Page 1


Osnivač i izdavač: Apple Media d.o.o., Knez Mihailova 7/4 Direktor, glavni i odgovorni urednik: Mina Krsmanović Zamenik urednika: Boban Jevtić Art direktor: Marija Savković Marketing: office@yellowcab.co.rs Sekretarica redakcije i finansijski referent: Danijela Velisavljević Redakcija, website, BiB: Ivana Ćirković Lektura: Ivana Ćurčić

Saradnici: Zoran Janković, Mića Karić, Miloš Cvetković, Nenad Bekvalac, Danko Stojić, Mića Vujičić, Đorđe Bajić, Jovana Stokić, DJ Peppe, Slobodan Obradović, Nada Mandić, Vladimir Vujinović, Tatjana Bogdanov, Zorica Kojić, Marko Artuković, Ilija Đukić, Nemanja Kostić, Sonja Kovljanić, Dragan Ambrozić, Ljubisav Panić, Biljana Đorđević, Darko Crnogorac, Miloš Maksimović, Danijel Farkaš, Slavica Pešić, Dejan Petković Dizajn: Apple Media Adresa redakcije: Knez Mihailova 7/IV, Beograd Telefon redakcije i marketinga: (+381 11) 3288-327, 3288-328 i tel/fax: 3288-329 web: www.yc.rs e-mail: office@yellowcab.co.rs Godišnja pretplata: 540,00 din. Tekući račun 160-312560-95 Naznaka: pretplata za časopis Yellow Cab Informacije o pretplati: +381 11 32 88 328, +381 11 32 88 327 ili pišite na e-mail: office@yellowcab.co.rs Štampa: Rotografika, Subotica Distribucija: Vaske de Gama d.o.o, 11000 Beograd, Srbija, Krivošijska 15, Tel: +381 11 34 68 672 CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 050.8 YELLOW Cab : vodič kroz Beograd / glavni i odgovorni urednik Mina Krsmanović. - 2001, br. 1 (novembar)- . - Beograd (Knez Mihailova 7/4) : Apple Media, 2001- (Subotica : Rotografika). - 28 cm Mesečno. ISSN 1451-4311 = Yellow Cab COBISS.SR-ID 184830727

Naslovna strana:

AD - Nikola Radojčić / Braća Burazeri Foto: iStock

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 3


4 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.


jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 5


fe

st

iva

li

exit OD 1novi sad 2. julaDO 15.

Exit će biti održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu po trinaesti put. Tokom četiri dana na festivalu će nastupiti preko 400 izvođača na 20 bina, dok će svaka od njih pružiti presek svetske muzičke scene. Kultni bendovi koji su ostavili muzički potpis u životima svih nas, najprogresivniji izvođači u cutting edge žanrovima, najzabavnije svirke, devet dana ludovanja u Exit vilidžu s kamperima iz celog sveta i neverovatan festivalski doživljaj očekuju nas u Novom Sadu od 12. do 15. jula!

izgubljeni na livadi Nije li to najlepši trenutak? Onaj kad smo nasred velike poljane ispred Main Stagea, a sunce je već počelo svoj uporni put ka vrhu naše glave? Muzika još traje, a možemo da se okrećemo sami oko sebe i ne moramo da znamo kuda idemo i šta se s nama dešava? Ako je tu još neko da podeli to osećanje, ako nas neko još čuje, a da ne moramo da govorimo ništa... e, to je onda stvarno Exit. Godinama je Exit zaista bio izlaz, trenutan, kratak, četiri dana non-stop čulnog pijanstva na jedinstvenom mestu koje samo od sebe izaziva otvaranje, jer ga naježena koža traži. Svejedno što možemo da putujemo bez viza negde, bilo gde; eto, baš danas nešto nemamo pare, pa je svaka vrsta uspešnog dolaska i razvlačenja po Exitu jednaka stvarnom putovanju, kao što je i ranije bilo, jer se tu i dalje bezgranično mešamo sa svetom. Putovanje napolje da bi se stiglo unutra, ili putovanje unutra da bi se stiglo napolje.

Standardno dobro

Glavne stvari koje će vas zavrteti ukrug oko sebe ove godine jesu, naravno, ritmovi klasičnog plastificiranog popa (Duran Duran), 6 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

neo soula i funka (Erykah Badu), kao i najbolje elektronske poprock muzike (New Order), pre nego što vas stvarno polome Gunsi u rock ’n’ roll krešendu festivala... Girl Panic svakako će zavladati tvrđavom onog momenta kad se Taylori zavrte i zaigraju, suze će nezaustavljivo krenuti onome ko je rastao u vremenu new wavea kad New Order konačno počnu duge uvodne ritmove Blue Monday, srce će poskočiti svakom kad Erykah krene da se panterski šetka binom, a Axl to još ne zna, ali ta mala velika bina na tvrđavi napravljena je za njega i najbliži mogući, skoro klupski susret s raspaljenom publikom spremnom za njegov rockerski lavež, kakav skoro nije doživeo.

Veliki novi favoriti

Između njih, svakako obratite pažnju na predložene velike nove favorite Gossip, Wolfmother, Plan B i Hercules and the Love Machine — svi imaju nove albume i svako je na svom putu rekao nešto važno u modernoj muzici poslednjih godina. Gossip su predstavili Ditto, jednu od najdinamičnijih novih pevačica u rock ’n’ rollu, malu planinu koja šiba kablovima i njen vulkan emocija. Wolfmother su najnoviji izdanak nepresušne australijske garažne


rock scene, pozitivno krljajuća grupa koja bez zazora zna da zasvira The Doors ako je raspoložena. Plan B trenutno je najznačajniji hiphoper u Velikoj Britaniji, a njegovi nedavni soul momenti doneli su mu samo novi respekt svuda na sceni. Hercules and the Love Affair jesu rodonačelnici novog njujorškog arty-disco koncepta, koji se velikom brzinom zarazno širi svetom.

Gossip (Main Stage)

Najtvrđi zvuci gitara

Konačno, ukoliko želite da se zabavite ranije, nikako ne propustite da od 21.00 pogledate najtvrđe gitarske uvodničare, u liku Skindred, The Duke Spirit, Suicidal Tendencies i Partibrejkersa. Skindred su na neki način velški odgovor na Eyesburn, šarolika reggaepunk-metal postava džinovske tinejdžerske energije, s ljubavlju za skakanje sa scene. The Duke Spirit su ozbiljan novi londonski sastav s ljubavlju za epske gitare, predvođen energičnom Lielom Moss. Potom dolaze veterani rap metala Suicidal Tendencies s ljubavlju za krvavi obračun s neistomišljenicima, koji će prodrmati Petrovaradin na svaki način, sve mašući bandanama. Od Partibrejkersa se očekuje da nas na svoj 30. rođendan uvedu u pandemonijum poslednje večeri, s dužnom ljubavlju za srpski odgovor na rock ’n’ roll.

Posle pono∆i

Dakle, dosade nigde ni na pomolu oko glavne bine, a ako ostanete od dva sata posle ponoći do jutarnjih sati, dubstep i drum and bass vožnje neće vas napuštati sve dok i zori ne postane jasno da ne idete nigde — posle Duran idemo za trenutak u ozbiljan drum cenjenog Subfocusa i potom nas nosi veseli i raznovrsni Mistajam s BBC-ja. Iza New Order, drugi dan rezervisan je za Netsky i nove pristupe drum and bassu, pa potom malo starije Drumsound and Bassline Smith, sve uz MC Dynamite veče za mikrofonom, cele noći. Velika nova zvezda electro dubstepa Borgore pocepaće zvučnike posle Erykah, a veče će završiti prvi umetnik sa ovih prostora na Mainu u dva posle ponoći, DJ Ahmaad i MC Shpira. Posebno su atraktivni završni momenti, kad se posle Gunsa na scenu popnu dubstep princ Skream i za sam kraj Goldie sa svojim prepoznatljivim zubima i tvrdim drum and bassom ekipe Metalheadz zakuca kraj Exita 2012. Naravno, i kad zvuk stane, ni tad ne prestajte da se vrtite oko svoje ose. Imaćete društvo. Dragan Ambrozić

»etvrtak, 12. jul Duran Duran (Main Stage)

Gossip se vraćaju na Main Stage sa svojom neprikosnovenom plesnom energijom! Spajajući soul i punk, neverovatan glas Beth Ditto s buntovničkim stavom antiheroine savremenog doba i zarazni plesni ritam, Gossip su vrlo brzo stekli obožavaoce s najrazličitijim muzičkim ukusom. Njihov treći album Standing in the Way of Control probio ih je u muzičku elitu, a usledile su intenzivne turneje širom sveta. Music For Men objavili su 2009. godine, prvi put za major etiketu, a hitovi sa ovog albuma poput Heavy Cross i Love Long Distance ponovo će pretvoriti Main Stage u uzbudljivi plesni podijum.

Avicii (Dance Arena) Avicii je DJ i producent, kao i zvezda u usponu elektronske muzičke scene, s mnogobrojnim hitovima iza sebe, među kojima je i Levels, numera u kojoj je semplovana Etta James, a koja je ušla među 10 najboljih u 14 različitih zemalja. Za samo četiri godine, Avicii je od potpunog anonimusa dostigao status zvezde, dok je numera Sunshine iz 2011, izvedena u saradnji sa Davidom Guettom, nominovana za nagradu Grammy u kategoriji Best Dance Recording.

When Saints Go Machine (Elektrana) Sastav savršen za ples, zaljubljene i letnje noći na bini Elektrana. Dečački electropop bend, često poređen sa sastavima Bloc Party i Empire Of The Sun, melanholiju prvog albuma zamenjuje na svom novom albumu Konkylie, izdatom prošle godine, odraslijim, zrelijim zvukom sa energičnijim tonovima.

Street Dogs (Explosive) Ovaj punk-rock bend iz Bostona predvodi Mike McColgan, nekadašnji frontmen čuvenih Dropkick Murphys, koje je napustio posle debi albuma iz 1998. godine da bi ispunio svoj životni san da postane vatrogasac. Street Dogs nastali su 2002. godine pošto je McColgan shvatio da ipak ne može bez muzike. Do sada su izdali pet studijskih albuma, od kojih je poslednji, Street Dogs, objavljen 2010. godine. Poznati su po stihovima upućenim radničkoj klasi i istinskoj punk energiji na svojim svirkama.

Petak, 13. jul New Order (Main Stage) Duran Duran, sastav koji je u dosadašnjoj karijeri prodao više od 80 miliona ploča i promenio živote milionima obožavalaca širom sveta, vraća se u Srbiju posle spektakularnog koncerta koji je održan u Beogradu 2006. godine, i to kao originalna četvorka, u sastavu John Taylor, Roger Taylor, Nick Rhodes i Simon Le Bon, uz gitaristu Doma Browna. Duran Duran je tokom čitave svoje karijere bio poznat po savršenim radijskim pop pesmama, elegantnom novoromantičarskom izgledu i glamuroznim i dekadentnim video spotovima. Sastav će na Exitu predstaviti svoj poslednji, trinaesti album All You Need Is Now, snimljen pod producentskom palicom dobitnika Grammyja i velikog obožavaoca benda, Marka Ronsona. 8 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Jedan od najpriznatijih i najuticajnijih pop bendova današnjice, čiji je spoj elektronskih instrumenata, rock ’n’ rol stava i perfektnih melodija uneo pravu revoluciju u muziku. Njihov najslavniji singl, Blue Monday iz 1983. godine, nastavlja da bude neverovatno aktuelan i popularan čak trideset godina posle objavljivanja, a nedavno ga je magazin NMI stavio na prvo mesto liste najboljih pesama iz osamdesetih. Kombinujući rock i pop sa elektronskom i dance muzikom i energijom tadašnjih underground klubova, stvarajući hit za hitom i konstantno pomerajući granice, New Order su uspostavili standarde kakve će mnogi godinama kasnije pratiti.


Hercules and Love Affair (Main Stage)

Švajcarskoj, a spoj čileanskog i švajcarskog identiteta u njegovoj muzici predstavljen je u posebnoj mešavini koju čine deep techno i electro zajedno s njegovim prepoznatljivim groovy i minimal ritmovima.

