Page 1

SUNDSVALLS GYMNASIUM UTBILDNINGSKATALOG 2010

PROGRAMUTBUD SÅ TYCKER ELEVERNA KOMBINERA IDROTT MED STUDIER ELEVINFLYTANDE BIBLIOTEKEN ÖPPNA ALLA SKOLDAGAR CERTIFIERAD FN-SKOLA STARTA EGET MED UF

ETT SÄKERT VAL!


INNEHÅLL Inledning – Marianne Staaf-Gälldin Att ta studenten Vagant Guldtrofén

2 3 3 3

Livsmedelsprogrammet Hotell- och restaurangprogrammet

4 4

Estetiska programmet, Musik

5

Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomi Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhälle Samhällsvetenskapsprogrammet, Språk Samhällsvetenskapsprogrammet, Internationell Samhällsvetenskapsprogrammet, Juridik Samhällsvetenskapsprogrammet, Idrott

6 7 8 8 9 9

Handels- och administrationsprogrammet, Handel Handels- och administrationsprogrammet, Trainee Handels- och administrationsprogrammet, Turism

10 11 11

Hantverksprogrammet, Mode och Design Hantverksprogrammet, Foto Medieprogrammet

12 13 14

Elevintervjuer

15

Barn- och fritidsprogrammet Estetiska programmet Bild och Formgivning Ledarskapsprogrammet Hantverksprogrammet, Frisör Hantverksprogrammet, Stil Hälsa Spa

27 28 28 29 29

Naturvetenskapsprogrammet, Natur Teknikprogrammet Omvårdnadsprogrammet Industriprogrammet Elprogrammet Byggprogrammet Fordonsprogrammet

30 32 34 35 36 36 37

Riksidrottsgymnasiet Specialidrott Gymnasiesärskolan College SerVoTek Internationalisering UF

38 38 39 40 40 41

Specialpedagoger Elevhälsa SYV Bibliotek Elevinflytande Stipendium A-Ö Ledning Expedition Öppet hus Adresser

42 42 43 43 44 44 45 50 50 51 51

FOTO Hantverksprogrammet Foto. Svanthe Harström Foto Hanna Westrin: Sara Ängfors, ST FORM OCH PRODUKTION Sweet Williams

DU STÅR I EN KORSNING OCH SKA VÄLJA VÄG INFÖR FRAMTIDEN Att välja skola, program och inriktning är inte alltid så lätt. Vi på Sundsvalls gymnasium vill därför ge dig en katalog med information och inspiration, för att du lättare ska kunna hitta det som känns bäst för just dig och din framtid. Dessutom berättar våra nuvarande elever hur de tänker om sin studietid hos oss. Vi har den stora skolans möjligheter och den lilla skolans närhet i de olika skolhusen. Du har möjlighet att välja bland en mängd kurser, exempelvis språk, idrott, estetik, företagande och du kan även öka din behörighet till högskolestudier. Inom Sundsvalls gymnasium har du också tillgång till en stor och väl fungerande biblioteksverksamhet som finns på Hedbergska och Västermalm. Vårt fokus finns på elevernas lärande och en viktig fråga på skolan är elevers inflytande. Behöriga lärare, studieoch yrkesvägledare, specialpedagoger, elevhälsa och kuratorer arbetar för att du ska ha framgång i dina studier. Du kan även prova att ha ett eget företag under skoltiden genom Ung Företagsamhet. Vi arbetar med modern pedagogik, bra teknisk utrustning och ett nära samarbete med näringslivet. Många elever, sju av tio, väljer Sundsvalls gymnasium och vi vet att eleverna trivs. En viktig del är också det

2

roliga kamratlivet på gymnasiet och alla intressanta evenemang och traditioner. Några exempel är vårshowen, FN-dagen och det traditionella studentfirandet förstås. Elever som gått hos oss fortsätter sina studier på högskola eller universitet. Andra får arbete direkt i olika branscher eller startar egna företag. Sundsvalls gymnasium gör din framtidsdröm möjlig! Välkommen till oss! Marianne Staaf-Gälldin Gymnasiechef Sundsvalls gymnasium Läs gärna min blogg på hemsidan: www.sundsvallsgymnasium.blogspot.com


ATT TA STUDENTEN PÅ SUNDSVALLS GYMNASIUM Efter tre år av studier är det dags att vandra ned för trappan och fortsätta ut i livet! Studenten är en dag som är fylld av glädje, upprymdhet och kanske också vemod över att skiljas från alla klasskompisar. Vinnarna av Guldtrofén respektive Vagant blir de som först får gå ut på trappan. Klasserna går ut och möts av ett hav av släkt och vänner, studentskyltar, presenter, blommor och lyckönskningar. Det är en upplevelse som ofta blir ett minne för livet! Studenten är uppdelad på två dagar – en för Hedbergska och en för Västermalm.

VAGANT OCH GULDTROFÉN Under året pågår tävlingar för årskurs 3. Det gäller att samla poäng för att bli den klass som först får gå ut på trappan på studentdagen. Guldtrofén är på Hedbergska och Vagant på Västermalm. Vagant står för Västermalms avgångsklassers gemensamma atletiska tävling.

3


LIVSMEDELSPROGRAMMET, KONDITORI OCH BAGERI På Livsmedelsprogrammet får du utlopp för din kreativitet. Här får du kunskap och erfarenhet som leder till ett yrke, där du kan arbeta både i Sverige och utomlands.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ LIVSMEDELSPROGRAMMET? För dig som söker ett fritt och skapande yrke är Livsmedelsprogrammet med inriktning konditori och bageri ett bra val. De praktiska kurserna bedriver vi i vårt bageri i Altinska skolan. Du får direktkontakt med kunden då du säljer de bageri- och konditorivaror som finns i vår butik.

g a t n i 0 1 Inget 0 2 en n i m r Höstte

Du får under femton veckor genomgå arbetsplatsförlagd utbildning, APU. Där får du utveckla och öva dina kunskaper hos ett företag. Vi har små klasser med ett nära samarbete och stor gemenskap. Det finns flera tävlingar för unga bagare och konditorer i Sverige.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Du kan arbeta i hantverksbageri, industribageri, konditori eller restaurangkonditori. Du har också stora fortbildningsmöjligheter i och utanför Sverige.

HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET Drömmer du om att bli TV-kock, kokboksförfattare eller att få servera på Nobelmiddagen? Kanske du vill ha hela världen som din arbetsplats? Då passar det här programmet dig.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ HOTELL OCH RESTAURANG? Hos oss får du lära dig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen. En del av de praktiska kurserna bedrivs i vår Restaurang Altin som är öppen för allmänheten. Där får du lära dig att ta emot beställningar, laga mat och servera. Dessutom ingår femton veckors arbetsplatsförlagd utbildning, APU. Möjlighet till utlandspraktik kan eventuellt ordnas. Hotell- och restaurangprogrammet är ett kreativt program där du ständigt möter nya människor.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Hotell- och restaurangprogrammet förbereder till ett yrke med hela världen som arbetsplats. Du får grundläggande kunskap för arbete inom hotell- och restaurangbranschen. Programmet ger dig allmän behörighet till högre studier. Du har stora fortbildningsmöjligheter i och utanför Sverige.

4


ESTETISKA PROGRAMMET - MUSIK Det Estetiska programmet med inriktning musik är en utbildning för dig som har musik som ditt stora intresse. Programmet ger dig möjlighet att utveckla din musikaliska förmåga såväl spel- eller sångtekniskt som upplevelsemässigt. Du får även goda allmänna kunskaper inom kulturens och estetikens olika områden samt möjligheter att utveckla förmågan till eget skapande och inlevelse.

VAD FÅR JAG GÖRA OM JAG VÄLJER MUSIK? Att spela eller sjunga tillsammans med andra och ibland inför publik är, vid sidan om det tekniska musikkunnandet och skapandet, en viktig del av förberedelserna för fortsatta musikstudier. Många av våra estetiska kurser bedrivs i mindre grupper eller enskilt. Hos oss får du, förutom en högskoleförberedande utbildning, utlopp för din kreativitet, självförtroende, scenvana, upplevelser, spelkompisar och stor gemenskap.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Estetiska programmet är studieförberedande; utöver kärnämnena innehåller programmet historia och utvidgade kurser i engelska och matematik. Genom val av olika kurser under de tre åren på programmet kan du välja att förbereda dig mer eller mindre för fortsatta musikstudier. När man avslutat det estetiska programmet och vill ha ett yrke inom musiken eller någonting närliggande behöver man oftast fortsätta studera vid folkhögskola och eller högskola. Vanliga musikyrken är exempelvis musiklärare, ljudtekniker och musiker/artist eller andra yrken med koppling till den estetiska sektorn. Efter gymnasiet finns det många andra utbildningsvägar att välja på.

5


SAMHALLSVETENSKAPSPROGRAMMET - EKONOMI Nyfiken på exempelvis företagsekonomi, marknadsföring och företagande? På Sundsvalls gymnasium, Hedbergska kan du läsa ekonomi såsom flera generationer före dig redan gjort. Oavsett vad du tänker göra i framtiden så kommer du alltid att ha stor nytta av kunskaper i ekonomi, både privat och i ditt framtida jobb.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ EKONOMI? Vi på Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomi samarbetar med näringslivet och universitet för att kunna ge dig en utbildning av högsta kvalitet. Hedbergska har utbildat ekonomer i flera decennier och har genom åren skaffat ett brett kontaktnät ute i näringslivet och vi kan även erbjuda ett av Sveriges största utbud av kurser så att du själv kan välja de som intresserar dig. Vi använder bärbara datorer i undervisningen och har tillgång till öppna datasalar.

Ekonomer på företagsbesök på Swedbank

SVERIGES BÄSTA UF-SKOLA I maj 2008 fick skolan utmärkelsen ”Sveriges bästa UFskola” av Svenskt näringsliv, dvs. vi är enligt dem bäst i Sverige på att utbilda framtidens företagare. Att få testa att driva ett eget UF-företag och kolla om det man lärt sig håller i verkligheten är ett mycket populärt och framgångsrikt inslag i vår utbildning.

CERTIFIERAD UTBILDNING Som en av de första skolorna i Sverige erbjuder vi dig som är intresserad av ekonomi att välja en utbildning som gör dig till diplomerad gymnasieekonom, vilket är en bra merit när du senare ska söka jobb.

TRIVSEL Vi har behöriga och engagerade lärare på skolan som tar hand om dig och gör allt för att få dig att trivas hos oss! Sidsjödagen, Ekonomernas dag och Ekonomernas skoldans är aktiviteter som skapar god sammanhållning bland ekonomerna.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Genom att läsa programmet får du en bred utbildning som öppnar många dörrar både till jobb och vidare studier. Vår ekonomutbildning tillhör de första i Sverige som kan erbjuda dig att bli diplomerad gymnasieekonom, vilket gör dig anställningsbar och antagningsbar när du lämnar oss.

6

Den årliga Sidsjödagen är en dag fylld av skratt och kämpaglöd, speciellt i den avslutande dragkampen.


SAMHALLSVETENSKAPSPROGRAMMET - SAMHALLSVETENSKAP IER! LLE OCH MED D AV SAMHÄ mtiden RA fra SE r ES fö TR sig IN ÄR DU rbereder fö m siu na Gym Sam– Sundsvalls mmer vi på 2010/2011 ko t ediere M så ed lä m n e samarbet Redan frå i , et m e m ra g a pspro ny spänn nd hällsvetenska erbjuda en tt a a b b a jo nn tt ku a , lighet programmet r er du få möj m nä m er ko m r r Hä tta ign.Vi berä utbildning. es d k fis ra g och ökan! med t.ex. foto med din ans Välkommen s. os er ök es du b

Här är det högt i tak.

Jag, världen och framtiden! Går terrorismen att stoppa? Varför har kvinnor ofta lägre lön? Kan FN lösa konflikter? Gäller mänskliga rättigheter för alla? Ger massmedia en riktig verklighetsbild? Är du intresserad av sådana frågor och vill förändra världen, är Samhälle något för dig.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ SAMHÄLLE? Genom ett undersökande arbetssätt och diskussioner får du söka svar på olika samhällsfrågor som rör omvärlden. Du analyserar och argumenterar ofta i mindre arbetsgrupper. Du får göra studiebesök i närsamhället för att studera dess betydelse och funktion. Genom kontakt och utbyte med andra länder och kulturer får du inblick i internationella perspektiv och samhällsfrågor. Du får möjlighet att studera internationellt arbete i teori och praktik. Ofta används datorer som hjälpmedel i din inlärning.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Programmet ger bred behörighet till högskola och universitet och kan leda till många intressanta jobb som t.ex. polis, jurist, journalist, lärare, psykolog, informatör, sjukgymnast, kurator eller arkeolog.

Vi bevakar media.

NÖTKNÄCKARNA Nötknäckarna är en tävling för samtliga som går Samhällsvetenskapsprogrammens alla inriktningar i år 3. Uppdraget 2009 gick ut på att bygga upp en helt ny stad efter en naturkatastrof. Klasserna fick visa upp sina förslag och argumentera i en utfrågning av Erik Nyberg, Mittnytt. Resultaten av ansträngningarna bedömdes av en utomstående jury och segrare korades.

