__MAIN_TEXT__

Page 1


© Dels textos: els autors © De les il·lustracions: Miguel Hache © De l’edició: Ajuntament de València. Regidoria de Cultura Festiva Edita: Ajuntament de València. Regidoria de Cultura Festiva Coordinació: Josep Lluís Marín Maquetació i disseny: Yogur de Fresa Fotografies de la falla municipal: Sofia Tatay Depòsit legal: V-578-2018

Les opinions expressades en els textos són exclusivament les dels autors. Es permet la reproducció si s’esmenta la procedència. El text i les propostes didàctiques es poden baixar gratuïtament del web www.fundaciobromera.org Amb la col·laboració de:


Índex


2


N

o hi ha dubte de la incidència que les Falles tenen sobre el conjunt de la societat valenciana i de la seua capacitat com a motor cultural. Per això, els cadafals fallers són, cada volta més, un excel·lent catalitzador de propostes que, gràcies a la seua capacitat ressonadora, poden arribar a tindre una gran difusió.

L’any passat la falla municipal infantil ens proposava un viatge pel món de la fantasia i la imaginació, superant les barreres d’edat i les limitacions que moltes voltes ens imposa la mateixa societat. Enguany, la plaça de l’Ajuntament acull una nova proposta que torna a reivindicar el valor de la literatura i la creació com a ferramentes imprescindibles que ens ajuden a créixer com a persones, siguem menuts o grans, a través dels valors universals que donen sentit a la vida. L’artista Miguel Hache, amb la participació de Reyes Pe i el seu equip de col·laboradors, ens convida a fer este viatge a partir de l’homenatge a El xicotet príncep, una obra de referència universal. Com a introducció a esta història, l’escriptora Teresa Broseta ens oferix un conte amb unes protagonistes ben conegudes que així tenen l’oportunitat de descobrir alguns dels personatges més destacats de l’obra. I per a aprofundir en l’aprofitament didàctic i les ensenyances que podem extraure, tant del llibre com de la falla, Alba Fluixà Pelufo i Josep A. Fluixà, de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, han elaborat una completa guia farcida de propostes estimulants. Tot açò emmarcat, una any més, dins de la campanya #LlegimFalles, amb què tornem a sumar energies entre institucions com la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, el món faller i el sector del llibre a través de FULL, Fundació pel Llibre i la Lectura. Esperem que este llibret que teniu a les mans vos ajude a conservar en la memòria la falla municipal infantil i a fer que el seu missatge perdure en el temps.

3


4


El xicotet príncep Miguel Hache

A

mb motiu del 75 aniversari d’El xicotet príncep, l’obra literària més coneguda d’Antoine de Saint-Exupéry, es realitza este projecte que arreplega les escenes més conegudes d’este llibre, un homenatge a una novel·la coneguda pel públic a nivell internacional i generacional, ja que ara com ara és el segon llibre més llegit, després de la Bíblia.

El xicotet príncep ha sigut considerat com a text infantil pel seu caràcter formal, però en realitat aborda temes profunds com el sentit de la vida, la solitud, l’amistat, l’amor i la pèrdua. És per açò que està dirigit a un públic tant infantil com adult, ensenyant valors als més xicotets i connectant els adults amb la seua infància.

5


6


7


8


9


10


J

a feia dies que el mes de març regnava en el calendari, encara que no calia mirar-lo per a saber-ho. Perquè el sol començava a calfar les pells i a alegrar els cors, sí, però també perquè els carrers de València havien començat a transformar-se i, cap al migdia, l’olor de la pólvora perfumava la vida.

Daniela, cansada com estava perquè no parava en torreta, es gità prompte aquella nit. Més li valia, ¡perquè l’endemà començava la festa de veritat! ¡Quines ganes tenia de veure la seua falleta plantada a la plaça, davant de l’Ajuntament...! ¡Quines ganes! Li havien agradat molt els esbossos que havia vist, i, en la visita al taller de l’artista, trobà que la seua falla pintava molt bé. Però Daniela pensava que les falles, per a assaborir-les com cal, s’han de veure al carrer, el seu lloc natural. Per això li agradava tant la nit de la plantà, la nit que desvelava els misteris amagats tants mesos als tallers dels artistes fallers. Li semblava un moment tan màgic com quan els cucs de seda esdevenen papallones.

11


Amb un somriure als llavis i abraçada al seu peluix, Daniela entrà suaument al món dels somnis. De seguida es trobà caminant per un paisatge que no havia xafat mai abans, però que no li era del tot desconegut. ¿De què li sonava aquell lloc? ¿On havia vist aquells volcans tan baixets que semblaven formiguers? ¿I aquells brots de baobab? ¿I aquella rosa? ¡La rosa! Daniela s’adonà de sobte d’on estava. ¿Com havia anat a parar ella a l’asteroide B612? ¿I on estava l’únic habitant conegut d’aquell cos celest? ¿On s’havia ficat el xicotet príncep? —Estic ací —li murmurà en aquell moment una veu a l’orella—. T’esperava. Daniela es girà d’una revolada. Contemplà amb la boca oberta els cabells rossos i despentinats del xicotet príncep, l’estranya roba que vestia, la bufanda que li

12

penjava del coll. Era ell, ¡no hi havia dubte! Daniela assajà un somriure i el saludà amablement. —Encantada de conéixer-te. ¿I com és que m’esperaves? ¡Ni jo sabia que havia de vindre! —¡Però jo sí! —rigué el xicotet príncep—. Perquè resulta que tu i jo tenim una missió molt important... —¿De veres? —s’emocionà Daniela—. ¿Quina? El xicotet príncep li contestà amb una altra pregunta: —¿Què t’ha portat a ma casa, Daniela? —Un somni —contestà la xiqueta, sense dubtar-ho.


—Exacte. Però tu no eres l’única que somia, ¿veritat? —¡Clar que no! —rigué Daniela—. Però no entenc on vols anar a parar. —Vull dir que açò que t’ha passat a tu els ha passat també a les teues dotze companyes. —¿De veres? —preguntà Daniela, mirant a dreta i esquerra amb sorpresa—. ¿I on estan? —Ací no, ¡evidentment! —exclamà l’habitant de l’asteroide B612—. El meu planeta és massa menut per a tanta gent... Elles han anat a parar a asteroides diferents. ¡Ens espera un viatge especial i espacial, Daniela! Hem de buscar-les i portar-les de tornada a la Terra abans de la plantà. ¡Són una part fonamental de la festa! —¡I tant que sí! —cridà Daniela, impacient—. ¿I què fem ací xarrant encara? ¡Anem a buscar-les! —¿No tens por? —s’astorà el xicotet príncep. —¡No tinc temps per a pensar en la por! No queda res ¡per a la nit de la plantà! El xicotet príncep, mirant-la amb admiració, li oferí la mà i la portà cap a un avió roig que Daniela no havia vist abans. Acomiadant-se de la rosa amb un bes llançat a l’aire, els dos aventurers alçaren el vol cap a les estreles.

13


L’univers era immens i estava ple d’estreles, de planetes, de satèl·lits, d’asteroides. Per sort, semblava que el xicotet príncep sabia perfectament on anaven. —Començarem per l’asteroide 325 —li explicà—, habitat per un rei sense súbdits. —I, si no té súbdits, ¿de qui és rei? —preguntà Daniela. —¡Això voldria saber ell! —rigué el xicotet príncep. Quan l’avió aterrà al minúscul asteroide, trobaren el rei molt content. —¡Per fi tinc súbdits a qui manar! —exclamà, entusiasmat—. Són dues xiquetes, ¿sabeu? Es diuen Alba i Vega. ¡Quina sort he tingut! ¡Quina sort!

14

Però Daniela li llevà de seguida la il·lusió: —Ho sentim molt, però Alba i Vega no poden quedar-se amb vosté. Han de tornar a casa ara mateix. Ignorant les protestes del rei, Alba i Vega pujaren a l’avió. I era cosa de màgia, perquè aquell avió, tan menut per fora, tenia espai per dins per a tots i encara en sobrava... Visitaren després l’asteroide 326, habitat per un vanitós que estava encantat de la vida perquè havia trobat dues admiradores. —¡Es diuen Nekal i Maria! —exclamà, molt content—. ¡I saben aplaudir d’allò més bé! —És una llàstima —li digué Daniela—, però Nekal i Maria han de tornar a la Terra. No patisca, ¡que allà també tenim a muntó de motius per a aplaudir!


El vanitós protestà sense èxit i l’avió roig tornà a enlairar-se. Poc després, en l’asteroide 327, trobaren un pobre home que no feia més que beure i que no sabia què fer amb aquelles xiquetes que se li havien presentat de sobte. —Són Marta i Marina —gemecà—. Són molt boniques. ¡I no vull que em vegen beure així! —¡Tranquil! — exclamà Daniela, commoguda—. Marta i Marina se’n vénen amb nosaltres. Ja n’eren huit dins d’aquell avió i encara els sobrava lloc. ¡Coses dels somnis! No tardaren massa a aterrar en un altre asteroide, el 328, on un home de negocis, tot atabalat, comptava i recomptava les estreles del cel. En veure’ls aterrar, digué apressadament: —Tenia més de cinc-cents milions d’estreles i dues xiquetes, Aitana i Paula. ¡Ara tinc més de cinc-cents milions d’estreles, dues xiquetes i un avió ple de gent!

15


—¡No, no! —el tallà Daniela, quasi a la mateixa velocitat—. Continue vosté

16

comptant estreles, ¡que Aitana, Paula i l’avió se’n van ara mateix! L’home de negocis, encara que despagat, tornà als seus inútils comptes mentre l’avió volava cap a l’asteroide 329. Era el més menut de tots, i només l’habitava un fanaler que no parava d’encendre i apagar el seu fanal. —¡Ma casa és molt menuda! —es queixà en veure’ls arribar—. Ja tinc ací Aitana i Lola, ¡i no sé què fer d’elles! ¡No hi ha fanals per a tant de fanaler! —No patisca —s’apressà a calmar-lo Daniela—. Aitana i Lola se’n tornen a casa amb nosaltres ara mateix. ¡A la Terra ens sobren l’espai i els fanals! L’home, agraït, els acomiadà amb presses. ¡Li tocava apagar el fanal una altra vegada! L’avió roig anava ja molt carregat, però encara hi havia lloc per a les que faltaven. Aterraren poc després i amb comoditat en l’asteroide 330, que era el més gran de


tots els que havien visitat. Els va rebre un home vell i barbut que escrivia coses misterioses en uns llibres gegants. Els explicà que era geògraf, que el seu ofici era fer mapes del planeta i que estava molt i molt content. —¡Per fi tinc exploradores! ¡Han vingut dues xiquetes, Daniela i Blanca! Elles exploraran el planeta per mi i podrem fer un mapa en condicions. —No sap com ho lamente —es disculpà Daniela, a qui el vell havia inspirat simpatia—. Però necessitem que Daniela i Blanca tornen amb nosaltres a la Terra. ¡És una emergència! El geògraf es disgustà molt, però la sinceritat i la dolçor de Daniela el desarmaren. —Si és una emergència... —acceptà, amb un sospir, abans de tornar a submergir-se en els seus llibres. L’avió s’enlairà sense dificultats, tot i que ara portava els catorze passatgers més estranys que s’havien vist mai per aquells racons de l’univers: ¡tretze xiquetes somrients i un xicotet príncep despentinat! Esquivant cossos espacials i aprofitant els corrents d’aire, el xicotet príncep maniobrà amb destresa per portar-les de tornada a la Terra. En un cert moment, mentre travessaven un gran núvol de pols d’estreles, Daniela tingué un pensament preocupant. Segons el conte, l’avió estava destinat a aterrar al bell mig del desert. ¡No era una idea gens abellidora! —¿Estàs portant-nos al desert? —preguntà al xicotet príncep amb un filet de veu, una mica angoixada. Una rialla va ser la primera resposta, però el xicotet príncep s’explicà de seguida:

17


—¡No, dona, no! ¿Què pintaríeu vosaltres al desert, sense falles, sense música, sense pólvora i sense res? ¡Estic portant-vos on heu d’estar! A la velocitat dels somnis, l’avió solcava la nit. No tardaren massa a albirar una pilota blava que surava en la negror de l’univers. —¡La Terra! —exclamaren les tretze xiquetes a una, com una coral improvisada. L’avió es dirigí en línia recta cap al planeta blau. Daniela i les seues dotze companyes, corpreses per tanta bellesa, contemplaren en silenci la silueta dels continents i de les

18

illes, com hauria fet el geògraf que acabaven de deixar arrere. Cridaren d’alegria en descobrir el mar Mediterrani i, més encara, en veure un trosset de costa que lluïa com una estrela amb tots els colors de l’arc de Sant Martí. —¡València! —exclamà Daniela—. ¡I estan tirant un castell! L’avió creuà vertiginosament aquella espiral de colors rojos, verds, porpres i blaus, despentinantlos de la velocitat i esguitant-los d’una barreja de pólvora i pols d’estreles.


En qüestió de segons, els catorze passatgers de l’aeroplà es trobaren aterrant suaument al centre d’una plaça que esclatava de llum, de música i d’alegria. Tan bon punt les rodes de l’avió tocaren terra, Daniela obrí els ulls i mirà al voltant, desconcertada. Ni rastre de l’avió, del xicotet príncep ni de les dotze companyes. Només el pijama, els llençols, el coixí, el peluix... Però, però... ¿De veritat havia sigut només un somni? No tingué temps de pensar-ho massa, perquè el dia se li passà volant en un miler d’activitats diferents. A poqueta nit, quan els carrers de València bullien ja de festa i la falla començava a prendre forma al mig de la plaça, a Daniela li semblà que el xicotet príncep li feia discretament l’ullet.

19


20


El xicotet príncep

E

l xicotet príncep és el títol de la falla infantil de l’Ajuntament de València 2018. L’autor del projecte i del monument faller, Miguel Hernández Agüelo, més conegut amb el nom artístic de Miguel Hache, té com a característica artística el fet d’inspirar-se en obres de la literatura o de la pintura universal. Per això, enguany, en el 2018 ha dissenyat

i ha elaborat la falla infantil de l’Ajuntament de València com un homenatge a l’obra d’Antoine de Saint-Exupéry El xicotet príncep, pel 75 aniversari de la seua publicació. Per tant, la idea principal és mostrar els personatges i els elements característics de l’obra literària i provocar la necessitat de conéixer el text original: és a dir, de llegir-lo. Per això, podem dir que, per segona vegada consecutiva, la falla infantil de l’Ajuntament de València té la literatura i la lectura com a tema i, alhora, és una proposta que s’adequa perfectament a la tasca cultural i educativa de les institucions públiques que tenen també, entre molts altres, l’objectiu de fer créixer el nombre de lectors, especialment pel que fa als xiquets i les xiquetes. En este aspecte, la guia didàctica, elaborada amb la col·laboració de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, aprofita un recurs tan atractiu i motivador com és l’existència de la mateixa falla infantil de l’Ajuntament de València per a actuar com un complement i aprofundir en la temàtica proposada: el coneixement d’una obra literària i promoure tant el gust per la lectura com el plaer de la

21


contemplació d’una obra artística. Un complement, evidentment, dirigit als xiquets i a les xiquetes: i, més concretament, a l’alumnat del segon i tercer cicle de Primària i, potser també, del primer cicle de Secundària. Per això, les activitats estan pensades per a ser contestades individualment, però tenen un plantejament que obté un rendiment millor si es treballen en grup amb la presència i l’orientació d’una persona adulta, bé siga un professor o professora o una persona que actue de dinamitzadora d’un grup sorgit d’una falla, biblioteca o associació. Les activitats, per altra banda, estan centrades en el contingut i en la forma del monument i, per això, és important visitar-lo, però, alhora, es poden fer també sense que siga del tot imprescindible, de manera que es puguen fer per grups i col·lectius que tinguen difícil desplaçar-se a la plaça de l’Ajuntament durant els dies de les Falles. I, a més, es poden dur a terme com un projecte de treball: amb activitats prèvies a la visita i a les festes, amb activitats a fer durant la

22

visita i amb activitats d’investigació posteriors a la festivitat de les Falles. En la guia didàctica hi ha un ventall ampli de propostes que permet una selecció d’activitats que les persones encarregades de dirigir l’activitat seqüenciaran segons el seu criteri i necessitat. La proposta de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura naix de la il·lusió i de la motivació que provoquen les Falles en els xiquets i en les xiquetes. Una motivació que ben aprofitada és, sens dubte, un recurs didàctic magnífic per a treballar un tema tan important com el del foment de la lectura. Esperem que el nostre entusiasme siga capaç de contagiar-vos i que vos il·lusioneu posant en pràctica les activitats de la guia amb el vostre grup de xiquets i de xiquetes. Si ho feu, per a facilitar-vos la tasca, podeu trobar les solucions de la guia en el web <http://www.fundaciobromera.org>.


Daniela i el xicotet príncep Per a llegir, comprendre, jugar i reflexionar sobre el conte

ACTIVITATS 1. Llig atentament el conte «Daniela i el xicotet príncep» de Teresa Broseta. 2. Després de la lectura, per a comprendre millor la història de la narració, contesta les preguntes següents:

¿Per què a Daniela li agrada tant la nit de la plantà?

23 ¿Quin lloc visita la protagonista del conte quan s’adorm i comença a somiar?

¿Per què el xicotet príncep espera a Daniela?

¿Quina missió important han de resoldre?


3. Digues si són verdaderes (V) o falses (F) les frases següents segons la història del conte que has llegit. Els carrers de València havien començat a transformar-se amb tanta pluja com queia.

Daniela tenia ganes de vore la seua falleta plantada a la plaça, davant l’Ajuntament.

Daniela entrà suaument al món dels somnis.

24

Daniela no identifica qui era el personatge que se li aparegué i cridà espantada.

El xicotet príncep li digué que els esperava un viatge especial i espacial.

El xicotet príncep li oferí la mà i la portà cap a un avió roig.

Aquell avió, tan menut per fora, tenia tan poc d’espai que no hi cabien totes les companyes de Daniela.

A la velocitat dels somnis, l’avió tardava molt a anar d’un lloc a un altre i tardaren mesos a albirar la Terra.


25


4. Relaciona cadascun dels personatges que apareixen en el conte de Teresa Broseta amb l’asteroide on viu.

26

Un rei sense súbdits

329

El xicotet príncep

326

Un home que no fa més que beure

328

Un home vell i barbut que escriu

325

Un vanitós

B612

Un home de negocis que compta estreles

327

Un fanaler que encén i apaga el seu fanal

330

5. Busca en la sopa el nom de les dotze companyes de Daniela que ha de rescatar amb l’ajuda del xicotet príncep.

P A U L O W L A

U L C F M A A I

Q B U E N D P T

D A N I E L A A

S B E J U I U N

O L K H S F L A

Hi ha un nom que es repetix. ¿Quin és?

Z A A R Z M A L

V N L O L A C M

E C A E O R O A

G A R A P T N R

A I T A N A R I

M A R I N A E A


6. Llig amb atenció les descripcions següents i torna a escriure la que corresponga al xicotet príncep. Tenia els cabells del color de l’or, ben pentinats, i vestia amb la roba elegant d’un príncep. Tenia els cabells rossos i despentinats, i vestia amb roba estranya, amb una bufanda que li penjava del coll. Tenia els cabells rossos i despentinats, i vestia de manera estranya, amb un barret i una bufanda de colors.

27 7. Valora el conte que has llegit. ¿T’ha agradat el conte? ¿Per què?


8. Investiga i digues si és certa o no la informació següent: El nom de la protagonista del conte de Teresa Broseta és el nom de la fallera major infantil de València i el nom de les dotze companyes correspon al nom de les dotze falleretes que formen part de la cort d’honor. Sí, és certa la informació.

No, no és certa la informació.

28


El xicotet príncep Per a contemplar, analitzar la falla i reflexionar-hi

ACTIVITATS 1. Observa l’esbós de la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament de València fet per Miguel Hache i llig també el resum que et facilitem de l’obra El xicotet príncep.

29


El xicotet príncep és una història narrada per un aviador que, després d’una

30

avaria en el motor del seu avió, es veu obligat a aterrar al desert del Sàhara. En conseqüència, es veu obligat a reparar l’aparell sense cap ajuda. Però, a l’endemà de l’aterratge, una veu el desperta i l’aviador contempla un personatge curiós. Es tracta d’un xiquet vestit de manera estranya que li demana que li dibuixe un corder. Aleshores, comença una conversa entre els dos en la qual l’aviador se sent cada vegada més encuriosit per la procedència del personatge, com també per la manera de parlar i de comportar-se. El narrador descobrix, a poc a poc, que el xiquet és un príncep que viu a l’asteroide B 612, que no és més gran que una casa. El xicotet príncep li conta el patiment dels baobabs, els volcans que hi ha al seu país i el naixement d’una rosa orgullosa, presumida i exigent que li descobrix, alhora, l’amor i el dolor. També li narra el viatge a través dels set astres visitats pel xicotet príncep: l’asteroide del rei que regna per damunt de la resta de la gent, l’asteroide del vanitós, l’asteroide del bevedor, l’asteroide de l’home de negocis, l’asteroide del fanaler, l’asteroide del geògraf i, finalment, la Terra.


2. Després d’observar l’esbós i de llegir el resum de l’obra, contesta les preguntes següents: ¿Quins personatges de l’obra El xicotet príncep pots identificar en l’esbós fet per Miguel Hache?

¿Quantes vegades apareix el personatge del xicotet príncep en el dibuix de l’esbós?

31 En la història també tenen importància, a més dels personatges, uns quants éssers vius, animals i vegetals. ¿Quins pots identificar en el dibuix de l’esbós?

¿Què creus que simbolitza el gran cercle de color blau que envolta l’esbós? I els cercles més menuts de color blau fosc?


3. ¿Quins adjectius creus que servirien per a definir la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament de València de l’any 2018? Subratlla els que consideres encertats.

4. Tenint en compte els adjectius subratllats en l’exercici anterior i d’altres que cregues adequats, escriu una descripció de la falla.

32


5. Els artistes contemporanis intenten sempre aportar un punt de vista crític i fernos pensar sobre allò que ens envolta. Contesta les preguntes següents que et faran reflexionar sobre la falla: El tema de la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament de València de 2018 és un homenatge a una obra literària. ¿Creus que els llibres i la lectura són importants? ¿Per què?

¿Quina funció tenen la literatura i la fantasia per a les persones? ¿Per a què servix?

¿En la societat actual creus que la gent llig molt o poc? ¿Creus que hauríem de llegir més o menys?

33


34

6. Valora la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament. En general, ¿t’ha agradat o no? ¿Per què?

¿Quin és el ninot que més t’ha agradat? Explica per què.


Saber més Per a aprofundir, investigar i aprendre al voltant de la falla infantil

ACTIVITATS 1. Observa atentament la il·lustració dels baobabs. Si et fixes, observaràs com el tronc i les rames dels arbres s’han format a partir de taques d’aquarel·la.

35

¿Has utilitzat alguna vegada este tipus de pintura?

¿Amb què s’ha de sucar el pinzell per a poder pintar amb les pintures d’aquarel·la? ¿Amb oli, aiguarràs, cera o aigua?


2. Ara practica tu. Agafa un paper gros, especial per a pintar a l’aquarel·la, i fes taques de color, però, abans que se seque la pintura, bufa a través d’una palleta i comprovaràs com pots crear moltes rames com les de la il·lustració anterior. Experimenta i crea, a soles o en companyia dels companys i les companyes de classe, el teu propi bosc.

