Page 1

Upside Down City, Fall 2010

Kevin Miao An Architectural Portfolio


Yi(Kevin) Miao Mobile: (510)305-6880. Email: yikevinmiao@gmail.com Skills and Qualifications: Proficient in: Rhino, AntoCad, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, V-Ray, Sketchup, Powerpoint, Microsoft Office, CAD/CAM. Facile in: Modo, SAP 2000. Excellent problem solving skills, strong attention to details. Responsible, organized, and highly motivated. Professional Experience: Kevin Stephens Design Group, San Francisco, CA Intern: Design a commercial apartment in New York City, Including drafting, 3-D modeling and construction document. 2012 American Institute of Architects, San Francisco, CA Volunteer: Organized home tours and events 2010-2012 Education: University of California, Berkeley B.A. Architecture, May 2013 City and Regional Planning Minor Sustainable Design Minor Extracurricular: Associated Student Government, Hayward,, CA Senator-At-Large: represented the student body to the local and state administrators. International Club, Berkeley, CA President: Plan and organize activities, manage and monitor budget The Others: Fluent in English, Chinese and Cantonese. Enthusiastic About Automobiles, Chinese Calligraphy, photography, 3-d printing

I am fascinated by the relationship between design, spatial impact and construction. I believe it is challenging to redesign existing architecture in terms of structure, spatial, and sustainability performance. My professional goal is to work on project that puts a twist to traditional architecture by integrating modern structure and sustainability.


Academic 2009-2013


Urban Activity Center SOMA, San Francisco, CA ARCHITECTURE 100B, Spring 2012, UC Berkeley

The design project of the Urban Activity Center is located in the SOMA district (South of Market Area), which is the preeminent location for both public and private social service agencies, and for almost all new affordable housing projects. To engage this culturally rich architecturally messy and socially complicated part of the city, the design try to embody the idea that urban life provides a continually shifting set of needs, and continually evolving infrastructures which support those needs The building itself is a hybrid of multiple and varied programs which are more traditionally treated as unrelated. The program is an un-constructed combination of recreation center/athletic facility/community center/parking garage/classroom/park. These uses tend to occur in the gap that exists somewhere between ‘home’ and ‘city’, and begin to potentially operate at the middle scale of ‘neighborhood’ or ‘district’.

Site

Affordable housing

Major Street


Inspiration

The design is inspired by paper folding texture and takes cue from the local city network of recreation center/athletic facility/community center/parking garage/classroom/park with the major transportations -- Bart and Muni. The folding building skin is intended to create a dramatic spatial experience for occupants.

Network

Paper Folding


Floding Skin Analysis


GARAGE PLAN

Programs

1ST FLOOR PLAN

2ND FLOOR PLAN

3RD FLOOR PLAN

4TH FLOOR PLAN

5TH FLOOR PLAN

Exploded Axonometric


Street View

Top View

Elevation 1

Elevation 2


Street View 2

Section 1

Roof Garden

Section 2


Turss Playhouse

Architecture150, Fall 2012, UC Berkeley Objective: To develop an understanding of structure as art. The structure is to be constructed of wood and all structural connections are to be made with rope. hChallenge: All structural connections are to be pin or roller connections. Requirements: Live Load=40 lb/sq ft Dead Load=15 lb/sq ft Wind Load=40 lb/sqft


Model and Testing Height: 16 inches Weight: 0.1lbs Max Lateral Load: 110+ lbs

The structure is to be constructed of wood. All structural connections are to be pin or roller connections. The diagram above shows how the components of this truss connection detail came together. After 110+ lbs: The structure eventually failed at the connection near the base of the model, as well as the center connection of the middle truss . It was the wood member that eventually failed, not the fishing wire.

At 70 lbs: The center truss was much weaker on the axis in which the member was thinner, and began to twist. At 90 lbs: The deflection of the structure at the joints of the truses. the smaller members were suppose to be in tension in order to resist vertical loads, but ended up working in compression to resist the lateral loads.


GALLERY(LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART) Architecture 140, Spring 2013, UC Berkeley

Design Statement

Our design proposal for the Louisiana Museum is located in Eureka, California. The climate here is generally cool all year round and overcast skies are the norm. Our design objectives are to provide sufficient natural lighting for the display areas in addition to using environmentally friendly methods to create a warm gallery. Due to the nature of the climate in Eureka, overcast skies are very common and present a problem for our museum; the reflection of the sun off the clouds causes Eureka to be very bright. In order to limit the amounts of light into the museum, we have designed multi-level ceiling pieces below large skylights to refract the sunlight which additionally creates a softer light as opposed to direct sun lighting. There is only one area with a large window; this area is intended to provide views of the scenery around the museum and is separated from the rest of the gallery by a large partition. To deal with the cool weather we have incorporated trombe walls to the south faรงade. This does two things for us; it utilizes convection to circulate naturally heated air and the openings also provide more areas to allow indirect sunlight. Our walls have been designed to allow an extra layer of spray insulation to keep the space thermally comfortable.


Summer (June-August) Mean Summer temp: 55.75° Range avg high: 60° - 62° Range avg liow: 49° - 52°

Winter (December - Febraruary) Mean Winter temp: 48.3° Range avg high: 54° - 57° Range avg liow: 40° - 42°

Mean Summer RH: 84.8% Range avg high: 91%-97% Range avg liow: 75%-78%

Mean Winter RH: 76.3% Range avg high: 82%-89% Range avg liow: 64%-70%

FOUR ASPECTS that are most important to considering when designing for Eureka’s climate is as follows: low temperature of the area implies that it is heating-dominated and that it never really needs CONSISTENT LOW The any cooling units; however, the temperature is usually comfortable enough that passive solar heating will probably suffice to keep a home warm. TEMPERATURE

HIGH HUMIDITY protection would be wise. From the Bioclimatic chart, we can see Eureka Tendency of area to be overcast and dark will effect the lighting conditions inside the house considerably. Perhas consistant low tem- GLOOMINESS haps designing for light to reach more into the house would be good. High humidity will change the type of insulation used in walls, where insulation incorporating more vapor

puture and high humidity all year round. This implys that heating is very critical and cooling might not even be neccessary in this Plan climate. The area falls under the suggestion to use passive solar heating as a solution for heating. To make the occupants have a good thermal comfort, we need to focus more on preventing heat loss. For the building envelope, we will need to have a good insulation and tight infiltration.

along with humidity and gloominess in giving off the human experience of “misty coolness”. Fog would greatly FOGGINESS Goes affect the behaviors of inhabitants, changing their activities. Program

Section 2

Trombe Wall

Section 1


Interior Perspective 1

South Elevation

Interior Perspective

West Elevation


Competition 2012-2013


YBCBD Portable Bicycle Corral San Francisco, CA Design Competition

As more and more people adapt to using bicycle in San Francisco, there is a high demand for bicycle parking facilities in the neighborhood. Yerba Buena -- an interesting neighborhood in San Francisco. It is the home to San Francisco’s museums and art galleries. The design is trying to address the problem of limited amount bicycle parking and create a mobile openspace infrastructure that can be deployed in the parking lane when needed.

Team Members: Kevin Miao, Maxwell Swift


Pedestrian Bridge Berkeley, CA Design Competition The bridge design to connect the Berkeley Marina with Virginia Street over a highway aims to create a connection between the natural environment of the marina and the industrial areas of the city. On the west side of the bridge lays the Berkeley Marina, which was once a landfill and now converted into a wetland for wildlife preservation. On the east end of the bridge lays the industrial zone of the City of Berkeley. The concept of the bridge addresses the issue of marking a pedestrian gateway to the city of Berkeley. Lying just North of the University Avenue off-ramp, which is the main vehicular exit into the city – the bridge gives the area a visual cohesiveness and an iconic sense of identity.

Team Members: Kevin Miao, Jesse Huynh


The design of the bridge aims to create a transitional space between the two sides of the freeway and draw attention to the West side’s natural landscapes. The bridge achieves the over 300’ span by having two cantilevers on both sides, with a simple span in the middle.The shape is generated by two undulated curves offset from each other and takes cues from the moment diagram. The geometry aims to take a natural form. The curvilinear form of the bridge allows for pedestrians to transition between the man-made world to nature through a bridge that meets halfway between the two worlds. Initially, it was realized that the structure needed to span a great distance without any connections to the ground, due to the wide highway. The constraint of such a long spanning distance and the moment diagram of the simple span holding by cantilevers on both sides led to the development of the lenticular truss system. This truss system utilizes a series of curvilinear steel tubing for the bottom and top cords that undulates across the span of the bridge. This steel tubing geometry is met with a mirrored geometry to create a V-shaped cross section. The end result is a series of undulating trusses paired next to one another. The form of the bridge presents a natural quality as well as a scientific quality. Transitioning across the bridge, the design hopes to carry pedestrians over from one side of the bridge to the other, while transitioning their environment from the natural world to the industrial world, or vice versa.

Axial

Shear

Moment

Deflections

Reaction Force

Short Section


Street Perspective

On Deck Perspective


Thank you.

Kevin Miao portfolio  

I am a recent Architecture undergraduate with Sustainable Design and City Planning Minors. This is my undergraduate portfolio. Thank you.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you