Page 1

December 2013

MEE op weg

3

een nieuwe busvervoerder winterse uitstapjes

6

4


voorwoord Een nieuwe periode breekt aan! Het openbaar vervoer in Zeeland haalt regelmatig het nieuws. Er staat ook veel te veranderen in de nabije toekomst. Uitgangspunt is dat het aanbod aansluit op de vraag. Met ingang van 14 december 2014 sluiten we een nieuw contract af met een busvervoerder voor een periode van tien jaar. Tot die tijd zijn Connexxion en Veolia Transport verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Zeeland. Lees meer over de veranderingen op pagina 4. George van Heukelom, gedeputeerde Provincie Zeeland

de bus voor iedereen Bijna al het Zeeuwse openbaar vervoer is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor kinderwagens, rolstoelgebruikers, mensen met een rollator en andere hulpmiddelen.

2

Met behulp van de uitklapbare rijplaat en verhoogde haltes is het voor iedereen mogelijk om comfortabel in en uit de bus te stappen of te rijden.


MEE op weg MEE Zeeland is van mening dat mensen met een beperking zelfstandig moeten kunnen reizen met het openbaar vervoer. In december 2013 start het project MEE op Weg. Dit is een pilotproject in samenwerking met de drie Walcherse gemeenten. Meedoen in het verkeer zorgt voor ontmoetingen tussen mensen met of zonder beperking. Om zelfstandig te kunnen reizen is het vaak nodig om een aantal keer te oefenen. Hiervoor worden een aantal vrijwilligers opgeleid als reismaatje. Zij gaan een aantal keer mee op reis. Vanuit de Provincie Zeeland gaan een aantal OV-ambassadeurs een cursus volgen om mensen te kunnen begeleiden.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Kijk op meezeeland.nl/wonen-en-samenleving

MEE Zeeland MEE Zeeland is een organisatie die onafhankelijke informatie, advies en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking en hun omgeving.

3


Een nieuwe busvervoerder Momenteel wordt het openbaar vervoer in Zeeland verzorgd door Connexxion en Veolia Transport. Op 13 december 2014 eindigen deze contracten. De Provincie Zeeland is bezig met de aanbesteding van het busvervoer voor de volgende contractperiode. In juni 2013 is het beleidsplan ‘Nieuwe lijnen’ vastgesteld. Hierin staat op welke reizigersgroepen het OV zich gaat richten, hoe het busvervoer eruit gaat zien en hoe het georganiseerd wordt en betaald. Het uitgangspunt is dat er alleen nog bussen gaan rijden op trajecten waar voldoende vraag is. Dit kan betekenen dat bestaande buslijnen, waarvan weinig gebruik wordt gemaakt, komen te vervallen. In dat geval kunnen reizigers gebruik maken van het flexnet met een haltetaxi. Dit is een taxi die reizigers van een opstappunt naar een halte van een vaste buslijn brengt. Deze haltetaxi rijdt alleen op verzoek van de reiziger.

Ieder jaar bekijkt de vervoerder of het aantal ritten nog past bij het aantal gebruikers. Meer of minder ritten vindt in overleg met de Provincie plaats. 4


Steeds meer buurtbussen Op steeds meer plaatsen in Zeeland rijden buurtbussen. Deze bussen rijden volgens een vaste dienstregeling op een vast traject. De bus wordt gereden door vrijwillige chauffeurs. Er is een aantal buurtbussen dat al jaren naar volle tevredenheid van reizigers en vrijwillige buschauffeurs rijden. Drie buurtbuscomités bestaan al ruim 30 jaar! Recent zijn er ook buurtbuscomités opgericht in de gemeenten Noord-Beveland, Veere en Middelburg.

“Ik zet mezelf hiervoor al sinds 1976 samen met een groep van achttien geweldige vrijwilligers met veel plezier in.” Jan Jansen, coördinator van buurtbus Waarde (lijn 194)

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Mail naar buurtbuszeeland@connexxion.nl (Noord- en Midden Zeeland) of buurtbuszeeland@veolia-transport.nl (Zeeuws-Vlaanderen). 5


Winterse uitstapjes met bus en boot Met bus en boot naar de kerstmarkt in Brugge Van Vlissingen naar Brugge met boot en bus in minder dan 2 uur! In Breskens stap je vanaf de boot in de bus, lijn 42 richting het prachtige Brugge. In de prachtige binnenstad vind je de kerstmarkt met uniek verlichte ijsbaan. Beschikbaar t/m 31 december 2013. Vanaf maart 2014 weer beschikbaar.

