Page 1

NEWSLETTER Marts 2016


Målsætninger og handleplaner

Medlemsbladet Newsletter

Indhold

Af Helena Gansted-Mortensen

Leder Martskurset YES 2016 YFU’ere ude i verden Workshop for Kontaktpersoner Billedside Project X Fremtidens hus YFU’s rolle i samfundet Yderst Finurlig Underholdning Billeder af BE, RL og NL

3 4 6 8 12 16 18 22 27 30 31

Redaktion Helena Gansted-Mortensen (Ansvarshavende redaktør) Julie Frost Dahl (Redaktør) Anja Blåbjerg Mathiasen (Redaktør) Kontakt: nl@yfu.dk Forsidebillede: Anders Haaber

2

Youth For Understanding

Marts 2015

ISSN 0906-8244 27. Årgang nr. 2 Tryk: LaserTryk.dk Oplag: 659 stk

Solens stråler rammer min ellers vinterblege hud ind gennem vinduet her på Newsletter-redaktionen. Foråret har endelig fundet sin vej og medbringer inspiration og gåpåmod til nye projekter, og jeg sidder lige nu og overvejer, om jeg skal kaste mig ud i at anlægge en urtehave eller måske rykke juralæsningen ud i det fri.

Også på internationalt plan sprudler den danske aktivitet, hvor arrangørholdet for dette års YES tænker i helt nye baner og vender op og ned på seminariet, som vi kender det. Samtidigt er Danmark i år vært for Project X, der er en YFU-festival for YFU’ere fra hele verden. Læs mere om YES på side 6, og hvorfor du skal være en del af Project X på side 18.

YFU Danmark er en forening fuld af nytænkende og arbejdsomme mennesker, og med solens stråler i ansigtet kan jeg ikke andet end at glæde mig til at se, hvor anden halvdel af foreningsåret 2015/2016 fører os hen. Er du Som det første kan du i denne udgave af News- også blevet nysgerrig efter, hvad der skal ske, letter læse om det netop afholdte martskur- så sæt dig ud i solen til fuglenes kvidren, og sus, hvor der blev opnået nye mål for antallet læs videre i bladet. af deltagere. Snart vil Huset også kunne rumme de mange mennesker, idet der nu er valgt, God læselyst! hvordan løsningen på Fremtidens Hus ser ud. Læs mere om dette samt hele processen frem til det valgte scenarie på side 22. Jeg er helt sikkert ikke den eneste, der sidder med denne slags tanker lige nu. Og hvis man kigger rundt i foreningen, er der også masser af aktivitet og blomstrende projekter.

3


100 kursister – og hvad så?

Foto: Anders Haaber

Af Amanda Vedsted Drejer Martskursus 2016 blev afviklet i weekenden 4.-6. marts i huset i Tommerup. Vi nåede op på 103 kursister til frokost lørdag og var 93 til festmiddagen lørdag aften. Det at nå 100 deltagere på martskursus har i noget tid været et mål for Bestyrelsen og Uddannelsesgruppen. Flere medlemmer har før, under og efter kursuset (og med god grund) stillet os spørgsmålet: Hvorfor er det så vigtigt at nå 100 medlemmer? Er det ikke vigtigere at lægge vægt på kvalitet frem for kvantitet?

for tilmelding ikke er sat for ingenting. Alligevel synes vi, at alle kursisterne deltog aktivt og engagerede sig i martskursus – og det er virkelig noget, vi er stolte af! Bestyrelsen (repræsenteret primært af Jan Faldborg og Kristian Risager) var da heller ikke blege for at rose alle de unge mennesker, både under fælles velkomst lørdag morgen og festmiddagen lørdag aften.

meruphallerne, hvor der også blev serveret frokost. Det er ikke unormalt at se, heller ikke til mindre besøgte kurser. Under festmiddagen lørdag aften lykkedes det os dog (med hjælp fra en MEGET kreativ bordplan) at finde plads til samtlige 93 festdeltagere. I løbet af natten fordelte de sig på plenum og i baren, hvor vi dog måtte lufte ud én gang i timen.

Praktiske udfordringer Der var selvfølgelig visse komplikationer ved at have så mange mennesker under samme tag. Dog er det vigtigt at understrege, at de fleste var af praktisk karakter. Det var noget småt med sovepladser. UG og oplægsholderne måtte sove på sekretariatet, mens lilleplenum og Newsletter blev taget i brug som ekstra soverum lørdag aften. Vi måtte også på forhånd bede en håndfuld frivillige om at tage luftmadrasser med.

“Vi tvang os selv til at være kreative, og det er helt sikkert erfaringer, der vil komme os til gode, når DM 2016 flytter hjem til Tommerup.”

Fra UG’s side forstår vi godt bekymringen og er selvfølgelig enige i, at 80 vågne og aktive kursister er bedre end 100 kursister, der lørdagen igennem har lidt svært ved at holde øjnene åbne oven på nattens gymnasiefest. Da vi nåede deadline for tilmeldinger var vi oppe på 89 deltagere og lod efterfølgende 14 mere springe på. Vi tillod os at gøre dette, da det var Kreativitet på prøve vigtigt for os at nå målet. Det er bestemt ikke Det var svært at finde lokaler til alle moduler, noget, vi har tænkt os at gøre igen, da deadline men en stor del af kurset blev afviklet i Tom4

Youth For Understanding

Marts 2015

Huset Målet om at nå de 100 kursister har også tjent det formål, at vi bedre forstår vores skønne hus. Vi ved nu, hvor langt de praktiske faciliteter strækker sig, og hvilke begrænsninger og muligheder der er, især for siddepladser i plenum og sovepladser. Vi tvang os selv til at være kreative, og det er helt sikkert erfaringer, der vil komme os til gode, når DM 2016 flytter hjem

til Tommerup. Tak for opbakningen Uddannelsesgruppen vil gerne sige tak til foreningen for den massive opbakning, vi har fået på dette års martskursus. At se det hele gå op i en højere enhed og vide, at kursisterne har haft en god weekend og lært noget, er dét, der gør det hele værd at være UG’er. Vi holder strategiweekend fra 13.-15. maj, hvor vi planlægger næste foreningsårs kurser. Skulle I have en kommentar, idé eller et forslag til, hvordan vi kan gøre kurserne endnu bedre, så vil vi hjertens gerne høre fra dig på ug@yfu.dk

5


YES 2016: Vi vender

det på hovedet Af Christian Vasile

Foto: YES 2015

For et par år siden da YFU Danmark sagde ja til at stå for YES 2016 sammen med YFU Schweiz, satte vores Bestyrelse ét krav: at der ikke måtte sættes begrænsninger for hovedarrangørerne. Der skal være plads til ændringer, uanset hvor langt man skal gå for at implementere dem. En af dagene på YES 2014 blev jeg spurgt, om jeg vil tage rollen som hovedansvarlig på YES 2015 på vegne af YFU Rumænien. Og selv om det slet ikke lyder som mig, så takkede jeg nej. Som hovedansvarlig på det indgående program har jeg hurtigt lært, at en leder ikke er mere værd end summen af de mennesker, han leder. Jeg har drømt om at stå for YES i flere år, men har altid forestillet mig, at hvis jeg skulle gøre det, så skal det være som dansker, sammen med et rigtigt stærkt hold af danske frivillige ved siden af mig. For jeg vil ændre YES. Jeg vil stå for et YES, der bliver husket flere år efter. Jeg vil nemlig vende det hele fuldstændigt på hovedet.

