Page 1

YOUNG

SALT M A G A Z I N E DECEMBER 2011 / JANUARI 2012 NR 1

80 SIDOR

100 % DIGITAL


Välkommen till YOUNG

SALT M A G A Z I N E ETT NYTÄNKANDE MODERNT, WEBBASERAT TIDNINGS-MAGAZIN.


NR 1

D

u är varmt välkommen till Young Salt. Resultatet av det ämnet som kallas för projektarbete. Namnet kom till på samma sätt som så många namn tidigare har kommit till. Hur många musiker har inte suttit runt ett bord och frågat vad deras kommande band ska kallas? Hur många gånger har de inte tagit den första bokstäven i deras namn för att döpa sitt kommande pojkband? Antagligen har det scenariet utspelat sig fler gånger än vad det går att räkna på fingrarna i olika situationer.

istället ägnat åt att ta flummiga bilder i photoboot, och få resten utav eleverna i datasalen att sträcka sig efter hörlurarna när vi, allt för övertrötta ägnat tre timmar åt att sjunga karaoke till svenska klassiker framför Youtube.

Även fast skönsång till Magnus Ugglas gamla låtar och photoboot inte är det mest effektiva sättet att jobba, så tycket vi fortfarande att det var en minst lika viktig del av projektet som de lördagsmornar och torsdagskvällar som vi istället fått sitta hemma och skriva. För vi har haft kul. Vi har skrattat så att vi fått ont i magen, och troligtvis så är det därför som de där Det var precis så som det gick till när torsdagskällarna och vi hade vårt första möte. lördagsmorgnarna inte har känts Den enda skillnaden var bara att vi särskilt betungande. Detta är alltså var fyra tjejer som inte skulle starta resultatet av väldigt mycket skratt ett popband, utan en webbtidning. men också hårt arbete. Vi tror att det Någon av oss rabblade upp våra är så man måste göra för att få saker namn, Sofie, Anna, Linda och There- som känns jobbiga att kännas se för att sedan sammanfatta det som lättare. För när vi kommer se tillbaka ordet salt. Vi bestämde snabbt att det på vårt projektarbete är det inte de skulle låta coolare med ett engelsk tidiga lördags mornarna vi kommer uttal. Och där, runt ett bord en freminnas - utan just de där fredagarna dagseftermiddag spånade vi idéer till som vi skrattade oss igenom. det som vi skulle ägna varje fredagseftermiddag resten utav året, och så Tillslut fick vi ändå ihop en tidning många fler timmar till. som vi hoppas att även du som Vi kan inte förneka att just fredagseftermiddag inte är den ultimata stunden i veckan att ägna sig åt något som ses som seriöst överhuvud taget. Många av de där timmarna har vi

läser den kommer att gilla!


DET HÄR & MYCKET MER KAN DU LÄSA OM I YOUNG SALT MAGAZINE...

VI HJÄLPER DIG HITTA

nyårsblåsan

STREETSTYLE KRÖNIKA R ealist? javisst!

NOV ELL


NR 1

VANLIGA

sexfrågor

3

R E D N TRE

RECEPT PÅ GOD

och nyttig

KYCKLINGSALLAD!

TRÄNING & hälsa

VI GUIDAR DIG I APP-DJUNGELN

Baka underbara CHOKLADMUFFINS

SKÖNHET 5 härliga ansiktsmasker


L채r k채nna

YOUNG SALT

REDAKTIONEN


NR 1


A

S SOFIE LARSSON

ANNA LARSSON

ÅLDER: 18

ÅLDER: 18

FAVORITFÄRG: Gul

FAVORITFÄRG: Blå

DET GÖR JAG HELST PÅ FRITIDEN: Tränar och träffar kompisar.

DET GÖR JAG HELST PÅ FRITIDEN: Umgås med mina vänner.

DET TAR JAG MED TILL EN ÖDE Ö: En kompis och en stor säng.

DET TAR JAG MED TILL EN ÖDE Ö: En kompis och ett räddningsfartyg.

OM JAG BARA FICK ÄTA EN SAK I RESTEN AV MITT LIV SÅ SKULLE DET VARA : Potatisbullar med lingonsylt. DEN GODISEN LÄGGER JAG FÖRST I MIN GODISPÅSE: Salta lakritsskruvar.

OM JAG BARA FICK ÄTA EN SAK I RESTEN AV MITT LIV SÅ SKULLE DET VARA : Pommes frites. DEN GODISEN LÄGGER JAG FÖRST I MIN GODISPÅSE: Hallonlakritsskallar


NR 1

L LINDA KNUTSON

T THERESE PETTERSSON

ÅLDER: 18

ÅLDER: 18

FAVORITFÄRG: Röd

FAVORITFÄRG: Svart

DET GÖR JAG HELST PÅ FRITIDEN: Ser på film och är med kompisar.

DET GÖR JAG HELST PÅ FRITIDEN: Kollar på TV och festar.

DET TAR JAG MED TILL EN ÖDE Ö: En vän och en båt som vi kan åka hem i! OM JAG BARA FICK ÄTA EN SAK I RESTEN AV MITT LIV SÅ SKULLE DET VARA : Våfflor DEN GODISEN LÄGGER JAG FÖRST I MIN GODISPÅSE: Fruktbilar

DET TAR JAG MED TILL EN ÖDE Ö: En vän och en gitarr. OM JAG BARA FICK ÄTA EN SAK I RESTEN AV MITT LIV SÅ SKULLE DET VARA : Chips med chilismak. DEN GODISEN LÄGGER JAG FÖRST I MIN GODISPÅSE: Twix.... Eller dumle.


KRÖNIKA R ealist? javisst!

Drick mycket iskallt vatten. Du känner

dig mätt och kroppen måste värma upp dig. Du bränner fett. Lägg dig i fosterställning för att dämpa hungersmärtorna. Ät alltid på samma ställe, och gör inget annat samtidigt. Du måste göra ätandet till något tråkigt. Dela ett äpple i åtta delar. Två till frukost, två till lunch och två till middag. Så har du två till snacks. Detta är bara ett fåtal av de tips som kan återfinnas om man söker på internet. Olika forum om bantning, anorexi och självsvält dyker upp på min laptopskärm då jag söker på ’’perfekt tjej’’, ’’ideal’’ eller ’’så skaffar du kändiskroppen’’. De så kallade experterna inom området ger dig de tips och tricks du behöver veta, och sen är det bara att sätta igång. Fenomenet anorexibloggar, växer sig allt större och dom är bara ett klick bort. De unga tjejer som mestadels driver bloggarna ser inte anorexi som en sjukdom, utan en livsstil. Pro-ana och pro-mia är exempel på internetbaserade rörelser som anser just detta. Efter lite efterforskning kring detta ämne kan jag inte göra annat än tänka till. Här sitter jag i mitt rum, med en öppnad OLW chipspåse och två liter cola. Jag kan inte hjälpa att tänka ’’kanske jag ska slänga den där påsen och hälla ut drickan? Vi har ju trots allt frukt hemma...’’ Vi lever i idealerna och normernas tid där du ska vara perfekt på alla tänkbara sätt. Klarar du inte detta, eller står emot kommer du med stor sannolikhet att betraktas som svag och otillräcklig. Problemet med detta är att folk gör näst intill vad som helst för att passa in.

THERESE PETTERSSON Den onda cirkeln fortsätter och värvar allt fler medlemmar, speciellt utsatta är såklart unga tjejer som kanske är osäkra och bara vill få bekräftelse. Jag fortsätter mitt sökande på olika internetsidor och kommer över en artikel som Aftonbladet skrev 2009. Rubriken ’’De tävlar i självsvält’’ får mig genast att reagera. Jag stannar på sidan och läser. Jag behöver bara läsa underrubriken för att få den tillräckliga informationen. I korta drag handlar detta reportage om tjejer som hetsar varandra till bantning på nätet. Vad skulle vi göra utan internet? Vart skulle vi få alla bra idéer och tips ifrån? Jag ögnar igenom texten snabbt, men får ändå med mig ett tips : Är du 165 cm lång, och väger 49 kilo bör du banta. Jag trycker ner sidan med frasen ’’Stay strong & starve on’’.


NR 1 Vad folk ofta glömmer är att det även finns en hög med manliga ideal som enligt min mening är minst lika illa. Idealmannen ska ha muskler och vara tränad, men inte för mycket. Blont välstylat hår och ett vitt leende. Kläderna ska vara av senaste märke, likaså skorna. Personlighet och intressen då? Sportig, teknisk och framgångsrik anser många vara vinnande faktorer. Frågar man folk om hur den perfekta tjejen ska vara får man till stor chans svar som är ytliga och utseendemässiga. Vart tog personligheten vägen? Frågar du istället hur den perfekta mannen ska vara kan svaret bli en aning annorlunda. Utseendet spelar stor roll även här, dock finns det en del riktlinjer om hur mannen ska vara i sitt sätt och som person . Samhället idag är otroligt orealistiskt med ideal som ingen människa i hela världen kan nå upp till. Försök att hitta en person som är perfekt på alla sätt, aldrig gör fel och har en fulländad kropp och personlighet. Det går helt enkelt inte att hitta. Jag känner till ett antal personer, både tjejer och killar som fallit offer för dagens sjuka ideal. Har man väl gett sig in i det så är det svårt att komma ur. Viljan att passa in och bli godkänd har aldrig varit större än nu. Lösning på problemen? Man kan inte stoppa alla bloggar, kommentarer och sajter som cirkulerar på internet. Man kan inte heller stoppa människor som ändrar sitt utseende för att passa in. Dock kan man prata med, och hjälpa människor som mår dåligt och vill ha hjälp. Att tvinga på någon hjälp har aldrig funkat och kommer aldrig göra. Personen måste själv vilja. Istället för att tvinga, informera! Samtidigt som jag skriver den sista raden på denna krönika tar jag en klunk cola, sträcker mig efter chipspåsen och andas ut. Jag är inte perfekt på något sätt, och det är helt okej i min mening.

Hiss:

Onepiecen Onepiecen har dominerat hela hösten, och varit ’’måste-ha plagget’’. En mörk höstkväll finns det inget mysigare att krypa in i. Det är bara att välja bland former, märken och färger. Självbiografier Deckare, romaner och annat påhittat intresserar mig inte alls. Att istället läsa en bok om nåns liv, och sann fakta är enligt mig mycket mer spännande. Var och varannan kändis har gjort en bok om sitt liv. Snygga mössor När det är kallt, snöigt och blåsigt är det perfekt att dra på sig en mössa. Det är snyggt bekvämt och skönt. Det döljer fett hår också, så man behöver inte paniktvätta det!

Diss:

Vinter Kyla, snö och mörker gör vintern till ett helvete. Man måste klä sig i tjocka jackor, vantar och halsdukar. Man blir helt köldskadad i ansiktet och läpparna blir torra och förstörda. Man blir blek och torr i hyn. Dessutom så börjar den alldeles för tidigt och slutar inte förens mars. Riktigt jobbigt. Tonårsidoler Patetiska såkallade ’’flickidoler’’ som ställer upp i idol, och liknande program. Dom skriver inte ens sina egna låtar, utan blir massproducerade och spelas non-stop på radion. Det är dåligt hur lätt man kan bli kändis nu för tiden. Det räcker med att man sjunger en kass låt som nån annan har skrivit, så blir man en idol på en dag. Bioreklam Bion startar inte förens en kvart efter utsatt tid, på grund av den oändliga reklamen. Ointressant och tråkig reklam gör att man kan komma sent utan att missa ett skit. När man väl har betalat för en bio som kostar 120 spänn, vill man inte sitta och titta på reklma i en kvart. Reklam kan jag titta på hemma på tv:n.


TRÄNING & hälsa

D

en liten uppvärmning inför övningarna du sedan kan utföra hemma på ditt golv. Har du ett löpband hemma så använd det, även om vi alltid vill uppmuntra folk att Gym passar inte alla. Man röra sig i naturen. Det är en smaksak och du gör måste först och främst ha tiden för att kunna vara där det som känns bäst för dig. och för många som pluggar så blir det helt enkelt för dyrt. det är många som vill träna hemma men som inte riktigt vet vilka medel man ska till eller var man ska börja.

Vi har några tips på vad du kan göra hemma för att hålla dig i form och för att din kropp ska må bra. Först och främst rekommenderar vi som så många andra promenader eller löpturer. Det behöver inte vara långa sträckor. Tycker du att denna träning är jobbig eller trist kan du se det som

HÄR ÄR 4 ÖVNINGAR SOM DU ENKELT KAN GÖRA HEMMA!


NR 1

NR 1. KNÄBÖJ

NR 3. SIT UPS

Knäböj är en gammal favorit som fortfarande används av många och som ger bra träning för dina ben. Sätt fram ena foten, böj benen så att du står i friar-position och res dig igen. Sätt andra benet fram och fortsätt så. Till denna övning kan du använda dig utav hantlar för att utmana dig själv eller helt enkelt sätt händerna bakom huvudet.

Det här kommer med tålamod ge bra verkan på dina magmuskler. Vanliga situps är lätta att fuska sig igenom då man drar sig upp alldeles för lite och låter huvudet vila mot golvet mellan varje uppdragning. Lägg dig därför på rygg med båda benen rakt upp i luften. Varje gång du drar dig upp så tar du tag i foten med motsatt arm. På det viset blir du tvingad att utföra den korrekt. Spänn din mage och vila inte huvudet när du går ner mot golvet igen!

NR 2. ARMHÄVNINGAR De flesta av oss vet vad en armhävning är men det är faktiskt få av oss som utför dessa rätt. Sträck armarna så att det är raka, även ben och rygg ska gå i en linje. Ett vanligt fel är att man sticker upp rumpan för högt. Armhävningar ståendes på knä är att alternativ för dig som tycker att vanliga armhävningar går lite för tungt. Du som tycker att en vanlig armhävning går smidigt och lätt kan pröva att ha ena benet i luften istället som stöd. Byt ben varannan gång.

NR 4. RYGGLYFT Lägg dig platt på mage och var noga med att fötterna ligger mot golvet hela tiden. Fokusera blicken i golvet och sträck fram dina händer utan att de har nog kontakt med golvytan. Lyft sedan sakta upp din överkropp och ner igen. Upprepa detta några gånger och du kommer känna mjöksyra i armar och axlar.


PILATESBOLL M

ånga väljer att införskaffa olika former utav träningsredkap. Pilatesbollen har under de senare åren blivit allt mer populär men i många hem blir den oftast liggande då man inte vet hur man ska använda den korrekt. Att ha kunskap om ett verktyg är viktigt för att du ska kunna använda det samtidigt som du märker bra resultat. Fördelen med att träna med en pilatesboll är att du kan göra många övningar som inte bara tränar upp din styrka utan som samtidigt sätter prov PÅ din balans. Detta gör att dina muskler måste arbeta ännu lite mer.


NR 1

ÖVNING NR 1 Lägg till på rygg med benen i luften och placera därefter bollen mellan dina fötter. Armarna ska ligga längs dina sidor med handflatorna nedåt. Sänk sedan ner dina ben så långt du kan utan att bollen eller benen stöter i golvet. För sedan upp benen igen och upprepa detta.

ÖVNING NR 2

Sätt dig på bollen och hasa dig sedan när så att du halvligger mot bollen. Placera dig i en position så att du får stöd från bollen under din nedre rygg och rumpa. Gör sedan i detta läge sit ups. Denna kan du variera med att göra dina sit ups åt sidorna.