Sneaky Sound System (Elektrana)

Muzički projekat koji predvodi DJ Andy Butler savršen je spoj starog disco i house zvuka, a hitovima poput Blind i You Belong, na kojima su gostovali Antony Hegarty, frontmen sastava Antony & The Johnsons, kao i egzotična Nomi Ruiz, osvojili su svet. Posle izuzetno uspešnog istoimenog debi albuma iz 2008. godine, Andrew Butler se prošle godine vratio na scenu albumom Blue Songs. Dobro izglancajte svoje cipele za ples, jer nam ovi indie heroji spremaju pravu igranku za drugi dan festivala!

The Toy Dolls (Fusion Stage) Posle više od trideset godina aktivnog postojanja na muzičkoj sceni, čak 12 izdatih studijskih albuma i ogromnog broja basista i bubnjara koji su protutnjali kroz bend, britanski punk-rock bend Toy Dolls se početkom ove godine vraćaju sa albumom pod nazivom The Album After the Last One, čiji je naziv parodija na njihov pretposlednji album iz 2004. godine, pod nazivom Our Last Album?.

Luciano (Dance Arena) Čileanski DJ i producent Luciano gradio je svoj put uz brojne inicijatore latinske elektronske muzičke scene. Sada živi u

Sastav koji čine gitarista i producent Black Angus ipevačica ConnieMitchell, od osnivanja 2006. godine objavio je tri studijska albuma, od kojih je poslednji, From Here To Anywhere, jedna od najuzbudljivijih stvari koja se prošle godine dogodila na electropop sceni.

George Fitzgerald (Happynovisad) George Fitzgerald pojavio se sa svojom numerom Don’t You u okviru Skubinog miksa Sub:Stance, a godinu dana kasnije objavljuje za Hotflush. Pored Hotflusha i Doldrumsa, Fitzgerald promoviše svoj spoj housea, garažnog zvuka, techna i dubstepa i kroz sopstvenu etiketu ManMakeMusic.

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 9


Craigom pokrenuo drugi talas Detroit techna. Elektronski mogul stoji iza etiketa Plus 8 i Minus, a njegov alter ego, Plastikman, preoblikuje techno svojim sjajnim miks albumima, dok nastupima uživo na festivalima postavlja standarde elektronskog koncerta.

Miss Kittin (Dance Arena) Miss Kittin je poslednjih godina postala jedan od inspirativnijih glasova i DJ-eva na elektronskoj muzičkoj sceni. Uz dugogodišnjeg partnera u produkciji, Hackera, izdala je numere Frank Sinatra i 1982 koje su je lansirale među elektronsku elitu,. Ove godine Miss Kittin sprema novi, treći solo album, pa možemo da očekujemo i ekskluzivne premijere na Dance Areni.

Borgore (After 2AM Main Stage)

Subota, 14. jul Erykah Badu (Main Stage) Dobitnica četiri Grammyja, ova inspirativna američka pevačica ispisala je značajne stranice u istoriji soul muzike, proslavljajući se svojim autentičnim vokalom, ekscentričnim izgledom i hitovima poput Love Of My Life, On & On, Bag Lady, Window Seat, Tyrone, Honey... Od debi albuma Baduizm, objavljenog 1997. godine, pa sve do poslednjeg, New Amerykah Part Two (Return of the Ankh) iz 2010. godine, njen muzički opus odisao je afričkim bitovima, američkim bluesom, jazzom i funkom. Za 2012. godinu Erykah je najavila čak dva nova albuma, i to njen četvrti solo projekat, kao i kolaborativni album sa svojim bendom The Cannabinoids.

Plan B (Main Stage)

Borgore je alijas izraelskog dubstep producenta i DJ-a, Asafa Borgera, koji trenutno izdaje za etikete Shift Recordings, Terminal Dusk, Trill Bass, Zaudio, Mad Decent. Bio je i bubnjar za deathcore bend Shabira, kao i deo dubstep dvojca Alphamale Primates, koji čine on i Tomba. Za sebe kaže da je mladi čovek koji prati svoje snove, privatne plaže i Olsen bliznakinje, dok svoj muzički žanr, specifičnu mešavinu drum bitova sa uticajima heavy metala definiše kao gorestep.

Space Dimension Controller (Happynovisad) Izjavio je da je rođen negde u 24. veku. Srećom po nas, vratio se kroz vreme, slupao svoj Elektropod i zaglavio se ovde taman toliko da nas zaokupi svojim funky elektronskim izdanjima. Jack Hamill, mladi producent opsednut hardverom, možda ipak dolazi iz Belfasta, a zaintrigirao je sve od Kylea Halla, preko Josha Winka, sve do glavešina legendarne etikete R&S Records, koja je zaslužna za njegovo debi izdanje. Dok se ne vrati u 2352. godinu, na njegovu veliku žalost moraće da leti staromodnim avionima i puni podijume širom naše primitivne planete.

Nedelja, 15. jul Wolfmother (Main Stage)

Pod imenom Plan B krije se britanski reper, tekstopisac, glumac i reditelj Ben Drew. Multitalentovani Ben dobitnik je priznanja kao što su nagrada časopisa Q iz 2010. za najboljeg mladog umetnika i Brit nagrada za najboljeg britanskog muškog izvođača u 2011. godini. Pravu revoluciju napravio je singlom Ill Manors, himnom radničke klase i društvenih protesta, koji je ujedno i najava njegovog novog studijskog albuma i soundtrack za istoimeni film koji je Drew režirao, a čija je premijera najavljena za jun.

Richie Hawtin (Dance Arena) Umetnik, konceptualista i ambasador, planetarno poznati DJ Richie Hawtin iz godine u godinu iznenađuje svojim kreativnim kapacitetom, pa mu pored svih prethodno navedenih titula možda najviše odgovara „inovator“. Iako je rođen u Engleskoj, Richie će uvek biti asocijacija za Detroit, gde je s kolegom pionirom Carlom 10 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Australijski bend mnogi hrabro porede s Black Sabbath, Led Zeppelin i Deep Purple. Svojim retro heavy rock stilom i odanošću zvuku i lirici sedamdesetih, Wolfmother su vrlo brzo našli put do publike. Od prvog albuma koji je objavljen u Sidneju 2004. godine, do priznatog drugog izdanja pod nazivom Cosmic Egg, prešli su uzbudljiv put ovenčan priznanjima i nagradama poput Grammyja za najbolji hard rock nastup. Do sada su odsvirali više stotina koncerata širom sveta, a publika na Exitu saznaće zašto njihova muzika, koja je ultimativna mešavina hard rock, grunge i funk rock zvuka, retko koga ostavlja ravnodušnim.


Guns N’ Roses (Main Stage) Svetski poznati kalifornijski odmetnici, bend koji je tokom čitave svoje karijere živeo krilaticu „seks, droga i rock ’n’ roll“ i otpadnički heroji prethodnih nekoliko generacija, Guns N’ Roses vraćaju se u Srbiju! Malo ko nije odrastao uz rock himne poput Sweet Child Of Mine, November Rain, Paradise City, Knockin’ on Heaven’s Door, Don’t Cry ili Welcome to The Jungle. Zavidno sviračko umeće, ali i ispadi kao u najboljim danima klasičnih putujućih rock cirkusa, karakterišu ove rock ’n’ roll buntovnike koji već decenijama dovode u pitanje svaki status quo. Mnogobrojne platinaste ploče, rasprodati koncerti i skori prijem u Rokenrol hol slavnih samo su neki od razloga zbog čega se njihov nastup na glavnoj Exitovoj bini ne sme propustiti!

Laurent Garnier L.B.S. (Dance Arena)

poslednji, Ritual Union iz 2011. godine, pobrao pohvale publike i kritike. Svi se slažu da je najvažnija nit sastava upravo prefinjeni vokal Yukimi Nagano, a koliko je ona zapravo cenjena u muzičkom svetu dokazuju i mnogobrojne saradnje, između ostalih, i sa izvođačima poput Gorillaz, DJ Shadow i SBTRKT.

Ulaznice za Exit Četvorodnevne ulaznice za Exit dostupne su po promotivnoj ceni od 6.990 dinara, sa 36 odsto popusta od julske cene, koja će iznositi 10.990 dinara. U prodaji su i ulaznice za srednjoškolce i studente, po promotivnoj ceni od 5.490 dinara. Promotivna cena dnevnih ulaznica za četvrtak, petak i nedelju iznosi 3.290 dinara, dok ulaznice za subotu koštaju 3.490 dinara. Karte se mogu kupiti na prodajnom mestu Exita u Ušće Shopping Centru svakog radnog dana od 10.00 do 21.00. Četvorodnevne i jednodnevne ulaznice dostupne su i u prodavnici Gigs Tix u Pariskom magazinu u Novom Sadu i online, preko sajta gigstix.com, u knjižari Bulevar Books u Novom Sadu, kao i u filijalama Erste banke širom Srbije.

„JELEN PIVO“

JE NOVI PARTNER „EXITA“ L.B.S. jeste klupski projekat koji čine Laurent Garnier, Benjamin Rippert i Stephane Scan X Dri. Pravo iz DJ pultova svetski poznatih klubova, L.B.S. nudi najbolje od oba sveta kombinujući fleksibilnost i svestranost DJ seta sa sposobnošću da se s numerama eksperimentiše uživo. Dva pulta, nekoliko tastatura i DJ sprava generisaće četvorosatni improvizovani organski set koji će sigurno utabati podijum Dance Arene.

Knife Party (Dance Arena) Knife Party je klupski projekat Roba Swirea i Garetha McGrillena iz australijskog elektronskog rock-dance benda Pendulum, koji svoj rad etiketira kao „muziku koja izaziva napad“.

Citizens! (Fusion)

Novi, veoma aktuelni britanski sastav čiji je muzički talenat prepoznao Alex Kapranos iz sastava Franz Ferdinand, koji će producirati njihov album prvenac, Here We Are. Spajajući ključne elemente dobre pop pesme, melodični vokal i muziku koja vuče na ples, uz trunku odličnog smisla za humor, Citizens! su se singlovima True Romance i Reptile izborili za svoje mesto na sceni.

Little Dragon (Fusion) Pod imenom Little Dragon krije se četvoročlani sastav, na čijem je čelu predivni vokal pevačice japanskog porekla Yukimi Nagano. Little Dragon do sada su objavili tri studijska albuma, od kojih je 12 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Omiljeno domaće pivo i najveći muzički događaj u Srbiji i regionu ove godine udružuju snage! Jelen Pivo je novi partner Exita, a ugovor je potpisan na godinu dana. „Radujemo se ovogodišnjoj i budućoj saradnji sa Apatinskom pivarom i pozivamo sve ljude iz Srbije, regiona i iz celog sveta da zajedno uživamo u super atmosferi od 12. do 15. jula. Vidimo se na Exitu!“ izjavio je Bojan Bošković, generalni menadžer Exita. „Partnerstvom sa Exitom, najvećim muzičkim festivalom u Srbiji i regionu, Jelen Pivo želi da omogući odličan muzički program svim ljubiteljima piva i dobrog zvuka! Kao organizator i pokrovitelj najvećih muzičkih događaja u zemlji, Apatinska pivara sa svojim vodećim brendom, Jelen Pivom, već godinama gradi snažne veze sa svojim potrošačima, pružajući im samo najbolje: od kvaliteta piva i usluga, pa do intenzivnog angažovanja na obogaćivanju muzičkog života Srbije!“, navela je Sanja Obradović, brend menadžer za Jelen Pivo. Na jednoj od najvećih i najomiljenijih bina, Jelen Fusion Stageu, Jelen Pivo obezbediće posetiocima Exita nastup najeminentnijih imena rock, pop i alternativne domaće i regionalne scene! Na bini koju posetioci festivala često nazivaju samom dušom Exita, za doček svitanja s publikom, ove godine biće zaduženi bendovi The Toy Dolls, Buraka Som Sistema, Citizens, Obojeni program, Električni orgazam, Eyesburn, Dječaci, Lollobrigida, Block Out, Jarboli i mnogi drugi. Pored Jelen Fusion Stagea, Jelen Pivo priprema i chill out zonu, omiljeno mesto svih exitovaca za predah posle više sati provoda, kao i mesto na kome će moći da sa ekipom odigraju stoni fudbal uz omiljeno Jelen Pivo. Kroz pokroviteljstva koncerata, kao i Jelen Live i Jelen Top 10, Jelen Pivo je stotinama hiljada ljudi donelo vrhunski rock ’n’ roll zvuk, dovodeći brojna domaća i svetska muzička imena kao što su Marilyn Manson, Metallica, Ian Brown, Guns’n Roses, Slash, Happy Mondays, Garry Moore, Darko Rundek, Dado Topić, Disciplin A Kitschme, Partibrejkers, Darkwood Dub, Let 3, Hladno pivo, Plejboj, Obojeni program, Marčelo, Iggy and The Stooges, Dinosaur Jr, The Lemoheads, The Rakes, The Fall, Echo & The Bunnymen, Električni orgazam, Eyesburn, Majke, Jarboli, Repetitor, Hypnotized, Strip i mnoge druge. Vidimo se na Jelen Fusion Stageu! Apatinska pivara i Exit Sve dodatne informacije možete naći na sajtovima: www.jelenpivo.com i www.exitfest.org.