Naar Antwerpen in 40 minuten Met lijn 19 ben je heel makkelijk binnen 40 minuten vanaf Hulst in Antwerpen. Deze succesvolle lijn bestond in februari alweer 60 jaar! Voor lijn 19 geldt een speciaal tarief: Enkele reis Hulst – Antwerpen € 5,00 Retour Hulst – Antwerpen € 9,00 Kaartjes zijn te koop bij de chauffeur. 6


dagje Gent? Makkelijk met lijn 50 Gezellig een dagje naar Gent? Met z’n tweetjes of het hele gezin? Je komt er elk weekend gemakkelijk en voordelig met lijn 50. Opstappen kan in Middelburg, Tolplein Westerscheldetunnel of Terneuzen. Met de Combikaart Zeeland reis je ook nog eens heel voordelig! Gent biedt voor elk wat wils. Of je nu houdt van sfeervolle kerken en burchten, gaat shoppen in de trendy winkeltjes óf lekker een hapje gaat eten en drinken.

Kijk voor meer informatie op

veolia-transport.nl of connexxion.nl

Shoppen in Sluis De Fast Ferries en buslijn 42 brengen je naar sfeervol Sluis. Daar waar winkels en horeca al meer dan 100 jaar altijd 7 dagen per week open zijn, dus ook op zon- en feestdagen! Er zijn meer dan 250 winkels en restaurants in dit pittoreske stadje. 7


Zeeuwse Vervoersoorten en tarieven 2013 In de Provincie Zeeland rijden verschillende soorten bussen. Op deze pagina’s een overzicht van de bussen die in onze provincie rijden en een overzicht van de betaalmiddelen.

Lijnbus Door vrijwel de gehele provincie rijden lijnbussen. Deze stoppen bij alle halten en rijden op werkdagen één of twee keer per uur. ’s Avonds en in het weekend rijden ze vaak minder.

Servicebus In Middelburg-Noord en het centrum rijdt de Servicebus (lijn 69). Deze bus rijdt een vaste route en dienstregeling van ongeveer 30 minuten. Iedereen kan deze bus gebruiken tegen het normale OV-tarief. Voor Wmo-taxipashouders is deze bus gratis.

Zeeuwse Strip Te koop bij de chauffeur van de lijnbus, Servicebus en buurtbus.

Combikaart Zeeland Reizen door heel Zeeland voor slechts € 13,-. De kaart is te koop bij de chauffeur.

Hieronder de tarieven: 2 strippen € 1,80 3 strippen € 2,70 8 strippen € 7,20

Geldig voor maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen of 1 volwassene en 5 kinderen (4 t/m 11 jaar), op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

OV-chipkaart Reizen kan in alle Zeeuwse lijnbussen en Fast Ferries met de OV-chipkaart. Je kan een OV-chipkaart online aanvragen via OV-chipkaart.nl of aanschaffen via de verkoop- en oplaadpunten op het NS-station. Vragen over aanschaf en gebruik van de OV-chipkaart en het melden van verloren of gestolen kaarten: 0900–0980 (€ 0,10 pm) of via ov-chipkaart.nl

8


Buurtbus De buurtbus is een kleine bus die een vaste route en dienstregeling rijdt. De chauffeurs zijn enthousiaste vrijwilligers. Dankzij hen kan je ook in een dunbevolkt gebied met de bus blijven reizen.

Door heel Zeeland rijden buurtbussen, in Noorden Midden-Zeeland tegen reguliere bustarieven. De buurtbus in ZeeuwsVlaanderen is daarop een uitzondering en is na 9.00 uur door iedereen gratis te gebruiken. Tarieven lijn 489 (voor 09.00 uur) Enkele reis, voltarief € 1,80 Enkele reis, reductie € 1,10 4-rittenkaart, voltarief € 5,70 4-rittenkaart, reductie € 3,40

RegioTaxi en OV-taxi Is er geen rechtstreeks OV? Reis dan met de RegioTaxi of de OV-taxi. Je moet hiervoor in het bezit zijn van een vervoerspas.

Fast Ferries Dit comfortabele en snelle vaart tussen Vlissingen en Breskens. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. In de winter varen de Fast Ferries ieder uur.

Aanvragen vervoerspas RegioTaxi: regiotaxioosterschelde.nl of bij de gemeente. Reserveren via: 0900-8272005 of via bovenstaande website. Aanvragen vervoerspas OV-taxi: taxi-com.nl of bij de gemeente. Reserveren via: 0115–675150 of via bovenstaande website.

Plan uw reis Via de website 9292.nl of 0900–9292 (€ 0,70 pm).

Kijk voor meer informatie en tarieven 2014 op connexxion.nl of veolia-transport.nl 9


Reizen met de OV-chipkaart De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in heel Nederland. Dankzij de OV-chipkaart hoef je niet meer na te denken over losse kaartjes of voldoende strippen. Kies voor het gemak van een persoonlijke OV-chipkaart zodat er altijd saldo op je kaart staat. Aanvragen kan via ov-chipkaart.nl

Geldigheid Op de OV-chipkaart staat een geldigheidsdatum, deze termijn is vastgesteld aan de hand van de verwachte thermische, elektrische en mechanische ‘houdbaarheid’ van het materiaal waarvan de kaart is gemaakt. Tevens heeft het te maken met beveiligingseisen.

Kijk voor meer informatie op

OV-CHIPKAART.NL

Verlies Bij verlies kan de persoonlijke kaart geblokkeerd worden, dit is met een anonieme kaart niet mogelijk. Na het blokkeren kan de kaart niet meer gedeblokkeerd worden en is dus niet meer te gebruiken. Blokkeren kan via ‘mijn ov-chipkaart’ op ov-chipkaart.nl. Hierna kan een vervangende kaart worden aangevraagd.

Opladen Automatisch opladen op een persoonlijke kaart is veruit het meest makkelijke. Een anonieme kaart kan worden opgeladen bij een oplaadpunt of via internet. Kijk op ov-chipkaart.nl bij de adresvinder, voor een oplaadpunt in de buurt. 10

Reisproducten Zoek je een buskaart, dalkortingproduct of meerrittenkaart? Kijk dan in de webshop van Connexxion, hier kan je gemakkelijk online een reisproduct aanschaffen. Het is ook mogelijk om hier een abonnement te verlengen.


Wijzigingen dienstregeling Als gevolg van de gewijzigde treintijden in Kruiningen, wijzigt per 15 december 2013 de dienstregeling van Yerseke - Kruiningen - Hansweert . Lijn 29

Belbus 429

Voortaan rijdt lijn 29 van Wemeldinge via Yerseke naar Kruiningen en sluit daar aan op de trein van/naar Roosendaal. Tussen Kruiningen en Hansweert vervalt lijn 29.

Op werkdagen kunnen reizigers van/ naar Hansweert voortaan reizen met belbus 429. Deze sluit in Hansweert aan op lijn 28 van/naar Goes.

Lijn 29 rijdt alleen op werkdagen.

In het weekend rijdt belbus 429 vanuit Hansweert via Yerseke naar Wemeldinge.

Kijk voor de actuele dienstregeling op

connexxion.nl, veolia-transport.nl en ns.nl

Altijd de exacte vertrektijden? Installeer dan de handige apps van Connexxion (CXX) of Veolia (Veolia App). Met een slimme reisplanner voor alle soorten openbaar vervoer in Nederland. Je vindt hier de actuele vertrektijden bij de halte, dus ook wanneer de bus een minuutje vertraging heeft. Wel zo prettig, want zo voorkom je onnodige wachttijd bij de halte. 11


Dit magazine is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend. Redactie Provincie Zeeland, Connexxion, Veolia Transport Fotografie Anda van Riet, Mechteld Jansen, Theo Ide (Toerisme Brugge) Vormgeving Provincie Zeeland Druk LNO, Zierikzee

Provincie Zeeland, Connexxion en Veolia Transport doen hun uiterste best om iedereen op tijd en comfortabel op de juiste bestemming te brengen. Verbeteringen zijn daarbij altijd mogelijk. Daarom zijn er de afgelopen jaren allerlei projecten in gang gezet. Hierdoor gaat het de goede kant op met het openbaar vervoer in Zeeland! Via dit magazine en de website degoedekantop.nl houden we je op de hoogte!

Nuttige informatie degoedekantop.nl connexxion.nl veolia-transport.nl fastferries.nl 9292.nl ns.nl

Openbaar Vervoer Zeeland magazine  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you