Page 1

Info bulletin alles wat u weten wilt over de

Dinsdag 8 maart 2011

Leermeester.indd 1

25-02-11 17:22


Aanmelden! U doet ons geen groter plezier dan met uw aanwezigheid. Via de website www.leermeestersnn.nl ontvangen we graag uw aanmelding. Vragen? Mail naar kavdmeulen@rocfriesepoort.nl !

Tom van ’t Hek

Leermeester.indd 2

25-02-11 17:22


Wees welkom! Dinsdag 8 maart aanstaande vindt de tweejaarlijkse Leermeesterdag Noord-Nederland plaats. Een programma dat van belang is voor u als leermeester! Daarnaast is het ook gewoon een leuk programma. Wist u bijvoorbeeld waarom de leermeester zo’n goede coach is? Of waarom de bourgogne zich klaar moet maken voor concurrentie uit de Achterhoek? Ga naar www.leermeestersnn.nl en meld u snel aan. Met uw aanmelding en komst doet u ons en de vijf noordelijke ROC’s een groot genoegen. Tot dinsdag 8 maart! Mede namens de vijf noordelijke ROC’s, Hieke Anne van Lier Voorzitter BPV-klankbordgroep Noord-Nederland

Daar doe je ’t dus voor… Als Leermeester probeer je je leerling wat bij te brengen. Over smaak, over hygiëne, over opereren in een team, over nieuwe wegen vinden, over gastvrijheid, over... Ach vul het zelf eigenlijk maar in. Als Leermeester zijn we gewoon heel breed bezig. Tom van ’t Hek was ook een leermeester, van een dames hockeyelftal. Niet zo maar een cluppie, maar een groep dames die zich ten doel had gesteld om goede resultaten te gaan halen. Hele goede resultaten zelfs. En dat is gelukt! Europees kampioen, Champions Trophy en twee keer brons op de Olympische Spelen. Op de Leermeesterdag op dinsdag 8 maart komt Tom van ’t Hek de dag officieel ‘afslaan’ (want aftrappen doe je niet bij hockey). Hij komt zijn kennis en ervaring met u delen! Hij komt (ook) vertellen welke paralellen er zijn tussen een leermeester en een coach en tussen een leerling en een hockeyspeelster. Meld u aan op www.leermeestersnn.nl en geniet van één van de meest gevraagde topsprekers van ons land!

Leermeester.indd 3

25-02-11 17:22


Kort en krachtig! Het programma van de Leermeesterdag 2011 is kort en krachtig. Alle elementen om uw aanwezigheid te rechtvaardigen, zijn aanwezig: Vanaf 9.00 uur 10.00 uur 11.15 uur 12.20 uur 13.00 uur Aansluitend Tot zo laat

Leermeester.indd 4

U bent welkom. Koffie, thee, de winnaar van de Horecava Innovation Award, leerlingen van ROC Friese Poort en diverse standhouders staan voor u klaar! De Leermeester als Coach! Tom van ’t Hek slaat af! 1e workshopronde 2e workshopronde Proef de resultaten! De ROC’s houden tijdens de Leermeesterdag een kook wedstrijd. U mag zelf beoordelen wie uw winnaar is! Daarnaast geven de nog aanwezige workshopleiders en de standhouders u antwoord op al uw vragen! Prijsuitreiking het gezellig is, blijven we. Uiterlijk 15.00 uur gaan we opruimen!

25-02-11 17:22


Onze menusuggestie voor de Leermeesterdag Noord-Nederland 2011 Lees, kies en ervaar!

Na de collectieve ‘afslag’ met Tom van ’t Hek zijn er twee workshoprondes. In totaal kunt u kiezen uit 10 verschillende workshops. Echter… uw keuze is beperkt tot twee. Geen voor-, hoofd- of nagerecht suggesties. Ze zijn allemaal goed, ze zijn allemaal interessant en ze zijn allemaal de moeite van het meemaken waard. Tijdens de ontvangst tussen 9 en 10 uur kunt u een TOEGANGSBEWIJS halen voor iedere workshop. Bij een enkele kunnen er 60 personen in de zaal, bij de meeste 25. Op = op, uitverkocht is een typisch geval van vol. Kom dus op tijd dinsdag 8 maart aanstaande en verzeker u van een plaats. De koffie staat vers gezet voor u klaar! * Wijzigingen in het programma worden voorbehouden.