6

Youth For Understanding

Marts 2015

Europas største YFU event Vi har været i gang med planlægning af Europas største YFU event i over et halvt år nu, og vi er kun halvvejs. Vi står foran det største YES, vi nogensinde har set. Der forventes over 700 deltagere. Det er en udfordring på et helt anden plan, end jeg havde forestillet mig, da jeg takkede ja til Content Team Leader rollen på YES 2016. Ny uddannelsesstruktur På engelsk siger man: “Don’t talk the talk if you can’t walk the walk”. Som hovedansvarlig har mit mål indtil videre været at give de frivillige plads til at lave de ændringer, de synes, har manglet i flere år. Takket være en del hårdt arbejde, står vi nu med en hel ny uddannelsesstruktur, meget mere seriøs og effektiv end før. Vi har store ideer til Plenary, hvor alle deltagere samles to gange om dagen, vi forbedrer sikkerheden på seminaret, og vi har også ændret den måde, arrangørerne kommunikerer på. Alt er nyt på YES 2016.

Årets tema er Young Innovators Changing Our World. Vi kommer til at snakke og høre om unge mennesker, der gør en forskel verden rundt. Studenterne vil få lov til at tackle temaet fra fire forskellige vinkler: teknologi, iværksætteri, public speaking og journalistik. I modsætning til de sidste år vil de frivillige, der skal undervise studenterne selv gennemgå et kort uddannelsesforløb før YES. Sådan sikrer vi bedre uddannelse for studenterne.

gør vi alle sammen. For hvis der er en chance for, at et YES seminar bliver husket mange år i fremtiden, så er det nu.

“Don’t talk the talk if you can’t walk the walk” Tiden nærmer sig Der er stadig mange brikker, der mangler at falde på plads, før vi kan kalde YES 2016 en succes. Men hvis man tænker, hvor langt vi allerede er kommet, og hvor meget vi vil gøre en forskel, så kan man ikke forestille sig en anden afslutning. De næste måneder bliver rigtig interessante, og jeg er helt vildt spændt på at se, hvordan projektet udvikler sig. Jeg glæder mig til lange arbejdsdage og søvnløse nætter. Det 7


YFU’ere ude i verden:

Studenterne der byttede kontinent Interview af Julie Frost Dahl

Nacho og Thea er netop nu i gang med deres liv som udvekslingsstudenter. Hvor stor er ligheden mon mellem deres oplevelser, selvom de bor 12.000 km fra hinanden. Hvis de fik muligheden for at snakke med hinanden, hvad ville de så spørge hinanden om? Læs her et dobbeltinterview, der belyser de to studenters tanker. Nacho kommer fra Argentina i Sydamerika og er på udveksling i Danmark. Thea kommer fra Danmark og er på udveksling i Uruguay i Sydamerika. Begge begyndte deres udveksling, uden at vide noget om det land, de skulle til. Internettet blev deres kilde til information, hvor Nacho fik søgt sig frem til, at danskerne cykler meget, godt kan lide øl, og udnytter naturlige energikilder. Google Maps fortalte Thea, at hun skulle bo i en ”western-agtig” by.

Foto: Thea Buhl

danser meget. Danser meget? Det er i hvert fald en anden form for dans, end man udøver i Danmark til jul rundt om juletræet, hvis man spørger Nacho. “Lille land?” Thea valgte Uruguay som sit værtsland, da hun gerne ville prøve noget helt andet, end hvad Danmark kan tilbyde, samt vælge noget andet end alle andre. Hun ville gerne have en mulighed for at lære spansk, og landets navn ”Uruguay” lød meget eksotisk i Theas øre. ”Jeg valgte nok mest Uruguay, fordi at det var et lille land, og så syntes jeg, at billederne fra landet så rigtigt smukke ud”. Lille land? Nacho synes nærmere, at Danmark passer på beskrivelsen ”lille land”. Men at værtslandet var smukt, og at der var mulighed for at lære et nyt sprog og vælge et land alle andre ikke også tager på udveksling i, var også faktorer, der lå til grunde for Nachos valg af værtsland.

Fra Google informationer til fordommene, så havde Nacho en forventning om, at alle danskere er høje med blå øjne og blondt hår. Thea Hvad der mødte Thea i Uruguay var en hverdag havde en forventning om, at de i Uruguay uden faste aftaler, men en atmosfære, der byg8

Youth For Understanding

Marts 2015

ger på begrebet ”todo tranqui”, som betyder, at alt er roligt. Når man har lyst til at gøre noget, så gør man det bare. Nacho derimod blev præsenteret for faste traditioner, hvor det ikke går stille for sig. Både ved jul, nytår og fødselsdage er der sang, store kager og fest. Nahco blev præsenteret for begrebet ”fastelavnsfest”, hvor man ifølge Nacho skal have fastelavnsboller og bære forklædning.

Forberedt på kulturchok? Thea og Nacho har et entydigt svar til spørgsmålet; Følte du dig forberedt på den kultur, der er i det land du kom til? ”Jeg følte mig overhovedet ikke forberedt.” Der var mange ting Nacho ikke forstod, og Thea følte, at hun vidste nogle generelle ting om at være udvekslingsstudent, men ikke om at være udvekslingsstudent i netop Uruguay

Familielivet At samle familie og venner bliver dyrket i begge kulturer. Hver søndag samles hele Theas værtsfamilie for at spise asado, som er en masse grillet kød. Familien er der også for én, når man fylder år. Både Nacho og Theo oplever, at man kommer i centrum på sin fødselsdag. Nacho fortæller, at når det er din fødselsdag i Danmark, bringer familien morgenmad til dig på dit soveværelse, mens de synger for dig. Thea fortæller, at når pigerne i Uruguay fylder 15 år holdes en stor fest, hvor alle man kender er inviteret, og man er prinsesse for en aften.

