Page 1

YOU ARE HERE T RENDSP OT T ING 201 6


T RENDSP OT T ING 201 6 © YOU ARE HERE EN T RENDR APP ORT FÖR BESÖKSNÄRINGEN PRODUCER AD T IL L S AMMANS MED K AROL INA PE T T ERS SON W W W . YOUAREHERE. SE


INNEHÅL L 0 8. F ÖRORD 1 2. H O W T O E AT 14 . V E G E TA RI S K T KÖ T T 1 6. F I S K A R, VÄ X T ER, M AT RE S T ER 1 8. ÄTA M Y RO R ? 24 . H O W T O S TAY 28. SMARTPHONES & FINE ARTS 30. OGILL AR DU MÄNNISKOR? 3 2. B L I E T T KO N S T V ERK F Ö R EN N AT T 36. HOW TO DO 38. SL ÄNG NYCKELN I ÅN 40. DIN EGEN GUIDE I JACKFICK AN 42. ARTIFICIELL INTELLIGENS


4


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

Den här trendrapporten tar dig med till de medvetna restaurangerna, det annorlunda boendet och mer avancerade teknikprylarna. Saker du garanterat kommer att få se mer av under det kommande året. Människan har alltid fascinerats av framtiden. Så därför försöker vi hela tiden ta del av den redan idag. Vill du hänga med i utvecklingen så är det dags att börja redan nu. 2016 kommer att bli ett spännande år!

You Are Here en design- och reklambyrå för

Vi är övertygade om att det vi i Sverige har att

besöksnäringen. Vi hjälper företag, kommuner och

erbjuda inom turism är unikt. Det finns så många

regioner att få gästerna att hitta till just dom.

lustfyllda, spännande och vackra besöksmål i vårt

Till vår hjälp har vi erfarenhet, ett brett kontaktnät

land. Platser och produkter som behöver visas upp

och en samling smarta arbetsmetoder.

på ett lustfyllt, spännande och vackert sätt.

5


how to eat


8


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

Något som varit i ropet länge och som är under ständig utveckling är miljötänk och hållbarhetsutveckling. 2016 kommer detta synas mer och mer och nu inte bara för den insatte utan även för gemene man. Att tänka klimatsmart, välja närproducerat och framför allt hitta nya innovativa lösningar och tänka utanför den gamla bekanta boxen är framtiden. Bara den lilla detaljen att flera livsmedelskedjor redan i slutet av förra året började sälja ”fula” frukter och grönsaker som tidigare avverkats eller gått till djurfoder visar tydligt på den uppåtgående trenden. Fler och fler av oss vill tänka snäppet längre, köpa bra och god mat och samtidigt känna att vi drar vårt strå till stacken. Att våra val gör en skillnad. På följande sidor finner du 3 exempel på restauranger, innovationer och idéer som verkligen tagit fasta på just detta, att hjälpa till att bidra och arbeta för en mer hållbar utveckling och i förlängningen en friskare värld.

9


VEGE TARISKT KÖ T T BISTRO IN VITRO, AMSTERDAM, NL 2013 utvecklade forskaren Mark Post vid Maastricht-universitet i Holland den första labb-odlade burgaren till det lilla nätta priset av 325 000 dollar. Idag, drygt 3 år senare så har man utvecklat produkten och priset har reducerats till endast 11 dollar för samma burgare. Ännu kommer det dröja lång tid tills vi kommer att serveras labb-odlat kött, eller så kallat in vitro-kött, på restaurang eller för den delen kunna köpa det i en livsmedels-butik. Enligt Post kommer det mest troligt att ta ca 20-30 år innan in vitro-kött är kommersiellt gångbart, men faktum är att världens första restaurang med just detta kött redan har ”öppnat”. Än så länge är resturangen Bistro In-Vitro, som såklart också ligger i Holland, enbart ett virituellt konstprojekt, då det fortfarande är en lång väg kvar till hur man ska kunna massproducera ”köttet”, men man har de facto tagit fram två rätter som idag skulle gå att producera och servera. Men trots att du idag inte kan beställa någon riktig mat utan bara plocka ihop din virtuella meny så är Bistro-In Vitro just nu redan fullbokat till 2028. Så dags att boka bord och get in line om du vill ha chansen att uppleva odlat kött inom de närmsta decennierna.

10

www.bistro-invitro.com


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

F I S K A R , VÄ X T E R O C H M AT RE S T E R THE PERENNIAL, SAN FRANSISCO, US På andra sidan Atlanten tar restaurangen The Perennial ett helt annat grepp men i samma hållbarhetsanda. Om man i Nederländerna klurar på kött i laboratorium, så har man här valt en annan strategi inom samma hållbarhetstänk. Ägarna och innovatörerna Anthony Myint, Karen Leibowitz and Chris Kiyuna har låtit bygga ett så kallat akvaponiskt system, ett akvarium där man odlar fisk och ovanpå detta finns det ett slags flytande grönsaksland. Fiskarnas exkrement förorenar vatten med ammoniak och därefter pumpas vattnet upp till grönsakslandet och blir till naturlig näring för växterna. På så sätt bildas ett slutet system och kretslopp, där växterna frodas, vattnet renas för att sen återföras till fisktanken. Något som i den torra delstaten Kalifornien även gör att minimalt med nytt vatten behöver fyllas på. För att ta det hela ett steg längre så kommer The Perennials även att mata sina fiskar med gästernas matrester. I ett specialbyggt kompost-terrarium bor den så kallade vapenfluge-larven, som i sin tur är expert på att bryta ned just kött-protein. Mjöl- och köttprodukter töms i terrariet där larven tar hand om avfallet. I ett senare skede torkas dessa och blir till näringsrik mat till fiskarna.

www.theperennialsf.com

13


ÄTA M Y RO R ? GRUB KITCHEN, PEMBROKESHIRE, UK Ett upcoming och hett wildcard inom matbranschen är just insekter. Globalt har ju människan ätit insekter i evigheter och över 2 miljarder människor i världen äter redan insekter på daglig basis då de är en rik källa på protein och viktiga näringsämnen. I västvärlden har de flesta däremot fortfarande synen på insekter som något lite creepy och galet som man på sin höjd kanske provar att äta på Thailands-semestern. Men i takt med hållbarhetstänket och köttindustrins stora miljöpåverkan så dyker det upp nya innovatörer på marknaden. Och som sagt, världen över ser man att något definitivt är på väg att hända. Nyöppnade Grub Kitchen i lilla Pembrokeshire är Storbritanniens första restaurang som har en meny med fokus helt på insekter. De erbjuder ett stort utbud av olika kulinariska rätter med en intressant och kreativ twist. Vad sägs om en förrätt på sötmajs-chowder & basilika-olja toppad med gräshoppscrumb? Och sen kanske en chili på det med svarta bönor och rökta syrsor i chipotel-krydda, serverad med dipp på gräddfil och bambumask. I linje med den nya hållbara livsstilen så är all mat som serveras på Grub Kitchen även säsongsbunden och lokalt odlad. Vem blir inte nyfiken på att käka insekter nu liksom? Andy Holcroft, kock och även ägare till Grub Kitchen tror att vi står i startgroparna för ett helt nytt sätt att äta. Ju fler vi blir här på jorden desto bättre matlösningar måste vi hitta.

14

www.grubkitchen.co.uk


20


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

I kontrast mot hållbarhetstänket så reser vi mer än någonsin. Men resandet börjar även det ändra form. Vi väljer inte längre enbart resmål baserat på plats och land utan fler och fler tänker också på vilken typ av boende de vill uppleva. Hotellet ska inte längre bara vara en plats där man ställer sina väskor för att sedan ge sig ut. Boendet kan ju vara själva destinationen. Världen över ser man nu exempel på olika nischade hotell som poppar upp här och var. En del har funnits länge men nu blivit nyupptäckta av en helt ny målgrupp. Madonna Inn i Kalifornien, en rosa kitchdröm - eller mardröm beroende på vad man gillar - med tinnar, torn och över 100 rum, alla inredda i olika stil har funnits sedan 50-talet och varit ett knäppt ställe man förr bara reste förbi. Men nu vallfärdar en ny generation människor dit för helt plötsligt har det gått från att vara ett lite awkard ställe att besöka till att bli hippt och fullbokat. Richard Branson med sitt Virgin-imperium har satsat stort på att bygga nya hotell som är i högteknologisk framkant där all service styrs via appar och den digitala guiden Lucy. Här kommer nu 3 exempel på boenden där man också har valt att tänka snäppet längre än säng och badrum.

