Page 1

Yongjoon Kim

Selected Works


ACADEMIC :: DESIGN STUDIO

Detropolis Clauge Middle School Seoul Waterworks Museum Natural Healing Center

ACADEMIC :: COMPUTATION & FABRICATION

99 Houses BIG’s Recipe Gridspace Inverse Square Law Lighting

PROFESSIONAL :: WORKPLACE

IBM Korea Headquarters Facebook Korea HQ Expansion Hyundai Motorstudio Goyang Workplace

1103 Maiden Ln Ct. (Apt 104) Ann Arbor, MI 48105, USA +1.646.618.4781 yongjoon@umich.edu


DETROPOLIS DETROIT, MI

SYSTEM STUDIO THE UNIVERSITY OF MICHIGAN, FALL 2017 INSTRUCTOR l CRAIG BORUM & CLAUDIA WIGGER COLLABORATORS l TED SONG & AMEE BHATT

Inspired by the intersection of various forms of transit at the New Center Amtrak site, DETropolis strives to encompass this density to better integrate the incoming and outgoing public. The housing project reimagines the horizontality of urban spaces, such as the plaza, street, and park, and how they can be woven into the verticality of the high rise while maintaining their fundamental characteristics. As a result, DETropolis is an interior urbanism providing a full sense of community within its architecture.

Responsibility: Wall Section Detail with Revit / 3D Drawings / Elevation / Diagram / Massing Model


Floor Plan - Plaza Level

Hotel

Vertical Neighborhood Outdoor Communal Space

The Plaza & The Neighborhoods

Apartment Penthouse Amenity Space

The main massing consists of a commercial podium with a plaza and parking structures on the lower levels, two high-rise towers on top of the podium, and a volume spanning the space in between the two towers on the upper levels. The volume in between the towers employs a special truss structure to account for the long span and to be able to support those spaces without any columns within that space. The housing strategy in the Horizontal Neighborhood is family-oriented houses. The intent of the facade is to provide a smoother finish for the alternating balconies in the units. The use of perforated metal panels allow for light to get in, as well as a translucency that brings in color and the slight visibility of the truss structure keeping up the long horizontal span. In the Vertical Neighborhood of the building, a consistency of materials was desired to bring both vertical and horizontal masses together, but to provide additional texture to the otherwise flat curtain wall towers the perforated metal panels are corrugated as well.

Horizontal Neighborhood

Family-oriented Row Housing

Parking Structure

Plaza

Amtrak Station Rental Offices Retail Stores Apartment Lobby Cinema

Composition & Programs


Horizontal Neighborhood

ny

lco

Ba

ny

lco

Ba

e

us

Ho

Ba rch

ss

Ba

ce

Ac

ny

or

y

n lco

rch

lco

Ba

Po

rrid

Co

e

us

Ho

ny

lco

ss

ce Ac

or

Po

ny

lco

Ba

id orr

C

e

us

Ho

ny

lco

Ba

ss

ce

Ac

or

rrid

Co

ny

lco

Ba

e us

Ho ss

ce

Ac

or

id orr

ny

lco

Ba

C

e

us

Ho

ny

lco

Ba

Ho

or

rrid

Co

ny

lco

Ba

se

u

ny

lco

Ba

ny

lco

Ba

ss

ce

ny

lco

Ba

se

u

Ho

Ac

ny

lco

Ba

ss

ce

Ac

or

id orr

C e

us

Ho ss

ce

Ac

or

rrid

Co

ny

lco

Ba

ss

ce

Ac

e

us

Ho

or

ny

lco

Ba

rch

Po

id orr

C

ss

ce

Ac

e

us

Ho

Ba

rch

ss

ce

Ac

ny

Co

Po

ny

lco

Ba

e

us

Ho

or

rrid

lco

Ba

y

n lco

ny

lco

or

C

A

ny

Co

or

lco

Ba

or

id orr

C

ss

ce

Ac

e

us

Ho

or

ny

lco

Ba

h orc

Ho

id orr

C

or

rrid

Co u

ss

Ho

ce

Ac

rch

or

rrid

Co ny

lco

A

e

Ba

or

rrid

Co

Level 7F Plan

Unit Types

Ho

9F 8F

7F

7F

Types

or

rrid

Co

Stacking

Unit Aggregation

Public Space + Circulation

e

us

ss

ce

Ac

h orc

10F

8F

ny

lco

Ba

us

Ho

ss

cce

P

se

Po

Facade Section

e

us

ss

ce

Ac

P

ny

lco

Ba

Ho

ss

ce

Ac

Ba

rrid

ny

lco

Ba

e us

e

us

Ho

s

s cce

id orr

P

h orc


Vertical Neighborhood

1

POLISHED CONCRETE FLOOR WATERPROOF LAYER PLYWOOD SUBSTRATE WEATHER BARRIER EPS INSULATION DECK PLATE CONCRETE FLOOR

Level 24 240' - 0"

