Page 32

32

SPORT

NUMMER 08 • 2019

THE TRIALS Stichting Topsport Noord organiseert de komende maand september een serie internationale turntoernooien in Sportstad Heerenveen. De hele maand zijn er in de sporthal trainingen en wedstrijden van de nationale dames en heren turnteams te zien. Willem Veldman, voormalig directeur van Stichting Topsport Noord, en nu projectleider van deze activiteiten, vertelt vol enthousiasme over dit unieke evenement. Een evenement, dat je als Heerenveense sportliefhebber zeker niet mag missen. TEKST: MARIJE NUTMA // FOTO’S: DUTCH GYMNASTICS

“Topsport Noord is een stichting, die alle zorg en begeleiding rondom de topsporters in onze regio Noord aanstuurt”, vertelt Willem Veldman. Met het turntoernooi hoopt de Stichting het turnen in Heerenveen nog meer op de kaart te zetten, en het Nederlandse turnteam een boost te geven. Een boost op weg naar de Wereldkampioenschappen in oktober als eerste opstap naar de Olympische Spelen in 2020. “Voorafgaand aan de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart, straks in oktober, organiseren we in Sportstad vier interlandwedstrijden: ‘The Trials’. Vorig jaar hebben we ‘The Summer Gymnastics Challenge’ in Thialf gehouden, een soortgelijk internationaal turntoernooi. Het was voor de sporters en hun coaches toen een groot succes.”

Uniek toernooi “De Nederlandse turners en turnsters, die vorig jaar meededen in Thialf, presteerden zó goed op het Europees kampioenschap 2018, dat de vraag kwam om het toernooi nog een keer te organiseren”, aldus Willem Veldman. “Samen met de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) en Sportstad Heerenveen, hebben wij als Topsport Noord gezegd, dit gaan we gewoon doen, hier gaan we in investeren. In Thialf was nu geen plek, vandaar dat het evenement in Sportstad plaatsvindt. Het unieke van het toernooi is, dat we hier in de sporthal een groot podium van 1000 m2 gaan bouwen.” Alle grote WK’s en Olympische Spelen worden op zulke podia gehouden. “Als je de toestellen op een podium opbouwt, turnt dat anders dan

op een harde betonnen vloer. Het podium beweegt en geeft speling. Je kunt je voorstellen, dat wat Epke Zonderland op zijn rekstok doet of Sanne Wevers op haar evenwichtsbalk, aankomt op de millimeter. Doordat zij nu de kans krijgen om hier in Heerenveen een maand lang op zo’n podium te trainen, krijgen zij meer gevoel voor de vering van de vloer en van de toestellen, en dat bepaalt mede of iets wel of niet lukt tijdens de wereldkampioenschappen in Duitsland. En het is een goede voorbereiding voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.”

Het Nederlands team Van het Nederlandse team dat meedoet, maken onder andere Epke Zonderland, Sanne en Lieke Wevers, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Casimir Schmidt en Bart Deurloo deel uit. Deze toppers zijn de hele maand van dichtbij te bewonderen. “Mensen kunnen komen kijken, voor de vier interlands kunnen mensen tickets kopen via de site van de KNGU.” Er komt een tribune met 1.000 zitplaatsen in de sporthal. Andere landen die meedoen, zijn Australië, Turkije, Zwitserland, Spanje, België, Noorwegen, Italië, Hongarije en Zweden. “Het turntoernooi gaat op 31 augustus van start met een wedstrijd waarbij de dames zich kunnen kwalificeren voor de WK in Stuttgard. Daarna volgt op 7 september een voorbereidende wedstrijd voor de WK voor de herenteams. Op 14 september is er een weer een kwalificatiewedstrijd voor de damesteams, en 21 september sluiten de herenteams af met opnieuw een voorbereidingswedstrijd. En daarna vertrekken alle teams naar de wereldkampioenschappen in Duitsland.”

Talentontwikkeling

Willem Veldman kijkt uit naar The Trials in Sportstad Heerenveen

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

HELE MAAND SEPTEMBER OLYMPISCH TOPTURNEN IN SPORTSTAD HEERENVEEN

Een doel van het turntoernooi is, om het turnen in Heerenveen en het Noorden te promoten. “Wij willen graag het topturnen in Sportstad houden. Naast het schaatsen is het de sport waar Nederland zo goed mee scoort. Wij hebben hier in Heerenveen één van de vier topsportcentra in Nederland! Het houdt in, dat we zorg en begeleiding bieden aan de topsporters en de jonge talenten in de regio die aan turnen, judo, zwemmen, shorttrack

en langebaanschaatsen doen.” Willem Veldman legt uit, dat Topsport Noord eigenlijk alles regelt, behalve de trainingsschema’s. Ze zien toe op passend onderwijs en een woonplek voor de sporters, maar zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de sporters terecht kunnen bij een sportarts, fysiotherapeut of mental coach. En ze regelen goede trainingsaccommodaties, eigenlijk zorgen ze ervoor dat de sporters zo goed mogelijk topsport kunnen bedrijven. “En we begeleiden niet alleen de topsporters richting de Olympische Spelen, maar zijn er ook voor de jonge sporters, die vaak nog thuis wonen. Hoe beter deze kinderen begeleid worden, des te beter ze hun talenten kunnen ontwikkelen En meer kans maken om hun topsportdroom waar te maken.”

Ambities voor de toekomst Turnen is erg populair in Heerenveen. “We hebben het topturnen met de KNGU, maar ook de breedtesport met de clubs met de kinderen en jongeren die voor hun plezier turnen. En de studenten van het CIOS. En dat zit elkaar steeds meer in de weg. Er is geen turnhal in Nederland die zo vol is!” De oplossing ligt volgens Willem Veldman voor de hand. “Onze ambitie is om hier in Heerenveen een tweede turnhal voor het topturnen te bouwen, mét natuurlijk een podium. Dan kunnen we het turnen in Heerenveen en het Noorden tot een nog hoger niveau ontwikkelen en het voor de toekomst hier in ons topsportcentrum behouden.”

Profile for Ying Media

GrootHeerenveen 8 - 2019  

GrootHeerenveen 8 - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement