdagavond. Test je zeebenen en monster aan! Tech fact: Youtech is ook van de partij met spectaculaire doeactiviteiten.

Magazine©

30/05/2012 10:54


Die wil ik!

2nd skin Oranje Tussen al het oranjegeweld val je echt niet meer op met alleen een voetbalshirtje... Nee, daar heb je wel iets beters voor nodig. En in een andere kleur lopen is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Daarom is er nu een full-body pak voor je. Dit trek je aan over je kleding en zorgt ervoor dat niemand je meer herkent. Op en top oranje ben je dan zeker wel! www.megagadgets.nl/2nd-skin.html

Opvallen tijdens uitgaan doe je zo Je kent die paarse lampen vast wel, witte kleding licht er super gaaf van op. Maar die lampen staan vaak maar enkele seconden aan op een avond, want alle andere flitsers en gekleurde lampen zijn er ook niet voor niks. Om ook zonder blacklight op te vallen zijn er nu deze led veters! www.lcd4u.eu/nl/bxl-sl11-led-schoenveters-oranje.html

Krijg je niet genoeg van je iPhone? Met je telefoon naar bed gaan... dan ben je pas echt verslaafd! Maar tegenwoordig kan dat gewoon. Met een kussen in de vorm van een iPhone, zo blijft je favoriete gadget altijd bij de hand en het mooie is dat je ‘m niet kunt slopen! www.megagadgets.nl/smart-cushtie.html

HTC’s nieuwe vlaggenschip, de One X De tijd dat Androids sloom waren en ontzettend ingewikkeld ligt al een tijdje achter ons. Inmiddels zijn er monsterlijke telefoons die dankzij Android 4.0 heerlijk werken. De specificaties zijn om je vingers bij af te likken... 1,5ghz quad core, 8mp camera, 32gb intern en een schermresolutie van 1280x720. Kun je nog wachten om dit monster uit te proberen? www.htc.com/nl/smartphones/htc-one-x

Adidas Tango 12 Voetballen als een pro doe je natuurlijk niet zonder materiaal van de pro’s. Dit is de bal waar de allerbeste spelers van Europa mee spelen tijdens het EK. De bal heeft een perfect gewicht en is vooraf uitvoerig getest bij verschillende topclubs als Chelsea, Bayern München en Real Madrid. Als het aan je materiaal maar niet ligt! www.guardian.co.uk/football/2011/dec/02/adidas-tango12-european-championship

Magazine© 25

YouTech Magazine 7.indd 25

30/05/2012 10:54


10 vragen aan

Bijzondere verhalen voor de hele wereld Floris Kaayk (29; floriskaayk.com)  was in één klap wereldnieuws toen hij bij ‘De Wereld Draait Door’ zijn hoax onthulde. De YouTube-filmpjes van birdman Jarno Smeets fopten mensen over de hele wereld, ook de YouTech-redactie. “Zelf vliegen .. .. is een universele wens van de mensheid, dat heeft me geinspireerd”, lacht de kunstenaar en animatiefilmmaker in zijn Haagse atelier. Tien vragen... …

01 Wat wilde je worden toen je 12 was? Auto-ontwerper! Toen ik een jong ventje was hingen mijn ouders tijdens verjaardagen grote vellen papier op en mochten we met z’n allen tekenen en schilderen. Ik tekende altijd auto’s. Op de middelbare wist ik lang niet wat ik wilde, was ook te druk met voetbal en graffiti. In het laatste jaar viel het kwartje tijdens een open dag van het Grafisch Lyceum. Op prachtige pc’s knutselen met Photoshop. Heerlijk! Ik koos de multimedia-richting om interessante combinaties 26

YouTech Magazine 7.indd 26

te kunnen maken: bewegend en stilstaand beeld, bestaand beeld verrijken met nieuwe toevoegingen.