1

-11

Puberbrein Workshop 1: Workshop 11: Workshopgever:

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur Jonneke Kruse van Young Works

Het lijkt wel of jongeren steeds sneller volwassen worden. Jongeren schieten de lucht in, hebben seks, hebben bijbaantjes, drukke agenda’s en ze denken altijd alles beter te weten. Maar is dat wel zo? Kunnen pubers hun eigen gedrag overzien? De inleiders van deze workshop geven u een kijkje in de belevingswereld van pubers. Over hoe een puberbrein zich oriënteert in het doolhof van opleidingen en banen, over hoe u doordringt tot een puberbrein en natuurlijk over het puberbrein als leerling en collega. De auteurs van ‘Puberbrein’ zijn zeer succesvol in hun benadering en analyses. Het gelijknamige boek is inmiddels in zijn 7e druk verschenen. En wat heeft u daar nou aan? Aan zo’n workshop? Door meer te leren over het puberbrein kunt u leerlingen beter leren begrijpen en daar het onderwijs en de begeleiding nog meer op afstemmen.

Leermeester.indd 5

25-02-11 17:22


Web Wijzer Workshop 2: Workshop 12: Workshopgever:

2

-12

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur Jan Hut

Wilt u iets wijzer worden op het gebied van internet gebruik? Dan is dit uw keuze! Tijdens de presentatie krijgt u tips, hints en suggesties over hoe u om kunt gaan met social media, mail, beveiliging en nog veel meer. Natuurlijk kunt u ook vragen stellen, alleen ‘live’, niet per mail. Of toch wel, maar dan alleen voor de deelnemers die er bij waren.

BPV Werkboek Workshop 3: Workshop 13: Workshopgevers:

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur Rein Mulder en Evert Adelerhof

Alles wat u nog niet wist over het nieuwe, landelijke BPV-boek, weet u wel op dinsdagmiddag 8 maart. Althans als u ’s ochtends deze workshop gaat volgen! In principe gaan alle ROC’s met dit nieuwe landelijke BPV-boek werken. Dit geldt voor niveau 2 en 3 kok en gastheer/vrouw, de leidinggevende keuken en bediening en de HOM-opleiding. Het BPV-boek is competentiegericht en te gebruiken voor het ontwikkelingsproces. Er is ook een deel voor het kwalificerend beoordelen in de BPV. Dit betekent dat de leerling tijdens zijn werken/stage een soort ‘praktijkexamen/ assesment/ in het leerbedrijf krijgt.

De leermeester digitaal aan de slag met SVH Workshop 4: Workshopgever:

11.15 – 12.00 uur Johan Lapidaire

Namens de branche is heel veel materiaal digitaal beschikbaar. Bijvoorbeeld passie voor horeca (digitale kennisbank), de horecaplanner (een roosterprogramma) en de SVH toolkit voor personeelsmanagement. Tijdens deze workshop maakt u kennis met al deze producten en diensten die door de branche en voor de branche zijn ontwikkeld.

Leermeester.indd 6

3

-13

4

25-02-11 17:22


5

-15

Wijnbouw in Nederland Workshop 5: Workshop 15: Workshopgever:

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur Maarten Smit

Waarom is er wijnbouw in Nederland, met welke achtergronden is deze coöperatie gestart? Waarom kan het in ons koude klimaat? Wat zijn de bijzonderheden? Ook niet geheel onbelangrijk; hoe smaken ze eigenlijk? En hoe verhoudt zicht dat ten opzichte van andere wijnen? Waarom is (ook) hierbij de regelgeving moeilijker dan in andere Europese landen? Allemaal vragen waar in de masterclass ‘Achterhoekse wijnen’ het antwoord op wordt gegeven. Nog twijfels? Er wordt ook geproefd!

6

Proef-ondervindelijk koken

-16 Workshop 6: Workshop 16: Workshopgever:

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur Jelle de Visser

Jelle de Visser is autodidact en heeft zijn gebrek aan opleiding gecompenseerd door zijn leermeesterdiploma te halen. Dat kon toen op basis van ‘ervaringsjaren’. Hij is er trots op en vooral blij mee. Negen jaar was hij chef-kok, nu is hij ondernemer en kok. “Proeven is heel belangrijk en gebeurt veel te weinig, ook door koks”, stelt De Visser. “Als je een strakke opleiding hebt, dan volg je een route. Nieuwe wegen zijn veel interessanter. Door on-kook-o-logische ideeën toe te passen, ontwikkel je een eigen stijl. Daarmee verhoog je de smaakbeleving en je eigen-waarde”, aldus Jelle. Bovenstaande beschrijft eigenlijk de basis van de workshop die Jelle de Visser tijdens de Leermeesterdag gaat geven. Hij zal zeker ook iets gaan vertellen over zijn concept ‘wereldsoepen’ en wellicht ook laten proeven. Wilt u vooraf al meer weten, lees het artikel in de meest recente Missets Catering of op www.devliegeraar.nl

Leermeester.indd 7

25-02-11 17:22


Whisky of whiskey Workshop 7: Workshop 17: Workshopgever:

7

-17

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur Hanos

Met of zonder ‘e’? Het blijkt dat de schrijfwijze afhankelijk is van de herkomst van de drank. Whiskey uit Ierland en de Verenigde Staten wordt met een e geschreven, whisky uit Schotland en Canada zonder e. Maar eigenlijk is dit helemaal niet interessant. Het gaat om de smaak en wat je er in de keuken en achter de bar mee kunt doen! Een specialist van de Hanos geeft u uitleg! Het wordt vast een proefondervindelijke workshop…..

Dagverse vis en wijn Workshop 8: Workshop 18: Workshopgever:

8

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur de heer K. Koning

Goede vis moet zwemmen……Foutje; goede vis moet vers zijn, dagvers! Docent Koning van het Noorderpoort College praat u bij over het steeds groeiende assortiment vis en de belangrijke positie die dit mooie product inneemt op de menukaart en dus ook achter de bar voor de begeleidende wijnen.

Cocktails & longdrinks Workshop 9: Workshop 19: Workshopgever:

11.15 – 12.00 uur 12.20 – 13.05 uur de heer D. Vrijberghe de Coning

-18

9

-19

In deze workshop maakt u kennis met de trends van hedendaagse cocktails in het horecabedrijf.

Leermeester.indd 8

25-02-11 17:22


De rol van de leermeester bij de lesmethode Tendens Horeca Workshop 14: Workshopgever:

14

12.20 – 13.05 uur Uitgeverij Edu’Actief b.v.

De lesmethode Tendens Horeca is geschreven met de gedachte dat het leerbedrijf ‘naar school wordt gehaald’. De leerling neemt gedurende zijn opleiding het leerbedrijf als uitgangspunt. Als leermeester bent u sterk betrokken bij de opleiding van de leerling. Tijdens het werken in de praktijk observeert u de leerling constant. De leermeester kan dan ook het beste beoordelen hoe de leerling zijn werkzaamheden heeft uitgevoerd. De handvatten die Tendens biedt bij het beoordelen worden in deze workshop nader toegelicht.

Zij zijn er ook! Naast heel veel andere leermeesters, collega’s, docenten en natuurlijk leerlingen die ons deze dag uitstekend gaan ontvangen, zijn er ook een aantal sponsoren aanwezig. Zonder hen is de organisatie van deze dag een stuk minder leuk. Want het zijn gewoon gezellige mensen met mooie producten en uitstekende diensten. U bent tijdens de Leermeesterdag 2011 welkom bij: - - - - - - - -

Leermeester.indd 9

Drie Mollen sinds 1818, koffiebranderij en theehandel Edu Actief Hanos Kenwerk Koninklijke Horeca Nederland Molco SVH Waardeel