7


SAMHALLSVETENSKAPSPROGRAMMET - INTERNATIONELL - SPIN

Är du intresserad av främmande språk och kulturer? Här kan du ta del av Sundsvalls största språkutbud: franska, italienska, spanska, ryska, tyska och kinesiska. Hos oss får du en god grund för vidare studier. Du kan också vara säker på att språk gör ditt liv rikare vad du än tänker göra i framtiden.

Let the world be your playground! SPIN är den internationella inriktningen av Samhällsvetenskapsprogrammet. Våra gamla elever är idag utspridda över hela världen – från Pretoria i Sydafrika till San Fransisco i USA. SPIN tar steget ut i världen redan på gymnasiet.

o

SAMHALLSVETENSKAPSPROGRAMMET - SPRAK

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ SPRÅK? I dagens globala samhälle räcker det inte att kunna engelska. Det är alltid en stor fördel att kunna kommunicera med människor på olika språk. Språkstudier ger också en kulturell förståelse som kan vara avgörande i exempelvis affärsuppgörelser. Här kan du välja att läsa flera olika språk, eller koncentrera dig på några få. Du kommer snabbt att vänja dig vid att studera olika språk samtidigt. Eftersom många språk liknar varandra får du en del gratis! Vi har utbyten med andra kulturer i form av studieresor och kontakter med utländska skolor. Det tredje året har du möjlighet att praktisera utomlands.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Med goda språkkunskaper kan du ha hela världen som arbetsplats. Chanserna att få jobb ökar om man har kunskaper i fler språk än engelska. Du behöver inte bli tolk eller språklärare, dina språkkunskaper kommer alltid att vara en merit vilket jobb du än söker. Efter gymnasiet kan du t.ex. jobba som reseledare, journalist, informatör eller marknadsförare. Från och med 2010 ger språkstudier högre meritvärde vid ansökan till högskola eller universitet.

8

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ SPIN? Inriktningen internationell innebär att många av våra kurser har internationella inslag. Undervisningsspråket är i huvudsak engelska, vilket du snabbt kommer att vänja dig vid. Under en månad det sista året har du internationell praktik, APU. De flesta åker utomlands men du kan även stanna kvar i Sverige om du hellre vill det. På SPIN arbetar vi varierat. Bland annat får du samarbeta och lösa problem i liten grupp, diskutera, argumentera, analysera, lyssna på föreläsningar och göra studiebesök. En del ämnen läser du i kombination vilket gör att du får ett större sammanhang i lärandet.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? SPIN ger en bra grund både för den som tänker fortsätta studera vid en svensk högskola/universitet och för den som vill studera eller arbeta utomlands. Goda kunskaper i engelska efterfrågas på dagens arbetsmarknad och internationella erfarenheter är en bra merit.


SAMHALLSVETENSKAPSPROGRAMMET - JURIDIK

SAMHALLSVETENSKAPSPROGRAMMET - IDROTT - SPID

Är du intresserad av kriminologi och rättskunskap? Vill du arbeta med juridik? Samhällsvetenskapsprogrammet erbjuder inriktningen juridik där du får kunskap om teorier kring brott och straff och även om orsaker, konsekvenser och åtgärder för att minska brottslighet.

Vill du studera med andra idrottsintresserade ungdomar och ha möjlighet att träna på dagtid, då är SPID någonting för dig. SPID är en inriktning på Samhällsvetenskapsprogrammet som riktar sig mot idrott och som ger bred behörighet till högskolan.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ JURIDIK? Studierna belyser olika samhällens syn på brottslighet och hur de med olika resultat bekämpar den samt ger förståelse för kriminalitet som samhällsfenomen. Du får inblick i hur man försvarar människors fri- och rättigheter utifrån principen allas lika värde. Offentlighetsprincipen, internationella konventioner och civilrätt är centrala begrepp i studierna. Du får träning i att uttrycka dina åsikter offentligt. Tala, argumentera och debattera är viktigt att kunna inom en framtid som jurist.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Utbildningen är studieförberedande för vidare studier inom juridik och ger dig särskild behörighet att kunna gå vidare till många andra intressanta högskoleutbildningar. Den ger kunskap om regler och ramar som är nödvändiga för att individer och företag ska kunna existera och samverka i ett demokratiskt samhälle.

Programmet vänder sig därför till dig som tränar och tävlar på elitinriktad nivå. Förutsättningen för att du ska kunna välja inriktningen är att du uppfyller kraven för kursen Specialidrott A.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ IDROTT? Specifikt för Samhällsvetenskapsprogrammet med idrottsinriktning är att du utöver de gemensamma kärn- och karaktärsämnena studerar: Styrka på Gym, Ledarskap och organisation i förening, Träningslära och kost, Mental träning, Natur och Friluftsliv A och B, Specialidrott A, Specialidrott B eller Individuellt val.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Vi ger idrottsintresserade ungdomar en studieförberedande och bred idrottsutbildning. När du studerat programmet har du fått fördjupade kunskaper och möjlighet till fortsatt utveckling inom idrott, hälsa och ledarskap. Programmet ger en bred behörighet till högskola och universitet. Med SPID som grund har du möjlighet att bl.a. studera vidare inom följande yrken: polis, brandman, sjukgymnast, idrottslärare, idrottspedagog, naprapat och dietist.

9


HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET Är du en driven person som gillar att kommunicera med människor och att ta egna initiativ? Vill du lära dig mer om företagsamhet och försäljning? Det här programmet ger dig en bra grundutbildning inom försäljning, ekonomi och marknadsföring. Utbildningen ger dig grundläggande yrkeskunskaper för kommersiella och administrativa arbetsuppgifter med insikt i vad god yrkeskunskap innebär.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ HANDEL OCH ADMINISTRATION? Ekonomi, administration och service är viktiga delar i utbildningen, liksom förståelse för betydelsen av affärsmässighet och företagsamhet. Många arbeten inom handel och administration kräver att du är utåtriktad och har lätt att få kontakt med andra människor. Därför får du mycket träning i att informera och samarbeta med andra människor. En viktig del i din utbildning är den arbetsplatsförlagda utbildningen på femton veckor då du praktiskt övar dina kunskaper hos ett företag. Det ger dig också kontakter som du kan ha nytta av i ditt framtida yrkesliv.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Du får en bra grund för att kunna jobba inom handelsoch servicesektorn. Du får även goda kunskaper för att jobba eller studera vidare inom till exempel försäljning, ekonomi och marknadsföring. Du kan få arbete som inköpare, försäljare, eller kontorsarbete på bank, försäkringsbolag och offentlig förvaltning.

10


HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET - TURISM

HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET - TRAINEE

Turisminriktningen vänder sig till dig som gillar att resa och arbeta med människor. Det ökande intresset för turism och resor skapar nya arbetstillfällen både i Sverige och utomlands. Därför ökar också kravet på välutbildad personal inom detta område.

Det här är programmet för dig som är målinriktad, gillar utmaningar och är beredd att ta eget ansvar. Här får du lära dig hur företag fungerar och drivs. Du får stor praktisk erfarenhet eftersom du, förutom första året, kommer att vara placerad på företag två eller tre dagar i veckan.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ HANDEL TURISM? HP Turism är en profil som ger dig kunskaper och en god grund för att arbeta inom området turism och resor. Hos oss kommer du att möta lärare med erfarenhet från resebranschen och här varvas teoretiska studier med studiebesök och praktik. Många människor lockas av att resa till nya miljöer och möta främmande kulturer. Det är därför viktigt att den som arbetar inom resebranschen har kunskaper om kultur/natur och geografi i andra länder. Goda kunskaper om service, ledarskap, marknadsföring och språk är också viktiga moment i utbildningen. I kursen ingår minst 15 veckors praktik och en del av denna kan du få möjlighet att göra utomlands.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ HANDEL TRAINEE? En stor och viktig del i utbildningen består av lärarledda lektioner ute på företaget/företagen. Med andra ord kan man säga att du är både studerande och medarbetare på det företag där du gör din arbetsplatsförlagda utbildning.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Utbildningen ger dig förutsättningar för att arbeta inom många olika områden. Resebyråer, turistbyråer, hotell och konferensanläggningar, reseledare eller guide är några exempel på vad du kan komma att arbeta med. Du kommer även att vara väl förberedd för vidare utbildning inom turism.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Du får fördjupade kunskaper om hur ett företag fungerar, dess verksamhet och produkter samt en teoretisk utbildning som efter examen ger dig en bred kompetens för högre studier. Handel Trainee ger dig kunskaper för att jobba eller studera vidare inom till exempel försäljning, ekonomi och marknadsföring. Du kan jobba inom detaljhandel, servicebolag, eller varför inte starta eget? Handel Trainee kommer även att underlätta för dig att bygga upp ett kontaktnät för att efter avslutad utbildning öka dina möjligheter när du går ut i arbetslivet.

11


HANTVERKSPROGRAMMET - MODE OCH DESIGN ESIGN? INREDNINGSD eder sig för framtiden VILL DU LÄSA er rb ymnasium fö 2011) – Sundsvalls G artar hösten asiet (som st läsa n a ym n g n a ku tid I det fram man skall tt a t r fö t m lverke esign ino et planerar Sko och moded n vig es tju sd m g in n nasiu kurser i inred ndsvalls Gym tt program. Su öst, med a h e d n a och samma m m ko r d fö o in n nu nde M e startar reda inom nuvara en g ign in n ild utb inredningsdes bygga om tresserad av ch in o r e ä d o m M so mmet Design. Du ntverksprogra ss. o Ha l r til ke ka sö e sö b skall alltså när du r e m r tta rä be Design! Vi kan! med din ansö en m m o lk ä V

Det här är en utbildning för dig som är intresserad av mode och vill utveckla din förmåga att arbeta kreativt och lösa problem, både individuellt och i grupp.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ MODE OCH DESIGN? Förutom kärnämnena läser du kurserna Färg och form, Fackteckning och Design, Mönsterkonstruktion och Hantverksteknik. Du får lära dig hela processen från att kläcka idéer till att färdigställa olika typer av plagg. Klasserna är små och elever och lärare arbetar nära varandra. Flera olika ämnen samarbetar för att ge en helhet åt utbildningen där projekt av olika slag avslutar perioder med teori och teknik. Projektredovisningar så som modevisningar och utställningar sker ibland i samarbete med bl.a. IKEA och Kulturmagasinet. Vissa perioder av utbildningen sker ute på en arbetsplats där du bl.a. får se hur olika hantverkare arbetar och hur försäljning i butik går till. Under sista året är fyra veckor förlagda ute hos en skräddare eller designer. Tredje året väljer du även inriktning mot konfektion eller skrädderi. Konfektion handlar om fördjupade moment i design av kollektioner och skrädderi om fördjupade moment i sömnadstekniker som används inom skrädderiyrket.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Många elever fortsätter på modeutbildningar eller andra konstnärliga utbildningar, både i Sverige och utomlands. Några hittar praktikjobb inom modebranschen, ofta genom sin APU i år tre. Flera av våra elever har även startat egna klädmärken och säljer sina kollektioner över hela världen. Utbildningen kan leda till yrken som designer, skräddare, inköpare för butik och kostymör på teater.

12


HANTVERKSPROGRAMMET - FOTO Vi vänder oss till dig som är lockad av fotografins magiska värld. Vi är den enda gymnasiala fotoutbildningen i Sverige. Hos oss får du en bred utbildning som ger kunskap om teknik, utrustning, material samt om bildens innehåll och användning. Du får låna en digital systemkamera som du använder och ansvarar för under dina tre år hos oss på skolan.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ FOTO? Du arbetar med övningar, uppgifter, projekt och uppdrag. Några av momenten är bildkomposition, dokumentär-, ateljé-, mode- och reklamfoto. Du får lära dig att göra bildspel och hur man använder bilder i broschyrer och tidningar. En del av tiden är arbetsplatsförlagd utbildning, APU. Vårt program utför många uppdrag utanför skolan och samarbetar med bland annat andra fotografer och Fotomuseet i Sundsvall. Under den treåriga utbildningen läser du mer än halva tiden fotoämnen, övrig tid läser du kärnämnen. Vi har egna fräscha lokaler med datorer för bildbehandling, arbetsrum, klassrum, studio och café med dagstidningar och fotolitteratur.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Utbildningen ger grundläggande behörighet till universitet och högskolor. Efter utbildningen kan du söka arbete som assistent hos en fotograf, söka in på bildjournalistikutbildningen på Mittuniversitetet eller någon annan fotoutbildning på folkhögskole- eller högskole/universitetsnivå.

