Page 1

SPACE RECOLLECTIONS

DECEMBER, 2010

PORTFOLIO BY YOO JIN JANG Bachelor of Architecture, Seoul National University, Korea


RESIDENTIAL AREA EXISTING PARKS NOVEL PARK-

H Y B R I D < A N C I E N T F U T U R E >

SUGGESTION

STEEL BRIDGE

Nature Environment

Inhabitants Local Community

Gang-Byeon Station

SCOOPED GROUND (地)

Severely Disconnected Civil Facility and Nature and Local Community should be linked ! Indicator to state that Detention Resorvoir is severed from other parts of open spaces.

Ground of detention pond is lower than neighboring area.

In order to let light into the bottom, plates are perforated.

In order to maximize the use of land, multiple layers are set up.

Light is introduced.

EXISTING OPEN SPACE 1 - The Han River Park

School

Individual Work, 2009, 5-1 studio

Pungsung Middle School Pungsung Elementy School

A-San Hospital

EXISTING OPEN SPACE 2 - Olympic Park NOVEL PARK - Detention Reservoir Park

Vegetation Ratio

Cultural Facility Rate

JAMSIL, SEOUL, KOREA VEGETABLE GARDEN, PUBLIC PARK, CITY ENGINEERING FACILITY

Introduction

This project is my graduation project of my 5th year studio. Every participants of graduation exhibition were expected to choose their own topic and the site for the project. The Site that I choose is Seong-Nae Stream which is accompanied with detention pond and bank for flood in the middle of high-rise housings. This cityfacility is definitely necessary for citizen’s safety but it spoils residential environment so that people usually avoid those facilities.My intention of design is to connect this city-engineering facility with citizen’s daily life.

SITE City Facility Urban Environment Detention Reservoir

EXISTING OPEN SPACE 1 Han River Park

Exercising Facility

NOVEL PARK Detention Pond Park

Inner space can be classified as flood area and 1yr-rounddry area.

Each floors are categorized by whether or not they have light.

It becomes easy to link local community and waterfront, providing convenient walking environment.

Plants are distributed at shade area and flood area.

Road Paving Rate

EXISTING OPEN SPACE 2 Olympic Park

Jam-Sil Park Lio Apartment Seong-Nae Station

Pedestrian Rate

Biker Rate

Exercising Facility

SUNNY DAYS - usual situation

ON RAINY DAYS

GYEONGGI PROVINCE

SEOUL LAND AREA

So, the Result is that Seoul people keep going to Gyeonggi province to find arable field.

DESIGN KEYWORD 1. PLANT : A WEEKEND FARM, PUBLIC GARDEN, BIOTOP 1. SHADE 1. WATER LEVEL

SEOUL

seoul SEOUL

POPULATION

11,545,000 PP

9,800,000 PP

INCOME(per a family, a month) 3,241,000 won

2,920,000 won

LEISURE FEE RATE (/income)

14% Why the site is scooped and can not be harmonized with adjacent area? Due to the Detention Reservoir’s function : FLOOD CONTROL

12.4%

VEGETABLE FARM (WEEKEND FARM) AREA 23.85ha

315.15ha

Seoul Citizens want more leisure and vegetable gardens ! Thus, if we make more Vegetable Gardens in Seoul? kinda Jackpot !!

B1F

1F

2F

3F


SHADE STUDY OF THE MOST SUNNY DAY IN AN YEAR 0.5M 1.0M 2.0M 4.0M

SHADE STUDY APPLIED TO VEGETABLE TERRACE GARDEN

5:00AM, SUMMER SOLSTICE

9:00AM

1:00PM

5:00PM

10:00AM

2:00PM

6:00PM

6:00AM, SUMMER SOLSTICE 6:00AM

SITE PLAN

WHAT KIND OF CRITERIA CAN BE APPLIED TO CLASSIFY NEEDED PROGRAMS?