Level 23 230' - 0"

THK 1/2” WHITE-PAINTED GYP. BD

2X2 STEEL FRAME STUD WHITE-PAINTED ALUMINIUM PANEL

CORRUGATED PERFORATED SHADING SCREEN (D: 1 1/2”)

Level 22 220' - 0"

HARDWOOR FLOORING RADIANT FLOOR HEATING SYSTEM EPS INSULATION DECK PLATE CONCRETE FLOOR DOUBLE GLAZING CURTAIN WALL SYSTEM

GLASS-FILL HANDRAIL

WATER DRAINAGE

Level 21 210' - 0" LIGHTWEIGHT CONCRETE FLOOR EPS INSULATION DOUBLE GLAZING FROSTED GLASS PANEL

TRACK SYSTEM FOR SHADING SCREEN

SCHÜCO SLIDING CURTAIN WALL SYSTEM ASS 77 PD.HI

Level 20 200' - 0"

Facade Section 0

5

10

20

40 in


View from South Woodward Ave.

Section


building mass by programs

CLAGUE MIDDLE SCHOOL ANN ARBOR, MI

subtraction

O R G A N I Z A T I O N

INSTITUTION STUDIO THE UNIVERSITY OF MICHIGAN, FALL 2016 INSTRUCTOR l JULIA MCMORROUGH

building mass by programs integration

Massing by Programs

In American schools, the question of STEM vs. STEAM misses crucial points: More than it reflects a fear of falling behind the rest of the world in training a tech-savvy workforce, STEM promotes and makes official a national suspicion of arts and culture, and despite its protestations to the contrary, the introduction of STEAM feels more like the ultimate eye-roll: a late and grudging acceptance of a non-quantifiable “other.” Too little too late, it’s an institutionalized reinforcement of the artsy kid getting picked last for the [s]TEAM. The project addresses the design of American middle school with an eye of the pedagogy of art education.

intersect integration

Integration

integration

subtraction

Courtyards

Open to Surroundings

Intersecting Spaces

Cluster

intersection subtraction

cluster

intersection cluster

intersection cluster

cluster

intersection

subtraction

cluster


Site Plan


Atrium & Clusters Collaborative open space, situated in where different building masses intertwine, encourages more intimate relationship between teachers and students. Classroom cluster, situated in the middle of surrounding classrooms, encourages more intimate relationship between classes by having communal bleacher space and lockers.

(Classrooms) around (Bleacher) = Cluster A (3 x Cluster A) around (Courtyard) = Cluster B

(Cluster B1+Cluster B2+ClusterB3) around (Atrium)

Clustering Of Classrooms

Level 1F Plan

Detail Model Of Central Atrium

Atrium Enlarged Section


Atrium at Intersection

Classroom Clusters

Collaborative open space, situated in where different building masses intertwine, encourages more intimate relationship between teachers and students.

Classroom cluster, situated in the middle of surrounding classrooms, encourages more intimate relationship between classes by having communal bleacher space and lockers.


SEOUL WATERWORKS MUSEUM

Level 1F Plan

SEOUL, KOREA

THESIS STUDIO UNIVERSITY OF SEOUL, SPRING 2013 INSTRUCTOR l SUN-YOUNG RIEH

Preserved Area

Ddukdo water treatment plant, which was the first modern water filtration plant in korea, has been renovated as dduksum waterworks museum. But it’s not popular enough in the context because of its bad accessibility and the lack of contents of the exhibition. My project proposes a renovation and a expansion of this museum. In the trace of the waterworks industry, the museum has diverse historic elements under the ground. These can be excavated and revealed to people so that they experience ‘the time’ between the past and the present. This proposal is not only about a single building. It is about the entire landscape of historic site.

Existing Structure & Building

Strategic Demolition & Relocation

Integrated Experience


Existing Water Filtration Structure

Linking Space (Atrium)

New Museum Building

Section Model Showing the Connection between Existing Structure & New Building

New Building Space Collects Sunlight with Light Shaft

Process Diagram

Existing Filtration Structure

Excavating & Revealing Inner Structure

Expansion of Museum

Linking the Existing Structure & New Museum

Visual Connection with the Adjacency

Hiding the Expanded Spaces into the Topography

Integrated Landscape

Central Hall Links Existing Structure & New Building

1 2 3 4 5 6 7 8

Preserved Area Main Hall Existing Pipeline Special Exhibition Archive Loading Dock Elevator for Loading Parking

New Exhibition Space inside Water Filtration Structure


Re-structuring of the Existing Floor Located in the heritage protection area, this museum is constrained from expanding vertically. Thus, the main design strategy comes from manipulating the floor surface of the existing structure. By removing certain portion of an upper layer of the existing floor inside the filtration structure, a floor slab of the new museum can be overlapped with the old structure. Water Catchment Block

Site Plan

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Lobby Shop Hall Auditorium Special Exhibition Permanent Exhibition Security Maintenance Office Electrical Room Administration Office Parking Underpass to Han River


Level 1F Plan

NATURAL HEALING CENTER SEOUL, KOREA

CONSTRUCTION DOCUMENTATION STUDIO UNIVERSITY OF SEOUL, FALL 2013 INSTRUCTOR l SUN-YOUNG RIEH + CHUNG-KEE LEE

This project is a result of two separate studio’s work. Based on the project from the sustainable architecture studio in 2012, another semester has been spent to developing the schematic design into the construction documentation in 2013. In the middle of the urban green axis, a natural healing center for teenagers is designed as a part of a small mountain(Kkachi-san) in contrast with the adjacent urban context. Following the basic principles of sustainable architecture, the entire passive design has been developed in response to climatic loads such as wind, air-flow, water, daylight, solar access. Moreover, in order to reduce energy uses, active technologies are widely used in the building.


99 HOUSES—HACK INTO A BURGLAR’S NETWORK DETROIT, MI

PROPOSITION STUDIO THE UNIVERSITY OF MICHIGAN, WINTER 2017 INSTRUCTOR l V. MITCH MCEWEN

Starting from the design thinking based on a refusal to the burglary issue of American single family housing, rather than a typical design process of “problem and solution”, this project aims to propose a series of 99 houses in Fitzgerald, Detroit, which are generated by grasshopper algorithm. A radical, algorithm-driven design idea dismantles the existing subdivision of American housing district and re-arranges the placement of houses so that the houses can have less dark spaces which act as a network for burglars’ circulation. Also, the algorithm creates various sizes and arrangements of windows of each house. The variation of windows influences the vision and the surveillance effect of the inhabitants and dictates the shape of the surrounding houses.


Algorithmic Design Process

Disposition of 99 Houses

0

Site A

50

Site B

Site C

Site D/E House Composition (Generated by Algorithm A,B,C)

Surveillance System

Site F/G/H

A. Algorithmic Disposition

B. Window Arrangement

C. Vision & Shape

Site J

Site I

Site K

Site L

100

200

4 00 f


BIG’S RECIPE PERMUTATED TYPOLOGY

GENERATIVE DESIGN COMPUTING THE UNIVERSITY OF MICHIGAN, FALL 2017 INSTRUCTOR l ERIK HERMANN COLLABORATORS l DANIEL NGUYEN & FLORENCE WARNER

This project attempts to use the methods of permutation and transformation to examine the work of Bjarke Ingels Group. The firm employs a consistently simplistic formal logic in most of its work, using primitive forms and simple formal gestures. By using permutation, we will break down some their more recognizable works into their basic 3D elements. This will give us a BIG specific architectural library of components with which we can use generative design to speculate new building designs. We will manipulate the codes and scripts used in the permutation/morphospace assignments to combine, transform, and rearrange these components. We hope that this method will result in interesting and unexpected new forms; perhaps some of these will result in buildings that are more or less stylistically BIG.

PSEUDO CODE PSEUDO CODE

Responsibility: Grasshopper Scripting / 3D Rendering

Twist

Courtscraper

Courtscrapers

PSEUDO CODE Courtscrapers

Rectangluar surface

Extrude

Extract top vertices

Manipulate each along z-axis

Extrude

Extract top vertices

Manipulate each along z-axis

Offset inwards Rectangluar surface

Extrude Extrude

Boolean difference Extract top vertices

Manipulate each along z-axis

Offset inwards

Extrude

Boolean difference

Offset inwards

Extrude

Boolean difference

Courtscrapers RectangluarCourtscraper surface Algorithm:

Twists Twists Algorithm: RectangluarTwist surface Twists Rectangluar surface

Offset upwards in z-axis

Rotate the offset

Loft the surfaces

Offset upwards in z-axis

Rotate the offset

Loft the surfaces

Create line in z-axis to rotate and bend about Move line around to change location of transformation Offset upwards in z-axis Rotate the offset Loft the surfaces Rectangluar surface Create line in z-axis to rotate and bend about

Move line around to change location of transformation

Create line in z-axis to rotate and bend about

Move line around to change location of transformation

Bends Algorithm: Bend Bends Circle

Extrude

Circle

Extrude

Bends

Offset inwards Circle Extrude Offset inwards

Boolean difference Extrude rectangle from intersection Boolean difference

Bend

Locate intersection on donut

Extrude rectangle from intersection

Bend

Trim donut at intersections Locate intersection on donut

Extrude rectangle from intersection

Bend

Trim donut at intersections

Hypothetical Buildings

Extrude

Boolean difference

Locate intersection on donut Offset inwards Extrude

Trim donut at intersections

Bend

Extrude


GRIDSPACE RESEARCH ON GRID

REPRESENTATION THE UNIVERSITY OF MICHIGAN, WINTER 2017 INSTRUCTOR l ERIK HERMANN

Based on a prominent precedent in the history of modern architecture(Block 1 IBA by O. M. Ungers), this academic course of architectural representation explores the possibilities of reinterpretation of grid systems in architecture. The series of design works demonstrates how to understand and diversify the use of grid in architecture by employing various representational techniques such as lineworks, graphic, collage, and model making.


INVERSE SQUARE LAW LIGHTING LIGHTING FIXTURE

FABRICATION THE UNIVERSITY OF MICHIGAN, FALL 2016 INSTRUCTOR l DUSTIN BRUGMANN COLLABORATORS l KIMBALL KAISER & RYAN TRETOW

Steel functions as the the lightweight medium for perfectly capturing the inverse-square law. As light travels through each green disc, the light becomes equally more diffused while generating a gradient of reflected colored light; amplifying the visual experience beyond a typical point source fixture. A pure, roll-formed and perforated plate steel tube is all that is required to foster the desired lighting condition. The custom linear perforation pattern allows for partial opacity(40%), making visible the reflected glow as well as the dynamic gradiant of lighting intensity acheived via the inverse square law concept itself.


Assembly Diagram


IBM KOREA HEADQUARTERS SEOUL, KOREA

WORKPLACE INTERIOR PROFESSIONAL PROJECT AT GENSLER, JUN 2014-MAR 2015 DESIGN DIRECTOR l K CHUNG (GENSLER)

Yeouido is a large island in the Han River in Seoul, South Korea. It is Seoul’s main business and investment banking district. Located in the center of Yeouido, International Finance Centre Seoul(commonly known as IFC Seoul) has been designated as a new place for IBM Korea headquarters. Changing from technology-based firm to consultingbased firm, the most important goal of IBM Korea’s relocation was to make “cultural transformation by workplace transformation”. From schematic design to construction administration, I was involved in every phase of the project. In particular, I worked on client analysis, concept study, space planning, 3-dimensional design, visualization, finish selection, shop drawing review & etc.

Design Development Drawing (Autocad / Revit)

Photograph by Sun Namgoong

Visualization (Rhinoceros / Sketchup / 3Ds Max)


FACEBOOK SEOUL HQ EXPANSION SEOUL, KOREA

WORKPLACE INTERIOR PROFESSIONAL PROJECT AT GENSLER, FEB 2016-JUN 2016 DESIGN DIRECTOR l JUNE OH (GENSLER)

Based on its increasingly fast-growing business in Korea, Facebook expanded its headquarters office by occupying a new space on the lower level and connecting the existing space and the new space with a symbolic staircase. From schematic design to design development, I was involved in every design phase of the project. In particular, I worked on client analysis, concept study, space planning, 3-dimensional design, finish selection, detailing and documentation in close collaboration with the project architect and the design director.

Photograph by Yejin Kim

Design Development Drawing (Autocad / Revit)


Photograph by Fursys

Photograph by Fursys

HYUNDAI MOTORSTUDIO GOYANG WORKPLACE GOYANG, KOREA Design Development Drawing (Autocad / Revit)

WORKPLACE INTERIOR PROFESSIONAL PROJECT AT GENSLER, JAN 2016-JUN 2016 DESIGN DIRECTOR l PHILIPPE PARÉ (GENSLER)

The concept of the work space of Hyundai Motorstudio Goyang is founded on principles of rational efficiency, yet still aspires to capture the emotional side. One that cares for the individual beyond the work itself. A workspace that is comfortable, delightful, and humane. It’s about an environment that captures all the diverse needs of working and living within the client’s community. In this project, I was involved in all phases of design, which range from the consulting phase to the design development phase. As a designer, I especially worked on 3-dimensional visualization, architectural finish selection and 2-dimensional drawings for bid document. Visualization Of Interior Space Settings (Sketchup / 3DS Max)

Selected Works by Yongjoon Kim  
Selected Works by Yongjoon Kim  
Advertisement