21


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

SMARTPHONES OCH FINE ARTS BLOW UP HALL 5050, POZNAN, PL Man skulle kunna kalla Blow Up Hall 5050 för ett interaktiv konstverk, som innefattar en restaurang, en bar, en konsthall och även ett hotell. Beläget i det gamla bryggeriet i hjärtat av polska staden Poznan är Blow Up Hall ett kreativt och spännande sätt att kombinera teknik, affärer och konst. Hotellet har ingen reception och rummen har inga siffror på dörrarna. I stället för en vanlig nyckel, får varje gäst en iPhone när de anländer som gör det möjligt för dom att hitta till sina rum samt att låsa upp dessa. Telefonen är även laddad med ett polskt sim-kort fri för användning under gästens hela hotellvistelse och besök i staden. Den fungerar som en slags virtuell guide och levererar information om Blow Up Hall, gamla bryggeriet och Poznans övriga kulturella evenemang. Projektet är skapat av Polens rikaste kvinna Grazyna Kulcczyk, advokat, entreprenör och framför allt känd konstsamlare. Varje enskild detalj i byggnaden är utformad på ett sådant sätt att det levereras spännande upplevelser till gästerna och samtidigt bjuds det på konst från världskända konstnärer såsom Donald Judd, Andy Warhol och Andreas Gursky.

www.blowuphall5050.com

23


OGILL AR DU M Ä NNI S KOR ? HENNA-NA HOTEL, NAGASAKI, JP I så fall är detta verkligen hotellet för dig. För om din drömsemester innefattar så lite mänsklig kontakt som möjligt ska du ta in på Henn-Na Hotel. Sommaren 2015 öppnade det första robot-hotellet sina dörrar i Nagasaki i Japan. Hela hotellet är alltså bemannat av humanoider; robotar. Hotellet är 5-stjärnigt och namnet Henn-Na Hotel kan direktöversättas till ”det konstiga hotellet”. I receptionen kan man bland annat mötas av en talande dinosaurie eller av en vänlig kvinnlig robot. Utöver receptionisterna finns det även en robot-portier som levererar gästernas väskor till respektive rum. Hotellet som ingår i en del av en nöjespark är en innovation av teknik och kreativitet och har ett brett utbud av funtioner som placerar det i extrem famkant i jämförelse med traditionella hotell. För in- och utcheckning samt för att få tillgång till sitt rum använder sig hotellet av ansiktsigenkänning. Det finns sensorer inbyggda i alla rum som detekterar din kroppsvärme och på så sätt reglerar termostaten värmen. I varje rum finns den lilla tulpanformade roboten Tuly som ersätter alltifrån strömbrytare, klockor, radio och musik och andra föråldrade prylar. Vill du släcka lampan, veta vad det blir för väder eller beställa roomservice så frågar du helt enkelt bara Tuly så ordnar hen det åt dig.

24

www.h-n-h.jp


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

BLI E T T KONS T VE RK F Ö R E N N AT T PROPELLER ISLAND, BERLIN, DL Om Blow Up Hall i Poznan var det lyxiga design-hotellet, kombinerat med fine arts så är Propeller Island i Berlin dess totala motsats och mer galna syskon. Propeller Island är inte riktigt något vanligt hotell. Egentligen är inte Propeller Island ett hotell alls, utan en installation, ett levande konstprojekt och en temporär utställning där rummen ständigt görs om och ser olika ut från månad till månad. Med den lilla detaljen att du faktiskt kan övernatta där. Det finns runt 30 rum som innefattar allt ifrån rum helt täckta med speglar, ett vadderat ljudisolerat rum helt i grönt, ett rum med en roterande karuselllikande säng till rum där du sover i en kista, en fängelsecell eller inlåst i en bur. Något för alla med andra ord. Alla anställda är konstnärer och studenter och det enda sättet de marknadsför sig på är via word of mouth och ryktesspridning. Det är heller inte alltid det finns anställda på plats, eller gäster heller för den delen. Propeller Island har en hemsida som är som hämtad från internets begynnelse och de gör aldrig reklam. Du kan inte boka något boende på internet utan du får helt enkelt gå förbi och se dig om efter ett rum på plats. Man kan säga att Propeller Island gör tvärt om mot dagens i övrigt uppkopplade och tillgängliga samhälle.

www.propeller-island.de

27


how to do


32


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

2015 blev ju wearables det nya heta med Apples iWatch i bräschen och kommer med all säkerhet att fortsätta öka på marknaden. Internet of things har varit ett begrepp sedan ett par år tillbaka men har nog aldrig varit så i ropet som nu. Om du missat IoT, så kan man översätta det till ”sakernas internet” där man förser maskiner, fordon, prylar och gadgets med små sensorer och processorer, likt de tekniker som Blow Up Hall eller Henn-Na använder sig av. IoT Sverige beskriver på sin hemsida att saker försedda med dessa sensorer medför att de kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt skapa ett situationsanpassat beteende och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster. Om mobiltelefonen är den nya datorn, så är IoT att ta saker ännu ett steg längre. Med hjälp av gadgets och prylar kan du skapa ett nytt spännande sätt att kommunicera direkt till din kund utanför bruset. I takt med att tekniken utvecklas så kommer vi att se mer och mer av bland annat smarta hotell och museer. På de kommande sidorna finns 3 exempel på gadgets och prylar som kan hjälpa dig att bygga upp ett mer intressant varumärke, stärka din position på marknaden och öka din trovärdighet.

33


SL ÄNG NYCKELN I ÅN SMART LOCKS Om du tyckte att Blow Up Hall lät intressant så har det nu utvecklats en ny smartphone-app som kan förvandla telefonen till en husnyckel eller varför inte en hotellrums-nyckel? Flera olika aktörer har redan börjat tävla om att bli nummer ett på smart lock-marknaden. Telefonen kommer att kommunicera med en enhet som fästs på dörren och som sedan ansluter till telefon via bluetooth. När appen är på så ansluter telefonen automatiskt till basstationen på dörren och låser enkelt upp dörren. Du kan alltså ha telefonen i fickan och dörren låses upp ändå. På så sätt behöver en potentiell gäst inte oroa sig för att tappa bort sin nyckel eller keycard, utan har allt i telefonen. Man kan även skicka nycklar till andra människor och de tar emot koden som ett e-postmeddelande. Bor man då på hotell med familjen kan man dela behörigheten till alla i familjen och sedan enkelt styra vilka som har och inte har tillgång till hotellrummet. Man ser även vilka som öppnat eller låst just den specifika dörren. Att låna ut en nyckel hemma blir nu helt plötsligt en baggis och du behöver inte längre gömma den under mattan eller i blomkrukan.

34

www.gojiaccess.com www.august.com


C O M M U NI C AT IN G H O S P I TA L I T Y — T REND S P O T T IN G 2 0 1 6

DIN EGEN GUIDE I JACKFICK AN BEACONS En beacon är en liten sensor som interagerar och kommunicerar genom bluetooth-teknik och sänder ut data till din telefon. För att ta emot data måste du som användare ha blåtanden påslagen och även ha en app från det speciella företaget, butiken, museet etcetera installerat. En beacon kan känna av en mottagare från ett par centimeters avstånd upp till hela 70 meters avstånd. De kan till exempel användas för att leverera personliga erbjudanden och rabatter direkt till din telefon eller guida dig fram till en speciell vara utifrån din position i en butik. I Antwerpen har ett museum använt sig av beacons i ett drygt år. Där erbjuds man som besökare en surfplatta när man anländer som sedan fungerar som en digital guide. Under sitt besök kan man få svara på kluriga frågor eller få information om museets olika sektioner. Man kan även se före- och efterbilder på renoverade tavlor genom att dra fingret över skärmen för att följa utvecklingen, allt för att göra besöket snäppet mer spännande. I London använder sig ett flertal pubar av beacons för att erbjuda gratis digitala magasin under pub-besöket tillsammans med sin pint. I USA har flera basebollstadiums tagit hjälp av beacon-tekniken för att ge kunderna personifierade erbjudanden och guider till närmaste mat & öl-servering utifrån din plats på arenan. .

www.estimote.com www.apple.com

37


ARTIFICIELL INTELLIGENS X.AI Även om X.ai egentligen inte går under begreppet IoT så är det ändå ett intressant hjälpmedel som kan underlätta för dig som företagare. X.ai grundades 2014 och är kort och gott en personlig digital assistent som schemalägger alla möten för sina kunder. X.ai:s grundare beskriver sig själva som ett hardcore teknik-företag och säger att de utvecklat sin produkt så till den grad att den nästan inte känns som teknik längre. X.ai är alltså den virtuella mötesbokartjänsten som gör att du slipper rodda med det själv. Istället får du tillgång till Amy, som tar över alla dina kontakter och sedan sköter hela mailkonversationen åt dig. Säg exemplvis att du får ett mail från en kund som vill boka ett möte. Istället skickar du mailet till Amy som då tar över åt dig och börjar konversera med personen i andra änden. Eftersom Amy har tillgång till din kalender och dina uppgifter så hjälper hon till att hitta en bra plats, ett datum och en tid för mötet som passar. När allt är bokat och klart får du ett mail från Amy. Easy as pie.

38

www.x.ai


W W W . YOUAREHERE. SE


YouAreHere Trendspotting 2016  

Rapport om trender inom besöksnäringen år 2016.

Advertisement