L'Antiga Muralla 2017

Page 1Un viatge inoblidable

Llibret A.C Fallera Falla L’Antiga Muralla 2017 1


Editorial Coordinació Llibret Aitor Caballer i José Antonio Esteve Textos “Un Viatge Inoblidable” i “Text Unesco” Aitor Caballer “La Llum i la Pedra” Encarna Sebastià, Sonia Pineda i Sabín | Puçol Memòria Viva Fotografies Imatges de l’Antiga Muralla del Jardí Botànic: Departament de Comunicació, Encarna Sebastià, Ros Bis, Mari Paz Esteve i Vicent Salvador Imatges Falleres Majors, Presidents i Presentació: Foto V.Esteve Imatges “El nostre any inoblidable”: La Comissió Disseny i maquetació Yogur de Fresa 2


Índex Un Viatge Inoblidable

04

Saluda del President Sergio Caballer i Juan

06

Entrevista al President

10

Saluda de la Fallera Major Isabel Ribelles i Montiel

12

Entrevista a la Fallera Major

14

Junta Directiva

18

Comissió masculina

19

Cort d’Honor

20

Explicació del monument gran

25

Imatges de l’any faller

28

Breu de les Falles 2016

33

Saluda President Infantil Miquel Abuja i Juan

36

Saluda Fallera Major Infantil Alicia Alfonso i Giménez

38

Entrevista a Alicia i Miquel

40

Comissió infantil

42

Cort d’Honor infantil

43

Explicació del monument infantil

46

Passatemps

48

Escriu el teu viatge inoblidable

49

L’Antic Jardí Botànic

51

Imma Bosch. Fallera Major de la Junta Local Fallera

54

Falles Unesco

55

Setmana fallera

58

Els nostres col·laboradors

61

3


Un viatge inoblidable Willy Fogg va passar 80 dies volant pel món sobre un globus. Solcant el cel amb el nostre globus, volant per ciutats immenses i menudes, descobrint històries i aventures. Nosaltres, l’Antiga, hem volgut repetir eixe viatge de Willy Fogg, “Un viatge inoblidable” que comença ací, el viatge de les Falles del 2017, en el que anem a acompanyar a Sergio, Isabel, Miquel i Alicia. Un viatge que de segur ens porta alegries, ens omplirà d’il·lusió i germanor, de ganes d’omplir els carreres de festa, de descobrir noves històries, de conèixer l’art que plenarà els nostres carrers. Un viatge inoblidable del que tots els que estem ací som testimonis i part de la historia. Una historia escrita en lletres d’or al mon sencer, perquè som Patrimoni Immaterial de la Humanitat i les Falles de 2017 no han fet més que prendre la metxa d’inici. Hem aterrat el nostre Globus amb força i ganes, em lligat les cordes i tirat els sacs, perquè aquest Globus no torna a enlairar fins el 19 de Març, perquè és el Nostre Viatge Inoblidable, el lema que ens acompanyarà en les falles del 2017.

4


5


6


7


Saluda del President

Sergio Caballer i Juan Com diria aquell: Ja estem ací de nou. Un nou any en el qual em trobe al capdavant d’aquesta Comissió, per la qual hem seguit treballant amb la mateixa il·lusió i esforç que ho vam fer l’any passat. Però, en aquest cas, tot ha sigut més fàcil, ja que el camí ja estava mig fet, la Junta ja ens coneixíem i sabíem com treballar, ja saps en els que pots contar i en els que no, i per descomptat saps a quines coses has de fer cas i quines han d’anar directe a la butxaca del rebuig. Ha sigut un any en el qual hem intentat que la falla estiguera viva durant tot l’any, fent actes i activitats per a tots els gustos, i fent-los sense importar que fórem 5 que 50, l’important era que eixa gent que té ganes de falla puga gaudir-la sempre que es puga.

No oblidar-me dels que aquest any encapçalen la comissió. Als menuts dir-los que gaudiu de tot el que pugueu, què aquests records quedaran en el temps, i a Isabel, sigues conscient de l’honor i responsabilitat que suposa dur eixa banda, gaudeix-la al màxim i dóna-ho tot per la gent que et segueix. D’altra banda, fer-vos sabedors que ens hem convertit en una de les millors falles del poble, per no dir la millor, i que això és gràcies a tots aquells que formem part d’ella i que cal seguir duent el nom de l’Antiga el més lluny possible, per què entre tots seguirem construint la millor falla del món. Per a acabar, convidar a tot el poble de Puçol que passen pel nostre casal a la setmana de falles, que visiten els nostres monuments i que oloren l’esperit de festa fallera que es respira als nostres carrers, segur que no queden decebuts.

A pesar de ser conscient de moltes coses, encara n’hi ha que et sorprenen i que no t’expliques com ocorren, sempre falta alguna cosa o no trobes solució a alguna altra, però ahí estan eixes personetes que fan que tot vaja avant, les quals tenen nom propi, anomenats la meua JUNTA. Donar-vos les gràcies per estar sempre ahí i donar-ho tot per la Falla de manera totalment desinteressada i per saber sempre el que calia fer, entre tots formem un gran equip. Però, amb perdó de tots, volia agrair la llavor que ha fet el meu germà aquest any, estant sempre ahí, duent avant una magnífica presentació, així com el llibret i tantes altres coses. GRÀCIES AITOR!

Visca l’Antiga!

8


Fotos V. Esteve

9


Entrevista al President

Viatge en globus amb . . Sergio Et convidem al fet que et presentes:

Com compagines feina, estudis, jugar a la U.D. Puçol i la resta de hobbies, amb ser President?

Què és per a tu ser faller:

Intentant quadrar horaris amb tots per poder arribar a tots els llocs, encara així, amb tanta cosa sempre arribe 5’ tard.

Un sentiment que va en mi des dels primers dies de vida fins hui. En 2015, què va ser el que et va impulsar a ser President?

Amb la setmana fallera damunt, dels actes viscuts, amb quin et quedes i per què?

Un repte personal, al costat de les ganes de fer més gran aquesta comissió.

Fins a la setmana fallera, sense dubte em quede en la presentació. És l’acte més esperat per la comissió, el que tots tenen ganes de què arribe per que fa molt de temps que no llueixen les seues millors vestimentes. Encara que també és un acte de gran responsabilitat per a la gent que treballa durament, ja que volem que tot vaja bé i la responsabilitat és molt gran. Sincerament, aquest any hem tingut una presentació de 10.

Com has afrontat aquest segon any de Presidència? Amb més calma, més serenitat i amb un camí més fàcil que l’any passat. Estar al capdavant d’una Comissió tan jove té molts beneficis però també inconvenients...Quina és la cosa bona de tot açò? La bona és que la festa sempre està assegurada, amb uns o altres sempre n’hi ha alguna cosa que fer.

I de la Setmana fallera, quin és l’acte del qual més ganes tens?

Quina és la part més dura de ser President?

Aquest any tinc moltes ganes de dos actes. L’entrega de premis, en la qual pense que tenim molt a dir aquest any; i la nit del 18, en la que ens visitarà una orquestra espectacular. Si sumem l’afluència de gent no fallera que estem tenint aquests últims anys, la combinació pot ser espectacular.

Pfff... parts dures n’hi ha mogolló. El saber que la majoria de gent sols acudeix a la festa, el fet de veure’t amb poc suport al llarg de l’exercici faller o el fet d’anar tirant a l’esquena totes les coses roïnes que t’escoltes, sense valorar tot allò que s’intenta fer per ells, per la falla.

10


Després de visitar el taller, què esperes enguany dels monuments? Eres més de monument o de festa? El que primer espere, és que la gent de la comissió veja els monuments i es senta orgullosa del que hem plantat, que a la gent quan arribe al nostre carrer els agrade el que veuen i per descomptat, obtenir el banderí més alt possible. Respecte a la segona pregunta, pense que es poden tindre les dues coses, ja que ambdues són essencials per a la festa fallera. Què ens espera per a la Setmana de Falles? Quines novetats heu preparat? Alguna sorpresa? Hem intentat preparar una setmana fallera molt completa, pensant que el 17 i el 18 cauen en cap de setmana hem tirat la casa per la finestra. Una macrodiscomòbil amb moltes sorpreses i molt de confeti o una nit d’orquestra seran els plats forts. Un missatge per als Antiguers i Antigueres: Primer, donar-los les gràcies a tots aquells que fan possible que la falla no sols siga la setmana fallera, els que acte darrere d’acte estan ahi per fer més gran l’Antiga Muralla. I en segon, i dirigit per a tots els Antiguers i Antigueres, que és prepareu per a una de les millors setmanes falleres que aneu a passar, que hem intentat fer tot el possible per a tindre-vos a tots contents i que gaudiu d’aquests dies, amb unió i il·lusió segur que ho aconseguim. 11


Fallera Major

Isabel Ribelles i Montiel Després d’un cúmul de casualitats, d’estes que fan que les coses menys esperades succeïsquen, el 19 de març de 2016 m’anomenen Fallera Major per a les falles del 2017, Sorpesa! Qui m’anava a dir a mi que seria Fallera Major en un any imparell?

integrants per voler estar més prop de mi en aquest viatge! A tú, per aguantar-me tant a canvi de res. Gràcies també a tots els fallers pel suport i afecte que m’esteu donant, a la Junta per la vostra dedicació, treball i experiència.

Parlant de boniques casualitats, tinc l’honor de representar a la meua comissió l’any en què les falles són declarades Patrimoni Immaterial de la humanitat de la UNESCO. Per a mi és tot un privilegi, perquè sempre he estat orgullosa de la nostra festa i la seua gent, i ara tenim l’oportunitat d’obrir-la més al món i que comparteisquen amb nosaltres tot el que esta festa implica; encara que també ens deixa la responsabilitat de cuidar-la, de mantenir-la i de transmetre-la amb respecte i afecte per a les futures generacions.

Als meus infantils, Miquel i Alicia, ha sigut un plaer compartir cada acte al vostre costat, només dir-vos que agarreu forces perquè el millor esta per arribar! No podria oblidar-me de tu, Sergio. Estic segura de que portarem el nom de l´Antiga a lo més alt junts. Continua demostrant el que vals com ja vas fer l’any passat! Gràcies a tots per fer d’este, el meu any, un any Inoblidable.

Si em posara a agrair a tota la gent que tinc al meu costat i que esta fent molt més fàcil el meu Regnat, em faltarien fulls en aquest llibret. Però permeteu-me donar les gràcies sobretot a la meua família, vertaders responsables que puga complir aquest somni, sense ells res d’açò podria ser realitat. A les meues amigues, les de dins i fora de la falla, cada acte, cada pas, ahí estan! No les podria tindre millors!

Ara després de l’esforç i il·lusió posades, toca disfrutar tots junts de la nostra gran festa! Finalment, convidar a tot aquell que vulga acostarse pel nostre casal per a conèixer de primera mà la verdadera essència fallera. Vos esperem!