ÖVNING NR 3

Den väl igenkända övningen plankan går också att utföra med hjälpa av bollen. Placera dina underarmar på bollen och fötterna i golvet. Sträck ut dig så att du blir lång och rak. Behåll positionen och känn att din mage arbetar!

ÖVNING NR 4

Ställ dig som att du skulle göra en vanlig armhävning fast med fötterna på bollen. När du står stadigt och har hittat balansen så kan du börja lyfta en hand i taget och sträcka fram den i linje med din kropp. Upprepa detta med varannan arm i taget.

ÖVNING NR 5

Ligg nu kvar i samma ställning så byter vi helt enkelt bara övning. Istället för att lyfta armarna så lyft nu upp ett ben i taget. Upprepa detta på samma sätt med varannat ben.


SKÖNHET 5

SALT ger dig recept på härliga ansiktsmasker som du kan blanda ihop hemma med hjälp av skafferiet. Att tänka tanken att det mesta i livet är tråkigt är något som inte direkt hör till ovanligheterna när nästan alla dygnets timmar består av nattsvart mörker. Det är en av de där kvällarna, när du sitter och tänker att allt är tråkigt och att vardagen är stressig som du ska öppna kylskåp och skafferier. Kanske smsar du någon vän och med hjälp av våra hemma-spa recept så har du förvandlat den där mörka, tråkiga söndagskvällen till en mysig spakväll. Många av oss är duktiga på att ta hand om alla andra, därför tycker vi att det är så viktigt att ägna några timmar till att bara ta hand om sig själv. Extra lätt blir det självkart att förtrolla de där kvällarna till spakvällar om du använder dig av naturliga produkter som du oftast har hemma.


NR 1


.. AVOKADON GOR UNDER .. FOR ALLA HUDTYPER

Att blanda ihop en egen ansiktsmask är ingen större ansträngning, och oftast brukar de vara skonsammare för huden än de som du köper i affären.

AVOKADOMASK Avokado är något av det bästa man kan använda sig av när det gäller hudvård. Avokadon innehåller omättat fett i en sammansättningen av fettsyror som passar huden väldigt bra. De enkelomättade fettsyror tas lätt upp av huden och de täpper inte lätt igen porerna. På huden verkar avokado återfettande och kan vara en välgärning för en torr hy, masken passar dock alla hudtyper bra.

Du behöver: En avokado Olivolja Mosa en eller en halv avokado och blanda med lite olivolja för att få en jämnare konsistens. Applicera i ansiktet och låt verka i 20 minuter, massera in masken en stund innan den


NR 1

HONUNG & CITRONSMASK En enkel ansiktsmask som de flesta kan röra ihop med saker som oftast finns hemma. Honung verkar lugnande för huden och gör den mjuk.

Du behöver: 3 msk honung 1 tsk citronjuice Gurka Blanda ihop honungen och citronen och massera sedan in det i ansiktet i 5 minuter. Om du vill så kan du även skära kall gurka i tunna skivor och lägga på ansiktet över honungsmasken. Lått det sitta kvar i 15 minuter, skölj sedan med ljummet vatten, eller med grönt te.

HONUNG & YOGHURTMASK Masken är mycket lugnande och fuktgivande för alla hudtyper.

Du behöver: 2 msk naturell yoghurt 2 msk honung Blanda ihop honungen med yoghurten och applicera i ansiktet. Låt masken verka i 10 till 15 minuter innan du sköljer av med vatten.

.. HONUNG.. aR PERFEKT FoR DIG MED TORR HUD


Bananmask

Passar perfekt för dig som har torr eller normal hud. Du behöver: 1 banan ½ dl havregryn 2 tsk honung Mosa bananen och blanda den sedan med honungen och havregrynen. Fukta ansiktet och applicera sedan ansiktsmasken. Masken tar bort döda hudceller och återfuktar huden. Låt den verka i 10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

PEELA HUDEN MED ANANAS!


NR 1

ANANASMASK Ananas innehåller enzymet bromelin som löser upp limmet mellan de döda hudcellerna och peelar på så sätt huden skonsamt. Masken passar till alla hudtyper, utom för dig som har mycket känslig hud.

Du behöver: 6 msk ananas Mixa 6 msk ananas och applicera det i ansiktet, massera runt masken i ansiktet innan du sköljer bort den för att bli av med döda hudceller. Skölj ananasen efter 10 minuter.

BANANMASK Passar perfekt för dig som har torr eller normal hud.

Du behöver: 1 banan 1/2 dl havregryn 2 tsk honung Mosa bananen och blanda den sedan med honungen och havregrynen. Fukta ansiktet och applicera sedan ansiktsmasken. Masken tar bort döda hudceller och återfuktar huden. Låt den verka i 10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.


RECEPT PÅ GOD

och nyttig

KYCKLINGSALLAD! Kommer du hem sent på dagarna? Är du trött efter att ha pluggat en hel dag eller efter att ha spenderat några timmar på gymmet?

Då föreslår vi en lätt och god måltid som går fort att kasta ihop!


NR 1

RECEPT Kycklingsallad för 4 personer: 3-4 tomater 1 rödlök 2 avokado 1 påse blandad sallad 2 msk rödvinsvinäger 2 msk olivolja Oregano, basilika, timjan, peppar och salt 1 grillad kyckling 1 paket bacon (går lika bra utan) 100 g cashewnötter

GÖR SÅHÄR: Skär avokadon och tomaterna i bitar. Skiva rödlöken. Skär upp kycklingen och ha i så mycket du tycker blir lagom. Blanda i en skål tillsammans med salladen. Tillsätt olivolja, vinäger och kryddor. Skär baconet i små bitar och bryn dem. Låt rinna av på hushållspapper för att slippa fettet som blir i salladen. Strö bacon och cashewnötter över salladen. För att variera den här rätten kan du lägga till andra grönsaker eller byta ut helt och hållet. Ha i det du känner för och rota fram det som finns liggande i kylen. På det viset kan du variera måltiden, samtidigt som du får i dig massa olika bra ämnen. Hör du till en av många som har svårt för naturella nötter men ändå vill äta nyttigt föreslår vi att du gör iordning dina nötter själv. Lägg nötterna i stekpannan tillsammans med en klick smör och bryn dem försiktigt. Salta och stek dem i persilja så får de en god smak. Det är mycket bättre än att ge vika för de saltade och rostade nötterna i affären.


VI GUIDAR DIG I APP-DJUNGELN


NR 1

DE BÄSTA APPARNA SOM FÖRGYLLER DIN VARADAG


INSTAGRAM

Här kan du dela med dig av dina dagar genom bilder, allt du fotar kan du redigera i appen. Det finns massor av olika inställningar som gör att bilderna kan bli mer instressanta. Du kan också se vad dina vänner och andra presoner som du finner intressanta lägger upp för bilder genom att följa dem.


SMURFS' VILLAGE Detta är ett väldigt populärt spel som blivit älskat världen över av stora som små.

Nästan alla har någon gång sett eller hört talats om dessa söta små blå varelser som gömmer sig för den onde trollkarlen Gargamel. Spelet går ut på att bygga upp en ny smurfby från grunden efter att Gargamel hittat och förstört den gamla. Du vägleds av Gammelsmurfen som ger dig olika uppdrag att utföra för att komma vidare med din by. Du bygger hus och vägar, odlar olika grönsaker, frukter och bär, planterar blommor och smyckar ut din by med olika saker så som bänkar, lamp-poster, träd och olika buskar. Det finns också olika minispel som hjälper dig att tjäna pengar och få xp.

