Page 1


Osnivač i izdavač: Apple Media d.o.o., Knez Mihailova 7/4 Direktor, glavni i odgovorni urednik: Mina Krsmanović Art direktor: Marija Savković Zamenik urednika: Boban Jevtić Marketing: office@yellowcab.co.rs Sekretarica redakcije i finansijski referent: Danijela Velisavljević Redakcija, website, BiB: Ivana Ćirković Lektura: Ivana Ćurčić

Saradnici: Zoran Janković, Mića Karić, Miloš Cvetković, Nenad Bekvalac, Danko Stojić, Mića Vujičić, Đorđe Bajić, Jovana Stokić, DJ Peppe, Slobodan Obradović, Nada Mandić, Vladimir Vujinović, Tatjana Bogdanov, Zorica Kojić, Marko Artuković, Ilija Đukić, Nemanja Kostić, Sonja Kovljanić, Dragan Ambrozić, Ljubisav Panić, Biljana Đorđević, Darko Crnogorac, Miloš Maksimović, Danijel Farkaš, Slavica Pešić, Dejan Petković Dizajn: Apple Media Adresa redakcije: Knez Mihailova 7/IV, Beograd Telefon redakcije i marketinga: (+381 11) 3288-327, 3288-328 i tel/fax: 3288-329 web: www.yc.rs e-mail: office@yellowcab.co.rs Godišnja pretplata: 540,00 din. Tekući račun 160-312560-95 Naznaka: pretplata za časopis Yellow Cab Informacije o pretplati: +381 11 32 88 328, +381 11 32 88 327 ili pišite na e-mail: office@yellowcab.co.rs Štampa: Rotografika, Subotica Distribucija: Vaske de Gama d.o.o, 11000 Beograd, Srbija, Krivošijska 15, Tel: +381 11 34 68 672 CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 050.8 YELLOW Cab : vodič kroz Beograd / glavni i odgovorni urednik Mina Krsmanović. - 2001, br. 1 (novembar)- . - Beograd (Knez Mihailova 7/4) : Apple Media, 2001- (Subotica : Rotografika). - 28 cm Mesečno. ISSN 1451-4311 = Yellow Cab COBISS.SR-ID 184830727

photo by Christian Geisnæs


HIT LISTA U organizaciji Galerije ALT, ova manifestacija osmišljena je sa ciljem da doprinosi vidljivosti umetničkog stvaralaštva, društvenoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju marginalizovanih i ugroženih grupa koje čine: mladi nezaposleni stručnjaci — dizajneri i umetnici, udruženja ili ustanove osoba sa invaliditetom, žene žrtve nasilja ili tranzicije, ili trajno nezaposlena lica. Biće izloženi unikatni umetnički predmeti, dekorativna uskršnja jaja, dekorativne umetničke slike, modni asesoar ili autorski dizajnirana odeća, trikotaža ili ručno oslikani odevni predmeti, unikatno dizajniran nakit, dekorativni predmeti za domaćinstvo, čuvari uspomena, mini bašte, suvenirski proizvodi, igračke... Osim bazara rukotvorina, biće priređen i uskršnji kurs tradicionalne dekoracije drvenih jaja, koji je besplatan za decu čiji roditelji pohađaju kurs, a namenjen je kreativnom druženju roditelja i dece u slobodno vreme.

/ Skadarlija, ispred Kuće Đure Jakšića, 7. i 8. aprila od 13.00 do 21.00 /

Tokom aprila u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Bačkoj Palanci, Lazarevcu, Zrenjaninu, Crepaji, Boru, Požegi, Preševu... Grupa Škart (Dečje pesničenje u Crepaji), Rena Readle (Radionica Putovanje u svet naših želja u Leskovcu), Noa Treister (predavanje u Boru), Peđa Obradović (Novinarska radionica U Vranju o Bujanovcu) i tim festivala Slobodna zona (mini turneja filmova u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Požegi, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Preševu i Leskovcu) mobilisaće javnost u borbi protiv svih oblika diskriminacije, isključivanja i marginalizovanja nacionalnih manjina. Projekat realizuje tim Kulturnog centra Rex u producentskom okviru Fonda B92. www.rex.b92.net Realizaciju programa Misli o drugima — misli o sebi omogućila je Uprava za ljudska i manjinska prava (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu), u sklopu programa Kalendar ljudskih prava 2012.

Besplatni seminar ličnih i profesionalnih veština za studente svih fakulteta u Beogradu “Soft Skills Academy - Unapredi svoje sposobnosti!” održaće se u periodu od 17. do 21. aprila 2012. godine. Prijave su otvorene od 26. marta do 8. aprila. Više informacija na sajtu www.softskillsacademy.rs. Prijavi se i napravi korak ka uspešnoj karijeri!

Događaj koji se održava svakog dana od 11.00 do 21.00 okupiće preko pedeset afirmisanih umetnika i kreativaca iz cele Srbije koji će široj publici predstaviti svoje aktuelne kolekcije iz oblasti modnog dizajna, likovne i primenjene umetnosti, kao i umetnost reciklaže. Cilj manifestacije jeste da posetiocima približi termin vintage putem izložbe i revije unikatnih odevnih predmeta i asesoara, kao i da ljubiteljima originalnih ručnih radova omogući nezaboravnu prolećnu kupovinu. Prodajna izložba pratiće ceo četvorodnevni program RetroChic Bazara i pored unikatne garderobe, nakita i modnih detalja, imaće u ponudi prirodnu kozmetiku, upotrebne i dekorativne predmete za kuću, kao i unikatni nameštaj, redizajnirane i reciklirane predmete. Svim zainteresovanim posetiocima omogućeno je učešće u radionici dizajna nakita, a za muzički program zadužen je DJ Lucky.

/ Galerija Eurocentar, Makedonska 30, od 4. do 7. aprila /

april 2012. | www.yc.rs | 5


f e s t i v a l i

TRE∆I BELGRADE TANGO ENCUENTRO SVET SE GRLI U BEOGRADU

od 17. do 23. aprila, razne lokacije

Prestonica Srbije pulsiraće i ovog proleća strastvenim ritmom argentinskog tanga. Treći međunarodni festival Belgrade Tango Encuentro (BTE) okupiće neke od najboljih svetskih plesača, orkestara i DJ-eva, a stotine „tangerosa“ iz više od 30 zemalja igraće na njegovim gran-milongama. „Najkul festival u Evropi“, kako je BTE nazvao Sebastian Arse, najbolji igrač današnjice, nudi nedelju dana uživanja zaljubljenicima u tango muziku, ples i modu. Glavne zvezde festivala biće elektro-tango sastav Otros Aires koji će, posle dva prošlogodišnja koncerta, ponovo svirati u SKC-u 22. i 23. aprila. Bend čija koncertna energija podseća na rock spektakle, ne odustaje od kombinacije modernih žanrova i evergreen tango hitova, ali najavljuje osveženje u produkciji. „Otrosi“ stižu u Srbiju s novim bandoneonistom, a svoje ljubitelje obradovaće premijernim izvođenjem najnovijih pesama. I dok je kriza sasekla mnoge tradicionalno značajne festivale, BTE se za samo dve godine svrstao u red deset najvećih u Evropi, pa je SuperSabino, najtraženiji DJ starog kontinenta, na svom blogu napisao da „renesansa tanga dolazi iz Beograda“. „Moj najveći pokretač i posle tri godine jeste želja da u vreme sve veće otuđenosti i depersonalizovane komunikacije među ljudima napravim događaj koji služi kao injekcija ljubavi, uzbuđenja, radosti i zagrljaja svima koji tragaju za ovim vrednostima“, kaže Sonja Živanović iz Instituta Tango Natural (ITN) koji organizuje festival. Zato se broj posetilaca Encuentra svake godine povećava, pa je on počeo da izlazi i na beogradske ulice. Ko uoči i tokom festivala bude šetao Knez Mihailovom ulicom moći će da uživa u divnim tango melodijama i igri „tangerosa“, ali i da napravi svoje prve plesne korake. Belgrade Tango Encuentro ove godine ima i širi društveni angažman, pošto će biti otvoren velikim javnim časom tanga za 150-300 srednjoškolaca na platou ispred gradske opštine Zvezdara. Ovakav početak festivala deo je projekta Započnimo upoznavanje zagrljajem koji promoviše tango kulturu kao zdrav stil življenja, a u okviru Zvezdarijade zajedno ga realizuju ITN i Kancelarija za mlade GO Zvezdara.

BEOGRADSKA NEDELJA ARHITEKTURE Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) biće održana od 19. aprila do 4. maja, a tema je Energija grada. U fokusu će biti Olimpijada kulture u Londonu, upoznajući putem izložbi, radionica, predavanja i tribina stručnu javnost i građane sa značajem arhitekture na naše živote. Sedma manifestacija, koja će ugostiti nekoliko uvaženih arhitekata iz inostranstva, kao i mlade domaće snage, biće organizovana u Kulturnom centru Beograda, Prostoru grada Beograda, galerijama Progres i O3one, navedeno je u saopštenju.

6 | www.yc.rs | april 2012.

TRENCHTOWN Regionalni muzički festival Trenchtown biće održan od 30. aprila do 2. maja u Etno kampu nedaleko od Palića. Do sada su učešće na njemu potvrdili Jinx, Eva Braun, Eyesburn, Superhiks, SevdahBABY, Elemental, Atheist Rap, colorStar i bugarski reggae sastav Roots Rocket.

U okviru festivalskog prostora, koji je kompletno ograđen, nalazi se kamp čiji se kapacitet povećava svake godine zbog velikog interesovanja. Svi koji kupe komplet ulaznica imaju besplatan smeštaj u kampu. Online prodaja ulaznica je u toku, a karte se mogu kupiti preko sajta Gigstix (www.gigstix.com) po ceni od 820 dinara za pojedinačne (jednodnevne) ulaznice i 1.980 dinara za komplet karata za sve dane Festivala. Festival organizuje Fondacija „Danilo Kiš“ iz Subotice.


FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA Festival, koji će otvoriti dokumentarac Sonja o glumici Sonji Savić, biće održan u Domu omladine od 30. marta do 3. aprila. I ove godine na stotine autora iz celog sveta poslalo je u Beograd impresivan broj kratkih i dokumentarnih filmova. Za zvanične festivalske nagrade takmičiće se 53 strana i 39 srpskih filmova. U pet festivalskih dana biće prikazano 130 ostvarenja. Planirano je nekoliko pratećih programa. Ovogodišnja krilatica je „Timeless“.

DANI BEOGRADA Dani Beograda održavaju se svake godine od 16. do 19. aprila povodom značajnih datuma iz istorije grada. To su 16. april, kad je u jednom pisanom dokumentu iz 878. godine prvi put pomenuto slovensko ime Beograda, i 19. april, kada je 1867. godine održana primopredaja ključeva Beograda i drugih srpskih gradova knezu Mihailu Obrenoviću. U okviru Dana Beograda dešavaju se brojne kulturne i obrazovne manifestacije i programi. Tada se dodeljuju nagrade i priznanja ljudima i grupama koji su svojim trudom i stvaralaštvom obeležili prethodnu godinu. Pored brojnih koncerata, izložbi, pozorišnih predstava, sportskih nadmetanja, organizuju se i ture razgledanja grada, beogradske varoši, tvrđave i starog Zemuna, kao i razne tribine, i već tradicionalno — Beogradski maraton.

SHARE Druga Share konferencija biće održana od 26. do 28. aprila, a Beograd će ponovo postati centar razmene naprednih ideja i znanja iz oblasti društva, tehnologije, Interneta, muzike i novih medija. Sve to pratiće intenzivan muzički program koji će se istovremeno odvijati u nekoliko odabranih klubova i alternativnih prostora u gradu. Ove godine, konferencija će ponovo okupiti više od dve hiljade aktivista, blogera, injženjera, programera i umetnika iz Srbije i inostranstva, tokom tri dana interesantnih predavanja, radionica i sastanaka u Domu omladine Beograda. Muzički program konferencije, Share by Night, predstaviće nastupe aktuelnih svetskih autora inovativne elektronske i savremene muzike koji će deliti bine i DJ pultove s talentima lokalne klupske scene.

SUPERNATURAL Poznati jazz muzičar Duško Gojković nastupiće na festivalu 22. aprila na Adi Huji, a publici će se predstaviti i beogradski sastav Sharks, snakes and planes. Kao i svake godine, festival će početi dečjim programom, a za sve posetioce koji dođu biciklom ulaz će biti besplatan. Posetioci festivala moći će da uživaju u dobroj muzici, zdravoj hrani, ali i da čuju zanimljiva predavanja domaćih i stranih eksperata iz oblasti ekologije. Festival će od ove godine imati i Zelenu laboratoriju — istraživački centar koji će okupiti domaće i strane stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine. Njihov zadatak biće izrada projekta potpune rehabilitacije ekosistema Ada Huja, a Supernatural će, u saradnji sa opštinom Palilula, u narednih nekoliko godina raditi na revitalizaciji ovog prostora. april 2012. | www.yc.rs | 7


g r a d

DA MLADI VIŠE ODLU»UJU O SVOJIM POTREBAMA KOSTA ANDRI∆, direktor kancelarije za mlade Beograda

Info room, sajam praksi, volonteri Beograda, novi noćni red vožnje gradskih autobuskih linija, edukacija u praktičnim veštinama, škole jezika i međunarodna razmena studenata samo su neke od akcija kancelarije za mlade koja brine o kulturi i edukaciji snovana na nekadašnji Dan mladosti, 25. maja 2009. Godine i na inicijativu LDP-a, Kancelarija za mlade gradske uprave grada Beograda zamišljena je kao veza mladih Beograda i gradske uprave. — Naš zadatak jeste da kreiramo i sprovodimo omladinsku politiku na nivou grada. Ovakve kancelarije već postoje i rade u zemljama članicama Evropske unije. Naša Kancelarija za mlade pruža informacije koje interesuju mlade, ali im nudi i različite vrste servisa poput informacija o stručnoj praksi, zaposlenju, volontiranju... u stvari, onoliko koliko može u skladu sa svojim mogućnostima i u svom okviru rada — kaže na početku razgovora direktor Kancelarije Kosta Andrić. 8 | www.yc.rs | april 2012.


Yellow Cab: Koliko je akcija do sada izvedeno i koliko je mladih učestvovalo? Kosta Andrić: Teško da bismo mogli u kratkim crtama da nabrojimo sve akcije koje je izvela Kancelarija za mlade. Aktivnostima je obuhvaćeno više od 10.000 mladih Beograda. Aktivnosti su bile: istraživanja o stavovima mladih Beograda i njihovom položaju u društvu; osnivanje prvog Centra za informisanje, edukaciju i savetovanje mladih — Inforoom; redovni godišnji Sajam praksi, tokom kojeg preduzeća i ustanove omogućuju mladima usavršavanje radi lakšeg zapošljavanja; preko 120 obrazovnih programa kao podrška mladima koji nisu stekli određena praktična znanja tokom redovnog školovanja; pokretanje servisa Volonteri Beograda; međunarodne razmene studenata i učenika; kursevi i obuke rada na računarima, samozapošljavanja, novinarstva, stranih jezika; edukacije mladih o seksualnom nasilju, bezbednoj vožnji i za mlade sa invaliditetom; bolja i efikasnija zdravstvena zaštita za studente u okviru Studentske poliklinike; besplatno pravno savetovanje i zastupanje mladih Beograda; podrška omladinskim projektima koji doprinose poboljšanju položaja manjinskih grupa; emisija za mlade Hoću da znaš na TV Studio B; uvođenje novog noćnog reda vožnje gradskih autobuskih linija. YC: Koje biste posebno istakli? KA: Kod ovakvih pitanja setim se sjajne knjige i podjednako dobrog filma Sofijin izbor. Gotovo da mi je nemoguće da se opredelim, jer je svaki od programa imao svoje aktivne učesnike koji su se opredeljivali prema svojim potrebama, željama da ovladaju novinama, prvi put vide Evropu, savladaju praksu, dobiju pomoć i sl. Možda bih se ipak opredelio za programe koji nude sistemska rešenja i nisu stvar trenutka nego trajnih potreba mladih. YC: Koje su akcije planirane za 2012? KA: Tokom 2012. cilj nam je da povećamo broj korisnika. Pre svega, tu mislim na osnivanje centara za mlade poput Info rooma u svakoj opštini u Beogradu. Na taj način obezbedićemo veliki broj programa u svim delovima grada i samim tim odgovoriti na potrebe velikog broja mladih. YC: Kolika je važnost razvijanja kulture među mladima za napredak društva u celini? KA: Kultura je način širenja vidika mladih, jačanje empatije, razumevanje doživljaja drugoga u kontaktu s delom, slikom, pokretom. Isključuje diskriminaciju, nudi toleranciju, prihvata

Kosta AndriÊ

Kosta Andrić rođen je 1983. u Beogradu i živi na Dorćolu. Završio je Prvu beogradsku gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na međunarodnom odseku. Tokom 2007. godine stručno se usavršavao u Međunarodnom sudu u Hagu, a posle toga radio je u advokatskoj kancelariji. Omladinskom politikom bavio se radeći kao saradnik u civilnom sektoru na projektima u vezi sa siromaštvom i podsticanjem preduzetništva kod mladih. Jedan je od autora istraživanja o siromaštvu kod mladih koje je zajedno s preporukama objavljeno u aprilu 2005. godine. Stipendista je Fondacije Konrad Adenauer. Govori engleski jezik.

različitosti, uvodi nove pojmove, približava različite kulturne i istorijske epohe. Neophodan je pratilac odrastanja u osobu koja će se osećati sigurnom, ostvarenom, autentičnom u bilo kom delu zemaljske kugle. Kultura je pasoš za obilazak sveta bez vize. YC: Kako ocenjujete položaj mladih u Beogradu danas kada govorimo o kvalitetu i mogućnosti školovanja, šansama za zaposlenje, mogućnosti bavljenja kulturom? KA: Mladi su danas vidljivi „po potrebi“. Sete ih se kada je potrebno nešto otvoriti, promovisati, izabrati. Malo ih je u strukturama koje odlučuju. O njihovim potrebama češće odlučuju stariji. YC: Kao što su? KA: Školovanje je dostupno, ali postoje nepravilnosti u primeni dogovorenog. To stvara ne samo zabunu kod mladih nego i nepoverenje prema starijima. Obrazovni sistem je zastareo, a primena Bolonjske deklaracije ne poštuje se na svim fakultetima, a i tamo gde se poštuje, postoje individualna odstupanja profesora. Nema ujednačenosti kvaliteta. Najveći broj nezaposlenih je među mladima. To je dovoljan podatak. Uz to dodajem da je kultura nešto što predstavlja društvenu nadgradnju. O njoj može da se misli onda kada su zadovoljene osnovne potrebe mladih. Zapamtimo da je kultura neophodna za sazrevanje. YC: Šta bi trebalo da se popravi i kako? KA: Potrebne su sistemske promene. Potrebni su revolucija u obrazovanju, usklađivanje s potrebama tržišta rada, savremeniji i konkretniji programi.

INFO ROOM

Prvi centar za informisanje, edukaciju i savetovanje mladih u Beogradu nalazi se u ulici 1.300 kaplara, tačnije, u sklopu Kolarčeve zadužbine. Kancelarija za mlade grada Beograda pokrenula je Info room radi sistematizovanog pružanja usluga koje su potrebne mladima u Beogradu, a u te usluge spadaju besplatna upotreba računara, Interneta, obezbeđivanje edukacije iz oblasti računarstva i stranih jezika, a oni koji budu želeli pohađaće i obuku za pisanjue CV-ja. Nova usluga biće i pružanje besplatne pravne pomoći studentima kojima je ona neophodna. http://www.kancelarijazamlade.rs/ april 2012. | www.yc.rs | 9


k o l u m n a

TRASH TELEVIZIJA

OSTANI ĐUBRE DO KRAJA... PLEASE! RECIMO KONCIZAN, ALI IZNAD SVEGA POŠTEN I SRČAN POKUŠAJ SAGLEDAVANJA DOMETA I KORENA TRASH TELEVIZIJE U SRBA I SLIČNIH

Piše: Zoran Janković

avnog našeg hiperinflatornog leta 1993. britanska TV ponuda postala je bogatija za nešto zbilja nesvakidašnje. Glumac Antoine de Caunes i modni kreator Jean-Paul Gaultier u ulogama voditelja predvodili su povremeno urnebesan TV šou Eurotrash. Serijal je poživeo gotovo petnaest godina (nešto malo preko 160 epizoda), a bavio se trash pojavama i fenomenima mirnodopske Evrope. Bilo je tu svega i svačega, a ne smemo da zaboravimo ni opšti podsmevački ton koji je ipak obojio čitav ovaj TV poduhvat. No, istinske riznice trasha moramo potražiti na drugim adresama. 10 | www.yc.rs | april 2012.

Recimo, ovde, u našem predtranzacionotranzicionom raju. Tako se, recimo, tokom kletih devedesetih znao bar osnovni red:

• za početak, na Trećem kanalu, Šoder lista, ZAM Production i Uz nedeljni ručak (najdragoceniji momenti: Zoran Kalezić čitavim tokom emisije insistira na svojoj zubobolji, Cecini nestašluci s padežima, Lepa Lukić koja poentira na glupo pitanje izjednačavajući urbano i građevinarstvo);

BB Show na gotovo svim ostalim kanalima (poseban gušt predstavljale su nadsinhronizacije inserata iz holivudskih klasika, a koje su se mahom ticale problema s probavom i kanalizacionim odvodima;


• skoro celokupan program TV Palma, uključujući i političke

intervjue neprevaziđenog maga Miodraga—Mikija Vujovića uz zvučnu pratnju njegove neizostavne hiperdinamične hemijske olovke;

i, naravno, TV Pink i emisija Kleopatre, krunisane kraljice među prorocima, koja je svoj aristokratski status svaki čas dovodila u pitanje (malo je reći) neodoljivim ženomrzačkim ispadama i uvredama na račun „uključenih u program“ (u poznijoj, recimo, dekadentnoj fazi, Kleopatra je iz nekog razloga volela da čita fiktivna pisma upućena sebi na tarzanmakedonskom, ali o Kleopatri, ako Bog da, i čitav tekst nekom drugom prilikom; ipak, jedan detalj: jedna od gostujućih niskopotčinjenih proročica odrično odgovara na kraljičino pitanje da li je ikada bila seksuano uznemiravana, a Kleopatra to prokomentariše: „Pa, naravno, nisi ti tvrdoglava...“). Novi milenijum donese nam i novi fatum. Stigla bolja tehnika, Viki Miljković koja u ingenioznom spotu muze kravu u flašicu od koka-kole odmenjena je zvucima i pojavama bendova Darkwood Dub, Kanda Kodža i Nebojša i sličnih, ali, srećom po nas dokone ili nepopravljive, koren srpskog trasha pokazao se u narednim godinama dovoljno vitalnim i praktično neuništivim. Veliki udarac bio je i ukidanje Sveta Plus, tog zaraznog melanža srpskog viđenja pristupa Jerryja Springera i lokalnog estradnog kolorita uz ponešto bizarnih igara za učesnike (udenuti olovku na kanapu privezanu za stražnjicu u grlić pivske flaše, na primer). Ruku na srce, i među velikašima se tu i tamo nazirao sjaj starog ludila — recimo, u sumanutim Lisicama Gorčina Stojanovića i Ane Rodić na RTS-u, u informativnim emisijama TV Pink (a ne smemo zaboraviti ni Radu Radenović koja dekoltirana praktično do pupka iz nekog razloga sat vremena „intervjuiše“ zblanutu i očito zalutalu Vesnu Pešić), VIP Velikom bratu i sličnim mučionicama na više kanala. A kada uhvati neizdrž, tu je uvek visokorezonantna i zastrašujuće entuzijastična Lea Kiš, počesto

kadra da istinski izignoriše dobar deo od nekoliko desetina gostiju koje pozove u svoje vazda svečarske emisije (svakako su najmudriji među njima oni koji se primaknu delu studija u kom se spravlja i servira hrana sponzorskih restorana — slava je slava, ali prazan stomak na ovu skupoću ne oprašta tek tako).

KAMEN PO KAMEN — PALA»A

Ukoliko zaronimo nešto dublje, tj. na daljinskom krenemo put rubnih predela uobičajenih ponuda kablovskih paketa, na tim, suvog zlata vrednim mestima i nenamerno se traga za utopijskim društvom jednakih šansi. I po cenu samoobmane i namernog zaborava, ovde nema protoka vremena, svi su poznati, svi su zvezde pune planova i dostignuća, i nema te bizarne trivije koja ne može poslužiti za još jedno i još jedno i još jedno gostovanje. Na tom planu prednjači nekada niška, sada prestonička Televizija Kopernikus koja je u kratkom roku pod svoje skute prigrlila gotovo sve izgnanike iz viših TV liga. Kod onih čijom se strašću ovaj tekst bavi, zvezde poput Mikana Kozomore, Miss Svetlane, Ivane Elektre, Sandra Prslooka, Draška Aćimovića, Vesne Rivas, Jasmine Ane, Anete Farago... i dalje se dosta dobro kotiraju. Najblistavije iz ove ponude:

OPUŠTENO SA VAMA: Mikan Kozomora u skoro ogoljenom studiju s tri troseda baca gledaoce gotovo u stanje hipnoze višesatnim razgovorima s davnih dana izbledelim zvezdicama i zvezdama kojima nije bilo suđeno. Gospodin Kozomora traži svoju osobenost povremeno tokom razgovora prebirajući po žicama gitare, pri tom pokazuje začuđujuće oskudnu pažnju, jer se ne zadržava na pesmama koje sam zapeva duže od dva stiha (posebna poslastica: Mikan Kozomora odjavi emisiju, potom mu iz režije javljaju da im je iskrslo još vremena, te produži zabavu neretko i za pola sata, a tu je i uvek razdragana, dokona baka sa Petlovog, Julinog ili Kanarevog brda koja se redovno uključuje u program i pohvalama obasipa Kozomoru i njegove nimalo kritički odabrane goste).

PRSLOOK ON THE ROAD AGAIN: Emituje se na dosta skrajnutih TV kanala, a reklo bi se da joj je na Kopernikusu pravi dom. Sandro, član Prslook banda, sada lekar, u slobodno vreme ugošćuje desetine anonimusa i bizarnih pojava, razmenjuje gotovo šifrovane pošalice sa osobljem, iznova i iznova pominje sponzore i priča, po svoj prilici, konceptualne viceve (posebna poslastica: raspomamljeni striper ometa i nimalo suptilno nasrće na ipak dostojanstvenu i začuđujuće usredsređenu Veru Matović dok ova izvodi svoju sumanutu dixieland country poskočicu Pitala sam popa).

GLADNA SAM RODNOG NEBA: Iza ovog čudnog naziva krije se zabavnomuzička emisija Vesne Rivas, koja je tokom devedesetih istrajno pokušavala da postane zvezda turbo-folka, ali ipak ostala upamćena po priči kako je svoje isprepadane čivave tokom NATO bombardovanja lično krstila. Vesna Rivas u ovoj inkarnaciji u narodnoj nošnji dočekuje izvođače manjeviše izvorne muzike i podmlatke raznih KUD-ova (posebna poslastica: ekstatična Vesna Rivas često stupa u polemiku s neuništivom i mnogovoljenom Garom, u tu svrhu u narodnoj nošnji, s mikro-mikrofonom zadenutim u uho uporno izvodi hit iz tog univerzuma Ne menjajte plavu za garavu).

NEMAM ŠTA DA OBUČEM: Pevačica i kreatorka Ivana Elektra osmišljava i vodi ovu emisiju koja je, zapravo, tipska trećeligaška estradna pričaonica u kojoj I. E. mahom najavljuje svoje nastupe i promoviše vlastite „kolekcije“ donjeg veša koje u neku ruku krase studio (posebna poslastica: stariji gospodin uključuje se u program i pokušava da odobrovolji nepokolebljivu voditeljku i kreatorku da mu pokloni jedan par seksi rublja „da malo proveseli svoju baku i sebe“). Naravno, nastaviće se... nekada i nekako... 12 | www.yc.rs | april 2012.


z d r a v l j e

eogradska arena već je godinama mesto gde mnogi sugrađani dolaze da relaksiraju duh i rasterete se od svakodnevnih obaveza uživajući na koncertima popularnih svetskih i domaćih zvezda ili bodreći vrhunske sportiste. Od sada ona može biti mesto u kome se brinu da vaše dobro zdravlje i odlična fizička forma postanu vaš stil života! Savremeni način života zahteva konstantnu brigu o zdravlju i psihofizičkoj kondiciji svakog pojedinca. Bolja figura, više energije, bolje oblikovano telo u Fitnes centru Beogradske arene može se postići u najkraćem mogućem periodu uz stručni nadzor, uputstva i savete instruktora, nutricionista, fizioterapeuta i ostalih članova stručnog osoblja. Beogradska arena nudi bogat fitnes doživljaj na prostoru od preko 500 m2: teretanu, saune, jogu, pilates, aerobik, masaže i usluge nutricioniste-dijetetičara. Celokupan prostor za vežbanje je klimatizovan, sa optimalnom temperaturom oko 23 C i rasponom vlažnosti od 40% do 60%. U okviru teretane, na 40 vrhunskih sprava, osam kardio linija i mnogo prateće opreme organizuju se razni programi: • vežbanje pod nadzorom trenera, • samostalno vežbanje, • kondicioniranje, toniziranje, • trening snage, • kardio trening, vežbe istezanja i oblikovanja, • kontrolisane vežbe za redukciju telesne težine, • preventivni program za osteoporozu. Pored najsavremenije teretane, u Fitnes centru Beogradske arene mogu se koristiti i sauna, usluge nutricioniste, razni vidovi relaks i sportskih masaža u najnovijem, specijalno sređenom prostoru po ugledu na one u spa centrima. Odnedavno je u Fitnes centru Beogradske arene počela sa radom i izdvojena sala u kojoj se odvijaju najsavremenije metode joge, miks aerobika i miks pilatesa. Pravilna ishrana je individualna stvar svakog pojedinca, pa tako i osobe koja se bavi sportom, a njenim usklađivanjem s tipom treninga postižu se najbolji rezultati. Zato su u Fitnes centru Beogradske arene na raspolaganju i usluge dijetetičara-nutricioniste koji će individualno svakom pojedincu odrediti i preporučiti najbolje rešenje za postizanje i održavanje idealne psihofizičke forme.

Više informacija: Telefon: (+ 381) 11 220-21-56; (063) 624-398 svaki dan od 08 do 22 časa - nedeljom od 10 do 14 časova Web: www.arenabeograd.com/fitnescentar Svim korisnicima Fitnes centra omogućen je besplatan parking u krugu Arene, kao i maksimalna bezbednost i privatnost. april 2012. | www.yc.rs | 13


m u š k e

s t r a n e

GUME ZA MOTOCIKL ILI SKUTER:

ESENCIJALNI PROIZVOD ZA SIGURNOST

Gume su jedine tačke kontakta između motocikla ili skutera i puta. Ukupna površina kontakta između dve gume motocikla i puta približno je 100 kvadratnih centimetara, što je površina dve kreditne kartice. Zato su od suštinskog značaja zaštita kvaliteta i performansi vaših guma. IZBOR GUMA I KORIŠ∆ENJE

Uvek treba izabrati gume koje su u skladu sa zakonom o drumskom saobraćaju i uvek treba slediti preporuke proizvođača vozila, proizvođača pneumatika ili odgovarajućeg službenog tela. Potražite stručno uputstvo kada montirate gume koje nisu u skladu sa originalnim gumama vašeg skutera. Nikada ne koristite gume koje su pogrešno naduvane, nemojte voziti brzinom koja prevazilazi njihova ograničenja i ne opterećujte ih više nego što je njihov indeks opterećenja. Zakon ne dozvoljava korišćenje slick guma, guma s re-cut šarama ili onih koje imaju naznaku NHS (Not for Highway Service) ili For Competition Use na javnim putevima.

INSPEKCIJA

Gume se moraju pažljivo pregledati u redovnim intervalima. Neravnomerno habanje može biti posledica nepravilnog naduvavanja, preopterećenja ili lošeg mehaničkog podešavanja.

Korišćenje ispumpanih ili prepumpanih guma duže vreme može dovesti do ireverzibilnog oštećenja koje može imati ozbiljne posledice, čak i ako se one kasnije napumpaju kako treba. Gume treba redovno pregledati, obraćajući posebnu pažnju na: • gazeći sloj, da se otkrije prisustvo otpadaka, posekotina, pogoršanja ili nepravilnosti na šarama; • bočne strane, da se otkrije šteta od udaraca (od rupa i ivičnjaka), posekotine, pucanja ili nenormalne deformacije; • ivice gume koje ulaze u felnu, tragove oštećenja na felnama. Ako imate ikakve sumnje, trebalo bi da ispitate gume i iznutra i spolja uz pomoć majstora najranije što možete.

HABANJE

Osnovna funkcija gazećeg sloja jeste prianjanje na put. Kako se gume troše vremenom, opada im sposobnost odvođenja vode; dakle, treba da smanjite brzinu vožnje u vlažnim uslovima. Ne zaboravite da redovno proveravate trošenje guma, posmatrajući visinu krampona i izlizanost šara. Faktori koji utiču na habanje: izdržljivost gume zavisi od sedam glavnih faktora. Neki su u okviru kontrole vozača, kao pritisak, teret,

MICHELIN POWER PURE SC

Prva na svetu dvokomponentna guma za skuter Pošto je napravio revoluciju u gumama za motocikle, Michelin je adaptirao svoju dvokomponentnu tehnologiju i za gume za skutere. Prvi put Michelin Power Pure SC kombinuje dve različite komponente gazećeg sloja na istoj gumi: • „mekana“ komponenta na ivicama gume poboljšava prianjanje pri skretanju (ova prianjajuća komponenta poboljšava vuču čim se nagnete); • tvrđa komponenta u centru produžava vek gume. 14 | www.yc.rs | april 2012.


brzina i stil vožnje (kočenje i ubrzavanje). Drugi su van kontrole vozača i zahtevaju prilagođavanje stila vožnje: vrsta puta, tip površine, temperatura okoline. Treba znati da i mehanički problemi takođe mogu izazvati prerano habanje, uključujući i ulubljivanje felni, popuštanje amortizera, labavost glave volana ili krivljenje rama. Svaki od ovih faktora može biti štetan po gazeći sloj gume; kombinacija nekoliko faktora izazvaće znatno habanje.

PRITISAK U PNEUMATIKU

Iz bezbednosnih razloga i radi optimizacije životnog veka, neophodno je da gume u svakom trenutku budu ispravno napumpane. Vožnja sa ispravno naduvanim gumama u skladu s preporukama proizvođača takođe omogućava lakše rukovanje na pravcu i u krivinama, pri naglom kočenju i niskim brzinama. Vožnja sa ispumpanim gumama može da dovede do preranog habanja, nepovratnih oštećenja i, povremeno, iznenadnog gubitka vazduha. Vazduh postepeno izlazi iz guma. Zato je neophodno da se pritisak u njima sistematski proverava pre vožnje. Prilikom provere pritiska pošto ste već započeli putovanje, imajte u vidu da će gume biti vruće. To izaziva veći pritisak u njima, pa nikada ne treba oslobađati vazduh iz guma koje su upravo vožene. Ako se utvrdi da je pritisak niži od preporučenog, potrebno je dopumpati gumu. Vodite računa, međutim, da je pritisak tople gume 0,3 bara veći od onog koji se preporučuje za istu gumu kada je hladna. Posle provere ne zaboravite da vratite kapicu ventila koja, zajedno s ventilom, sprečava vazduh da izađe iz gume.

NAMEŠTANJE I SKIDANJE PNEUMATIKA

Kompletan Michelin moto program pneumatika možete pronaći u specijalizovanom lancu servisa Tyre+ koji se nalazi u svim većim gradovima Srbije a čiji spisak možete pogledati na www.tyreplus.rs Ako ste majstor, vi ste jedina osoba koja je sposobna za popravku i za to preuzima potpunu odgovornost. Ubrizgavanje proizvoda za zgušnjavanje vazduha (sprej za popravku gume) kroz ventil rešava problem samo na kratke staze.

VEOMA VAŽNO

Pošto skinete gumu, a pre nego što počnete popravku, neophodno je da proverite njenu unutrašnjost. Tragovi ulubljenja na unutrašnjoj gumi govore da je ona bila ispumpana i da oštećenje može da se obnovi ako se nastavi njeno korišćenje. U ovom slučaju guma ne može da se popravi. Gume koje pokazuju bilo koje od sledećih oštećenja ne bi trebalo koristiti: • deformisana ili vidljiva žica; • odvaljeni parčići gume ili raslojavanje; • ugnječena guma ili raslojavanje; • kvarenje gume uljem ili korozivnim materijama; • oštećenja unutrašnje gume izazvana nedovoljnim U toku je pritiskom.

velika akcija poklona

PRIPEMNI PERIOD

Nameštanje i skidanje gume jeste posao za Kada je guma nova: za sve kupce Michelin profesionalca. Nepravilno nameštena guma • skloniti sve nalepnice pre nego što se guma namesti pneumatika, u kojima može biti oštećena i ugroziti sigurnost vozača. na skuter ili motocikl; Prilikom zamene moraju se poštovati sledeće svako ko kupi Michelin • da bi guma dostigla pune performanse, neophodno je predostrožnosti: moto pneumatik za svog da pređe približno 100 km; tokom tog perioda počnite • zamenite originalnu gumu gumom iste postepeno da se naginjete u krivinama pri umerenoj dvotočkaša, dobija, u veličine; skladu sa tipom i količinom brzini. • proverite da li su ograničenje brzine i indeks guma 3M naočare, ceradu opterećenja prilagođeni gumi koju planirate da ZAGREVANJE GUMA za motocikl, Prvu pomoć stavite; Savetujte svoje klijente da prvih nekoliko kilometara • za određene vrste motocikala treba poštovati Tip a (obaveznu po svake vožnje voze umerenom brzinom da bi dozvolili sve preporuke proizvođača kada je reč o zakonu) ili sve to zajedno! da guma dostigne radnu temperaturu kada prianjanje nameštanju guma; ukoliko ste u nedoumici, postaje optimalno. pogledajte uputstvo ili zatražite savet od ovlašćenog distributera. KOMBINOVANJE PREDNJIH I ZADNJIH Kada stavljate nove gume, preporučuje se i zamena ventila i kapice PNEUMATIKA ventila. Sve naše preporuke i saveti odnose se isključivo na prednje i zadnje Nelegalno je na javnim putevima voziti motocikl s glatkim ili re-cut Michelin gume za motocikle i skutere. Osim ako je preporučeno od gumama ili bilo kojim tipom guma koje su obeležene oznakama NHS strane proizvođača, savetuje se da se ne kombinuju radijalne i cross(Not for Highway Service) ili For Competition Use. ply gume za motocikle ili skutere. Ta kombinacija može dovesti do U saglasnosti sa Evropskom direktivom 2001/95/CE, distributeri nestabilnog upravljanja. guma i korisnici treba da obrate posebnu pažnju na gume koje nisu prilagođene za drumsku vožnju. Izlaganje takvih guma RUKOVANJE I SKLADIŠTENJE na rasprodajama mora jasno da stavi do znanja da one nisu • Uvek skladištite gume na provetrenom, suvom mestu gde se prilagođene za drumsku vožnju. Takođe, prodavac je u obavezi da kontroliše temperatura, daleko od direktne sunčeve svetlosti informiše kupca o svim elementima neophodnim za upotrebu (na i zaštićene od nepovoljnih vremenskih uslova. primer, o odgovarajućoj dozvoli) i o svim rizicima koje može doneti • Držite gume dalje od hemikalija, rastvarača i neautorizovano korišćenje. ugljovodonika koji bi mogli negativno da utiču na njihove karakteristike. POPRAVKE • Držite gume dalje od oštrih predmeta koji ih U slučaju da se guma probuši, samo majstor poseduje dovoljno mogu oštetiti (metal, drvo itd.). znanja da preduzme potrebne korake kako bi je proverio iznutra i • Držite gume dalje od izvora toplote i električnih spolja i doneo odluku da li se može zakrpiti. uređaja.

MICHELIN CITY GRIP

Prva guma za skutere koja poseduje sportske performanse Zahvaljujući žlebovima kao integralnom delu Michelin Progressive Sipe tehnologije, Michelin City Grip onemogućava klizanje na mokrom putu, kao i nezgode pri prelasku preko rupa: • žlebovi pune dubine koji prodiru kroz vodu na putu i omogućavaju pun radni vek gume; • povećan broj žlebova na delu gume koji je u kontaktu s podlogom pri većem nagibu. www.michelin.com april 2012. | www.yc.rs | 15


p a t r o l a

TVOJIH „SWEEET“ MINUTA SLAVE BUDITE ORIGINALNI — U»ESTVUJTE NA „SWEEET“ KONKURSU „ORIGINAL TI“ Čuveni umetnik Andy Warhol rekao je jednom prilikom da svaka osoba na svetu ima svojih 15 minuta slave. Sweeet konkurs Original Ti nudi ti priliku da i sam osetiš čari popularnosti i pokažeš svoje talente, dobro se provedeš i postaneš jedan od potencijalnih dobitnika vrednih nagrada. Bez obzira na to da li ste iskreni sladokusci, umetnici, hedonisti, ljubitelji dobrog zvuka i pokreta, muzičari, kreativci ili samo zaljubljenici u čokoladu, važno je da ste uvek originalni i svoji — ovo je vaših Sweeet minuta! Pronađite ličnu inspiraciju, a zatim odsvirajte, otpevajte ili odigrajte svoju verziju Sweeet pesme Original Ti i postavite svoj snimak na našu Facebook stranicu http://www.facebook.com/pages/Sweeet/11 6165498401477?sk=app_220341824722755. Ako baš vi budete među najoriginalnijima, najkreativnijima i najmaštovitijima, očekuju vas MacBook, mikseta, iPodovi, a glavna nagrada je — snimanje spota! U uži krug takmičenja ući će učesnici s najviše likeova, a odluku o pobednicima doneće stručni Sweeet žiri.

U svetu modernih tehnologija predstavljanje putem Interneta najbolji je vid promocije. Mnogi od trenutno najpopularnijih stranih umetnika preko noći su postali zvezde upravo tako što su svoje talente podelili s multimilionskim auditorijumom u viralnoj zajednici. Dakle, odbrojavanje do tvojih Sweeet minuta slave može da počne baš ovog trenutka. Srećno!

PROLE∆NI MAKEOVER KOSE Vreme je za promene! Proleće je idealno godišnje doba za promene, zato obratite pažnju na zdravlje kose i styling. Udahnite svojoj kosi život toplim bojama, bilo to farbanje cele kose ili pramenova. Proleće je odličan period, jer sunce nije jako, a morska voda još nije aktuelna, pa će boje biti postojane. Preporučujemo crvene i narandžaste tonove. Ukoliko ste plavuša i imate ravnu kosu, razmislite o tri-četiri bordo pramena. Smeđokose su idealne za crvene ili narandžaste krupne pramenove. Kad je reč o samoj frizuri, ako ste u nedoumici, posetite svog frizera koji će vam dati najbolji predlog na osnovu oblika vašeg lica. Sledećeg meseca više informacija iz prve ruke sa sajma Cosmoprof u Bolonji.

16 | www.yc.rs | april 2012.


ESTETSKA STOMATOLOGIJA Stomatološka ordinacija Gentle Touch može da reši svaki vaš problem u vezi sa estetikom: možemo da nadoknadimo zub koji nedostaje, smanjimo ili u potpunosti zatvorimo prostor između zuba, ispravimo loš raspored zuba, izbelimo prebojene zube, tamne ispune zamenimo novim visokoestetskim, izlečimo i preoblikujemo meko tkivo (desni). U savremenom i modernom ambijentu pružamo sve vrste stomatoloških usluga koristeći najnovija saznanja i poslednju reč tehnike. Vodimo računa o tome da vam sve vreme tretmana bude što prijatnije i da uz našu pomoć savladate strah od stomatoloških intervencija. Budite slobodni i obratite nam se za više informacija o tome na koji način možemo vama i vašoj porodici podariti lep i zdrav osmeh koji traje večno.