02

Wanneer geniet je het meest van je vak? Ideeën bedenken is het leukst. Bijvoorbeeld, lede­ maten aan elkaar monteren tot nieuwe levende wezens in een verwoest landschap. Of het ontstaan van elektro-insecten in verlaten fabriekshallen. Op de computer kan alles. Het uitwerken kost wel veel tijd en inspanning. Goede ideeën krijg ik meestal op de

Magazine©

30/05/2012 10:54


fiets of in de trein, nooit achter de pc, want dan is mijn hoofd te vol. Een vers idee is het mooist. Dan zijn alle mogelijkheden nog open en kan ik vrijuit fantaseren.

03 Hoe ‘train’ jij je vaardigheden? Ik train vooral op software. Voor een nieuw project zoek ik de nieuwste versies en updates en speur ik naar speciale software voor bijvoorbeeld een water­ splash of een instortend gebouw. Via tutorials vind ik precies de kennis die ik zoek, niets meer en niets minder. Dat is puur gereedschap voor me.

04

Wat is je belangrijkste gereedschap? Mijn MacBook Air, voor het noteren van nieuwe ideeën. Daar begint het altijd. Later werk ik dat uit op de Mac Pro met 30 inch beeldscherm. Fijn gereedschap! In mijn vrije tijd is mijn fiets de belangrijkste tool. De beste plek voor nieuwe ideeën.

05

Wat is je doel?

Met beeld een verhaal vertellen aan een zo groot mogelijk internationaal publiek. Bekend worden via filmfestivals is leuk, maar het internet vaagt voor mij alle grenzen weg.

06

Welke technische innovatie gaat jouw vak veranderen? Niet 3D, dat is een hype. De revolutie zit in portables als smartphones en tablets. Dat grijpt nu al om zich heen in alle generaties. Alle filmfestivals bij elkaar opgeteld geven mij nog steeds een veel kleiner publiek dan een eenvoudig YouTube-kanaal. Dat verandert het vertellen van verhalen. Op mijn eigen

kanaal kan ik mijn publiek over een langere periode meenemen in de ontwikkeling van een film. Ik kan bouwen aan een groep vaste volgers die meegroeit met de film.

07

Ben je een gadget-freak?

Eeh … ja. Dat wil zeggen: ik houd van degelijke gadgets, zoals een betrouwbare smartphone of laptop. Fungadgets vind ik niks. Ik kocht eens handschoenen met verwarming via een usb-kabeltje. Geinig maar waardeloos. Nummer 1 op mijn verlanglijst? De Nikon D800 met 36 megapixel. Kun je prachtig mee filmen.

08 Waar ben je goed in, en wat leer je nooit? Originele ideeën bedenken kan ik heel goed. Rekenen en wiskunde leer ik nooit, ondanks alle bijlessen vroeger.

09 Het beste advies dat je ooit kreeg? In mijn eerste jaar Kunstacademie hoorde ik: stop maar met tekenen, dat wordt niks. Dus zocht ik iets anders en ging aan de slag met elektrische dingetjes en videorecorders. Daarin bleek mijn talent te schuilen.

10 Wat moet een YouTechlezer die animatiefilmmaker wil worden nu meteen doen? Zoeken naar gratis eenvoudige programmaa­tjes voor tekenfilms en stopmotiontechniek. Gooi het op je apparaat, vergeet de regels en ga lekker experimenteren. Doe wat je wilt!

Magazine© 27

YouTech Magazine 7.indd 27

30/05/2012 10:55


Goed nieuws betere cijfers?

drink water!

Met ouderwets stampwerk kom je heel ver tijdens je examens. Maar er zijn meer ­manieren om je cijfers op te krikken. Water drinken bijvoorbeeld. Uit onderzoek aan de universiteiten van Londen en Westminster blijkt dat studenten die water drinken tijdens examens betere cijfers halen. Voor jonge mensen pakt dit trucje nóg beter uit. Het gemiddelde cijfer lag bij hen tien procent hoger. Proost!