A les meues “falleretes” per portar-me fins aquesta Gran Comissió i no soltar-me la mà mai. A les noves

12


Fotos V. Esteve

13


Entrevista a la Fallera Major

Viatge en globus amb . . Isabel Primer de tot… Et convidem a que et presentes: Sóc Isabel Ribelles, tinc 29 anys i sóc la fallera major 2017 de la falla L´Antiga muralla.

al final, un cúmul d’emocions, nervis, alegria, sorpresa i sobretot em vaig sentir molt recolzada per tots. Una anècdota divertida que ens pugues contar: Anècdotes moltíssimes, que puga contar ja... Una nit de la setmana fallera a altes hores de la matinada i amb prou alegria en el cos ens van tancar el casal, després del rumor que un home anava apunyalant ninots de falla decidim quedar-nos un grup de fallers en la carpa. Allí entre cants i rialles descobrim en la nevera un perol d’ensaladilla rusa gegant que havia sobrat del menjar, uns ens matàvem per aconseguir un tenidor, altres directament no el necessitaven... pareixia que no havíem menjat en anys!!

Què és per a tu ser Fallera de l’Antiga? Per a mi ser de L´Antiga és una continuïtat de tota una vida com a fallera, fa 4 anys que pertany a esta gran comissió i no puc estar més feliç, ho té tot, és la gent, les activitats, els monuments... i el que més valore és que som com una gran família! El 19 de Març de 2016, el teu nom va eixir del saquet de Falleres Majors... Com recordes aquella nit? Havia escoltat rumors que enguany el meu nom estaria dins del saquet de les candidates, però no creia possible que isquera just el primer any que em presentaven. Imagineu-vos la locura quan escoltem a Raquel anomenar-me com a Fallera Major per a les falles del 2017. Recorde que totes es van abalançar sobre mi, van començar a cridar i a plorar d’emoció. Va ser un moment súper bonic i esperat, encara m’emocione al recordar-ho.”

Com és la relació amb la resta de FM de les altres Comissions del nostre poble? La veritat que tenim una relació magnífica, a algunes ja les coneixia abans de que fórem anomenades falleres majors. Tenim un grup de whatsapp en el ens mantenim informades de tot i ens recolzem en lo que podem! En breu estem en falles... Quin és l’acte que esperes amb més ganes de la Setmana Josefina? Crec que cada acte té alguna cosa especial, però tinc especials ganes de viure els nervis del dia 16 en l’entrega de premis i l’emoció de passar per l’ofrena junt amb la meua comissió el 18.

Ara comença la recta fina però... portem ja uns mesos de viatge. Quin és l’acte que més t’ha emocionat i perquè? Fins ara l’acte que més m’ha emocionat ha sigut la presentació , per a mi eixe dia va ser des del principi fins

14


Eres fallera des de menuda... Quan eres xicoteta, que era el que més t’agradava de ser fallera? Recorde perfectament la il·lusió que me feia eixir en els playbacks que la falla organitzava per a la presentació. Ens reuníem totes les amiguetes per les vesprades i anàvem a assajar al casal i ens ho passàvem genial. També per descomptat la setmana fallera, jo no volia anar-me’n a dormir mai perquè no volia perdre’m res, quantes vegades ens hem quedat dormides en el casal en 4 cadires! Per a una FM la indumentària és molt important... T’ha costat decidir-te en el que volies o tenies molt clar a per el que anaves? (teles, adreços, manteletes, etc...) Per a mi anar correcta en cada ocasió és súper important. Sempre havia tingut molt clar com volia que fóra el meu vestit de Fallera Major, havia de ser roig, del segle XIX, manteletes daurades i adreç de raïm, que és l’apropiat per al segle. La veritat que les expectatives han superat a la realitat i estic enamoradíssima d´ell. També aci he de donar gràcies a Javi per ajudar-me tant en la indumentària. En quant a monuments... Has fet alguna visiteta al taller? Eres més de festa o de monument? En estiu vam anar el Presi i jo a veure com anava el monument gran i en va encantar tot el que vam poder veure, és súper guai veure el procés de la teua falla. Abans de nadal organitzem una excursió amb tots els fallers per a anar a visitar els dos monuments, però per mala sort vam poder veure només l’infantil a causa d’un problema amb les claus del taller.

Una recomanació per a qui vuiga ser FM de l’Antiga en el Futur: Com diu el lema d’enguany, és un viatge inoblidable! Així que cal començar a disfrutar-ho des del moment que t’anomenen Fallera Major, ja que quan et dónes compte ha passat tot. És un any preciós que recordar per sempre, així que: que no es deixen res per viure.

Festa o monument? Considere que són importantíssimes les dos parts de la festa. He de reconéixer que m’encanta plantar un monument bonic amb el què tindre opcions a guanyar premis, però la festa és essencial per al gaudir del faller.

Un missatge per als Antiguers i Antigueres: Estic contentíssima de tindre la comissió que tinc i estic segura que enguany seran unes falles inoblidables en tots els aspectes. Ara queda disfrutar tots junts cada acte i esprémer la setmana fallera al màxim. 15


16


17


Falla l’Antiga Muralla

Junta directiva President

Sergio Caballer Juan

Vicepresident

Àngel Torres Ruiz

Secretària

Raquel García Ballester

Vicesecretària

Maria Montes García

Tresorera

Àngeles Alenara Gómez

Loteres

Mª José Claramunt Antoni Elisa Tomás Alcón

Casalers

Octavio Martinez Martínez Javier Sanchez Morales David Perez Martí

Delegats de cultura

Aitor Caballer Juan José Antonio Esteve Juan

Delegades d’infantil

Carmen Garcelàn Gilabert Lorena Rafael Gómez

Delegat de focs

Javier Sánchez Morales

Delegats de passacarreres

Carlos Sanfelix Antoni

Delegats de JLFP

Lorena Ibañez Pérez Ana Carmen Garcia Ballester Vicente Beltrán Fernández

18


Falla l’Antiga Muralla

Comissió masculina Pablo Esteve i Juan Albert Blesa i Valero Carlos Durà i Montañana Alberto Beltràn i Serrano Alex Mayo i Mayan Aitor Caballer i Juan José Vicente Caballer i Chulvi Jose Esteve i Ferrer Santiago Quirante López i Milla Rubén Naranjo i García Adriàn Torres i Aparicio Vicente Beltràn i Fernàndez Pedro Lis i Peñalver Sergi Vivas i Durbà Enrique Avila i Bayarri Miguel Àngel Gómez i García Victor Palanca i Navarro José Enrique Fuster i Pallas Antonio Bàguena i Fernàndez Pascual Serrano i Martinez Carlos SanFelix i Chulvi Miguel Ángel Bautista i Blàzquez David Lorenzo i Sanz Francisco Almenara i Duato Quico Escobí Pedrós Juan Bautista Camarelles Ros