Stomatološka ordinacija Gentle Touch Dental Centar Resavaska 36/I, Beograd, Srbija Telefon: (+381) 11 362-50-44, (+381) 63 875-54-49, (+381) 64 173-94-79 www.dentalcentar.rs info@dentalcentar.rs Posetite nas i na Facebooku: STOMATOLOSKA ORDINACIJA

OLIMPIJSKA KARTICA VOJVOĐANSKE BANKE — KAMATA PADA, PODRŠKA RASTE

Pridružite se odbrojavanju!

Vojvođanska banka je zvanična banka Olimpijskog komiteta Srbije i našeg olimpijskog tima na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Na osnovu toga, Banka je dobila ekskluzivno pravo da zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije ponudi na tržištu Visa olimpijsku karticu. Želja nam je da našim sportistima obezbedimo bolje uslove i stabilan oslonac na putu do olimpijskih uspeha. Negujući olimpijske vrednosti i tradiciju, ulažemo u budućnost. Korišćenjem ove kartice postajete aktivan učesnik u stvaranju olimpijske porodice Srbije, koja promoviše sportske vrednosti naše zemlje i pruža podršku našem timu na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu. Svaki put kad plaćate karticom, Vojvođanska banka donira deo sredstava Olimpijskom komitetu Srbije, bez dodatnih troškova po vas. Na ovaj način Banka promoviše podršku našem olimpijskom timu i univerzalnim vrednostima koje se reflektuju kroz sport i zdrav način života. Visa olimpijska kartica prezentuje Vojvođansku banku kao društveno odgovornu organizaciju koja pored profita vodi računa i o društvu u kome živimo. Postoji nekoliko razloga da postanete korisnik Visa olimpijske kartice Vojvođanske banke: • visina kamate smanjuje se svakog meseca, a u vreme održavanja Olimpijskih igara u Londonu u avgustu 2012. kamate nema; • članovi tima podrške Olimpijskog komiteta Srbije — EKO benzinske pumpe, Verano Group i Zekstra grupa — obezbedili su brojne popuste i pogodnosti korisnicima Visa olimpijske kartice Vojvođanske banke. Sve informacije potražite na nekom od 120 prodajnih mesta Vojvođanske banke ili na našoj Intenet stranici www.voban.co.rs.

Uživajte u kupovini i podržite olimpijski tim Srbije!

poklanja

3 x 2 kafe za poneti i ruËak za dvoje.

IVANA MAKSIMOVI∆, streljaËica april 2012. | www.yc.rs | 17


poklanja: • Knjigu “Začarana“, autor Nensi Madore • Knjigu „Igre gladi“, autor Suzan Kolins • Komplet bookmarker, privezak za kljuceve i magnet-produced by WPL.

Taramount poklanja • 3 x igricu Drinking Game • 2x Vodootpornu futrolu Battleship

poklanja knjige: • 2x knjigu „Duge noći i crne zastave”, • 2x knjigu “Vreme čuda” • 2x knjigu “Ready To Wear”.

poklanja:

poklanja:

• 3x knjigu „Tri čina i dva poluvremena” • 3x knjigu “Gospodin savršeni”.

• 2x „Beograd za početnike”, • 2x “Maniti voz u zlatnom krstu”.

18 | www.yc.rs | april 2012.


COCA COLA ZERO NEDELJA RESTORANA Beograd, od 19. do 26. aprila

NAJUKUSNIJI APRIL U BEOGRADU! Coca Cola Zero nedelja restorana jedinstvena je gastronomska manifestacija koja se prvi put održava u Beogradu, pod sloganom Svi u restorane!. Po ugledu na svetske metropole, Beograd će tokom ove sedmice postati maštovita kulinarska pozornica na kojoj će ovdašnji šefovi kuhinja pokazati umeće i predstaviti svoje kulinarske favorite po promotivnoj ceni, osetno nižoj u odnosu na redovnu ponudu. Praznik za gurmane, festival za sva čula, probanje drugačijih ukusa i mirisa, otkrivanje novih restorana i vraćanje u omiljene — sve je ovo aktuelno od 19. do 26. aprila na 50 probranih gradskih gastronomskih destinacija. Samo u ovoj nedelji, eminentni beogradski restorani pripremaju odabrane specijalitete po ceni od svega 999 dinara, za kompletan set-meni koji sadrži predjelo ili supu, glavno jelo i desert. U svaku rezervaciju uključena je i flašica Coca Cole Zero. Svi meniji će 11. aprila biti dostupni na sajtu www. nedeljarestorana.co.rs, kada će i početi rezervacija stolova. Iz bogatog pratećeg programa posebno treba izdvojiti saradnju s Bankom hrane, koja će uz pomoć restorana učesnika obezbediti hranu za socijalno ugrožene građane, a zanimljive izložbe fotografija na temu Kulinarstvo u objektivu, promocije gastronomskih knjiga u knjižarama Delfi/Laguna i kampanja Dog friendly restorani upotpuniće celokupan događaj. Po rečima Dejana Petkovića, gastro kritičara i autora projekta (inače, vođa naše YC gurmanske patrole), na ovom svojevrsnom putovanju posetioci će moći da okuse arome i boje sa svih meridijana, od najkvalitetnije nacionalne kuhinje, kuhinje Evrope i Mediterana, preko Indije, Kine i Japana, pa sve do Latinske Amerike. Zato ne propustite priliku da isprobate gastronomski uzbudljivu prestonicu, naoštrite nepca i požurite s rezervacijama, jer april u Beogradu nikada nije bio ukusniji. april 2012. | www.yc.rs | 19


film GLUMAC/ THE ARTIST  Piše: Zoran JANKOVić

delikatna komedija o svetu filmadžija i dovoljno potresna drama o nesnalaženju usled drastično promenjenih okolnosti

mimo halabuke koja neizostavno prati sve ključne dobitnike Oscara, Glumac je film vredan pažnje. Štaviše, dragocen i možda čak prevratnički u širem kontekstu istorije filma. To, naravno, ne znači da će uskoro uslediti poplava nemih filmova novijeg datuma; prevratništvo Glumca Michela Hazanaviciusa suptilnije je i dalekosežnije. Naime, Hazanavicius je ovim filmom pokazao da atipične autorske preference ne moraju nužno da stupe u koliziju s komunikativnošću i upotrebljivošću i u komercijalnom smislu. Michel Hazanavicius ovde, zapravo, samo istrajava na vlastitim neprolaznim fascinacijama, jer i sve njegove prethodne rediteljske radove odlikuje zagledanost u prošlost. Međutim, u slučaju Glumca on je stvari doveo praktično do same ivice paroksizma: naime, to je nesumnjivo ozbiljan film, superiorna

rekonstrukcija ere Holivuda na toj koti tektonski silovitog potresa koji je doneo prelazak iz nemog u zvučni film, ali je istovremeno i delikatna komedija o svetu filmadžija i dovoljno potresna drama o nesnalaženju usled drastično promenjenih okolnosti. Za one vične i strpljive Glumac nudi još nekoliko zgodnih implikacija — na širem fonu govori i o geopolitičkim turbulencijama koje se vrte i vrte ukrug, kao i o krhkosti pozicije pojedinca unutar sistema koji melje i koji ne prašta. Na strogo filmskom nivou, Glumac pak pokazuje majstorstvo Michela Hazanaviciusa u čisto rediteljskom smislu i u smislu orkestracije svih aspekata filmske umetnosti, neophodnih da bi ova vožnja u rikverc, pa još smeštena u bahato i bučno 3D/CGI preterivanje u okviru bioskopskih repertoara, i zbilja izmamila dah. A to čini već negde pri isteku prve rolne.

KLIP

uspehom. Ako bude bilo pravde, Klip će na porodičnom stablu filmova o adolescentima i odrastanju zauzeti sasvim posebno mesto. Potencijal za takvo nešto lako je uočljiv, a svi dosadašnji hvalospevi imaju čvrsto pokriće u čisto filmskim kvalitetima ovog ostvarenja. Glavni junaci filma su Jasna i Đorđe, dvoje srednjoškolaca s periferije Beograda. Njihov odnos prikazan je kompleksno, bez ulepšavanja. Film poseduje snažan emotivni naboj, deluje proživljeno i autentično. Scene seksa snimljene mobilnim telefonom, bez obzira na eksplicitnost, nisu eksploatacijske. Najintimniji trenuci



U domaće bioskope odavno nije stigao jedan ovako hrabar film, pa uz to i sa zavidnim međunarodnim renomeom. Umetničku težinu debija Maje Miloš garantuje dupla kruna na festivalu A-klase u Roterdamu — nagrada Tigar za najbolji film i priznanje holandskih novinara. Odavno se jedan srpski film nije podičio ovakvim

ALEKSANDRA RAKONJAC

direktor marketinga i komunikacija vojvođanske banke nbg group

20 | www.yc.rs | april 2012.

Koji je najbolji film koji si pogledala u poslednje vreme? Midnight in Paris Woodyja Alena. On je jedan od mojih omiljenih režisera, a ovaj film mi je prosto neodoljiv zbog fantazije prikazane na tako romantičan način, a još se dešava u gradu svetlosti.


mladog para ključni su za razumevanje razvojne putanje njihovog odnosa koji od lažnog porno šika postepeno prerasta u istinsku povezanost. Ljubav koju Jasna oseća prema Đoletu toliko je stvarna da se gotovo može opipati. U pitanju je sila koja ruši sve pred sobom, pa i zidove oko otuđenog i naizgled ravnodušnog mladića. Rediteljka dosta toga polaže u dinamiku odnosa ovog dvojca, a rizik i vera u dar naturščika pokazali su se opravdanim. Petnaestogodišnja Isidora Simijonović naprosto briljira u glavnoj ulozi, nalazeći pravu meru između nesnalaženja i mahnitosti, dok joj partner Vukašin Jasnić (poznatiji pod rep imenom Marlon Brutal) pruža stamenu podršku. Problematizujući pitanje mogućnosti prividnog i privremenog bega od sivila pomoću droga, alkohola i seksa, Klip donosi silovito istinit upečatljiv prikaz nevesele svakodnevice prigradskih naselja i izgubljene turbo-folk generacije. Film Maje Miloš jeste cvet izrastao na đubrištu stvarnosnog. Njegove latice nežne su i mirisne, ali je zato stabljika puna oštrih bodlji — one su naprosto nužnost, jer bez njih ovaj cvet ne bi opstao. Ako ste, iz nekog razloga, planirali da ove godine u bioskopu pogledate samo jedan domaći film, neka to bude Klip. Hrabrost i kvalitet zaslužuju nagradu.

Đorđe Bajić

POTOMCI / THE DESCENDANTS 

Decenija i po stoji između proboja Alexandera Paynea filmom Građanka Rut i njegovog najnovijeg ostvarenja Potomci. U međuvremenu, američki nezavisni film doživeo je više uspona i padova, do te mere da se sada može govoriti i o zasićenju ili bar o tome da danas izvesne teme više ne deluju toliko sveže, pa ni hrabro, kao što je to bilo devedesetih godina. Zapravo, indie je danas do te mere deo mainstreama da u novom Payneovom filmu glavnu ulogu tumači George Clooney, a Potomci dobijaju pet nominacija i osvajaju jednog Oscara (najbolji adaptirani scenario). No, zdrava skepsa u ovom konkretnom slučaju srećom je suvišna, jer Payne i u svojem šestom filmu pokazuje da ima još šta da ispriča, i mada teme više nisu onoliko provokativne i sveže kao u pomenutoj Građanki Rut ili Izborima, to ne kvari utisak, budući da se Payne već svojim prethodnim filmovima nametnuo i kao vešt pripovedač kada su u pitanju studije karaktera, gotovo jednako kao što je bio uspešan satiričar na početku karijere. Potomci su, dakle, samo prirodan produžetak te linije i predstavljaju namerno podmetnut tvrd orah za publiku koja teško da će na prvu loptu moći da saoseća s problemima više srednje klase na Havajima. Otuda već na početku

Matt King (odlični Clooney), svestan ove naše predrasude, kaže: „Paradise? Paradise can go fuck itself.“ I zaista, taj prividni raj na zemlji samo je pozornica (i dobar kontrast) za porodičnu dramu koja na efektan način uspeva da poveže nekoliko bitnih tema u kojima će se mnogi prepoznati: kriza srednjih godina, jaz između roditelja i dece, tajne i laži, smrt u porodici... i možda najzanimljivije od svega — preispitivanje sopstvene društvene uloge u promenjenim okolnostima. Payne je sve to uspeo da izloži vrlo elegantno, čak i uz povremenu dozu humora, a da nijednog trenutka nije žrtvovao uverljivost. I kad se sve sumira, Potomci su jedna od boljih novijih drama o porodičnim vezama koja se osim pojedinačnog dotiče i onog opšteg, a naročito onog najlomljivijeg u međuljudskim odnosima.

Miloš Cvetković

MELANHOLIJA / MELANCHOLIA 

Bile su potrebne godine da film evoluira od vašarske atrakcije do sedme umetnosti. Reditelji su se borili protiv malicioznosti prikazujući i izazivajući osećanja scenarijem, fotografijom, montažom, muzikom... Samo su veliki znalci sposobni da efektno upakuju nabrojane aspekte filmskog stvaralaštva u odličan film, a veliki umetnici da ih ignorišu s jednako dobrim rezultatima. Reditelj Lars von Trier, na primer, Dogvilom je dokazao da za odličan film nije potrebno više od glumaca i besprekornog scenarija, a Melanholijom da ni scenario ne mora da bude bitan. To ne znači da je scenario koji je Von Trier napisao za Melanholiju loš. Naprotiv

april 2012. | www.yc.rs | 21


F

— kao u Dogvilu, on je i ovde besprekoran. To samo znači da je ovaj reditelj toliko ovladao kadrovima da pomoću nekolicine njih u uvodnoj sceni uspeva da ostavi utisak za koji je drugima potreban čitav film. Melanholijom Von Trier nastavlja portretisanje teških psihičkih stanja koje je započeo Antihristom. Naslovom filma jasno je o kom je stanju reč, s tim što danski reditelj ni tu nije mirovao — melanholija je u filmu naziv i za planetu koja se približava Zemlji i preti da ugrozi njeno postojanje. Dve sestre, obe depresivne na različit način, prikazuju se za vreme ovog neponovljivog astronomskog događaja. Dok Justine (tumači je Kirsten Dunst, s pravom nagrađena u Kanu) upoznajemo kao nevestu na venčanju, vrsna fotografija Manuela Alberta Clara prati je u poludokumentarističkom stilu veštih nijansi. Da je reč o detaljno promišljenoj produkciji, Claro i Von Trier pokazuju pažljivim prelazom na prelepe tamnije tonove druge polovine filma, spremne da umesto potpune bezvoljnosti Justine istakne fobije njene sestre Claire (odlična Charlotte Gainsbourg). Njih dve sasvim su dovoljne da reditelj, nedavno i sam lečen od depresije, hirurški precizno prikaže melanholiju, sveprisutnu u istovremeno realističnom i maštovitom filmskom svetu, preplavljenom lažnim osmesima, izigranim trudom i besmislenim ambicijama. Na kraju, vidi se da suzama strah guše nepripremljeni, olakšanje pronalaze izmučeni, najtrezveniji postaju kukavice, a deca, nevina i mirna, ćute u iščekivanju. Ona su nema kao i zvezdano bespuće kosmosa, koje je Von Trier daleko pametnije iskoristio od intermecima sklonog Terrenca Malica (Drvo života). Evropska kinematografija ponovo ima film kojim se diči, iako se pre nekoliko godina u Kanu maliciozno stidela Von Trierovih pogrešno interpretiranih izjava. Tako je to s velikim umetnicima i njihovim filmovima — uvek su u opasnoti od gladnih usta vašarske atrakcije.

Ljubisav Panić

USTANIČKA ULICA 

Mada je malo toga slutilo na takav ishod, Ustanička ulica poslužiće kao lakmus papir za nekoliko važnih stvari. Naime, kako je reč o filmu nesumnjivo ozbiljnog tona, prijem kod publike ukazaće nam koliko su ovdašnji posetioci bioskopa uopšte i dalje spremni da prihvate izazov u vidu filma koji ne uzmiče pred svojom serioznom prirodom. Osim toga, Ustanička ulica Miroslava Terzića zaodenuta je u lako upadljivo žanrovsko ruho trilera, te će biti zanimljivo videti kako će puk, naviknut na neuništivi spoj komedije i drame koji već decenijama unazad i obeležava i sputava srpski film, reagovati na film žanrovski drugačijeg profilisanog ostvarenja.

22 | www.yc.rs | april 2012.

Stvari nisu izgledale tako sjajno na samom početku ove filmske priče. Već posle prve petine filma postaje jasno da je Ustanička ulica omeđena neveštim, ne baš inspirativnim i sasvim pravolinijskim scenarijem (potpsuju ga rutineri Đorđe Milosavljević i Nikola Pejaković). Osim toga, krupan kamen spoticanja donose i glumačke kreacije Gordana Kičića, ovde očito usredsređenog na to da izađe iz kalupa, ali bez vidljivijeg uspeha da na ubedljiv način proširi svoje područje borbe, i Radeta Šerbedžije, istrajno odanog autoreciklaži i glasnoj i previše ekspresivnoj glumi. Nažalost, ni uprizorena fotografija Miladina Čolakovića ne uspeva da isprati baš sve nijanse Terzićevog rediteljskog prosedea, a reditelj Terzić je, zapravo, istinski junak ove priče — ovaj stariji debitant pobedio je sve ove otežavajuće okolnosti i doveo Ustaničku ulicu do tačke uspelog i zrelog ostvarenja koje mami pažnju, dosta dobro funkcioniše u domenu repertoarskog filma i znalački se nosi i s dobro izraubovanim motivom ratnog zločina kao ključnim zamajcem. Imajući sve to u vidu, vaganjem slabosti i prednosti lako se dolazi do zaključka da je Ustanička ulica zrelo ostvarenje koje znatno doprinosi opštem kvalitetu savremenog srpskog filma i koje još jednom podseća na to zašto ime reditelja zauzima udarnu poziciju na špici svakog filma.

Zoran Janković

ČOVEK NA IVICI / MAN ON A LEDGE 

Kao i sam naziv, kao i junak, i film je na samoj ivici da ga ne shvatite ozbiljno. Već posle desetak minuta morate da pređete preko toliko nedostataka i uzmete zdravo za gotovo ono što se dešava pred vašim


očima, inače umesto zabave sledi mučenje. Igrani prvenac Asgera Letha u startu ima loš scenario i ovo je stvarno maksimum koji je mogao da izvuče iz njega. Priča je bušna kao švajcarski sir. Sve vreme nas šeta između dva malo verovatna plota i pri tom koristi čoveka na ivici kako bi nam držao pažnju i tenziju. Nick Cassidy (Sam Worthington), bivši policajac koji je nepravedno osuđen za krađu dijamanata, pokušava da dokaže svoju nevinost tako što će probati da skoči s dvadeset prvog sprata hotela. Film se otvara njegovim izlaskom na sims. U više navrata gledamo u rerospektivi kako je došlo do svega. Dok su sve oči uprte u njega, u zgradi prekoputa odvija se pljačka. Sve je to dobro isplanirana, koordinirana akcija, ali suviše stvari zavisi od glavnog junaka: prvo — da ga puste da prisustvuje očevoj sahrani; drugo — da uspe da pobegne; treće — da dobije sobu u hotelu koja gleda na ulicu; četvrto — da stvarno ne padne s te ivice; peto — da dobije pregovarača kojeg je tražio, i tako u nedogled. Nema nekih naročitih iznenađenja, manje-više znate kako će se sve odigrati, a određene stvari suviše su očigledne. Kada stavite da sobara igra Bill Sadler, svi istog momenta znamo da je i on uključen u igru. Izbor glumaca bio je dobar, ali od ovakvog scenarija ne možete od babe napraviti devojku. Worthington je odličan, pogotovo što je stvarno bio na ivici tog simsa. Elizabeth Banks kao policajka koja treba da ga odgovori od skoka dovoljno je uverljiva, ali hemija između njih dvoje ne funkcioniše. Mnogo su interesantniji Jamie Bell kao Nickov brat i njegova devojka Genesis Rodriguez (posebno njeno skoro savršeno telo). Njihove međusobne čarke dok izvode pljačku veka, pravi su biseri. Čak i Ed Harris kao negativac pun je pogodak. Svako za sebe je odličan, ali nedostaje međusobna komunikacija na platnu. Jedino nemam nikakve zamerke na akcione scene, koje su glavni adut ovog filma, i na tempo koji ni za trenutak ne uspava i čini da vam nije dosadno. Samo da zanemarite nekoliko stvari (da ne kažem sitnica) i sigurno ćete se zabaviti.

F

Nenad Bekvalac

Sean Penn poznat je po zahtevnim i riskantnim izletima u egzotične glumačke vode kojima danas najviše i duguje za status priznatog glumca neponovljivog talenta. Kao umetniku takve sorte, večito sklone eksperimentima, Pennu je filmom Ovo mora da je to mesto ponuđena uloga kojoj teško da je mogao odoleti. Našavši se na setu italijanske produkcije u do sada neviđenom ruhu — s dugom, crnom perikom i tonom šminke, tragikomični Penn, pod rediteljskom palicom Paola Sorrentina, odlično interpretira izmišljenu, ostarelu rock ’n’ roll legendu Cheyenna. Tihi Cheyenne disfunkcionalni je i depresivni glavni junak filma koji ubrzo posle smrti oca saznaje da mu je roditelj veći deo života tragao za zločincem nacističke Nemačke, pa i sam kreće u potragu za njim. Na putovanju američkim krajolicima susrešće se s plejadom jednako usamljenih, sputanih i neobičnih likova koji, malo-pomalo, kreiraju novo Cheyennovo lice.

april 2012. | www.yc.rs | 23


Ali, koliko god da je ova uloga zahvalna a Penn u njoj umešan, teško je stvoriti dobar film bez dobrog reditelja. Sorrentino je, srećom, jedan od njih i gotovo nemuštog, oronulog Cheyenna pametno smešta u pažljivo osmišljene kadrove odlične kompozicije, u koje se scenario, koji je potpisao s Umbertom Contarellom, takođe glatko uklapa. On prelepe lokacije i dobro odabrane sporedne glumce (odlična Olwen Fouere, na primer) tretira zakonitostima road movieja da bi poslužili kao osnova za neobičnu studiju o sazrevanju i pronalaženju izgubljenog samopoštovanja. Lošiji aspekti žanra, međutim, s vremena na vreme kradu moć umetničkim stremljenjima i jakim melodramskim elementima, tako da pojedini nanizani likovi i događaji nisu više od zanimljive anegdote s malim doprinosom temi o problematičnim odnosima, nikad nedobijenim oproštajima i sukobima s ličnim, podsvesnim demonima. Prirodno, cena ove povremene nedorečenosti i izgubljenosti sredine filma jeste previše razvodnjen, usporen narativ. Međutim, Sorrentino i Penn u zamenu za to nude originalno slavljenje autsajdera u jednakoj meri u kojoj s ponosom prikazuju njihovo ponovno uklapanje u društvo, stvarajući film koji ostaje u sećanju zahvaljujući dobroj glumi, režiji i fotografiji. Pennovo kockanje rizičnim projektom ponovo se isplatilo, ali ni Sorrentino nema nikakvih razloga za očajanje — Ovo mora da je to mesto nije savršen film, ali nije nimalo blizu ni drugoj krajnosti.