”Jeg følte mig overhovedet ikke forberedt” Ligeledes er de enige om, at det er rigtig svært at lære et nyt sprog. Thea var i de første par uger meget optimistisk og tænkte, at det ville da blive let nok at lære det her sprog på trods af, at hun den første dag ikke kunne fortælle sin værtsmor, at hun gerne ville i bad. Efter noget tid, hvor hun endnu ikke havde lært sproget, blev hun frustreret over sig selv, for hun troede, det ville gå hurtigere. Thea mener, man skal tage sig god tid og ikke tro, at man kan lære et nyt sprog på en eller to måneder. Sam9


Foto: Nacho og sin værtsfamilie

tidig er det også vigtigt at snakke en masse og ikke være bange for at lave fejl. Nacho føler, at hans værtsfamilie har hjulpet ham meget, og at det kun er ved at snakke og øve sig hver dag, at man bliver bedre. Thea er enig i, at man skal lade andre folk hjælpe, og at det kan være ret sjovt, når man laver fejl. At skabe venskaber Thea oplever, at folk i Uruguay er mere åbne og kan slet ikke forestille sig, hvordan det er at være på udveksling i Danmark. Det kan Nacho svare på, og han føler ikke, at danskere er ”kolde” mennesker, men derimod søde og sjove. Men han forklarer også, at folk i starten var lidt nervøse og generte og ikke tog initiativ til at snakke med ham. Thea oplevede det modsatte og følte, at alle var interesserede i hende, fordi hun kom fra et andet land, og var gode til at inkludere og invitere hende. Hun følte hurtigt, at hun havde mange venner. Problemet for Thea var så bare at finde ud af, hvem hendes ”rigtige” venner er, hvorimod Nacho har brugt længere tid på at finde sine venner, men så har 10

Youth For Understanding

Marts 2015

fundet nogle, han er rigtig glad for. En slags venner, er både Nacho og Thea enige om, er unikke venskaber, og det er med andre udvekslingsstudenter. Med andre udvekslingsstudenter kan man snakke om alting, da man har de samme problemer og bekymringer. De nyder begge at samles i større grupper af udvekslingsstudenter, for der føler de et helt specielt sammenhold.

”Nogle dage føler jeg, at jeg har flyttet mig så meget, og andre dage føler jeg slet ikke, at jeg er kommet nogle vegne.” Både Nacho og Thea deltager i arrangementer arrangeret af YFU i det land, de er i. Thea deltager i store rejser og obligatoriske arrangementer, men har svært ved at deltage i de små, da hun bor for langt væk. Men at få lov til at rejse rundt i Uruguay med YFU er virkelig fedt, for som Thea beskriver det: ” Uruguay er

jo mange flere ting, end bare min by, min fami- har lært at tro mere på sig selv og gøre flere ting og leve i nuet, som folk fra Uruguay gør. lie og mine venner.” Nacho føler sig mere moden og er blevet mere selvstændig, ligesom danske unge mennesker Tilpasning Det har været svært for både Nacho og Thea er det. Thea beskriver; ”Nogle dage føler jeg, at tilpasse sig deres værtsfamilier. Thea troede at jeg har flyttet mig så meget, og andre dage det ville være nemmere, for hun havde jo al- føler jeg slet ikke, at jeg er kommet nogle veglerede en familie i Danmark, og hun følte, hun ne.” Men ingen tvivl er der om, at hun har fået vidste hvordan det er, at være en del af en fam- mere selvtillid og selvværd. ilie. Men den familie, man kommer til, er fuldstændig anderledes fra ens egen familie. Na- Selvom det ikke er en rar tanke, så nærmer cho føler, at hans værtsfamilie har accepteret tiden sig, hvor vores kære venner skal hjem ham, som han er. Thea føler, hun har skulle fra deres udvekslingsophold. Det er svært for tilpasse sin måde at tænke og gøre tingene dem at forstille sig at forlade deres værtsland. på, men ikke at skulle ændre sin personlighed. Nacho tror, det bliver ”virkelig trist” at skulle Thea beskriver den konklusion, de fleste ud- sige farvel. Thea har ikke lyst til at sige farvel, vekslingsstudenter kommer til: ”Det er vigtigt for hun føler, at hun oplever og lærer nye ting at kommunikere med sin værtsfamilie, for hvis hver dag og synes, det er en ”kedelig tanke” ikke man gør det, kan der hurtigt opstå prob- at skulle vende tilbage til Danmark og gå i lemer. Jeg har i hvert fald lært at tage det hele gymnasiet. Nacho har dog en ambition om at ville skrive og holde kontakten med sin danlidt mere roligt, komme lidt ned i gear.” ske familie og hans danske venner. Thea siger: ”Jeg tror at tage på udveksling, er den bedste Personlig udvikling Der er ingen tvivl om, at man gennemgår en beslutning, jeg har taget,” og man er vist ikke i personlig udvikling, når man er på udveksling. tvivl om, at Nacho er enig i dette. Man lærer af den kultur man kommer til. Thea 11


Workshop for kontaktpersoner Af Marie Madsen

den søndag, havde jeg aldrig mødt før, så først og fremmest bød arrangementet på mange nye YFU-ansigter, samt en velkomst af selveste formanden Jan Faldborg. Sarah, som er koordinator på det indgående program, tog derefter hul på dagens program - og i den bedste YFU-ånd København-Tommerup Søndag d. 31. januar 2016 stod jeg tidligt op og startede vi selvfølgelig med en sjov icebreaker. hoppede på toget med kurs mod Tommerup Hallerne. Jeg skulle nemlig deltage i en work- I løbet af dagen skulle vi bl.a. høre oplæg af shop for kontaktpersoner - et nationalt tilbud forskellig karakter: arbejdet med kultur, det for alle kontaktpersoner i Danmark. Inden indgående program generelt, ”den svære jeg tilmeldte mig arrangementet, og dermed samtale” og ikke mindst skulle vi spise en besluttede at rive en hel søndag i januar ud af masse lækker mad og lære nye mennesker at kalenderen, havde jeg gjort mig en del tanker kende. om, hvorvidt det ville være dét værd, og hvor meget jeg, med mine snart fem års erfaring Oplæg fra UK som kontaktperson på det indgående pro- Leise Kjær fra Udvalget for Kontaktpersoner gram, egentlig ville få ud af at deltage i sådan (UK) stod for det første oplæg. Leise fortalte en workshop. Ikke desto mindre besluttede jeg en masse generelt om det indgående program. Hun fortalte bl.a. om, hvilken rolle UK har, mig for at se, hvad dagen ville byde på. hvordan vi er opdelt i regionerne, og hvad det vil sige, at YFU som forening har nogle ’basic Mange nye ansigter Mange af de knap 40 kontaktpersoner fra hele standards’ på verdensplan. Overordnet gav det landet, der havde fundet vejen til Tommerup et rigtig godt indblik i, hvad samarbejdet melBestyrelsen og Udvalget for Kontaktpersoner har en ambition om, at afholde en årlig workshop for kontaktpersoner. Læs her Maries beretning om den første workshop i rækken.