MAIN ENTRANCE / MOVEMENT FLOW

THE ANSWER IS 1 ‘WATER LEVEL’ 2 ‘SHADE’

ECAPS ROIRETNI TOL GNIKRAP NOITATEGEV ELPOEP

9:00AM, SUMMER SOLSTICE

11:00AM

3:00PM

7:00PM

4:00PM

8:00PM

SRAC

+14.0 m G.L (Third floor)

7:00AM

INTERIOR SPACE PARKING LOT VEGETATION PEOPLE CARS ENTRANCE

NORTH SIDE ENTRANCE 8:00AM NOON

NOON, SUMMER SOLSTICE

+7.0 m G.L (Second floor)

PROGRAMS DISTRIBUTED BY SHADE

3;00 PM, SUMMER SOLSTICE

0.0 m G.L

SOUTH SIDE ENTRANCE

6;00 PM, SUMMER SOLSTICE -6.0 m G.L (UNDER FLOOD LINE)

9;00 PM, SUMMER SOLSTICE

PROGRAMS DISTRIBUTED BY WATER LEVEL

Program Map

WEEKEND FARM OFFICE

FARMING TOOL STORAGE

EVENT PLACE

PICNIC AREA

-6.0m (Under Flood Line)

Detention reservoir protects residential area in rainy period. To keep this engineering function, each programs should be distinguished by whether or not they can withstand being submerged.

+7.00m (North side Ground Level)

0.0m (South side Ground Level)

+14.00m (Roof Floor Level)

Biorop Park

VEGETABLE GARDEN (WEEKEND FARM)

REST AREA, CAFE

FAUCET FOR CLEANSING ORGANIC FOOD MARKET

PUBLIC GARDEN

UNIQUE PLANTS GARDEN

FLOOD LINE

CAN NOT BE SUNK UNDER WATER CAN BE SUNK UNDER WATER

BIOTOP GARDEN (Aquatic Plants) 1.18.3. SECTION

RUNNING TRACK AND FIELD CHILDREN’S PLAYGROUND

LOCAL PUBLIC LIBRARY

BICYCLE, INLINE SKATE RENTAL

EXERCISE SPACE

Image of a rainy day

BASKET BALL COURTS

PEDESTRIAN BRIDGE PUMP - ENGINEERING FACILITY

HIGHWAY HAN RIVER

1.15.2. LONGITUDINAL SECTION DIAGRAM

CHANNEL BIOTOP GARDEN

OFFICE, MARKET

RESIDENTIAL AREA VEGETABLE GARDEN

TENNIS COURTS

CROSS SECTION

PUBLIC GARDEN

SUBWAY OVERPASS BRIDGE


C O M M E R C I A C O M P L E <ECON-ECO+ICON @ E U N P Y O U N R E D E V E L O P M E N A R E

L X > G T A

ALT 1

ALT 2

ALT 3

GROUP Work, 2008, 4-2 studio EUNPYOUNG , SEOUL, KOREA

ANCHOR FACILITY ENTRANCE OPEN SPACE

COMMERCIAL COMPLEX. ECO-FRIENDLY STRATEGY PROGRAMS Introduction As a 4-2 studio project, Eun-Pyoung Gu New town area was given to 4th grade students. This site is wellknown as a redevelopment land as a part of housing policy. This area is now at the end of construction and habitants’ move-in is starting to occur. Eun-Pyoung Gu is one of the most controversial areas because of its methodological issues and whether or not it will be successful. Given program is a housing-commercial complex.

TEAM MEMBER : YOO JIN JANG, LIM JI YOUNG, KI-SAE HO PROJECT CONTRIBUTION : CONCEPT DEVELOPMENT, SPACE DEVELOPMENT, DIAGRAM(ESPECIALLY 3D DIAGRAM), MODELING, CAD DRAWING PERIOD : 9.2008.~12.2008.

STREAM <-> SHOP

GREEN NETWORK


the Building within the Building Strategy programs and shopping space are located in the stream-lined glass structure

Concentrated Part Detailed section and outer-wall section are drawn up for this part including Agriculture Theme Park as strategy program, on the condition of that this outer wall is curved surface that has two-way curvature.

VEGETABLE GARDEN

SUNLIGHT CONTROL FOR PLANTS

70mm SOIL 70mm COCONUT TRAY, FLOODING CONTROL BRACKET 80mm ROOT-PROTECTION PLATE 50mm HEAT INSULATOR, WATERPROOF MEMBRANED CONCRETE SLAB, HEAT-INSULATED WATERWAY

1. 8 STEEL ARCHES : 64m(w) * 34m(h) 2. STEEL TUBE DIAMETER : 150mm 3. ALUMINUM SPIDER SUPPORT 4. FALL PROTECTION COMPOUND DOUBLE GLAZED GLASS 3500mm(w) * 1500mm(h) ~ 900mm(h)

Summer solstice, sun’s incidence angle.

Skin as One Building :

Non-Load Bearing, Single Shell, Translucent

Winter solstice, sun’s incidence angle.

1st outer Building - as Case of the building 2nd inner Building - Strategy programs

STEEL SCREEN 1. HIGH TENSILE BOLT. M=-8, L=40, NUT, CLIP SET 2. EYENUT, THE INSIDE DIAMETER 20 3. SST SCREEN

Strategy facility requires sufficient natural light in order to raise plants and grass. On the other hand, commercial area as a leading program, sun light should be not allowed to come in.

VENTILATION

the Skin within the Skin

SLAB 1. CONCRETE PANEL FLOOR 35mm 2. DECK PLATE 110mm 3. OPEN WEB JOIST 4. SERVICE SPACE COLUMN - H-SHAPE SECTION STEEL ALC COVERING 5. CEILING FINISH - ALC PANEL 10mm

1st outer SKIN - Glass + Steel Arch

ARCH : Crossing Arches (crossing arches can endure lateral load and wind load more than ordinary arches.)

Outer Skin is made of glass shell and steel arches without columns. SHELL : Low-e double glazed glass. (A lot of plants demand introduction of sun light.)

VENTILATION FLAP

2nd Inner SKIN - Steel Screen

CEILING : Apart from shell, each slab has its outer wall which is made by steel screen. Things in the building can be vaguely seen through steel screen and at night, illumination is radiated from inner side of the building, magnifying building’s existence.

COLUMN H-SHAPE STEEL ALC PLATE COVERING


DESIGN PROCESS

MAIN FLOW DIAGRAM OF HONG-IK UNIV. AREA

Problem is stagnation flow.

F

L

U

X

THE QUESTION IS... WHY IS A PLAZA NEEDED? Rather than falling into mannerism and just letting external factors ruin the original attraction, granting them a new order -

MANAGEMENT

RESIDENTIAL

SHOP

CRAFT ART STUDIO

CAFE

RESTAURANT

GATHERING @ PLAZA

OPEN SPACE

EACH FACE OF THE SURROUNDIND PART RESPONSES TO THE BORDERING AREA

MAXIMISE THE POSSIBILITY OF THE SITE : MORE OPEN SPACES AND MORE INTERCONNECTION WITH EACH OTHER FOR THE CONSEQUENCE OF MORE PROFIT AND MORE PEOPLE’S FLUX

RETAIL SHOP

STUDIO

RESTAURANT CAFE

Individual Work, 2008, 4-1 studio

13%

HONG-IK UNIV AREA, SEOUL, KOREA

23% 12%

PLAZA, COMMERCIAL BUILDINGS Introduce This studio project was assigned in 2008 and this is one of my 4th year-studio projects. The location of this project was not firmly determined but select the site’s location was up to students within limited boundary. So students should have researched the area. After then, we chose the own site. The site is Hong-Ik univ.area, where is one of the most dynamic area in Seoul, Korea. Given program is plaza. All students of the studio were expected to follow these given conditions but also could add or specify bestowed programs.

OPEN UP

THE POSSIBILITY OF THE SITE

MAXIMISE THE USE OF BUILDINGS

10% 26% 16%

G NG HOUSINHOUSI G NG HOUSINHOUSI

BUILDING 1 - INTERCONNECT - BUILDING 2

HOUSING HOUSING BAR & CLUBBAR &MAINCLUB BAR & CLUBBAR & CLUB HOUSING HOUSING BAR & CLUB BAR & CLUB BAR & CLUB BAR & CLUB DESIGN PROPOSAL

DESIGN PROPOSAL

TAINED EXISTING PROGRAM AREA

RETAIL SHOP RETAIL SHOP

RETAIL SHOPRETAIL SHOP RETAIL SHOPRETAIL SHOP RETAIL SHOPRETAIL SHOP Present situation of Present Each situation of Each Program’s Area Program’s Area

RETAIL SHOP RETAIL SHOP

Future situation of Each Future situation of Each Program’s Area Program’s Area

THE PLAZA IS DESIGNATED INTO 2 PARTS OF CLUSTER. 1.

SITE PLAN

SURROUNDING MASS A PUBLIC SPACE FOR GATHERING AND A

LIVELY RENDEZVOUS POINT WHICH CAN BE A DESTINATION OF THE FLUX

PROPOSAL

2.