MOONIZ E tt otroligt beroendeframkallande spel som går att spela i timmar. Det går ut på

att få en viss mängd stjärnor på en viss tid, man får stjärnor genom att klicka bort de så kallade ”moonizarna” när det ligger tre eller fler av samma färg vid varandra. Väldigt simpelt men också väldigt kul. Det finns två olika sorts spel man kan välja mellan, det ena går ut på att komma upp i så hög level som möjligt, det andra går ut på att bara vara så snabb som möjligt.


WORDFEUD Det klassiska spelet Alfapet som tagit alla, inklusive oss i redaktionen, med storm.

Spela det en gång och du är fast! Du kan välja mellan att spela mot dina vänner eller mot en slumpmässig motspelare, vet du vad dina vänner har för Wordfeudnamn så går det lätt att hitta dem. Det finns två olika spelplaner, den ena är den klassiska planen med poängrutor som alltid har samma mönster. Den andra planen är slumpmässig (en s.k ”randomboard”) och har poängrutor som kan ligga lite hur som helst vilket gör det möjligt att få flera hundra poäng på endast ett ord.

A

L

G

Z S

T L

M

A

i

L

M

??

A S

L

TUMBLR För dig som har en tumblr är det här en app som måste finnas i din telefon.

Du missar aldrig när någon uppdaterar och du kan själv uppdatera var du än är. Perfekt underhållning på bussresan eller kanske på en tråkig lektion.


NR 1

BLOGG.SE Om du bloggar via blogg.se så är det här en app för dig! Du kan uppdatera din

blogg med både text och bilder, kolla dina kommentarer och såklart se blogg.se’s startsida.

FACEBOOK Slutligen har vi Facebook. Det något de flesta av oss använder dagligen och appen funkar mycket bättre än den vanliga Safarisidan.

Se vad dina vänner har för dig vart du än är och uppdatera med foton och in ceckningar!

TEMPLE RUN Ett av höstens populäraste spel. Det är oerhört beroendefram-

kallande och jag lovar att du kommer vilja tipsa dina vänner om det! Det går ut på att springa ifrån onda demon-apor i en gammal inkastad. Tro mig, det är roligare än vad det kanske låter.


PREVENTIVMEDEL Hur? Var? Varför?

Vi vill uppmana alla där ute att ha säkert sex, därför har vi satt ihop en lista på olika preventivmedel så du kan se vilket som passar dig bäst. Kille som tjej, ingen vill väl ha en oväntad graviditet eller köns- sjukdom? Det är båda parters ansvar att skydda sig. Besök närmaste ungdomsmottagning eller apotek så är det bara att ligga sen!

Några vanliga preventivmedel

Kondom Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och könssjukdomar. Könssjukdomar blir allt vanligare och svårare att upptäcka så det är viktigt att du skyddar dig, speciellt om du inte har en fast partner. Kondomer är varken dyra eller svåra att få tag på, du kan få dem gratis på vissa apotek och på ungdomsmottagningen. Tänk på att även kondomer har ett utgångsdatum, så den där kondomen du haft i plånboken sedan sexan kanske inte är så bra att använda längre. Om man använder kondomen rätt (alltså låter den sitta på under hela samlaget utan att den går sönder) så är det en ca 95% säker metod. P-piller Den effektivaste skyddsmetoden mot graviditet, dock skyddar det inte mot sjukdomar vilket många glömmer. Tänk på att använda kondom när du ligger med en person du inte är helt säker på är frisk från sjukdomar, det spelar ingen roll om du har p-piller, du kan bli smittad. Vi har fått all vår information från sidan sakraresex.se, vi rekommenderar denna sida skarpt ifall du har frågor eller funderingar angående preventivmedel.


NR 1

Spiral Det finns två olika sorters spiraler: kopparspiralen och hormonspiralen. Kopparspiralen är T-formad och sätts in i livmodern av en gynekolog eller barnmorska. Där kan den sitta upp till fem år innan den behöver bytas. Något som är värt att veta om kopparspiralen är att du kan få kraftigare blödningar och mer mensvärk. Den är främst till för de som inte vill ta hormonella preventivmedel. Hormonspiralen fungerar på samma sätt som kopparspiralen men den söndrar ut hormoner. Till skillnad från kopparspiralen minskar blödningarna eller upphör helt, rekomenderas för den som har riklig mens och svår mensvärk. Pessar Pessar är en liten kupa i silikon som smörjs in med spermiedödandemedel som du själv sätter in i slidan före samlag. Till skillnad från kondomen är pessar inte ett engångsskydd, du kan tvätta av den och använda den i flera år, men kom ihåg att den alltid måste användas med spermiedödande medel. Den får sitta högst en timme innan samlag och måste sitta kvar minst 6 timmar efter. Det finns olika storlekar och modeller på pessar så du måste prova ut vilken som passar dig bäst hos barnmorska eller gynekolog. Vi vill inte rekommendera denna metod då 6-16 av 100 kvinnor blir gravida under ett år. P-stav P-stav är en mjuk plaststav som sätts in i överarmen. Den är 4 cm lång och har en diameter på 2 mm. Du får lokalbedövning när den sätts in och det tar endast några minuter. P-staven kan sitta i ca 3 år. En nackdel med p-stav är att du kan få oregelbunden eller helt uteblivande mens, dock är det en väldigt säker metod så du behöver inte oroa dig för att bli gravid. Akut-p-piller (s.k dagen-efter-piller) Det är inget 100% skydd mot graviditet och bör bara tas i nödsituationer, de måste tas senast 3 dygn efter samlag. Ju fler gånger man tar det ju sämre effekt ger pillren. På apotek är pillren ganska dyra, de kan kosta upp mot 160:- men finns gratis hos din närmaste ungdomsmottagning.


GÖR DET ONT FÖRSTA GÅNGEN MAN HAR SEX? Det här är en mycket vanlig fråga bland unga tjejer. Man får ofta höra att det första samlaget ska göra väldigt ont, men detta är inte helt sant. Det är väldigt olika från person till person, spänner man sig kan det hända att det gör ont. Är man mer avslappnad så brukar det gå bra.

HUR GÖR JAG FÖR ATT HETSA UPP EN TJEJ/KILLE? Det är en mycket individuell fråga. Prata med det med din partner för att få reda på vad hon/han tycker mest om. Vissa kanske tex tycker om när man nafsar på örsnibben men andra inte. Sök upp varandras erogena zoner, det finns ett lätt sätt att göra detta på. Ta en isbit och dra den över din partners kropp så säger hon/han till där det känns skönt.

ÄR DET NORMALT ATT ONANERA? Det är fullkomligt normalt både bland tjejer och killar. Nästan alla gör det fast de kanske inte pratar om det, du är inte ensam. Vissa tycker om det, andra inte. Det gäller att hitta det sätt som du tycker är skönast, inte vad du tror är “normalt” eller inte.

VANLIGA

sexfrågor


NR 1

HUR OFTA BÖR MAN HA SEX? FÖR ATT HÅLLA LUSTEN UPPE. Du ska bara ha sex när du känner att du vill ha sex. Man ska aldrig behöva känna sig tvingad till att ha sex. Om du känner att du inte har någon sexlust kan du prova att tex se på porrfilm eller läsa tidningar ifall du går igång på sådant. Du ska veta att sexlust är något som kommer och går i perioder. Ibland kan du vara jättekåt väldigt länge och ibland kan den försvinna helt, det är fullkomligt normalt och beror på hormoner.

JAG KAN TYCKA ATT BÅDE KILLAR OCH TJEJER ÄR SNYGGA, ÄR JAG BI DÅ? Man behöver inte sätta “etiketter” på allt tycker vi, var dig själv och var nöjd med den du är så löser sig allting.

JAG FANTISERAR OM ATT HA SEX MED EN TJEJ MEN SKULLE ALDRIG KUNNA GENOMFÖRA DET, VAD BETYDER DET? Det är väldigt vanligt att tjejer vill ha en lesbisk upplevelse men inte är helt säkra på om de verkligen skulle våga genomföra själva akten. Det förekommer oftare än du tror och det behöver inte betyda att du är lesbisk eller liknande. Alla har vi olika fantasier varav vissa vi inte riktigt kan förstå!