12

Youth For Understanding

Marts 2015

lem senior- og juniorkontaktpersonerne indebærer, og samtidig gav det en vigtig forståelse af, at vi er en kæmpe forening, der arbejder på globalt plan og har nogle fælles regler og rammer, der gælder ligegyldigt, om man er frivillig eller udvekslingsstudent i Chile, USA eller Danmark.

“Man er ALDRIG alene i arbejdet og har altid nogen at sparre, dele tanker og bekymringer med” Paradisfuglene, prærieulvene og citronhajerne Opdelt i tre forskellige grupper fik vi en opgave, der lød på at skulle udvikle tre nye kulturer med normer og regler, vi fik givet. Egentlig tænkte jeg først, at det lød en smule fjollet, men da vi kom i gang, var det både ekstremt udfordrende og rigtig sjovt. Det gav super god mening for os som kontaktpersoner at arbejde sammen om at håndtere oplevelsen af kultursammenstød og kul-

turchok på egen hånd. Vores tre kulturer fik navnene paradisfuglene, prærieulvene og citronhajerne, og vi fik så til opgave at forene disse kulturer på én ø, hvilket selvfølgelig var næsten umuligt, da kulturerne stort set var uforenelige. Flere gange i løbet af øvelsen relaterede jeg det helt automatisk til mit arbejde som kontaktperson, hvor jeg ofte oplever, at studenterne kan have enormt svært ved at forene sig med den danske kultur, de uskrevne normer og regler. I øvelsen stødte vi på nogle af de udfordringer, som vores studenter møder i deres hverdag i Danmark, og en øvelse som denne er absolut med til at udvikle en kontaktpersons forståelse for mødet med en ny og fremmed kultur. Om vi i sidste ende fik forenet de tre kulturer, er jeg ikke sikker på, men der blev skabt et fokus på udfordringen ved det, og en vigtig dialog om hvordan man håndterer det. Den svære samtale Et af de sidste oplæg til workshoppen blev 13


Foto: Marie Madsen

holdt af Anne Mette Kaae Petersen og Anne Schow. De fortalte om ’den svære samtale’, som man før eller siden utvivlsomt kommer til at støde ind i i løbet af sin karriere som kontaktperson. Anne Mette og Anne fortalte om måder at tackle svære situationer, og hvilke værktøjer vi som kontaktpersoner har, når vi står i sådanne situationer.

orkontaktperson, og faktisk fik jeg oplevelsen af, at vi har meget forskellige måder at gøre arbejdet på rundt omkring i Danmark - hvilket var noget af det mest interessante, jeg kunne tage med mig fra workshoppen. Det satte gang i både undren og nysgerrighed hos mig, og det var super spændende at høre om anderledes og nye idéer i kontaktpersonsarbejdet.

“En øvelse som denne er absolut med til at udvikle en kontaktpersons forståelse for mødet med en ny og fremmed kultur.”

Deling af erfaringer Vi fik lov til at læse cases fra det virkelig liv, der omhandlede tidligere studenter i svære situationer og fik så lov til at diskutere løsningsforslag sammen i grupper. Her fik vi ligeså mulighed for at dele konkrete erfaringer og historier, der kan hjælpe i vanskelige situationer som kontaktperson. Efter min mening er det meget værdifuldt, at vi kan dele vores erfaringer og inspirere hinanden på tværs af regionerne, og det synes jeg, vi i fremtiden skal forsøge at gøre i endnu højere grad.

Forskellige måder at gøre tingene på Alle udvekslingsstudenter, der kommer til Danmark med YFU, er jo som bekendt, så privilegerede både at have en senior- og en juniorkontaktperson i løbet af deres udvekslingsår, hvor man i mange andre lande må tage til takke med en enkelt kontaktperson. På et tidspunkt faldt diskussionen på, hvordan fordelingen Rygsækken fyldt op med nye værktøjer af arbejdet bør være mellem senior- og juni- Alt i alt var workshoppen i mine øjnene total 14

Youth For Understanding

Marts 2015

vellykket, og på trods af mine bekymringer om jeg ”overhovedet kunne bruge en workshop til noget” - skal jeg love for, at jeg fik en masse brugbare tanker, idéer og værktøjer med hjem i kontaktpersonsrygsækken. Generelt sætter jeg rigtig meget pris på at være en del af kontaktpersonsnetværket med zone 1 og 2, og jeg synes, noget af det allerbedste ved at være kontaktperson i YFU er, at man ALDRIG er alene i arbejdet og altid har nogen at sparre, dele tanker og bekymringer med. Denne følelse blev kun forstærket til workshoppen, og jeg glæder mig allerede til næste workshop for kontaktpersoner og kan kun ønske at endnu flere får lyst til at deltage. Så kan vi dele endnu flere erfaringer, historier og idéer!

15


Fotos: Martskursus 2016 af Anders Haaber

16

Youth For Understanding

Marts 2015

17


Project X:

Når Europas YFU’ere samles Af Arvid Agerlin Munksgaard

Jeg hørte første gang om Project X i forbindelse med nytårsfesten i Huset, da 2013 blev til 2014. I sommeren ’13 var det for første gang løbet af staben i Sverige, og rundt omkring hørte jeg rygter om en mystisk fest med et navn, der lød som en James Bond skurks hemmelige planer for overtagelse af verdensherredømmet. Kun ganske få danskere havde været med, og det var rigtig at forstå, hvad det egentlig var for noget. Men én ting var klart for alle, jeg snakkede med om det: Det var for vildt! Så i juni 2014 drog min kæreste Amanda (SFY) og jeg selv mod Estland, hvor det andet PX blev afholdt. Vi ankom til Tallinn sammen med Lea (NJY) og Arendse (NSJ), hvor vi nød nogle enorme pandekager og overnattede hos lokale YFU’ere, inden vi den næste dag drog til et campingområde i Pärnu i den sydlige del af landet, hvor festen så småt var ved at gå i gang. Den lille teltby Det, der mødte os, var en lille teltby i en skov, 18

