Groep 7/8 - Thema 1 'Hey U'

Page 1

NDE E G N I DIT SW KJE IS VAN OE WERKB


ALS JE ALLE OPDRACHTEN HEBT GEDAAN - Weet je hoe sommige instrumenten uit het Metropole Orkest klinken en heten. - Kun je drie ritmes spelen met bodysounds. - Kun je meer vertellen over het Metropole Orkest. - Weet je wat dance is en hoe het gemaakt wordt. DE INGEN DIT SW EKJE IS VAN BO WERK

- Heb je kennisgemaakt met een aantal muzikanten uit het Metropole Orkest. - Weet je meer over het favoriete muziekinstrument van een van je familieleden.

LEGENDA Bekijk het filmpje

Je wilt meer weten over muziek

Luister naar muziek

Je gaat aan de slag met muziek

Je speelt een instrument

Bekijk en beluister muziek op www.metropoleopschool.nl


HEY U

luisteren

03

Veel mensen denken bij een orkest meteen aan klassieke muziek. Helemaal niet gek. Maar wist je dat een orkest ontzettend veel muziekstijlen kan spelen? Van rap tot klassiek en van rock tot dance. Kijk en luister maar eens naar het nummer Hey U van het Metropole Orkest en het DJ-duo Basement Jaxx. En test daarna je muziekkennis!

1

Kies de muziekstijl die bij dit nummer past:

gebeurt er met het tempo van de 3 Wat muziek nadat de accordeon in beeld komt?

a. Rap b. Opera c. Dance

a. Vertraagt b. Blijft hetzelfde c. Versnelt

muziekinstrument 2 Welk zit NIET in het filmpje?

gevoel past het beste 4 Dit bij dit nummer:

a. Viool b. Elektrische gitaar c. Trompet

a. Boos b. Bedroefd c. Blij

DIERENGELUIDENSPEL Weet jij op welke instrumenten de dieren uit de videoclip van Hey U spelen? Trek een lijn tussen het dier en het instrument die bij elkaar horen. Weet je ook hoe het instrument heet? Schrijf de juiste naam eronder.

Jouw muzieksmaak Welk muziekinstrument uit het filmpje vind jij het mooist klinken? Waarom?

TI P

Lees d e vragen quizvoorda door t je de videoc lip bekijkt!


04

HEY U

spelen

WAT? HUH?

Laat je lichaam horen

Heb je weleens van bodysounds gehoord? Dat zijn geluiden die je met behulp van je lichaam maakt, zoals in je handen klappen. Met bodysounds kun je dus zonder instrumenten samen ritmes spelen. Let maar op!

Klappen of stampen? Hoeveel bodysounds kun jij bedenken? Schrijf ze op en laat ze aan je klasgenoten horen.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.


SPEEL MEE

HEY U

spelen

05

Stap 1 Luister naar ritme 1. Hoor je het woord o-li-fant in het ritme terug? Dat kan je helpen om het ritme beter te onthouden.

Stap 2 Kies samen met je klas een bodysound bij ritme 1 en schrijf het op. Stap 3 Speel ritme 1 mee met de muziek. De kunst is om samen met je klas helemaal gelijk te spelen!

Stap 4 Herhaal stap 1, 2 en 3 ook voor ritme 2 en 3.

Ritme 2 Ga je mee in de op-tocht? Bodysound

Ritme 1 O-li-fant Bodysound

Ritme 3 Maak mu-ziek, maak mu-ziek Bodysound


06

HEY U

doen

Van muziekschool tot museum: Welke route neem jij? In MO-Town staan een dansstudio, bibliotheek, muziekschool, podium en museum. En overal is wat te doen! Samen met je juf of meester stippel je een route uit. Je kunt alleen, in een groepje óf met de hele klas aan de slag. Let’s go!

Opdracht A: Dansstudio Samen met je groepje maak je een dans op de muziek van Hey U. Luister goed naar het ritme van de muziek. Welke bewegingen passen erbij? Als de muziek verandert, pas je ook de bewegingen aan. Op pagina 8 maak je aantekeningen, zodat je de dans goed kunt onthouden.

Opdracht C: Muziekschool

Opdracht B: Bibliotheek Op pagina 3 heb je al kennisgemaakt met de viool, accordeon, klokkenspel en trompet. Wat zou je nog meer willen weten over de instrumenten die je hebt gehoord en gezien? Of wil je meer weten over dance en wat een dj doet en kan? Ga op internet en in boeken op zoek naar leuke en interessante weetjes. Op bladzijde 8 kun je aantekeningen maken en de instrumenten tekenen.

Speel mee met de muzikant uit het filmpje. Je hoort een baslijn die steeds herhaald wordt. De muzieknoten van de baslijn staan op pagina 8. Speel de baslijn op een klokkenspel, een keyboard of een ander instrument.


Opdracht E: Museum

TIP!

Voer jouw muziekstuk samen met de kinderen die opdracht C en F gedaan hebben uit.

Maak op bladzijde 8 een (strip)­ tekening die jij vindt passen bij de muziek van Hey U. Wat komt er in jou op? Teken het maar!