NOV ELL V책ra sj채lar ska dansa bland stj채rnorna Av: Anna Larsson


NR 1

H

Natten kom till hennes lättnad tillslut. Hon låg kvar i samma position som hon on öppnade sakta ögonen och vaknat i. Kvinnan höll fortfarande hennes blinka febrilt. De nakna ögonfransarna hand hårt och det ihärdiga pipande ljudet slog fort mot varandra likt en fågel som ringde fortfarande i hennes öron. Den lyfte från marken. Hon andades. Räkenda skillnaden var mörkret, ett tungt nade andetagen, ett, två. Andas in, andas ogenomträngligt mörker som lagt sig som ut. Tre, fyra. Hon kom inte till fem. Det en slöja över hennes utmattade ögon. Det fjärde andetagets syre var inte tillräckligt. var sådär mörkt som det bara kan bli på En mask placerades mot hennes mun och natten, sådär mörkt så att man inte märslutade räkna. Ögonen kisade mot fortfa- ker någon skillnad om man blundar eller rande mot det starka ljuset. Hon såg ing- tittar. enting. Bara vitt kallt ljus som oförsiktigt - Jag älskar dig Cecilia. Det vet du va? trängde sig in i de ljust blå ögonen. Du kanske inte ens hör mig nu.. Läkarna Hon lade igen ögonlocken och lyssnade. säger att medicinerna du får är för starka Lyssnade efter ledtrådar som kunde för att du ska kunna uppfatta ljud.. Dumskvallra om vart hon var. Om vem hon ma lilla barn, varför kunde du inte stannat var. Hon kunde höra den värld som hon hemma den där kvällen? Cecilia, kunde annars var en del av, pågå där någonstans du inte bara stannat hemma?  bortom hennes slutna ögonlock. Det var Kvinnans kalla händer höll hennes hand en märklig känsla, att inte veta, att inte ännu hårdare innan hon släppte den. Hon veta vem eller vart man var. Hur mycket hörde ljudet av stolsben som skrapades hon än försökte minnas så mindes hon mot golvet följt av en tändsticka som inte vem hon var innan hon hamnade här. tändes. Sakta vände hon försiktigt på I det vita rummet i en säng med sträva huvudet. Nu såg hon kvinnan i skenet av lakan.  stearin ljuset.  Hennes händer låg i knäet och var lika späda som hon föreställt sig. - Cecilia? Hör du mig? Snälla älskade Huden var tunn och hon såg hur blodådvän vakna nu… rorna slingrade sig under den sköra huden Rösten väckte henne ur den lätta sömnen likt ett träds grenar. Naglarna var sönder som hon stundtals drogs in i. Hon visste bitna. Gammalt nagellack fanns kvar, inte hur länge hon legat i rummet med spår av minnen från rödmålade vackra det vita ljuset. Kvinnan som pratade med naglar. Hon lät blicken vandra upp till henne höll hennes ena hand. Den var kvinnans ansikte och såg att hon blunkall och späd, handen. Då och då släppte dade. Hon sov inte, ansiktet var liksom kvinnan med de kalla händerna hennes spänt, kvinnan var beredd att slå upp de hand. Hon kunde höra hur en stol sköts lite rynkiga ögonlocken vid minsta ljud. undan och lätta fotsteg som tillslut förVid minsta livstecken.  svann bort. Kanske gick hon och tog en Kort därpå slöt även hon sina ögon innan kopp kaffe för att hålla sig vaken? Kanhon föll in i en djup sömn. En sömn som ske gick hon på toaletten. Kanske tittade drog henne djupare och djupare ner. Ner hon bara tyst på sin spegelbild en stund?  till drömmarna.


Hon satt i en bil nu, en bil som åkte fort fram på en ödslig motorväg. Ljudet av däcken som rullade mot asfalten och motorn som arbetade gav i från sig ett dovt muller. Hon hade ingen andningsmask på sig längre utan andades lätt in den tunga sommarluften. Hennes ben var bara och hon var klädd i en vit tunn  sommarklänning. Bredvid henne satt en tjej som verkade vara i hennes ålder. Hon betraktade hur flickan bredvid henne i bilen skrattade högt. Hon visste inte vad det var som var så kul, men hon skrattade hon med. Hon ryggade tillbaka när hon hörde sitt höga lyckliga skratt. Så det var så hon skrattade, tänk att hon glömt det… Bilen som hon och den ljushåriga flickan satt i ökade ständigt farten och det fick det att kittla i magen. Hon skrattade ännu högre och den ljushåriga flickan tittade på henne med glittrande ögon och gjorde likadant. Hon hade glömt hur ett par ögon kunde glittra, hur de kunde utstråla sådan lycka bara genom att glittra. Glittrade hennes ögon lika mycket där i bilen? Hon lade en hand på förarsättets nackstöd och lutade sig fram. Det satt två killar där, säkert i hennes ålder de också. Kände hon dem? Hon böjde sig fram och gav killen som höll i ratten en puss på kinden. Han vände bort huvudet från vägen och besvarade hennes puss. Han strök undan en mörk hårslinga som fallit fram i hennes ansiktet. Han höll en cigarett i handen. Sen tittade de på varande och skrattade. Han blåste ut cigarettröken han just dragit ner i sina lungor. Hans och hennes andedräkt stank sprit. Sprit och rök. Kanske var det därför deras ögon glittrade så? Plötsligt fick de sällskap på motorvägen som bredde ut sig framför dem. En stor

lastbil förflyttade sig fort emot dem. Hon tittade på killens glittrande ögon och han tittade på allt annan förutom vägen, på allt förutom den mötande lastbilen. Den ljushåriga flickan som satt bredvid henne slutade att glittra med sina ögon och hennes mun öppnades.  Det blev tyst i några sekunder, hon hörde bara sina egna häftiga andetag. Den ljushåriga flickans mun släppte ur ett gällt skrik. Lastbilens stora lyktor bländade henne och allt blev vitt igen. Ett outhärdligt sken som brände som en flammande eld i hennes ögon. Skenet fortsatte att genomborra hennes blick och tränga sig in i hennes hjärna. Hon famlade med händerna. De sträva lakanen nuddade vid hennes fingertoppar. Sträva lakan och en doft av sjukhus. En dofta av död och sorg.  Bitarna föll liksom på sin plats nu. Skenet bleknade och hon såg sig om i rummet. Kvinnan med de kalla händerna satt kvar i sin stol, hennes andetag lät som djupa suckar, hon sov på riktigt nu. Bredvid det utbrunna stearinljuset låg en kvällstidning. En tidning vars rubrik i det här fallet berättade sanningen. En sanningen som fick henne att må illa, hon kände att hon ville kräkas. Hon ville bort. Hon ville inte vara den Cecilia som hon sakta men säkert började minnas att hon var. Framför allt ville hon inte vara den Cecilia som man kunde se ett suddigt skolfoto av på tidningens framsida. Kortet var taget i åttan. Hon och Matilda hade stått på skolans trånga toalette innan. De hade sprayat varandras hår en aning för mycket, och skrattat. 


NR 1

”Fyra ungdomar i dödskrash, de två överlevande flickorna svävar i livsfara.” Kvinnan med de kalla händerna, som hon sett så många gånger förr, hennes mor, vaknade med ett ryck. Hon följde sin dotterns blick och vände tidningen uppochner.  - Cecilia, är du vaken! Lilla vännen, jag har vart så rädd..  Hon strök sakta sin dotter över håret. - Kommer jag att dö mamma? viskade hon. - Nej Cecilia, du ska inte dö. Du kommer klara det här. Kvinnan tystnade och började dela på de redan sönderbitna naglarna. En sista flaga med rött nagellack föll till marken. Hennes rygg skakade, hon grät nu. - Vill du träffa henne? Frågade kvinnan. Cecilia sträckte sakta ut sin nålprydda bleka arm mot sin mor. Hon märkte hur svag hon nu var. Armen verkade väga ton. Kvinnan höjde sin späda kalla hand som nu var fuktig av tårarna hon fällt, och greppade sin dotters hand. Cecilia nickade, det ville hon. Med ett krampaktigt grepp om droppstången som om den var hennes livlina, tog hon sig med små steg framåt i korridoren. En vitklädd kvinna, en sjuksköterska, höll en hand bakom hennes rygg. Beredd på att fånga henne om hon föll. En kvinna kom gåendes emot henne i korridoren. Hon sköt en vagn framför sig. En vagn med ett nyfött barn. Ett skrynkligt spädbarn i en rosa ton. Kvinnan med barnet tittade hastigt upp på Cecilia, bevittnade hennes sår i ansiktet, hennes nålar i armarna, slangarna som höll henne vid liv. Ett trasigt liv. Kvinnan böjde undan blicken och höll hårdare om vagnen där hennes nyfödda dotter sov.  Sjuksköterskan pekade mot en av de stängda

dörrarna i korridoren. Hon berättade att Matilda låg där inne. Cecilia klev in och tittade sig omkring. Hon kunde se dammet virvla omkring likt små kristaller i de smala strålar av solen som sken in genom gardinernas glipor. I en vit sjukhussäng låg hon. Matilda. Hennes andra hälft. Hennes ansiktet var precis som hennes eget skadat. Fullt av märken, fullt av minnen från en kväll som skulle bli slutet på deras historia.  Cecilia gick fram till sin väns säng, lade sig försiktigt, rädd att skada något som redan var så skadat, ett trasigt liv. Cecilia tog Matildas hand och höll den försiktigt. Matilda kramade den hårt som svar. Cecilia tittade in i sin väns grönmelerade ögon. - Jag minns hur de brukade glittra, våra ögon... Den kvällen somnade Cecilia och Matilda in. Två neongröna linjer på dataskärmarna tonades ut. Strecken som symboliserade deras liv, som på en minut slagigts i spillror, deras trasiga hjärtslag. Samma natt satt några ungdomar i en park i Stockholm. De firade sommarlovets första dag och deras blickar glittrade. På en parkbänk några meter bort satt en man. Han hette Matts och jobbade som lastbilschaufför. Han grät den där natten. Folk sa att det inte var hans fel. Att ungdomarna vart onyktra och kört på fel sida vägen. Mats visste att det var sant, att det inte var hans fel. Ändå grät han den här natten och många andra nätter. Cecilia, Matilda, Rasmus och Eriks liv skulle alltid vila likt fyra stenar på hans axlar. Högst upp i ett höghus tusen meter bort, samma natt, frågade en fyraårig flicka sin mor om Cecilia skulle komma hem imorgon.. En mor höll sin dotters lilla hand hårt medans hon förklarade att storasyster aldrig skulle komma hem igen. 


Baka underbara CHOKLADMUFFINS RECEPT 125g smör el. margarin 1½ dl socker 2st ägg 4½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1½ dl mjölk 4 msk kakao


NR 1

HUR GÖR JAG? Börja med att smälta smöret och låt det svalna lite. Smör och socker ska sedan vispas poröst medans man tillsätter ett ägg I taget. Blanda sedan I de torra ingredienserna. Häll nu I mjölken och blanda till en jämn smet. Använder du vanliga muffinsformar så grädda i 175° mitt I ugnen. Ungefär I 15-20 minuter. Har du en muffinsplåt så höj värmen till 225°


TEST! Hur bra är ert förhållande?


NR 1

Svara på frågorna och ta reda på hur bra ditt och din partners förhållande egentligen är! Är din partner väldigt svartsjuk? Känner du dig instängd i relationen? Har din partner någonsin hotat dig? Vågar du prata om viktiga saker med din partner? Kan du säga nej till din partner? Har ni ett bra och fungerande sexliv? Känner du dig trygg och säker med din partner? Bråkar ni ofta? Tar din partner hänsyn till dig och dina behov? Har någon av er varit otrogen? Ger ni varandra tillräckligt med eget utrymme? Skulle du kunna tänka dig att spendera resten av ditt liv med din nuvarande partner? Svarade du JA på fem frågor eller mer, har du kanske inte ett så bra förhållande. Du kan prata med din partner om era eventuella problem. Det finns även proffisionell hjälp att få. Svarade du NEJ på fem frågor eller mer, verkar du ha ett sunt och bra förhållande. Alla par bråkar och har svåra tider men det verkar som om din relation inte tar så stor stryk av det.


VI HJÄLPER DIG HITTA

nyårsblåsan


NR 1


D

atumet är den 30 december och du står framför din garderob som i stunden ligger i en hög på golvet. Du har slitit ut alla klänningar, kjolar och allt annat som kan tänkas passa på en nyårfest. Du är gråtfärdig över tanken att du kommer få gå till kvällens nyårsfest och skåla in det nya året iklädd en svart sopsäck. Vi tror att de allra flesta kan känna igen sig i sittuationen. Förhoppningsvis kommer du slippa uppleva scenariet ovan med hjälp av Youg Salt. Vi ger dig nämnligen tipps på nyårsklänningar som du kommer att vara finast på festen i!


NR 1

TOPSHOP 500 kr

NELLY 349 kr NELLY 499 kr


Budget tips!

H&M 99 kr


NR 1

H&M 399 kr

TOPSOP 580 kr

Sk책la in det nya 책ret i paljett GINA TRICOT 399 kr


R edaktionens TOPSHOP 580 kr

favorit!


NR 1

Stick ut i f채rg!

Bikbok 349 kr

H&M 349 kr

NELLY 399 kr


STREETSTY

Young Salt gick ut p책 stan spanade in n책gra tjejers ou FOTO: ANNA LARSSON


YLE

och utfits!

NR 1


IDA KOFTA: GINA TRICOT JEANS: BIK BOK SKOR: VAGABOND VÄSKA: H&M


NR 1


ANNA KOFTA: H&M JEANS: H&M SKOR: VAGABOND VÄSKA: H&M


NR 1


NR 1

SANDRA KOFTA: KAPPAHL JEANS: GINA TRICOT SKOR: DIN SKO VÄSKA: ACCENT


R T 3

TRENDSPANING


NR NR 11

R

R E D N E


D N E TR

1

STJÄRNMÖNSTRAT

En stor trend just nu är stjärnmönstrat. Här ger vi dig tips på vad och vart du kan hitta snygga accessoarer och plagg med stjärnor i olika former på!

MONKI 200 KR


NR 1

FOREVER21 14 KR

ZARA

299 KR

TOPSHOP 120 KR

TOPSHOP 100 KR


D N E TR

2

RUTIGA SKJOTAN

Minst en rutig skjorta är enligt oss något som borde finnas i alla garderober. Det passar till i stort sett allting och är lätt att variera genom att stoppa in, knäppa eller knäppa upp. Den rutiga skjortan är är en tidlös trend som alltid funkar!

MODEKUNGEN 599 KR

MONKI 250 KR


NR 1

MONKI 250 KR

H&M 249 KR


D N E R T

3

METALLIC

Metallic har under de senaste månaderna setts allt mer på kläder, smycken skor och andra accessoarer! Det ser inte ut som att trenden kommar att dö ut inom den närmaste tiden. Så klä dig i skimmrande plagg i olika spännande nyanser! Tycker att det känns lite vågat att bära plagg i silver och guld? Sattsa då istället på accessoarer i skimmrande nyanser som piggar upp vilken tråkig outfit som helst!

SCORETTE 599 kr


NR 1

TOPSHOP 60 kr

ZARA 679 kr

H&M 49 kr

H&M

199 kr


STORT ASTRO FÖR 2012 12 sidor


NR 1

Ta reda på hur ditt år kommer att bli. Kommer du hitta kärleken i ditt liv? Eller kommer ditt år handla om stora framgångar i skolan eller på jobbet?


SKORPION En plötslig händelse kommer påverka ditt år dramatiskt. Du kan tvingas ställa om hela dina vardag men klarar dig igenom hela denna period tack vare dina underbara vänner. Din släkt kommer att betyda mycket för dig under årets slut och du kommer inse vilken stor effekt alla människor runt om har på dig. Var försiktig när du lär känna nya personer och tänk efter vilka människor du faktiskt vill ha i din umgängeskrets.

KÄRLEK

Du som är i ett förhållande kommer inte märka av något märkvärdigt, erat förhållande flyter på bra och ni är där för varandra. Du som är singel kan däremot vänta dig en liten romans som antingen får ett hastigt slut när det är som bäst eller som leder vidare till något seriöst.

PENGAR

Du kommer att ha gott om pengar under hela året. Var inte rädd för att unna dig lite extra och spendera pengar på sånt du tycker du förtjänar. Glöm inte bort att skämma bort dina bästa vänner lite för att gottgöra dem för att det alltid finns där för dig. Det kommer att gynna dig i slutändan.


NR 1

LEJON För dig som är född i lejonets tecken kommer en flytt antagligen att komma lägligt för dig som vill se en stor förändring. Det enda som håller emot dig är för lite mod. Det kommer antagligen kännas jobbigt i början men du kommer inse att en nystart var precis vad du behövde.

KÄRLEK

För dig som är singel och letar efter kärleken kommer den dyka upp så fort du slutar söka. Ni kommer inse stora likheter mellan varandra och en gemensam personlig händelse kommer att föra er närmare varandra. För er lejon som befinner er i stadiga förhållanden kommer ni att få det tufft under oktober. Ni måste hjälpas åt och sammarbeta för att få det att fungera.

PENGAR

Oväntade utgifter kommer dyka upp under årets gång så det gäller att tänka över vad du konsumerar. Ta inga större lån utan spara istället ihop pengar och vänta med större utgifter.


OXEN Du lämnar ett ganska händelselöst år bakom dig men kan förvänta dig ett nytt år med många nya upplevelser. Du kommer att lära känna många nya människor bara du vågar ta intiativet. Fina middagar och roliga event kommer att dyka upp under försommaren och du kommer inse vilka personer som står dig närmast. En avlägsen släkting kommer visa sig betyda mer än vad du trott.

KÄRLEK

Oxen som börjar året som singel kommer med största sannolikhet träffa någon under sommaren och falla pladask. Om ni satsar på eran relation är chansen stor att eran sommarfling övergår till ett seriöst förhållande under hösten. För alla oxar som befinner sig i ett tryggt förhållande så kommer det vara som vanligt om ni bara vågar litar på varandra.

PENGAR

Det kan vara en smart idé att spara dina pengar under årets gång då du antagligen kommer behöva ha användning av dem i slutet av året. Lägg inte pengar på onödiga saker och tänk över dina köp ordentligt. Pengarna kommer inte strömma in under året så håll i dem hårt.


NR 1

TVILLINGAR Du kan uppfattas som dryg när du i början av året glömmer bort att höra av dig till nära och kära. Glöm inte bort dina vänner, du kommer att behöva deras stöd i slutet av året. Ta vara på dem du har runt omkring dig och visa att du finns där för dem också. Höstmånaderna kommer fyllas med roliga nöjen och under vintern kommer mysiga hemmakvällar ta upp din lediga tid.

KÄRLEK

Glöm inte bort dig själv i förhållandet. Båda två måste jobba för att få det fungera och fårdu inget tillbaka måste ni ta tag i problem och reda ut det, annars kommer det inte hålla. Singlarna flirtar som aldrig förr, var försiktig så att du inte sårar någon omedvetet.

PENGAR

Det kommer inte bli något större problem i år. En förändring kommer dock att ske som påverkar din ekonomi men du kommer att fixa det utan större problem. Någon i familjen kommer få det struligt, var då inte rädd för att hjälpa till. Din familjemedlem kommer inte att utnyttja dig. Det kommer löna sig för dig att vara generöd i slutändan.


JUNGFRU Det kommer att ske många nya föränringar under det kommande året. En del kommer ta hårt på dig men det kommer att bli bra när du väl insett att det är som det är. Var inte rädd för att våga göra något nytt. Det kommer göra dig gott och du kommer skapa många nya bekantskaper. Var försiktig med vilka du litar på och inte, en god vän kommer att gå dig bakom ryggen.

KÄRLEK

Det blir ett lugnt år för de flesta singlarna. Känn inte stress över att hitta någon, låt det ta sin tid. Du kommer vara nöjd över att du tog det lugnt senare. Ni som har en partner redan kommer uppleva ett år med mycket dalar. Antingen kämpar ni tillsammans eller går åt olika håll.

PENGAR

Oväntade utgifter är inte helt omöjliga under sommaren men du kommer att klara det utan problem. Förvänta dig inte för mycket av andra, särskilt inte din familj. Ta vara på dina pengar och spendera inte allt du har. Du kommer vara glad vid de tillfällen du verkligen behöver dem.


NR 1

VÅGEN Ett svajigt år ligger framför dig. Jobbiga händelser kommer göra dig ledsen men du tvingar dig själv att rycka upp dig. De vännerna du trodde skulle finnas där kanske inte gör det. Du kommer chockas utav vilka det är som verkligen ställer upp. Tänk över vad det är för personer du vill ha i ditt liv. Lögner och svek är inte helt omöjligt i början av året.

KÄRLEK

Se till att sätta dig själv i första hand ett tag. Du förtjänar också att bli ompysslad ibland och gör det klart för din partner. Båda måste anstränga sig. Turen ligger på singlarnas sida och chansen att träffa någon under sommare är stor. Försök att lära känna personen innan du letar vidare. Ibland kan man upptäcka saker man inte märkt.

PENGAR

I år måste du sluta slösa pengar på saker du egentligen inte behöver. Spara dem istället och låt dem gå till något du fatiskt mår bra av. Kanske en resa med någon du tycker om eller med en vän. Du skulle kunna göra så mycket mer om du faktiskt la ner dig och tittade över din ekonomi.


FISKARNA Du måste se till att börja tänka mer på dig själv och mindre på andra. Annars är risken att du blir utnyttjad av människor som finns runt omkring dig. Lär dig säga nej och ge dig själv lite egen tid, det skulle göra dig gott. En resa av något slag med en god vän är vad du behöver och det blir som allra bäst om ni kommer iväg under sommaren. Chansen är stor att du möter folk som uppskattar dig för den du är och inte vad du gör åt dem.

KÄRLEK

Ni som just kommit ut ur ett förhållande trivs bra som singlar. Kasta dig inte in i något nytt för fort utan njut av att du kan göra precis vad du vill och tänk på dig själv. Till vintern ser det extra bra ut för singlarna och kanske dyker det upp någon du faller för. Ni som är upptagna har ett bra år för det mesta. Alla har sina svackor men under våren kommer ni att känner er extra uppskattade.

PENGAR

Håll hårt i pengarna du som har lätt för att spendera pengar åt alla håll. Vintern bjuder på en skidresa eller liknande. Jobbet fungerar bra och för dig som inte trivs är det läga att söka nytt under våren.


NR 1

KRÄFTA Du kommer inleda det nya året med humöret på topp. Lyckan kommer göra dig glad och energisk men under vårens gång kommer ditt humör sakta men säkert dala då du förlorar någon som står dig nära över en struntsak. Detta kommer få dig att inse vad som är viktigt i livet. Du bör åtgärda problemet för att återfå din livsglädje.

KÄRLEK

Kräftan har ett mycket kärleksfullt år framför sig vare sig du är singel eller inte. Du som är singel kommer att träffa flera möjliga partners och du som är i ett förhållande kommer känna en djupare relation mellan dig och din andra halva. Kärleken gör dig glad men du bör akta dig för att såra någon omedvetet.

PENGAR

Du kommer att behöva spara ihop mycket pengar inför en lång resa detta år. Oväntate utgifter väntas i början av hösten för dig som slarvat med ekonomin. Var försiktig med att låna ut pengar till dina vänner då det finns flera stycken som du utan aning utnyttjar dig.


VATTUMAN Året kommer börja bra men innan du ens anar det kommer någon nära dig hastigt gå bort. Det blir ett par jobbiga månader men lagom till juli kommer krafterna att vara tillbaka. Dina vänner kommer vara där för dig när du som mest behöver det. Du kan under året förvänta dig en flytt till en ny stad där du trivs väldigt bra och återskapar gamla kontakter.

KÄRLEK

För er vattumän som är i förhållanden kommer det se mörkt ut om ni inte jobbar på eran relation. Ni kan inte lita på varandra och om ni inte åtgärdar detta kommer erat förhållande antagligen inte klara sig. För er singlar därute kommer året att bjuda på någon enstaka flirt men inte mer än så.

PENGAR

Du kan vänta dig ett attraktivt jobberbjudande under början av året, dock kommer det att innebära minre ledig tid. Det skulle göra gott för din plånbok men du måste noga tänka över hur du vill prioritera din tid innan du tackar ja. Överlag ser din ekonomi stabil ut över hela året.


NR 1

SKYTTEN Året inleds med en händelse som kommer försätta dig i en något pressad situation. Du kommer tvingas ta ställning till något som du helst vill hålla dig utanför. Försök att följa ditt hjärta och blicka framåt för att underlätta ditt val. När du väl tagit dig ur denna situation kommer året bli riktigt bra tack vara dina vänner. Fina middagar och roliga planer kommer att förgylla din sommar. En gammal kontakt kommer att återknytas och ni inser vad mycket ni hade gemensamt.

KÄRLEK

Du som är singel kommer att hitta kärleken hos någon som du minst anade. Du kommer upptäcka nya egenskaper hos denne som du aldrig tänkt på innan. Om ni vågar satsa kommer ni förhoppningsvis få ett bra förhållande. För er som redan befinner er i relationer så ser året bra ut. Tänk bara på att inte ta varandra för givet.

PENGAR

För dig som har tänkt hoppa på en utbildning kommer året bli lite knapert men du fixar det ändå tack vare att du sköter din ekonomi som du ska. Du som är arbetslös bör rycka dig i kragen och börja let ordentligt. Extra stor chans att finna ditt drömjobb har du i början av hösten.


STENBOCK Du har redan bestämt dig för att det ska bli ett bra år och det börjar bra. Du får chansen att göra det du älskar och brinner för och du får har några riktigt kreativa månader under vårens gång. Under sommaren tappar du lusten och inspirationen men om du verkligen vill kommer du återfå den emot hösten. Folk kommer uppskatta din ansträngning. Glöm inte bort att visa din tacksamhet.

KÄRLEK

Var försiktig med att kasta dig in i relationer som bara är för skojs skull. Någon kan bli sårad för att du inte bryr dig om dennes känslor. Alla ni upptagna där ute behöver anstränga er mer på erat förhållande för att hålla romantiken levande. Det kommer bara göra er gott och får inse hur mycket ni älskar varandra.

PENGAR

Du behöver lugna ner dig ibland när det gäller båda arbete och plugg. Du uppnår fina resultat men glömmer bort dig själv. Ha inte så höga krav på dig själv och försök att ta lite ledigt från allt ansvar ibland. Spendera dina pengar på något du verkligen vill ha, du kommer inte att ångra dig.


NR 1

VÄDUR Ditt år börjar med rasande fart med många fester och tillställningar. Du trivs bra med dina vänner och kommer att skapa många nya kontakter. Du kommer under försommaren få ett spännande erbjudande. Du kommer tvingas ta ett ganska drastiskt beslut men det kommer lösa sig bra oavsett tack vare din fina familj som stöttar dig under årets gång. Ett nytillskott i släkten är inte helt omöjligt och du kommer behöva finnas till hands.

KÄRLEK

Du som befinner dig i ett stabilt förhållande kan vara beredd på att ni tar det till nästa nivå om det flyter på lika bra som nu. Du som befinner dig i en jobbig relation bör tänka på vad du själv vill och kanske ta nya tag. Singlarna är heta i år och kommer ha några riktigt bra månader under våren.

PENGAR

Pengar kommer inte vara ett problem så länge du sköter din ekonomi och tänker över vad du vill lägga pengar på. Var försiktig med att ta onödiga lån och lägg gärna undan en del inför några möjliga resor. Du som är arbetssökande kommer ha tur i år och antagligen finna ett jobb som passar perfekt.


KORSORD

Skriv ut och lös korsordet! KOM IHÅG!

SANDOMRÅDE

LÅTA SOM EN VARG

SES

ÄGA

SOLGUD

BILDFORMAT

RESA

KAN MAN HA I BÖRJAN

GULD BÖR FÖLJAS MATFÖRRÅD

I CYKELHJUL

GREPPA KÄNNETECKNAR SVERIGE

KLANGLÖST

MÅLAS

RYSSJA

SNÖ

LEDER ENTRÉ

SMAKLIG

EFTER DO

FIN MIN SEPTEMBERTJEJ

LERIG MARK

FOBIER DRA TILL SIG

BÅTSERIE

GAMMALT SÅR

ANDERS ERIKSSON

MOT MITTEN

KOBBAR UTAN VINST FÄRG

BÄR BÄR

HAR DU RÄTT TILL

STADIG

VINDPUST STUDERAR STJÄRNOR

ONT I ÖRAT

JOHANSSON

SKYDD MÖLLER

BAST

VIMSA

LITEN CENTRAL DEL

METALLSKIVA

ANONYM

ELBOLAG

NU

VERKSAMMA

SÖVANDE

BRA KORT

STJÄLKAR FÖRR

FARBROR BLÅ

FÖDA

BLI SMAL

GRAVITATION

INNAN MATEN

WEASLEY

MITT I VECKAN

FINT DU

DATA

ARV

ENGELSK PAPPA

SNABB VÄXT

GRYMMA

MÄRKA

DÅLIGT BETYG

GLITTRAR

FEL SIDA

ONT ORD

FRYSA

BLÖT MARK

FIN METALL

VÄRDEPAPPER

FÖRE MARIA

ALERTA

GENVÄG

AFFÄR

KRAMA

KOMMER FÖRST

DÅLIG HY TAK PÅ GOTLAND

GAMMALT NAMN LÄGGER TILL

GRUPP NEUROLOGISK SJUKDOM

VÄRMA UPP

MED CTRL

TURKISK SAGA

INTE

SÄTT

PAPPER

CHOKLAD

HÖGST I LEKEN

OS INFORMATIONSTEKNIK

DEN FÅR BRONS

ANONYM GRUPP

TA PÅ

ANN ERIKSON

YRA INGA MARIE LARSSON

MITTEN

EFTER TVÅ

VOKAL

YTA

HÅLLPLATS

HANDTAG

HUSDJUR

VARUHUS I STHLM

FIN KNUT

KALASDRYCK

YOUNG SALT MAGAZINE  

Young Salt Magazine är ett webbaserat tidningsmagazine riktat till unga tjejer och kvinnor!

YOUNG SALT MAGAZINE  

Young Salt Magazine är ett webbaserat tidningsmagazine riktat till unga tjejer och kvinnor!

Advertisement