13


MEDIEPROGRAMMET Är du intresserad av ljud, TV, multimedia, reklam, hemsidor, layout, bildhantering, illustration m.m. Det här är en gymnasieutbildning för dig som vill jobba inom mediebranschen, samt för dig som vill läsa vidare inom information och kommunikation.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ MEDIEPROGRAMMET? Medieprogrammet har fem inriktningar som är film och tv, foto, grafisk design, ljud- och radioproduktion samt webb, 3D och flashanimering. Du får lära dig att tänka och arbeta självständigt och kreativt i en trygg arbetsmiljö. Du arbetar mot deadlines med dina medieproduktioner, med datorn som arbetsverktyg. Det gör dig till en van användare av program för ljud- och filmredigering, multimedia, webb, layout, bildhantering och illustration. Du får göra studiebesök för att få en bättre bild av hur mediebranschen ser ut. Arbetsplatsförlagd utbildning (APU) ingår i programmet. Då får du praktisera dina kunskaper ute i branschen. Det är också ett väldigt bra tillfälle att knyta kontakter som kan vara till nytta i din framtida karriär. Varje år gör du en portfolio med de medieproduktioner du gjort under året. På våren genomför vi en elevutställning där eleverna visar upp sina produktioner för familj, vänner och branschfolk.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Hos oss får du en bra och grundläggande utbildning för fortsatta studier inom media. Förutom de obligatoriska kärnämnena garanterar vi Engelska B, Matematik B och Historia A, vilket ökar bredden på behörigheten att söka dig vidare till utbildningar vid högskola och universitet. Inom medieområdet finns yrken som grafisk designer, webbdesigner, 3D-designer, fotograf, filmare, redigerare, producent på radio och TV, multimediaproducent och mycket annat. Du kan ha mycket användning av dina kunskaper från Medieprogrammet även i andra yrken och vidareutbildningar.

14


MARITA LYROT-MALM VARFÖR VALDE DU ESTET BILD OCH FORM? Jag har alltid tyckt om att göra saker i alla slags material. Jag är en mycket kreativ person därför valde jag Estetiska programmet för att få lära mig ännu mera. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Att det inte bara är att läsa utan att man får jobba med olika material och lära sig nya sätt att arbeta med grejer. Man får även jättemånga roliga uppgifter att göra. TRIVS DU PÅ VÄSTERMALM? Jag tycket att Västermalm är en jättebra skola, det är kul att det är så många olika program på skolan. Jag tycker att våra lokaler är fräscha och det är en jättebra arbetsmiljö i salarna.

RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask

ISABEL NEIB

CARL ANDERSSON

VARFÖR VALDE DU ESTET MUSIK? För att det är ett varierat program där vi får blanda musik med teoretiska ämnen.

VARFÖR VALDE DU LEDARSKAP? Jag valde Ledarskapsprogrammet för att jag ville ha en bra och bred studiegrund men samtidigt ha en inriktning som man kommer ha nytta av hela livet.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Vi har så god gemenskap mellan lärare och elever och vi jobbar verkligen tillsammans och har så roligt. TRIVS DU PÅ HEDBERGSKA? Jag upplever Hedbergska som en skola med många valmöjligheter. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Förhoppningsvis studerar jag på någon bra utbildning och har musiken som hobby och mitt stora intresse. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa här på Ledarskap är att vi får vara med och påverka våra egna studier och att vi har tillgång till så fina lokaler uppe på Metropol. Vi får göra så mycket mer än att bara sitta vid skolbänken. T.ex klättring, paddling, fjällvandring m.m. och det är många fler äventyr som väntar. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Om 10 år så vet jag inte riktigt vad jag kommer att arbeta med men jag vet att det kommer att ha med människor att göra. Och jag är säker på att jag kommer ha väldigt stor nytta av den utbildning jag fått här på LSK. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

15


JENNIFER FLYCKT OCH SARA VIKLUND VARFÖR VALDE NI HV MODE OCH DESIGN? Vi ville gå ett kreativt program och få en bra grund inom skolan samtidigt som vi ville ha en rolig vardag. Detta program passar oss utmärkt eftersom vi båda gillar mode och kläder. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Man får ta mycket eget ansvar vilket är både lärorikt och roligt. Vi pendlar från Härnösand dagligen och känner att varje sekund är värt det. När vi kommer till skolan blir vi väl bemött av alla sorters trevliga människor. TRIVS NI PÅ N:A JÄRNVÄGSGATAN/HEDBERGSKA? Vi trivs jättebra. Klassen är liten och vi är som en familj och man får bra hjälp av lärarna när man behöver det. Och inte nog med det, vi har jättefina lokaler och ett mysigt uppehållsrum. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

ANNA BACKLUND VARFÖR VALDE DU HV INREDNING DESIGN? Som liten möblerade jag alltid om i rummet, minst en gång i veckan. Så inredning har på ett eller annat sätt alltid tilltalat mig. När gymnasiet började tog jag ett sabbatsår, visste inte vad jag ville göra. Inför nästa år skulle det komma en ny linje, Inredning & Design. Det tyckte jag lät suveränt, så här är jag! VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Att man får prova på så många olika saker och allt kommer man garanterat ha användning för i livet. Vem skaffar inte eget boende som man vill ha sin egen personliga prägel på? TRIVS DU PÅ N:A JÄRNVÄGSGATAN? Trivs jättebra här. Avslappnad miljö och härligt folk. Negativt är väl att det är en bit gångsavstånd till lunchen, men ska man äta så ska man! RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

16

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask


DEE DEE PAULSSON

DENNIS MÖLLERSTRÖM

VARFÖR VALDE DU HV FRISÖR? Vill skapa och hjälpa andra och gillar serviceyrket.

VARFÖR VALDE DU HV FOTO? Ett självklart val eftersom jag tycker om att fotografera.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Att man får chans att visa vad man kan.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Man får bestämma mycket själv och komma med egna ideer.

TRIVS DU PÅ METROPOL? Ja!

TRIVS DU PÅ N:A JÄRNVÄGSGATAN? Jag trivs mycket bra. Fina lokaler. Skolan är liten här, inte så många elever.

VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Att lära mig allt om frisöryrket så jag själv blir färdigutbildad frisör!

VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Har antingen foto som yrke eller starkt intresse

VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Jobbar för fullt som frisör!

RINGA IN DIG SJÄLV!

RINGA IN DIG SJÄLV!

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

ELIN LINDSTRÖM VARFÖR VALDE DU MEDIA? Jag valde media eftersom jag är otroligt intresserad av det. Redan när jag var liten gjorde jag hemsidor och fotograferade. Jag älskar att designa saker, koda hemsidor, redigera film och framför allt göra saker i 3D. Valet var därför inte svårt. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med programmet är att man lär sig otroligt mycket under kort tid. Man kan verkligen mycket när man går ut och dessutom är det supertrevliga lärare. TRIVS DU PÅ N:A JÄRNVÄGSGATAN? Jag trivs otroligt bra på Norra Järnvägsgatan. Det är litet och mysigt. Klassrummen är fina och man får bra kontakt med de andra eleverna som går där. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Drömmen är att bo i Florida och jobba som 3D-animerare för Dreamworks. Så jag hoppas självklart att jag befinner mig där. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask

17


JOEL JACOBSSON VARFÖR VALDE DU SP SAMHÄLLE? Samhälle är en mycket bred linje som ger en stor variation av möjligheter om man vill läsa vidare senare i livet och inte är säker på vad man vill bli. Hur många vet det när man är 15? VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa programmet är just det faktum att man får mer tid på sig att fundera på vilken väg man ska gå i livet. Det är också ett mycket välfungerande och etablerat program som ger en möjlighet att påverka utvecklingen inom skolan via bland annat programforum. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Om tio år så har jag ingen aning om vad jag kan tänkas göra. Livet kan ta så många oanade vändningar. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

FILIP LUNDIN VARFÖR VALDE DU SPIN? För att engelska är ett viktigt språk i dagens samhälle om man vill nå lite längre. Det används ju t.ex. på universitet och många arbetsplatser. Den internationella inriktningen är också väldigt spännande, att få möjlighet att göra APU vart man vill i världen är ju inte helt fel det heller. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? En väldigt härlig stämning, bra och nytänkande lärare. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Jobbar utomlands eller på ett något utrikesinriktat ställe i Sverige. VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? APUn som jag har i New York, min “grymma” klass, alla intressanta ämnen och guldtrofén! RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

18

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask


VIKTORIA SMEDBERG

RASMUS NORIN

VARFÖR VALDE DU SP JURIDIK? Därför att jag är intresserad av Sveriges lagar och mina rättigheter. Därför så trodde jag att detta skulle passa mig.

VARFÖR VALDE DU SP EKONOMI? Jag hade inte bestämt mig för vad jag ville göra efter gymnasiet. Jag valde därför en utbildning som öppnar många vägar till vidare studier. Hedbergska är det självklara valet om man vill läsa ekonomi.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med programmet är att jag får lära mig många roliga och intressanta saker som jag kommer att ha nytta av framöver.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PRORAMMET? Jag har verkligen lärt mig mycket. Hedberska är en stor skola och jag träffar mycket folk och här finns gott om trevliga kompisar.

TRIVS DU PÅ GA-SKOLAN? Jo det är en trevlig och fin skola.

VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Ta studenten och gå ut på trappan.

NÅGON ROLIG HÄNDELSE DU VARIT MED OM PÅ SKOLAN? Förra årets friluftsdag var rolig trots att jag och en till tjej sprang lite fel när vi hade orientering. Men det var en rolig dag.

RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

EMELI NORDLANDER VARFÖR VALDE DU SPIN? Jag valde SPIN för att få lära mig mer engelska och få möjligheten att åka på praktik utomlands i trean. Att ha gått en internationell utbildning och studerat på engelska är en bra merit och ser ”snyggt ut” i ett CV. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med programmet är att man läser många viktiga kurser och självklart är det ju engelska som gäller. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Förhoppningsvis så har jag startat ett eget företag utomlands eller så jobbar jag på ett hotell. VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Vistelsen i Qatar där jag kommer att göra min praktik. Studenten och guldtrofén under årets gång. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask

19


20


21


AMANDA EDHOLM

IDA VIBERG

VARFÖR VALDE DU SP EKONOMI? Jag har hört mycket bra om ekonomutbildningen på Hedbergska. Du har många alternativ att välja på efter gymnasiet om du vill fortsätta att läsa på universitet eller högskola. Dessutom har jag alltid tyckt att Hedbergska är en fin skola med bra känsla.

VARFÖR VALDE DU SP SAMHÄLLE? Jag valde Samhälle för att jag ville gå en bred linje som ger behörighet till många olika utbildningar. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Ämnena som vi läser är bra och det finns många tillsvalskurser att välja bland.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det finns många intressanta och roliga kurser att välja mellan. På ekonomikurserna lär man sig något nytt. Man får lära sig både i praktiken och teorin.

TRIVS DU PÅ GA-SKOLAN? Ja, jag trivs mycket bra på GA-skolan. Det är en trevlig atmosfär och lagom mycket folk.

VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Hela sista året med allt från att driva eget företag till alla studentäventyr och att få gå ut på trappan.

VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Då jobbar jag förhoppningsvis med journalistik eller med något annat inom media.

RINGA IN DIG SJÄLV!

RINGA IN DIG SJÄLV!

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

THERÉSE STADIN VARFÖR VALDE DU SP IDROTT? Jag valde Samhälle idrott för att jag gillar att träna väldigt mycket och för att det var en bred utbildning. Jag hade även hört att flera av mina äldre kompisar tyckte det var ett väldigt bra program. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med programmet är nog att man får inrikta sig på den sport man själv är bra på och tycker är rolig. Jag själv valde innebandy. Men det som jag också tycker är bra är att det finns kurser som inte bara är teoretiska utan även praktiska. TRIVS DU PÅ GA-SKOLAN? Ja, jag tycker GA är bra. Det är inte för stort och inte för litet liksom utan det är lagomt! VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Ja, om tio år har jag förhoppningsvis flyttat och utbildat mig till något som jag verkligen vill jobba med. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

22

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask


MADALENA MABIALA

VICTORIA SIKSTRÖM

VARFÖR VALDE DU OMVÅRDNAD? Jag valde omvårdnad därför att jag gillar att jobba med människor: Dessutom är jag väldigt intresserad av hur människokroppen fungerar och hur den är uppbyggd. Jag vill läsa vidare och den här utbildningen öppnar många dörrar för det.

VARFÖR VALDE DU HP TURISM? Jag var först osäker på vilket program jag skulle välja. När jag sedan valt Handelsprogrammet var det självklart att mina drömmar kunde bli möjliga med turisminriktningen.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Lärarna, de vill att man lyckas. De stöttar och försöker hitta olika lösningar för hur man ska klara sig på bästa sätt genom utbildningen. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Då har jag på mig min vita rock och arbetar som barnmorska. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Att alla ämnen har något med ens framtid att göra. Varje sak man lär sig för en framåt. TRIVS DU PÅ ÅKERSVIK? Absolut. Det är en lättsam och behaglig omgivning. Relationen mellan lärare och elever är avspänd. VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Jag har bara ett år kvar nu, vilket är väldigt skönt. Jag längtar tills vårt UF-företag tar fart, APUn sätter igång och studenten närmar sig. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

ANDREAS HOLMBÄCK-FORSLUND VARFÖR VALDE DU TEKNIK? Jag ville ha en bred och bra utbildning där man får tillfälle att blanda lite mellan praktiska och teoretiska lektioner. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Kamratskapen och lärarna! VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Jag pluggar till pilot i Göteborg. NÅGON ROLIG HÄNDELSE DU VARIT MED OM PÅ SKOLAN? Ingen speciell. Alla dagar bjuder på någon händelse som är värd att minnas. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

23


SARA STORGÄRD VARFÖR VALDE DU NATUR? För att jag gillar ämnen som biologi, fysik och matte. Jag valde också Västermalm särskilt för att få möjlighet att läsa teckenspråk som individuellt val. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Man har så många möjligheter sedan i framtiden! Jag har också hamnat i en jättebra klass och det är ett stort plus. Alla är intresserade av ungefär samma saker och har samma ambitioner. Man har mycket gemensamt. VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Man ser ju fram emot studenten förstås! Men jag hoppas också att det ska fortsätta var lika trivsamt och kul i klassen. Och så ser jag fram emot att få läsa teckenspråk. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Jag har en lång utbildning som t.ex. civilingenjör bakom mig. Kanske har jag gjort delar av utbildningen i Spanien. Jag är också tränare i brottning för tjejer. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask

JONATHAN NILSSON

FILIP JONSSON

VARFÖR VALDE DU NATUR? Det var för att man sa att programmet gav stora möjligheter efteråt och jag kände att jag nog är lite mer av en ”naturvetare”. Jag gillar inte flum – det skall vara rediga svar.

VARFÖR VALDE DU LIVSMEDEL? På frågan varför jag just valde denna inriktning så måste jag säga att de var till största del för att jag ansåg det som ett tillfälle till ett nytt kunnande. Sen ansåg jag att det var ett mycket intressant yrke.

TRIVS DU PÅ VÄSTERMALM? Jag gillar Västermalm. Bra fik, moderna lokaler och utmärkta labbsalar.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med denna inriktning skulle jag vill säga är att du är till stor del inom de praktiska områden, vilket personligen passar mig bra.

NÅGON ROLIG HÄNDELSE DU VARIT MED OM I SKOLAN? Ja, det senaste roliga var en heldagsexkursion till Galtström i strålande sol. Snorkling ingick också! VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Då har jag precis gått ut Chalmers eller kanske KTH och har precis fått ett välbetalt ingenjörsjobb inom bilbranschen. Kanske bildesign eller bränsleutveckling är min grej.

VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? En utveckling inom de praktiska områdena, men även praktiken under vårperioden. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Om 10 år så har jag hunnit tagit upp kampen mot revolution inom det svenska samhällssystemet och dess icke-demokrati, och slagit hårt mot utsugarväldets lag och ordning.

RINGA IN DIG SJÄLV! RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

24

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask


FELIX PERSSON VARFÖR VALDE DU HOTELL- OCH RESTURANG? Jo, jag valde den eftersom jag tycker det är roligt att laga mat och att vara kreativ. Men jag valde den mest av allt för att jag har velat arbeta inom restaurangbranchen ända sedan jag var liten. Jag tycker om att träffa nya människor, vilket man får göra väldigt ofta inom yrket. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med programmet enligt mig är att det inte är som när man gick i högstadiet, man satt vid en skolbänk fem dar i veckan och hade teoriämnen. På den här linjen får vi vara kreativa och göra mycket praktiska saker t.ex. matlagning. Det gör vi ca 1–2 ggr i veckan. Vi har mycket praktik så vi får känna på hur arbetslivet är på en riktig restaurang och det är väldigt roligt! VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Jag ser fram emot alla nya ämnen vi får läsa t.ex. dietmatlagning och dryckeskunskap. Men jag ser också fram emot vår praktik som vi kommer ha i sju veckor och sist men inte minst så ser jag fram emot guldtrofén och studenten. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask

ELINA HAMRIN

TILDA SVELANDER

VARFÖR VALDE DU EL? Jag ville lära mig något nytt som kan vara bra att ha med sig hela livet. Jag ville helt enkelt testa något nytt.

VARFÖR VALDE DU INDUSTRI? Jag valde Industriprogrammet för det verkade som ett intressant program där man får vara ute mycket i yrkeslivet och eftersom att det är en bra utbildning som kan leda till ett jobb direkt efter skolan.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Att det är både praktiskt och teoretiskt, man lär sig mycket då. TRIVS DU PÅ VÄSTERMALM? Ja, det är en stor skola så man får ta mycket ansvar. Och det är bra.

VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Alla studiebesök man får göra och att man får möjligheten att lära sig saker praktiskt istället för teoretiskt till så stor del.

VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Jag har förhoppningsvis en villa, Volvo, unge och hund och ett 7–16 jobb på en bra arbetsplats som har med el eller automation att göra.

VAD SER DU FRAM EMOT UNDER RESTEN AV SKOLTIDEN? Jag ser fram emot att få lära mig mer om alla industrier som vi samarbetar med, och jag ser fram emot praktiken!

RINGA IN DIG SJÄLV!

RINGA IN DIG SJÄLV!

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

25


JULIA ENHEIM VARFÖR VALDE DU BYGG? Jag valde Byggprogrammet för att jag vill jobba med händerna. Sen när jag var här på öppet hus så tyckte jag att det verkade vara en bra linje där jag skulle trivas. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det bästa med programmet är alla praktiska timmar man har. Första året får man prova på mycket, för att sedan i tvåan välja en inriktning. Det är också bra att vi på bygg är i en egen byggnad. Då känner du igen alla som är där och känner de flesta. NÅGON ROLIG HÄNDELSE DU VARIT MED OM I SKOLAN. Det händer mycket roligt på bygg. Vi hittar på massa saker som vi gör gemensamt med resten av klasserna. Kring jul brukar vi till exempel ha en ”pysseldag” då vi gör pepparkakshus, marschalltomtar och en massa andra julsaker. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Om tio år har jag ett eget företag där jag håller på med olika sorters markarbeten. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis

Lagom flitig

Medel

Gör så gott jag kan

Latmask

CHRISTOFFER BYLUND VARFÖR VALDE DU HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET? Jag har alltid gillat att laga mat så för mig var HRS ett självklart val. VAD ÄR DET BÄSTA MED PROGRAMMET? Det är roligt att laga god mat och att lära sig hur man serverar. VAD GÖR DU OM TIO ÅR? Om tio år skulle jag vilja arbeta som kock på en restaurang. Jag har då också kanske fru och barn. RINGA IN DIG SJÄLV! Pluggis Lagom flitig Medel Gör så gott jag kan Latmask

26


BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Är du en person som är intresserad av att samarbeta med människor i alla åldrar? Är du intresserad av människors utveckling och hur vi fungerar tillsammans med andra? Är du nyfiken på ledarskap? Då är Barnoch fritidsprogrammet något för dig.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET? Programmet ger dig kunskap och förståelse för både din egen och andras utveckling. Här utvecklas din förmåga att på ett pedagogiskt sätt leda människor. Du får lära dig om människans utveckling, ledarskap, funktionshinder, kommunikation, samarbete, fritid, kultur, förskola, skola och yrkesliv. Vi på Barn- och fritidsprogrammet tycker att det är viktigt att ha roligt tillsammans – med lust lär man mer. Därför anordnar vi till exempel ett höstläger där ni elever snabbt kan lära känna varandra. Under de tre gymnasieåren har du sammanlagt 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning, APU, då du får praktisk erfarenhet och kunskap om branschen.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Efter utbildningen kan du jobba inom skola, turism och fritid m.m. En del elever som gått Barn- och fritidsprogrammet arbetar idag som bland annat grundskollärare, badmästare, förskollärare, fritidsledare, fritidspedagog, socionom, psykolog, idrottslärare eller polis.

27


ESTETISKA PROGRAMMET - BILD OCH FORMGIVNING

LEDARSKAPSPROGRAMMET

Estetisk betyder enligt Stora synonymordboken: skön, smakfull, stilfull, stilren, konstnärlig, tilltalande och anslående. Hos oss får du utveckla din kreativitet. Du får grundläggande kunskaper inom bild och form i olika tekniker – allt från lera till digitalt bildskapande samt ta del av den samtida konsten.

Ledarskapsprogrammet är ett specialutformat program för dig som är intresserad av ledarskap, äventyr och pedagogik. Du får en bra grundutbildning inom ledarskap och människors utveckling.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ BILD OCH FORMGIVNING? I fräscha lokaler på Västermalms skola finns bland annat vår ateljé samt moderna verkstäder för foto/film, grafik, screentryck och keramik/skulptur. Undervisningen bedrivs i en kreativ och skapande atmosfär där elever och lärare regelbundet arbetar tillsammans. Du redovisar fortlöpande dina arbeten både visuellt, skriftligt och muntligt.

g a t n i 0 1 Inget 0 2 en n i m r Höstte

Ämnesövergripande projekt som kan bli en film eller en utställning kan ingå i vissa kurser. Dessa projekt gör vi ofta i samarbete med Sundsvalls museum, Ung film eller aktuella kulturevenemang. I utbudet av våra valbara kurser finns bl.a. formgivning, bild- och formfördjupning samt fotografisk bild.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Estetiska programmet är ett studieförberedande program som ger dig goda valmöjligheter för fortsatta studier i allmänhet med utbildningar som t.ex. lärare, socionom, polis, journalist, sjuksköterska och estetiska utbildningar i synnerhet. Utbudet på yrkesområden är stort. Du kan fortsätta att utbilda dig till formgivare/designer inom mode, industri, möbler, inredning och textil, inredningsarkitekt, ljud- och ljustekniker, scenkonstnär, serietecknare, make-up artist, spelrecensent, illustratör m.m.

28

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ LEDARSKAPSPROGRAMMET? Under gymnasietiden får du aktivt träna samarbetsförmåga och ledarskap i olika former. I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du praktiskt får träna ledarskap genom att leda grupper i olika miljöer, under skiftande förhållanden och ofta på andra orter. Vi samarbetar med olika företag inom upplevelse och turism gällande säkerhet och ledarskap samt att vi samarbetar aktivt med flertalet olika myndigheter som Kustbevakning, Polis och Räddningstjänst. Du som elev får aktivt delta i övningar med dessa myndigheter och på nära håll uppleva deras verksamhet. Programmet använder sig till stor del av utomhus- och äventyrspedagogik inom ordinarie undervisning.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Utbildningen vänder sig främst till dig som vill jobba som reseledare/guide, pedagog eller inom något uniformsyrke som t.ex. polis, brandman eller kustbevakning.


HANTVERKSPROGRAMMET - FRISOR

HANTVERKSPROGRAMMET - STIL HALSA SPA

Frisörprogrammet är en kreativ utbildning för dig som vill arbeta som frisör, öppna egen salong, bli frisörstylist eller med sax och kam I väskan vill pröva lyckan på andra håll i världen.

Är du intresserad av stil, styling, hälsa, accessoarer m.m. och vill lära dig mer om hur man vårdar sin kropp, motion och hälsa för att hjälpa andra till en bättre livsstil och livskvalitet? Har du känsla för färg och form och vill utveckla din kreativitet och kanske vill ha ett yrke som sätter människan i centrum? Då är Hantverksprogrammet inriktning Stil, hälsa & spa något för dig.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ FRISÖR? Under utbildningen får du arbeta med olika typer av klipptekniker, hårvårdande behandlingar, frisyrdesign, fönteknik, permanent, uppsättningar, färgförändrande behandlingar, curler och clips. Du lär dig hantera olika material och produkter samt lär dig hur du använder olika verktyg. Dessutom får du kunskaper i marknadsföring, ekonomi och kundrelationer. En bas att stå på för att kunna arbeta som egen företagare. Mötet med människor – kundrelationen – är en mycket viktig del av jobbet och därför innehåller utbildningen naturligtvis kundservice, konsultation, analys och noggrannhet. Allt för att du skall erhålla en professionalism i yrkesrollen.Du får även arbeta en del med bild och form för att få en bra grund för att kunna arbeta utifrån ett konstnärligt uppdrag eller på kundens uppdrag kunna ta tillvara och lyfta fram det vackra hos personen. I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning, APU.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Efter utbildningen kan du direkt gå ut på arbetsmarknaden för att fortsätta förkovra dig i yrket och satsa mot gesällbrev. Du kan ju naturligtvis även välja en annan väg och läsa vidare på högskola, universitet eller kvalificerad yrkesutbildning. Hantverksprogrammet ger dig den grundläggande behörighet du behöver.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ STIL HÄLSA DESIGN? Personlig stil handlar både om insida och utsida. En hälsosam livsstil med rätt kost, förmåga att hantera stress och att hålla sig i god form är minst lika viktigt som yttre skönhet. Utbildningen lär dig hur du kan hjälpa människor att hitta och utveckla sin personliga stil. Du får i år 1 arbeta med olika områden för att i år 2 och 3 successivt rikta in dig mot ditt specialintresse. Du kommer att få arbeta både på egen hand och i större projektarbeten tillsammans med våra övriga hantverkselever. I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning, APU. Detta i kombination med att du läser kommunikation, försäljning och service, presentationsteknik och marknadsföring gör att du blir redo att ta klivet direkt ut i arbetslivet.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Tänkbara yrken och vidareutbildningar är egenföretagare, hälsocoach, hudvård, make-up artist, nagelteknolog, fotvårdsspecialist, friskvårdskonsulent, säljare, stylist samt maskör. Vissa yrken kräver att du läser vidare på högskola, universitet eller kvalificerad yrkesutbildning. Hantverksprogrammet ger dig den grundläggande behörighet du behöver.

29


NATURVETENSKAPSPROGRAMMET - NATUR Har du ingen aning än om vad du vill bli? Söker du en bred utbildning, för att senare kunna rädda världen från hotande naturkatastrofer? Eller vill du hjälpa människor som läkare, psykolog eller polis? Hos oss finns möjligheten till en verkligt bred utbildning som kan leda till varierade, och många gånger välavlönade jobb. Och sist men inte minst så finns en kul blandning av människor hos oss, människor med olika mål i livet, men med en gemensam nämnare – de vill ha en bra utbildning.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ NATUR? Du får arbeta tillsammans med kunniga och engagerade lärare och göra experiment, exkursioner och ämnesövergripande projekt. Våra lokaler är fräscha och modernt utrustade och vi har god tillgång till laborationsutrustning. Du får tillgång till en egen bärbar dator som underlättar för dig i dina studier. Vi har flera välutrustade digitala klassrum men också elevarbetsrum där du kan arbeta självständigt med dina studier. På natur strävar vi efter kvalitet och variation och vi har en inarbetad stödverksamhet för de perioder då du behöver lite extra hjälp för att nå just dina uppsatta mål. Att plugga kan bli jobbigt ibland. För att du skall orka lägger vi ett varierat schema, men gör också roliga saker tillsammans. Det kan innebära allt från naturvetenskapliga klurigheter och pepparkakshus till klassturneringar och långdans i Sporthallen. Vi menar att vi är ett teoretiskt program med många praktiska inslag, och som elev hos oss är du med och påverkar din vardag. Är du sportintresserad? Det är du inte ensam om. På natur har vi våra idrottslektioner förlagda till fina lokaler på Sporthallen. Och du vet väl att du kan välja att söka specialidrott även på natur?

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Eftersom utbildningen ger en så god grund för vidare studier så kan man säga att du kan göra nästan vad som helst. Många som har läst programmet fortsätter att studera och det till en rad olika yrken. Vi har elever som idag arbetar som läkare, jurister, arkitekter, ekonomer, sjuksköterskor, apotekare, geologer, veterinärer, lärare, ingenjörer och många andra intressanta yrken. Givetvis kan du också välja att forska om du vill det.

30


DET NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET GER STORA MÖJLIGHETER TILL FÖRDJUPNING Vill du resa till norska kusten och undersöka havslivet där eller veta mer om världsrymden? Kanske en djupdykning i modern gen- och bioteknik är något för dig. Eller är du mer intresserad av matematiska problem eller samhällsfrågor? På båda våra inriktningar erbjuder vi unika breddningskurser, där du kan fördjupa dig i något utifrån intresse. Vi arbetar experimentellt och ofta i projekt. I astrofysik studerar du planetariet och besöker det astronomiska observatoriet. I bioteknik klurar du på DNA-spår och gör gentekniska analyser med PCR-teknik. I marinbiologin drar du på dig våtdräkten och hämtar upp havsanemoner och koraller vid Norges kust, och i matematik löser du problem och gör analyser i samarbete med Mittuniversitetet som vi har ett stenkast bort. Vi har faktiskt elever som redan under gymnasiet har läst in högskolepoäng i matematik. Inom ramen för individuellt val har du möjlighet att läsa olika kurser inom en rad intresseområden. Kan italienska, programmering eller webbdesign vara något för dig?

31


TEKNIKPROGRAMMET Teknikprogrammet är möjligheternas program. Vi tar sikte på framtiden och vill stimulera dina kreativa egenskaper, utveckla intresset för teknik, teknikutveckling och design. Teknikprogrammet är ett studieförberedande gymnasieprogram med möjlighet till profilering inom datorteknik, systemteknik samt teknisk design.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ TEKNIK? Programmets kärna är mötet mellan människa och teknik, hur smart teknik kan göra livet bättre, enklare och roligare. I Teknikprogrammets välutrustade lokaler, Designstudion, Modellverkstaden, PC- och nätverkslabbet får du möjlighet att arbeta både praktiskt och teoretiskt för att utveckla dina idéer. I elevernas arbetsrum har du möjlighet att under en del av tiden arbeta självständigt eller tillsammans med andra. Arbetet utförs med din egen dator som programmet utrustar dig med under din studietid. Vi är ett certifierat TeknikCollege och arbetar tillsammans med skolor och företag i regionen där vi bland annat erbjuder praktikveckor som ett inslag i utbildningen

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Med Teknikprogrammet som grund kan du få behörighet att studera vidare inom bland annat följande yrken: arkitekt, industridesigner, ingenjör/civilingenjör, polis, programmerare, tekniker och teknikinformatör.

PROFILER Teknikprogrammet ger dig möjlighet att välja en specialisering, en profil inför årskurs två. Alla profiler ger dig möjlighet att lägga grunden för fortsatta studier på högskola och universitet.

TEKNIKPROGRAMMET – INGENJÖRERNA Teknikprogrammet är det självklara valet om du vill läsa vidare mot ingenjör eller civilingenjör. Hos oss läser du tillämpade teknikkurser som förbereder dig inte bara behörighetsmässigt, utan också för de studier du kommer att behöva på en teknisk högskola. Oavsett vilken profil du väljer garanterar vi dig möjlighet att läsa den matematik och fysik som krävs för detta.

SÖDRA NORRLAND

32


VÅRA TRE PROFILER: Datorteknik – Med inriktning mot nätverksteknik och programmering För dig som är intresserad av dagens informationsteknik och vill vara med att skapa samt utveckla framtidens nätverk, nationellt och internationellt. Utbildningen ger dig goda kunskaper om och praktiska färdigheter med datorer och nätverk. Utbildningen förbereder dig för att kunna erhålla det internationella certifikatet CCNA (Cisco Certified Network Associates). Med certifikatet har du tillgång till hela världen som arbetsplats. Studierna bedrivs till stor del i våra moderna och välutrustade PC- och nätverkslabb. Design — Med inriktning mot arkitektur och teknisk design För dig som vill lära dig hur man med hjälp av modern teknik skapar produkter som tillfredsställer användarens behov. Utbildningen ger dig goda förkunskaper för fortsatta studier inom industridesign och arkitektur. I designprocessen står skissteknik, formgivning, modellbygge och konstruktion i centrum. Du läser grundläggande kurser inom design, CAD, arkitektur och konstruktion. Systemteknik — Med inriktning mot industri och energisystem För dig som är intresserad av dagens och morgondagens teknik inom industri- och energiområdet. Undervisningen är en blandning av teori och praktik där du lär dig hantera, installera och utveckla de apparater som styr den moderna industrin. Profilen ger grundläggande kunskaper inom ellära, mätteknik och industriell IT. Du fördjupar dig mot automationsområdet med kurser som regler- och styrteknik.

33


o

OMVARDNADSPROGRAMMET Vill du satsa på en utbildning som kan ge dig jobb? Omvårdnadsprogrammet vänder sig till dig som tycker om att arbeta med människor och som tror på allas lika värde. Det är viktigt att du är serviceinriktad och intresserad av människors välbefinnande.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ OMVÅRDNADSPROGRAMMET? Du får grundläggande kunskaper inom bl.a. områdena hälso- och sjukvård, psykiatri och äldreomsorg. En stor vikt läggs vid frågor som rör bemötande och kommunikation. Teori och praktik varvas på ett naturligt sätt. Du får bland annat lära dig att mäta blodtryck, förflyttningsteknik, blodprovstagning, hjärt- och lungräddning, första hjälpen samt fördjupade kunskaper om kommunikation. Du får många möjligheter att utveckla din förmåga att samarbeta, lösa problem och arbeta kreativt. Du kommer dessutom att arbeta i projekt inom de områden där kärnämnen och yrkesämnen samarbetar. Under din studietid gör du arbetsplatsförlagd del av utbldningen – APU – inom områdena äldrevård, akutsjukvård och psykiatri. Det här ger dig en god inblick i hur arbetslivet fungerar. Det ger dig också kontakter som du kan ha användning för i ditt framtida yrkesliv!

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Efter din utbildning har du en grundläggande omvårdnads- och omsorgskompetens och är behörig för arbete inom vård- och omsorgsyrken. Du kan söka anställning som undersköterska eller skötare inom kommun eller landsting och inom omsorg för utvecklingsstörda eller som personlig assistent. Omvårdnadsprogrammet ger också en bra grund för att studera vidare till andra yrken som exempelvis inom räddningstjänst, sjuksköterska, sjukgymnast, socionom eller polis, genom att komplettera vissa kurser.

34


INDUSTRIPROGRAMMET Industriprogrammet är ett program som är anpassat till yrkeslivet. Vi samarbetar med företagen i Sundsvall och därför vet vi att det i Sundsvallsregionen finns flera stora och små företag som är i behov av välutbildade medarbetare.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ INDUSTRIPROGRAMMET? Du lär dig grunderna inom industriell produktion och andra områden inom tillverkning, underhåll och service. Förutom de tekniska yrkesämnena är programmet utökat med matematik och fysik samt inom inriktningen process även kemi. Du kan välja på inriktningarna process (IPPR) och teknik (IPTE).

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Arbetsuppgifterna är varierande och passar lika bra för tjejer som för killar. Är du inriktad mot process kan du jobba inom bland annat massa och papper samt kemi. Du kan få arbete som processoperatör inom pappersoch massatillverkning eller vid kemiindustrier. Har du studerat teknik är du inriktad mot plåt och svets, skärande bearbetning och underhållsteknik m.m. Du kan få arbete med svarvning och fräsning samt i datastyrda bearbetningsmaskiner CNC, plåtbearbetning och svetsning samt underhållsteknik vid processindustrierna.

INTERNATIONELL WELDER KVALITETSSÄKRAD UTBILDNING Industriprogrammet har av Svetskommisionen beviljats att starta utbildning till internationell svetsare som innebär en kvalitetssäkring enligt riktlinjer som godkänts av mer än 30 länder. Godkännandet innebär att skolan uppfyllt IIW:s (International Institute of Welding) krav på lärare, svetsutrustning och kvalitetssystem. Utbildningen är en del av Teknikcollege Södra Norrland samt certifierad i skärandebearbetning.

SÖDRA NORRLAND

35


ELPROGRAMMET

BYGGPROGRAMMET

Detta program passar dig som vill ha kunskap om elteknik och elektronik och som efter utbildningen vill arbeta med service, installation eller tillverkning av el-, data- och elektronisk utrustning. Elprogrammet ger dig grundläggande kunskaper för arbete med elinstallationer och tekniska och teoretiska kunskaper inom områdena automation och elektronik.

Det här är programmet för dig som gillar att arbeta praktiskt. Här förbereds du för ett kreativt och självständigt yrke där flexibilitet och samarbetsförmåga är av största vikt.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ ELPROGRAMMET? Du får lära dig grunderna inom ellära, elteknik, elektronik, data och styrteknik. Du arbetar mycket med problemlösning, matematik, ritningar och instruktionsböcker. Du gör redan första året miljöpraktik/studiebesök på ett elföretag. Efter ditt första år väljer du bland inriktningarna automation och elteknik.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Automation kan ge jobb som industrielektriker, fastighetstekniker, reparatör av styr- och reglerutrustning m.m. Elteknik kan ge jobb som elektriker, hissmontör, fastighetstekniker, larminstallatör m.m. Elprogrammet är i första hand yrkesförberedande, men ger också en bra grund för vidare studier inom tekniska områden.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ BYGGPROGRAMMET? Utbildningen ger dig en bred orientering av byggprocessen och grundläggande kunskaper inom nybyggnad och renovering av hus och anläggningar. Första året läser alla gemensamma kurser. Därefter väljer du inriktning. Du läser kärnämnen som svenska, engelska, matematik, samhällskunskap m.m. Du får även grundläggande kunskaper i anläggning, betong, mureri, måleri och träteknik.

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Efter fullföljd utbildning kan du på egen hand och i arbetslag utföra vanligt förekommande arbeten inom det yrkesområde du valt. Du har kunskap om och kan använda dig av olika tekniker och arbetsmetoder. Du kan utföra arbetet med kvalitet och ansvarskänsla samt med insikt om vad gott yrkesmannaskap kräver. Genom val av yrkesprofilering får du kompetens som motsvarar de grundläggande yrkeskraven inom något av områdena anläggning (väg), husbyggnad (trä, mur och betong) och måleri. Du kan arbeta som anläggare, betongarbetare, arbetsledare, målare, murare och träarbetare.

36


FORDONSPROGRAMMET Du kille och tjej som har ett brinnande intresse för bilar, lastbilar och traktorer. Det här är programmet just för dig, inom en bransch med mycket goda framtidsutsikter.

VAD FÅR JAG GÖRA PÅ FORDONSPROGRAMMET? Här får du lära dig det senaste inom fordonsektorn och transportsektorn. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och en del av utbildningen sker på olika företag. Är du intresserad att ta körkort, har du möjlighet att göra det inom transportinriktningen. Du kan välja bland följande inriktningar • • • •

Personbilstekniker Bilskadetekniker Lastbil- och Maskintekniker Lastbilsförare

VAD KAN JAG GÖRA EFTERÅT? Fordonsprogrammets utbildning ger dig senaste grunderna för att gå vidare som bilmekaniker, bilskadereparatör, lastbilsförare, maskin- och lastbilsreparatör.

37


RIKSIDROTTSGYMNASIET FOTBOLL (RIG)

SUNDSVALLS IDROTTSGYMNASIUM

I Sundsvall finns ett av landets tre riksidrottsgymnasier för fotboll. Det innebär att ungdomar från hela landet kan söka hit.

Vi på Sundsvalls gymnasium är mycket stolta att kunna erbjuda kvalificerad träning i olika idrotter på ”hemmaplan”.

RIG är till för dig som vill kombinera elitidrott med gymnasiestudier. Du som söker bör alltså ha meriter på lägst distriktsnivå och bör ha varit deltagare på Halmstad- och Junselelägret. Sundsvalls gymnasium har ett stort utbud av olika program så det finns alltid något som passar just dig – alla program går att kombinera med RIG!

Syftet med kursen Specialidrott är att du skall kunna kombinera en satsning på din idrott med gymnasiestudier. Kursen är schemalagd på morgontid och består av praktisk träning och vissa teoretiska moment. Här får du möjlighet att utveckla individuella färdigheter i din idrott och du får dessutom betyg i något du verkligen gillar!

Fotbollsträningen är förlagd till morgontid två, tre dagar i veckan och fokus ligger på individuell utveckling. Här har du alltså möjligheten att utveckla dina starka sidor och förbättra de svagare med hjälp av högt kvalificerade fotbollsintruktörer i en stimulerande idrottsmiljö tillsammans med jämnåriga fotbollskompisar som är lika elitinriktade som du.

Specialidrott är en spetsutbildning som du kan kombinera med vilket program du vill i vårt stora utbud av utbildningar. Vi har certifierade verksamheter i Basket, Lokalt fotbollsgymnasium (LFG). Det innebär att respektive specialidrottsförbund (SF) har godkänt oss utifrån de krav de ställer för certifierade verksamheter. En kvalitetssäkring alltså! Vi har även ett Regionalt Damishockeygymnasium och ett lokalt Innebandygymnasium. Men oavsett vilken idrott du utövar kan du söka Specialidrott. Kraven som ställs är att idrotten tillhör Riksidrottsförbundet (RF) samt att du har tävlingsmeriter i din idrott.

Ta chansen att bli en av de tolv elever som får möjligheten att utvecklas på RIG de kommande tre åren! Ansökan senast 11 jan 2010 via vår hemsida.

Ansökan gör du via vår hemsida senast 1 feb. 2010.

Samarbetspartners inom Riksidrottsgymnasiet fotboll och specialidrott:

38


GYMNASIESARSKOLANS PROGRAM Sundsvalls gymnasiums särskola har flera program. Alla är fyraåriga och innehåller minst 3600 timmar. Programmen består av kärnämnen, som är obligatoriska för alla, samt karaktärsämnen som är speciella för varje program. Andra kurser som finns på samtliga program inom gymnasiesärskolan är exempelvis kommunikation och samspel, mat och boende och individuellt val. Alla program inom gymnasiesärskolan lägger stor vikt vid den arbetsplatsförlagda utbildningen, APU. Där gör du praktik på olika arbetsplatser

FORDONSPROGRAMMET Ett program som vänder sig till dig som vill arbeta med händerna och helst med motorer. Inriktningen är mot småmaskiner för fastighetsskötsel. Även däcksverkstad och rekonditionering av fordon ingår. I individuella valet finns också möjlighet att välja ex. träteknik, smide, idrott m.m.

HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET – HPS Ett program som vänder sig till dig som är intresserad av olika branscher inom handel med träning bl a i vår övningsbutik. Övriga ämnen som vi lägger stor vikt vid är privat ekonomi, boende och fritid.

HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET – HRS Ett program för dig som gillar matlagning. Hos oss lär du dig att laga god och nyttig mat och att servera den på ett riktigt sätt. Du får också lära dig att baka matbröd och kaffebröd med och utan maskiner. Du får kunskap om matens kvalitet och lär dig hur du handlar ekonomiskt.

INDUSTRIPROGRAMMET – IPS Med inriktning mot trä och plåt. Ett program för Dig som vill arbeta praktiskt med händerna eller med hjälp av maskiner. Som övningsobjekt tillverkar vi saker i trä eller metall/plåt. Vi tillverkar exempelvis bord, stolar och bänkar i trä, grillar, rökar och gårdslyktor i metall/plåt.

MEDIEPROGRAMMET – MPS För dig med data- och fotointresse. På Medieprogrammet får du kunskaper om medier, grafisk form, fotografisk bild, digitalt foto och datoranvändning. Du får tillgång till bra utrustning när det gäller datorer, tryckteknik och foto. Multimedia där bild, text och ljud samverkar är en del av det du får lära dig.

SAMHÄLLSPROGRAMMET - SHPS Med inriktning mot Barn, Fritid och Omvårdnad. SHPS är ett specialutformat program och våra mål är att du ska kunna utföra arbetsuppgifter inom vård, omsorg, fritid eller närliggande områden på ett serviceinriktat och ansvarsfullt sätt.

INDIVIDUELLA PROGRAMMET – IVS Särskolans individuella program består av yrkesträning och verksamhetsträning. Här jobbar vi, förutom med svenska och matematik, bland annat med musik och drama, idrott och hälsa, samhällsorientering, några har också engelska. Vi tränar kommunikation på olika sätt, vi lagar mat och bakar samt jobbar med träslöjd och textilt skapande.

39


CERTIFIERING

INTERNATIONELLT

COLLEGE SÖDRA NORRLAND Collegecertifieringen är en kvalitetsstämpel på utbildningar och ska förbereda studerande för arbetslivet och göra dem mer anställningsbara. I Härnösand, Ånge, Timrå och Sundsvall samarbetar flera utbildningar, företag och organisationer med varandra. För dig som elev innebär det att du ska kunna skräddarsy din gymnasietid och att branschen står för en stor del av din utbildning. Det första året läser du på din hemort och det andra året får du välja inriktning.

Ett internationellt perspektiv på Sundsvalls Gymnasium innebär:

De fyra orterna erbjuder olika inriktningar och du som elev kan välja vilken ort och inriktning du vill. Du får en modern, anpassad och individuell utbildning och arbetar nära företagen genom branschanpassad undervisning och praktik (APU/APL) med hög kvalitet. Det gör att du har goda chanser till sommar- och extrajobb under studietiden och till karriärmöjligheter i framtiden.

- Vi har elevutbyten med många skolor och organisationer i hela världen.

SERVICECOLLEGE Utbildningar för arbete inom bland annat handel, restaurang, hotell och ekonomi.

VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE Utbildningar för arbete inom sjukvård, äldreomsorg, omvårdnad, socialt arbete m.m.

TEKNIKCOLLEGE Utbildningar för arbete inom till exempel industri och teknik. Företagen som samarbetar med College Södra Norrland kan du läsa mer om på hemsidan www.collegeservotek.se

40

- Sundsvalls Gymnasium – en av Sveriges 24 certifierade FN-skolor - Som FN-skola har vi ett tydligt engagemang för internationella frågor och vår vision är att internationaliseringsoch mångfaldsfrågor ska vara en naturlig del i hela vår verksamhet.

- Flera av våra program har möjlighet att erbjudas praktik utomlands. Exempel på områden där vi har elevutbyten och praktik är; de Nordiska länderna, Europa med t.ex. London och Dublin samt Sydafrika. - Vi har en internationell elevförening, Utsikten, vars syfte är att stimulera internationellt arbete på skolan.


UF – UNG FÖRETAGSAMHET SUNDSVALLS GYMNASIUM - SVERIGES BÄSTA UF-SKOLA 2008 Sundsvalls gymnasium var bäst i Sverige 2008 enligt organisationen Svenskt Näringsliv. Under SM i entreprenörskap på Älvsjömässan utsågs Sundsvalls gymnasium till Sveriges bästa skola. Många års arbete med Ung Företagsamhet inom Sundsvalls gymnasium har nu givit resultat. Svenskt näringslivs motivering: ”Årets skola ger ett genomtänkt helhetsintryck där UFengagemanget genomsyrar hela skolan. Elever och lärare ges goda praktiska resurser för att kunna gå från idé till verklighet. Med siktet inställt på att skapa de bästa förutsättningarna för framtidens unga företagare blickar Årets skola också utanför sin vardagliga verksamhet och söker inspiration både nationellt och internationellt. En engagerad skolledning, deltagande i UF-aktiviteter samt löpande kontakt med näringslivet är framgångsfaktorer för att bli en bra UF-skola. Allt detta och lite till levererar Årets skola."

BLI DIN EGEN CHEF OCH STARTA ETT EGET FÖRETAG! Genom Ung företagsamhet får du lära dig att starta och driva ett eget företag. Du får chansen att ta fram en affärsidé, marknadsföra och sälja dina produkter eller tjänster och faktiskt tjäna egna pengar på skoltid. Du får hjälp och stöd av våra diplomerade och engagerade UF-lärare samt av en rådgivare i näringslivet. Att ha drivit ett UF-företag är en stor merit när du ska söka jobb och många elever som genomgått UF startar eget senare i livet. Du knyter många värdefulla kontakter under ditt år med Ung Företagsamhet. På Sundsvalls gymnasium har du möjlighet att driva UF-företag oavsett vilket program du läser.

Tove Jadling, Anneli Elfström, Disa Grip Braun och Alexander Fandén i Fierce design, finalister i SM i ung företgsamhet 2009, i kategorin “Bästa tjänst” och “Bästa monter”.

ALEXANDER FANDÉN, VD I FIERCE DESIGN UF

Vad har UF betytt för dig i din karriär? Hade det inte varit för UF så hade jag till att börja med inte suttit här idag i full färd med att starta ett eget företag. Året med UF var fantastiskt roligt och jag fick ett stort kontaktnät, vilket jag kommer att stor nytta av i framtiden! Varför ska man välja Sundsvalls Gymnasium? Skolan är en av landets bästa UF-skolor med erfarna UFlärare och goda resurser, vilket gör det gynnsamt för de som vill starta eget på skoltid. Det finns stora valmöjligheter på en stor skola och UF kan bedrivas på alla program och man kan även jobba med kompisar från andra program med sina affärsidéer.

Yanelle UF, finalister i “Bästa hantverk” på SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 2009.

41


Specialpedagoger

Skolsköterskor

Kuratorer

SPECIALPEDAGOGER

ELEVHÄLSA

Vår ambition är att förebygga svårigheter genom en anpassning av undervisningen i ett nära samarbete mellan undervisande lärare och specialpedagoger/ speciallärare. Om det ändå uppstår behov av särskilt stöd finns det många olika möjligheter att hjälpa dig som är elev. Praktiskt taget varje lösning blir skräddarsydd just för dig som behöver den.

SKOLSKÖTERSKA Vår uppgift är att följa din hälsa och utveckling under din skoltid. Du kan rådfråga oss om det mesta som rör kroppsliga och medicinska funderingar. Ibland kan dina funderingar leda till att vi hjälper dig till andra instanser. Varje elev i årskurs ett får vid höstterminens början fylla i en hälsodeklaration och inbjuds under läsåret till ett frivilligt hälsosamtal.

HÄR ÄR NÅGRA EXEMPEL: - Längre skrivtid, muntliga prov, hjälp med studieplanering och studieteknik. - Läs- och skrivstöd för dig med läs- och skrivsvårigheter, inlästa texter, kompensatoriska hjälpmedel m.m.

Bra att veta är att vi även deltar vid föräldramöten, i elevvårdskonferenser, uppföljningskonferenser samt ingår i skolans krisledningsgrupp. Vi skolsköterskor har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte utan ditt medgivande får föra vidare sådant som du anförtror oss. Vissa undantag finns dock. Du är välkommen att ”titta in” eller beställa tid.

- Extrastöd i olika ämnen enskilt eller i grupp, motivationsstöd. Du får också hjälp vid problem med tal, språk och kommunikation av vår talpedagog som också hjälper dig med uttalsträning om du har annat modersmål än svenska.

KURATOR Vår huvuduppgift är att tillsammans med all övrig personal arbeta för att du som elev ska få en så bra studietid som möjligt. Till oss kuratorer är du välkommen med alla möjliga och omöjliga frågor, tankar och funderingar som gäller livet både i och utanför skolan.Vi har naturligtvis tystnadsplikt. Skolkuratorn är socionom och bidrar med psykosocial kompetens i elevhälsoarbetet, såväl på individ- gruppsom organisationsnivå. Vi möter elever enskilt och/eller tillsammans med föräldrar i samtal. Det kan handla om att motivera, ge stöd, bearbeta, utreda och bedöma olika situationer. Vi har kunskap om samhällets resurser och ger information om och service i sociala frågor samt studieekonomi.

42


SYV

BIBLIOTEK

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE När du har frågor om utbildning, yrkesval och framtidsplaner kan du vända dig till oss. Vi kan fungera som ett bollplank om du vill bolla idéer kring din framtid.

Våra bibliotek är till för dig som är elev. Vi har öppet alla skoldagar. Här finns utbildad personal på plats för att hjälpa dig att hitta det du söker. Biblioteket är en lugn och trivsam plats där du kan söka fakta, plugga, läsa böcker och tidningar. Vi erbjuder ett varierat utbud av romaner, faktaböcker och tidningar.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att precisera dina tankar och önskemål om vad du vill göra, för att du ska få en klarare bild av vilka valmöjligheter som finns. Hos oss får du personlig vägledning. Vi har stor kunskap om olika utbildningsmöjligheter och dagens arbetsmarknad. Vi kan också hjälpa dig med frågor kring utlandsstudier, högskoleprov m.m.

Via vår hemsida får du tillgång till användbara databaser. Hemsidan fungerar också som en portal till nätet. Vår länksamling underlättar för dig att hitta rätt information. Du har också chansen att genom inköpsförslag påverka bibliotekets utbud av böcker och tidningar. DU ÄR ALLTID VÄLKOMMEN TILL OSS!

Gör ett besök hos oss så får du professionell vägledning! Vi hjälper dig att komma vidare i dina funderingar.

43


ELEVINFLYTANDE PÅ SUNDSVALLS GYMNASIUM Sundsvalls gymnasium arbetar för att stärka elevinflytandet i klassrummen, på programmen och för skolan i stort. I varje klass ska det hållas klassråd där frågor om elevernas arbetsmiljö står i fokus. Att hålla klassråd är fastställt i Gymnasieförordningen. Det kan vara utvärdering av kurser och att ha inflytande över olika arbetsmetoder. Det kan också vara psykosociala frågor: allas lika värde, trygghet och respekt samt fysiska arbetsmiljöfrågor som lokaler, värme ljud m.m. Vid varje program ska programforum hållas. Där träffas elever från samtliga klasser för att diskutera frågor rörande programmet. Det kan vara poängplaner, gemensamma aktiviteter m.m. I många fall sitter också rektor med. Att elever och rektor träffas är positivt för programmets utveckling. Det finns flera forum på skolan som arbetar för ett större elevinflytande. Dessa är bland andra; Matrådet som fokuserar på att skolrestaurangen ska vara en trivsam miljö samt Skol IF som arrangerar idrottsturneringar och har tid i idrottshallar efter skoltid.

STIPENDIER OCH FONDER På Sundsvalls gymnasium delar vi varje år ut stipendier för 600 000 kr. Man kan få stipendier för goda studieresultat, berömvärt engagemang, god kamratanda, idrottsinsatser och kulturell verksamhet.

44


UPPSLAG A-Ö A ANSÖKAN – NÄR OCH HUR? www.sokgymnasiet.nu. Alla elever i de fyra kommunerna Härnösand, Sundsvall, Timrå och Ånge ska använda sig av denna webbplats för att göra sin gymnasieansökan. På webbsidan kan man enkelt se vilka program och skolor som finns att välja på. För att göra ansökan använder man ett unikt användarnamn och lösenord. Dessa skickas per post till hemadressen under januari 2010. För att kunna söka till gymnasiet måste man vara behörig. (Se rubriken Behörig till gymnasieskolan.) Obs! Andra ansökningstider kan gälla vid våra riksgymnasier, exempelvis till idrottsgymnasierna. Läs mer om det under respektive skola och program. Sista ansökningsdag den 1 februari.

det möjlighet att bo inackorderad. För det får du ett inackorderingstillägg. (Se Inackorderingstillägg.) Kurator har blankett.

BRANDSKYDD Anvisningar om utrymningsvägar och uppsamlingsplatser finns anslaget i varje klassrum.

BUSSKORT Om du har minst 6 km mellan skolan och den adress du är folkbokförd på, får du ett busskort. Korten är olika programmerade beroende på avstånd och villkor. Sundsvallskortet gäller för obegränsat antal resor under vardagar kl. 06:00 till 18:00 inom kommunen under terminerna.

ARBETSPLATSFÖRLAGD UTBILDNING – APU Gymnasieprogram som är yrkesförberedande innehåller praktik/utbildning på en arbetsplats. Det kallas arbetsplatsförlagd utbildning, APU. Här får eleven möjlighet att praktisera sina kunskaper från skolan under handledning. Skolan bestämmer hur APU-tiden delas upp under de tre gymnasieåren och det kan variera mellan programmen.

B BEHÖRIG TILL GYMNASIESKOLAN Du är behörig att söka till gymnasieskolan om du är högst 19 år och har gått ut grundskolan eller motsvarande utbildning. Du ska ha godkänt betyg i svenska, eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Du får inte tidigare ha gått en gymnasieutbildning eller International Baccalaureate, IB.

Kortet är personligt och får inte lånas ut till någon annan. Du behåller samma kort under de tre åren. Blankett för ansökan om kontant resebidrag hämtas och lämnas i Informationen på skolan.

C CAFETERIA Finns i flera av skolhusen.

E

BETYG I GYMNASIESKOLAN Betygen är, precis som i grundskolan, kunskaps- och målrelaterade. Det betyder att betygen sätts efter mål för varje betygsnivå och kurs. Alla ämnen är indelade i kurser. Du får betyg efter varje avslutad kurs. Betygsskalan har fyra steg. Dessa är: - IG = Icke godkänt, - G = Godkänt, - VG = Väl godkänt - MVG = Mycket väl godkänt.

BIBLIOTEK Sundsvalls gymnasiums skolbibliotek är uppdelat på två enheter; Västermalm och Hedbergska. Biblioteket är bemannat med utbildad personal. Läs mer på sidan 43.

BIDRAG OCH KOSTNADER Undervisning och läromedel kostar oftast inget. Du får studiebidrag per månad till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Studiebidrag betalas ut i 10 månader/ läsår. Dessutom kan du ansöka om inackorderings- och resetillägg samt extra tillägg. Har du lång skolväg finns

ELEVDEMOKRATI Klassråd består av samtliga elever i klassen och deras klassföreståndare. Klassrådet ska behandla frågor som är av gemensamt intresse för eleverna. I programforum ska rektor tillsammans med elever och lärare avhandla övergripande frågor om programinnehåll, utformning m.m.

ELEVRÅD Elevrådet representerar alla skolans elever, det bevakar dina intressen i skolfrågor, stimulerar till kulturell och politisk aktivitet samt verkar för dina intressen i trivsel- och miljöfrågor. Representanter finns i varje skolhus.

ELEVSKÅP Elevskåp finns i samtliga skolhus. Vaktmästare/mentor delar ut skåp.

F

FRI KVOT Har du en långvarig sjukdom, handikapp eller sociala skäl kan det vägas in när du gör din ansökan. Skolsköterskan, kuratorn och studie- och yrkesvägledaren har ett speciellt ansvar att ge råd och stöd. De vet mycket om vad man måste tänka på i en sådan situation. För att bli antagen via fri kvot krävs att du har minst betyget G i svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik. Även betyg som inte går att meritvärdera, exempelvis utländska betyg eller läsårsbrev från 45


Waldorfskolan, kan prövas inom ramen för fri kvot. Du som behöver extra hjälp inför valet, ta i god tid kontakt med studievägledaren. En frikvotsansökan ska vara inlämnad senast 1 mars.

FRISÖK Fr.o.m. 2008 har du rätt att söka alla nationella program och inriktningar var du än bor i Sverige.

FÖRSÄKRING Du som är folkbokförd i Sundsvalls kommun är olycksfallsförsäkrad under skol- och fritid hos AIG Europe. Telefon: 08-506 920 80.

G GARANTERAD UNDERVISNING Program som är yrkesförberedande har en garanterad undervisningstid på 2 430 timmar under gymnasietiden och övriga program har 2 180 timmar.

H HJÄLP ATT VÄLJA RÄTT Det finns många sätt att skaffa information inför gymnasievalet. Du kan till exempel gå in på Sundsvalls gymnasiums programhemsidor eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola eller på gymnasieskolan. Du kan också besöka skolans Öppet hus. Exakt vilka dagar det är ser du under rubriken Öppet hus. Dessutom finns webbplatser som www.studentum.se, www.radar.nu och www.syoguiden.com där du kan få veta mer och få svar på en hel del frågor. Men det viktigaste är ändå att du själv funderar ordentligt på de olika valen och försöker välja det som känns rätt för just dig.

I

INACKORDERINGSTILLÄGG Om du har lång resväg eller studerar på annan ort och inte kan bo kvar hemma söker du inackorderingstillägg. Ansökan görs hos din hemkommun. Bidraget kan också vid speciella skäl beviljas på hemorten. Bidragets storlek varierar mellan olika kommuner. I Sundsvalls kommun är bidraget 1430 kr per månad och betalas ut i 9 månader.

INDIVIDUELL STUDIEPLAN Varje elev ska ha en individuell studieplan. Du ska vara delaktig i framtagningen av studieplanen. Planen utgör ett underlag för studiernas uppläggning. Bl.a. är frågor om betyg och betygsättning, prövning och stöd kopplade till den individuella studieplanen.

46

INDIVIDUELLT PROGRAM Individuella programmet är en del av gymnasieskolan som erbjuder alternativa valmöjligheter för dig som: - Inte är behörig i svenska, engelska eller matematik. - Inte vet vilket program du vill gå på. - Är behörig men inte kommit in på det program du sökt. - Inte vill eller kan gå ett gymnasieprogram utan ser praktik som en väg ut i arbetslivet. - Hoppat av från ett gymnasieprogram. På IV sker all studieplanering utifrån dina behov av studier och praktik. Du kan läsa in svenska, engelska och matematik med sikte på att komma in på ett gymnasieprogram. Du kan få ”prova på” hur det är att gå på olika gymnasieprogram. Via en praktikplats kan du öka dina möjligheter att få en anställning.

INDIVIDUELLT VAL Individuellt val ingår på alla nationella program. Det är kurser som motsvarar sammanlagt 300 poäng. Det individuella valet ska ge dig tillfälle att fördjupa dig i något som du är speciellt intresserad av eller välja kurser som ger särskild behörighet till vidare studier.

INRIKTNINGAR – NATIONELLA OCH LOKALA De flesta gymnasieprogram har olika inriktningar, nationella eller lokala. Nationella inriktningar ser likadana ut över hela landet, medan lokala inriktningar anpassas efter hur det fungerar lokalt på orten.

INTAGNINGSENHETEN Intagningsenheten tar hand om ansökningar till gymnasieprogram, även utanför Sundsvallsregionen. Hit kan du vända dig för att få hjälp med din webbansökan eller om du har andra frågor om ditt gymnasieval. Telefonnumret är 19 14 41.

IT Sundsvalls gymnasium har en modern IT-miljö med ungefär 1 700 datorer. På enheterna finns trådlösa nät och bärbara datorer som används i undervisningen. Vi använder oss av en gemensam nätverksmiljö. För e-post och konferenser använder vi First Classervern ”Skola Online.” Där finns även Timrå kommuns elever och personal. Sundsvalls gymnasium använder modern teknik för intern kommunikation och utbildning. Vi har en e-learningmiljö för viss utbildning och det finns undervisningsmaterial i många kurser på vår interna webb.


IVIK Programmet IVIK, Individuellt program för elever med annat modersmål än svenska, vänder sig till dig som behöver läsa svenska som andraspråk, engelska och matematik för att bli behörig till nationellt program eller för vidare vuxenstudier.

MERITVÄRDE Grundskolans bokstavsbetyg räknas om till siffror för att det ska kunna göras ett urval vid intagningen till gymnasiet. G ger 10, VG 15 och MVG 20 poäng. När du söker till gymnasieskolan räknas de 16 bästa betygen ihop till ett meritvärde. Högst 320 poäng och minst 30 poäng kan en sökande elevs meritvärde vara. Om ett program har fler sökande än platser är det meritvärdet som avgör vem som får plats.

K KARAKTÄRSÄMNEN Karaktärsämnen är ämnen som är speciella för varje program. På yrkesinriktade program är det yrkesämnen. På studieförberedande program är det fördjupade teorikurser. Karaktärsämnen har 1 450 poäng och då ingår Projektarbete 100 p.

KOST Matsedeln finns på hemsidan. Du som önskar dietmat/specialkost ska anmäla detta till husmor eller skolsköterska.

KURSER På programmen är alla ämnen som du läser indelade i en eller flera kurser, t.ex. en A-, B- och C-kurs. Vissa kurser är obligatoriska och gemensamma för programmet, medan andra är valbara vilket betyder att du kan välja själv. Kurser är indelade i olika poäng beroende på kursens storlek, dvs. 50, 100, 150 eller 200-poängskurser.

MODERSMÅLSUNDERVISNING Du som har behov av undervisning i ditt modersmål har rätt att få det. Mer information kan du få hos din studievägledare eller på www.sundsvall.se under Barn och Utbildning.

N NATIONELLA PROGRAM Det finns 17 nationella program och vid Sundsvalls gymnasium finns 16 av dessa program. Det 17:de är Naturbruksprogrammet och finns på Nordviksskolan. De nationella programmen är alla treåriga och har olika inriktningar. De ger en bred basutbildning och grundläggande behörighet till högre studier. Många av dem ger också en yrkesinriktning. Vill du gå ett nationellt program eller en nationell inriktning som inte finns på din hemort kan du söka till en skola på annan ort än i Sundsvallsregionen.