25-02-11 17:22


TOMTOM weet het niet te vinden….. De nieuwe ringweg rond Sneek nadert bijna zijn voltooiing. Dat betekent dat de situatie beduidend anders is dan voorheen. Meest belangrijk om te weten; na Joure (West) neemt u afslag 22. De eerste afslag. Onderstaande kaart helpt wellicht ook nog! Routebeschrijving Vanuit Joure: Neem na 13 km de afslag rechts (richting Sneek centrum) en sla vervolgens opnieuw rechtsaf. Neem na 250m op de rotonde de derde afslag (Oppenhuizerweg). Neem na 400m de derde afslag op de rotonde en sla gelijk linksaf de Graaf Adolfstraat in. U vindt hotel Amicitia na ± 150m aan de rechterkant. Vanuit Leeuwarden: Neem na Scharnegoutum op de eerstvolgende rotonde de derde afslag. Neem na 0.5 km de tweede afslag op de rotonde (op de Stadsrondweg Oost(N354). Neem na 1.7 km de tweede afslag op de rotonde (op de Stadsrondweg Oost (N354). Neem na 1.1 km de tweede afslag op de rotonde (op de Stadsrondweg Oost (N354). Neem na 150 m de eerste afslag op de rotonde (de Oppenhuizerweg) richting Sneek. Neem na 400m de derde afslag op de rotonde en sla gelijk linksaf de Graaf Adolfstraat in. U vindt hotel Amicitia na ± 150m aan de rechterkant. Bolsward: Volg de A7 richting Joure. Neem de afslag richting Leeuwarden. Neem vervolgens de tweede afslag op de rotonde. Neem op de volgende rotonde de derde afslag. Neem na 400m de derde afslag op de rotonde en sla gelijk linksaf de Graaf Adolfstraat in. U vindt hotel Amicitia na ± 150m aan de rechterkant.

Leermeester.indd 10

25-02-11 17:22


Welkom! U doet ons geen groter plezier dan met uw aanwezigheid. Via de website www.leermeestersnn.nl ontvangen we graag uw aanmelding. Vragen? Mail naar kavdmeulen@rocfriesepoort.nl !

Waarom doen we het eigenlijk ook al weer? De BPV-klankbordgroep (KBG) Noord-Nederland is een regionaal platform (voor de provincies Groningen Friesland en Drenthe) waarbinnen afstemming wordt verkregen en overleg wordt gevoerd over thema’s betreffende leermeesteroverleg, themabijeenkomsten, voorkoming uitstroom leerlingen, bevordering instroming leerlingen, afstemming ROC/leerbedrijven, loopbaanbegeleiding leerlingen en zaken die in het verlengde van genoemde thema’s liggen voor de bedrijfstak Horeca. De doelstelling van de KBG is om binnen de regio te komen tot een optimale afstemming tussen leerlingen, leerbedrijven en ROC, dit geldt zowel voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), als voor de beroeps ondersteunende leerweg in de bedrijfstakken Horeca en Voeding.

Colofon Dit infobulletin is geschreven en samengesteld voor de Leermeesterdag Noord-Nederland. Deze vindt plaats op dinsdag 8 maart 2011 bij ROC Friese Poort vestiging Sneek.

Leermeester.indd 11

Uitgever:

BPV Klankbordgroep Noord-Nederland i.s.m. de 5 noordelijke ROC’s

Productie:

Nauta Evenementencommunicatie – Sneek/Lelystad

Oplage:

1.600 exemplaren

Redactie:

Bram Nauta

Eindredactie:

Hieke Anne van Lier & Karin van der Meulen

Ontwerp en opmaak:

By Frank - Dokkum

Drukwerk en verzending:

Graphic Support - Langezwaag

25-02-11 17:22


Info bulletin alles wat u weten wilt over de

Dinsdag 8 maart 2011

Leermeester.indd 12

25-02-11 17:22

Leermeesterdag 8 maart 2011  

Welkom bij de Leermeesterdag 2011. Ontdek alle workshops, lees de programma informatie en meld je aan!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you