Frisdrankflesje van aardappelschillen Wie maakt het ‘groenste’ frisdrankflesje? Coca-Cola en Pepsi zijn in een nieuwe wedloop verwikkeld: de aartsrivalen willen allebei als eerste op de markt komen met plastic flesjes die volledig zijn gemaakt van afval van landbouw- of voedingsbedrijven. Goed nieuws voor de planeet: alleen al in de VS worden elk uur twee miljoen plastic flesjes van aardolie gemaakt die bij verbranding kooldioxide uitstoten!

de beste schoolkrant

komt uit arnhem De toekomstige journalistieke toppers komen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Hun schoolkrant Iris Tacheia (‘snelle bode’) is door schoolkrantredacties en een vakjury uitgeroepen tot de beste schoolkrant van Nederland. Het stedelijk Gymnasium kreeg niet alleen de Schoolkrant Award, maar won ook een prijs voor beste opmaak. Schoolkrant ‘De Sacheraar' van het Scala College uit Alphen aan den Rijn scoorde een award voor het beste interview.

gamen

tege n depr essies

Van depressies word je letterlij k niet vrolij k, maar er is een lichtpuntje in de duisternis. In Nieuw-Zeeland zijn succesvolle 28

YouTech Magazine 7.indd 28

proeven gedaan met 3D-games tegen depressies bij jongeren. Onderzoekers lieten 94 depressieve tieners het spel SPARX spelen. De patiënten leerden in de virtuele wereld om te gaan met negatieve gevoelens, zoals woede. Zo'n 44 procent van de tieners herstelde volledig na de proef in de virtuele wereld. Normaal is dat percentage 26 procent.

Magazine©

30/05/2012 10:55


TRANSPORT VAN

DE TOEKOMST

meer tablets

minder papier

Waar de computer faalde, slage n de table ts. Het papierverbruik is sinds de komst van tablets met maar liefst negen procent gedaald! Een deel van deze vermindering is te danken aan de toename van het aantal tablets op de werkvloer. Nu hoeven vergadertijgers niet langer notulen, grafieken en dossiers op papier mee te nemen. Ook de toename van e-books heeft bijgedragen aan de daling.

Razendsnel van A naar B in een capsule. Het is nu alleen nog een idee, maar als het aan de bedenkers ligt is ‘Evacuated Tube Transport’ straks ook realiteit. Er komen geen rails of banden aan te pas: vacuüm gezogen buizen transporteren capsules die reizigers op hoge snelheid naar hun bestemming brengen. Volgens de ontwerpers van ET3 moeten topsnelheden van 6.500 km per uur mogelijk zijn, maar de meeste lokale netwerken zullen werken op snelheden tussen de 300 en 1.000 km/h. Evacuated Tube Transport kost volgens ET3 minder dan tien procent van de aanleg van een hogesnelheidslijn.

GOUD VOOR

BO LLE BO ZE N

duurzaam

racen

Ja, je leest het goed: ­racen zonde r milie uverv uiling komt steeds dichterbij. Een team met acht leerlingen van het Automotive College (ROC Midden

Nederland, Nieuwegein) geeft alvast het goede voorbeeld. Met een auto op bio-ethanol doen de mbo’ers mee aan de Saker Sportscar Challenge. De eerste zege is al binnen! Volg de teamle den en hun wagen op www.idraceteam.nl.

Hoezo gaat het slecht met het onde rwijs in Neder land? Nederlandse scholieren hebben op de Benelux Wiskunde Olympiade indruk gemaakt door zeven van de zestien medailles mee naar huis te nemen. De 17-jarige Jetze Zoethout van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden behaalde van alle deelnemers zelfs de hoogste score. De tien knapste koppen uit elk land deden mee aan de Olympiade. De Nederlanders wonnen in totaal twee gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.

Magazine© 29

YouTech Magazine 7.indd 29

30/05/2012 10:55


Maak je eigen

Maak je eigen... hangmat Chillen doe je deze zomer gewoon in je eigen achtertuin. Zon hoog aan de hemel, koel drankje binnen handbereik. En jij lekker onderuit in je zelfgemaakte hangmat. Je hebt ‘m in no-time in elkaar gedraaid!

En zo ga je te werk: wat heb je nodig: Een flinke lap stevige stof (bijv. oude gordijnen of zeil)

Twee stukken stevig touw (bijv. nylon) van ± 200 cm EvENtUEEL extra tuinpalen om je hangmat aan op te hangen

30

YouTech Magazine 7.indd 30

1. 2. 3. 4.