Opdracht D: Podium Met ritmes 1, 2 en 3 kun je een muziekstuk maken. Door bijvoorbeeld ritmes te her­ halen en in verschillende volgordes achter elkaar te zetten. Of door zelf nieuwe ritmes te bedenken. Schrijf je eigen muziekstuk op bladzijde 8 op. Hier vind je ook de ritmes bij deze opdracht.

Opdracht F: Muziekschool Bespeel je al langer een instrument? Speel dan mee met de muzikant uit het filmpje. Hij speelt een dalende melodie. De muzieknoten staan op pagina 8.

TI P

Probee r de ba slijn (opdra cht C) e n de dalend e melo (opdra die cht F) tegelij k te spel en.

WOORDENBOEKJE - Melodie: Als je een liedje zingt, dan zing je een melodie. - Baslijn: Een baslijn is een lage melodie die gespeeld wordt door een laag muziekinstrument, zoals een basgitaar. Een lage mannenstem kun je ook een bas noemen. - Ritme: Als je een liedje klapt, dan klap je het ritme. Vaak bepalen de woorden in een nummer het ritme.


08

HEY U

vastleggen

k r e w d Kla

own gedaan? -T O M it u n te h rac n, meerdere opd els, tekeninge b b ra k r o Heb je een of o v n un je gebruike Deze pagina k er. Leef je uit! e m n e n e g in aanteken

Ritmes bij opdracht D

Baslijn bij opdracht C

Dalende melodie bij opdracht F


HEY U

leren

Je weet inmiddels dat het Metropole Orkest heeft opgetreden met Basement Jaxx

MAAR WIST JE OOK DAT HET ORKEST... HELEMAAL GEEN KLASSIEKE MUZIEK MAAKT? Wel jazz, pop, wereldmuziek, dance en filmmuziek.

MET VEEL BEKENDE ARTIESTEN HEEFT SAMENGEWERKT? Bijvoorbeeld The Opposites, Ilse de Lange, Ali B en Nick & Simon.

OOK OP FESTIVALS OPTREEDT? Zo heeft het orkest op Pinkpop en Lowlands gestaan en gespeeld tijdens de 3FM Awards.

WELEENS BEZOEKJES BRENGT AAN BASISSCHOLEN? Wie weet, staat het orkest een keer bij jou op school!

Dance in het kort Basement Jaxx maakt dance, hoe herken je deze muziekstijl? Dance wordt vooral door dj’s geproduceerd die veel met elektronische muziekinstrumenten werken. Denk aan synthesizers, computers en drum­ Dance is dus een muziek machines. De basis van een dancenummer is stijl. Kun jij nog meer muziekst vaak een simpele beat die met digitale effecten ijlen noemen? steeds verder wordt uitgebouwd. Naast eigen 1. nummers mixen veel dj’s bestaande nummers of werken ze samen met bekende artiesten. 2. Zo heeft Basement Jaxx samengewerkt met Justin Timberlake. Bekende Nederlandse dance 3. dj’s zijn: Tiësto, Hardwell, Armin van Buuren, Erik Arbores en Afrojack.

Wat is jouw favoriete liedje? Bij welke muziekstijl hoort dit nummer, denk je?

09


10

HEY U

interview

Hanna speelt al twee jaar viool. Ze heeft twee keer per week les, oefent bijna elke dag en geeft zelfs al optredens. ‘Mijn tante speelt supergoed viool, daarom wilde ik het ook leren. Een viool is niet alleen mooi om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Het is geen moeilijk instrument om te bespelen, maar je moet wel genoeg oefenen. Het leukst vind ik nieuwe liedjes leren. Dat lijkt in het begin altijd heel moeilijk, maar daardoor ben je extra trots op jezelf als je ze onder de knie krijgt.

Een keer per week heb ik echt vioolles en een keer per week spelen we met een klein orkest. Daar kijk ik altijd het meest naar uit. Net als naar optredens. Ik heb al een keer in een bejaardentehuis, in het theater en op een feestje opgetreden. Mijn grote droom is om ooit met mijn tante op het podium te staan, maar daarvoor moet ik eerst nog heel veel oefenen.’

VRAAG MAAR RAAK!

TI P

Luister sa muziek men na intervi het ew!

Instrumenten heb je in alle soorten, maten, kleuren en geluiden. Weet jij wat het favoriete instrument van je familie en vrienden is? Stel deze vragen aan je ouders, zus, oom, neef of vriendin en schrijf de antwoorden op.

Naar welk muziekinstrument luister je het liefst? Wat maakt dit instrument zo speciaal? Welke instrumenten kun je bespelen? Is er een instrument dat je wilt leren bespelen? Welk? Bedenk zelf ook nog twee vragen! 1 2


Nu je hebt kennisgemaakt met het Metropole Orkest, dance en Basement Jaxx, duik je het volgende werkboekje in de wereld van zanger Roel van Velzen. Lees hier alvast wat je kunt verwachten!

1 2

3

5 4

6

R

2 NDE DIT SWINGE VAN E IS WERKBOEKJ

KUN JE N IET ZO LANG WA C HTEN? BEZOEK A LVAST DE SITE!

www.metropoleopschool.nl