Ljubisav Panić

CRNA ZORICA 

Crna komedija bračno-kreativnog dvojca Hatziharalabous—Pavković mnoge je podsetila na Čarlston za Ognjenku. Zaista, sličnost je primetna još od prvih kadrova. Oba ostvarenja krase bajkoviti prizvuk i vozdizanje neke mitske Srbije. Sličnosti ima i na nivou motiva (duh ženskog pretka kao savetodavac) i lokacija (seoce, pećina, jezero, groblje), ali, bez obzira na pobrojano, Crna Zorica uspeva da se izbori za vlastito mesto pod suncem. Dok je Ognjenka svojim većim delom bila pseudoistorijski road-movie, Zorica je kamernija i smeštena u savremeno doba. Junakinja iz naslova vraća se u rodno mesto kako bi spalila grob svoje prve ljubavi i tako skinula kletvu zbog koje strada svako ko se u nju zaljubi. Naravno, stvari se ne odvijaju onako kako je Zorica zamislila, pa za nesrećnom devojkom kreće rulja razularenih seljana željnih osvete zbog smrti najmilijih. Zoricu u zaštitu uzima policajac Mane, sveže pristigao iz Beogada, pa njih dvoje pokušavaju da umaknu progoniocima i nađu način da otklone prokletstvo — tim pre što počinju da se zaljubljuju jedno u drugo. Bez obzira na skroman budžet, film nudi neka zanimljiva rešenja. Sam početak posebno je upečatljiv, kao i deo u kome se pojavljuje Stefan Bundalo, ali, nažalost, nisu svi segmenti urađeni s podjednakom pažnjom. Ljuma Penov upečatljiva je kao Zorica; obučena u crno i s velom preko lica podseća na neku čudnu verziju seoske gotičarke. Njen partner Bane Trifunović ostvario je najbolju ulogu u svojoj dosadašnjoj karijeri. Ostali glumci nemaju previše posla, uglavnom su svedeni na epizode, sa izuzetkom Mirjane Karanović koja tumači lik predvodnice linča, raščupane i poludele žene željne krvi.

24 | www.yc.rs | april 2012.


Film traje svega 80 minuta, što je dobro pošto je dinamičan i retko dosadan, ali s druge strane, priči definitivno nedostaje još mesa na kostima. Priroda prokletstva nije najbolje objašnjena, pa određene scenarističke dopune/dorade nisu bile na odmet pre nego što se počelo sa snimanjem. Izostaje i pojavljivanje najavljivanog „vodenog monstruma“, ali je za zahtevnije specijalne efekte verovatno ponestalo novca. Bilo kako bilo, pred domaćom publikom je simpatičan fim koji nije previše smešan ni strašan, ali uspeva da održi pažnju i opravda svoje postojanje.

ere j i m Pre

Đorđe Bajić

RATNI KONJ / WAR HORSE

MELANHOLIJA / MELANCHOLIA



Ratni konj je zanatski izuzetno urađen film: fotografija Janusza Kaminskog i muzika Johna Williamsa predstavljaju mala umetnička dela, dok je Spielbergova režija takva da i najkomplikovanije scene deluju kao da su s lakoćom režirane. Dakle, profesionalizam kakav se može očekivati od takve produkcije, ali da li je to dovoljno za ukupno pozitivan utisak? Ratni konj je do te mere tehnički upeglan film, da se to ne odnosi samo na pomenutu fotografiju i muziku već je primetna stilizacija (ili spilbergizacija) gotovo svega što čini film, a to se odnosi i na emotivni naboj kakav bi ovakva priča trebalo da ima. Ukratko, umesto konkretne (melo)drame konkretnih junaka, ovde postoji melodrama kao konstrukt, kao nešto u šta je film uronjen. Osim mladog Alberta Narracotta (Jeremy Irvine), koji naprosto nije previše zanimljiv kao lik, svi ostali su epizodisti, pojavljuju se i nestaju iz priče naglo i bez najave. U kontekstu ratne drame ovakav postupak mogao bi biti efektan (nao npr. u Malickovom filmu Tanka crvena linija); i zaista, jedan od najsnažnijih utisaka jeste da bi Spielberg mogao da snimi izuzetan film o Prvom svetskom ratu. Ali, i pored nekoliko upečatljivih scena, Ratni konj nije taj film, u njemu je rat samo pozornica, epizode se smenjuju, a glavni junak, odnosno konj iz naslova, nije ništa više od dramaturške dosetke. Namerna naivnost u pojedinim scenama, koje deluju kao da su ispale iz nekog filma snimljenog pre više od pola veka, u najboljem slučaju deluju kao Spielbergov omaž vremenima kada su filmovi smeli da budu naivni i melodramatični preko svake mere. Međutim, oni najbolji imali su upečatljive likove i dobru priču da ih nosi, za razliku od Spielbergovog filmskog epa koji se guši u samodovoljnoj sentimentalnosti koja ne može da posluži kao zamena za pravu emociju, ma koliko sve to bilo dobro režirano.

Miloš Cvetković

(drama, Danska / Švedska / Francuska / Nemačka, 136 min.) Režija i scenario: Lars von Trier Uloge: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Cameron Spurr, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling Distributer: Megacom Web: www.melancholiathemovie.com Premijera: 12. april R

Uz zapanjujće vizuelne efekte, ovo je verovatno najzanosniji, najpoletniji film o kraju sveta – ili o kraju jednog sveta – ikad snimljen. Justine i Michael proslavljaju venčanje na raskošnoj zabavi u kući Justinine sestre i zeta. U međuvremenu, planeta Melanholija putuje prema Zemlji.

KLIP

(drama, Srbija, 100 min) Režija i scenario: Maja Miloš Uloge: Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić, Vladimir Gvojić Distributer: Tuck Premijera: 12. april

Holandski filmski kritičari – koju su mu dodelili nagradu KNF – kažu da je ovo jedno energično, buntovno, autentično i iskreno delo koje modernim sredstvima opisuje ’mobilnu’ generaciju, koja dokumentuje svoj život snimcima na mobilnom telefonu...I ne samo što oni to kažu, nego je film osvojio i nagradu Tiger za najbolji ostvarenje na 41. Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu!

Debitantstki rediteljke Maje Miloš priča priču o Jasni, tinejdžerki koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa.

BOJNI BROD / BATTLESHIP

(epska akciona avantura, SAD) Režija: Peter Berg Scenario: Jon Hoeber, Erich Hoeber Uloge: Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Taylor Kitsch, Brooklyn Decker, Rihanna,... Distributer: Taramount Premijera: 19. april

Ako ni zbog čega drugog, ovaj film treba pogledati zato što u njemu debituje poznata pevačica Rihanna u ulozi poručnika Raikesa. U mornaričkoj uniformi, vitaljući svakojake ubojite mašine, ona teško da podseća na devojku koja je 2009. bila žrtva nasilja

april 2012. | www.yc.rs | 25


tadašnjeg dečka Chrisa Browna. Da li je ova muškobanjasta uloga njen način da pokaže kako nije ničija žrtva, ili joj je pevanja preko glave, ostaje da se vidi. Zasnovana na Hazbroovoj klasičnoj društvenoj igrici Podmornice, ova akciona avantura epskih razmera odigrava se na moru, kopnu i u vazduhu, gde će se naša planeta boriti za opstanak protiv superiornih snaga.

AVR / LE HAVRE

(komedija/drama, Finska / Francuska / Nemačka, 93 min) Režija i scenario: Aki Kaurismäki Uloge: André Wilms, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin Distributer: Megacom Web: www.janusfilms.com/lehavre Premijera: 19. april NR

Priča o solidarnosti, stilizovana i sentimentalna bajka o tome kakav bi svet trebalo da bude, zasnovana na istinskoj spoznaji kakav zaista jeste. Marsel Marks, bivši boem i pisac u krizi, odrekao se literarnih ambicija i preselio u lučki grad Avr. Vodi jednostavan život koji se kreće oko njegove supruge, njegovog omiljenog bara i ne mnogo profitabilnog posla čistača cipela. Kada se njegova žena odjednom ozbiljno razboli, Marselov put ukršta se sa putem dečaka imigranta iz Afrike, kome je potrebna pomoć kako bi se sakrio od policije.

AMERIČKA PITA: PONOVO NA OKUPU / AMERICAN PIE: REUNION

(komedija, SAD) Režija i scenario: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg Uloge: Jason Biggs, Shannon Elizabeth, Alyson Hannigan, Chris Klein, Natasha Lyonne, Thomas Ian Nicholas, Tara Reid Distributer: Taramount Web: www.americanpiereunion.com Premijera: 5. april R

Filmski serijal koji je počeo davne 1999, ovog aprila dobija svoj četvrti deo (ne računamo ona ostvarenja između koja praktično nisu imala svoj bioskopski život). Dakle, dobra i loša vest o Ponovo na okupu je da 26 | www.yc.rs | april 2012.

lik Jasona Biggsa, Jim, i dalje ne zaključava vrata kad mastrubira. Samo što ga ovaj put u poslu ne prekida otac već malo dete. Svi likovi koje smo upoznali pre više od deset godina, vraćaju se u Ist Grejt Fols na proslavu 10 godina mature. Iako sada odrasli ljudi, ovi dugogodišnji prijatelji prisećaju se i nalaze inspiraciju u tinejdžerima koje drmaju hormoni i koji su pokrenuli ovu legendu komedije.

IMAMO PAPU /HABEMUS PAPAM

(komedija/drama, Italija, 102 min) Režija: Nanni Moretti Scenario: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli Uloge: Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Nanni Moretti Distributer: Megacom Web: www.habemuspapam.it Premijera: 26. april

U većini slučajeva, Katolici (a posebno italijanski Katolici) ne vole da se neko šali s njihovim Papom, zato ne iznenađuje što su Imamo papu i reditelj Moretti naišli na najviše kritika u Italiji. Tako im i treba kad su se usudili da sugerišu da su i Pape samo ljudi, na kraju krajeva. Nakon smrti Pape, Kolegijum kardinala se sastaje kako bi izabrao njegovog naslednika. Izabran je kardinal koji ostavlja utisak osobe koja nije sposobna da ponese teret tolike odgovornosti. Da li je to anksioznost? Ili depresija? Da li on sebe smatra nepodobnim? Vernici čekaju da se novi Papa pojavi na balkonu na trgu Svetog Petra. Svet je na iglama dok Vatikan pokušava da pronađe izlaz iz krize.

PROJEKAT X / PROJECT X

(komedija, SAD, 88 min) Režija: Nima Nourizadeh Scenario: Matt Drake, Michael Bacall Uloge: Miles Teller, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown Distributer: Tuck Web: www.projectxmovie.warnerbros.com Premijera: 12. april R

Trojica srednjoškolaca prave veliku rođendansku žurku, u nadi da će tako konačno postati popularni u

školi i izaći iz anonimnosti. Imali su naivnu zamisao: da naprave žurku koju niko neće zaboraviti... ali niko nije mogao da nasluti šta se sprema. Tokom večeri, stvari izmiču kontroli kada previše ljudi saznaje za žurku, oni se ponovo rađaju kao legende, ali to povlači i dolazak policije na zabavu.

čudesnije nego ’97. kada je prvi put prikazan. Ovo će biti epsko iskustvo za fanove i one koji će ga tek pogledati. Plašimo se da je ’poboljšanje’ nečeg što je već savršeno – nemoguće.

LEGENDA O KUNG-FU ZEKI 3D / LEGEND OF A RABBIT 3D TITANIK 3D (animirani, 3D, sinhronizovan, Kina,

(drama / istorijski / romansa, SAD, 194 min. Režija i scenario: James Cameron Uloge: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Billy Zane Distributer: Megacom Web: www.titanicmovie.com Premijera: 5. april PG-13

Ako se pitate zašto se ovo remekdelo vraća u bioskope posle tačno deceniju i po (a potajno mislite da je reč o pokušaju da se ponovo zgrne brdo para), reditelj Cameron je tu da vas razuveri: Postoji nova generacija ljudi koji nisu videli film kako bi trebalo – na velikom platnu. Čak iako ste ga gledali u 2D verziji, sada izgleda mnogo

89 min) Režija: Lijun Sun Scenario: Jingzhi Zou Distributer: Megacom Premijera: 19. april

Kineski animirani film o zecu koji zarađuje za život praveći palačinke pre nego što postane majstor borilačkih veština je duhovita alternativa holivudskim animiranim filmovima sa istom temom. Za glavnog negativca izabrana je panda, što je zanimljiv obrt kako u odnosu na holivudske, tako i u odnosu na japanske animacije, u kojima su pande uvek prikazane kao najslađa stvorenja na svetu. Čini se da je on samo ušati, stidljivi i plašljivi stvor. Međutim, kada dođe pravi trenutak, on se pretvara u heroja! Kung-fu zeka je majstor borilačkih veština ubilačkog šarma, a zla panda Sleš, njegov najveći neprijatelj, osetiće svu jačinu njegovog pravedničkog gneva.

hronike

5

4

3

3

3

3.6

u zemlji krvi i meda

1

1

1

/

/

1

krvoproliće

2

2

/

/

3

2.3

ratni konj

/

/

/

2

3

2.5

j. edgar

3

3

/

3

3

3

vozač

5

5

3

5

5

4.6

glumac

5

4

4

4

4

4.2

koža u kojoj živim

3

3

/

3

/

3

opasan metod

1

1

2

2

2

1.6

potomci

3

4

/

4

5

4

džon karter sa marsa

2

3

4

4

/

3.3

orkanski visovi

3

2

/

4

/

3

ustanička ulica

4

3

/

3

/

3.4

crna zorica

2

3

/

2

/

2.4

čelična lejdi

4

3

/

2

/

3

Zoran Janković;

Đorđe Bajić;

Miloš Cvetković;

Ljubisav Panić

Nenad Bekvalac;


BIBA STRUJA! BELDOCS, 4. MAJ, CENTAR „sava Dušan Šaponja i Dušan Čavić, autori popularnih emisija Ciklotron i Marka Žvaka, više od tri godine pripremali su svoj prvi dugometražni dokumentarni film, čiju ćete premijeru moći da pogledate na otvaranju ovogodišnjeg festivala Beldocs u Centru Sava, 4. maja u 20.00. Biba Struja jeste film o Slaviši Pajkiću, čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu. — Ideju za film o čoveku kome struja redovno prašta razvijali smo na Dicovery Campusu 2009. gde je to bio jedini projekat ne samo iz regiona već i van EU. S projektom za film i trejlerom, koji je do sada imao 370.000 pregleda na YouTubeu (otkucajte Battery Man) pobedili smo 2010. godine na pitch sesijama na Zagrebdoxu i IDFA festivalu u Amsterdamu, koji je najveći festival dokumentarnog filma u svetu — kaže Čavić. — Pored podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i Skupštine grada Beograda, iza našeg filma stalo je pet inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi — austrijski ORF i danski DR TV. Publici ćemo predstaviti tajnu punjenja čoveka kome se ne diže kosa na glavi — ističe Šaponja. — Nismo hteli da pravimo naučni film, ali nismo mogli ni da pobegnemo od naučnika koji su hteli da raščlane našeg Bibicu na formule! Jedna od prvih stvari koje naučimo kao deca jeste da ne smemo da guramo prste u šteker. Zamislite samo kako bi izgledao vaš život da vam struja ne može ništa! Bez obzira na sve to, fenomen je samo deo našeg filma, mi smo, zapravo, hteli da saznamo ko je čovek koji sebe predstavlja svetu kao jedinog iskrenog prijatelja struje i šta se krije iza njegovog fenomena. Da li smo u tome uspeli, ostavićemo gledaocima da sude — dodaje Čavić. Prve večeri Beldocsa, 4. maja od 21.30, premijerno će biti predstavljen i film Vladimira Milovanovića Lice revolucije, koji prati Branka Ilića, jednog od lidera nekadašnjeg pokreta Otpor, deset godina posle 5. oktobra. Peto izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs održava se od 4. do 10. maja u Centru Sava, Domu omladine Beograd, dvorani Kulturnog centra Beograda, Kulturnom centru i Areni u Novom Sadu. april 2012. | www.yc.rs | 27


LARS VON TRIER NA NEKI NAČIN, FILM IMA SREĆAN KRAJ dmah na početku, počnimo od kraja. Svi umiru. I to ne samo gosti na venčanju koje se održava u prvom delu filma, u velelepnom dvorcu okruženom terenima za golf. I ne samo sav živi svet na Zemlji. Ne, ne... U svetu koji je stvorio slavni danski reditelj, mi smo potpuno sami u svemiru. Dakle, ono što umire, nestaje, kao da nikad nije bilo, kada se naša planeta uhvati u kosmičko kolo s deset puta većom sestrom po imenu Melanholija, jeste život kao takav i sve naše sećanje na njega. Ne postoji kraj koji je toliko konačan, a Lars von Trier, u svom prepoznatljivom crnohumornom tonu, kaže: „Na neki način, film ima srećan kraj“. Priča prati živote dveju sestara sve do gorkog svršetka. Justine, koju glumi Kirsten Dunst, prirodno je melanholična, teško nalazi svoje mesto u svetu koji je okružuje i njegovim ispraznim ritualima, ali se oseća „kao kod kuće“ kako se bliži njegov smak. Njena razumna starija sestra Claire (Charlotte Gainsbourg) uživa u svetu i samim tim teško joj je da se oprosti od njega. „Rekao bih da je Justine slična meni. Zasnovana je na mojoj ličnosti i mom iskustvu s depresijom i proročanstvima o sudnjem danu. S druge strane, Claire je normalna osoba“ — smeje se Von Trier, koji je kao dete mislio da počinje Treći svetski rat svaki put kad bi čuo zvuk aviona. „Međutim, analitičar mi je rekao da su melanholici često smireniji i razumniji od ’običnih’ ljudi kada se nađu 28 | www.yc.rs | april 2012.

u katastrofalnoj situaciji, delimično zato što mogu da kažu: Zar ti nisam rekao?, ali i zato što nemaju šta da izgube. Eto, tako sam došao na ideju za ovaj film“. Yellow Cab: Kakvu ste estetiku želeli da ima film? Lars von Trier: Svidela mi se ideja o sudaru nečeg romantičnog i veličanstvenog s nekom vrstom stvarnosti. Međutim, problem je što smo imali prelep dvorac u Švedskoj, a kad se njemu dodaju i gizdavo odeveni gosti, teško možete da izbegnete da sve ne postane... prelepo. YC: A to nije bila vaša namera? LVT: Pa, teško je umuvati malo ružnoće u sve to. Zato mislim da je film pomalo plastičan. Tu i tamo. YC: Posle prvobitnog apokaliptičnog baleta, film se deli na dva dela: prvi se zove Justine i fokusiran je na melanholičnu sestru i njeno venčanje, dok se drugi zove Claire i obuhvata odbrojavanje do kraja. LVT: Ako sve mora da ode do đavola, prvo mora dobro da počne. Dakle, melanholična Justine odlučna je da postane normalna. Želi da prekine sa svim budalaštinama i sumnjama i anksioznošću, i zato želi pravo venčanje iz snova. I sve teče glatko dok ne otkrije da ne može da ispuni sopstvena očekivanja. Stalno nailazi na jedno pitanje: Da li si srećna? A odgovor uvek mora da bude pozitivan, inače venčanje postaje budalaština. I tako ona opet počinje da sumnja. YC: U šta sumnja? LVT: Da li sve to ima smisla. Na kraju

krajeva, venčanje je ritual. Ali, da li uopšte postoji nešto mimo rituala? Ne postoji. Bar za nju. Prava je šteta što mi melanholici ne vrednujemo rituale, a razlog za to je što očekujemo malo više od nekoliko piva i muzike. Međutim, to malo više skoro nikad ne postoji. Sve je isprazno i površno. YC: A drugi se ne osećaju tako? LVT: Drugima to ne smeta, oni se muvaju naokolo i misle sve najlepše o ritualu. YC: Kada pomislite na mogući smak sveta, kako se osećate? LVT: Ako bi mogao da se dogodi u jednom trenu, onda mi se ta ideja baš sviđa. Život je zlo, po rečima Justine. Život je jedna zla ideja. Možda se bog zabavljao dok je stvarao život, ali nije, zapravo, dobro razmislio o svemu! Kad bih znao da dolazi smak sveta koji će u tren oka da okonča sav jad i bedu, verovatno bih sam pritisnuo dugme. Ako nikog ne bi zabolelo, naravno. YC: Po vašem mišljenju, čega ima više u životu — patnje ili sreće? LVT: Patnje, svakako. Mnogi bi rekli: a orgazam? To je u redu. Orgazmi, ferrariji i druga zadovoljstva, sve je to lepo i krasno, ali šta ćemo sa smrću i patnjom? Zar njih nema mnogo više od zadovoljstva? YC: Da li zaista mislite da smo sami u svemiru? LVT: Morate da priznate da je to zanimljiva ideja, zar ne? Zapravo, ona je potpuno irelevantna, ali je bila važna za mene. Jedno je ako sav život nestane sa Zemlje, a ipak tamo negde postoje neke čestice iz kojih opet sve može da proistekne. Ali, ako života nema nigde, onda je to stvarno kraj. U drugom delu filma, venčanje je završeno, a ogromna planeta sve brže napreduje prema Zemlji. Počinje raspad Justinine sestre, dok sama Justine postaje sve ’normalnija’. Tu je i Clairein muž koga glumi Kiefer Sutherland, racionalan čovek koji proučava stvari i veruje da sve može da se objasni. Ovog puta objašnjava zašto se planeta neće sudariti sa Zemljom. YC: Zašto Claire doživljava potpuni krah s dolaskom Melanholije? LVT: Zato što ima šta da izgubi. Dete, na primer. Ona ne čezne ni za čim, ona ceni to što ima, dok Justine nema šta da izgubi. YC: Drugim rečima, ako cenite to što imate, mnogo ste podložniji krahu? LVT: Tako ispada. Ako nešto nemate, kako možete da žalite za tim? YC: S obzirom na temu i završetak, da li je Melanholija vaš poslednji film? LVT: Bilo bi lepo kad bih mogao da kažem: da, ovo je moj poslednji film zato što dolazi smak sveta i mislim da nema svrhe... Ali, nikad se ne zna. Zato trenutno istražujem nimfomaniju. I Markiza de Sada. Ko zna gde će me to odvesti. YC: Samo još jedno pitanje, pred kraj: da li smo zaista sami? LVT: Naravno. Ali, niko ne želi to da shvati i prihvati. Stalno pokušavaju da pomere granice, lete tamo-amo po svemiru u potrazi za ovim i onim. Od toga nema ništa. Bolje da se okrenemo sebi.


JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE

SUMNJIVO LICE

Režija: Jagoš Marković Uloge: Nebojša Glogovac,

Jelisaveta Sablić, Lana Karaklajić, Radovan Vujović, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Vlasta Velisavljević, Dragan Mićanović, Aleksandar Radojčić, Janoš Tot i Božidar Zuber Premijera: 9. april u 20.00, Velika scena „Ljuba Tadić“ Ostala izvođenja: 10, 11, 14, 24. i 25. april

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe Sumnjivog lica Branislava Nušića. Komad o korumpiranoj i nesposobnoj vlasti, koji je Branislav Nušić napisao 1887/88, režira Jagoš Marković, koji navodi: „Bez obzira na to kada je živeo i radio, Nušić je svojim delom naš savremenik. U dušu nas poznaje, smeje se i zasmejava, a nimalo ne štedi, naprotiv...“ Sumnjivo lice prvi put je

izvedeno 1923, dakle, skoro 40 godina posle nastanka. U vreme praizvedbe na sceni Narodnog pozorišta, Nušić je napisao predgovor u kome je opisao šta se sve dešavalo s tim komadom na kome, u originalnom rukopisu, ne piše „komedija u dva čina“ već „gogoljijada u dva čina“, jer je u to vreme Gogolj bio pisac tadašnje omladine, koja se, po Nušićevim rečima, njime oduševljavala „zbog njegove oštre satire, naročito one koja se odnosila na birokratiju“. Slavni pisac napominje da je i u drugim svojim komadima bio bridak, pa su ipak bili izvođeni, a Sumnjivo lice je, veli, toliko čamilo u zapećku, jer se u njemu u nekoliko navrata spominje dinastija. Zanimljivo, menjala su se i vremena i vlastodršci i uprave pozorišta, a svi upravnici reagovali su vrlo slično: hvalili komad i vraćali ga piscu da ga nosi kući, jer ne biva, ipak, da se kod njih u fioci nađe takvo nešto.

BITEF TEATAR

KAPETAN DŽON PIPLFOKS

Plesna predstava za decu Koprodukcija Dečjeg kulturnog centra Beograd i Bitef teatra

Foto: Nenad Petrović

Pozorišna predstava koja ti se dopala i koju preporučuješ? Eling i Transilvanija u Beogradskom dramskom pozorištu.

Koreografi: Dalija Aćin, Dunja Koncept i koreografija: Isidora Stanišić Režija i adaptacija: Jelena Bogavac Muzika: Igor Gostuški Scenografija: Igor Vasiljev Kostimografija: Ivana Vasić Igraju: Igrači Bitef dens kompanije Uloge: Ana Ignjatović-

Zagorac; Milica Pisić, Miona Petrović, Nevena Jovanović, Luka Lukić, Miloš Isailović, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković; Milan Pajić; Milan Tankosić; učenice Srednje baletske škole „Lujo Davičo“, Andrea Simić, Jana Milenković, Katarina Rešćanski, Mina Kontić, Nataša Šmelc, Tamara Pjević, Vanja Mijajlović Premijera: 5. april u 20.00 na sceni Dečjeg kulturnog centra Prva repriza: 7. april u 17.00 na sceni Bitef teatra

Plesna predstava Kapetan Džon Piplfoks rezultat je želje da se plesni teatar približi najmlađoj publici. Uz doživljaje čuvenog kapetana Piplfoksa deca će moći da se upoznaju sa umetnošću igre kroz rad poznate koreografkinje Isidore Stanišić. U predstavi će, osim igrača Bitef dens kompanije, učestvovati i učenice Baletske

škole „Lujo Davičo“, što je dobar oblik saradnje koji već dugo neguju Bitef teatar i ova obrazovna institucija, omogućavajući budućim igračima korisno scensko iskustvo.

POZORIŠTE SLAVIJA

ZVEZDE I TALENTI Tekst: Mark Kameloti — Rade Vukotić Adaptacija i režija: Rade Vukotić Uloge: Lepomir Ivković,

Srđan Karanović, Žarko Stepanov, Ivana Popović, Marina Vodeničar, Katarina Korša Premijera: 4. april

Poznati vodvilj Marka Kamelotija Boing-Boing u našoj predstavi poslužio je kao dobra osnova za komediju koja se dešava u Beogradu u jednoj agenciji za estradne programe koju vode bivši muzičar Miloš i glumac u penziji Toša. Šta će se destiti s Milošem i njegovim verenicama koje su poznate estradne umetnice, kada u agenciju dođe rođak s Kosova koji se prijavio za učešće u reality programu Prvi srpski talenat?

DEČJI VIKEND KLUB

Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ pokrenula je krajem marta nov dečji vikend program pod nazivom Dečji vikend klub. Svake subote i nedelje od 10.00 do 14.00, mališani uzrasta od šest do 12 godina imaju priliku da učestvuju u kreativnim radionicama s različitim temama (radionice fotografije, pozorišne abecede, origamija, kurs kreativnog pisanja, muzička radionica, vodič kroz kulturu civilizacija, mali kursevi jezika...) koje su specijalno za njih osmislili profesionalni umetnici, teatrolozi i gosti iznenađenja. Program je zamišljen kao otvoreni edukativni atelje namenjen deci koja svoje slobodno vreme tokom vikenda žele da iskoriste na pametan i zabavan način. Deca u bilo kom trenutku mogu da se uključe u rad grupe i da se u opuštenoj atmosferi upoznaju s raznovrsnim veštinama. Voditelji programa su akademski slikari Danka Dimitrijević i Ksenija Pantelić, a autorka projekta je teatrolog Jana Dolečki. Svi koji žele da se prijave treba da se obrate Jani Dolečki, projekt menadžeru UK „Vuk Karadžić“, na telefon (066) 603-00-13 ili e-mail jana@ukvuk.org.rs.

ALEKSANDRA RAKONJAC

direktor marketinga i komunikacija vojvođanske banke nbg group april 2012. | www.yc.rs | 29


RADOMIR VUJOVIĆ, GLUMAC

SUMNJIVO LICE

Foto: Nenad Petrović Radomir Vujović najpre je zablistao u našem omiljenom geek filmu Šejtanov ratnik, da bi nam se sad svake subote vraćao putem malih ekrana kao Ris u popularnoj seriji Vojna akademija. Najnoviji projekat ovog mladog i sve popularnijeg glumca jeste predstava Branislava Nušića Sumnjivo lice u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Jagoša Markovića. Yellow Cab: Posle Metamorfoza i Rođeni u YU ovo vam je treća „velika“ predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ipak, ovde je reč o sasvim drugačijem žanru. Kako se snalazite u komediji? Radomir Vujović: Ja komediju obožavam da gledam. Mislim da je to veoma težak žanr i zaista se divim vrhunskim komičarima kao što su Peter Sellers, Will Ferrell... Ja dajem sve od sebe, trudim se, a publika će najbolje oceniti kako sam se snašao. YC: Dugo se čekalo na novu režiju Jagoša Markovića; kako teče saradnja s njim? Kakav pristup imate svom liku? RV: Saradnja teče super. Na probama je vrlo uzbudljivo i drugačije od svega što sam radio dosad. Jagoš prihvata svaku vrstu predloga i daje maksimalnu slobodu glumcima. Ja volim kada u radu na predstavi svi mogu da probaju sve što im padne na pamet, tako nalazimo dobra rešenja, a usput se malo i zezamo. Svi likovi su malo pomereni, intenzivni, na ivici karikature, mislim da će biti zanimljivo. YC: Široka publika zna vas po radu u seriji Vojna akademija, koja je postigla veliku popularnost. Koliko se to odrazilo na vaš život? RV: Serija je veoma gledana, svaku epizodu pogleda u proseku preko dva miliona ljudi. Lepo je kad vas ljudi prepoznaju, kada kažu da prate seriju i da im se dopada kako igrate svoj lik. Ako publika pozitivno reaguje na ono što smo napravili, onda taj rad ima smisla. YC: Kakve su vam ambicije, postoji li neki tekst koji ste oduvek želeli da igrate u pozorištu? RC: Ima dosta dobrih tekstova i zanimljivih likova, ali, recimo, nešto po Dostojevskom. YC: Kakve predstave privatno volite, u kojim filmovima uživate? Šta vas je oduševilo što ste poslednje videli, čuli ili pročitali? RV: Ne postoji neki poseban tip predstava koje volim više nego druge, bitno je da je dobra priča i da je dobra gluma. Postoji bezbroj filmova u kojim uživam, od onih starih pa do najnovijih. U poslednje vreme često gledam film Tanka crvena linija Terrenca Malicka. Od knjiga čitam Gledanje u sunce Irvina Yaloma. B. J. 30 | www.yc.rs | april 2012.


IZLOŽBE KOLEKCIJA TRAJKOVIĆ: LIČNA SVITA

Muzej 25. maj (Muzej istorije Jugoslavije) od 5. do 26. aprila Koncepcija ove izložbe takva je da se izborom autora i radova predstave dometi na domaćoj likovnoj sceni u drugoj polovini 20. veka i prvih deset godina 21. veka, kao i da se pozicioniraju i pokrenu kompleksna pitanja privatnih kolekcija u Srbiji danas i njihova uloga i uticaj na likovni život. Takođe, želja je da se izborom autora i njihovih dela prezentuje lični pečat vlasnika kolekcije koji su je formirali proteklih 25 godina i da se tako pokažu mogućnosti privatnih kolekcija u prikupljanju dela likovne umetnosti. Zamisao vlasnika kolekcije Trajković jeste da se na izložbi, umesto hronološkog predstavljanja prikupljenih likovnih dela, umetnici, umetničke grupe i umetničke prakse u Srbiji predstave kroz tematske celine, a da izložba bude zbir nekoliko manjih izložbi koje će predstaviti opuse pojedinih istaknutih autora, kao i određenih pravaca koji su obeležili istoriju moderne umetnosti u Srbiji. Dela odabrana za ovu izložbu ne samo po formatu već pre svega po značaju prevazilaze uobičajeno poimanje „kućne zbirke“. Na izložbi će biti predstavljene slike, objekti i skulpture velikog formata. Biće izložena i konceptualna umetnost. Većina radova dugo nije izlagana u Beogradu, a neka dela biće prvi put predstavljena publici. Neki radovi su dopunjeni, a neki urađeni specijalno za ovu izložbu. Po prostoru koji je odabran za izložbu, po broju predstavljenih dela, njihovom formatu i značaju, izložba Kolekcija Trajković: Lična svita najveća je do sada izložba neke privatne kolekcije u Beogradu u poslednjoj deceniji. Povodom izložbe nastala je istoimena luksuzna knjiga u kojoj o srpskoj umetnosti druge polovine 20. veka pišu: prof. dr Ješa Denegri, prof. dr Nikola Šuica, dr Jonathan Blackwood, dr Irina Subotić i pisac Bora Ćosić.

Mileta Prodanović

Umetnici čija će dela biti predstavljena na izložbi: Mrđan Bajić, Kosta Bogdanović, Radomir Damnjanović, Uroš Đurić, Bora Iljovski, Đorđe Ivačković, Dragoš Kalajić, Saša Marković, Era Milivojević, Peđa Nešković, Petar Omčikus, Dušan Otašević, Neša Paripović, Mileta Prodanović, Miodrag B. Protić, Radomir Reljić, Balint Szombathy, Raša Todosijević, Slobodan Trajković, Lazar Vozarević i mnogi drugi. www.kolekcijatrajkovic.com

Muzej 25. maj (Muzej istorije Jugoslavije), Botićeva 6, Beograd Događaji: Tribina o kolekcionarstvu i privatnim zbirkama u Srbiji, 12. april Moderator: Radonja Leposavić Govore: Daniel Trajković, Jerko Denegri i predstavnici privatnih kolekcija

U potrazi za identitetom. Apatridi u svetu od 2. do 15. aprila

Povodom pristupanja Republike Srbije Konvenciji UN o smanjenju apatridije iz 1961. godine, UNHCR organizuje izložbu U potrazi za identitetom. Apatridi u svetu. Izložba će biti otvorena od 2. do 15. aprila od 10.00 do 20.00 u prostorijama Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj 5. Pokrovitelj izložbe je gospođa Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Republike Srbije. Autor izložbe je Greg Constantine, nagrađivani fotograf koji se problemom apatridije bavi od 2006. godine, sa ciljem da skrene pažnju na ljude iz Afrike, Azije i Evrope koji nemaju državljanstvo nijedne države pa usled toga ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava. Procenjuje se da u svetu danas živi dvanaest miliona apatrida.

I BEOGRADSKA NEDELJA DIZAJNA UPOTREBNE I DEKORATIVNE KERAMIKE „MATERA“ Dečji kulturni centar „Majdan“ od 23. do 27. aprila

Programom su obuhvaćeni: • prodajna izložba radova preko 30 najboljih domaćih umetnika keramičara na 300 kvadratnih metara; • organizovanje predavanja (teoretičari, umetnici: Kosta Bogdanović, Božidar Mandić...); • izložba predmeta od keramike čiji su autori deca s posebnim potrebama (humanitarna akcija kao pomoć kreativnim radionicama dece s posebnim potrebama i programima inkluzije); • radionica vajanja u trajanju od dva dana, slobodna za sve zainteresovane građane (vode je akademske vajarke Ana Jakić i Marija Milin). Ceo događaj traje pet dana, svakodnevno od 11.00 do 21.00 u prostorijama Dečjeg kulturnog centra Majdan, na samo četiri minuta vožnje od zgrade Beograđanka. Organizatori: Art komuna: http://www.artkomuna.org.rs/ DKC Majdan: http://dkcmajdan.org.rs/ april 2012. | www.yc.rs | 31


Piše: Dragan Ambrozić etallica je sastav koji je od početka bio predodređen da ne bude običan — prvo su usred Amerike zavoleli Motorhead, kao metalce nije ih mrzelo da preslušaju sve dobre punk ploče, uključujući Misfitse, potom su neverovatno ubrzali heavy metal unevši u njega početkom osamdesetih za taj trenutak neobičnu novu energiju (već na debiju Kill ’Em All 1983. i naročito furioznom Ride The Lightning 1984), da bi odmah otišli u smeru i dalje žestokih ali kompleksnih dugih pesama s porukom (rano remek-delo Master Of Puppets 1986, konačan vrhunac na ...And Justice For All 1988). Uz muziku sastavljenu od eksplozivnih materija, kao potpuna suprotnost tada vladajućem zašećerenom pop-metalu i mačo samohvalisanju raznih hard rock veličina, išao je i odgovarajući pogled na svet: zapravo, fenomena Metallice verovatno ne bi ni bilo da se u njihovim pesmama nije jasno ocrtavao stripovski sveden i jasan 32 | www.yc.rs | april 2012.


antikorporativan stav. Ne znam koliko to može danas da znači slučajnom čitaocu, ali u jedno drugo vreme, kad se samo uspeh računao, pokazalo se da su najveći uspeh postigli oni koji su za njega najmanje marili. Verna osnovnim kontrakulturnim polazištima rocka kakva su ustoličena šezdesetih, a koja su u ovom novom, ulično osvešćenom heavy metalu izdignuta na stepen ideologije, Metallica se svesno uzdržavala od snimanja video spotova, davanja previše intervjua, pa čak i suvišnog fotografisanja, terajući sve da slušaju muziku, bilo s ploča ili na koncertima. Drugim rečima, u vreme kad je predsednik Reagan objavio da je sve na prodaju, bend nazvan tako ikonično — Metallica — pre svih našao je za shodno da uopšte ne bude na prodaju. Ovo je bilo sasvim u hardcore punk duhu čija je mini kulturna revolucija od 1980. kao prerijski plamen zahvatila klubove sa jedne na drugu stranu severnoameričkog kontinenta, utičući usput na formiranje novog žanra — speed ili thrash metal. Njegova besomučna frenetičnost bila je tinejdžerska negacija sveta satkanog od društvene predvidivosti i proizvoda masovne kulture koji zajedno nude samo lažno zadovoljenje — odgovor na tu ekstremnu dosadu morao je biti jednako radikalan ugriz. Na četiri albuma Metallica je stvorila neprevaziđen ugled kod novih metal generacija koje su

odjednom, osim soliranja do Tolkina i nazad, dobile beskompromisne heroje koji su živeli i svirali brzo da bi pobegli od iste jeftine potrošnosti svega, kao i publika. Ovo jedinstvo benda i publike pretvorilo je bend u kultne junake koji su nadrasli žanr iz koga dolaze, te je svako ko je u to vreme slušao rock muziku znao za ove mlade ulične metalce u crnom. U vreme kad je crnačku omladinu zahvatio ljuti hip-hop, belačku je ozbiljno drmala groznica kondenzovane metalske agresivnosti. Nedostajala je samo još jedna velika ploča i da ceo svet sazna... Kad je posle skoro godinu dana rada, u avgusta 1991. izašao Black Album, svako je znao da se ponovo dešava nešto veliko u rock ’n’ rollu — u razmaku od mesec-dva pojavile su se i fantastične ploče Nirvane Nevermind i Pearl Jam Ten, čak je i Neil Young imao svoj veliki rockerski povratak. Sve to moralo je nešto da znači, i u trenutku kad je rock muzika ponovo imala snagu da promeni ponešto, Metallica je svojim najboljim albumom pokazala šta — put je vodio ka unutra. Jednostavniji ali glasniji nego ikad, intimnih stihova o ličnim iskustvima, pomalo mističan, Black Album bio je moćan generacijski album u kome se saželo mnogo toga što je plašilo tinejdžere i one u dvadesetim. Prvi, crno glamurozni singl Enter Sandman, osim što je raznosio zvučnike svojim pojačanim basovima, obraćao

se direktno svetu košmara u ime svih. Nothing Else Matters bila je neočekivano čežnjiva balada, koliko su i rafinirani gudači na The Unforgiven bili iznenađenje, dok je Wherever I May Roam pokazala da je silina zvuka našla pravi smer. Metallica je odjednom pričala priču koju je svako mogao da razume; sa ovakvim egzistencijalističkim metal albumom postali su veličanstvena rock grupa koja govori o nekim svima jasnim univerzalnim temama putovanja, gubitka i bola. Teško je reći koliko sve to ima veze s definitivno uvrnutim odnosom koji su razvili s briljantnim producentom Bobom Rockom — impresioniran njegovim dotadašnjim snimateljskim poduhvatima, bend je posebno insistirao da on zabeleži album. Saradnja se pretvorila u noćnu moru, pošto je Rock potpuno promenio njihov način rada i života, uz mnoge žučne svađe i okršaje; ipak, verovatno je njegov izazivački način mešanja u sistem snimanja i odnose u bendu izvukao ono najbolje što je čučalo skriveno u bendu, jer su ostali s njim do 2006, uprkos stalnim koškanjima. Napor i frustracija tokom snimanja Black Albuma doveli su do toga da su tri od četiri člana benda došla na ivicu razvoda od žena, ali je ploča odletela na prvo mesto Billboardove liste, gde je provela mnogo vremena, generišući do danas ukupnu prodaju od dvadeset pet miliona kopija (15 puta platinast tiraž), i lansirajući Metallicu u najpoželjnije koncertne atrakcije svih vremena. Neke generacije imaju Putovanje na kraj noći, neke generacije imaju Malteškog sokola, a neke Nevermind, Ten ili Black Album kao večno podsećanje na to ko su i odakle dolaze. Ako ste od onih koji vole da ih uši bole posle koncerta, jasno je da bi Black Album na Ušću za vas bio izlazak ka unutra, tamo gde, bar ponekad, treba da budete.

april 2012. | www.yc.rs | 33


NOUVELLE VAGUE MRAČAN SEKSI ŠOU Vreme je da malo pomerimo koncept i uradimo nešto novo. Sada pišemo nove, autorske pesme rancuski sastav Nouvelle Vague dolazi 7. aprila u Beograd, gde će u dorćolskoj hali Beko sa dvanaest ljudi na sceni izvesti potpuno novi muzičko-scenski performans Dawn Of Innocence koji je osmislio poznati francuski kostimograf i kreator Jean-Charles de Castelbajac, poznat po scenskoj garderobi koju je kreirao za Michaela Jacksona, Lady Gagu i seriju Seks i grad. Tokom nastupa Dawn Of Innocence i izvođenja već poznatih obrada, kostimi se menjaju čak 14 puta. Na sceni je ceo bend Nouvelle Vague sa dvema novim pevačicama — Liset i Marevom, i jedinstvenim koreografijama koje prate svaku pesmu. Iskoristili smo priliku da razgovaramo s Marcom Collinom, osnivačem i producentom projekta Nouvelle Vague. Yellow Cab: Dolazite u Beograd po četvrti put, ali sada s potpuno novom „predstavom“. Šta možemo da očekujemo od Dawn Of Innocence? Marc Collin: Napravili smo ovaj šou baš za prostore gde ljudi mogu da se opuste i budu fokusirani na scenu. Ovo je mirniji nastup, ima neku priču, nema onu ludu energiju koja se stvarala kada smo ranije izvodili samo koncert. Sada su tu i gudači, igrači, gitare, vizuelni doživljaj, mnogo je kompletnije. Ne verujem da će biti vrištanja kao na prethodnim koncertima, ovo je više kao neki kabare performans, ali, naravno, i dalje je koncert. Mnogo je drugačije od svega što smo ranije radili, to je sigurno. YC: Da li ćemo moći da igramo? MC: Naravno, apsolutno. Svi ćemo igrati. Ceo koncept malo je mračniji nego ranije. Ne sviramo toliko srećnih pesama kao pre, ali i dalje sviramo Guns Of Brixton, Love Will Tear Us Apart, In A Manner Of Speaking, Bella Lugoschi’s Dead. Sve te pesme koje svi volimo. To je i dalje Nouvelle Vague, naravno, ali imamo i nove pesme, nove obrade i pesme koje do sada nismo svirali, kao što su Maria, Killing Moon, Don’t Go... Imamo bubnjeve, bas, električne gitare, tako da će se sigurno igrati. YC: Kako publika reaguje na šou Dawn Of Innocence? Koliko je drugačije od akustičnog nastupa Nouvelle Vague? 34 | www.yc.rs | april 2012.

MC: Dosta je drugačije, za mene je bolje, mnogo sam ponosan na ovaj šou i žao mi je što ne možemo da ga izvodimo svuda. Teže je putovati sa ovim nastupom, skuplje je i potrebno je mnogo više ljudi, ali za mene je ovo vrhunac živih nastupa Nouvelle Vague. Nikada nismo radili nešto slično. Ranije smo pravili nešto nalik na rock koncert: muzičari su na bini, pa 1, 2, 3, 4, idemo! Sada je sve postalo umetnost, a aranžmani su bliži onome što su ljudi čuli na albumu, suptilnije sviramo, mračnije je — to je nova strana Nouvelle Vague i veoma sam srećan zbog toga. Srećom, kad smo nastupali u Americi i Španiji, ljudima se baš svidelo. Bilo je uspešnije nego na prethodnim nastupima. Mnogo je originalnije. Ovakav šou ne viđa se svakodnevno. Ličnije je, to se ljudima dopada. YC: Kako je nastala ideja o kreiranju Dawn Of Innocence? MC: Na jednom festivalu u Francuskoj pitali su nas da li želimo da upoznamo kostimografa, kreatora i zvezdu kao što je JeanCharles de Castelbajac i da li želimo da napravimo drugačiji šou. Tada smo imali dovoljno novca da uložimo u ovakav nastup i tada smo napravili te velike kosture, unutrašnji vatromet i slične stvari. Mi smo bili oduševljeni saradnjom s njim i odlučili smo da dograđujemo priču. Bilo je nemoguće dovesti ceo zamišljeni nastup na binu, jer je logistika preteška, pa smo napravili ovu light verziju da bismo mogli da putujemo s tom scenografijom. O ovome smo svi pričali, čak i pevačice, sve je ovo bila zajednička ideja, jer smo želeli da napravimo mračniji, seksi šou. Nekakvu inspiraciju našli smo i u bendovima čiju muziku obrađujemo, razmišljali smo o njima kao duhovima, jer su neki već mrtvi. Ovo je već prava umetnost. Nije samo dolazak na scenu, svirka i kraj. Postoji neka priča iza svega. YC: Da li ste očekivali da će Nouvelle Vague postati toliko popularan projekat? MC: Ne, naravno da nisam. Ja sam producent, imam ideje, onda ih ostvarim da vidim da li će uspeti ili ne — neke nisu uspele. Ovo s Nouvelle Vague bilo je jednostavno i nisam imao velika očekivanja. Znao sam da će prijati nekim ljudima poput mene, koji su voleli tu postpunk scenu, ali to je sve. Nikada nisam očekivao da će potrajati 10 godina i da će dobijati


svakim danom novu publiku koja čak i ne zna da mi obrađujemo pesme — neki misle da su to naše originalne pesme. Ponosan sam jer sam uspeo, sada svi kažu da je bila dobra ideja, ali moj posao kasnije bio je da održim taj projekat, da održim kreativnost i uvodim ljude kao što su Martin Gore i Vanessa Paradis. Ponosan sam što su pristali i što smo mi, Nouvelle Vague, i dalje prisutni na muzičkoj sceni. YC: Da li ste imali neku negativnu reakciju originalnih umetnika zbog menjanja njihovih pesama ili su odbijali da sarađuju s vama? MC: Do mene je samo došla priča da je Vince Clarke iz Depeche Mode i Yazoo imao nešto protiv naše verzije Just Can’t Get Enough, ali mu se veoma svidela verzija pesme Don’t Go. YC: Da li ste ikada želeli da obradite neku pesmu, a da niste dobili dozvolu za to? MC: I ne baš, jer mi nikad ne tražimo dozvolu. Ukoliko tražite dozvolu, potrebno vam je baš dosta vremena da biste je dobili. A ovako, kada samo obradimo pesmu, niko ne može da se žali, jer po francuskom zakonu, donosimo novac originalnim autorima i svi su na kraju srećni. YC: Proputovali ste ceo svet. Da li možete da otkrijete koja je publika najbolja, koje nacionalnosti? Kada kažem Beograd, šta vam prvo padne na pamet? MC: Ona avenija s kafićima svuda, ne sećam se tačno kako se zove. Tu smo se lepo proveli. I noćni život!

Piše: Dragan Ambrozić oody Guthrie rođen je pre tačno sto godina. Tokom 2012. širom sveta biće obeležena ova godišnjica, upravo u vreme kad se nova Velika depresija uveliko ustoličila kao vladar sveta. Zgodna prilika da se podsetimo kako je duhovni otac Boba Dylana i Brucea Spingsteena tokom tridesetih godina 20. veka bio pravi putujući glasnogovornik onih od svih zaboravljenih običnih malih ljudi, u vreme kad nije bilo ovoliko raznih medija da izveštavaju o razmerama opšteg bankrota. Woody je jedna od ikona iz tog mračnog doba, samorodni umetnik koji je malo pišući pesme kao novinarske zabeleške, a malo pretapajući starinske folk pesme u modernu mitologiju, usput udario pesnički temelj budućoj rock kulturi. 1. This Land Is Your Land — njegova najpoznatija pesma jedna je od najlepših u popularnoj muzici ikada, neka vrsta uspavanke za sve odrasle ljude koji vole da sanjaju otvorenih očiju. Često smatrana za patriotsku, ona je u svom izvornom obliku, zapravo, gorko ironična pesma o zemlji koju je neko već osvojio, uzeo i sad nam je prodaje. 2. Do-Re-Mi — jedna od prvih velikih pesama o tadašnjim ekonomskim migrantima, da ne kažemo pukim siromasima, koji su pred užasima ispošćene zemlje tokom Dust Bowl krize bežali sa srednjeg zapada ka obećanoj Kaliforniji. 3. Jessie James — motiv modernog Robina Hooda bio je drag onima bez prave životne šanse u svim vremenima, a legenda o Jessieju Jamesu imala je u Woodyjevoj verziji jak naboj moćne metafore o uzimanju stvari u svoje ruke. 4. Train 45 — prastari blues putnika i jedna od najlepših folk melodija svih vremena, mnogo puta izvođena u raznim verzijama širom Amerike i po Greenich Villageu tokom „urban folk movementa“ šezdesetih, koji je Woodyjev rad omogućio. 5. Baltimore to Washington — mnoge njegove pesme čine ciklus o hobo skitnicama, ali ova najvernije čuva zvukove i uspomene s putovanja ovog zauvek nestalnog duha. Kao i na mnogim njegovim snimcima: nezaboravni smireni glas i obične reči filmskom upečatljivošću opisuju sve što se čoveku može desiti kad je sam i bez zaštite. Bonus: Car Song — Woody se zeza i pravi pesmu u kojoj vozi kola pućkajući ustima kao dete.

YC: Čuli smo trač da spremate novi album sa autorskim pesmama, ne sa obradama. Da li je to tačno? MC: Istina je. Radimo trenutno na tom albumu. Nije sve u obradama. Nećemo da idemo samo tim putem. Kao izvođač, verujem da sam dosta pokazao tim obradama. Čini mi se da ih je bilo pedesetak do sada. Vreme je da malo pomerimo koncept i uradimo nešto novo. Sada pišemo nove, autorske pesme. Nije to nešto novo za nas, radili smo to i ranije. Verujem da će se našoj publici svideti te stvari, jer vole glasove naših devojaka ali i aranžmane i zvuk ovog projekta. Verujem da će to biti dobre pesme. YC: Kada možemo da očekujemo novi album Nouvelle Vague? MC: Album će verovatno izaći sledeće godine, na desetogodišnjicu osnivanja benda.

april 2012. | www.yc.rs | 35

m


Nastavljajući realizaciju svojih redovnih programskih aktivnosti s posebnim akcentom na humanitarni rad, udruženje ljubitelja dvotočkasa i rock and roll muzike Semafor organizuje dobrotvorni koncert koji će biti održan u subotu, 7. aprila 2012. godine u 15.00 u prostorijama udruženja i trajaće 12 sati. Na ovom muzičkm maratonu nastupiće dvanaest rock, ritam i bluz bendova. Sva prikupljena sredstva biće upućena kao donacija Sigurnoj kući u Rakovici. Semafor je nevladino i neprofitno udruženje upisano u Registar udruženja Agencije za privredne registre Republike Srbije. Cilj nam je edukacija i podizanje nivoa svesti mladih o značaju i promeni navika radi povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, posebno motociklista i biciklista. Tim povodom organizujemo savetovanja, seminare i javne časove. Isto tako, udruženje Semafor angažuje se na razvoju i unapređenju društvenih sadržaja od interesa za ljubitelje dvotočkasa, popularizaciji moto-turizma i afirmaciji mladih muzičara i muzičkih grupa. Značajan segment delatnosti udruženja jeste humanitarni rad. Do sada su članovi Semafora u više navrata bili dobrovoljni davaoci krvi, a organizovane su i veće akcije za pomoć domovima za decu s posebnim potrebama. Spisak učesnika: Vojni bend, The Moonshiners, Mr. Whisky And The Rocks, Low Cost, The Band, The Mators, Rebel, NLO, Kunta Kinte Band, Far, Zvučni zid. / 7. april u 15.00 /

RUNDEK CARGO TRIO

Darko Rundek (rođen 30. januara 1956. u Zagrebu) jeste hrvatski muzičar, pesnik, reditelj i glumac, jedan od osnivača grupe Haustor (1978). Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Režirao je nekoliko pozorišnih komada, radio-emisija i radio-dokumentaraca. Godine 1991. odselio se u Pariz, gde i sada živi i radi. Prvenstveno radi muziku za film i pozorište, ali i dalje svira i snima. Bend s kojim nastupa zove se Rundek Cargo orkestar. / Velika sala Doma omladine, 29. i 30. april u 21.00/

YU GRUPA

Posle duže vremena, veliki samostalni koncert u Beogradu održaće najstarija rock grupa bivše Jugoslavije! YU grupa izvešće svoje najveće hitove i sigurno obradovati verne obožavaoce i opravdati epitet najkvalitetnijeg koncertnog benda ovih prostora. Uz niz iznenađenja u vidu novih aranžmana za stare hitove i specijalnih gostiju, očekuje se koncert za pamćenje. / Centar „Sava“, 19. april u 20.00 /

TROVAČI

Energična mešavina ska, reggae i punk muzike na srpskom i nemačkom jeziku — ko je to, šta je to? Reč je o grupi Trovači iz Diseldorfa koju čine muzičari poreklom iz bivše Jugoslavije. Svojim elektriziranim živim nastupima i izvesnom dozom samoironije, Trovači su proteklih godina privukli pažnju nemačke klupske i festivalske publike. / Klub Doma omladine, 5. april u 21.00 /

36 | www.yc.rs | april 2012.

TERROR, DEATH BEFORE DISHONOR I TAKE OFFENSE

Koncert tri američka benda u okviru njihove ovogodišnje turneje Your enemies are mine. Ovi bendovi važe za neke od vodećih na svetskoj hardcore sceni. Headliner turneje jeste bend Terror koji je u poslednjih nekoliko godina dostigao kultni status i koji na svojim nastupima ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Death Before Dishonor pravi je predstavnik bostonske škole hardcorea novije generacije, dok će Take Offense, mlada nada iz Los Anđelesa, svojim zvukom posebno obradovati sve ljubitelje crossover zvuka. / SKC Novi Beograd, 19. april u 21.00 /


SENSATION

Sensation se vraća u Beograd posle veoma uspešne premijere održane prošle godine. Beogradska arena pretvoriće se u Innerspace, spiritualno muzičko iskustvo sa hiljadama ljudi iz regiona i celog sveta. Ovo je drugi put da je Beograd domaćin ovog planetarnog muzičkog fenomena. Prvi Sensation bio je jedinstveno iskustvo s gostima iz preko 42 zemlje. Biće to noć za pamćenje sudeći po imenima DJ-eva koji će nastupiti: Mr. White, Fedde Le Grand, Dennis Ferrer, Daniel Sanchez & Juan Sanchez, Sunnery James & Ryan Marciano i Hardwell. Regularna prodaja ulaznica moguća je na sajtovima www.sensation.com, tickets.rs i www.gigstix.com, kao i na svim prodajnim mestima Card Servicea i Gigstixa. Cena regularne ulaznice iznosi 7.000 dinara (pristup nivoima 100, 200 i 400), VIP Delux ulaznice koštaju 14.000 dinara, (pristup VIP klubu, VIP dekovima, nivoima 100, 200 i 400), a Sky Deluxe karte iznose 21.000 dinara i omogućavaju poseban ulaz, pristup ložama na nivou 300, kao i pristup nivoima 100, 200 i 400 (kontakt za naručivanje vip@insomnia-global.com). U produkciji ID&T iz Holandije i u organizaciji kompanije Insomnia Global SEE. / 12. maj, Beogradska arena /

BEOGRADSKI SINDIKAT

Posle više od šest godina od svog poslednjeg beogradskog koncerta, Sindikat će obradovati sve diskretne heroje koncertom u Beogradskoj areni. Od objavljivanja svog trećeg albuma (Diskretni heroji, jun 2010), koji je putem sajta www. beogradskisindikat.com do sada besplatno preuzelo više od milion ljudi, grupa i pored velikog interesovanja publike nije imala mnogo prilike da nastupa. Predstojeći spektakl biće idealna prilika da svi ljudi osete prepoznatljivu „sindikalnu“ atmosferu, tim pre što će višesatni nastup ovog puta biti podvučen izvanrednim tehničkim uslovima, probranim gostima i specijalnim iznenađenjima. / Beogradska arena, 28. april /

SISTER GRACIE

Sister Gracie jeste bend iz Velike Britanije koji prvi put dolazi u Srbiju, a premijerno nastupa u DKSG. Muzika koju stvara ovaj dvojac mogla bi se najbliže opisati kao electrorock uz naglašenu upotrebu bubnjeva, a sastav čine Max Walker (gitara i vokal) i Liam Whybrow (bubnjevi). Uz njih će nastupiti i autorski bend iz Beograda RECYCLEBeINg koji postoji od 2009, a čine ga Dalibor Stojanović (bubanj i glas), Željko Bojčić Keža (gitara i glas) i Goran Joksić (bas gitara). Pesme se odlikuju društveno angažovanim tekstovima sročenim u obliku parola. / Velika sala DK Studentski grad, 20. april u 20.00 / april 2012. | www.yc.rs | 37


JEDANAESTI MEĐUNARODNI FESTIVAL HARFE „HARP CONNECTION“ od 4. do 12. aprila

POVEŽITE SE!

Piše: Zorica Kojić

PRO CLASSICA

Kamerni orkestar Pro classica osnovan je 1993, a tokom 19 godina postojanja uspešno je sarađivao kako s mladim, talentovanim muzičarima, a sada već i renomiranim članovima naših i inostranih muzičkih ansambala (Tijana Milošević, Dejan Sinadinović, Ognjen Popović, Uroš Dojčinović i drugi), tako i sa solistima, velikanima naše muzičke scene (prof. Dušan Trbojević, prof. Olivera Đurđević, prof. Dejan Mlađenović, Jovan Kolundžija, Sreten Krstić i drugi). Radeći sa orkestrom, njegovom usavršavanju doprineli su i dirigenti: Mladen Jagušt, Pavle Medaković, Dan Racu, Dejan Savić, Simonida Dragović, a sada i Predrag Gosta. / Velika sala SKC-a, 30. april u 20.00/

premni za još jednu serioznu muzičku ekspertizu-avanturu u aprilu! Posle maestralne martovske Klavirske fešte, sledi praznik harfe na oduševljenje i radost svih ljubitelja ovog izuzetnog instrumenta već tokom prve polovine meseca. Od 4. do 12. aprila, dakle, u različitim koncertnim prostorima, 11. Međunarodni festival harfe pod ovogodišnjim nazivom Harp Connection obećava zaista mnogo uzbuđenja. Beogradski kvartet harfi (Ljiljana Nestorovska, Milena Stanišić, Ivana Pavlović, Dijana Sretenović) nastupiće najpre u utorak, 10. aprila, u Kulturnom centru Pančevo, a dan kasnije i na Kolarcu, oba puta s Gudačkim orkestrom pod upravom Vesne Šouc i sa solistkinjom Nathalie Chatelain. U utorak takođe, ali u Parobrodu, koncert naslovljen Oko muzike J. S. Baha — Imaginacija u odrazu interpretacije održaće harfistkinja Milana Zarić s gošćom Karolinom Bäter (barokna flauta). U petak, 6. aprila, u Etnografskom muzeju biće održano Veče mladih zvezda, pobednika Međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“ (harfistkinje Lenka Petrović, Sofija Sibinović, Mina Marinković), s koncertom harfistkinje Merve Kocabeyler u nastavku, a na završnoj večeri, 12. aprila, u istom prostoru, programom Francuska muzika za flautu i harfu predstaviće se harfistkinja Silke Aichhorn i flautista Dejan Gavrić. Vašoj pažnji posebno preporučujemo poslastice iz Jugokoncertove produkcije na ovom festivalu: otvaranje u sredu, 4. aprila, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“ pod upravom Obrada Nedeljkovića i sa solistkinjama harfistkinjama Mojcom Zlobko-Vajgl, Ljiljanom Nestorovskom, Mercedes Gomez Benet i Milenom Stanišić, i gitaristom Srđanom Tošićem. U sali Amerikana Doma omladine Beograda, uživanje u subotu, 7. aprila, prirediće vam ponovo meksička zvezda Mercedes Gomez Benet, a posle nje i društvo najprobranijih domaćih umetnika: Aneta Ilić (sopran), Borislav Čičovački (oboa i engleski rog), Milena Stanišić (harfa), Gorana Ćurgus (harfa), Stana Krstajić (flauta), Dejan Božić (violončelo) i Miloš Janjić (gitara), u programu Kamerna muzika sa harfom, dok će u ponedeljak, 9. aprila, na istom mestu Ljubica Sekulić (harfa), Saša Mirković (viola) i Đorđe Milošević (violončelo) prikazati svoju kamernu zvučnu viziju. Zato program Festivala harfe u šake, iščitajte ga dobro, uživajte i povežite se u aprilu sa ovim plemenitim instrumentom i našim vodećim umetnicama i gostima iz Slovenije, Meksika, Nemačke i Švajcarske. Long live Harp Connection!

ALEKSANDRA RAKONJAC

direktor marketinga i komunikacija vojvođanske banke nbg group 38 | www.yc.rs | april 2012.

75 GODINA OD OSNIVANJA SIMFONIJSKOG ORKESTRA RTS-a

Radio-televizija Srbije svečano obeležava 75 godina od osnivanja jedne od najznačajnijih muzičkih institucija u zemlji — Simfonijskog orkestra RTS-a. Pod vođstvom umetničkog direktora Bojana Suđića, on će ovom prilikom izvesti Sedmu simfoniju (poznatu kao Lenjingradska) Dmitrija Šostakoviča. / Centar „Sava“, 21. april u 20.00 /

STO SRPSKIH TRUBA

Sto srpskih truba jedinstven je orkestar sastavljen od najboljih trubača s juga i zapada Srbije, iz užičkog i dragačevskog kraja, Vranja, Surdulice, Grdelice... Zapravo, on je srpska trubačka reprezentacija formirana da bi pokazala celokupno umeće naših najboljih trubača, kao i mogućnosti trube koja je srpskoj melodiji dala posebnost. / Centar „Sava“, 26. april u 20.00 /

Šta slušaš ovih dana? Došlo je konačno proleće pa je muzika brža — zavisno od situacije, od housea u kolima do chill out / laungea kod kuće. Clubbing ili jazzing? Oba! Jazzing za start večeri, a onda nastavak ka house clubbingu, i to Brankow ili Tube.


ŽENEKESE

ŽeneKese, petočlani rock bend iz Beograda, nastao je 2004, a koncertno je aktivan od 2006. godine. Nastupali su na prestižnim festivalima Exit, Art & Music u Puli, Jelen Fest, Belef, Hangfoglalás Music Review.

/ Klub Doma omladine, 21. april u 21.00 /

LEGENDE

Zbog velikog interesovanja vernih poštovalaca, imaćemo priliku da čujemo grupu Legende i treći put ove godine, a to će ujedno biti i jubilarni 50. koncert u Centru „Sava“. Posle velikog jubileja kojim su obeležili 25 godina vrlo uspešne karijere, ovaj će dodatno uvećati značaj grupe Legende na srpskoj muzičkoj pozornici. / Centar „Sava“, 7. april u 20.00 /

MARI MARI

Mari Mari jeste grupa iz Vladivostoka, najudaljenijeg grada na mapi Rusije, na granici s Kinom. Njihov zvuk je interesantna kombinacija postrocka i gitarskog popa. Premijerno u Beogradu i Srbiji u okviru njihove prve evropske turneje.

TERESA SALGUEIRO Čuvena portugalska pevačica Teresa Salgueiro, nekadašnja pevačica grupe Madredeus, održaće koncert u čijem programu učestvuje i Maja Volk sa ansamblom „Beogradski fadisti“, te publiku sasvim izvesno očekuje tročasovno uživanje u portugalskoj muzici! Otkako se 2006. godine albumom Obrigado odlučila za solo karijeru, Teresa Salgueiro uspešno snima albume i nastupa po svetu pevajući najlepše pesme svog rodnog Portugala. / Dom sindikata, 18. april /

/ Velika sala DK Studentski grad, 6. april u 20.00 /

april 2012. | www.yc.rs | 39


EMELI SANDE OUR VERSION OF EVENTS Virgin AIR LE VOYAGE DANS LA LUNE Virgin



m Naučnofantastična i elektronska muzika, pored toga što po prirodi stvari često idu zajedno, imaju jedno naizgled paradoksalno zajedničko obeležje: u izvanrednim ostvarenjima sa oba polja neretko postoji znatna doza retro senzibiliteta. Setimo se krojeva odela iz Odiseje i Gatake, i najboljih radova Kraftwerka i Boards of Canada. Kad je reč o samoj muzici, Air to odavno znaju: ovaj mehanizam možda je ključan u formuli njihovog nostalgičnog sazvučja. Ovoga puta, stvar je još očiglednija, jer je kao predložak poslužio sam SF, zapravo, prvi SF film ikada snimljen — šašavi, detaljni Put na Mesec Georgesa Mélièsa iz 1902. Do zvuka sadašnjosti može se stići različitim putevima. Iako skroman u odnosu na velelepni Airov dramski skor za Virgin Suicides, gde se do tihe anksioznosti savremene svakodnevice stizalo posredstvom zvučnog i ostalog dizajna neveselih sedamdesetih, ovaj postretro-futuristički albumčić pravo je osveženje u današnjem svetu popa, gde često kao da ne postoje ni juče ni sutra. Marko Artuković

40 | www.yc.rs | april 2012.



Emeli Sande dolaži iz Škotske i ima poluzambijsko poreklo. Peva pop/r’n’b i piše najlepše ljubavne pesme na Ostrvu. Njene stihove pevaju Leona Lewis i Susane Boyle, a da nije u muzici, bavila bi se neuronaukom. Glas joj opisuju kao „med i munju u jednom“. Nekima će zazvučati kao engleska Beyonce, dok će drugi reći da je „lepi alt“. Da li zbog glasa (ili izblajhane čiroki frizure), i njene najnežnije balade nose pozitivnu energiju u sebi, pa je Our Version Of Events vesela i bezbrižna ploča koja govori isključivo o ljubavi: neiskazanim emocijama, prekidu, teškoćama, ljubavnicama, spakovanim koferima, suzama, odlasku ali i povratku. Heaven će vam zvučati blisko, i to ne samo zbog semplovanog Funky Drummer bita. Akustična Breaking The Law govori o bezuslovnoj ljubavi, dok je Daddy posvećena svim nezdravim ljubavima, ispričana iz trećeg lica. Najupečatljivije pesme sa albuma sigurno su My Kind Of Love i Maybe.

Neko reče da je Emeli Sande nova Adele. Ipak, ona ima još mnogo suza da prolije i emocija da savlada kako bi dostigla mladu debeljucu. Devojka s tetovažom Fride Kahlo ugleda se na Virginiju Woolf. U 21. veku. A mrmot nije zavio čokoladu... T. Bogdanov

MICHAEL KIWANUKA HOME AGAIN Polydor

 Michael Kiwanuka jeste mladi britanski umetnik čiju muziku najbolje opisuje rečenica „Bill Whiters sreće Joni Mitchell“. Dakle, soul se zaljubio u folk. Ako vam zvuči zanimljivo, onda će ovo postati i vaš omiljeni prolećni album. BBC mu je već dodelio etiketu Sound of 2012, a mi vam preporučujemo Home Again kao toplu i mudru ploču, s prstohvatom melanholije. Istina je da se Kiwanuka baš ne uklapa u londonski „Adele trend“, ali se čini da je on odabrao drugu stazu, jednako kvalitetnu. Dok slušate njegove pesme, imate utisak da je ponedeljak veče i da vam iz radija dopiru

zvuci emisije posvećene opskurnoj soul muzici. On se tako i oblači — kao da su sedamdesete i kao da njegovu publiku čini šaka zaljubljenika u dobar soul. Međutim, ovaj dvadesetpetogodišnjak nije okusio soul iz tih vremena. U fotografiji, njegova pojava zvala bi se vintage efekat. Najpoznatije pesme Tell Me A Tale i Home Again su sjajne. Ali, debi Michaela Kiwanuke jeste polje s mnogo plodnih melodija, nota i stihova. Istražite ga, jednom ćete reći kako znate ovog genija još od prvog albuma. T. B.

BRUCE SPRINGSTEEN WRECKING BALL Columbia

 Vreme je za još jedne izbore i još jedan album Brucea Springsteena. Uprkos logici, ljutiti Wrecking Ball ne podrazumeva samokritiku na temu optimizma prethodnika Working on a Dream, kojim je iskusni Boss kapitalizovao najpredvidiviju izbornu pobedu u istoriji SAD. S jedne strane, ništa čudno: sigurni glasovi su sigurni glasovi, a oportunista na estradi uvek je bilo i biće. Ali, nije li ipak zamorna ta sigurnost s kojom Springsteen, očigledno, unapred računa na odobravanje? Naime, da nas nije uzeo zdravo za gotovo, zar bi objavio ovako slab album, na kom su glavni fazon nekakvi svečano intonirani techno-folk pokušaji? No, dobro. Ovu će ploču, kao i svaku drugu uostalom, slušati oni kojima je ona dovoljno dobra. Ako je nekome Amerika nekonzistentni zbir populističkih fraza i gestova, neka bude tako. Svako ima svoju Ameriku — za to smo se i borili. Ali, ako Amerika (ova jedina što zapravo postoji; bolju nemamo) na kraju stvarno propadne, nemoj da bude — republikanci krivi. M. A.


Piše: nemanja kostiĆ

CALIGOLA FORGIVE FORGET

SAM SPARRO HAPPINESS Te 2008. godine nema ko nije zavoleo ovog momka zbog Black And Gold, pesme koja i dalje traje. Sam Sparro se posle promocije svog prvenca povukao u Ameriku, nastanio se u Kaliforniji i polako počeo da pravi album broj dva, večitu boljku uspešnih debitanata. Međutim, ne treba zaboraviti da je njega na scenu progurala Chaka Khan kada ga je čula u gospel horu u kom je pevao, te znamo kakav zvuk voli od malih nogu. Možda je prerano reći, ali čini se da je Prince našao svog naslednika. Funky, disco, soul... sve to naći ćete spakovano u novom singlu Happiness, a čast da preslušamo album imaćemo tek krajem maja.

Ovi vokali dobro su vam poznati, ali ne u ovom „pakovanju“. Pre tri godine imali su jedan od najvećih hitova, Dance With Somebody, u matičnom bendu Mando Diao, a dok je bend na kratkoj pauzi, Gustaf i Björn odlučili su da se udruže s producentskim duom Salazar Brothers i osnuju projekat Caligola. Nema nikakvih naznaka kada će album izaći, ali sudeći po singlu Forgive Forget, ovo je bend koji ćete pamtiti! Na prvo slušanje očaraće vas jaki gitarski rifovi i neverovatan spoj tvrdog zvuka i savremene produkcije. Singl bez greške!

CALVIN HARRIS LET’S GO U moru producenata/izvođača, ovaj Britanac i te kako se izdvaja. Podario nam je sjajne plesne numere koje se pamte i dan-danas, a sada je jedan od najtraženijih producenata na planeti. Možda ga je najviše pogurala saradnja s Rihannom u neverovatnom hitu We Found Love, pa sada pljušte pozivi sa svih strana. Najnovija vest je da će producirati album Cheryl Cole, u maju stiže i njegova produkcija novog singla Scissor Sisters za koji vlada veliko interesovanje, a u pauzama ostvaruje sjajne saradnje i hitove za klubove poput Bounce i Feel So Close. Kada čujete novi singl Let’s Go, poželećete da splavovi već rade, jer ovo je budući letnji hit uz koji ćete sigurno đuskati!

DE LA SOUL PRESENT FIRST SERVE MUST B THE MUSIC Dva od tri člana legendarnih De La Soul prezentuju ove godine novi projekat First Serve; sada možemo samo da se zapitamo šta su radili svih ovih godina. Singl Must B The Music jeste onaj pravi De La Soul zvuk koji volimo još iz devedesetih. Spoj svežeg zvuka i old school hip-hopa balansiran sa jakim ritmom i novijim electro uticajima pravi je pogodak za ovu ekipu. Priča se da je ovo uvod u film koji se snima, ali zna se i da nas ove godine očekuje i dugosvirajuće izdanje koje će nositi naziv You’re Welcome.

m GOSSIP PERFECT WORLD Proleće kao da je pravo vreme za najbolju muziku! U moru čistih petica za ovomesečni pregled bombastičnih singlova stiže i novi dragulj za headlinere festivala Exit. Album Joyful Noise stiže u maju, a morate priznati da su vam nedostajali ovih godina. Perfect World nije kao Heavy Cross već nešto emotivnija stvar, koja pomalo podseća na Careless Whisper, da se ne lažemo — jednu od najlepših pesama ikada. Producirao ju je tim Xenomania, koji je u poslednje vreme prezauzet pozivima najvećih muzičkih zvezda. To nam samo govori da će ovaj album biti malo plesniji, a vi se polako spremajte za „živo“ izvođenje ove pesme na Petrovaradinu — naježićete se od glave do pete!

EMELI SANDE MY KIND OF LOVE Neke nervira njena frizura, neke njen vokal koji pomalo podseća na Beyonce, ali ova devojka podarila nam je sjajne hitove kao Heaven, Next To Me i Daddy. Došlo je vreme za jedan emotivni singl kojim će nastaviti promociju sasvim solidne ploče Our Version Of Events. Po mišljenju nekih kritičara, dobili smo Someone Like You za 2012. godinu! Možda bi Adele bolje otpevala ili bi utisak bio jači da je pesma dobila njen pečat, ali što se ne odmoriti od šestostruke dobitnice Gremmyja? Emeli je tu za nove suze, nove propale ljubavi i kao soundtrack za kišne dane!

april 2012. | www.yc.rs | 41


STACY SCHIFF KLEOPATRA Prevod: Aleksandra Čabraja Laguna, 2012.



Piše: Ljubisav PANić

alo je žena u istoriji koje su u nezahvalnom muškom svetu uspele da podvizima nadžive vekove. One su, što knjigom Kleopatra pokazuje i dobitnica Pulitzerove nagrade Stacy Schiff, redovno bile omalovažavane i gurane u sfere seksualnog umesto političkog, magijskog umesto razumnog i površnog umesto intelektualnog. Kleopatra VII, poslednja vladarka ptolomejskog Egipta, bila je ocrnjena istorijskim spisima arogantnih muškaraca upravo na takav način. Oni su, s jedne strane, veličali svoj status glorifikujući svoj pol, dok su s druge pisali po merilima Rima, koji je iz sukoba s obrazovanom egipatskom kraljicom ipak izašao kao pobednik. Uz takve okolnosti, čini se da je bila potrebna žena da bi se dobila vredna biografija o drugoj, legendarnoj ženi.

NICK VUJIČIĆ

ŽIVETI SLOBODNO Prevod: Biljana Kukoleča Mono i Manjana, 2011.

 Popularna psihologija veoma je tražena književna oblast, jer su stres i ubitačan tempo života glavne osobenosti savremenog čoveka. I tu ipak najčešće možete upasti u zamku: iza naslova koji bi trebalo da kazuju kako da živimo, krije se čista prodaja

magle i jeftina filozofija. To svakako nije slučaj s Nickom Vujičićem. Ovaj australijski motivacioni govornik koji živi u Kaliforniji, a naše je gore list, i koji je dosad obišao tridesetak zemalja na svim kontinentima, držeći predavanja i na takvim mestima kao što su prepuni fudbalski stadioni ili zloglasni zatvori — velika je internet zvezda. Ako neko slučajno nije gledao njegove milionski posećene video priloge na YouTubeu, Vujičić se postarao da svoja osnovna načela življenja pretoči i u knjigu.

ALEKSANDRA RAKONJAC

direktor marketinga i komunikacija vojvođanske banke nbg group 42 | www.yc.rs | april 2012.

Spisateljica Stacy Schiff veoma je pravedna s obzirom na vekovnu nepravdu nanošenu Kleopatri. Autorka njenog životopisa nije sklona feminizmu već istini i upravo su joj objektivnost, marljivo istraživanje i procenjivanje minulih događaja obezbedili nagradu Pen za najbolju biografiju. Dok o poznatoj faraonki piše od njenih najranijih dana do smrti, Schiffova se razmeće samo pitkim stilom i naučnom promišljenošću, na kojoj mogu da joj pozavide brojni akademici. Ona ispravlja mnoge predrasude, oglušenja o istorijske izvore ili njihovo bukvalno shvatanje i uspešno krči put kroz verske, kulturne i političke razlike dvaju svetova — rimskog i egipatskog. Temeljnom analizom uz smislene argumente rasvetljava se lice i naličje davno preminule vladarke. Legenda je, konačno, izbrušena sjajnim naučnopopularnim delom. Po Vujičiću, imati jasan životni cilj i izgraditi nesalomivu volju jesu osnovni recepti za srećan i uspešan život. U ovoj formuli nema ničega novog, a još manje magičnog. Originalnost se nalazi u samom autoru koji je teško hendikepirana osoba, rođena bez ruku i nogu. Iako sjajan orator i jednako dobar literata, život samog Nicka Vujičića mnogo je bolja potvrda njegove filozofije od svih njegovih reči. Vedrina i uteha koje nam ovaj čovek može pružiti, baš zbog okolnosti u kojima živi, najbolja

su inspiracija za prebrođavanje mnogih životnih prepreka i

Knjiga koju preporučuješ? Salman Rushdie — Carobnica iz Firence —priča mog života: žena koja pokušava da upravlja svojom sudbinom u muškom svetu.


svedočanstvo kako je naš um uistinu jedini zatvor u kojem možemo biti zatvoreni. Bitno je naglasiti da Nick Vujičić svu svoju nadu gradi na veri u Boga, što opet može da bode oči u savremenom sekularnom svetu u kojem je pominjanje Boga postalo prava jeres. Međutim, da ne bude zabune, činjenica je da svako u nešto veruje: neko u Boga, ateizam je verovanje u to da on ne postoji, neko veruje u novac, kuću, automobil. Svako u nešto veruje. Vujičićev trup bez ruku i nogu simbol je onoga što pruža svet nejednakosti, patnje, bolesti i nesreća, a s druge strane, njegov duh, volja i nada koju crpi — simbol su onoga što pruža njegova vera. Na kraju, sve se nekako svodi na izbor. Da odaberemo kome i čemu ćemo se u životu klanjati. Vladimir Vujinović

grotesknim, prenaglašenim. Priču, sa izuzetkom nekih poglavlja pri kraju, pratimo iz vizure Dana Parkera, snažnog i potentnog mušakrca čiji je brak srećan, bez obzira na njegova brojna neverstva. Sve se to menja kada se pojavi Danov tamnoputi brat Richard i zapreti da će otkriti njegovo pravo poreklo... Tematski i stilski nastavljajući se na kultni roman Pljuvaću po vašim grobovima (prvi i najbolji Sullivan), Vian još jednom stavlja u središte motiv belog crnca (bez obzira na mešanu krv, Parker izgleda kao belac i živi među njima), ovoga puta sa intrigantnim mada nedovoljno razrađenim obrtom. Očigledno napisan na brzinu, ovaj roman paklenog tempa nudi žestoku zabavu i po mračnom tonu parira najekstremnijim noir ostvarenjima klasičnog perioda. Đorđe Bajić

Neka vas ocena ne zavara. Bez obzira na to što kratki roman Svi mrtvaci imaju istu kožu (1947) ne spada u red Vianovih najboljih i najznačajnijih dela, svakako predstavlja obavezno štivo za sve one koji vole ovog kultnog francuskog pisca i jazz virtuoza. U pitanju je tvrdi krimić pun prljavštine i žesta, drugi od četiri kratka „američka“ romana koje je Vian objavio pod pseudonimom Vernon Sullivan. Za razliku od Vianovog nadrealističkog remek-dela Pena dana i konceptualno sličnih naslova (Crvena trava, Vadisrce, Jesen u Pekingu), ovoga puta izostaju melanholija i liričnošću zadojena fantazija. Likovi su uronjeni u hiperbolisanu stvarnost jeftinih njujorških svratišta i javnih kuća. Pisac se ne libi da zadovolji najniže porive svog junaka pripovedača, uz to utolivši i čitaočevu žeđ za senzacionalističkim,

bolesti i neprekidnog, mahom ometenog pokušaja glavnog junaka da uspostavi emotivnu distancu prema spoljašnjem svetu kao svojevrsnom štitu prema okolnostima pod čiji žrvanj neumitno dopadamo, a na koje gotovo i ne možemo da utičemo. Kalendar Maja nudi priču pohranjenu na dvema temporalnim ravnima — prva se tiče sadašnjosti u kojoj grupa starih školskih drugova krene na put koji je, na prvom mestu, obnavljanje njihove maturske ekskurzije, dok se druga usredsređuje na prošlost koja je, naravno, u znatnoj meri oblikovala tu i takvu sadašnjost. Ipak, na prvom mestu, Kalendar Maja jeste istorijat jedne turbulentne ljubavi i upravo na tom planu ovog romana Ferić i ponajviše poentira, pokazujući zamamnu sposobnost da na pregledan, a ipak osoben i intrigantan način prikaže dinamiku nesvakidašnje usložnjenog ljubavnog odnosa tokom

decenija i decenija trajanja, nesporazuma i propuštenih šansi. Zoran Ferić već duže vreme s punim pravom obitava u samom vrhu književne aristokratije, ne samo u lokalnim (hrvatskim) već i u širim regionalnim okvirima. Kalendar Maja samo je još jedan dokaz za opravdanost te pozicije, a može da posluži i kao rečita ilustracija toga šta je sve moguće postići kada se udruže neporecivi dar s jedne, i odvažnost i ambicija s druge strane. Zoran Janković

Moglo bi se reći — lako je Zoranu Feriću. Pripovedački dar teško mu iko može osporiti, imao je vremena i prostora da ga brusi i dopunjuje, pa i da se prihvati znatno ambicioznijeg literarnog poduhvata, što Kalendar Maja svako jeste. Pri tom, ambicioznost se ne ogleda prvenstveno u obimu (602 stranice teksta) već i autorovoj rešenosti da se u ovoj stvaralačkoj epizodi uhvati u koštac sa zahtevnom pričom koja se tiče nekoliko vremenskih ravni i koja je, na sve to, bremenita motivima i nijansama književnih sredstava i kvaliteta. Kalendar Maja predstavlja Ferića u odličnoj pripovedačkoj formi, koja, ojačana autorovom rešenoću da preispita i vlastite mogućnosti i mogućnosti priče koju je odabrao i osmislio, u krajnjem zbiru dovodi do istinski uspelog štiva. Ferić nanovo varira stare motive april 2012. | www.yc.rs | 43


TONY PARSONS

SVE NOVINE NA JEDNOM MESTU

ČITAJTE NAŠE NAJNOVIJE IZDANJE NA SAJTU WWW.NOVINARNICA.NET Nova izdanja časopisa Yellow Cab od sada ćete moći da čitate i putem internet portala www.novinarnica. net. Saradnjom s portalom Novinarnica, na kome se nalazi sva dnevna štampa, kao i razni nedeljnici, časopisi iz Srbije i regiona, želeli smo da unapredimo odnos prema našim čitaocima i omogućimo im da čitaju naše novine bilo kad i bilo gde, tako što će putem kratke procedure — otvaranja naloga — biti u mogućnosti ne samo da čitaju već i da čuvaju i prave sopstvenu arhivu interesantnih tekstova na internet stranici Novinarnice. Novinarnica predstavlja prodaju ili besplatno čitanje novina u elektronskom formatu, u zavisnosti od vrste izdanja, ne gubeći na originalnosti, zadržavajući isti izgled i sadržaj. Na ovaj način izašlo se u susret potrebama savremenog načina života koje nameće brz protok informacija, ali u isto vreme zadržan je kvalitet koji štampani mediji nude čitaocima, u odnosu na kratke vesti i sadržaje koje nude razni internet portali informativnog karaktera. Novinarnica je prvi i jedini portal ovog tipa u Srbiji koji ima za cilj da na jednom mestu korisnicima Interneta omogući pristup i čitanje svih štampanih medija iz različitih oblasti koji se izdaju u Srbiji, kako nacionalog, tako i lokalnog karaktera. Ako želite da saznate kakva je situacija u vašem rodnom gradu, da li je pametno ulagati u nekretnine, gde kupiti venčanicu i kako organizovati venčanje, kakva je aktuelna politička situacija u zemlji, nešto više o muzici, fotografiji, umetnosti, koja je najpopularnija dijeta ove sezone, šta rade poznate ličnosti, kako opremiti stan i tako dalje, sve to može se naći na jednom mestu, u izdanjima dostupnim na portalu www. novinarnica.net. Novinarnica obuhvata 90 odsto štampanih medija u Srbiji, najrazličitijih oblasti — dnevne novine, nedeljnike, političke, ekonomske, stručne, lifestyle časopise itd., što čitaocima omogućava brzu pretragu sadržaja i tema koji ih interesuju. Osim ove prednosti, Novinarnica nudi jednostavnu i brzu upotrebu sadržaja sajta, arhivu koja je konstantno na raspolaganju, ali i jeftinija izdanja u odnosu na štampane medije. Ako želite da budete informisani i u toku, koristite sajt Novinarnica.

44 | www.yc.rs | april 2012.

ODLASCI

Prevod: Nenad Dropulić Laguna, 2012. Sedam kratkih priča Tonyja Parsonsa, zasnovanih na njegovom sedmodnevnom boravku na aerodromu Heathrow u svojstvu zvaničnog aerodromskog pisca. Ovo je Heathrow kakav nikad niste videli — tajni grad naseljen sa sedamdeset pet miliona putnika koji prođu kroz njega svake godine, mesto na kom se putovanja i snovi završavaju ili počinju. Od genijalnih dvadesetogodišnjaka koji vladaju nebom iz kontrolnog tornja do tihog čoveka koji se stara o psima, lavovima i prokrijumčarenim zvečarkama u centru za prijem životinja, od imigracione službenice koja je videla i čula sve što postoji do vatrogasaca koji usavršavaju svoje veštine izazivajući požare u zelenom avionu, od naoružanih policajaca koji motre na moguće teroriste do pilota koji je dodirnuo Božje lice — Heathrow vrvi od života. U Odlascima, svojoj prvoj zbirci priča, Tony Parsons vodi nas duboko u utrobu tajnog grada, u mesto najneverovatnijih priča i neočekivanih sudbina. Cena: 490 dinara Knjiga izlazi 9. aprila

1. JA STIV - Džordž Bim, Alnari 2. KALUĐER KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI - Robin S. Šarma, Mono i Manjana 3. OSTANI KRAJ MENE - Gijom Muso, Alnari GODOST I PREDRASUDA - Džejn Ostin, Alnari 4. SULTANOV HAREM - Kolin Falkoner, Alnari 5. CELESTINSKO PROROČANSTVO - Džejms Redfild, Alnari

6. PAZI ŠTA ŽELIS MOŽDA TI SE I OSTVARI - Aleksandra Poter, Alnari 7. BERNARDIJEVA SOBA - Slobodan Tišma, Kulturni centar Novog Sada 8. NOVA ŠANSA ZA LJUBAV - Karen Svon, Alnari 9. SIMEONOV PEČAT - Vanja Bulić, Laguna 10. AVANTURE NEVALJALE DEVOJČICE - Mario Vargas Ljosa, Laguna


Piše: Dejan PETKOvić

PIATAKIA (TANJIRIĆI) 

aš grad najzad je dobio autentičnu grčku tavernu! Ako zanemarimo brojne lokale s girosima i brzom hranom, grčka kuhinja, i pored svoje atraktivnosti i popularnosti, nikad nije bila dovoljno zastupljena u ovdašnjoj restoranskoj ponudi. Da to više ne bude tako, postarao se ambiciozni kulinarsko-ugostiteljski tim zemunskog restorana Piatakia, koji je osmislio idealan spoj istinskih mezetluka, domaćinske atmosfere i dobrog večernjeg provoda. U simpatično dekorisanom enterijeru, gde dominiraju prepoznatljiva plavo-bela kombinacija boja i zidni citati antičkih filozofa o hrani, u duhu grčke tradicije više nego srdačno dočekaće vas sami vlasnici, koji vole da kažu kako „ne stvaraju klijentelu nego prijatelje kuće“. Meni je koncipiran od brojnih hladnih

i toplih tanjirića, po kojima je restoran i dobio ime, od kojih svako može da formira meze po želji. Tu su još i zanimljive salate, kao i jela od ribe i mesa. Ručak smo otvorili cipurom (grčka verzija loze sa anisom), a kada je usledila feta saganaki, prženi komad fete u susamu, s fantastično ukusnim prelivom na bazi ljute papričice i pomorandže, bilo nam je jasno da se susrećemo s novom, mnogo maštovitijom vizurom grčke kuhinje. Nastavili smo setom mezea počevši od umaka od bakalarkine ikre, tapenade od maslina i fava namaza od leblebija, preko tahinija (sosa od susama) i nezaobilaznog tzatzikija, do tirokafterija, sjajnog namaza od fete, ljutih papričica i suvih šljiva. Glavna jela, odnosno „veći tanjirići“, nastavila su u sličnom gastronomskom ritmu, a izvrsni pileći suvlaki s fetom, paradajzom,

april 2012. | www.yc.rs | 45


rukolom i prelivom od svežeg bilja, kao i kiparske šeftalje ćufte s roštilja samo su potvrdile veštinu i umeće šefa kuhinje. Svesrdnu pratnju činili su odlično grčko vino i izdašna kiparska salata. Za desert preporučujemo „slatko meze“, selekciju od tri slatkiša: baklavu s kikirikijem, topli kadaif s jabukom i orasima i karidopitu, kolač sa orasima i urmama. Cene su vrlo povoljne, osoblje izuzetno ljubazno, a svake večeri veselu atmosferu stvara grčka muzika uživo, pa se nemojte iznenaditi ako posetu ovom restoranu završite igrajući sirtaki zajedno s domaćinima. Piatakia je sve samo ne običan grčki restoran: to je mesto s dušom u kome se prepliću mediteranska emocija, vrhunska gastronomija i grčka filozofija života. Adresa: Novogradska 10, Zemun; Telefon: (065) 269-69-96; E-mail: taverna.piatakia@yahoo.com; Radno vreme restorana i kuhinje: od 11.00 do 1.00 (ponedeljkom ne radi); Gradski prevoz: autobus: 15, 84, 610; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Bašta ili terasa: da, letnja, 50 mesta; Parking: parkiranje na trotoaru i u okolnim ulicama; Muzika: grčka, od utorka do subote uveče uživo; Jelovnik: na srpskom, engleskom i grčkom jeziku; Osoblje govori: engleski i grčki jezik; Vrsta kuhinje: grčka; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 520 do 1.150 dinara; Rezervacija: da; Zakup: da; Obrok za dvoje: oko 2.500 dinara

NOVAK (DORĆOL) — BEZGLUTENSKI MENI 

Veoma zanimljiv, potpuno inovativan i iznad svega zdrav gastronomski koncept odnedavno je postao zaštitni znak lanca restorana koji ponosno nose ime najboljeg tenisera na svetu. Bazično inspirisan uspesima našeg asa posle prelaska na ishranu

46 | www.yc.rs | april 2012.

bez namirnica koje sadrže gluten, novi bezglutenski meni prati svetski trend zdrave hrane i lepo upotpunjuje ionako zavidnu ponudu internacionalne kuhinje koja krasi Novakove restorane. Interesantan niz predjela otvara ovu bezglutensku postavku, a mi toplo preporučujemo odličnu zlatarsku pitu od heljdinog brašna, s mladim kozjim sirom i kajmakom, serviranu uz čašu jogurta i svežu mešavinu zelenih salata. Prava „vitaminska bomba“ među obrok salatama bila je orijentalna salata s kupusom, šargarepom, japanskom rotkvom, celerom, prazilukom, tostiranim semenom bundeve, susamom i prelivom od susamovog ulja. Iz glavnog dela odabrali smo sočnu piletinu na žaru u ukusnom krem sosu od kikirikija i sa odgovarajućim prilogom od basmati pirinča, suvog grožđa i leblebija, kao i sjajni pikantni rižoto od savršeno mekanih komadića bifteka s dodatkom fete i ljutkastim čili papričicama. Oba jela svojom atraktivnošću i harmonijom ukusa na pravi način raspršuju svaku predrasudu o neukusnosti zdrave i bezglutenske hrane. Kako bismo zdravo i zasladili obrok, bila je tu odlična keks torta s jabukama, orasima, medom, cimetom i suvim grožđem, a moramo priznati da smo na kraju malo i „zgrešili“, pošto je fantastičan


čokoladni mus iz regularne ponude uvek u ovom restoranu „vredan svakog greha“. Cene su opravdano za nijansu više od gradskog proseka, usluga je diskretna i ljubazna, a rezervacija za terasu gotovo neophodna. Proverite i vi u čemu je gastronomska tajna Novakovih pobeda. Adresa: Tadeuša Košćuška 63a; Telefon: (011) 32-82-950; Web site: www.novakcafe.rs; E-mail: office@family-sport.com; Radno vreme restorana i kuhinje: od 12.00 do 24.00 (kuhinja radi do 23.00), ponedeljkom ne radi; Gradski prevoz: autobus: 24, 26, 79; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Bašta ili terasa: da, 150 mesta; Parking: da; Prilaz za osobe sa invaliditetom: da, samo u bašti; Muzika: pop; Jelovnik: na srpskom i engleskom jeziku; Osoblje govori: engleski jezik; Vrsta kuhinje: internacionalna; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 890 do 1.500 dinara; Rezervacija: da; Prostorija za nepušače: da; Zakup: da; Obrok za dvoje: 4.000 dinara

WOK 2 U

 Sledbenik sada nepostojećeg, a doskora veoma popularnog azijskog restorana brze hrane Wok To Walk osvanuo je na prometnoj lokaciji preko puta restorana Orao i Prve ekonomske škole. Meni i koncept veoma su slični, baš kao i simpatičan, krajnje jednostavno uređen lokal koji umnogome podseća na prethodnika. Centralnu poziciju zauzima šank/vitrina sa sastojcima, koje ćete, prema sopstvenoj želji, ukomponovati u ukusan obrok. Najpre se od kombinacije rezanaca, nudli, pirinča i mešanog povrća bira osnova jela (po ceni od 310 dinara), a zatim na nju dodajete jednu od tri uobičajene vrste mesa (piletina, svinjetina ili teletina, po ceni od 180 do 210 dinara). Ako ste pre za vegetarijansku varijantu, umesto mesa možete odabrati šitake, šampinjone, tofu, ananas ili račiće. Na kraju se jelo začini sosom po izboru i sprema u voku

ispred vas, a sve bude gotovo za bukvalno pet-šest minuta. Mi smo probali laganu kombinaciju s piletinom, belim pirinčem, jajetom i ojster sosom, zatim ljutkastu s nudlama, povrćem, teletinom i kokos-kari sosom, kao i vatreno ljutu s mešanim povrćem, šampinjonima, listićima svinjetine i ljutim azijskim sosom. Sva tri jela bila su veoma ukusna, meso kvalitetno i ni najmanje žilavo, a porcije izdašne i bogate povrćem. Obroci se pakuju u uobičajene kartonske kutije iz kojih možete konzumirati hranu u samom lokalu ili ih poneti. Ne smemo zaboraviti ni deserte, pošto su pohovane banane ovde bile zaista odlične, a i kolač sa šumskim voćem nije za potcenjivanje. Wok 2 U pravo je mesto da tokom pauze za ručak pojedete nešto „na brzaka“, a kvalitetno, bez obzira na to da li ste poklonik azijskih specijaliteta ili ćete to tek postati.

Adresa: Bulevar despota Stefana 19; Telefon: (011) 33-48-443; Radno vreme restorana i kuhinje: od 11.00 do 23,00; Gradski prevoz: autobus: 16, 27, 35, 43, 58, 95, 96; trolejbus: 28, 41; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Parking: parkiranje u okolnim ulicama; javni parking na Obilićevom vencu; druga zona; Muzika: pop; Jelovnik: na srpskom i engleskom jeziku; Osoblje govori: engleski jezik; Vrsta kuhinje: kineska; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 490 do 650 dinara; Prostorija za nepušače: da; Obrok za dvoje: 2.000 dinara

april 2012. | www.yc.rs | 47


ALEKSANDRA RAKONJAC

direktor marketinga i komunikacija vojvođanske banke nbg group

Omiljeni restoran i zašto? Restoran Iguana mi je omiljen. Tu se najbolje osećam, jer je to optimalna kombinacija mojih preferencija: atmosfera kao i lokacija mesta je fenomenalna, muzika je live jazz koji obožavam, hrana je ukusna i zanimljiva, veliki izbor kvalitetnih vina, kao i veoma prijatno osoblje.

Jedno od omiljenih mesta brojnih stranih i ovdašnjih gurmana, etablirani restoran domaće kuhinje simpatično nazvan Šta je tu je nedavno je otvorio svoje „istureno odeljenje“. Na prilično prometnoj lokaciji, nedaleko od Zelenog venca i Brankovog mosta, otvoren je mali lokal sličnog enterijerskog rešenja kao i u matičnom dorćolskom restoranu. Osmišljen je kao varijanta ekspres restorana u kome se na donjem nivou nalazi vitrina s dnevno kuvanim jelima, koja predstavljaju okosnicu ponude, a na spratu je uređen prijatan prostor za obedovanje. Izbor jela svakodnevno se menja, a u vreme naše posete bilo ih je sedam, uz dve supe. Probali smo zaista odličnu čorbu od zelja i koprive, koja kao da je izašla iz kuhinje naših baka, a zatim smo prešli na glavna jela koja su sva bila topla (što baš nije uvek slučaj u ekspres restoranima), ali su, najpreciznije rečeno, ostvarila polovičan učinak. Musaka je bila sjajna, ćufte u sosu prilično solidne, utisak o ukusnom svinjskom gulašu kvarila je prekuvana pasta iz priloga, a u povećoj sočnoj pilećoj rolnici s tikvicama zasmetalo nam je punjenje od ne baš kvalitetnog sira. Sva jela služe se u porcijama od oko

48 | www.yc.rs | april 2012.

250 grama, a uz njih se dobija gratis prilog (pire, pekarski krompir ili pasta) uz hleb i salatu, koja je u našem slučaju bila dobra sveža salata od kupusa. Nažalost, tog dana nije bilo slatkiša u ponudi, ali kako smo saznali, povremeno se može naići na baklave, knedle sa šljivama i voćne pite. Cene jela kreću se od 270 do 310 dinara, usluga je korektna i domaćinska, sve što poručite možete i poneti u odgovarajućim posudama, a minimalni iznos za besplatnu dostavu je 500 dinara. Novi Šta je tu je spada u višu srednju klasu beogradskih ekspres restorana, mada smo mi možda malo više očekivali od ovog mesta, ali šta je tu je.

Adresa: Pop Lukina 4; Telefon: (011) 21-83-125, (064) 96-87-293; Web site: www.stajetuje.com; E-mail: stajetuje@live.com; Radno vreme restorana i kuhinje: radnim danima od 9.00 do 21.00, subotom do 15.00, nedeljom ne radi; Gradski prevoz: sve linije sa okretnice Zeleni venac; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Parking: javni parking na Obilićevom vencu; druga zona; Prilaz za osobe sa invaliditetom: da; Muzika: pop; Jelovnik: na srpskom jeziku; Osoblje govori: engleski jezik; Vrsta kuhinje: nacionalna; Glavna jela: od 270 do 310 dinara; Doručak: da; Dostava: da; Obrok za dvoje: 1.500 dinara


Ivana ĆIRKOVić

DAYS OF BELGRADE The traditional Days of Belgrade are held each year from April 16th to 19th in celebration of some of the city’s most important events: on April 16th of 878, the Slavic name of Belgrade was first mentioned in a written document; on April 19th 1867, prince Mihailo Obrenović was handed over the keys to Belgrade and other cities. The celebration includes numerous cultural and educational events and programs, concerts, exhibitions, plays, sports competitions, city sightseeing and, most importantly, the Belgrade Marathon. .

BELGRADE INTERNATIONAL WEEK OF ARCHITECTURE Themed “City Energy”, this year’s BINA will be held from April 19th to May 4th, with a focus on the cultural Olympics in London. Through exhibitions, workshops and lectures, the public will have the opportunity to learn more about the importance architecture had in our lives. The 7th edition of this event will be held at Belgrade’s Cultural Center, as well as galleries Progres and O3one.

SHARE

TERESA SALGUEIRO

The 2nd Share conference will be held from April 26th to 28th, with Belgrade once again the epicenter of exchange – of ideas and knowledge, technology, Internet, music and new media. All this will be followed with a intense musical program, Share by Night, presenting some of the most renowned authors of innovative electronic and contemporary music.

Famous Portuguese singer Teresa Salgueiro, former singer of Madredeus, will hold a concert at Belgrade’s Syndicate Hall on April 18th, with the participation of Maja Volk and her ensemble “Belgrade faddists”. Guests can look forward to three hours of fantastic Portuguese music!

Out of Belgrade: TRENCHTOWN

SUPERNATURAL FESTIVAL

Regional music festival Trenchtown, this year from April 30th to May 2nd, will be held at the Ethno Camp near Lake Palić (Subotica). To date, participants include Jinx, Eva Braun, Eyesburn, Superhiks, SevdahBABY, Elemental, Atheist Rap, colorStar and Bulgarian reggae band Roots Rocket. Online sale of tickets is on-going, and tickets can be bought through website Gigstix (www.gigstix. com) at the price of 820 dinars for individual (1-day) tickets and 1.980 dinars for all 5 days of the Festival.

Celebrating Earth Day, this year’s Supernatural Festival will be held on April 22nd on Ada Huja. Traditionally, the festival will start with programs aimed at younger generations, while entrance will be free for all arriving by bicycle. Good music, healthy food, interesting lectures on ecology and environmental protection…all this awaits ecology-conscious visitors in the lush green surroundings of Ada Huja. For more details on the festival, visit www.supernaturalfest.com.

For a detailed programs, log on to www.yc.rs. april 2012. | www.yc.rs | 49

B


SITO

I REŠETO

I MI LEPRU ZA TRKU IMAMO

ProsejaWWWanje

TV Pink nam stalno biva kriv za sve i svašta, a čini se da nam upravo s te adrese stiže tiha TV revolucija: kao protivtežu turskim sapunicama Pinkovci nam ponudiše grčku seriju Ostrvo u kojoj dobar deo radnje otpada na koloniju leproznih i njihove medicinske tegobe! A prete nam i turskim čitanjem znamenitog Beverly Hillsa.

I ovog meseca klikćemo na najzanimljivije vesti: • Eksplodirala zbog neslaganja oko paunova • Razlupala McDonalds zbog hladnog pomfrita • John Travolta ima avion u Surčinu • Amerikanka loče gorivo svakog dana

ALEKSA GAJIĆ: EPSKI HEROJI I GRAD BUDUĆNOSTI

Eto prilike da besciljnu prolećnu šetnju Knezom začinite posetom izložbi renomiranog strip crtača Alekse Gajića u Francuskom kulturnom centru. Epski heroji i Gajićev futuristički Beograd dovoljna su preporuka za sve ljubitelje devete umetnosti, ali i za one koji bi da predahnu od predizbornih vizija ili genijalnih ideja poput Terazija na Novom Beogradu. Autor vrlo zapaženog animiranog filma Technotise — Edit i ja kaže da mu je za nastavak rada na ovom polju potrebna podrška institucija. Mi mu držimo palčeve, nadamo se da će institucije pozitivno reagovati i, naravno, da će se to desiti pre 2074.

VIP SURVIVOR 2012

Izgleda da su ovogodišnji učesnici VIP izdanja Survivora (premda je njihov VIP status pre odraz teške samoobmane, loše procene i društvene patologije) sveli ovaj „TV format“ na pravu meru: učesnici su shvatili prime time kao priliku za rekreativnu nastavu sazdanu na dokolici i dosadi, a sve garnirali obiljem golotinje.

PALMOM NA CIPELU

Stari hrišćanski mislioci ostaviše nam u amanet da se oslobodimo ropstva vlastitoga sopstva, a Emir Kusturica, nažalost, ode i korak dalje — posežući za javnim prozivkama Jelene Karleuše on na kocku stavlja svoj ugled, a u nekom metaforičkom smislu neoprezno izjednačava svoje zlatne palme i lavove s „divinim“ glamurom na veresiju.

PANTOMIMA, DA VAS CEO SVET RAZUME

E da, u još po nečemu smo u svetskom vrhu: angažovanjem glumca Marka Stojanovića u Beogradu je pre nekoliko godina registrovana Svetska organizacija pantomimičara, a u toku je inicijativa da se 22. mart, dan rođenja Marcela Marceaua, proglasi svetskim danom pantomime. Kako se Stojanović obreo i na jednoj od izbornih lista, očekujemo kakav-takav skori napredak u komunikaciji političkih velmoža, pa bila i neverbalna.

PAROVI

U ZEMLJI SMEHA I APLAUZA

Svašta je niklo u srpskoj TV bašti, a najviše zabavni programi, pardon — projekti, izvin’te — „šouvovi“... Sad, OK su ako želite brzo da potisnete sve što ste videli i čuli u političkim emisijama ili ste u fazonu da mora nešto da vam šušti i čavrlja dok lagano tonete u san. Uopšte nisu OK ako vam poimanje zabavnog podrazumeva i humor ili ako ste prosto navučeni na Saturday Night Live ili Late Show Joan Rivers. Mi smo OK dok god imamo YouTube i mogućnost da se sami zabavimo.

Ne mari što su učesnici teška enigma i najvećim estradnim i pop ezotericima. Parovi na TV Happy konačno su dosegli sanjani oblik pravog realityja stranog kroja, a srpskog sadržaja: dosada, falš glamur, bludničenje, seks svaki čas, duševna oboljenja u najavi, teške uvrede, razoreni životi rodbine učesnika, go-go igračice, izgladnele starlete, studentkinje s tezgom u komšijskoj porno industriji, pijančenje i bančenje, nejasan koncept, nevidljivi smisao... pun pogodak u metu koji, nažalost, sada ima slabo ko da prati. 50 | www.yc.rs | april 2012.

KAD ČARŠIJA NEĆE

Kad se čaršija ulenji, pa krene da zakida na neosporno zasluženim pohvalama, valja delati. Verica Rakočević tako je postala junakinja romana Ready to Wear Vanje Čobanova. Puca se tu iz teške artiljerije: „ljubav beogradske Modne Kreatorke i mediteranskog Plavog Slikara“, „modna revija i kreiranje parfema — simboličke krune njihove ljubavi“, „tango, ples ljubavi i smrti“, Lou Salomé i Friedrich Nitzsche, Sigmund Freud i Rainer Rilke...

LAURA 2000

Posle golemog hita u saradnji s Leom Martinom, Laura 2000 ponovo su iznenadili i zaslužili pohvale numerom za imaginarni filmski hit neprevaziđenoog maga partizanskog spektakla Hajrudina—Šibe Krvavca. Laura 2000 pokazuju da su pronikli u samu suštinu vitalnosti pop kulture: stalno obnavljanje, neizbežne šire reference, zaigranost i derivativnost... odličan (5)!


Yellow Cab 127  

Yellow Cab 127, april 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you