Knip de stof op de juiste maat (je eigen lengte plus ± een halve meter).

 eg een stevige knoop in de uiteinden L van de stof. Knoop de stukken touw achter de knopen in de stof.

 evestig de andere uiteinden van het B touw stevig aan een boom of paal.

5.

Heb je geen goede bomen in de tuin om je hangmat aan op te hangen? Gebruik dan tuinpalen van de bouwmarkt.

6.

Laat die zomer maar komen!

Magazine©

30/05/2012 10:55


Oplossingen

oproep! De volgende editie

Jouw school in YouTech Magazine? Laat ons weten als jouw school goed bezig is. Doen jullie iets bijzonders? Heb je een held in de klas? Of organiseer je een leuke actie of event voor een goed doel, het milieu of de maatschappij? Laat het ons weten. Stuur een mail naar redactie@youtech.nl. Wie weet staat jouw school de volgende keer in ons blad.

De volgende editie van YouTech Magazine verschijnt vanaf 10 september 2012.

Antwoorden Quiz Olympische Spelen: 1 = a, 2 = a, 3 = a, 4 = a, 5 = c, 6 = a, 7 = c, 8 = b, 9 = a, 10 = ? Het antwoord op vraag 10 vind je hier niet. Wil je kans maken op kaartjes voor NEMO Sportlab? Mail je antwoord (a,b, of c) naar prijsvraag@youtech.nl. Winnaars krijgen na 15 augustus 2012 automatisch bericht.

Ontvang je youtech magazine nog niet? Meld je dan aan op youtech.nl/magazine. Wij sturen je dan 4 keer per jaar dit coole blad naar je huis. Helemaal gratis!

colofon YouTech Magazine is een kwartaaluitgave van: Bureau TOP Frankrijklaan 10a 2391 PX Hazerswoude-Dorp Tel: 0172 - 23 66 00 Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Hierin zijn ongeveer 18.000 bedrijven vertegenwoordigd met in totaal zo’n 380.000 werknemers. Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De

Weet je het antwoord op vraag 10 niet? Kijk dan eens op youtech.nl/magazine.

sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie. Algemeen Manager: Rob Verleg Bladmanager: Jochem van Laar Redactie: Peter de Koning, Michiel van Ruitenbeek, Dennis Maas, Erwin Suvaal en Jochem van Laar Fotografie: Lasik Centrum, Peter de Koning, Eetcafé De Slimmerick, Pim Ras, ET3 en Roy Borghouts Marketing & Productie: Mirelle van Dijk Art Direction: Jeroen Kroes (Us Media) Vormgeving: Stefano Toledo (Us Media) Drukwerk: Schotanus & Jens, Nieuwegein Verzending: Bureau TOP

Service & Informatie Wil je een gratis abonnement? Surf naar youtech.nl/magazine en registreer je. Meer weten over abonnementen, nabestellingen en verspreiding? Mail naar info@youtech.nl. Vragen over de inhoud van het blad? Stuur dan een mail naar redactie@youtech.nl Adreswijzigingen: Geef je adreswijziging uiterlijk 3 weken van tevoren door via youtech.nl Over YouTech: Op youtech.nl kun je gamen, filmpjes bekijken en down-/uploaden, meedoen met vette acties en prijsvragen en nog veel meer. Om je op de hoogte te houden, sturen wij je graag iedere maand onze online nieuwsbrief. Ontdek het zelf op youtech.nl!

Magazine© 31

YouTech Magazine 7.indd 31

30/05/2012 10:55


Vraagje Weet jij wat dit is? Surf dan naar youtech.nl/magazine Vul je het juiste antwoord in, dan mag je deze foto downloaden. Gebruik ‘m vervolgens als wallpaper of plaats ‘m op je Facebook of Hyves.

YouTech Magazine 7.indd 32

30/05/2012 10:55

YouTech Magazine #7 - Juni 2012  

Het YouTech Magazine van juni 2012. Een ijsmaker van 15 jaar, hoe je je eigen hangmat maakt, en een wel heel Coole Job; regisseur in het spo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you