Youth For Understanding

Marts 2015

Foto: projectxworld.net

der lå helt ud til en strand. En teltby befolket med YFU’ere fra hele Europa. Den bedste sammenligning, jeg kan komme på, er en festival. Selv er jeg kommet på Roskilde i mange år, og på mange måder mindede Project X mig om opvarmningsdagene på Roskilde. Alle gik smilende rundt, og de fleste startede dagen med en bajer. Der er ikke fest hver aften, for festen startede, da man kom og slutter først, når vi er godt i gang med oprydningen. Men modsat Roskilde, var jeg på intet tidspunkt bekymret for, om mit telt var blevet lænset det øjeblik, jeg vendte ryggen til, for under feststemningen hvilede en tryg fornemmelse af, at alle oprigtigt ville hinanden det bedste og alle passede på hinanden. Det var forbavsende let at falde i snak med folk, man overhovedet ikke kendte, for alle havde vi en YFU jargon, der virkede universel. Oprigtig interesse Det primære fællessprog var engelsk, men mange talte tysk indbyrdes. Knus var så hyppige, at det nærmest var som en universel

valuta mellem YFU’ere. Vi var blandt ligesindede og alle var oprigtigt interesserede i at nå at møde så mange som muligt på de få dage, vi havde sammen, inden pladsen skulle ryddes, og alle drog hver til sit.

“Der er ikke fest hver aften, for festen startede, da man kom og slutter først, når vi er godt i gang med oprydningen.” Ikke et YFU-arrangement Hvad laver man så på PX? Essensen (som jeg selv ser det) af PX er, at intet specifikt er planlagt. Der afholdes ikke seminarer, debatter eller taler. PX har intet med YFU at gøre, andet end at det er opstået blandt YFU’ere, og det er YFU’ere, der driver det og deltager i det. Man får ikke en krone i tilskud til rejsen, og du får ikke diplom for deltagelse, medmindre du beder nogen om at tegne det på dig med sprittusch. Du får ikke andet end en masse dejlige minder, nye venner og utvivlsomt også tømmermænd –

det er vel YFU. Så det er en festival uden andet erklæret formål, end at alle deltagende skal have det sjovt og komme hinanden ved. Spontane aktiviteter At der ikke planlægges events betyder på ingen måde, at der ingenting sker. Det er netop, FORDI der ikke er planlagt noget, at der sker sjove, tossede og decideret dumme ting. Som eksempelvis at en flok fulde mennesker sidder i et soppebassin på et bjerg i Schweiz og synger på en jævn blanding af dansk, svensk, tysk, schweizertysk og engelsk. Eller også laves der en spontan gruppebeslutning om skinny dipping i Østersøen. I Estland dannede vi det ”hemmelige” selskab Carpe Tequilam samt indførte begrebet Rom nom nom. Begge dele førte vi videre til Schweiz året efter. Gæt selv hvilke drikkevarer det indebar. Ud af de frie rammer kommer der skøre påfund, som måske en dag bliver til PX traditioner, men oftest blot forbliver et skørt påfund, som man kan grine af. Arrangørenes opgave er ikke at sørge for underholdning, men at sørge for et sted hvor vi 19


Foto: Daniel Nielsen

20

kan underholde os selv og hinanden (og sikkert også eventuelle tilfældigt forbipasserende).

allerede, når næste års værtsland er besluttet, at planlægge sin rejse dertil.

Partybussen til Ibiza Så er PX bare tant og fjas? Ikke udelukkende, men jo det er en festival. De to år jeg har deltaget, har det for mig vigtigste været at tilbringe nogle dejlige dage i godt selskab med gode venner og en masse mennesker, der alle er potentielle venner. Festen starter for mange (jeg selv inkluderet) allerede ved afrejse. Sidste år var vi otte danskere, der mødtes i Flensborg og drog mod Schweiz i en lejet bil. Undervejs overnattede vi i Tyskland hos andre YFU’ere, der også skulle til PX. I Partybussen til Ibiza aka. Bangbussen (der var uenighed om navnet) var humøret højt, men det blev kun højere, jo tættere vi kom på vores destination.Mange planlægger road trips i god tid, og hvert år hører man vilde historier om, hvordan folk er kommet frem, hvad de måtte igennem, hvem de rejste med eller mødte på vejen, og hvem de overnattede hos. For har man først været med, bliver man bidt af det og begynder

Hjemrejsen Selv hjemturen kan være en fest, for man har stadig glæden i kroppen, og selvom alle er trætte står minderne klart, og man glæder sig til næste år. Da Amanda og jeg skulle videre efter PX i Estland fik vi et lift med nogle tyskere til Riga, hvor vi skulle bo et par dage hos endnu en YFU’er, inden vi sluttede rejsen af i Vilnius.

Youth For Understanding

Marts 2015

“De frivillige YFU’ere i resten af Europa er nogle vidunderlige mennesker, og man kan lære meget af at lære dem at kende.” På de baltiske landeveje i en rusten minibus knyttede vi nære venskaber til vores rejsefæller, som vi stadig holder ved lige. Jeg var stadig grebet af stemningen og helt nyforelsket i Project X, og hele vejen kunne jeg ikke lade være med at stille de samme spørgsmål: Hvor-

for er det her en ny ting? Hvorfor er det ikke noget, der har kørt i årtier? For når man er en del af det, virker PX som det mest åbenlyse. Når vi har så mange unge frivillige i hele Europa, hvorfor sker det så sjældent, at vi mødes med dem fra de andre lande? Jeg har intet svar på disse spørgsmål, men jeg glæder mig over at se, at PX fortsætter. Det er en gylden mulighed for at møde frivillige fra andre YFU-lande, og jeg kan kun på det varmeste anbefale alle at deltage. Danmark som værtsland I år bliver det nemt for os i Danmark at være med, for i Schweiz vandt vi værtsskabet med en overvældende margin ned til Finland. Specielt Tulle (ÅRH) havde arbejdet hårdt på kampagnen, og der var stor glæde blandt de deltagende danskere, da stemmerne var talt op. De fleste af os, der har været med på PX tidligere, er også nu med til at planlægge den kommende sommers PX, som vi håber på at kunne dele med så mange YFU’ere som muligt. Efter mange overvejelser har vi fundet det perfekte sted i Thy, og nu arbejdes der hårdt på at få alt det praktiske til at passe med det logistiske. Internt i gruppen har vi haft mange gode diskussioner om, hvad indholdet skal være. Der var stor forskel på faciliteterne i henholdsvis Estland og Schweiz, og vi vil gerne sikre os de bedste rammer for festlighederne uden at gå på kompromis med idéen om, at så lidt som

muligt skal være planlagt. I stedet for at skrabe penge sammen til en overbetalt DJ, sørger vi for, at der er ordenlige bade- og toiletfaciliteter, for vi ved, at underholdningen ikke skal komme udefra, men fra deltagerne selv.

“Slå telt op ved siden af en Litauer, kram en svensker, kys en tysker og snak organisationsdynamik i en postmoderne kontekst med en ungarer.” Vær med! Hvert PX har haft flere deltagere end det sidste, og vi forventer også mindst lige så mange deltagere som sidste år. Derfor håber vi arrangører også, at rigtig mange af Jer i Danmark, som endnu ikke har været med, vil tage smuttet forbi Thy til sommer. Kom og drik en bajer med os i solen, slå telt op ved siden af en Litauer, kram en svensker, kys en tysker og snak organisationsdynamik i en post-moderne kontekst med en ungarer. De frivillige YFU’ere i resten af Europa er nogle vidunderlige mennesker, og man kan lære meget af at lære dem at kende. Også selvom man bare sidder ved siden af dem i et soppebassin og skråler. Project X ligger d. 21-24. juli. Har du lyst til at vide mere, så kig ind på projectxworld.net

21


Fremtidens Hus:

Hvor langt ude i fremtiden ligger det? Af Lise Furhman & Lisa Antonsen

Siden 2012 har Fremtidens Hus været et af Bestyrelsens arbejdsområder, og lige så længe har det været et emne, der har skabt livlig debat blandt foreningens medlemmer.

Foto: Archidea

og behov. Hvis alt går vel, mener både projektgruppen, fundraising-gruppen og Bestyrelsen, at den nye bygning med soverum og opholdsarealer samt omrokeringen i den eksisterende bygning kan realiseres allerede i 2018.

2012 I 2012 kunne YFU’s bestyrelse se, at Huset i Tommerup gevaldigt trængte til en renovering, og at foreningens faciliteter ligeledes trængte til en fornyelse og opdatering. Derfor blev der nedsat en projektgruppe til bl.a. at udarbejde mål, en interessentanalyse, en risikoanalyse og Takket været flere års arbejde fra projektgrup- en kommunikationsplan for Fremtidens Hus, pen, fundraising-gruppen og forgangne og nu- som projektgruppen navngav projektet. værende bestyrelsesmedlemmer ser det nu ud til, at Fremtidens Hus ikke længere er synon- 2013 I 2013 blev der afholdt fokusgruppeinterviews ymt med fjerntliggende. med henblik på at få information om medlemDen 4. marts 2016 var der til martskurset i mernes personlige forhold til Huset, deres Huset bred tilslutning fra den over 100 per- holdning til placering og indretning af facilisoners store forsamling om, at det nyeste sce- teterne, uudnyttede muligheder og begrænnarie, som Archidea har fremlagt, er den løsn- sninger samt drømme og ønsker i forhold til ing, der bedst opfylder YFU Danmarks ønsker Fremtidens Hus. Medlemmerne i grupperne I denne artikel sætter Newsletter sammen med Lisa Antonsen, der sad i bestyrelsen i 2012, og Lise Fuhrmann Clausen, der lige nu står i spidsen for projektet om Fremtidens Hus, fokus på en årrækkes idéer, overvejelser og ikke mindst fakta om Fremtidens Hus.

22

Youth For Understanding

Marts 2015

var bredt repræsenteret - også af sekretariatet - og det var rimelig samstemmende, hvad grupperne gav udtryk for. Dermed fik projektgruppen et godt indblik i foreningens holdninger, og resultaterne blev sammenfattet og fremlagt på DM 2013.

Juni, 2015 Archideas 6 mulige scenarier for Fremtidens Hus 1. Renovere Huset som det er i dag. 2. Købe eller leje lokaler i nærheden 3. Renovere og omrokere på faciliteter i Huset samt tilbygning. 4. Sælge Huset og bygge eller købe et nyt. 5. Sælge Huset til en investor og leje det på f.eks. en 100 års kontrakt.

2014 I 2014 genoptog Bestyrelsen arbejdet med realiseringen af Fremtidens Hus. Denne gang vurderede Bestyrelsen, at materialet fra fokusgruppeinterviewene og andet materiale, der omhandlede faciliteterne i og omkring Huset skulle oversættes til tegninger og økonomi. Dette krævede ekstern rådgivning, og derfor blev alle foreningens input omkring Fremtidens Hus overdraget til et eksternt bygherrerådgivningsfirma og derigennem sendt videre til deres tilgang til opgaven samt deres forståelse bearbejdning. for en forening som YFU indgik Bestyrelsen i marts en aftale med Archidea arkitekter a/s. 2015 Foreningens arbejde, udfordringer, drømme, I februar 2015 blev tre bygherrerådgivningsfir- krav og økonomiske rammer for Fremtidens maer indbudt til at give pris på opgaven. Ud Hus blev i juni fremlagt for Archidea, og de blev fra en kvalitativ bedømmelse, og på grund af bedt om at belyse mulighederne for at optim23


Fotos: Archidea

24

ere foreningens faciliteter i en række scenarier. Bestyrelsen udsendte samtidig et call i YFUnyt efter interesserede til at deltage i en følgegruppe for Fremtidens Hus. Følgegruppens opgaver bestod i at kvalificere beslutningerne omkring Fremtidens Hus i samarbejde med bygherrerådgiveren. Følgegruppens første besætning var en skøn blanding af unge ildsjæle og erfarne rotter, men bliver løbende udskiftet efter hvor meget tid og lyst man har til at deltage.

På DM 2015 fremlagde Archidea de tre valgte scenarier for foreningen i Huset og i forlængelse af oplægget blev finansieringsmulighederne også fremlagt.

I juni fremlagde Archidea seks mulige scenarier for Fremtidens Hus for følgegruppen (se boks). På mødet blev tre scenarier, der kunne realiseres indenfor en overskuelig økonomiramme valgt til videre bearbejdning af Archidea. Sideløbende blev YFU’s fundraising-gruppe genoplivet bl.a. med henblik på at finde midler til at kunne realisere Fremtidens Hus. I august mødtes følgegruppen igen med Archidea, hvor de valgte scenarier blev drøftet ud fra mulige finansieringsformer.

Der var en livlig diskussion af de tre forslag og samlet var stemningen mest for scenarie 3, hvor der skulle rokeres rundt på faciliteterne i Huset og bygges shelters til soverum ude i haven. Dog var der usikkerhed omkring det praktiske med shelters i haven, og Archidea arbejdede derfor videre med et scenarie, hvor sovefaciliteterne blev samlet i én bygning.

Youth For Understanding

Marts 2015

“Efter en livlig diskussion var der bred tilslutning fra den over 100 personers store forsamling, at det fjerde scenarie er den løsning, der bedst opfylder de ønsker og behov.”

2016 På martskurset fremlagde Archidea, sammen med de tre oprindelige scenarier, det ønskede

fjerde scenarie for foreningen. Efter en (igen) livlig diskussion var der bred tilslutning fra den over 100 personers store forsamling, at det fjerde scenarie er den løsning, der bedst opfylder de ønsker og behov, der blev fremsat af foreningen i 2012.

det. Fundraising-gruppen arbejder i øjeblikket på at finde fonde og andre mulige finansieringsformer så realiseringen af Fremtidens Hus kan ske indenfor en kort årrække.

Den aftale, som YFU indgik med Archidea i sin tid, var, at de skulle være bygherrerådgivere 2017 – 2018 på projektet, men samarbejdet med Archidea Da foreningen nu i store træk har besluttet, har vist sig at være så godt, at Bestyrelsen har hvordan Fremtidens Hus skal disponeres, in- overvejet at give dem selve arkitektrådgivnindtræder næste fase med at finde midlerne til gen, dvs. opgaven med at tegne den nye bygScenarie 4 Fremtidens Hus bliver en 2-etagers længebygning med soverum og opholdsarealer. Bygningen er placeret på nordsiden af den eksisterende bygning. Mod nord danner soverummene en ryg, og mod syd er opholdsarealerne placeret på de åbne arealer ud mod haven. Bygningen åbner sig op mod haven med en glasfacade i hele bygningens længde. Faciliteterne i den nuværende bygning rokeres rundt således, at sekretariatet flytter op på 1. sal og stueetagen bliver et stort åbent lokale, hvor der også indrettes ordentlige køkkenfaciliteter. På 2. sal indrettes der mindre gruppe/soverum. I kælderen gøres baren større. Derudover istandsættes Huset generelt fra kælder til kvist. 25


YFU’s rolle i samfundet:

Hvordan kan vi gøre en større forskel i vores samfund? Foto: Archidea

ning færdigt. Denne mulighed har Archidea taget positivt imod, og aftalen er, at når finansieringen er på plads, kontakter Bestyrelsen igen Archidea, hvorefter de sammen ser på de mulige samarbejdsformer. Bestyrelsen har med Archideas hjælp fået et godt og solidt materiale til at søge om midler, og derfor ser både følgegruppen, fundraisinggruppen og Bestyrelsen lyst på fremtiden om at kunne realisere vores ønsker om Fremtidens Hus. De mener, at hvis altså går godt, kan den nye bygning med soverum, opholdsarealer og omrokeringen i den eksisterende bygning realiseres i 2018. Fremtidens Hus er altså tættere på end nogensinde. Dog rejser Lise Fuhrmann Clausen et måske sidste spørgsmål i forbindelse med projektet: Hvordan sørger vi for, at det nye hus udtrykker YFU’s ånd? Dette spørgsmål håber hun, at vi medlemmer vil hjælpe med at besvare på Delegeretmødet 26

Youth For Understanding

Marts 2015

2016. Her vil en del af workshoppen give os mulighed for igen at diskutere, brainstorme og komme med konkrete designs og idéer til indretningen af f.eks. soverummene.

“Fremtidens Hus er tættere på end nogensinde.” Den enkelte YFU’er får altså en direkte mulighed for at sætte sit personlige præg på Fremtidens Hus! Og dette er ifølge Lise Fuhrmann Clausen en vigtig del af Fremtidens Hus, hvorfor hun også understreger: Det er jo foreningens Hus.

Interview af Anja Blåbjerg Mathiasen

På martskurset stod Kristian Risager for et modul omhandlende YFU’s rolle i samfundet. Her rejste han spørgsmålet ”hvordan kan vi gøre en større forskel i vores omkringliggende samfund?” Nogle vil måske spørge sig selv, hvorfor skal vi gøre en større forskel i vores omkringliggende samfund? Og hvorfor er det overhovedet vores ansvar? Hertil er svaret kort: Fordi vi er YFU’ere. De læsere, der søger et mere uddybende svar kan læse videre i artiklen, hvor Newsletter i samarbejde med Kristian Risager forsøger at besvare spørgsmålene. Hvorfor? For at besvare, hvorfor vi skal gøre en større forskel i vores omkringliggende samfund, skal vi kigge tilbage i historien og helt tilbage til den gang, hvor YFU blev stiftet: 2. Verdenskrig efterlod store sår i forholdet

mellem USA og Tyskland, og som led hele disse sår blev Marshallplanen stiftet. Marshallplanen havde kort og godt til formål at genbygge Europa og at skabe samhandel efter krigen. Som en mellemfolkelig pendant til dette blev YFU stiftet. Stifterne ville undgå krig ved at skabe venskaber på tværs af grænser. Dengang var man som udvekslingsstudent indirekte med til at løse nogle seriøse internationale problemer. Og hvis man ser på vores nye, 6 måneders gamle formålsparagraf, som vi vedtog på Delegeretmødet i oktober 2015, vil man se, at vi i dag har nogle af de samme intentioner. I stk. 2 skriver vi nemlig, at vi bestræber os på at fremme mellemfolkelig forståelse og søger samtidigt at fremme samfundsengagement, livslang læring og en fredeligere verden. Derfor har vi altså et ansvar for at gøre en større forskel i vores omkringliggende samfund: Det er en del af YFU’s identitet, og det 27


står direkte skrevet i vores formålsparagraf. Udfordringen i dag I dag ser vi billigere flybilletter end aldrig før, og den internationale interesse er enorm: Selv Hr. og Fru Jensen udviser international interesse, når de rejser til Gran Canaria for 2. gang i år. Dog påpeger Kristian Risager, at den vest-europæiske interesse er faldet, og at dette formentlig skyldes, at mængden af statsstøttede programmer såsom Comenius, Erasmus, med flere, som studerende kan søge, er stigende. ”Vi har altså mange konkurrenter, og der skal ikke herske tvivl om, at hvis vi skal forblive specielle, må vi søge nye udfordringer, ” siger Kristian Risager, der også understreger, at YFU om 20 år næppe kommer til at eksistere i samme form, som vi kender det nu. Han fortsætter herefter: ”Vi må se væk fra egen navle og finde kulturelle udfordringer både internationalt og nationalt, hvor vi kan være med til at skabe mellemfolkelig forståelse.” 28

Youth For Understanding

Marts 2015

Vi skal således finde en identitet gennem vores nye formålsparagraf, og det er i denne forbindelse, at Kristian Risager på Martskurset valgte at rejse spørgsmålet: Hvordan kan vi være med til at løse internationale og nationale problemer? Hertil kom han og moduldeltagerne med nogle konkrete idéer til, hvilke nye initiativer vi YFU-frivillige kan tage. Disse står gengivet i billedet.

”Vi har mange konkurrenter, og der skal ikke herske tvivl om, at hvis vi skal forblive specielle, må vi søge nye udfordringer.” Hvad så nu? Det er vigtigt at understrege, at ovenstående punkter er idéer til initiativer, og at formålet med denne artikel er at generere flere idéer. Ønsket er at sætte gang i projekter, der kan udfordre, hvordan vi arbejder og samtidigt

inddrager en bredere del af befolkningen. Kristian Risager efterspørger et større initiativ til nye projekter fra medlemmer og tydeliggør, at Bestyrelsen står klar til at støtte op om nye projekter. Kristian Risager spørger således foreningen: ”Hvordan får vi omsat tanker til initiativer og projekter?” Og vigtigst af alt: Hvem tager teten?

29


Yderst Finurlig Underholdning

Bestyrelsen

be@yfu.dk

Løs en rebus Formand Jan Faldborg MSJ

Næstformand Kristian Risager ÅRH

Næstformand Morten Reimann SFY

Jens Bie Andersen NSJ

Per Hemmingsen MJY

Lise Fuhrmann KBH

Regionsledere re@yfu.dk

Sang til Kirstens Bryllup (Martskursus 2016)

Mel: ”Hvorfor går Louise til bal” af Bamses Venner Jeg har min Kirsten, og hun er en dejlig tøs Men jeg er grumme ræd hun har en skrue løs Hun u-ma-ner-lig gerne Ellen gifte vil Familiens stolte ære sættes voldsomt på spil Selv er jeg ikke særlig vild med homo sex Sidst jeg mødte, sik’ en omgang han fik Hr. Pape Poulsen han var alt for meget fræk Men han fik så mange klø at han har siden holdt sig væk 30

Youth For Understanding

Marts 2015

Åh, Åh, hvorfor gør Ellen til brud Du ved at hun er lebbe At det sjæls forfald Åh, Åh, har hun en diller? Eller legetøj Åh, Åh, hvorfor gøre Ellen til brud Skrevet af Simon Bøtker Redigeret af Lea Krull

Mette Dehlbæk KBH kbh@yfu.dk

Kathrine Byrialsen, KJY kjy@yfu.dk

Frederikke Simonsen, MJY mjy@yfu.dk

Phillip Søgaard MSJ msj@yfu.dk

Philip Hust MVJ mvj@yfu.dk

Thor Rosenlund NFY nfy@yfu.dk

Vibeke Sandager NJY njy@yfu.dk

Freja Maas NSJ nsj@yfu.dk

Natasha Munck SFY sfy@yfu.dk

Signe Carlsen SJY sjy@yfu.dk

Julie Stensballe STØ sto@yfu.dk

Lea Pape THY thy@yfu.dk

Maria Simonsen VJY vjy@yfu.dk

Lea Hebsgaard ÅRH arh@yfu.dk

Newsletter nl@yfu.dk Ansvarshavende redaktør Helena GanstedMortensen ÅRH

Redaktør Julie Frost Dahl KBH

Redaktør Anja Blåbjerg Mathiasen KBH

31


Afsender: Youth for Understanding Danmark Stationsvej 4 5690 Tommerup st. Danmark

SkalSkal du rejse? Få rabat gennem YFU!YFU! du rejse? Få rabat gennem

m medlem har du mulighed for at få rabat, når du skal ud i verden. Det gælder både vaccinationer, rejser og rejseforsikring. Som medlem har du mulighed for at få rabat, når du skal ud i verden. Det gælder både vaccinationer, rejser og rejseforsikring.

Når du køber din rejse gennem Jysk Som YFU-medlem får du 20 % rabat på l du vaccineres før din rejse, kan du i Når din rejse Som YFU-medlem Skal du vaccineres dinhos rejse, kan du i Rejsebureau får du du køber 6 % rabat fordigennem du er Jysk rejseforsikringer hos Gouda får du 20 % rabat på ft af dit YFU-medlemskab få før rabat Rejsebureau får du 6 % rabat fordi du er rejseforsikringer hos Gouda kraftVaccinations af dit YFU-medlemskab hos af YFU. medlem Rejseforsikring. nske Lægers Service, somfå rabat medlem af YFU. skal du Rejseforsikring. Lægers Vaccinations Service, som Du skal finde ud af præcis hvilken klinikkerDanske over hele Danmark. For at gøre brug af rabatten Du skal finde ud af Derefter præcis hvilken har klinikker over hele Danmark. rejseforsikring du skal bruge. For at gøre brug af skal du batten er på 15 % på selve medbringe dette Newsletter, sårabatten Jysk rejseforsikring du sekretariat, skal bruge. Derefter kontakter du YFU-Danmarks Rabatten er på 15 % på selve kan se dit dette navn Newsletter, øverst på så Jysk cinationen. Konsultationsgebyret er 50 Rejsebureaumedbringe du YFU-Danmarks sekretariat, som selve bestillingen. Rejsebureau kan se dit navn øverst på står forkontakter vaccinationen. Konsultationsgebyret er 50 siden. som står forposten, selve bestillingen. Du får et girokort med som skal siden. kr. Kontakt Grupperejser på grupper@jr.dk skal rekvirere en rabatblanket fra Du får et girokort med posten, som skal betales, før forsikringen dækker. Kontakt Grupperejser på grupper@jr.dk DuDerefter skal rekvirere rabatblanket fra henvendelse. ved retariatet. kan duen bestille tid betales, før forsikringen dækker. ved henvendelse. Sekretariatet. Derefter kan dlvs.dk, og fremvise blanketten, når du du bestille tid på dlvs.dk, og fremvise blanketten, når du l vaccineres. skal vaccineres.

U-Danmarks sekretariat kan kontaktes på e-mail yfu@yfu.dk og telefon 64 76 30 06. YFU-Danmarks sekretariat kan kontaktes på e-mail yfu@yfu.dk og telefon 64 76 30 06. eresserede kan blive medlem af YFU på yfu.dk/blivmedlem . Interesserede kan blive medlem af YFU på yfu.dk/blivmedlem .

ne blanket er gældende til og med september 2013. Alle betalende medlemmer får herefter tilsendt en ny. Denne blanket Alle betalende medlemmer fårfår herefter tilsendt en ny. Denne blanket er er gældende gældendetil tilog ogmed medseptember september2013. 2016. Alle betalende medlemmer herefter tilsendt en ny.

Newsletter Marts 2016  
Newsletter Marts 2016  
Advertisement