KÄRNÄMNEN De ämnen som alla elever läser och som är obligatoriska på alla program kallas kärnämnen. Kärnämnena är Svenska A och B eller Svenska som andra språk A och B, Engelska A, Samhällskunskap A, Matematik A, Naturkunskap A, Religionskunskap A, Estetisk verksamhet samt Idrott och hälsa A. Sammanlagt omfattar de 750 poäng.

L

LEDIGHET Från skolans sida vill vi att undervisningstiden respekteras och att resor förläggs till lov eller ferietid. Ledighet för enskild angelägenhet kan beviljas av mentor och rektor i samråd med arbetslaget. Skolan tar inte ansvar för utebliven undervisning som beror på ledighet. Eleven kan inte begära att få göra prov i förväg eller i efterhand på grund av ledighet.

M MENTOR Under gymnasietiden har du en mentor som har utvecklingssamtal och ger dig information om skolarbetet.

NATIONELLA PROV Skolverket genomför nationella prov för gymnasial utbildning i engelska, matematik samt svenska och svenska som andraspråk. I gymnasieskolan är proven obligatoriska i kärnämneskurserna Engelska A, Matematik A samt Svenska B och Svenska som andraspråk B.

NÄRVARO Gymnasieskolan är en frivillig skolform, alla elever har själv valt sin utbildning. Skolan ställer krav på att du ska följa uppgjord studiegång, närvara och deltaga i skolans schemalagda aktiviteter.

P

PLUGGA VIDARE Vill du läsa vidare finns det massor av olika utbildningsformer att välja mellan. Universitet, högskola, kvalificerad yrkesutbildning (KY-utbildning), folkhögskola och utlandsstudier är bara några av de vägar du kan välja när du funderar över vad du ska göra efter gymnasiet. Din studie- och yrkesvägledare vet mer om det här och också vart du kan vända dig för att få mer detaljerad information om vad som krävs för att komma in på en speciell utbildning.

47


POÄNG OCH POÄNGPLAN Poängen är ett mått på kursens storlek. Alla program omfattar 2 500 poäng. Av dessa är 750 poäng för kärnämnena, 1 450 poäng för karaktärsämnena (då ingår även 100 poäng för projektarbetet) och individuella val 300 poäng. Poängplanen visar vilka kurser som ingår i respektive program och vilket poängtal som varje kurs ger. Poängplanerna kan du hitta på programmens hemsidor, där poängplanen beskrivs närmare. Du kan också få denna information av din studievägledare.

RIKSIDROTTSGYMNASIER – REGIONALA IDROTTSGYMNASIER Du som tänker söka till ett riksidrottsgymnasium eller till regionala idrottsgymnasier måste också söka till ett nationellt eller specialutformat program. Ansökan till programmet skickas som vanligt till din hemkommun. Dessutom måste du skicka en ansökan om riksidrottsgymnasium till respektive specialförbund på riksnivå. Observera att ansökningstiderna för olika idrotter kan variera. Mer information om vad som gäller finns under respektive skola och program.

PRAKTIK Se Arbetsplatsförlagd utbildning.

RIKSREKRYTERANDE UTBILDNINGAR Du får söka till riksrekryterande utbildningar oavsett var i landet du bor. Det kan till exempel vara till ett riksidrottsgymnasium eller till någon specialinriktad utbildning som finns på skolan och som har rätt att göra riksintagningar. Observera att senaste ansökningsdatum till riksrekryterande utbildningar kan variera. Fråga din studievägledare vad som gäller.

PROGRAM Se rubrikerna Nationella program, Specialutformade program och Individuella program.

PROGRAMBYTE Om du känner att du hamnat fel och vill byta program, kontakta din mentor som hjälper dig vidare.

PROGRAMMÅL Regeringen fastställer programmål för varje nationellt program i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Målen ger en sammanfattande beskrivning av programmet. De är utgångspunkten för planeringen för utbildningen i sin helhet och för planeringen av undervisningen i de enskilda kurserna. Det finns också särskilda programmål för de delar av vuxenutbildning för utvecklingsstörda som motsvarar den obligatoriska grundskolan.

PROJEKTARBETE I alla program ingår ett större arbete som eleven gör inom ramen för programmens mål och som omfattar 100 poäng. Betyg får du efter avslutat projektarbete.

PRÖVNING I gymnasieskolan har du rätt att pröva i alla kurser som ingår i din individuella studieplan. Du får pröva om du inte tidigare fått betyg i kursen eller om du har fått betyget Icke godkänt på kursen.

R REDUCERAT PROGRAM Om du har svårigheter med studierna som inte kan lösas på annat sätt kan du befrias från undervisning i en eller flera kurser.

48

RÖKNING Rökning inom skolans område är inte tillåtet.

S

SPECIALIDROTT Specialidrott har funnits i över tio år på Sundsvalls gymnasium, men först 2004 skapades den nuvarande organisationen. Specialidrott är en kurs i gymnasieskolan som vänder sig till dig som idrottar på en hög nivå och siktar mot elitnivå eller kanske redan tränar och tävlar på elitnivå. Blir du antagen så placeras du i en lärar/tränarledd grupp. Träningen består av både teoretiska och fysiskt praktiska lektioner två gånger i veckan. Vid Sundsvalls gymnasium kan du gå vilket program du vill och ändå ha Specialidrott eftersom kursen ligger på samma tid på alla program. Du kan ha vilken idrott som helst bara den är ansluten till Riksidrottsförbundet, RF. För de idrotter som ligger i hallar lite längre från skolan ordnar vi med buss eller busskort. Sista ansökningsdag är 1 febr.

SPECIALUTFORMADE PROGRAM I ett specialutformat program ingår kärnämnena, precis som i ett nationellt program. I övrigt kombineras ämnen och kurser från flera olika program. Utbildningen är alltid treårig och likvärdig ett nationellt program. De specialutformade programmen ska också uppfylla lokala och regionala behov på arbetsmarknaden.


STUDERA PÅ ANNAN ORT Du har rätt att söka till en skola på annan ort om det nationella program eller den nationella inriktning du vill läsa inte finns på någon av skolorna i Sundsvall. Oavsett var programmet finns ska ansökan alltid lämnas in till intagningsenheten i din hemkommun. Vet du redan nu att den inriktning du vill välja i årskurs 2 inte finns på skolan närmast dig, får du söka till en annan skola redan när du väljer till årskurs 1. Du kan ibland också gå första årskursen på din hemort, även om inriktningen inte finns där. Kontakta skolan som erbjuder inriktningen för att få veta vad som gäller. Utbildningar som har riksintagning kan du söka till oavsett var du bor. Det gäller då också riksidrottsgymnasier och godkända fristående skolor med riksintagning.

SÖKA TILL GYMNASIET Se rubriken Ansökan – när och hur?

U

UTÖKAT PROGRAM Du kan som elev ansöka om att få läsa något ämne eller kurs utöver dina 2500 poäng.

V

VALBARA KURSER Alla nationella och de flesta specialutformade program har ett block med valbara kurser som stärker profilen på den inriktning du valt. Kursblocket varierar från 300 till 800 poäng. Kurserna varierar från skola till skola. En del program har något som kallas garanterat valbara kurser och de finns då på alla skolor som har just det programmet.

STUDIEBIDRAG Studiehjälp består av studiebidrag, extra tillägg och inackorderingstillägg. Du kan bara få studiehjälp för heltidsstudier. Studiebidraget är på 1 050 kr per månad och beviljas utan ansökan. Du som studerar i minst fem månader under vårterminen får studiebidrag för hela kalenderhalvåret dvs. sex månader. Om du är omyndig betalas studiehjälpen ut till din vårdnadshavare. Från och med månaden efter du fyller 18 år betalas studiehjälp till dig själv.

VÄLJA PROGRAM Du kan välja flera alternativ när du söker gymnasieprogram. Det är bra om du gör många val, men tänk noga igenom i vilken ordning du väljer. Första valet prioriteras! Om du inte kommer in på något av de program du sökt får du en plats på det Individuella programmet.

Y STUDIEFÖRBEREDANDE PROGRAM Ett program som i första hand förbereder dig för studier på högskola och universitet.

STUDIEUPPEHÅLL Vid uppehåll för utlandsstudier kontakta rektor och vid medicinska skäl eller andra orsaker kontakta elevhälsan.

STUDIEVÄGLEDNING Studievägledarna på grundskolor och gymnasieskolor kan ge mer detaljerad information om respektive program och hur du söker.

YRKESFÖRBEREDANDE PROGRAM Ett program som förbereder dig för arbete inom en bransch. När du avslutat din gymnasieutbildning kan du söka arbete, men du har också grundläggande behörighet för att studera vidare på högskola och universitet.

YRKESÄMNEN På de yrkesförberedande programmen är yrkesämnen karaktärsämnen. (Läs mer under rubriken Karaktärsämnen)

Ö ÖPPET HUS Se sidan 51 för aktuella datum och tider.

STYRDOKUMENT Den senaste läroplanen (Lpf 94) för gymnasieskolan och de övriga frivilliga skolformerna (komvux, gymnasiesärskolan och särvux) trädde i kraft den 1 juli 1994. I skollagen anges skolans grundläggande uppdrag om de övergripande målen för skolans verksamhet. Läroplanen anger skolans värdegrund och grundläggande riktlinjer och mål. De styrdokument som anger kraven i utbildningen är programmål, kursplaner och betygskriterier. Varje kommun ska fastställa en skolplan.

49


DET ÄR VI SOM ÄR LEDNINGSGRUPPEN PÅ SUNDSVALLS GYMNASIUM Du ska göra ditt livs kanske viktigaste val hittills – du ska välja till gymnasiet. Under tre år kommer du att lära dig nya saker, träffa nya kompisar, få massor med nya perspektiv och utvecklas som människa. Under dessa tre år kommer du att lära dig mycket som du kommer att ha nytta av och bära med dig in i framtiden. Vårt jobb är att se till att din gymnasietid blir den bästa möjliga. Vi jobbar för att skolan ska vara en plats där både elever och personal trivs, är trygga och kan utvecklas tillsammans. Vårt uppdrag är att se till att vår skola håller den bästa möjliga utbildningskvaliteten. Därför är du och dina åsikter viktiga för oss. Vi bryr oss om vad du tycker och hur det går för dig. Om du har frågor eller synpunkter kring skolan och din utbildning får du gärna vända dig till oss. Vi lovar att göra allt vi kan för att du ska få tre glada, händelserika och utvecklande år! VÄLKOMMEN TILL OSS!

EXPEDITION OCH RECEPTION EXPEDITION Till oss vänder du dig när det gäller dina betyg, APUersättning, CSN-frågor och registrering av de kurser du läser i din studieplan. Det är även till oss du kommer om du önskar göra någon förändring i din studieplan t.ex. individuella val eller valbara kurser. RECEPTION Till oss vänder du dig när det gäller bl.a. sjukanmälan och busskort. Du är alltid välkommen till oss om du funderar över något!

50


ÖPPET HUS Välkommen till Öppet hus på Sundsvalls gymnasium! Ett bra tillfälle att tillsammans med dina föräldrar få information om våra program och skolhus. Ni får träffa elever, lärare och annan personal, som visar och berättar om utbildningarna. TISDAGEN DEN 19/1 2010 KL. 17–20 Västermalms enhet ONSDAGEN DEN 20/1 2010 KL. 17–20 Hedbergska enheten

Läs mer på www.sundsvallsgymnasium.nu

BESÖKS- OCH POSTADRESSER ALTINSKA SKOLAN Skolhusallén 5 852 37 Sundsvall

VÄSTHAGENS SKOLA Universitetsallén 17 852 34 Sundsvall

GA-SKOLAN Södra järnvägsgatan 39 A 852 37 Sundsvall

ÅKERSVIKSSKOLAN Hovrättsgatan 2 852 37 Sundsvall

HEDBERGSKA SKOLAN Skolhusallén 6 852 37 Sundsvall

SUNDSVALLS GYMNASIUM Hovrättsgatan 2 852 37 Sundsvall

METROPOL Universitetsallén 17 852 34 Sundsvall

RECEPTIONEN HEDBERGSKA SKOLAN Skolhusallén 6 852 37 Sundsvall Telefon: 19 24 10 Fax: 17 33 25

NORRA JÄRNVÄGSGATAN Norra Järnvägsgatan 8-10 852 31 Sundsvall VÄSTERMALMS SKOLA Universitetsallén 17 852 34 Sundsvall

RECEPTIONEN VÄSTERMALMS SKOLA Universitetsallén 17 852 34 Sundsvall Telefon: 19 17 00 Fax: 17 54 26

51


! U N K O

S

U N . M ASIU

N M Y G ALLS

WWW

V S D N .SU

Sundsvalls gymnasium

Sundsvalls gymnasium | Hovr채ttsgatan 2 | 852 37 Sundsvall Telefon: 060-19 17 00 | E-post: gymnasium@skola.sundsvall.se

Programkatalog 2009  

Sundsvalls gymnasiums programkatalog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you