Page 13

heerenveen

13

GROOTHEERENVEEN.NL TEKST MARIJE NUTMA // FOTO'S DELANO HO-A-HING

“IK WIL MIJN EIGEN DING BLIJVEN DOEN” DELANO HO-A-HING, MUZIKANT EN STUDENT D’DRIVE een fotoshoot. “Er waren jongeren bij die al een eigen kledingmerk hadden, of webontwikkelaar waren. Het project bestaat nog steeds.”

“Mijn Spotify is een warverhaal”. Delano Ho-A-Hing uit Heerenveen, 20 jaar jong, is muzikaal een allesvreter. Van Punk tot Deathmetal, van Prince tot Billie Eilish en van de Beatles tot een obscuur bandje uit Japan, hij luistert het allemaal. Delano maakt zijn eigen keuzes op muziekgebied. Want jezelf in bochten wringen om te doen wat anderen van je verwachten, daar is hij wars van. “Ik volg mijn eigen weg.”

AUDITIE Dat jaar deed hij auditie voor de opleiding ‘Artiest Muziek’ bij D’Drive in Leeuwarden. Hij werd niet aangenomen. “Ze vonden me niet goed genoeg. Ik had de nummers niet goed ingestudeerd.” Delano koos voor de opleiding Podium- en Evenemententechnieken en heeft er geen moment spijt van gehad. “Ik heb geen zin om een publiek te pleasen. Ik wil mijn eigen dingen doen. Tijdens de opleiding ben ik veel te weten gekomen over hoe muziek gemaakt wordt, hoe nummers opgenomen worden, en hoe het werkt in de muziekbusiness. Daarnaast heb ik mijn eigen muziek gemaakt en door de opleiding kon ik het nu ook zelf opnemen en bewerken. Ik heb echt mijn gevoel gevolgd en dan komt het wel goed.”

Sinds drie jaar is Delano student op de opleiding Podium-en Evenemententechnieken. De opleiding maakt deel uit van de creatieve mbo-opleiding D’Drive in Leeuwarden. Delano leert voor geluidstechnicus: hij mixt bandjes en zorgt dat ze op het podium kunnen spelen. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar en drums en ondertussen heeft hij ook nog zijn eigen bedrijfje DARESOUND opgericht. “Ik ben vierentwintig uur per dag met muziek bezig”, vertelt hij. De liefde voor muziek heeft hij niet van een vreemde. Zijn opa was in zijn jonge jaren gitarist in een symfonische rockband, en later speelde opa veel in de kerk. “Hij heeft mij geïnspireerd om met muziek bezig te gaan. Als hij in de kerk speelde, stond ik als jongetje van vier al vooraan met de tamboerijn. Ook vertelde hij altijd veel verhalen over zijn avonturen met de band. Op mijn achtste of negende verjaardag kreeg ik van hem mijn allereerste akoestische gitaar en liet hij mij akkoorden zien.” Delano was verkocht.

JETT REBEL En goed is het zeker gekomen. Delano heeft, via school, al veel op festivals meegedraaid. Oerol, Into the Grave en City Rock in Leeuwarden, om er maar een paar te noemen. Ook heeft hij stages gelopen bij Tryater en bij de poppodia Neushoorn in Leeuwarden en Iduna in Drachten. Door alle contacten die hij heeft gelegd, kon hij zijn bedrijfje DARESOUND oprichten. Delano is nu in te huren als geluidstechnicus. Hij heeft al veel muzikale avonturen beleefd, zoals op Oerol. “Ik mocht samenwerken met Jett Rebel, een idool van mij. Jett Rebel doet alles zelf, hij schrijft zijn eigen muziek en neemt het zelf op. Ik heb veel van hem geleerd. En ik heb feestgevierd met de band!”