3. L’estructura de la falla és com un planetari. ¿Has estat alguna vegada en un? Investiga i definix què és un planetari.

36 4. Investiga i digues els noms dels planetes del sistema solar.

5. Sabies que abans la comunitat científica considerava que hi havia un planeta més? Ara ja no és considerat com a tal. Investiga i explica quin és el seu nom i per què ja no és un planeta.


6. Parlem de materials. Actualment la majoria de les falles estan fetes de suro blanc (poliestiré expandit) i amb estructures internes de fusta, però no sempre ha sigut així. Investiga i ordena cronològicament, de l’1 al 3, els materials que han utilitzat els artistes fallers al llarg de la història.

suro blanc

cera

cartó pedra

7. Els primers ninots fallers duien roba de veritat. Enguany, els ninots fets per Miguel Hache també duran vestits de tela dissenyats i fets a mida per Reyes Pe. Investiga i busca en Internet fotografies de ninots antics vestits amb roba de tela. Si pots, vés al Museu Faller de València, localitza ninots fets amb esta tècnica i fotografia’ls.

8. El xicotet príncep és una de les obres més importants de la literatura infantil i juvenil universal. L’artista Miguel Hache li fa un homenatge pel 75 aniversari de la seua primera publicació. ¿I tu? ¿A quina obra de la literatura universal li faries un homenatge en forma de falla? ¿Per què?

37


9. Tria una obra famosa de la literatura infantil i juvenil (com, per exemple, El meravellós Màgic d’Oz, Alícia al país de les meravelles o Peter Pan) i esbrina en quin any es va publicar per primera vegada i qui en va ser l’autor o autora. Títol: Autor/a: Any de publicació: ¿En quin any va complir o complirà el 75 aniversari?

10. Si hagueres de dissenyar una falla basada en una obra literària, ¿quina obra triaries?

38

Selecciona una escena o diverses i els personatges que hi intervenen i fes en un full a banda un esbós de com seria la teua falla. Posa en marxa la teua creativitat. Pots utilitzar qualsevol color o tècnica artística (llapis, ceres, retoladors, aquarel·les, témperes, collage...).

11. Proposa als teus companys i companyes la realització d’una exposició amb els esbossos que heu fet. Podeu emmarcar els dibuixos amb cartolines de colors o amb altres materials rígids. Completeu l’exposició també amb cartells i murals informatius sobre els autors de les obres seleccionades: com ara d’Antoine de Sant-Exupéry, etc. Podeu aprofitar l’activitat per a seleccionar les obres de les quals voleu recomanar la lectura a aquelles persones que no les coneixen.


Els autors Per a conéixer l’autora del conte i l’autor de la falla i descobrir la seua obra

ACTIVITATS 1. Llig la nota biobibliogràfica de Teresa Broseta que t’oferim a continuació. Teresa Broseta va nàixer a València l’any 1963 i uns quants anys després es va llicenciar en Ciències de l’Educació (Educació Especial). Des de l’any 1988 treballa en l’AEAT (l’Agència Estatal d’Administració Tributària), una faena que té ben poc a veure, potser, amb la de l’escriptura, però que li deixa temps per a la imaginació. A més, és llicenciada en Filologia Hispànica per la UNED i té dos fills. Sempre li ha agradat escriure, però no es va plantejar fer literatura infantil fins que els seus fills no deixaren de plorar i començaren a llegir. Aleshores va escriure La botiga del Carme, narració amb què va guanyar el Premi Carmesina l’any 2001. El 2003 arribaren Operació tarrubi, finalista del primer Premi Barcanova de Literatura Infantil; L’illa a la deriva, finalista del Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre 2003, i Les costures del món, Premi Vicent Silvestre 2004. Des d’aleshores, no ha parat d’escriure. Bàsicament, obres de narrativa, però també s’ha atrevit amb el teatre, i amb l’obra No puges a l’andana guanyà el VIII Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal Ciutat de Carcaixent (2007). L’any 2011 aconseguí el Premi de Teatre Juvenil Ciutat de Torrent per l’obra Rellotge de cucut, publicada el 2012, i el 2016, el Premi València Alfons el Magnànim de Narrativa de la Diputació de València.

Si busques en Internet, trobaràs, sens dubte, més informació de Teresa Broseta, perquè és una de les escriptores valencianes actuals més rellevants, sobretot en el camp de la literatura infantil i juvenil.

39


2. Amb la informació que has llegit en la nota biobibliogràfica i amb tota la que has aconseguit, amb la recerca que hages pogut fer, emplena la fitxa següent.

Nom i cognom: Lloc de naixement: Llibres publicats

40 Premis rebuts

Altres dades interessants


41


3. Llig ara el text informatiu sobre l’autor del monument de la falla infantil de l’Ajuntament de València 2018. El text s’ha extret de l’enciclopèdia lliure Viquipèdia. Miguel Hernández Agüelo, més conegut com a Miguel Hache (València, 1984) és un artista faller especialitzat en falles infantils. Ha estudiat Belles Arts en la Universitat Politècnica de València, la Universitat de Barcelona i la UNAM. Miguel comença en el món faller amb catorze anys, quan juntament amb altres amics es dedica a fer maquetes, falles xicotetes i col·laboracions esporàdiques fins a anar consolidant-se a poc a poc. Amb 25 anys decidix desmarcar-se de la seua estètica primigènia, més propera a l’ortodòxia fallera, i comença a experimentar estilísticament i a utilitzar nous materials, canvi de mentalitat que atribuïx al seu pas per la Facultat de Belles Arts. A partir d’este moment decidix inspirar-se en

42

literatura o pintura de tendències en les quals la resta d’artistes fallers no sol fixarse. De fet, en 2013 publicà un conte infantil inspirat en una de les seues falles. Els anys 2010 i 2011, va realitzar els seus primers cadafals com a professional, en col·laboració amb l’artista Julieta XLF, artista de grafit del grup XLF. En 2013 planta per primera vegada en secció especial amb la Falla Malva-rosa, amb qui continuaria els anys posteriors, i obté un quart premi en 2015. En 2016 i 2017 continua amb la mateixa comissió, però té menys sort amb el jurat, i obté dos quints premis. Per altra banda, el Cercle de Belles Arts va atorgar-li el reconeixement com a millor falla infantil plantada l’any 2016 i va indultar-li un ninot. En 2018 planta la infantil de la falla de l’Ajuntament, amb un cadafal dedicat a El xicotet príncep, llibre de Saint-Exupéry. Pots buscar més informació en Internet, si vols. Hi trobaràs molts enllaços que fan referència a Miguel Hache.


4. Amb la informació que tens sobre l’autor de la falla infantil de l’Ajuntament de València de l’any 2018, emplena la fitxa següent.

Dades biogràfiques Ha estudiat: Començà en el món faller amb: ¿Quan comença a canviar d’estètica i per què?

43 ¿En què s’inspira a l’hora de dissenyar i fer els seus monuments fallers?

Obra artística Anomena algunes de les falles fetes per l’artista:


44


5. Busca en Internet imatges d’altres falles fetes per Miguel Hache. Selecciona les dues que més t’agraden i apega-les en l’espai que t’indiquem.

45


6. ¿Quines semblances i quines diferències trobes entre les falles que ha fet amb anterioritat (i que has vist en diferents fotografies) i la falla infantil de l’Ajuntament de València de 2018 que has estudiat i analitzat i que, potser, has vist? ¿Tenen una estètica semblant o no? ¿Què té la falla de l’Ajuntament que no tenen les altres? ¿Quin tema tractaven les anteriors? ¿Tenen alguna relació els temes que ha tractat en les falles anteriors, que has vist de Miguel Hache, amb el tema de la falla d’enguany plantada a la plaça de l’Ajuntament de València?

46


47


Bones festes


Profile for Yogur de Fresa

Llibret falla municipal infantil de Valencia 2018  

Llibret falla municipal infantil de Valencia 2018 por Yogur de Fresa.

Llibret falla municipal infantil de Valencia 2018  

Llibret falla municipal infantil de Valencia 2018 por Yogur de Fresa.

Advertisement