IF, people’s movement flux permeates the site like THIS?

PERIOD : 4.2008.~7.2008. ADDED UP : 10.2010. (SITE ANALYSIS, DIAGRAMS)

STRIPED MASS -

TREES FUNCTION AS ONE FACE OF THE PLAZA, PROVIDING SEMIVISIBILITY AND PENESTRATION

CLUSTERS WHICH DRAWS PEOPLE’S MOVEMENT INTO GATHERING PLACE

THEN, HOW? THE SECOND QUESTION IS...

HONG-IK UNIVERSITY

WHAT IS THE CONDITION OF NEW AGORA?

GROUND PLAN

AGORA PLAN

2nd FLOOR PLAN

3rd FLOOR PLAN

SURROUNDING MASS

MANAGED FLUX

3.02.2. INDICATORS OF FLOW-STUCK AREA % (total100)

% (total100)

other area of H. univ.

Site

other area of H. univ.

2nd, 3rd Floor Vacancy Rate Comparison

Site

4th, 5th Floor Vacancy Rate Comparison

% (other area people density average100)

% (other area people density average100)

other area of H. univ.

Site

People’s Main Street Occupation Rate Comparison (Road Permeability Rate)

1. Drawing people’s Flow to one Place (like a suction) 2. The absorption of the new into the old

STRIPED MASS

SUBWAY other area of H. univ.

Site

People’s Narrow Alley Occupation Rate Comparison (Road Permeability Rate)


DESIGN CONCEPT

SITE EXPLANATION

DESIGN PROCESS Not-yet-characterized volume of residence, gallery, cafe

0

C O N T E X T C O N T O U R Geometrical Beauty of this Area Should be Protected !

Individual Work, 2006, 2-2 studio

Introduce This studio project was assigned in 2006 and this is one of my second year studio projects. The location of this project was determined from the starting point. The site is Buk-chon where is one of the most historical area in Seoul, Korea. This area has its own geographical, architectural and urban features. Given programs are a gallery (museum), a café and a residence for a nuclear family. All students of the studio were expected to follow these given conditions and could add or specify bestowed programs.

3

2

CIRCULATION

Development consists of 3 Types.

BUK-CHON, SEOUL, KOREA Gallery, Cafe, Residence

1

Since stiff retaining wall exists next to the site, remained mass is divided again to reduce sense of enclosure for pedestrians.

North-South direction circulation flow is needed. Because of this necessity, mass on the ground is divided.

Gallery is buried under the ground due to the necessity of darkness for appreciation

Then, HOW? EXPECTED FORMS OF THE FUTURE

REVEALED FORMS OF THE PRESENT

Standing Between Modern and Traditional, Give it a shot!

3. Environmental Variation

NOT Self-Replication, BUT Environmental Variation! Korean Traditional house.

1. Merge the plots and destroy urban tissue. 2. Preserve the plots and urban tissue. - Self Replication

Classical typologies with contemporary innovations within the development will continue this tradition. House is bordered with the private street of North side. To keep its privacy, the bottom of the house is lifted.

Steep retaining wall

The gallery is located underground to provide enough area on the ground and offer dark space for the gallery. This Pyramid acts as an attentiongetting objet and its material(glass) is contrated with house’s material(concrete).

PERIOD : 9.2006.~10.2006. ADDED UP : 10.2010. (SITE ANALYSIS, DIAGRAMS, WRITING, CONCEPT CLARIFICATION)

Logitudinal Section

House is located in rear which is bordered with a more private street. Entrance of the gallery is created in the form of pyramids to draw people’s attention. Cafe, house and the entrance of the gallery create a strong sense of balance through form and color.

4

The ground of site follows the neighbor’s plot geometry. But the appearance is not exactly same as adjacent area. It consists of stone, grass, bricks.

5


SPACE RECOLLECTION PORTFOLIO MADE BY YOO JIN JANG DECEMBER, 2010 PUBLISHED IN KOREA ON DECEMBER 20, 2010 TEL : +82 31 711 9301 CELL : +82 10 4359 9301 110-601, SU-NAE 1 DONG, BUNDANG GU,GYEONGGI PROVINCE,KOREA ALL IMAGES, WRITINGS, DRAWINGS ARE PRODUCED BY YOO JIN JANG

Undergraduate Work Sample  

Udergraduate Work Sample

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you