Alejandro Esteve i Ferrer Miguel Martinez i Carricondo Juan Àngel Algaba i Lorca Javier Gimeno i Ballester Nacho Sanfélix i Antoni Jorge Romero i Candel Miguel Sànchez i Fernàndez Àngel Torres i Ruiz Alejandro García i Ruiz Javier Cubero i Comes José Luis Peña i Moreno Pascual Villalba i Candela José Vicente Moreno i Ripoll Joan Vicent Bosch i Garcia Carlos Salvador i Martínez Octavio Martínez i Martínez Carlos Sanfélix i Antoni Enrique Sànchis i Sànchez Javier Angresola i Bayarri Javier Rivera i González José Antonio Esteve i Juan Jesús Sanjuán i Polo David Pérez i Marti Javier Maronda i Garrido Javier Sánchez i Morales Alejandro Vàzquez i Rodriguez

19


Falla l’Antiga Muralla

Cort dHonor Mª Pilar Almenara i Roig Raquel García i Ballester Lydia Escrig i Reche Pepa Peris i Ramírez Celia Algaba i Lorca Amparo Soriano i Peris Claudia Gimeno i Ballester Amanda Martínez i Blázquez Mar Pérez i Bayarri MªPilar González i González Carla Polo i Agustí MªJose Claramunt i Antoni Paula Campos i Claramunt Amparo Gimeno i Brunet Irene Munera i García Miriam Gómez i García Marta Carrasquero i Pérez Miriam Verdejo i Mena Claudia Pla i Marzo Miriam Cubero i Comes Nuria Sebastia i Sanchis Inmaculada Bosch i Balaguer Raquel Munera i García María Monedero i Cuenca Tamara Pérez i Rodríguez Verónica Sánchez i Morales Carla Munera i Díaz

Ana Martínez i Gallego María Almenara i Ferrando Estela Rivera i González Esther Piñol i Esteve Jessica Albarracin i Martos Paloma Chulvi i Sáez Alba Montoro i Llobat Paula Manzanares i Capella Sara Gimeno i Aparisi Jessica Rodríguez i Miro Natalia Almenara i Duato Lorena Ibáñez i Pérez Noelia Puga i Piqueras Sandra Burches i Catalá María Anguix i Folgado Carmen Sebastia i Sanchis Roser Sanchis i Olmedo Carla Alpuente i Esteve Susana Alfaro i Esteve Carmen Montes i García Beatriz Alfaro i Esteve Neus Dura i Sanjuán Beatriz Martínez Gómez i Pimpollo Maria Montes i García Ainhoa Peiro i Alcázar Mª Paz Alonso i Ortiz Noemí Peiro i Alcázar

20

Inma Alonso i Claramunt Sandra de la Fuente i Díaz Raquel Sanz i Ramos Noemí Velasco i Martinez Mª Jesús Esteve i Esteve Ana Martinez i Carricondo Mónica Lamela i Piñeiro MªJose Llobat i Enguidanos Amparo Almenara i Gómez Celia Rodríguez i Álvarez Ana Isabel Garcelán i Gilabert Alicia Soriano i Martinez Yolanda Silvestre i Ramon Cristina Piñol i Donderis Carmen Garcelán i Gilabert Ainoa Alpuente i Artero Mª Ángeles Almenara i Gómez Ana Belén Castillo i Rus Lola Rodríguez i Martínez Laura Claramunt i Castillo Sara Portales i Chulvi Mª Amparo Abab i Roig Marro Miguel i Sanchis Tamara Torres i Martinez Elisa Tomas i Alcon Alba Durbá i Lacruz Rosa Mª Sebastia i Robustiano


Noelia Sedano i Domingo Noelia Pérez i Esteve Carla Sáez i Carrero Alicia Claramunt i Antoni María Antoni i Fabra Teresa Soriano i Peris Gema Fernández i Llobat Amparo García i Gimeno Cristina Jiménez i González Lorena Rafael i Gómez Mireia Girón i Pérez Pilar Antoni i García Rebeca Pérez i Menéndez

Ana Carmen García i Ballester Virginia Florido i Barba Demelsa Rafael i Gómez MªJose Catalá i Navarro Marta Planells Almendros Andrea Carcelles i Alcover Vanesa Montañana i Granero Marta Puchol i Ros MªJose Almenara i Ferrer Carla león i Peña Mara Claramunt i Daros Laura Cabot i Almenara

21


22


23


Monument gran

Què vols conquerir La paraula CONQUERIR té diferents definicions, i amb diferents personatges ho demostrem amb tocs d’humor.

Conquerir alguna cosa amb esforç i habilitat. A la serp fas ballar si la flauta saps tocar.

Obtenir el domini i el poder de les poblacions. Com feren els romans, els moros o els colons.

També pots conquerir un cor si et trobes enamorat. I amb un apassionat bes el compromís deixes segellat.

24


ArtesĂ

Ernesto Cimas Textos: #versantalfoc

25


26


27


Records dun any faller 2017

28


29


30


31


32


Breu de les falles 2016

33


34


35


Saluda del President infantil

Miquel Abuja i Juan

Hola a tots,

Abans d’acabar, m’agradaria agrair a el meu cosí Sergio, el meu cosí Aitor, a la meua tia Encarnita, a la iaia Rosario i a Raquel per tot el que m´han ajudat.

En primer lloc vull agrair a tots els fallers i falleres de l’Antiga Muralla per haver continuat en la falla, fent-la més gran cada dia.

I no m’oblide de les meues Falleres Majors. Amb Alicia estic passant uns moments molt divertits, i aquestes falles encara ens ho passarem millor. I amb Isabel també, tenim una super representant de l’Antiga, i junt a Sergio, els quatre formem un gran equip.

Gràcies a això, l’Antiga té cada vegada més xiquets i xiquetes que omplin el casal i els carrers de festa (que clar, no dic que els majors no en monten, ni molt menys). I ara em toca a mi. Em dic Miquel Abuja Juan i en els mesos que duc de President, he tingut la gran oportunitat conèixer per dins la festa de les falles.

Vos convide a tots a nostre Casal la Setmana de Falles!

Visca l’Antiga!

Justament l’any que les han declarat Patrimoni de la Humanitat. El que jo crec: deuríem de celebrar-ho en un brindis en suc de taronja.

36


Fotos V. Esteve

37


Saluda Fallera Major infantil

Alicia Alfonso i Giménez Sóc Alicia Alfonso, Fallera Major de l’Antiga Muralla. Des de menuda he volgut ser fallera, i avui puc dir que sóc feliç, ja que s’ha complot el meu somni, ser Fallera Major. Espere complir amb les meues obligacions el millor possible, junt a Miquel, el President Infantil, Sergio i Isabel la Fallera Major. L’any passat no vaig poder disfrutar de les falles, per això espere enguany disfrutar al màxim i aprofitar aquesta oportunitat que me dona l’Antiga. Tenim moltes falles a Puçol, però per a mi, l’Antiga és especial. Vull agrair a tot l’equip la col·laboració i l’ajuda que m’estan donant. Quedeu tots convidats a visitar la nostra Falla i espere que ho passem bé tots junts.

Visca l’Antiga Muralla i que tots disfrutem al màxim!

38


Fotos V. Esteve

39


Entrevista a la Fallera Major i President infantil

Viatge en globus amb Alicia i Miquel Què és el que més vos agrada fer al llarg del dia? Miquel: El que més m’agrada del dia són dos coses: estar en el sofà i eixir a donar una volta a fer exercici o a jugar. Alicia: Lo que més m’agrada és quedar amb les meues amigues. Com vos agrada passar els caps de setmana? Miquel: Fent exactament el mateix que he dit anteriorment o eixir al cine i coses variades. Alicia: Anar al cine i passejar amb les meues amigues. Si ara tinguéreu ací una super cuina, què vos agradaria que vos prepararen per a menjar? (El vostre menjar preferit) Miquel: El Sushi Alicia: La Paella Valenciana Vos agrada veure la tele o sou més de Internet? Quina és la vostra sèrie o programa favorit?

En primer lloc, presenteu-vos (quants anys teniu, on estudieu, quin curs...)

Miquel: La tele la veig sols per veure Els Simpson i ja no quasi. La meua sèrie favorita és Els Simpson

Miquel: Hola, Sóc Miquel, tinc 13 anys, estudie en l’institut IES Puçol i vaig a 2on.

Alicia: Internet

Alicia: Sóc Alicia Alfonso, tinc 12 anys, estudie 1r d’ESO al Col·legi Verge al Peu de la Creu de Puçol. 40


Si vos demanaren escriure un breu missatge per als xiquets i xiquetes del futur, què escriuríeu?

Què son les Falles per a vosaltres? Miquel: Per a mi, les Falles son una època de festa, en la que passar-ho bé.

Miquel: Els diria el mateix que als de ara: que no s’obliden de jugar per ser majors

Alicia: Una festa divertida i emocionant que portem els Valencians dins. Què és el millor i el pitjor de ser President Infantil / Fallera Major infantil?

Alicia: Estudiar molt i disfrutar el dia a dia. I ara parlem de falles:

Miquel: Per a mi, el millor de ser president infantil, és el conèixer gent nova i el pitjor es el tindre que vestir-se tant.

Dels actes viscuts, quin és el que més vos ha agradat?

Alicia: El millor, ser la representant infantil de la Falla. El pitjor, molt de temps vestida de fallera i el cansanci.

Miquel: A mi el que mes m’ha agradat ha sigut quan hem fet la Presentació, perquè ha sigut entretingut preparar-lo

Eu vist ja els vostres monuments? Què vos semblen?

Alicia: La presentació de la falla.

Miquel: Si, em pareixen molt bonics.

Quin és l’acte que espereu amb més ganes de la Setmana Fallera?

Alicia: Jo quan feren l’excursió no vaig poder anar. Un desig per a la Setmana Fallera:

Miquel: El que més espere fer es tirar petards.

Miquel: Desitge que tots tingam un grans falles i tirem molts petards.

Alicia: La cremà de les falles. Qui et va animar a ser President Infantil (Miquel)?

Alicia: Guanyar el Premi i disfrutar al màxim.

El meu cosí Sergio al proposar-me-ho. Qui et va animar a ser Fallera Major Infantil (Alicia)? Jo mateixa, ha sigut el meu somni des de menuda.

41


Falla l’Antiga Muralla

Comissió infantil Marcos Palanca i Pérez José Moreno i Martos Hugo Lanzas i Garcelan Javier Martínez i Alfaro Omar Martínez i Navarro Eduardo Castaño i Florido Carles Cabezas i Sánchez Daniel Blazquez i Castillo Hector Baguéna i Montañana Sergio Cabezas i Sánchez Lucas Pérez i Rafael Carlos Lozano i Claramunt Jordi Sánchez i Martínez Xavi Maronda i García Ángel Rodríguez i Miro Javier Lozano i Claramunt Alejandro Gutierrez i Montañana Marcos Martínez i González 42


Falla l’Antiga Muralla

Cort dHonor infantil Paz García i Claramunt Lucia Mayo i Cubero Julia Naranjo i Bonet Mireia Blesa i Velasco Rebeca Lorenzo i Pérez Iris Blazquez i Castillo Daniela Bautista i Verdejo Triana Segura i Cubero Daniela Peña i Rafael Angharad Peña i Rafael Rocio Quirante i Gomez Celia Martínez i Alfaro Blanca Loria i García Blanca Avila i Antoni Jezabel Delfa i Morales Natalia Ibáñez i Lamela Mireia Soriano i Francia Ruth Perez i Rafael Adriana Báguena i Montañana Paula Sánchez i Fernandez Susana Escriba i Bosch Marta Esteve i Vanacloig Thais Sánchez i Martínez Alicia Carraquero i Pérez Natalia Moreno i Martos 43


44


45


Monument infantil

Nit de reis Visca els tres reis els de l’orient, que porten torrons per a tota la gent.

Un tros de pa per al meu germà. Un tall de coca per a la meua neboda.

Una botifarra per a la meua mare.

La nit més esperada per tots els xiquets és, sense dubte, la nit de reis. Prompte a dormir heu d’anar xiquets, perquè al llarg de la nit Ses Majestats passaran per casa a deixar-vos regalets i alguna que altra llepolia.

Un got de vi per al meu padrí.

Així que, deixeu les sabates baix de l’arbre, licors i dolços per als reis, garrofes i aigua per als camells y dormiu tranquils, que la nit curta es farà i de matinada els regals us estaran esperant.

46


ArtesĂ

Quique Fuster Textos: #versantalfoc

47


Passatemps

Pinta el globus

48


Escriu el teu viatge inoblidable

Inventa el teu viatge inoblidable i Porta’l a la falla el dia 15 de vesprada i emporta’t un premi 49


50


La llum i la pedra (La muralla de l’antic jardí botànic de Puçol) Hui he vist la llum.

prendre atenció a l’entorn. Sols al soroll que fan, al fum y tal volta a las llantes. ITV crec que ho anomenen.

Per primera vegada en tota la meua vida, he vist la llum de nit.

És estranya aquesta desfilada de vehicles, encara que més estrany és veure que aparquen barreres ací al costat. Els cotxes es mouen, però aquestes estructures de fusta no. ¿Per què abandonar-les front a un llenç de pedres? Les porten quan no hi ha bous i les deixen oblidades durant mesos.

Un gran regal en una nit màgica. La llum ha portat als veïns. S’han apropat, incrèduls, a contemplar una imatge que ningú havia vist en tres segles. I jo també, incrèdula, els veia apropar-se, mirar-me, disfrutar…

I després, per celebrar l’arribada de l’estiu, les barreres les reparteixen pels carrers; encara que ací també munten una plaça de bous. Sí, on abans hi havia palmeres, fonts i eixos cacauets que ningú coneixia. Durant una setmana ve molta gent, però ningú es fixa en mi, sols en els bous, les barreres i la terra.

Des de 1998, que em van deixar com a nova, no s’apropaven així, no em miraven amb curiositat, amb un somriure: homes, dones, xiquets, alguns inclús venien amb càmeres y feien fotos, altres amb el mòbil, tots compartint imatges amb els seus amics. Cosa històrica.

“¡Açò és un autèntic camp de creïlles, senyor col·legiat!”. Fa temps que ja no escolte esta expressió. La cridaven els jugadors i a vegades el públic. Doncs clar, si era un hort, senyors, ¿què esperaven?

Els veïns s’apropen alguns dies a l’any per complir amb alguna tradició: al gener, a migdia, a per l’olla, per la vesprada a encendre la foguera de Sant Antoni; en setembre, per a la nit de coets i alguna paella amb discomòbil. Eren les úniques nits que hi havia llum ací. Fins a hui.

Una frase habitual al llarg de la segona meitat del segle XX i ara la recorde amb estima. Molts veïns, sobre tot els caps de setmana, venien, cridaven, aplaudien, ploraven… Un gran espectacle això del futbol. No em prestaven massa atenció, però era agradable sentir-se útil.

En el segle XXI sols s’apropen tractors i ciclomotors, un parell de vegades a l’any. Venen, els revisen i se’n van. Tan sols uns minuts, sense presa, però sense

51


arqueologia és enemiga del progres i que quan caven, es paralitzen les obres… Una llàstima. Segur que hi ha alguns desitjant descobrir el que hi ha ahi baix, i recórrer eixos túnels dels que tots parlen.

Fins que feren l’altre camp al costat. Eixe ja no és un camp de creïlles, si no de gespa artificial. A mi no m’agrada, no serveix per alimentar als animals… no sé què veuen en eixes fulles de plàstic, que reguen contínuament i mai creix res.

No és cosa nova, sempre ha sigut així: tirar allò vell per construir damunt lo nou. Amb lo fàcil que seria conviure. En València hi ha un espai baix terra, junt a la catedral, on pots veure com, abans dels cristians, els musulmans havien construït la seua mesquita, però segles abans van estar els visigots i molt abans, els romans.

Ahí fora també han canviat molt les coses. Ja no passen els cotxes molt a prop, ara sols hi ha un aparcament. Des de 2004, els cotxes se’n van per la rotonda. ¡Quina festa quan per fi van posar una font, amb aigua i llums que s’encenien a la nit! No va durar molt. Ara a penes la encenen. Ho anomenen crisi. No sé molt bé el que és, però pareix que té la culpa de tot el que no funciona.

Tots els que han passat han deixat la seua empremta… encara que de vegades les cobrim i ens oblidem d’elles. Preferim mirar cap altre costat. Però jo no oblide. Tres segles. Soc jove. Encara recorde els bons moments de l’antiga muralla.

Menys mal que abans d’eixa crisi van fer un xicotet jardí, amb plantes, degoteig i un sender per a bicis o per anar caminant. Encara que mai veig a ningú passejant per ell… tots prefereixen anar-se’n a la vereda Mangraners, que aplega fins a la platja. Tots els dies veig passar gent corrent fins a la platja.

Els anys 40 i 50 del segle XX, quan hi havia carreres amb cavalls i els genets passaven junt als grans llenços de pedra. Les consideraven una tradició. Encara que hui també s’han perdut. Les carreres, no les pedres. Ara sols hi ha carreres de cotxes, de motos, de bicis… i eixos que van sempre corrent a la platja. Encara no se molt bé per què.

Abans a la platja solien anar en juliol i agost, caminant, a banyar-se i prendre el sol.

Com també es va perdre l’hort, eixe camp de creïlles que deien els futbolistes. Després de tenir-lo huit anys, José Sánchez Martínez el va vendre en maig de 1950 a l’Ajuntament: el jardí i el palau por 900.000 pessetes.

Agost em porta records desagradables. Fa 50 anys, en agost, van derruir el Palau Arquebisbal, que fou l’origen de tot. Ara tots parlen d’ell, però en aquells anys sols servia per guardar els bous i organitzar aventures intrèpides alguns veïns, sobre tot els més joves, que s’atrevien a colar-se al seu interior.

Havia sigut un hort des de 1824, més o menys. Un hort perquè hi havia que cultivar blat i creïlles (¿ho veu, senyor col·legiat?) per donar de menjar a la població. Eixe va ser el principi del fi, per que horts hi ha molts a Puçol, però jardins no, al menys jardins com el que rodejava la muralla: el Jardí Botànic.

Tot va acabar al 1967. El van tirar a baix y així el bou tenia més espai per a córrer. Després van fer el nou Ajuntament i una plaça. Baix queden restes, però ningú vol excavar para recuperar-los. Diuen que la 52


d’arbres fruitals i va manar construir una gran muralla per protegir totes las espècies.

Era enorme. Si el Palau Arquebisbal mesurava 2.000 metres quadrats, el jardí abastava casi 30.000. Gran, però sobre tot únic.

Així que vaig nàixer per protegir plantes i llavors, els autèntics tresors de la època.

El va fundar l’arquebisbe Andrés Mayoral a mitjans del segle XVIII i asseguren que va ser el primer hort del Regne de Valencia on es va cultivar la xirimoia i el alvocat.

I ara alguns em consideren un tresor que hi ha que protegir. Com la Torreta o el Molí de Vent. Ells ja estaven ací quan vaig aplegar. Molt abans. No sé si són dels musulmans, dels visigots o dels romans. Al principi podia veure’ls. Després, amb el creixement, les cases em van tapar la visió.

Al darrer terç d’eixe segle, altre arquebisbe, Francisco Fabián i Fuero, va crear el corredor elevat des del palau i també va introduir el cultiu del cacauet a Espanya, que es va adaptar amb facilitat. Diuen que hui és imprescindible en qualsevol barra de bar, junt a la tertúlia i una bona cervesa.

No els puc veure, però sé que estan ahi. El Molí continua a obscures. Sol. A veure si prompte l’il·luminen i també van a veure’l. A disfrutar-lo. És difícil descriure amb paraules el que hui he sentit al veure com s’apropaven, de nit, a mirar sorpresos eixa llum. La meua llum.

Però en aquells anys, a cavall entre el XVIII y el XIX, era un autèntic paradís. Per ací van desfilar els millors professionals de la Botànica per estudiar les plantes medicinals, les llavors i les noves espècies: l’erudit Antonio José Cavanilles, el catedràtic Vicente Alfonso Lorente, el francès Leon Dufour…

Sí. Esta nit he vist la llum. Ha sigut un meravellós regal de reis.

Hi havia un lloc casi secret, el gazofilacio botànic, on es plantaven les llavors portades des d’Amèrica o Filipines: autèntics tresors. I ací, més enllà de la plaça que marcaven las quatre palmeres, es cultivaven agrupades per famílies, plantes poc conegudes a la resta d’Espanya: plàtan, palmera, mimosa, sàlvia, geranis, malva, til·ler, llorer, bambú, cactus, iuca…

Puçol, 5 de gener de 2017. Un article de Encarna Sebastià, Sonia Pineda y Sabín | Puçol Memòria Viva Las fotos son gentilesa de: Departament de Comunicació, Encarna Sebastià, Ros Bis y Vicent Salvador.

Just en eixa època vaig nàixer jo, entre el set-cents i el vuit-cents. Fins aleshores hi havia pedres ací i allà. Alguna tanca. Però res que protegira els tresors del jardí botànic. L’arquebisbe Juan Francisco Giménez del Río va ampliar el jardí fins 36 fanecades, va plantar multitud 53


Inma Bosch Fallera Major de la Junta Local Fallera de Puçol, que enguany és de la Nostra Comissió

El dissabte 24 d’Octubre, Inma Bosch i Balaguer, membre de la nostra Comissió, va ser anomenada Fallera Major de la Junta Local Fallera de Puçol per a les Falles de 2017. En un emotiu acte al que vam acudir totes les Comissions del poble, va rebre la banda de Fallera Major de mans de l’Alcalde En Enric Esteve. Des de l’Antiga, estem orgullosos de que ella haja sigut la elegida enguany. La felicitem i li desitgem que tinga unes falles INOBLIDABLES.

ENHORABONA INMA!

54


Les Falles:

Patrimoni Immaterial de la humanitat

UNESCO. Eixes sigles que a tots ens han fet vibrar al llarg d’aquest darrer any...

Una festa que et convida a eixir la carrer, a passejar per veure les Torres de Serrans i de Quart, el Micalet, la Catedral, la Plaça de la Verge... Gaudir de la Plaça de Bous o la Estació del Nord, i fer un viatge cap al futur assombrant-se amb la Ciutat de les Arts i les Ciències...

La festa de les falles ha sigut reconeguda mundialment, una festa que es remunta allà quan el Gremi de Fusters, per honorar a Sant Josep, cremava restes de fusta. Festa que ha anat evolucionant fins aplegar als nostres dies...

Un viatge com el que va fer Willy Fogg en el seu Globus quan va donar la volta al Món en 80 dies. I si eixe viatge el ferem el 19 de Març a la nit, no sols veuríem els monuments, veuríem una ciutat en flames, flames màgiques que consumeixen l’art que durant cinc dies ha omplit els carrers de la nostra terra. Un espectacle únic, una festa única que ha sigut nomenada com a Patrimoni Inmaterial de l’Humanitat i que nosaltres, L’Antiga Muralla, vos convidem a gaudir des de l’aire, en un viatge INOBLIDABLE.

Si ens demanaren que definirem les Falles en una sola paraula, ens resultaria pràcticament impossible, però de segur que al intentar-ho, escoltaríem paraules com traca, foc, març, germanor, calor, mascletades, música, art, carrer, monuments, història, Valencia... Un sense fi de paraules meravelloses que fan que el nostre cor bategue més fort. 55


56


57


Falla l’Antiga Muralla

Setmana Fallera DIA 11

23:00 h. L’antiga’s got talent.

19:00 h. Passacarrer: “les falleres a pels fallers”.

(Espectacle creat pels fallers i falleres. Tot aquell que tinga habilitats especials, vuiga fer un playback o qualsevor número, possar-se en contacte amb la junta).

21:30 h. Sopar torrà. 23:00 h. Discomobil. Fins les 2:00 h.

En finalitzar, discomòbil. DIA 12 DIA 17

A partir de les 11:30h dia de paelles (inscripcions al casal).

8:00 h. Despertà i esmorzar.

17:00 h. Entrega de recompenses.

11:30 h. Passacarrer conjunt amb la resta de DIA 15

comissions del poble.

17:00 h. Gimcana infantil + xocolatà.

14:00 h. Dinar.

21:30 h. Sopar.

18:00 h. Xocolatà.

22:30 h. Nit de la plantà.

19:00 h. Playbacks infantils. 23:00 h. Macrodiscomòbil amb animació, sorpreses,

DIA 16

regals i molta festa.

8:00 h. Despertà i esmorzar. 11:00 h. Passacarrer dels presidents (anirem a casa

DIA 18

dels nostres Presidents per replegar-los acompanyats

8:00 h. Despertà i esmorzar

de la xaranga).

11:00 h. Concentració al casal

14:00 h. Dinar.

11:30 h. Passacarrer de falleres majors (anirem

17:00 h. Concentració al casal.

a casa de nostres falleres majors per replegar-les,

17:30 h. Entrega de premis i visita de cortesia.

acompanyats de la xaranga)

21:30 h. Sopar de pa i canvia.

14:00 h. Dinar. 58


17:30 h. Concentració al casal. 19:00 h. Ofrena. 23:00 h. Orquestra + nit de disfresses. (Les disfresses més originals rebran un premi) DIA 19 8:00 h. Despertà i esmortzar. 11:00 h. Concentració al casal. 11:30 h. Misa de Sant Josep. 14:00 h. Dinarot de Sant Josep. 17:00 h. Festa infantil – escola de circ + xocolatà. 21:30 h. Sopar. 22:00 h. Cremà monument infantil. (A partir de les 00:00 cremà monuments grans) 59


60


61


62


63


64


65


66


67


68


69


70


71


72


73


74


75


76


77


78


79


80


81


82


83


84


85


86


87


88


89


90


91


92


93


94


95


96


97


98


99


100


101


102


103


104


UN BON COL·LABORADOR

105


Agraïments

L‘Associació Cultural i Fallera Falla Antiga Muralla vol agrair a tots els comerços la seua col·laboració en aquest llibret. Des d’aquestes pàgines animem a tots els veïns i veïnes de Puçol a realitzar les seues compres als comerços locals. Quedeu tots convidats a passar pel nostre casal i a conèixer la nostra festa i la nostra gent.

GRÀCIES! Falles 2017

106


Himne de València Per a ofrenar noves glòries a Espanya tots a una veu, germans vingueu. Ja en el taller i en el camp remoregen càntics d’amor, himnes de pau!

Sona la veu amada i en potentíssim vibrant ressò notes de nostra albada canten les glòries de la regió. Valencians: en peu alceu-se Que nostra veu la llum salude d’un sol novell.

Pas a la Regió que avança en marxa triomfal! Per a tu la vega envia la riquesa que atresora i és la veu de l’aigua càntics d’alegria acordats al ritme de guitarra mora...

Per a ofrenar noves glòries a Espanya tots a una veu germans vingueu. Ja en el taller i en el camp remoregen càntics d’amor, himnes de pau!

Paladins de l’art t’ofrenen ses victòries gegantines; i als teus peus. Sultana, tons jardins estenen un tapís de murta i de roses fines.

Flamege en l’aire Nostra Senyera! Glòria a la Pàtria!

Brinden fruites daurades els paradisos de les riberes; pengen les arracades baix les arcades de les palmeres.

Visca València! Visca! Visca! Visca!

107


Bones Falles 2017

Fins l any que ve 108
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.