3FM

Ook al had hij een gitaar, na het spelen van kinderliedjes wilde hij graag op drumles. Het drummen was een succes, maar het lessen niet. “Op les bleek, dat ik geen jongen was om noten te lezen. Ik wilde raggen, rocken en losgaan.” Toen Delano naar de middelbare school ging, pakte hij zijn gitaar weer op. Hij leerde zijn vriend Björn kennen, die drumde en veel rockmuziek kende. Ze luisterden samen naar muziek en zaten beiden in hetzelfde schoolbandje. “Onbewust inspireer je elkaar. Zo heb ik veel muziek ontdekt.” Delano ging via YouTube oefenen met gitaarspelen. Ook startte hij met gitaarles. “Daar had ik weer hetzelfde probleem als bij de drumles. Ik houd niet van regeltjes en ik vond het te theoretisch. Er werd mij verteld hoe ik het moest doen, bla bla bla. Het paste niet bij me. Ik was er te vrij voor.” Er kwamen nog meer gitaren in huis, gedoneerd door opa. En op zijn zeventiende kocht hij zijn allereerste dure elektrische gitaar, een Gibson Les Paul. Delano lacht. “Dat vond mijn moeder niet zo leuk, al mijn spaargeld was in één keer op.”

Delano ging als puber door een moeilijke periode. “Op een gegeven moment werd ik op school veel gepest, omdat ik mij anders gedroeg dan de rest. Zo ben ik bijvoorbeeld uitgescholden, omdat ik een strakke broek aan had. Ik wilde mijn eigen ding doen, en er waren jongeren die daar niet mee om konden gaan.” Op de vraag hoe hij het pesten overleefd heeft, is Delano duidelijk. “Mijn moeder heeft mij heel erg gesteund. Ze heeft altijd gezegd dat ik mijn eigen gevoel en mijn eigen pad moest blijven volgen.” Hij is ervan overtuigd dat er kansen op je pad komen, als je je eigen hart volgt. “Op het moment dat ik besloot dat ik naar D’Drive wilde, belde de radiozender 3FM naar school. Ze zochten inspirerende jongeren voor hun project ‘Tussenuur’ en zochten nog iemand uit het Noorden van het land. De decaan kwam naar mij toe en zei: ‘Ik denk dat ik een telefoontje voor jou heb’.” Delano ging naar Hilversum en er volgde een interview en

FOTOGRAFIE OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN O.a. in: Heerenveen / Jubbega / Joure / Akkrum

Start cursussen tussen 23 september en 4 oktober 2019

Tel. 0516-461 938

RICH AND FAMOUS

YOUTUBE

www.FRBfotografie.nl

[

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

Jett Rebel is niet voor niets een held van Delano. “Artiesten zoals hij zijn losgebroken van de muziekindustrie, die veel kapot maakt. Prince is ook zo’n voorbeeld van een artiest die zijn eigen weg ging. Als je groot wordt en beroemd, dan is de muziekindustrie alleen maar bezig om je zo te kneden dat je goed valt bij het grote publiek.” Delano heeft dan ook een hekel aan talentenshows zoals The Voice. “Er komt een mooi rauw talent binnen en uiteindelijk is diegene een product geworden. Mijn doel is om onafhankelijk te blijven. Ik wil niet aan een contract vastzitten of doen wat me gezegd wordt.” In oktober is hij klaar met school. Wat is zijn wens voor de toekomst? “Ik wil een gelukkig leven leiden, dat is alles. En dat is niet ‘rich and famous’ zijn. Veel jongeren denken: als ik maar veel geld heb en beroemd ben, dan komt het wel goed. Maar geluk zit hem niet in geld of in roem. Geluk is spontaan met mijn vriendin op pad gaan, of thuis even mijn gitaar oppakken en wat spelen. Dan is de dag al volmaakt.”

]

RTING 20% NIETKOPO FEESTDAGEN

STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM T-BONE 500 GRAM - ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

GELDIG T/M 19 SEPTEMBER 2019 • NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

EERSTET! DE OCH TP ENGEZ E STEA BEDIEN BEST INGS - EN K

LAND KEUKEFRIES NPERSONEEL VAN (+/- 17SJAAR) 1994! SIND

TORO PINTO ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN TEL 0513 610519

www.toropinto.nl

Profile for Ying Media

GrootHeerenveen 8 - 2019  

GrootHeerenveen 8 - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement