Page 1

Newsletter

September 2013


Nyt blod? Af Emil Minana På Delegeretmøde for et år siden valgte foreningen mig som den nye redaktør af foreningsbladet. Mit første mål var, at Newsletter skulle blive hele foreningens blad, der skulle komme ud i så mange kroge af YFU som muligt. Det synes jeg så vidt er lykkedes, vi har haft historier fra Far-aways i det store udland, og fra store og små regioner der oplevede succes i regionsarbejdet. Bestyrelsen er kommet til orde, når de havde noget på hjerte, der ikke kunne fortælles igennem en enkelt notits i YFUnyt, og de forskellige arbejdsgrupper har kunne fortælle historierne om, hvor de var på vej hen med deres arbejde. Vi har kigget på blogs, på Instagram og på Facebook. Smagt øllene i Baren og grædt over lukningen af Tommerup Kiosken. Dette nummer af Newsletter er Delegeretmøde-udgaven, det er samtidig også min sidste udgave som redaktør. Som i kan læse længere inde i bladet, så har jeg besluttet mig for at stille op som kandidat til bestyrelsen, og har derfor ikke længere tid til at være redaktør. Ligeledes har Bjørn Ubbe Ebbesen fundet nye, spændende ting at lave i YFU, og han udtræder dermed også af redaktionen. Isabella Engberg har også besluttet, at hendes tid i Newsletter-redaktionen er ved at være forbi. Her fra skal lyde et kæmpe tak for indsatsen til de to. Derudover vil jeg også gerne bringe en tak til alle, der igennem det sidste år har bidraget til Newsletter. Ingen nævnt, ingen glemt. På nuværende tidspunkt er der ingen ny kandidat til at overtage pladsen som redaktør for bladet, men jeg håber inderligt, at der inden Delegeretmøde melder sig en kandidat på banen med mod til at føre Newsletter videre. De bedste hilsner og så ses vi til Delegeretmøde! Emil

Newsletter er medlemsblad for Youth For Understanding Danmark ISSN 0906-8244 24. årgang, nr. 3 Tryk: LaserTryk.dk Oplag: 600 stk.

2

Redaktion: Emil Minana (redaktør), Bjørn Ubbe Ebbesen, Isabella Engberg Kontakt: nl@yfu.dk Forsidefoto: Jette Sørensen

Youth For Understanding


Mød en YFU’er I den tilbagevendende serie om YFU’ere skal vi denne gang højt mod nord. Vi skal hele vejen til Ålleren(Aalborg, red.), hvor vi skal møde Anja Blåbjerg Mathiasen. Af Emil Minana Hvad laver du til daglig? Jeg er lige blevet student fra Aalborghus Gymnasium. Derudover arbejder jeg som lukkeansvarlig i Spar og er ansat som rengørings- og serviceassistent ved Aalborg Universitets Hospital, hvor jeg siden midten af juli har haft fuldtid på nogle sengeafdelinger og operationsgangen. Når jeg ikke arbejder spiller jeg volleyball, løbetræner og hygger sammen med vennerne. Lige for tiden læser jeg også en masse bøger om New Zealand og tæller dagene til afrejse. Hvor var du på udveksling? Jeg var i Tennessee, USA i 20102011. Her boede jeg i Hendersonville, som er en lille forstad til Nashville. Hvad er dit bedste YFU-minde? Der er ingen tvivl om, at mit udvekslings år udgør et uforglemmeligt minde i sig selv. Men jeg husker også mit ES som værende noget helt specielt. Den gang blev jeg meget overrasket over, at så mange kunne forstå og relatere til de oplevelser jeg havde haft i USA. Jeg tror, at det her gik op for mig, hvor meget fællesskabet i YFU egentlig betyder. Og netop hele udviklingen fra GAB til faraway til returnee til frivillig har været helt fantastisk. Hvad laver og har du lavet i YFU? Jeg har været aktiv frivillig siden jeg kom hjem fra USA i 2011. Senere er jeg blevet interviewer, har været JKP for en pige fra Tyrkiet og i 2012-2013

Anja sammen med kæresten Andreas. (Foto: Anja Blåbjerg)

havde min familie og jeg en udvekslingsstudent fra Japan boende. Jeg er også regionsleder i Nordjylland og har været det siden oktober 2012. Her har jeg sammen med Helena indført regionens eget newsletter, et tilbagemeldingssystem, hvor der er udlovet præmie til den, der er bedst til at give SU til tiden, en årlig paintballdyst, som hele Zone 4 i år får lov til at tage del i og en årlig kagedyst med vandretrofæ. September 2013

Generelt er vi nordjyder bare helt vilde med konkurrencer! Du skal snart ud og rejse, får vi dig at se i YFU når du kommer hjem igen? Ja, selvfølgelig gør I det! Der er alt for mange sjove oplevelser og skønne mennesker i YFU til, at jeg kan forlade organisationen lige foreløbig.

3


On-Arrival-Orientation i Sletten Den første uge i august ankom 51 spændte studenter fra hele verden til Danmark. De mindst ligeså spændte frivillige stod klar med flag og velkomstskilt, og denne gode stemning satte standarden for en helt fantastisk uge. Af Helena Gansted-Mortensen On-Arrival-Orientation blev i år tilbragt på Sletten i Midtjylland, hvor der blev undervist i både det danske sprog og dansk kultur. Studenterne var knivskarpe, når det kom til at opfange danske høflighedsfraser, og sågar grammatiske bøjninger sad fast hos mange. Til gengæld blev mange overrasket over det relativt uformelle forhold mellem lærere og elever, men var samtidig meget interesseret i at opleve den kulturelle forskel. Pauser og fritid blev brugt på sjov og spas, hvor rundbold var en klar favorit! Der blev hver dag serveret traditionelle danske retter som bøf med løg, smørrebrød og rødgrød med fløde. I kiosken kunne der købes lakrids, hvilket var skyld i mange sjove grimasser. Sky Mountain Det var en fantastisk uge med godt vejr og højt humør, hvor de skønne omgivelser samtidig gav mulighed for en udflugtsdag til Himmelbjerget (oversat til Sky Mountain, hvilket studenter morede sig uendeligt over) og Silkeborg. Det var studenternes første møde med det ’virkelig’ Danmark, og de modige af dem begav sig ud i at bestille is på dansk – så seje var de nemlig! Fredag aften var der fest, hvor hver sproggruppe var ansvarlig for underholdning i form af sang, konkurrence, dans eller lignende. Vi oplevede alt fra thailandsk nationaldans og sydamerikansk Macarena til sang på dansk og østeuropæisk Harlem Shake. Det var et kulturmøde uden lige og hele vejen igennem en fantastisk aften. Afhentning af studenter Lørdag kom værtsfamilierne på besøg for at hente deres nye familiemedlemmer. Spændingen var høj, og studenternes første møde med deres nye familier indledtes med en præsentation af dem selv på dansk. Alle var dybt imponerede! Alt i alt en uforglemmelig uge både for studenter og de mange frivillige – vi glæder os allerede til Midtvejs i november.

Billeder fra OAO.(Fotos: Mads Rønnedal.)

4

Youth For Understanding


YFU er kommet på Instagram Af Bjørn Ubbe Ebbesen YFU-Danmark er kommet på Instagram. Det betyder at vi udover Facebook nu også benytter Instagram til at give indsigt i foreningens arbejde og muligheder. Instagram giver YFU-Danmark mulighed for en eksponering, der adskiller sig fra den vi typisk opnår via andre kommunikationskanaler. Med publicering af spontane billeder fra vores mange aktiviteter håber vi på at kunne give et mere afslappet indblik i de hverdagssitu

September 2013

ationer, som frivillige og studenter er en del af gennem YFU. Vi håber at foreningens medlemmer og andre interesserede gennem aktiv deltagelse vil bidrage til at optimere effekten af vores officielle tilstedeværelse på mediet, så hvis du nyder mediet og selv deler billeder på Instagram, så husk at følge @yfudanmark og benyt hashtagget #yfudanmark når du næste gang hygger dig med dejlige studenter og frivillige.

5


Hvordan var dit evalueringsseminar? Vi har været en tur på Evalueringsseminar. Her har vi snakket med et par nyhjemvendte for at høre, om de overhovedet fik noget ud af seminaret, og om vi ser dem i YFU igen.

Regitze Malmgart At være på ES var mega fedt, både fordi jeg fik set en masse mennesker som jeg så på kultur weekend og så fordi vi delte alle vores oplevelser gode og dårlige. Jeg fik rigtig meget ud af weekenden fordi vi alle ligesom havde været et og andet sted henne i 10 måneder og alle vidste hvad man snakkede om og man behøvede ikke at gå så meget i detaljer som man behøvede at gøre med familie og venner der hjemme. Jeg har meldt mig ind i YFU og jeg har også skrevet mig på en masse ting som frivillig sø selvfølgelig får i mig at se igen, og så har min lillebror også meldt sig til at komme til USA i 2014 så mig slipper i ikke af med.

(Foto: Regitze Malmgart.)

Julie Kofod Det var rigtig godt at være på ES! Det var skønt at dele sine oplevelser med folk, som var lige så interesserede i oplevelserne som en selv. Man fik også tænkt ens år igennem på en helt ny måde, som man ikke rigtig har haft tid til at gøre før, da man bare sprang direkte ind i den danske hverdag igen, da man kom hjem. ES fik mig til at stoppe op og tænke tilbage på et rigt og fantastisk år, som man har manglet at dele med nogle, som gad at lytte... Jeg fik rigtig meget ud af weekenden. Der var lagt et godt program, og man var i selskab af de bedste mennesker. Det var dejligt at lære noget nyt og blive introduceret til YFU som frivillig, og høre om, hvad det hele går ud på. I får mig 100 % at se igen. Det var i hvert fald ikke sidste gang, YFU har set mig. Jeg meldte mig ind som frivillig på ES, og jeg er så glad for, at jeg har gjort det, for med YFU kan man gøre en forskel. (Foto: Julie Kofod)

Therese Bruhn Udby Jeg synes, det var helt utroligt fedt at være på ES. Jeg fik mulighed for rigtigt at få talt ud om mit ophold ( det var rart at vide, man ikke var alene)samt få et større indblik i hvad det helt konkret er man gør som frivillig, for ikke at glemme at jeg fik snakket meget med alle mulige mennesker, jeg alle har noget til fælles med; nemlig dét at vi alle har været på udveksling. Det var desuden meget rart at få snakket med folk, jeg ikke havde set siden min KW + at møde helt nye folk. Jeg kunne også virkeligt godt lide gallaen. Det var virkeligt godt planlagt, og det var en meget gennemført ceremoni, da vi fik overrækt diplomet, så jeg synes da helt klart, jeg fik noget ud sf weekenden! Jeg har nu meldt mig ind i foreningen, og har skrevet mig op til alle badeandsaktiviterne,så jeg kommer da helt klart til at slå et smut forbi Tommerup igen!

(Foto: Therese Bruhn Udby)

6

Youth For Understanding


September 2013

7


Årsberetning 2012-2013 Kære medlemmer, Så er endnu et foreningsår ved at lakke mod enden. Et foreningsår fuld af visioner og fremgang men også med udfordringer, der skal tages seriøst. Først og fremmest skal der lyder en stor tak til alle frivillige. Det er lige meget, om du påtog dig små eller store opgaver, om du havde meget eller lidt ansvar, alle frivillige har været helt centrale aktører i arbejdet med at bygge bro mellem kulturer. YFU-Danmark ville ikke eksistere uden jer. Frivilligheden er det, der er styrken ved YFU, det er det, der er vores fordel i konkurrencen mod de kommercielle udvekslingsorganisationer, sammen arbejder vi for større mål end profitmaksimering - vi arbejder for en idé om at kulturmøder skaber større forståelse. Det kan vi være stolte af. Foreningsåret har budt på mange nye tiltag, der er med til at udvikle vores forening. Først på året blev der lavet en medlemsundersøgelse, der blandt andet har resulteret i Motivationsgruppen, der søger at skabe en mere mangfoldig forening. I Bestyrelsen er vi glade for at foreningens økonomi igen er på rette spor. I år lykkedes det endvidere gennem vores målrettede indsats, at sende otte studenter til Chile og ni studenter til Tyskland, hvilket er med til at skabe en større mangfoldighed på det udgående program, og gøre os mindre afhængige af USA som værtsnation. Sidst men ikke mindst har frivillige på det indgående program knoklet for at få studenterne placeret i god tid. Foreningsåret har været fuld af små, vigtige sejre og idéer, der har gjort året dynamisk og spændende. Dette kan du læse nærmere om i de følgende afsnit. Selvom foreningsåret har budt på mange gode oplevelser, er det på tide, at vi ser de udfordringer, vi har haft, i øjnene. For det første er de kommercielle udvekslingsorganisationer i vækst, hvilket betyder at mange værtsfamilier og skoler i USA fravælger YFU som samarbejdspartner, til fordel for kommercielle foreningers penge. Derudover kan effekterne af den økonomiske krise stadigvæk mærkes i USA. Dette betyder helt konkret, at YFU-Danmark nu for femte år i træk har haft udgående studenter, der er blevet placeret uacceptabelt sent. Til stor frustration for studenter og forældre, der står i en situation som vi som forening ikke kan forsvare. For det andet oplever vi hvert år i juni en kamp fra mange frivilliges side for at få placeret de indgående studenter. I år gik placeringen godt, men det betyder ikke, at vi de kommende år kan hvile på laurbæerne – tværtimod! Disse udfordringer er ikke nye. De burde ikke komme bag på os. Men alligevel har vi oplevet, at Bestyrelsen har været sent til at møde disse udfordringer med mere strategiske tiltag. Hvilket kan gøre det svært, at sikre kvaliteten og troværdigheden i vores programmer. Disse udfordringer har fyldt meget i Bestyrelsens arbejde, og vi tager dem alvorligt. Hver dag er der personer, der gang på gang viser, YFU er mere end blot et arbejde. Ikke mindst ved deres daglige indsats og indlevelse, som udgør foreningens rygrad. Derfor en stor tak til sekretariatet på Stationsvej: Anne, Marianne, Didder, Helle og Morten. Endvidere skal der lyde en speciel tak til YFU-Danmarks Generalsekretær, Niels Johan, der ikke bare er usædvanlig arbejdsom og en essentiel sparringspartner for Bestyrelsen, men også en strateg, der er med til at udvikle YFU-Danmark, blandt andet så det ikke kun er unge af velhavende familier, der har mulighed for at komme på udveksling.

Tak for et godt og udfordrende år.

På vegne af Bestyrelsen Ditte Clément, Maria Juhl Andersen og Ronja Lundberg

8

Youth For Understanding


Det indgående program Maria Juhl Andersen I det forgangne foreningsår (2012-2013) har vi modtaget studenter fra to lande, som ikke har sendt studenter til Danmark før – Norge og Serbien. De sidstwe fire år har vi tilføjet i alt fem nye lande på det indgående program. Mangfoldigheden på det indgående program er stigende i kraft af de nye lande, der er kommet til de sidste par år. 59 helårsstudenter og to halvårsstudenter er ankommet til YFU-Danmark i august 2012. Rekrutteringen af værtsfamilier i løbet af foråret 2012 forløb over al forventning med 60 % placerede studenter i permanente familier pr. 15. maj 2012. Derefter gik placeringsprocessen lidt i stå, og med diverse oplysningskampagner fik en lille gruppe af frivillige med hiv og sving placeret de sidste 40 %, heraf 14 studenter i ankomstfamilier. Den sidste student blev ankomstplaceret dagen før sin ankomst til Danmark. I alt deltog 67 indgående studenter på YFU-Danmarks udvekslingsprogram i 2012 (januar+august), hvilket gave et godt udgangspunkt for at nå de 70 studenter vi har sat som mål for 2015. Desværre var der en nedgang i antal studenter for 2013-2014, hvor vi havnede på 51 studenter, hvoraf tre halvårstudenter og fire studenter var ankomstplaceret Placeringerne af Auguststudenterne 2013 gik meget langsomt i starten og der var få leads. Der blev iværksat en kampagne med PR-tiltag i aviser og på Facebook, der satte gang i placeringerne. YFU-Danmarks Kommunikationsudvalg har hjulpet Udvalget for Kontaktpersoner (UK) med at lave reklamer og køre en værtsfamiliekampagne på Facebook. Sekretariatet og UK har produceret pressemeddelelser og artikler til diverse aviser og ugeaviser. Derudover har der været regionale- og zonetiltag for at finde værtsfamilier. Den 17. maj var 45 % (2012: 60 %) af studenterne placeret og blot en måned senere var 71 % placeret. Da sommerfe-

rieperioden nærmede sig, gik det dog trægt med placeringerne, og det betød, at de sidste fire studenter blev placeret i en ankomstfamilie. Så selvom placeringsforløbet gik i stå til sidst, så er der ydet en kæmpe indsats for at nå i mål. Evaluering I foreningsåret 2012-2013 var næsten 75 % af værtsfamilierne ”helt enig” eller ”enig” i at det havde været en god oplevelse at have en udvekslingsstudent. Næsten 80 % af værtsfamilierne mente ligeledes, at de var ”helt enig” eller ”enig” i at de havde fået tilstrækkeligt information om at være værtsfamilier. Mere end 68 % var ”enige” i at kommunikationen med sekretariatet i Tommerup var tilfredsstillende. 79 % af familierne vil anbefale andre at blive værtsfamilier og 55 % af værtsfamilierne kunne tænke sig at være værtsfamilie igen, heraf var de 18 % kun for en kortere periode. Det betyder således, at vi nærmer os målet for 2015 på de 40 %. Når det kommer til forberedelsen af studenterne, er der dog desværre knap så høje tal: 31 % mener, at studenten var godt forberedt fra sit hjemland og fra YFU-Danmarks side var kun 46 % enige i, at YFU havde forberedt studenten på udvekslingsoplevelsen. 44 % var hverken enige/uenige eller fandt spørgsmålet irrelevant.

I løbet af året er en strukturændring på det indgående program blevet påbegyndt for at fordele årets opgaver ud på flere mennesker. Det nyoprettede udvalg Nationale Arrangementers Udvalg (NAU) blev for alvor kick-startet til dette års Introkursus, hvor de stod for planlægningen af kurset. NAU skal fremover stå for alle de arrangementer, der skal tilbydes studenterne og sikre den røde tråd samt forbedre kvaliteten af indholdet. Henover vinteren blev der oprettet et PR-udvalg, der skulle incitere PR-tiltag, desværre manglede vi frivillige til at løfte opgaven, så i stedet blev der sat diverse tiltag i gang fra kontorets side for at sikre en kontinuerlig PR-kampagne. Endelig er der Udvalget af Kontaktpersoner som fortsat vil sætte fokus på alt omkring studenter og værtsfamilier.

De frivillige på det indgående program og strukturændringer YFU-Danmark arbejder løbende for, at erfarne og dygtige frivillige udvikler og afholder aktiviteter med et relevant indhold for såvel studenter som værtsfamilier. Vores kontaktpersonsystem er veletableret og pålideligt med erfarne såvel som nye kontaktpersoner, der støtter og vejleder både studenter og værtsfamilier. Disse omstændigheder giver YFU-Danmarks indgående program et godt ry i YFU-verdenen, og Danmark bliver i kraft heraf en populær destination.

September 2013

9


Årsberetning 2012-2013 Det udgående program Asger Anker Sørensen

Det udgående program har det sidste år været varetaget gennem Udvalget for det Udgående Program (UPS), hvor de enkelte områder har haft en frivillig ansvarlig hver. Udvalget har således været brugt til at dele erfaringer og understøtte de ansvarlige for hvert område, så de har været i stand til at løfte de forskellige opgaver. Under nogle af områderne er der blevet nedsat arbejdsgrupper for at hjælpe med udviklingen samt afviklingen af arrangementer. Udvalget er nedsat med en formand, der også står for interviewaktiviteterne. Derudover er der en ansvarlige for infodagene, én for kulturweekenderne og en frivilligansvarlig for evalueringsseminarerne. Derudover er Marianne Rasmussen tilknyttet fra sekretariatet. Interview Inden for interview-gruppen har der det seneste år været fokus på at undersøge proceduren for udvælgelse af ansøgere. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, som skulle undersøge forskellige alternativer til den nuværende procedure, og der har været afholdt prøveinterviews for at se hvordan de forskellige metoder fungerede i praksis. Gruppen er endnu ikke færdig med sit arbejde, men den foreløbige konklusion er at den nuværende procedure er den mest effektive og den hvor vi bruger foreningens ressourcer mest effektivt, samtidig med at vi får de mest egnede ansøgere. Udover arbejdet med at finde en ny interviewprocedure har der været afholdt interviews løbende rundt om i landet. Der er blevet lagt et stort stykke arbejde i at få det afviklet alle interviews fra de lokale interviewkoordinatorer, samt de mange interviewere, der har brugt aftenerne på at interviewe ansøgerne. Kulturweekender Der har i løbet af året været afholdt 5 kulturweekender. Weekenderne har været meget attraktive blandt de frivillige og de har alle fået gode tilbagemeldinger fra de

10

deltagende studenter. Hver kulturweekend har haft en god blanding af nyhvemvendte og mere erfarne frivillige. Fokus har ligget på at understøtte de hovedansvarlige og sikre kvaliteten af en af vores hovedaktiviteter inden for det udgående program. Infodage Der er i løbet af året blevet afholdt 8 infodage rundt omkring i landet, hvor den ene i Huset var dedikeret til ALU(andre lande end USA)-studenterne. Der har særligt i år været udfordringer med at finde hovedansvarlige, bestyrelsesrepræsentanter og frivillige, hvilket har gjort afholdelsen til en meget hektisk tid for de ansvarlige både på sekretariatet og rundt omkring i foreningen. Infodagene ligger som bekendt på et tidspunkt af året, hvor de kæmper om pladsen i kalenderen med mange andre arrangementer, som konfirmationer og eksaminer, hvilket bestemt ikke gør afholdelsen nemmere. Der har dog udelukkende været positive tilbagemeldinger fra de deltagende studenter og familier. Evalueringsseminar Evalueringsseminarerne (ES) blev varetaget af den nedsatte ES-gruppe, som bestod af en gruppe frivillige og den ansvarlige i UPS. De havde fokus på at øge antallet af indmeldelser i foreningen, samt generelt at sikre kvaliteten af aktiviteterne. Planlægningen af den kommende sæsons seminarer gik i gang i løbet af foråret og denne gruppe havde så på hvordan mangfoldigheden kan sikres ved at give alle der kommer hjem lyst til at blive frivillig. Status på det Udgående Program UPS har arbejdet på at sikre kvaliteten af de enkelte aktiviteter det sidste år for at vi kan tilbyde et ordentligt produkt til vores studenter. Der er blevet arbejdet på at understøtte de enkelte aktiviteter så de ansvarlige har nemmere ved at arrangere og rekruttere til dem. Dette gøres ved at bruge hele gruppen som ressource for den enkelte Youth For Understanding

ansvarlige og dermed skabe større samarbejde gruppen imellem. Der er blevet udarbejdet årshjul for de enkelte områder for at sikre at udsendelse af indbydelser og rekruttering af hovedansvarlige, frivillige og andre nøglepersoner sker rettidigt og hvornår, der skal trækkes yderligere hjælp ind.


Fokuslande Pernille Christensen Som en del af YFU-Danmarks programudvikling har vi arbejdet med Chile og Tyskland som særlige fokuslande i foreningsåret 2012-2013. Fokuslandegruppernes formål er at understøtte den interne som eksterne kommunikation og markedsføring af fokuslandene, så der bliver et stærkere fokus på andre lande end USA. Med tiden vil der blive fokuseret på nye lande med henblik på at øge udvekslingen med disse. YFU-Danmark modtog i tre måneder en intern fra YFU Chile, der understøttede Chilegruppen i deres arbejde med videreudvikling af marketingsmateriale om landet. Undervisningsmateriale til skolepræsentationer blev udviklet. Vores intern, Antonia, besøgte i alt 18 skoler samt skrev en blog om sit ophold med stor succes (1200 hits medio februar). Antonia deltog ligeledes i orienteringsmøder, samt flere interne arrangementer. Status er; at der fortsat er et stort behov for internt som eksternt at arbejde med at promovere fokuslandene som et alternativ til USA. Derfor ønsker vi at udnytte muligheden for at få frivillige fra andre europæiske lande som EVS’ere for at understøtte udvekslingen med fokuslandene og målet om intraeuropæiske udvekslinger. Da YFU-Danmark med European Growth Initiative har forpligtet sig til at arbejde mod 1000 intraeuropæiske udvekslinger i 2020. YFU-Danmark modtager primo september den første EVS’er (European Volunteer Service) fra Tyskland. Hvad har vi opnået? Med assistance fra en intern står først og fremmest Chilegruppen stærkere i dag. Undervisningsmateriale samt et nyt undervisningskoncept er blevet udviklet og afprøvet. Øget opmærksomhed internt omkring fokuslandene som udvekslingsdestinationer, samt nødvendigheden af at

tænke dette fokus ind allerede fra start til slut eller rettere sagt fra orienteringsmøde til interview. Hvis de ambitiøse mål fra European Growth Initiative (en europæisk aftale om at øge de inta-europæiske udveksling) skal indfries, skal kendskabet til fokuslandene øges internt i foreningen, så flere frivillige føler sig bedre rustet til at gå ud og promovere udveksling til fokuslandene. Hvilke mål har vi indfriet? Gennem et målrettet samarbejde med vores fokuslande Chile og Tyskland sikrede vi en vækst i udveksling med disse lande, samt ikke mindst øget kendskabet til programmer fra andre lande end USA.

Blandt de tal, der ikke umiddelbart figurerer i dette foreningsårs opgørelse, men bestemt er værd at nævne på vej mod større mangfoldighed i vores program er, at Fundraising-udvalget har modtaget et økonomisk tilskud fra ”Østifterne” med det formål at sende en gruppe unge fra Lolland, Langeland og Guldborgsund kommuner på et års udvekslingsophold i Estland, Ungarn eller Rumænien. Derfor vil der forhåbentligt i det kommende år vil sikre en større mangfoldighed i vores program og lade flere mindrebemidlede unge få mulighed for at komme på udveksling.

Vi øgede i udvekslingen til vores fokuslande Chile & Tyskland: Vi har således i 2013 sendt 8 studenter til Chile og 9 til Tyskland. Vi modtog 3 studenter fra Chile og 14 studenter fra Tyskland. Yderligere har vi modtaget 13 studenter fra Europa og 7 studenter fra Latinamerika. Vi nåede således ikke vores målsætning for antal studenter fra fokuslandene, da målene var 5 studenter fra Chile og 16 studenter fra Tyskland, hvilket til dels skyldes et par afbud, som vi efterfølgende modtog. Det overordnede strategiske mål om 35 studenter til og fra fokuslandene er med 34 så godt som nået, hvis vi tager med i betragtning, at der altid vil være sene afbud. Hvad har vi gjort for at indfri vores mål? Bestyrelsen forpligtede sig ved European Conference 2013 igen til at arbejde mod 1000 intraeuropæiske udvekslinger i 2020. Yderligere har vi med modtagelse af en intern kunne arbejdet målrettet på at udbrede kendskabet til programmer fra andre lande end USA, herunder særligt programmerne i Chile og Tyskland. Med assistance fra vores intern har Chilegruppen videreudviklet marketingsmateriale til potentielle ansøgere.

September 2013

11


Årsberetning 2012-2013

Medlemmer

Cecilie Føns Stelmer Uddannelsesgruppen måtte på beklageligvis aflyse Martskursus pga. manglende planlægning. Til gengæld er der kommet nye kræfter til holdet, og de efterfølgende kurser sikret. En ros til dem for at være kommet så hurtigt tilbage på sporet!   Regionerne knokler, ligesom sidste år, med at finde frivillige. Men de gør et fantastisk stykke arbejde. Udvalget for Regionsledere har hjulpet regionerne på vej i forhold til at tænke i nye og alternative aktiviteter der tiltrækker forskellige typer medlemmer. Der er stadig behov for at styrke samarbejdet mellem regionerne og det indgående program for at få mest muligt ud af de aktiviteter, der finder sted rundt omkring i landet, og arbejdet med dette fortsætter i næste foreningsår.   Som følge af sidste års vedtagne strategi valgte Bestyrelsen, at konstituere sig således at strategiområderne blev tydelige i konstitueringen. En af disse strategiområder er ”medlemmer”. Målsætningen har været at skabe et bedre og mere mangfoldigt medlemsgrundlag for YFU. Alle dele af foreningen der arbejder med medlemsudvikling er således blevet en del af dette område, herunder regionerne og vores medlemsuddannelse. Uddannelsesgruppen (UG) og Udvalget for Regionsledere (UR) har derfor været centrale aktører i implementeringen af dette strategiområde. Derudover er Motivationsgruppen opstartet som følge af strategiarbejdet.   Uddannelsesgruppen (UG) Sidste års novemberkursus var populært. For første gang var der over 100 deltagere på et kursus. UG måtte dog på beklageligvis aflyse Martskursus pga. manglende planlægning. I stedet blev der afholdt en workshopweekend uden kurser, men hvor udvalg kunne afholde workshops. Det var ikke optimalt, men UG har lært meget af

12

processen. Der er efterfølgende kommet nye kræfter til holdet, og en mere struktureret planlægningsproces sat i værk. Augustkursuet blev afholdt og med succes. En ros til de nuværende UG-medlemmer for at være kommet så hurtigt tilbage på sporet!

Motivationsgruppen I det forgangne år er motivationsgruppen opstartet. Gruppen har brugt sin første levetid på, at identificere hvilke udfordringer YFU-Danmark står overfor ift. medlemsudvikling. Dette har været gjort med afsæt i vinterens medlemsundersøgelse. Med inputs herfra og fra deltagere på workshopweekenden i marts er der blevet tænkt i nye initiativer. Gruppen er derfor begyndt at rette blikket mod konkretisering og implementering af disse initiativer. Eksempelvis vil gruppen sammen med UG i efteråret 2013 kigge nærmere på en ny struktur af vores medlemsuddannelse. Hvilke mål har vi indfriet? Antallet af aktive regioner er desværre uændret og YFU har 9 aktive regioner. Hvis målet om 12 aktive regioner i 2015 derfor skal nås skal indsatsen styrkes markant. Vi har nået målsætningen om, at nå 100 medlemmer mere end sidste år. Med en indsats vil vi derfor muligvis kunne rekruttere over 900 medlemmer under 30 år, og derved modtage et højere tips-tilskud. Det øgede medlemstal skyldes dog ikke at flere nyhjemvendte studenter melder sig ind. 46 % af 2011-årgangen gentegnede året efter. Vi er derfor langt fra målet om, at 60 % af en årgang melder sig ind.   Der findes desværre ingen tal på hvor mange værts- og sendeforældre, der melder sig ind. Men særligt antallet af medlemmer over 30 år er steget. Så måske vi er blevet bedre til at tiltrække værts- og sendeforældre?    

Youth For Understanding

Hvad har vi gjort for at indfri disse mål? Motivationsgruppen har endnu ikke sat initiativer i gang. Men hele diskussionen og en heraf ny fokus i foreningen omkring, hvordan vi bedre inkluderer flere medlemmer, kan have haft betydning for fremgangen. Regionerne er blevet mere bevidste om at skabe mere forskelligartede aktiviteter, og vores alkoholkultur er blevet debatteret for at undersøge de forskellige motivationsgrunde, der får foreningens frivillige til at deltage i et arrangement. Sekretariatet er desuden blevet dygtige til at målrette deres kommunikation og fokus har været at tydeliggøre overfor værts- og sendeforældre hvor vigtige de er for foreningen. En stor ros til sekretariatet for indsatsen. Det er aktiviteterne der lokker, men det sociale der fastholder. Det viste vores medlemsundersøgelse. En stor ros skal derfor lyde til alle medlemmer af foreningen. Til alle som får aktiviteterne til at lade sig gøre, og til alle fordi I skaber det sociale. Sammen gør vi det sjovt at være YFU’er!


Eksterne relationer Ronja Lundberg De eksterne relationer er helt centrale i YFU-Danmarks arbejde, selvom det kan være svært at gennemskue, hvad der sker i den sammenhæng YFU-Danmark befinder sig i. For det første er det vigtigt at YFU-Danmark har et stærkt internationalt netværk, der gør det nemmere for os at sikre vores pladser i populære udvekslingsdestinationer. Endvidere sker der mange ting i den politiske verden, der har en effekt på YFU-Danmark. Ved Forslag til Finanslov 2014 står tilskuddet til de udgående studenter til at blive fjernet. Her er det essentielt at vi har dygtige frivillige, der kan lave det nødvendige politiskearbejde, der kan sikre at kommende studenter også kan få støtte fra Staten til deres udvekslingsophold.   Internationale relationer I år har vi fra YFU-Danmarks side desværre ingen repræsentation i YFU’s internationale bestyrelse; IAC. Med den størrelse vi har i YFU-verdenen bør vi arbejde på at opnå denne repræsentation igen. Én dansker sidder dog med ved bordet, nemlig David Trads, på vegne af YFU-USA. Vi er dog stærkt repræsenteret på europæisk plan først på året med formandsposten, i YFU’s europæiske paraplyorganisation, EEE-YFU, og ved Europæisk Konference i marts med en bestyrelsespost i EEE.  I EEE har YFU-Danmark været en stærk stemme i arbejdet for flere intraeuropæiske udvekslinger. På den Europæiske Konference var vi med til at sikre, at EEE skal arbejde mod at lave en tydelig PR-strategi for de lande, der har høj værtsfamiliekapacitet frem for at alle europæiske lande skal øge deres kvote, hvilket fx er svært for Danmark, da vores værtsfamiliekapacitet er lav. Det er vigtigt, at YFU-Danmark er stærkt repræsenteret på de internationale konferencer, så vi kan få indflydelse på og være med til at løfte det fælles, internationale arbejde, der

kommer alle nationale YFU-organisationer til gavn. Portugal-projektet YFU-Danmark har i samarbejde med YFU-Tyskland og EEE været primus motor på at opstarte en ny YFU-organisation i Portugal. For at øge vores intraeuropæiske udvekslinger er det også nødvendigt at opstarte nye udvekslingsdestinationer i Europa. I foråret blev det dog tydeligt, at samarbejdet med den portugisiske organisation, UPAJE, ikke kunne fortsætte. Efter en optimistisk vinter, hvor Portugal-gruppen havde lagt en stor indsats i at hjælpe UPAJE med at finde udvekslingsstudenter, viste det sig få dage efter deadline i april, at UPAJE ikke var i stand til, at lægge de kræfter i arbejdet med udgående udvekslingsstudenter, der var nødvendig. UPAJE ville ikke på sigt være en stabil organisation at fortsætte samarbejdet med, hvorfor samarbejdet blev afsluttet. Dette betyder dog ikke, at Portugal ikke har potentiale til at være et udvekslingsland, tværtimod fik Portugal-gruppen meget positiv feedback på deres skolebesøg, så udvekslingsmarkedet er tydeligvis til stede.      DUF- & SAFU-relationer Sammenslutningen af Frivillige Udvekslingsorganisationer (SAFU) består af fire organisationer; AFS Interkultural, CISV, ICYE og YFU, der tilsammen har en repræsentant i Dansk Ungdommens Fællesråds (DUF) Styrelse. DUF er den organisation, der fordeler tipsmidlerne, og vores position i DUF er derfor central for vores økonomi. Vores fælles indsats i DUF bliver afgørende i det kommende, hvor vi bliver nødt til at skabe stærke alliancer med andre ungdomsorganisationer, for at sikre vores tipstilskud ved revisionen i 2015. DUF fatter penge, og derfor oplevede vi i år en nedsættelse af vores tipsmidler på 2,5 %. Dette er ikke et enormt beløb, men i en tid hvor mange organisationers medlemstal vokser, så de skal modtage flere penge fra DUF, har DUF udmeldt at kommende nedsættelse kan ramme helt op til September 2013

15 %. Derfor er et stigende medlemstal af medlemmer under 30 år og sikringen af vores position central for YFU-Danmarks kommende indtægter. Hvis YFU-Danmark ikke er med i dette kapløb, ender vi med at blive ramt hårdt økonomisk. Her er det helt centralt, at vi har en Generalsekretær, der har et stort kendskab til DUF’s arbejdsgange. Dialoggruppen På de hjemlige fronter må vi især rose de gode YFU-kræfter, som kæmper målrettet og engageret for at forbedre de politiske rammer for ungdomsudveksling. Dette arbejde foregår i fællesskab med de øvrige udvekslingsorganisationer i Sammenslutningen Af Frivillige Udvekslingsorganisationer (SAFU), men det er i høj grad YFU-Danmarks medlemmer, som løfter dette arbejde og løbende har møder med danske politikere på Christiansborg. Dialoggruppen var i foråret på Folkemødet, hvor de snakkede med politikere om at muliggøre meritoverførsel af sit udvekslingsophold. I løbet af dette efterår står Dialoggruppen overfor et meget vigtigt arbejde: Bevarelsen af det statstilskud, der tidligere hed CIRIUS-tilskuddet, til de udgående studenter. Her er samarbejdet med AFS og en fælles indsats mod regeringens nedskæring vigtig, så det i fremtiden ikke kun er velhavende unge, der kan komme på ungdomsudveksling.

13


Årsberetning 2013-2013 Kommunikation

Økonomi

Peter Sølling-Jørgensen

Ditte Clément Kommunikation i YFU Danmark foregår på rigtig mange forskellige niveauer og med rigtig mange forskellige formål. Kommunikationsudvalget er nedsat for at  at samle viden og sikre sammenhæng i foreningens kommunikation   Kommunikationsudvalget er sammensat af repræsentanter fra de forskellige grupper/udvalg indenfor YFU, der har ansvar ift. intern eller ekstern kommunikation. Dvs. IT gruppen, Newsletter og Sociale Medier samt en repræsentant fra bestyrelsen og en repræsentant fra sekretariatet.   Kommunikationsudvalget er et forum, som mødes med jævne mellemrum og koordinerer foreningens kommunikationsindsatser. Dette inkluderer permanente arbejdsområder, herunder Newsletter, YFU-Nyt, sociale medier, YFUnet og YFU.dk. Herudover bliver der efter behov nedsat ad-hoc arbejdsgrupper under kommunikationsudvalget, som beskæftiger sig med definerede arbejdsopgaver.   Vi har mødtes ca. hver 2. måned og den primære opgave er, at dele viden mellem arbejdsområderne, samt følge op og koordinere løbende indsatser. Referater fra de enkelte møder kan findes på YFUnet. Vi har i år nedsat to ad-hoc arbejdsgrupper, som arbejder med hhv. 1) Kommunikationsstrategi for foreningen. Jakob Simonsen er koordinator for dette og kommunikationsstrategien vil blive præsenteret i efteråret 2013, og 2) Ny designmanual og ny hjemmeside, som Helle Rettig er koordinator for. Der er blevet udarbejdet kravspecifikation og der arbejdes på at finde en leverandør. En ny designlinje samt hjemmeside er planlagt til at blive lanceret i 2014.

14

Efter det negative årsresultat i 2011/12 på tkr. 396 er det glædeligt at konstatere, at årsresultatet for 2012/13 udviser et overskud på tkr. 1.103 (UREVIDERET). På sidste års delegeretmøde blev der for 2012/13 vedtaget et budget med et overskud på tkr. 103 – der er således tale om et positiv budgetoverskridelse på tkr. 1.000.   De primære årsager hertil kan tilskrives nedennævnte forhold: ·      Eksterne omkostninger vedr. danske studenter: o   Der har været budgetteret med 6 dyre CCP-studenter, men der blev kun sendt én CCP-student af sted på udveksling. Endelig har der været budgetteret med en højere USD-kurs end vi efterfølgende har indkøbt USD til. Samlet besparelse, tkr. 109. o   USA Travel havde prissat deres rejser med 2 priser, en dyr og en billig. I budgettet for 2012/13 blev der opereret med den dyre pris, men det endte med, at vi blev faktureret med den billige pris. Besparelse, tkr. 144. o    Gouda Forsikring har udstedt kreditnotaer vedr. forsikringspræmier i 2010/11 og 2011/12. Ligeledes er der i 2012/13 betalt for meget i præmie. Besparelse tkr. 60.   ·      Omkostninger vedr. udenlandske studenter: o   Der blev ikke afholdt en Danmarkstur, besparelse, tkr. 102. o   Energiprogram, overskud, tkr. 62.   ·      Andre eksterne omkostninger: o   Medlemskurser, mindre end budgetteret, tkr 65. o   Revision, skift af revisor, besparelse, tkr. 50. o   Løn- og personaleomkostninger, mindre end budgetteret, tkr 50. o   Renovering af lokaler, mindre end budgetteret, tkr. 172.   ·      Udvikling & projekter: o    Udvikling af hjemmeside og layout, projekt udskudt til 2013/14, budgetudskydelse, tkr. 200.   Bestyrelsen er naturligvis særdeles tilfreds med årsresultatet for indeværende år. Det skal bemærkes, at noget af driftsforbedringen skyldes et lavere aktivitetsniveau på nogle områder, hvilket bestyrelsen naturligvis håber på er en enlig svale. Her tænkes på manglende gennemførelse af Danmarksturen i foråret 2013 samt mindre aktivitet f.s.v. angår medlemskurser.  

Youth For Understanding


Ligeledes her der i indeværende års budget været afsat tkr. 200 til henholdsvis renovering af Huset samt omkostninger til udarbejdelse af nyt layout og hjemmeside. Begge projekter er udskudt til 2013/14, hvilket således udgør en væsentlig del af indeværende års budgetforbedring. Vi kan imidlertid her ved indgangen til regnskabsåret 2013/14 med glæde konstatere, at foreningen med indeværende års regnskab endegyldigt har lagt et trist 2011/12 bag sig og har således den finansielle styrke til at kigge fremad og – økonomisk – mere overskud til at få løst de spændende opgaver i form af renoveringen af Huset samt implementeringen af den nye hjemmeside.   Bestyrelsen håber – og opfordrer – til, at aktivitetsniveauet for så vidt angår medlemskurser og andre tiltag, der fremmer medlemstilgangen og fastholder foreningens medlemmer i alle aldre, igen kommer i fokus. Ligeledes er det vores håb, at Danmarksturen igen kommer på programmet i foråret 2014 og vil herigennem gerne opfordre frivillige til at melde sig.   Afslutningsvis vil bestyrelsen gerne takke Sekretariatet og øvrige involverede for deres medvirken til at bringe foreningens økonomi på fode igen, således at vi her ved indgangen til 2013/14 har råderummet til at iværksætte nye, spændende initiativer til fremme og styrke YFU og YFU-ånden.

September 2013

15


Forslag til Arbejdsprogr Indledning Bestyrelsen

I dette dokument beskrives arbejdsprogrammet for YFU-Danmark for det kommende foreningsår. Arbejdsprogrammet for 2013/14 tager udgangspunkt i arbejdsprogrammet for 2012/13, hvormed strukturen og mange af punkterne går igen. Dette giver som sidste år et arbejdsprogram, som er enkelt, mere overskueligt og som har en klar angivelse af mål og midler. Som sidste år er der indarbejdet en beskrivelse af roller og rammer, således at alle medlemmer af foreningen kan se, hvorledes de kan bidrage til opnåelsen af de beskrevne mål. Overgang fra 2012/13 Arbejdsprogrammet for 2013/14 har mange af de samme mål som året før, men for at sikre en stadig udvikling og tilpasning til foreningens behov indeholder arbejdsprogrammet for 2013/14 flere mål, som skal sikre vores forenings plads som en stærk udbyder af udvekslingsophold yderligere. Derfor har arbejdsprogrammet for 2013/14 yderligere fokus på at sikre vores indgående program, blandt andet i forhold til rekrutteringen af værtsfamilier samt en udvidelse af konceptet fokuslande. Dette vil være med til at sikre et stærkt fundament for både vores indgående og udgående program. Dette vil desuden gøre foreningen bedre i stand til at arbejde mod EEE-YFU’s 2020 mål med 1000 intra europæiske udvekslinger.   Det er desuden vurderet af bestyrelsen, at flere punkter skal revideres. Vurderingen er at udarbejdelse samt analyse af medlemsundersøgelsen hvert år optager for mange ressourcer og giver et for lille udbytte. Den skal derfor som udgangspunkt udsendes hvert andet år i stedet.  For at sikre vores organisation fortsætter med at have et image som en stærk og troværdig udbyder af ungdomsudvekslingprogrammer, vil der i 2013/14 blive lagt yderligere fokus på den interne og eksterne kommunikation i foreningen. Foreningens økonomi har i 2012/13 været i meget fokus, hvilket den vil blive ved med at være. Der vil både blive lagt fokus på at nedbringe omkostninger, men samtidig kunne udbyde vores programmer til så mange som muligt, hvilket blandt andet skal gøres ved brug af scholarships og legater. Overordnet tema Arbejdsprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i Strategi M, som Bestyrelsen udviklede i 2011/12. Strategi M har fire overordnede overskrifter: Medlemmer, Mangfoldighed, Marked og Moneter. Det overordnede tema for arbejdsprogrammet er som sidste år, at vi sammen skal forstærke det fundament, som YFU er bygget på. Det skal ske ved at styrke medlemsgrundlaget, som udgør hjertet af YFU samt udvikle og optimere YFU’s programmer ved at sikre en større mangfoldighed i programudbuddet og en mere ligelig fordeling af udvekslinger på tværs af vores samarbejdslande. Derudover skal foreningen gennem fundraising og en sund intern økonomi arbejde henimod at kunne sende flere  studenter afsted på scholarships med henblik på at øge mangfoldigheden i foreningen.   Strategien har fokus på årene 2012-2015. Arbejdsprogrammet opdateres årligt med status på opnåelse af de opstillede mål og definition af nye mål til erstatning for de opnåede.

16

Youth For Understanding


ram

September 2013

17


Forslag til Arbejdsprogr

18

Youth For Understanding


ram

September 2013

19


20

Youth For Understanding


Vedtægtsændringsforslag Forslaget stilles af: Philip Hust Johansen

Kommentar fra Bestyrelsen

§ 47 foreslås fjernet: På det obligatoriske regionsmøde vælges en kontaktpersongruppe, som består af 2 til 4 medlemmer. Stk. 2. Medlemmerne af kontaktpersongruppen vælges for 2 år ad gangen fortrinsvis blandt de i § 4, stk. 1, litra a og b, nævnte medlemskategorier, således at disse to kategorier så vidt som muligt er ligeligt repræsenteret, jf. i øvrigt § 48. Stk. 3. kontaktpersongruppen har til opgave at udføre det i § 41, litra c nævnte regionsarbejde under ansvar over for regionsledelsen. Motivation: Disse kontaktgrupper (i praksis junior kontaktperson og senior kontaktperson) har mig bekendt ikke været blevet valgt demokratisk på det obligatoriske regionsmøde, men i stedet siddet der og udført det frivillige arbejde sammen med regionsledelsen, på mere uformel basis. Det fungerer super fint i alle regioner, og derfor mener jeg at paragraffen bør fjernes fra vores vedtægter, eftersom den alligevel ikke bliver overholdt og har nogen effekt. Ellers skal vi til at rette os efter den, og det tror jeg vil skabe problemer i nogle af de mindre regioner, eftersom der måske er mangel på kvalificerede medlemmer.

Bestyrelsen vil først og fremmest gerne takke Philip for vedtægtsændringsforslaget. Det er en relevant debat og vigtigt at vedtægterne og praksis stemmer overens. Bestyrelsen er dog bekymret for kontaktpersonernes forankring i regionerne hvis dette vedtages. Det er vigtigt at det indgående program er - og i højere grad bliver - forankret i regionerne både af hensyn til YFUs årlige tipstilskud, regionernes aktivitetsniveau, og af hensyn til sammenhængskraften i organisationen. Bestyrelsen mener derfor ikke løsningen er at fjerne denne paragraf, men at opdatere den i forhold til hvordan praksis er og hvordan foreningen ønsker praksis bør være. Da det desværre er for sent at indsende vedtægtændringsforslag vil Bestyrelsen, såfremt forslaget falder, til gengæld opdatere denne og indstille dette som vedtægtændringsforslag til delegeretmødet 2014.

Valg til Bestyrelsen Information fra Bestyrelsen

kandidat, indtil der er valg på selve delegeretmødet.

Af Asger Sørensen Der skal til bestyrelsesvalget på delegeretmødet 2013 skal vælges 5 kandidater for at bestyrelsen bliver fuldtallig med 8 medlemmer. Der er dog kun modtaget 3 kandidaturer pr. tidsfristen 5 uger før. Derfor vil bestyrelsen på delegeretmødet anmode om, at bestyrelseskandidater, der er opstillet senere end de 5 uger før delegeretmødet, kan stille op til de resterende 2 pladser i bestyrelsen samt som suppleant. Hvis delegeretmødet godkender forslaget, vil man kunne melde sig som September 2013

Vi vil fra bestyrelsens side stadig opfordre eventuelle kandidater til at sende en mail til fu@yfu.dk og facebook@yfu.dk, så ens kandidatur er kendt for foreningen. Hvis du har spørgsmål til arbejdet i bestyrelsen er du meget velkommen til at kontakte Ditte Clément fra bestyrelsen.

21


Kandidater til Bestyrelsen Maria Juhl Andersen

Arbejder til daglig som projektleder hos VELUX i Sønderjylland Var i Sydafrika i 2003 og har siden været aktiv i YFU Danmark Hvorfor stiller du op til YFU-Danmarks bestyrelse? Jeg har de sidste to år været i YFU-Danmarks bestyrelse, hvilket har været en spændende og udfordrende tillidspost. Der er sket en del i løbet af denne tid, men jeg mener stadig, der er en masse, vi skal have fokus på samt have forbedret og udviklet, og den proces vil jeg gerne være med til at fortsætte. Hvilke tillidsposter har du hidtil haft i YFU? Jeg har været aktiv i YFU siden 2004, hvor jeg kom hjem fra Sydafrika. Igennem årene har jeg haft forskellige tillidsposter. Jeg startede som regionsleder på SFY og kort tid efter også som medlem af kursusgruppen. Udover disse poster var jeg med i gruppen UFUAF, der satte fokus på uddannelse af medlemmerne. Jeg er interviewer og har stået for diverse workshops, såvel nationalt som internationalt. De sidste to år har jeg været i bestyrelsen, hvor jeg det første år var BE repræsentant for regionerne, fokuslande og det indgående program. Det sidste år har mit fokus været det indgående program. Hvad kan du bidrage med i Bestyrelsen? I det forgange år har vi defineret, hvordan vi mener en ”organisations ændring” på det indgående program kan forbedre og dele ansvaret mellem flere frivillige. Mange ting er sat i gang, men vi mangler stadig flere tiltag, før vi er i mål. Jeg vil gerne fortsætte dette arbejde og ydermere sikre, at vi opnår de ønskede intentioner og stadig højner kvaliteten på det indgående program. Jeg har i de forgangne to år opbygget en viden og en erfaring som jeg kan bruge i bestyrelsesarbejdet. Hvilke arbejdsområder vil du fokusere på som bestyrelsesmedlem? Jeg vil gerne fortsætte det arbejde, vi har startet på det indgående program. Derudover står foreningen fortsat over for en masse udfordringer, der kræver handling. Vi skal fortsætte med at udvikle os, men samtidig skal vi ikke glemme, at vi hele tiden skal sikre vore værdier og de kvaliteter, som er så essentielle for os – og det er en vigtig opgave for YFU Danmarks bestyrelse at lede disse processer. Hvad er dit bedste YFU-minde? Ud over mit udvekslingsår og de efterfølgende møder med familie og venner, så er mit seneste gode YFU minde dette års intro uge. Det at se og lære de indgående studenter at kende, at opleve deres glæde ved at møde værtsfamilien og sige de første sætninger på dansk gjorde mig glad, og det giver gejst og motivation til at gøre det vi gør godt, endnu bedre.

22

De tre opstillede bestyrelseskandidater. Top: Maria Juhl Andersen Midten: Emil Minana Bund: Ronja Lundberg

Youth For Understanding


Emil Minana

Ronja Lundberg

Jeg var på udveksling i 2006/2007 i staten Illinois i USA. Her boede jeg hos familien Harmison, som jeg stadig har kontakt med i dag. Jeg går på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, hvor jeg er ved at uddanne mig til journalist.

Jeg vil starte med at sige tak for et rigtig godt år. Et år hvor mange som udgangspunkt var skeptiske overfor mit kandidatur til Bestyrelsen, jeg håber dog jeg har overbevist jer om mine oprigtige intentioner om at være en del af YFU-Danmarks Bestyrelse. Et år hvor jeg blandt andet har stået i køkkenet på OAO (On Arrival Orientation), holdt oplæg til Augustkurset, stillet spørgsmål til rutiner, diskuteret flere intraeuropæiske udvekslinger på EuropæHvorfor stiller du op til YFU-Danmarks bestyrelse? Jeg har valgt at stille op til YFU-Danmarks bestyrelse, da jeg isk Konference, sikret og øget vores gode samarbejde med andre rigtigt gerne vil være med til at føre den forening som jeg elsker, frivillige, non-profit udvekslingsorganisationer og arbejdet hårdt på at sikre at de sente placerede udgående studenter fik så god en og som jeg lægger rigtigt mange timer i, videre ud i fremtiden. behandling som mulig. Dette arbejde har været spændende men også udfordrende, og jeg har en følelse af først lige at være gået i Hvilke tillidsposter har du hidtil haft i YFU? gang med arbejdet, derfor håber jeg meget på at blive valgt ind til Siden jeg kom hjem fra udveksling i 2007 har jeg lavet mange endnu en periode i Bestyrelsen. forskellige ting for YFU. Jeg har været interviewer, regionsleder i Nordsjælland, ansvarlig for kulturweekender, flightleader og Hvorfor stiller du op til YFU-Danmarks bestyrelse?/Hvad kan medlem af kommunikationsudvalget. du bidrage med i Bestyrelsen?/ Hvilke arbejdsområder vil du I dag sidder jeg som regionsleder i Aarhus og er ansvarshaven- fokusere på som bestyrelsesmedlem? de redaktør på Newsletter. Som medlem af Bestyrelsen ønsker jeg først og fremmest at fort-

sætte det arbejde, jeg er påbegyndt som næstformand. Vi står over for mange udfordringer vi skal have langtidssikrede løsninger på. Dette kræver både strategisk overskud og en høj arbejdsmoral. Men det kommende år vil jeg gerne blive bedre til at komme ud i foreningen. Jeg vil gerne snakke noget mere med jer allesammen. Generelt syntes jeg, vi skal blive bedre til at give frivillige ansvar og mulighed for at påvirke de vigtige beslutninger i vores forening. Vi er rigtig gode til at brainstorme midler, og vi er gode til at håndtere de daglige arbejdsopgaver, men vi skal også diskutere mål, og turde tænke nyt og udfordre vores rutiner, for at sikre vores organisations udvikling og eksistens. Jeg er ikke i tvivl om at alle medlemmer kan og vil, jeg tror bare vi skal være bedre til at skabe rammerne for at gøre det. Hvilke arbejdsområder vil du fokusere på som bestyrelsesYFU-Danmark er en rigtig dejlig forening, hvor inklusion er en medlem? grundværdi i vores samvær. Det er jeg stolt af at være en del af, og Jeg vil rigtigt gerne fokusere på kommunikationen i forenin- jeg håber derfor på jeres tillid til at fortsætte bestyrelsesarbejdet. gen. Hvilke tillidsposter har du hidtil haft i YFU? Jeg er rigtigt interesseret i sociale medier, og hvordan man bruJeg har indtil videre kun været bestyrelsesmedlem og næstforger dem. Vi er på Facebook selvfølgelig, men med et kæmpe pomand i YFU- Jeg har dog lavet frivilligt arbejde siden jeg var 15 år. tentiale til at vokse. Hvad kan du bidrage med i bestyrelsen? Jeg er i gang med at uddanne mig til journalist og mit håb for en kommende bestyrelse er, at vi bliver endnu bedre til at kommunikere både med foreningen og med resten af verden. Vi skal kunne markere os, både i Danmark, men også i udlandet. Det håber jeg, at jeg ville kunne bidrage med i kraft af min uddannelse. Forhåbentlig vil vi i fremtiden kunne komme ud til mange flere mennesker, de behøver ikke nødvendigvis tage på udveksling eller tage imod en student, men de skal vide hvem YFU er, hvad vi står for, og hvad vi gør for verden.

Derudover er vi er lige kommet på Instagram, og bliver ved Hvad er dit bedste YFU-minde? med at få nye followers. Det er en platform, hvor vi som forening Jeg har specielt to virkelig gode minde fra det seneste år i Bekan brande os selv til resten af verden. styrelsen. Det første var på On Arrival Orientaion, hvor jeg en regnfuld morgen sad og snakkede med en pige fra Californien, der Hvad er dit bedste YFU-minde? savnede sin familie og det californiske solskin rigtig meget. På et Mit bedste minde med YFU var faktisk fra mit udvekslingsoptidspunkt spørger hun mig, hvornår det begynder at sne i Danhold. Jeg skulle holde farvelfest, hvilket jo egentlig er lidt sørgemark, og jeg svarer, at det er forskelligt, men hvis hun er heldig kan ligt. det være, at vi får hvid jul. Så kigger hun meget skræmt på mig, og Min værtsmor havde købt den her kæmpe Spiderman-kage, vi spørger om det så vil blive ved med at regne helt ind til december. grillede i haven og mit hus var fyldt med venner of bekendte. Lige der midt i virvaret af gæster, mad og splittede følelser om Det andet var da jeg ringede op til en udgående student, hvis den forestående hjemtur til Danmark, der indså jeg, hvor meget afrejse var blevet udskudt tre gange, for at fortælle hende, at hun dette ophold havde gjort ved mig, og jeg i vidste i det øjeblik hvad havde fået en værtsfamilie. Hun var simpelthen så lykkelig, at hun mine 10 måneder i Decatur, Illinois ville betyde for mig resten af ikke kunne sige noget i fem minutter. livet. September 2013

23


Afsender: Youth for Understanding Danmark Stationsvej 4 5690 Tommerup st. Danmark

Skal du rejse? Få rabat gennem YFU!

Når du køber din rejse gennem Jysk Rejsebureau får du 6 % rabat fordi du er medlem af YFU. For at gøre brug af rabatten skal du medbringe dette Newsletter, så Jysk Rejsebureau kan se dit navn øverst på siden. Kontakt Grupperejser på grupper@jr.dk ved henvendelse.

Som YFU-medlem får du 20 % rabat på rejseforsikringer hos Gouda Rejseforsikring. Du skal finde ud af præcis hvilken rejseforsikring du skal bruge. Derefter kontakter du YFU-Danmarks sekretariat, som står for selve bestillingen. Du får et girokort med posten, som skal betales, før forsikringen dækker.

Som medlem har du mulighed for at få rabat, når du skal ud i verden. Det gælder både vaccinationer, rejser og rejseforsikring. Skal du vaccineres før din rejse, kan du i kraft af dit YFU-medlemskab få rabat hos Danske Lægers Vaccinations Service, som har klinikker over hele Danmark. Rabatten er på 15 % på selve vaccinationen. Konsultationsgebyret er 50 kr. Du skal rekvirere en rabatblanket fra Sekretariatet. Derefter kan du bestille tid på dlvs.dk, og fremvise blanketten, når du skal vaccineres.

YFU-Danmarks sekretariat kan kontaktes på e-mail yfu@yfu.dk og telefon 64 76 30 06. Interesserede kan blive medlem af YFU på yfu.dk/blivmedlem .

Denne blanket er gældende til og med september 2013. Alle betalende medlemmer får herefter tilsendt en ny.

Nl 2013 3  

YFU-Danmarks medlemsblad der udkommer 4 gange om året.

Nl 2013 3  

YFU-Danmarks medlemsblad der udkommer 4 gange om året.

Advertisement