šće . u , d ra 19 beog 14. DO Ta OD AVGUS

beerfest Ove godine, od 14. do 19. avgusta, biće održan deseti Belgrade Beer Fest. Povodom ovog, prvog jubileja, producent festivala Beogradska kulturna mreža odlučila je da pokloni posetiocima još jedan dan odlične muzike i zabave, tako da će BBF 2012 trajati šest dana umesto dosadašnjih pet!

Svi izvođači koji će nastupiti prvog dana festivala prvi put ove godine dolaze na Belgrade Beer Fest! Prljavo kazalište dolazi u Beograd posle više od dvadeset godina, a istog dana na bini će se pojaviti i Zoran Predin, hor Viva Vox, kao i kultni beogradski bendovi Plejboj i Vampiri. Neki od izvođača koji će nastupiti tokom ostalih pet dana festivala, poput Obojenog programa, Love Huntersa, Pekinške patke, Ritma nereda, Plavog orkestra, Crvene jabuke, takođe će prvi put nastupiti na ovom, najposećenijem muzičkom događaju u Srbiji. Belgrade Beer Fest će i ove godine zadržati ono po čemu je poznat: besplatan ulaz, raznovrstan muzički program koji se bazira na rock ’n’ roll zvuku, pre svega bendova iz Srbije i regiona, široku ponudu domaćih i inostranih pivskih brendova, kao i društvene kampanje s naglaskom na zaštiti životne sredine. Više informacija: www.facebook.com/belgradebeerfest www. belgradebeerfest.com

BELGRADE BLUES FACTORY Ovogodišnji pionirski poduhvat Belgrade Beer Festa realizovan je u saradnji s Jovicom Dimitrijevićem i Vladom Pejakom. Publika će prvi put moći da prisustvuje zajedničkom jamm sessionu 20 velikana srpskog bluesa, koji su se dokazali svirkama u najznačajnijim domaćim blues bendovima. Pažljivo odabranim setom pesama, svojim umećem i nadsviravanjem provešće publiku festivala kroz 100 godina blues diskografije.

PRLJAVO KAZALIŠTE

Istorija jednog od najznačajnijih predstavnika novog talasa, koji je trajno promenio obrise muzike u bivšoj Jugoslaviji, počinje 1977. godine kada su pet velikih ljubitelja stripova o Alanu Fordu, bez jasne predstave o tome šta bi svirali, ali i bez posebnog sviračkog umeća, ipak rešili da uzmu instrumente u ruke, zasviraju i oprobaju se u muzici. Prva muzička epoha benda nastaje pod jakim uticajem punka, a na drugom albumu lagano prelaze u polje ska i pop zvuka. Sa ove ploče izdvajaju se neki od najvećih hitova benda — Mi plešemo i Crno bijeli svijet. Bend se razvija iz albuma u album, menjajući pomalo pravac, a hitovi nastavljaju da se nižu: Korak od sna, Zlatne godine, Devojka bi, Heroj ulice, praveći od Kazališta nezaobilazan deo istorije balkanske popularne muzike.

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 13


PLEJBOJ Od prvog nastupa na festivalu Brzi bendovi Srbije prepoznatljiva energija benda trajno je promenila mainstream scenu devedesetih godina u Srbiji. Veliku ulogu u brzoj popularizaciji benda odigrao je EKV s kojim su otišli na turneju. Album Sviraj dečko, muzika iz filma Do koske i Overdrive ostavili su za sobom veliki broj hitova. Iako je posle 2000. godine nastupio samo dva puta, bend nikada nije prestao da postoji, a ovogodišnji nastup na Belgrade Beer Festu, za koji spremaju i dva nova singla, obeležiće novu epohu u kreativnom radu benda.

HLADNO PIVO

Zagrebačka punk grupa održala je prvi zapaženi nastup 1988. godine, posle čega su usledila tri studijska albuma koja su ušla u anale punk muzike regiona. Deceniju posle početka rada benda, četvrti studijski album označio je muzičku transformaciju kroz fuziju s različitim pravcima ska muzike, heavy metalom, pa čak i jazzom, koji Hladno pivo pretvara u jedan od najboljih rock bendova današnjice, što kasniji albumi samo potvrđuju.

VLATKO STEFANOVSKI Frontmen i osnivač jednog od najvećih makedonskih bendova — Leb i sol, Vlatko Stefanovski jeste gitarista prepoznatljiv po spoju makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog rocka, koji je nazvao „blues istoka“.

RAMBO AMADEUS Od samog početka, kada se predstavljao kao Nagib Fazlić Nagon, rudar koji je snimio ploču, bilo je potpuno jasno da se radi o potpuno drugačijoj i novoj duhovitoj pojavi na muzičkoj sceni. „Svetski megacar“, kako je Antonije sam sebe proklamovao, poznat je kao šarmantni kralj šaljivog popa, čija je osnovna misija da što bolje zabavi, ali i na sebi svojstven način karikirajući iskritikuje nove iskvarene tendencije u društvu.

PARTIBREJKERSI Osnovani 1982. godine, energičnom rock ’n’ roll svirkom ali i autetičnim nastupom Partibrejkersi su još pri prvom pojavljivanju pokazali da su bend koji će ostvariti neizbrisiv trag na sceni i u muzici Balkana. Posle 30 godina karijere, upornosti, doslednosti, bez ikakvih kalkulacija i podilaženja publici, potpuno iskrene vizije, za svoje obožavaoce ali i one kojima možda nisu po volji, s punim pravom nose nezvaničnu titulu kraljeva srpskog rock ’n’ rolla.

PSIHOMODO POP

Ova kultna zagrebačka punk-rock grupa nastala je 1983. godine. Odmah po pojavljivanju, svojom beskompromisnom svirkom, 14 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.


žestokim zvukom i harizmatičnim scenskim nastupom bend osvaja prostor SFRJ munjevitom brzinom i ostavlja upečatljiv trag na rock sceni regiona.

PEKINŠKA PATKA Retki su bendovi koji su sa svega dva objavljena albuma i nekoliko singlova uspeli da opstanu preko 30 godina, a da i dalje važe za neizostavan deo punk nasleđa. Pekinška patka, predvodnik novog talasa i prvi punk bend na Balkanu, baš po tome može da se svrsta među najznačajnije domaće bendove.

PLAVI ORKESTAR Plavi orkestar nastao je 1983. godine kao jedan od tri pripadnika novog primitivizma u Sarajevu, jedinog autentično jugoslovenskog odgovora na punk muziku. Njihov prvi album, Soldatski bal, prodat u 1.200.000 primeraka, sa hitovima Bolje biti pijan nego star, Medene curice i Odlazi nam raja, upisuje ih u istoriju sarajevske i jugoslovenske scene.

YU GRUPA Grupa je nastala 1970. godine u Kraljevu na inicijativu Žike i Dragog Jelića, a naziv benda dala je publika na poziv disk-džokeja kluba Sinagoga. Za YU grupu vezuje se više od 12 albuma i veliki broj singlova nastalih tokom 40 godina rada ovog legendarnog benda.

ZABRANJENO PUŠENJE Zabranjeno pušenje začetnik je najznačajnijeg supkulturnog pravca, novog primitivizma, nastalog osamdesetih godina u Sarajevu, čije je osnovno polje delovanja bila muzika, ali je i oblikovao celu kulturnu scenu SFRJ tokom 10 godina. Kao simbol, tragični završetak rada osnovnog benda, koji se podudara s raspadom SFRJ, bukvalno prenosi i oslikava sve što se dešavalo za vreme raspada u državi.

CRVENA JABUKA Inspirisana grupama The Beatles i Indeksi, Crvena jabuka nastaje 1985. godine i već prvim albumom stiče veliku popularnost širom SFRJ. Već posle godinu dana izlazi drugi album, kojim počinje uspešna karijera koja je trajala do 1990. godine, kada usled rata dolazi do raspada benda. Posle rata 1995. godine bend se ponovo okuplja i počinje da svira.

SIDDHARTA Pod imenom inspirisanim Hesseovim romanom, bend je oformljen 1995. godine. Posle izlaska albuma „ID“ grupa kreće na turneju koja je brojala preko 50 nastupa. U godinama koje dolaze sledi 19 vrhunskih izdanja koja im s razlogom donose vodeću poziciju na muzičkoj sceni Balkana.

SUNSHINE Na hip-hop muzičkoj sceni, glavni predstavnik gradskog zvuka jeste beogradski bend Sunshine, koji je do danas objavio četiri albuma. Osnivač, vođa, kompozitor, aranžer, tekstopisac i pevač Bane Bojović stvara vedar i optimistički zvuk, uz pomalo bezobrazne ljubavne tekstove i pokoju psovku. Do danas, njihovi najveći hitovi su pesme Sabrina (Kurva V), Šaban, Da li znaš i O ljubavi.

KIRIL DŽAJKOVSKI Kiril Džajkovski, kompozitor priznat širom sveta, rođen u Makedoniji, započeo je karijeru ranih osamdesetih zajedno s poznatim rediteljem Milčom Mančevskim u bendu Bastion. Poznat je po kombinaciji elektronske i balkanske etno muzike. Pored solo albuma Bastion, Synthetic Theatre i drugih, Kiril je komponovao muziku za filmove (Dust, The Grate Water, Balcancan i Shadows), pozorišne predstave, televiziju i moderni balet (La Capinera).

VAN GOGH Nastao sredinom osamdesetih, Van Gogh doživeo je pravi proboj početkom devedesetih. Od tada do danas to je najpopularniji srpski rock trio. Zvonimir Đukić Đule, pevač, gitarista i frontmen benda, važi za jednog od najvrednijih i najprofesionalnijih ljudi na domaćoj sceni. Među mnogim uspesima Van Gogha izdvajaju se dva sjajna koncerta u Beogradskoj areni, regionalna MTV nagrada i oko 150.000 prodatih primeraka poslednjeg albuma Lavirint. jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 15


»ETIRI DANA NAJBOLJEG PROVODA I MUZIKE NA HRVATSKOJ OBALI! Tokom četiri festivalska dana, na čak sedam pozornica, nastupiće više od 100 međunarodnih i regionalnih izvođača, među kojima su bendovi: The Roots, Thievery Corporation (live), Groove Armada (DJ set), The Ting Tings, Friendly Fires, The xx, The Horrors, Parov Stelar Band, Digitalism, The Vaccines, Jon Spencer Blues Explosion, Anna Calvi, Swans, The Stephen Malkmus & The Jicks, The Notwist, Future Of The Left, Aeroplane, The Very Best, Tuneyards, Golem, Gatuzo, Elemental, Dječaci, Dan Mangan, Future Islands, Max Tundra, The Toronto Drug Bust, Ola Horhe, Jarboli, Kandžija, Goribor i mnogi drugi. Festival Terraneo održava se u napuštenoj kasarni nedaleko od centra Šibenika, koja se za vreme festivala pretvara u pravi mali grad koji poprima atmosferu Woodstocka! Lociran u srcu Dalmacije i s datumom održavanja početkom avgusta, Terraneo je savršena destinacija za hiljade mladih ljudi željnih zabave. Još jedna pogodnost na ovom festivalu jeste kamp, koji će učiniti boravak što ugodnijim. Terraneov kamp smešten je na festivalskoj lokaciji i ima kapacitet od oko 4.000 mesta. Ulaznice za festival Terraneo mogu se kupiti po ceni od 3.820 dinara za pojedinačne karte, ili 7.130 dinara za jedinstvenu četvorodnenvu ulaznicu, na svim prodajnim mestima Eventima u Srbiji (www. eventim.rs). Cena mesta u kampu za šest dana iznosi 3.340 dinara. Deca do 14 godina imaju besplatan ulaz na festival, pod uslovom da dolaze uz pratnju punoletne osobe koja ima kupljenu ulaznicu. Više informacija možete pronaći na www.terraneofestival.com.

BUDI MTV VJ NA FESTIVALU „TERRANEO“ MTV i Terraneo pripremili su i ove godine iznenađenje za sve radoznale obožavaoce letnjih žurki i koncerata —neodoljivu priliku da postanete MTV voditelj i ekskluzivno izveštavate sa ovog festivala u Šibeniku, doživite Terraneo u potpuno drugačijem svetlu i upoznate neke od svojih omiljenih muzičara! Pobednik regionalnog konkursa Budi MTV VJ na Terraneo festivalu osvojiće boravak na najboljem letnjem festivalu u Hrvatskoj 18 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

i kompletno voditeljsko iskustvo. Učestvovanje na snimanju specijalne emisije, koja će biti emitovana na MTV-ju, neposredan kontakt sa izvođačima, koordinacija s produkcijskim timom MTV-ja, intervjuisanje izvođača i, svakako, uživanje u sjajnom muzičkom programu ovogodišnjeg Terranea, samo su neke od pogodnosti koje očekuju budućeg MTV VJ-a. Pored obezbeđenog hotelskog smeštaja, pobednika konkursa čeka i posebna propusnica koja će mu omogućiti pristup backstageu i upoznavanje i druženje sa svim zvezdama ovogodišnjeg festivala. Na konkurs mogu da se prijave ljudi iz čitavog regiona od 18 do 24 godine. Sve što treba da uradite jeste da na e-mail adresu terraneovj@mtv.rs pošaljete svoj CV na engleskom jeziku, jednu portret fotografiju i link ka YouTube video prezentaciji na engleskom jeziku, u kojoj ćete predstaviti i odglumiti izmišljeni intervju s bilo kojim od izvođača koji su najavili svoje nastupe na ovogodišnjem Terraneu. Konkurs traje do nedelje, 29. jula. Pobednika će odabrati žiri koji će činiti stručni tim MTV-ja i organizacioni tim Terranea.

Drugu godinu zaredom Terraneo je, prema izboru britanskog lista The Telegraph, uvršćen na listu 10 najboljih evropskih letnjih pop i rock festivala, uz rečenicu: „Ovaj petodnevni, ekološki orijentisan festival, smešten pored atraktivne šibenske luke, nudi aktuelne izvođače, kao i mogućnosti putovanja koja obuhvataju izlete brodom na ostrva i u obližnje nacionalne parkove“. Terraneo razvija i neguje koncept društveno odgovorne i ekološki svesne i savesne zabave! Na nedavno održanoj dodeli nagrada DM Green City, Terraneo je dobio čak dva priznanja: nagradu za korporativno dostignuće u zaštiti okoline, kao i Grand Prix među svim nagrađenim ekološko odgovornim hrvatskim organizacijama! Posetioci sajta Muzika.hr izabrali su Terraneo kao najbolji hrvatski letnji festival 2011. godine.


BANJA ČKA DO 5. VRNJAOD 3. Ta AVGUS

lovefest

JAMES ZABIELA I NOIR NA GLAVNOJ BINI MUZI»KE ZONE

OSAM NOVIH ZONA NA OVOGODIŠNJEM „LOVEFESTU“

Lovefest, jedan od najpopularnijih muzičkih festivala u Srbiji, ove godine biće održan od 3. do 5. avgusta na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, a listu čine neka od najpoznatijih imena iz sveta elektronske muzike. Prve festivalske večeri, na Tuborg main stageu muzičke zone nastupiće James Zabiela, jedan od najvećih DJ-eva današnjice. Poznat po svojim setovima u kojima se mogu čuti najtoplije ambijentalne pesme, kao i dirty acid house i techno trackovi, Zabiela na Lovefest donosi energiju Ibice i letnje zabave. Iste večeri pred publikom će nastupiti i nemački DJ Alex Niggemann i DJ Miloš Pavlović. Niggemann se pre svega izdvaja po svom stilu koji je teško definisati. Smatra da muzika zavisi od trenutka i time se vodi kada nastupa pred publikom. Na njegovoj plej-listi nalazi se sve — od tech housea do vokalne house muzike. Niggemann uvek ume da prepozna atmosferu u publici i prilagodi muziku upravo njima. Drugi dan festivala, headliner na Tuborg main stageu muzičke zone biće poznati danski DJ Noir, a osim njega nastupiće Don’t i Kind of Man. Bez obzira na to da li putuje na neke od najboljih žurki na planeti ili producira numere koje dobijaju podršku svetske DJ elite, Noir (Rene Kristensen) ostaje jedan od cenjenijih i vrednijih izvođača u industriji elektronske muzike. Poslednje festivalsko veče, kao i prethodnih godina, posvećeno je domaćoj muzičkoj sceni. Trećeg dana na muzičkoj zoni nastupiće Darkwood Dub, Sinestezija, MVP i S.A.R.S. Svi izvođači elektronske muzike koji su izabrani na konkursu Mlade nade Lovefesta imaće priliku da nastupe na Tuborg main stageu i Red Bull stageu.

Lovefest će od ove godine biti bogatiji za još osam novih festivalskih zona na deset lokacija u gradu. Program ovogodišnjeg festivala obuhvata fotografsku, ekološku, filmsku, grafiti zonu, veliku chillout zonu, street basket zonu, zonu edukativnih radionica, kao i onu posvećenu najmlađim posetiocima. Cilj festivala jeste promocija kulture mladih i talentovanih ljudi, kao i stvaranje jedinstvene platforme koja će pružiti podršku omladini u centralnoj Srbiji. Od ove godine, do 10. jula, umetnici iz Srbije mogu da se prijave na konkurs za fotografsku i filmsku zonu festivala. Opširnije informacije o propozicijama i načinu prijave nalaze se na sajtu www.thelovefestival.org. Karta za sve tri večeri Lovefesta do 10. jula može da se kupi po promotivnoj ceni od 999 dinara. Posle promotivnog perioda karta će koštati 1.200 dinara. www.thelovefestival.org

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 19


mo

da

Miss Sixty šešir

WWW.SML.RS Piše: Milica Jarić Miss Sixty sandale

MODa I FESTIVALI Dobro, sad ste saznali koji vas sve festivali čekaju tokom leta, ali šta vam je još neophodno kako biste bili apsolutno spremni i modno svesni — saznajte u redovima koji slede. U modnom smislu, festivali imaju posebno mesto, jer dozvoljavaju vizuelno izražavanje koje nam u svakodnevnom životu nije uvek omogućeno. Nezaboravna druženja s ljudima iz inostranstva, vaši omiljeni bendovi i izvođači na jednom mestu i opuštena atmosfera dovoljan su razlog da pred sam festival obratite pažnju na to šta morate poneti od modnih dodataka kako biste izgledali i osećali se još bolje. Kako govorimo o letnjim festivalima, kreme za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka su neizbežne, na njima ne treba štedeti, te ih je neophodno nanositi nekoliko puta tokom dana. Balzam za negu usana sa zaštitnim faktorom, pakovanje vlažnih maramica i šampon za suvo pranje kose su obavezni, posebno ako ostajete u kampu festivala. Pošto spakujete sve neophodne sitnice koje će vam olakšati boravak, vreme je da se posvetite modnim dodacima, koji moraju biti i praktični i dovoljno maštoviti. Zavisno od vremenskih uslova, izbor obuće svodi se ili na gumene čizme, koje su postale zaštitni znak festivala Replay torba na Ostrvu, ili na ravne sandale, koje možete naći u najrazličitijim bojama i desenima. Espadrile mogu poslužiti, kao i patike, ali problem sa obućom od platna koju nosimo leti jeste to što posle dva-tri dana boravka u stalnoj prašini nikada više neće izgledati isto. Naočari za sunce su obavezne, a pri odabiru onih koje ćete nositi tokom festivalskih dana možete sebi da dozvolite maštovitije i manje konvencionalne modele i boje. Ukoliko ste ljubitelj klasike, ni tada nećete pogrešiti, jer iako su muzički festivali prava modna parada, naglasak je na stilu i individualnosti, a ne na aktuelnim trendovima. Nakit prosto mora da bude upečatljiv, posebno ove sezone, kada su police vaših omiljenih radnji ispunjene ogromnim ogrlicama, narukvicama i minđušama. Potrebe za preterivanjem nema, jer je i jedan dobar komad dovoljan da osveži i najjednostavniju odevnu kombinaciju. Ne zaboravite ukrase u kosi, koji nas sve

20 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Guess marama

Hunter čizme

Pinko torbica

Replay japanke

Desiqual patike


podsećaju na neka druga vremena, kada su muzički festivali stvarali istoriju. Svaka žena zna da je torba jedan od najvažnijih modnih komada, ako ne i najvažniji. Za festivale birajte male torbe koje možete nositi preko ramena, a sve svoje krpice spakujte u simpatičan ranac ili torbu za kraća putovanja. U torbu koju nosite sa sobom spakujte samo najneophodnije, nešto Stefanel narukvica novca, pasoš ili ličnu kartu, mobilni telefon i maramice, mada sigurno ima mesta i za sjaj za usne. Šeširi, kačketi i kape, kao i ešarpe, spadaju Pinko ogrlica u grupu modnih dodataka s funkcijom, te kada su već neophodni, potrudite se da se uklapaju u vaše odevne kombinacije, ali dopustite sebi da se izgubite u bojama, desenima, pa čak i modelima. Šešire možete nositi i tokom večeri, kada je njihova jedina uloga da daju vašoj celokupnoj odevnoj kombinaciji dozu individualizma i različitosti. Ne trošite sate šminkajući se, jer će sunce, prašina ili kiša za tren obrisati sav vaš trud. Malo vodootporne maskare, sjaj za usne i blago rumenilo sasvim su dovoljni, a kada padne mrak, možete se poigrati senkama i eyelinerima. Pronađite šminku sa zaštitnim faktorom, i ma koliko bili umorni, ne idite na spavanje našminkani. Pozitivan stav i osmeh ne koštaju nimalo, a tek posle njih dolaze i muzika i moda. Probudite svoju kreativnost i pobegnite iz svakodnevice u nova, drugačija iskustva, koja će vam doneti neke nove ljude i mnoštvo lepih uspomena.

Koliko nam letnje sunce, more i plaža prijaju toliko mogu da štete lepoti kose. Evo nekoliko saveta kako da to izbegnete. Letnja nega i zaštita na odmoru Na plaži nikako ne stavljajte ulje na kosu, jer ono pojačava efekte sunca i kosa bi izgorela. Štitite kosu zaštitnim faktorima koji su profesionalni i napravljeni isključivo za negu i zaštitu kose. Odabir boje u letnjim mesecima Treba izbegavati intenzivne i vibrantne tonove. Bilo bi dobro da se odlučite za ton koji je za nijansu tamniji, jer će boje tokom letnjih meseci malo izbledeti i izgubiti na intenzitetu. Održavanje kose posle odmora Posetite frizera posle mora i izlaganja suncu i zatražite tretman koji bi revitalizovao vašu kosu, vratio keratin (protein koji opada u kosi posle sunčanih dana) i obavezno dozvolite skraćivanje krajeva. Mi predlažemo tretman hair repair koji se sastoji iz četiri faze: • Prva faza čisti dlaku od nečistoća i vraća joj potrebnu masnoću da ne bi bila suva. • Druga faza zatvara kutikulu i vraća prirodnu Ph vrednost kosi, stabilizuje boju, vraća kovrdže i daje sjaj i čvrstinu. • Treća faza vraća keratin (protein koji čini kosu zdravom i jakom) i rezultuje trenutno vidljivom razlikom ka poboljšanju. • Četvrta faza vraća lipide, a samim tim i vlagu, elstičnost, sjaj i mekoću suvoj i oštećenoj kosi.

Za čitaoce Yellow Caba opet smo pripremili

poklon feniranje uz tretman za oporavak i negu kose.

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 21


be

og

LETO NA GARDOŠU

ra

d

Ovogodišnja manifestacija Leto na Gardošu počinje 9. jula i traje do 26. avgusta. Ovo je jedanaesta godina kako se ova manifestacija održava na letnjoj pozornici na Gardošu. Nedeljom i ponedeljkom na programu su predstave za decu — ulaz slobodan, dok je cena za pratioce 150 dinara. Sreda, petak i subota rezervisani su za komedije, kabare i koncerte. Ulaznice će se prodavati na prodajnim mestima Eventima i jedan sat pre početka programa na blagajni letnje scene Gardoš. U slučaju kiše, dečje predstave biće izvedene u sali Doma vazduhoplovstva u Zemunu, u Štrosmajerovoj ulici.

DANI RUSIJE U BEOGRADU Proslava Nacionalnog dana Rusije u Beogradu obeležena je izložbom fotografija na Kalemegdanu i svečanim koncertom u Centru „Sava“. Pokrovitelji ovih događaja su Ambasada Ruske Federacije u Beogradu, Gaspom njeft i NIS. Prošlog meseca, na prostoru Velikih stepenica na Kalemegdanu, otvorena je izložba radova poznatih ruskih fotografa poput Igora Stomahina, Dmitrija Zvereva, Mihaila Mordasova.

POZORIŠNA LABORATORIJA

od 2. jula do 17. avgusta

U okviru Studija biće održani sledeći programi: • radionica Igra postojanja, od 2. do 13. jula • radionica fizičkog i vokalnog treninga, od 2. do 13. jula • međunarodni trening program Od sebe ka teatru — dve otvorene nedelje Plavog pozorišta, od 16. do 28. jula • radionica Svet performera, od 6. do 17. avgusta • predstava Paganska fantazma ili tajna izdaje, 21. jula u 20.00 • predstava Pevam kao da sam ptica, 28. jula u 20.00 Plavo pozorište održaće ciklus letnjih pozorišnih radionica posvećenih različitim aspektima rada u savremenom teatru, u okviru programa Studio savremenog pozorišta, u Beogradu, u zgradi BIGZ-a na VI spratu, od 2. jula do 17. avgusta. Na radionice su pozvani svi mladi ljudi koji žele da se upoznaju s radom u savremenom pozorištu putem metodologije Plavog pozorišta. U ovom periodu biće igrane i predstave Paganska fantazma ili tajna izdaje, bazirana na apokrifnim tekstovima s početka hrišćanstva, kao i na srpskim tradicionalnim pesmama i pesmama američkih urođenika, i predstava Pevam kao da sam ptica, inspirisana životom i delom Hermanna Hessea, posebno njegovim romanom Stepski vuk, i tradicionalnom indijskom muzikom i plesom, takođe u zgradi BIGZ-a. Budući da su predstave deo međunarodnog programa, biće igrane na engleskom i srpskom jeziku. Kontakt: www.plavopozoriste.com, plavopozoriste@hotmail.com; telefon: (064) 489-53-34

Predstava Pevam kao da sam ptica 22 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

ŽENSKI DAN — TREBA NAM MASAŽA!

Subota, 25. avgust, od 15.00 do 20.00, kulturni centar REX

Radionica masaže namenjena je svim ženama koje žele da nauče više o svom telu, zdravlju i energiji. Tehnike koje se uče pomažu da se lakše podnesu svakodnevni napori, oslobađanje od stresa i umora, kao i da na vrlo prijatan i ispunjavajući način obogatimo odnose s dragim i bliskim osobama. Radionica je otvorena i besplatna za sve žene! Prostor i program prilagođeni su ženama sa invaliditetom, kao i onima koje bi povele svoju decu.

Potrebno je da ponesete peškir za plažu ili prostirku na kojoj inače vežbate, manje ćebe, vreću za spavanje, šta god slično imate, i obučete udobnu i slojevitu garderobu. Radionica je idealna za rad u paru, pa pozovite drugaricu, koleginicu, mamu ili ćete već upoznati nekoga na radionici. U maloj pauzi je okupljanje uz čaj, kafu, vodu, voće, ponešto slatko i — mnogo ženskih aktivističkih materijala i knjiga! Radionicu vodi Ana Milutinović koja se profesionalno bavi masažom još od 1992., a od 2001. vodi i kurseve i seminare masaže. U tretmanima i predavanjima koristi i kombinuje bogata znanja i iskustva iz oblasti klasičnih relaksacionih i terapeutskih masaža, akupresure, refleksologije, su jok terapije, primenjene kineziologije, ajurvedske masaže, joge, istočnjačkih borilačkih veština... Očekuje vas godina s mnogo uzbuđenja na Ženskom danu svake poslednje subote u mesecu! Info: Facebook strani Zenski dan. Organizacija: ACT Women, Beograd


jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 23


sr

NE PROPUSTITE OVOG LETA!

bij

a

OD LAŽIJADE DO MUD®IJADE Nekoliko zabavnih predloga da razgale letnje dane Piše: Ivana Ćirković

Za sve koje ne zanimaju brojne alaske večeri, spustovi niz ovu ili onu reku, razni festivali posvećeni svemu i svačemu i, naravno, svakojake žderijade koje se tokom letnjih meseci održavaju na svakom koraku, predlažemo posetu jednom ili dva, ili, što da ne, svim hepeninzima u nastavku. Zato krenimo redom: Prvo 2. avgusta obavezno uzmite slobodan dan i pravac selo Bratačić (uklanjanjem samo jednog slova ovo mesto dobilo bi verovatno najsimpatičnije ime u Srbiji), opština Osečina (130 km jugozapadno od Beograda), na Izbor za harambašu Podgorine koji se tradicionalno održava svakog Ilindana. Kako je harambaša naziv za vođu grupe hajduka koji je najhrabriji, najmudriji i najsuroviji, tako se i ovo takmičenje odvija u pet disciplina: bacanje kamena s ramena, nadvlačenje klipka, skok iz mesta udalj, obaranje na brvnu i skok iz mesta uvis preko panja. Pobednik kao nagradu dobija sablju i zvanje podgorskog harambaše. Već narednog četvrtka (9. avgust, opet radni dan, zašto i kako — znaju samo organizatori), nekako u istom pravcu, krenite put sela Drlače (na samoj Drini, dvanaestak kilometara od Ljubovije prema Bajinoj Bašti) na čuvenu Lažijadu iliti Izbor za lažova godine. Kako je ovde jasno o čemu je reč, valja napomenuti da manifestaciju čine i brojni drugi sadržaji,

MEĐUNARODNI VRNJA»KI KARNEVAL S preko 200.000 posetilaca, Vrnjački karneval, koji će ove godine biti održan od 8. do 15. jula u Vrnjačkoj Banji, ubraja se u najposećenije manifestacije u Srbiji. Pored velike međunarodne karnevalske povorke, biće održani maskenbali, koncerti, izložbe, pozorišne predstave i sportska takmičenja. www.vrnjackikarneval.com

TVRĐAVA TEATAR Ovogodišnji slogan festivala Tvrđava teatar, koji će biti održan od 11. do 20. jula na Smedervskoj tvrđavi i Gradskom trgu u Smederevu, nosi naziv Pan-teatrikum, što znači da nema ograničenja! Tokom deset dana posetioce očekuje deset predstava iz glavnog i šest iz pratećeg programa, a festival će svečano otvoriti pozorište Pan Optikum iz Frajburga. www.tvrdjavateatar.com

»OBANSKI DANI Tradicionalna manifestacija biće ovog leta održana od 13. do 15. jula u Kosjeriću, sa ciljem da dočara život i običaje čobana: uz čobanske igre i pesme, tu su i takmičenje devojaka u lepoti, nošnji, priprema

26 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

od vola na ražnju i ostalih đakonija do takmičenja u nadvlačenju konopca, trčanju u džaku i trčanja sa sopstvenom ženom na leđima (ovo ’sopstvenom’ je pod znakom pitanja, s obzirom na lažima sklone učesnike). Zatim se malo odmorite, pa 26. avgusta, na samom severu zemlje (u Bačkim Vinogradima nadomak Subotice) prisustvujte trci magaraca koja se tradicionalno održava svake poslednje nedelje avgusta. S obzirom na to da je ovih divnih bića sve manje, ne čudi što broj učesnika retko kad pređe 10. Međutim, to ne umanjuje zabavu dok posmatrate kako se ove umiljate i pomalo tvrdoglave životinje „bore za megdan“; naprotiv, imate priliku da se bolje upoznate s takmičarima poput Rudija, Mukija, Gare, Bebe... a biće tu još i raznih pokretnih igara i takmičenja za decu i odrasle. Last but not least, poslednjeg vikenda u mesecu, od petka 31. avgusta do nedelje 2. septembra, održava se Mud®ijada (u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca). Ako ste odmah pomislili da vam je dosta mudrijaša i mudrovanja i da ovom događaju nije mesto na našem spisku, pogrešili ste: ovde je, zapravo, reč o festivalu takmičarskog karaktera koji je posvećen spremanju diskutabilnih specijaliteta od belih bubrega. Toliko toga može se napisati o ovom događaju, ali, jednostavno, više nema mesta. Da biste stekli potpuniju sliku, obavezno posetite www.ballcup.com!

tradicionalnih jela i veština izrade ručnih radova, izložba slika, starih poljoprivrednih alatki, zanatskih eksponata, prerađevina od voća, povrća i meda, kazivanje legendi i događaja iz života čobana. www.cobanskidani.rs

KOSIDBA NA RAJCU Ova privredno-turistička manifestacija simbolično predstavlja mobu i svečani završetak košenja planinskih livada. Održava se svake godine na Rajcu, prve nedelje po Petrovdanu, a ove godine to je od 13. do 15. jula. www.kosidba.com

GREEN DAYS FESTIVAL Green Days Festival se održava na Tamiškom keju 20. i 21. jula: prve večeri nastupaju britanski rok bend Dr Feelgood, Van Gogh, Texas Flood i Zozo klub. Drugi dan počinje takmičenjem mladih pančevačkih bendova, a u revijalnom delu su Magazin, Vlatko Stefanovski, Sevdah Baby i DJ Sloba Jovanović. Ulaz je slobodan.

TURISTI»KA DUNAVSKA INTERNACIONALNA REGATA TID regata najveća je i najduža rečna regata na svetu, traje 75 dana i Dunavom se prevesla više od 2.450 kilometara. Svake godine


poslednjeg vikenda u junu regata kreće iz nemačkog grada Ingolštata, a završava se početkom septembra u luci Sveti Đorđe u Rumuniji, na obali Crnog mora. U našu zemlju ulazi kod Apatina poslednjeg vikenda u julu (25. jul), a Srbiju napušta sredinom avgusta (10. avgust) posle Brze Palanke. U Beograd stiže 1. avgusta. www.kajakss.org.rs

GITARIJADA Čuvena zaječarska Gitarijada, najstariji festival neafirmisanih rock bendova u Srbiji, biće održana ove godine od 2. do 4. avgusta po četrdeset šesti put. Manifestacija čiji je cilj da podstakne i afirmiše muzičko stvaralaštvo mladih opredeljenih za rock ’n’ roll, ponudiće odabranima mogućnost da učestvuju na Rock akademiji od 20. do 31. jula. www.gitarijada.org

DRAGA»EVSKI SABOR TRUBA»A Pedeset drugi Sabor trubača u Guči biće održan od 6. do 12. avgusta, a pored takmičenja duvačkih orkestara iz svih krajeva Srbije, posetioci će moći da uživaju i u izvođenjima pevačkih i folklornih grupa iz zemlje i inostranstva, narodnom sportskom višeboju, izložbi narodnih rukotvorina, tradicionalnim jelima, izboru najlepše narodne nošnje, izložbama umetnika. www.saborguca.com

NISSVILLE Međunarodni jazz festival u Nišu biće održan od 16. do 19. avgusta, a ove godine očekuje se nastup više od 200 učesnika iz 15 zemalja (između ostalog, i Lydian Sound Orchestra, Lollo Meier Quartet, Get The Blessing, Opus 5). U programu će osim klasičnih jazz izvođača biti zastupljeni i bendovi koji neguju fuziju jazza sa ostalim muzičkim pravcima (etno jazz, acid jazz i dr.). www.nissville.com

DANI PIVA Od svog nastanka 1986, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu, ova manifestacija svake godine privlači desetine hiljada posetilaca željnih dobrog piva, naravno, ali i dobre zabave uz brojne programe koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste, na više bina u najužem jezgru grada.

Zrenjanin u tom periodu postaje festivalski grad, jer se uporedo odvija više manjih festivala, među kojima su Međunarodni festival folklora Lala, Festival tamburaša Prim za primom, festival sa pivom, Festival tradicionalnog narodnog stvaralaštva Banatske vredne ruke, Međunarodni festival svadbenih običaja i Festival gajdaša, frulaša, dvojnica i okarina. Ove godine festival je planiran za period od 23. do 26. avgusta. www.danipiva.rs

tragom sporta

tragom hrane

JUL

JUL

4DRINSKA REGATA 19. – 21. jul, Bajina Bašta, reka Drina 4MEĐUNARDONI WTA TENISKI TURNIR ZA ŽENE „PALIĆ OPEN 2012“ 20. – 29. jul, Palić 4TRKA TERENSKIH VOZILA POŽEGA 2012 28. i 29. jul, Požega 4JET SKI TRKA „NOVI SAD SUPER KUP“ druga polovina jula, Novi Sad 4MEĐUNARODNI PLIVAČKI MARATON kraj jula, Ada, reka Tisa 4SPLAVARENJE IBROM „SPUST BEZ GRANICE“ druga polovina jula, Jarinje-Raška, reka Ibar 4ĐERDAPSKA REGATA tokom jula, Tekija-Kladovo, reka Dunav 4VITEŠKI TURNIR tokom jula, Bač 4MOTONAUTIČKA PODUNAVSKA REGATA druga polovina jula, Sombor, reka Dunav

4VLASINSKI KOTLIĆ 12. – 15. jul, Surdulica – Vlasina 4ZLATNI KOTLIĆ KOVINA 27. jul, Kovin + Kovinska Fijakerijada 4DANI BOROVNICE 2012 28. – 30. jul, Kopaonik 4PEČURKIJADA 31. jul, Titel, selo Lok Takmičenje u kuvanju paprikaša od pečuraka 4ŠUMADIJSKI DANI ŠLJIVE 31. jul – 2. avgust, Kragujevac, selo Stragari 4BOSTANIJADA kraj jula, Bačka Palanka, selo Silbaš 4ZLATNI KOTLIĆ tokom jula, Beška 4TAKMIČENJE U KUVANJU RIBLJE ČORBE tokom jula, Pančevo 4PILE FEST polovina jula, Žitište 4SOMBORSKI KOTLIĆ druga polovina jula, Sombor 4DANI PARADAJZA tokom jula, Zrenjanin, Lukino selo

AVGUST 4PLIVAČKI MARATON OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA 2. avgust, Ovčar Banja 4REGATA KANJONOM REKE UVAC 3. – 5. avgust, Nova Varoš, reka Uvac 4MEĐUNARODNI PLIVAČKI MARATON „JARAK-ŠABAC“ 5. avgust, Šabac, reka Sava 4ZLATNA BUĆKA ĐERDAPA 11. i 12. avgust, Tekija 4MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U JEDRENJU „KUP ĐERDAPA“ 23. – 26. avgust, Donji Milanovac, reka Dunav 4LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE 31. avgust – 2. septembar, Požarevac 4PRVENSTVO SRBIJE U JEDRENJU tokom avgusta, Golubac 4SERBIAN OFF-ROAD CHALLENGE TARA 2012 tokom avgusta, Tara 4BICIKLISTIČKA TRKA „STARA PLANINA CHALLENGE 2012“ kraj avgusta, Stara Planina

AVGUST 4FESTIVAL BELOG LUKA 4. avgust, Subotica, selo Šupljak 4DANI AZANJSKE POGAČE 6. – 8. avgust, Azanja 4DANI BANICE 11. i 12. avgust, Bela Palanka Takmičenje u pripremanju pita 4PASULJIJADA 8. avgust, Subotica, selo Donji Tavankut 4ZLATNI DAN VINA 19. avgust, Sremska Mitrovica 4GULAŠIJADA 19. avgust, Pančevo, selo Omoljica 4FESTIVAL NACIONALNOG KOLAČA 25. i 26. avgust, S. Karlovci 4KOTLIĆ POD TITELSKIM BREGOM 25. avgust, Titel 4ROŠTILJIJADA 27. avgust – 2. septembar, Leskovac 4KOTLIĆIJADA-VARJAČOM U EVROPU tokom avgusta, Zasavica 4TAKMIČENJE I SPREMANJU GULAŠA OD PETLA polovina avgusta, Žitište, selo Novi Itibej 4ŠTRUDL FEST kraj avgusta, Bačka Palanka

Napomena: pre nego što se uputite na neku od navedenih destinacija, obavezno posetite sajt Turističke organizacije Srbije usled mogućih promena datuma. jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 27


AQUA PARKovi RUC „ŽDRELO“ — MLAVSKE TERME Petrovac na Mlavi Mlavske terme, jedinstveni akvapark u Srbiji, nalazi se na samo 135 kilometara od Beograda i radi preko cele godine, a omogućeno je dnevno i noćno kupanje u vodi temperature od 30 do 40 stepeni. Mlavske terme raspolažu sa šest bazena (dva zatvorena i četiri otvorena) kao i jednim bazenom sa slanom vodom. Bazeni rade svakog dana od 10.00 do 22.00. Tobogani ne rade ponedeljkom i tad gosti imaju besplatne usluge wellness centra. Ostalim danima tobogani rade od 12.00 do 20.00. Vožnja toboganima košta 200 dinara za ceo dan. www.ruczdrelo.rs

AQUA PARK „IZVOR“

Aranđelovac Aqua Park Izvor nalazi se u Bukovičkoj Banji, na samo sat vremena vožnje od Beograda. Na površini od šest hektara nalaze se tri bazena, dvanaest slajdova za odrasle, od kojih najduži imaju 120 metara a najviši 22 metra, tri slajda za decu i mnoštvo atrakcija, što ovaj akvapark čini atraktivnim za osobe željne avanture, kao i za porodični odmor. Radno vreme akvaparka je svakim danom od 10.00 do 19.00, a cene ulaznica kreću se od 300 dinara radnim danom za decu mlađu od 14 godina, đake i studente, do 800 dinara za odrasle vikendom. Postoje i razne pogodnosti za porodične i grupne posete, kao i mesečne karte, a korišćenje akvaparka besplatno je za goste hotela Izvor. www.aquapark-izvor.com

AQUA PARK „PETROLAND“ Bački Petrovac Turističko-zabavni kompleks Aqua Park Petrolend nalazi se na samom ulasku u Bački Petrovac, na putu ka Novom Sadu, od koga je udaljen 18 kilometara. Park se prostire na površini od 20 hektara, a prva faza kompleksa koja je otvorena na osam hektara ima šest bazena od kojih nekoliko s geotermalnom vodom, 20 velikih i malih tobogana i drugih zabavnih i ugostiteljskih sadržaja. Celodnevne ulaznice radnim danima koštaju 700 a vikendom 900 dinara.

AQUA PARK JAGODINA Jagodina Aqua Park u Jagodini nalazi se u najlepšem delu grada, u okviru sportsko-turističkog kompleksa potok „Đurđevo brdo“. Sadrži sedam bazena za sportske i rekreativne aktivnosti s vodenim atrakcijama za decu i sistem tobogana ukupne dužine oko 550 metara. Olimpijski bazen opremljen je za održavanje takmičenja u plivanju i vaterpolu po FINA propisima, a postoji i ekstremni tobogan dužine 150 metara i visine 15 metara. Celodnevne ulaznice koštaju 300 dinara za decu do 12 godina i 500 za odrasle, postoje i poludnevne ulaznice, kao i povoljnije cene za organizovane grupe. www.aquapark.autentik.net

28 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

MEĐUNARODNA STRIP KONFERENCIJA U KRAGUJEVCU

„DYLAN DOG“ U ŠUMADIJI

Leta gospodnjeg 2012. „natprirodne pojave“ u Šumadiji uzele su maha (duhovi u Šumaricama, vodena bića na jezeru, drekavci po jarugama okolnih sela, povratak „samoupravljača“ u politici, masa misterioznih Latina po gradu, nezaposleni koji uspevaju da žive bez plate...); vreme je za — Dylana Doga. U Kragujevcu će od petka, 29. juna, do nedelje, 1. jula, biti održana Međunarodna strip konferencija Kragujevac, godine druge u organizaciji NVO MillenniuM i Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa iz Kragujevca. Ovaj događaj, jedinstven za naš region, ima za cilj promociju i razvoj stripa kao oblasti vizuelne umetnosti u centralnoj Srbiji, a do sada su održana dva događaja ovog tipa — strip konferencije Kragujevac, godine nulte 2010. (kao pilot projekat) i konferencija Kragujevac, godine prve 2011. (kada je proslavljen 50. rođendan popularnog Zagora), uz prisustvo više stotina predstavnika izdavačkih kuća, autora i kolekcionara iz Srbije, bivše Jugoslavije i sveta, kao i velikog broja publike i medija. Ove godine gosti su nam scenaristi Paola Barbato i Michele Medda i crtač Fabio Celoni. Uz to, biće promovisan i novinski strip kao nova forma (gosti: Marko Somborac, Rade Tovladijac, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović), novi serijal Baneta Kerca Balkan ekspres, gostovaće autori iz bivše Jugoslavije, a biće izvedena i parodija na američki strip performans, Pij i crtaj!. Ulaz na sve događaje u okviru konferencije je slobodan.

Kruševac, od 7. do 12. avgusta

„AJDE FEST“

Kruševačka publika će od 7. do 12. avgusta, u okviru Ajde festivala, moći da ugosti stvaraoce iz raznovrsnih oblasti umetnosti i kulture koji dolaze iz najrazličitijih krajeva Srbije i regiona. U ponudi festivala nalaziće se mešavina zanimljivih kulturnoumetničkih pravaca iz oblasti filma i muzike, preko stripa, do spremanja hrane u prirodi, a ovi sadržaji biće servirani Kruševljanima na nekoliko lokacija u gradu. Kao uvod u avgustovski kulturni program krajem jula Kruševljani će moći da posete izložbu Zbogom andergraund, kao retrospektivu dela Saše Markovića Mikroba. Strip program pod naslovom Iskrivljeno ogledalo, koji čine radionica stripa i izložba, dolazi u Kruševac iz galerije Elektrika iz Pančeva, dok će neki od izabranih filmova u okviru filmskog programa prvi put biti prikazani u Srbiji baš na Ajde festivalu. U nameri da se afirmišu lokalni autori, biće osnovan Kruševački kino klub. U popodnevnim „prazninama“ između edukativnog i zabavnog dela programa ekipa Ajde festivala organizovaće za posetioce druženja u prirodi, kao i mnogobrojne radionice. Planirana su i razna gostovanja, predstavljanje knjiga i muzički program. Više informacija na sajtu www.ajdefest.com ili pratiti na društvenim mrežama.


d

n e k i

v

TERME »ATEŽ, SLOVENIJA

ODMOR ZA SVA »ULA SIGURNO STE VEĆ ČULI ZA TERMALNI RAJ NA JUGU SLOVENIJE. MNOGI OD VAS PLANIRAJU DA ODU, A MI VAM NUDIMO INFORMACIJE IZ PRVE RUKE, POSLE KOJIH SMO SIGURNI DA ĆETE I VI ODLUČITI DA ISKUSITE FANTASTIČNI ODMOR KOJI VAS TAMO ČEKA Piše: M.K. Terme Čatež nude pregršt zabave na bazenima, kao i potpunu relaksaciju u dobrim hotelima, spa i fitnes centrima. Naša je topla preporuka da ih obavezno posetite, i nadamo se da vam posle ovog teksta jedino preostaje da se spakujete, napunite rezervoar i krenete kolima na put od najviše pet sati. Čak i ako nemate sopstveni automobil, ne brinite, postoje turističke agencije koje su specijalizovane za Terme Čatež (na primer, www.agencijapanorama. rs), kao i direktna autobuska linija iz Beograda (Lasta). U neposrednoj blizini je gradić Brežice, a od Ljubljane su udaljene oko 90 kilometara. Kompleks termi čine Mokrice, Čatež i Slovenska obala. Nama su najbliže Mokrice i Čatež, s različitim sadržajem, ali jednakim rezultatom — odmorom za sve pare. Ipak, pre nego što krenete, proverite sve povoljnosti, akcije i popuste ovog leta na www.terme. catez.si.

MOKRICE — GOLF, DVORAC I LEGENDE O GROFICI Dvorac Mokrice nalazi se odmah posle hrvatsko-slovenačke granice, oko 20 kilometara od Zagreba, u prelepoj prirodi u kojoj je smešten i teren za golf sa 18 rupa. Istorijski dvorac u kome se prošlost prepliće sa sadašnjošću pretvoren je u hotel kao stvoren za raskošna ili čak viteška venčanja u srednjovekovnoj odeći među tajanstvenim zidinama. Sobe su opremljene stilskim nameštajem, a kruna je dvorski restoran idealan za prave gurmane, u kome možete da uživate u baroknoj večeri pod svećama i jedete specijalitete poput paštete jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 29


od divljeg vepra, pohovane špargle, čorbe od vrganja, kruške u vinu i još mnogo toga. Sve ovo začinjeno je legendama od kojih je najpopularnija ona o grofici Barbari Moscon (Draškovič) koja se zbog nesrećne ljubavi bacila s vrha tornja i čiji duh još luta zamkom i pravi razne zavrzlame (uverite se i sami).

krivina kojima se istovremeno spuštaju takmičari. Možete biti u timu od dvoje ili se truditi da pobedite sami. Pobednik je „najbrža termalna formula“. Odlična navijačka atmosfera koja karakteriše ovu zabavu trajaće celo leto, sve do septembra.

TERME »ATEŽ — TERMALNI RAJ Pet minuta vožnje odatle, između dve reke, Save i Krke, u podnožju planine Gorjanci, smestio se kompleks Terme Čatež. Pored hotela i apartmana, tu su i Letnja i Zimska termalna rivijera, restoran, pab, kafeterija, kazino, kamp, samoposluga, Gusarski zaliv, Indijansko selo, Divlji zapad, Čatež Eye (panoramski točak) i najnovija atrakcija — Termalna formula.

HOTELI — DIZAJNIRANI KOMFOR Hotel Terme (sa četiri zvezdice) izmešten je od Letnje rivijere i buke, s prelepo dizajniranim sobama sa čijih se balkona pruža pogled na okolno zelenilo. Poseduje još i bazenski kompleks, centar zdravlja i lepote, kongresni centar, saunu, fitnes studio i odličan restoran na bazi bogatog švedskog stola. Pravi izbor za zaljubljene parove i one koji nameravaju da to ponovo postanu. Tu su još i hotel Toplice (četiri zvezdice) i hotel Čatež (tri zvezdice), idealni za porodični odmor. Čatež je povezan toplim hodnikom sa Zimskom rivijerom, što znači da je moguće da se tokom zime vratite mokri s bazena u svoje sobe i ne nazebete.

Svi dnevni pobednici prisustvovaće početkom septembra takmičenju za Veliku nagradu Termi Čatež, gde apsolutno „najbrža termalna formula“ dobija glavnu nagradu — 365 ulaza na Termalnu rivijeru. Saznajte više o pravilima takmičenja na www.terme-catez.si.

»ATEŽ EYE — DOTAKNITE NEBO

SPA & WELLNESS CENTAR — savršena RELAKSACIJA Ovo je vrhunski centar s bogatom ponudom masaža (klasična, relaks, limfna drenaža, masaža stopala, aromaterapija, ajurveda, tui na — tradicionalna kineska masaža leđa i lica), kozmetičkih tretmana kozmetikom Pevonia Botanica (postoje dnevni programi za dve osobe, kao i dvodnevni, petodnevni i sedmodnevni wellness programi za žene i muškarce), manikirom, pedikirom, make upom, solarijumom... Ako imate stresan posao — ovo je kutak za vas.

TERMALNA FORMULA — VRHUNSKA VODENA TRKA S VREDNIM NAGRADAMA Najnovija adrenalinska atrakcija Termalna formula namenjena je zabavi na toboganima, zapravo, na tri jednako duge staze s mnogo

30 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Ako vas zanima kako Terme izgledaju iz vazduha i danju i noću, zaboravite na helikoptere i skakanje padobranom. Sve što vam je potrebno jeste karta za 35 metara visok panoramski točak, popularno nazvan Čatež Eye. Ukoliko vas posluži vreme, pogled seže čak do Zagreba!


LETNJA RIVIJERA — RAJ ZA DECU I SVE ONE KOJI SE TAKO OSE∆AJU I stižemo do dece, pardon, do Letnje rivijere. To je najveći spoljni kompleks bazena u Sloveniji, na čak 10.000 kvadratnih metara termalne vodene površine. Sastoji se od deset bazena s temperaturom vode od 26˚C do 36˚C, koji se razlikuju po oblicima i atrakcijama. Bili veliki ili mali, tobogani su večita zabava, a ovde ih ima na pretek. Tu su i veštačka reka, talasi, akvapark za decu... Oko bazena su travnjaci, dosta hladovine, ležaljke, restorani... Ukoliko je napolju hladno, prebacite se u Zimsku rivijeru, gde vaši naslednici pravim gusarskim brodom mogu da zaplove u nove avanture!

INDIJANSKO SELO — SAMO ZA AVANTURISTE

Ako ste avanturista i igrali se kao mali kauboja i Indijanaca, zamislite šta biste uradili da se nađete u pravom indijanskom selu? Ne verujete nam? Pođite s nama i uverite se. Spavaćete u pravim vigvamima, sedeti oko logorske vatre, voziti kanue po jezeru, takmičiti se u streljaštvu... Indijansko selo sa ukupno 100 ležaja može biti zabavan način da se organizuju školski izleti, team building programi, škole u prirodi i drugi avanturistički doživljaji. Ko više voli da bude kauboj, samo neka produži napred, jer tu ga čeka prava pravcata...

...KAUBOJSKA KO»IJA — SAMO ZA NASLEDNIKE JOHNA WAYNEA Kaubojska kočija nalazi se u neposrednoj blizini Indijanskog sela i parka za streličarstvo. Udaljena je samo nekoliko minuta hoda od Letnje termalne rivijere. U njoj možete da spavate i oživite svet Divljeg zapada iz mašte.

GUSARSKI ZALIV — PLUTAJU∆E ODMARALIŠTE

Odmah preko puta Indijanskog sela nalazi se jezero sa dvadesetak plutajućih kućica koje su drvenim mostom spojene sa obalom. Preslatke kućice u potpunosti su napravljene od drveta, sa udobnim madracima, priručnom kuhinjom i terasom s pogledom na jezero. Ako imate više od dvoje dece, razmislite o iznajmljivanju ovakve kućice, jer su veoma isplative.

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 31


kn

jig

e

knjige u šake! Za leto koje upravo krckamo preporučujemo vam neke iole svežije književne poslastice. Preglednosti radi, preporuke su razvrstane po kategorijama: dakle, ljubići, krimići i, ako nastavimo stazom deminutivskog tepanja, hitići. Uz svaki naslov sledi i preporuka za prigodne ili primamljive note, tek da upotpunimo uživanje. Piše: Zoran Janković

LJUBI∆I DAVID FOENKINOS: DELIKATNOST

Laguna O čemu je reč: Mlađa Francuskinja godinama oplakuje smrt svog muža (savršenog u svakom pogledu), pokušava da se zatrpa obavezama na poslu koji je u velikoj meri besmislen, kolege obleću oko nje, a nju privuče pomalo šeprtljasti kolega iz daleke Švedske. Vredi čitati jer: Premda nema sumnje da se Foenkinos ovde kreće u okvirima chic-lita, Delikatnost je ipak čedo višeg, naprednijeg soja. Foenkinos je izatkao romantičan, duhovit i elegantan roman, ljubavnu priču sa stilom i merom, a pozabavio se i stereotipima koje tako rado vezujemo za Francusku. Za slušanje: Inna Modja, Berry, Oceana

VEDRANA RUDAN: KOSTURI OKRUGA MADISON VBZ

O čemu je reč: Sedamdesetogodišnja majka pokušava da u nizu pisama predoči jednako sluđenoj kćerki genezu svoje velike ljubavi pod stare dane, s muškarcem koji nije otac primateljke te pošte. Vredi čitati jer: Vedrana Rudan pokazala se spremna i za literaturu suptilnijeg senzibiliteta; ona ovde vidno spušta loptu, nema tako drage i za nju specifične jarosti, ali ima poletne i istinoljubive zapitanosti nad prirodom vazda komplikovanih žensko-muških odnosa. Uz poneku psovku i dosta duha, naravno. Za slušanje: The Mynabirds, Jackie Leven, Fiona Apple

DAVID NICHOLLS: PO»ETNO PITANJE

Laguna O čemu je reč: Mladi student pokušava da pridobije devojku svojih snova učešćem u timu najumnijih školaraca, dok se istovremeno manje-više uspešno nosi sa zbunjujućim osećanjima prema drugoj devojci, koja mu je po mnogo čemu slična i bliska. Vredi čitati jer: David Nicholls, poznat po romanu Jedan dan, ovde znalački spaja tri značajna i potentna motiva: motiv ljubavnog trougla, 32 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

nostalgiju prema neprežaljenim osamdesetim i priču o stvarnom odrastanju u svetu u kome je sve manje vremena i prostora za priču o ljubavi. I, mora se naglasiti, poentira na sva tri plana. Za slušanje: Echo Lake, Hot Chip, Friends

BIRGIT VANDERBEKE: ALBERTA DO»EKUJE LJUBAVNIKA

AED Studio O čemu je reč: Osujećena ljubavna priča o sudbinskim susretima jednog para ljubavnika sa zadrškom i manjkom usredsređenosti na ono važno tokom tri decenije. Vredi čitati jer: Birgit Vanderbeke u ovom nevelikom romanu u tonu zamamnog gorko-sklatkastog mirenja sa zaokretima sudbine uspeva da prikaže evoluciju jednog nedorečenog odnosa i da na skučenom prostoru oslika rečit portret junakinje s kojom je tako lako saosećati. Za slušanje: Micatone, Shawn Colvin, Monophonics

MILICA JAKOVLJEVI∆: IZDANCI ŠUMADIJE

Štampar Makarije i Blic O čemu je reč: Autobiografska priča o odrastanju, obrazovanju, ljubavima, smrti najdražih i formativnim uticajima velike Mir-Jam. Vredi čitati jer: Za poštovaoce i bar skrivene ljubitelje proze Mir-Jam ovo je naprosto dragoceno štivo: lako će prepoznati motive i zaplete iz njenih dela i detaljnije upoznati njen svetonazor. Ostali ovome mogu pristupiti kao zgodnoj prilici da se podrobnije upoznaju sa istorijom privatnih života u Srbiji iz nesumnjivo spokojnijih dana. Za slušanje: Ognjen i prijatelji, kompilacije Srbija Sounds Global

KRIMI∆I JAMES V. HIGGINS: KOGANOV ZANAT

Laguna O čemu je reč: Cogan, plaćeni ubica, zvezda bostonskog podzemlja, biva unajmljen da kazni otimače uloga u krupnoj partiji pokera. Vredi čitati jer: Higgins, u nekoliko navrata nazivan i „Balzacom


bostonskog podzemlja“, pokazuje kako je moguće izatkati uzbudljivu priču s podosta preokreta u pojednostavljenoj postavci, a sve to mahom pomoću maestralne i obilne upotrebe dijaloga i monologa. Ubrzo nam stiže i film snimljen po ovom romanu, s Bradom Pittom u glavnoj ulozi. Za slušanje: Ren Harvieu, Bobby Womack, Nick Waterhouse

LISA MARKLUND: RAJ

Laguna O čemu je reč: Novinarka Annika Bengston prati piču o Raju, fondaciji koja zbrinjava životno ugrožene ljude, a stiže do priče o dva ubistva i nestanku dragocenog tovara. Vredi čitati jer: Marklundova odoleva primamljivom zovu postmoderne akrobatike koja je uzela pod svoje i žanr kriminalističke literature, te u Raju isporučuje starovremenski skrojenu a dinamičnu misteriju, začinjenu i krakom priče koji se tiče pokušaja glavne junakinje da i svoj privatni život dovede u kakav-takav red. Za slušanje: Urban Cone, Jessica Hoop, Smoke Fairies

JOHN DUNNING: UKNJIŽEN ZA UBISTVO Evro Giunti O čemu je reč: Detektiv denverske policije Janeway voli svoj posao, ali gaji i veliku strast ka retkim knjigama i prvim izdanjima. A onda mu dopada slučaj brutalnog ubistva lokalnog dobavljača upravo retkih knjiga. Vredi čitati jer: Dunning već i u ovom prvom u nizu romana o detektivu knjigljupcu uspeva da postigne finu ravnotežu između hard-bolied detektivske literature starog kroja i strasti ka dragocenim artefaktima književnosti. Tako je ovo i efektna detektivska misterija i oda knjigoljublju u ponajskupljem vidu. Za slušanje: Fort Atlantic, Anita Baker, The Tallest Man on Earth

TOM ROB SMITH: TAJNI GOVOR

Laguna O čemu je reč: Druga knjiga o pogibeljnoj avanturi Lava Demidova, bivšeg pripadnika tajne policije, koji sada biva meta osvetničkog gneva tajne organizacije koja kreće u svoj krvavi pir posle Staljinove smrti i reformističkog govora njegovog naslednika Hruščova. Vredi čitati jer: Tom Rob Smith stvara misteriju koja se tiče starih vremena, a to čini jezikom primerenim čitaocima novog milenijuma, i taj spoj oprečnog ovde dosta dobro funkcioniše. Imajući u vidu mnoštvo preokreta i podzapleta, ovaj roman prosto vapi za holivudskom ekranizacijom. Za slušanje: Siri Nilsen, Graham Coxon, Good Old War

VERICA VINSENT KOL: SUPERMODEL ZA UBISTVO

Paladin O čemu je reč: Jedna od favoritkinja u reality nadmetanju za buduće supermodele biva ubijena. Privatni detektiv i asistentkinja (bivša striptizeta) dobijaju zadatak da stanu na put ubici, a nasilni i misteriozni događaji nižu se i nižu. Vredi čitati jer: Svi smo tu i tamo podložni povremenom lokalpatriotizmu, ali i mimo toga, autorka ovde uspeva da ispriča uverljivu i dovoljno uzbudljivu priču, sve to garnirajući TV „stvarnošću“ kao nezaobilaznim fetišom srpskog novog milenijuma. Za slušanje: Najbolji momenti iz karijere Slađane Milošević tokom osamdesetih, na prvom mestu Fantastično putovanje

HITI∆I MICHAEL CUNNINGHAM: DOK NE PADNE NO∆

Arhipelag O čemu je reč: Trgovac umetninama, porodični čovek, očito pripadnik povlašćene manjine, oseća nadiranje krize srednjih godina koja ga nagoni da preispituje sve, a počinje i da oseća čudnu naklonost ka bratu svoje supruge, tipičnom zgubidanu novog kova. Vredi čitati jer: Reč je o najnovijem romanu autora čuvenih Sati koji ovde uspeva da prilično ekonomično upotrebljenim književnim sredstvima sačini ubedljiv prikaz čoveka pod teretom kontemplacija koje starenje nužno nosi sa sobom. Uz to, ovde pleni i pritajeni Cunninghamov humor, posebno u delovima koji se tiču sunovrata savremene umetničke prakse. Za slušanje: Michael Kinawuka, Hospitality, Fanfarlo

JULIE OTSUKA: BUDA NA TAVANU Mono i Manjana

O čemu je reč: Ovo je priča o stradanjima i nadanjima grupe mladih Japanki koje početkom dvadesetog veka putuju u Ameriku kako bi postale supruge muškaraca koji su ih poručili poštom. Vredi čitati jer: Otsuka otvoreno diže ruke od upadljive društvene kritike koja se ovde nameće sama od sebe i umesto toga stvara lirski roman jedinstvene lepote, poigravajući se mogućnostima jezika koji i dalje u rukama umešnih može da dovede do istinskih podviga i literarnih dragocenosti, što Buda na tavanu nesumnjivo jeste. Za slušanje: Jodie Marie, K. S. Chithra, Melody Gardot

WILLIAM S. BURROUGHS: QUEER

Rende O čemu je reč: Ovo je književna interpretacija ozloglašene meksičke epizode o burnom životu jedne od ikoničkih pojava beat generacije i rodonačelnika tzv. nestašne književnosti. Vredi čitati jer: Ovo delo (napisno 1952, a objavljeno tek 1989. godine) sublimira dosta toga iz poetike i privatnog života maestra samouništenja Williama S. Burroughsa. U Queeru on miri i iskrenost i ekscentričnost, romantičnost i potrebu za autodestrukcijom, bizarno i tužno, dirljivo i surovo. Ovaj roman je u svojoj suštini ljubavna priča (o sunovratu) ispričana drugačijim sredstvima. Za slušanje: Miike Snow, The Mary Onettes, Grimes

LYDIE SALVAYRE: DOBRE DUŠE

Čarobna knjiga O čemu se radi: Turistička agencija pruža priliku dokonim i ekscentričnim francuskim bogatašima da pronađu izgubljeni smisao života u obilasku nekih od najubogijih predgrađa širom zapadne Evrope. Vredi čitati jer: Iako nikada nije bila deo ešalona bestseler pisaca na prvu loptu, Lydie Salvayre ima armiju vernih poštovalaca (što dokazuju i podaci o prodaji u Srbiji), a takav status zaslužila je svojom hrabrošću da ukaže na suštinski izopačeno i da bez uvijanja stvara surove karikature civilizacije na umoru, jetkošću i odvažnoću podsećajući na ono čemu se divimo u baštini maga Thomasa Bernharda. Za slušanje: Speech Debelle, John Talabot, Chromatics

BOGDAN TIRNANI∆: BEOGRAD ZA PO»ETNIKE

Dereta O čemu je reč: U trideset jednom poglavlju Tirnanić stvara nezaboravni portret Beograda kakvog više nema, a kakav mnogi stalno traže u sećanjima. Vredi čitati jer: Već posle nekoliko stranica postaje jasno da je Tirnanićeva proza izdržala detaljan test vremena, pokazavši se kadrom da sada posluži kao retko promišljen i zbilja unikatan vizir kroz koji možemo posmatrati srpsku prestonicu u danima kada je zasluživala ovakvu uznetost duha i bravurozno poigravanje jezikom i umom. Za slušanje: Sve pesme iz opusa Darka Kraljića i svi neprolazni kafanski hitovi iz podžanra šumadijskog bluesa jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 33


se

rij

e

Piše: Đorđe Bajić

LETO U ZNAKU TV SERIJA PRED NAMA JE JOŠ JEDNO DUGO TOPLO LETO. UMESTO DA ODU NA SKUPO LETOVANJE, MNOGI ĆE PROVESTI ODMOR KOD KUĆE. „YELLOW CAB“ IMA JEDAN DOBAR PREDLOG: ZAŠTO NE BISTE POGLEDALI SERIJE KOJE STE PROPUSTILI? U PRODUŽETKU PROČITAJTE ŠTA JE SVE U PONUDI, PA SAMI ODABERITE ONO ŠTO VAS NAJVIŠE PRIVLAČI.

MAD MEN Broj sezona (epizoda): 5 (65) Status: Nedavno je završeno emitovanje pete sezone, a najavljeno je snimanje još dve u kojima će priča biti zaokružena. Ukratko: Radnja serije Momci sa Medisona ili Ljudi sa Menhetna, kako je je serija prevođena kod nas, smeštena je u šezdesete i prati živote zaposlenih u izmišljenoj marketinškoj agenciji Sterling Cooper. Priča se vrti oko zgodnog i ambicioznog Dona Drapera (Jon Hamm), njegovih privatnih i poslovnih uspona i padova. Zašto gledati: Ako volite retro šmek, Mad Men je serija za vas. Spleen ranih šezdesetih sjajno je oživljen, ali pazite: Mad Men je pre svega serija stanja, ne zbivanja. Budite strpljivi, bićete izdašno nagrađeni.

BREAKING BAD Broj sezona (epizoda): 4 + 1 (46 + 16) Status: Završna, peta sezona podeljena je na dva dela: osam epizoda biće emitovano ovog leta, a preostalih osam sledećeg. Ukratko: Bryan Cranston briljira kao Walter White, srednjoškolski profesor hemije koji otkriva da ima rak. Ovo saznanje menja mu život iz korena i on odlučuje da se okrene kriminalu kako bi materijalno obezbedio svoju porodicu. Asistent u pravljenju kristalnog meta postaje mu nekadašnji učenik Jesse Pinkman (Aaron Paul). Zašto gledati: Čista hemija (kako je serija prevedena u Srbiji) jeste vanserijsko iskustvo, po mišljenju mnogih — ultimativno TV remekdelo.

MODERN FAMILY Broj sezona (epizoda): 3 (72) Status: 2013. godine biće emitovana četvrta sezona. 34 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Ukratko: Ova komedija prati dogodovštine članova triju međusobno povezanih porodica. U centru pažnje jeste jedanaest stalnih junaka, ali scenarisiti uvek ostavljaju mesta za poneko osveženje i iznenađenje. Pored hetero, tu je i jedan gej par, što je veoma hrabar izbor za porodičnu seriju poput ove. Zašto gledati: Prve dve sezone izvanredne su u svakom pogledu, urenebesne i nezaboravne. U trećoj je došlo do manjeg pada, ali, bez obzira na to, Savremena porodica ostaje među najboljim komičnim serijama u ponudi.

30 ROCK Broj sezona (epizoda): 6 (125) Status: NBC je za sledeću godinu najavio završnu sezonu serije koja će se sastojati od 13 epizoda. Ukratko: Američka komičarka Tina Fay tvorac je ovog postmodernog sitkoma. Ona tumači Liz Lemon, glavnog pisca izmišljenog komičnog šou-programa. Balansirajući između turbulentnog odnosa sa saradnicima i nedaćama u privatnom životu, Lemonova uspeva da iz svake situacije izvuče ono najsmešnije. Zašto gledati: Tina Fay i Alec Baldwin apsolutno su neodoljivi, a za njima ne zaostaju mnogo ni Tracy Morgan, Jane Krakowski i Jack McBrayer. Pored stalne glumačke podele tu su i gostujuće zvezde: Isabella Rossellini, Salma Hayek, Jon Hamm, Matt Damon, James Franco, Julianne Moore, Matt Damon...

PARKS AND RECREATION Broj sezona (epizoda): 4 (68) Status: Odobrena je i peta sezona. Ukratko: Amy Poehler je Leslie Knope, požrtvovana službenica odeljenja za parkove u malom američkom gradu. Predana poslu i u stalnom nastojanju da pospeši radni učinak, Leslie ne odustaje ni


od ljubavnog života. Potraga za „gospodinom pravim“ konačno će uroditi plodom u trećoj sezoni, ali ne pre nego što se nebrojeno puta zasmejemo do suza... Zašto gledati: Amy Poehler je uz Tinu Fay najbolja američka TV komičarka, u to nema nikakve sumnje. Delom satira, delom slepstik, ova dobronamerna komedija pogađa sam centar mete.

COMMUNITY Broj sezona (epizoda): 3 (71) Status: Odobrena je četvrta sezona, ali će umesto dvadeset i nešto imati samo 13 epizoda. Ukratko: Priča prati sedmoro studenata različitog doba koji su upisali neprestižni državni koledž Greendale. Zašto gledati: Legendarni komičar Chevy Chase nalazi se u stalnoj glumačkoj podeli — eto dovoljog razloga da seriji date šansu. Pored toga, Community je krcat vešto uklopljenim popkulturnim referencama, dok se u četvrtoj epizodi treće sezone našlo mesta i za mitski srpski rum. Pogledajte, garantovano će vas nasmejati.

DEXTER Broj sezona (epizoda): 6 (72) Status: U septembru počinje sedma sezona, a za 2013. godinu planirano je i emitovanje poslednje. Ukratko: Dexter Morgan (Michael C. Hall) jeste serijski ubica koji progoni i ubija ubice. Svaka sezona celina je za sebe i donosi novi izazov za Morgana. Ova mračna serija zasnovana je na romanu Jeffa Lindsayja prevođenom i kod nas i planirano je da ima ukupno osam sezona. Zašto gledati: Prva sezona je antologijska, dok je kasnije bilo mestimičnih iskliznuća (ovo posebno važi za problematičnu treću sezonu). Na sreću, četvrta predstavlja povratak u formu. Dexter se bliži kraju i izvesno je da će preostale 24 epizode doneti dosta uzbuđenja i preokreta.

planiranih romana, pa se pretpostavlja da će Igra prestola imati najmanje sedam sezona. Zašto gledati: Prva sezona je oduševila, dok je druga podelila milionski auditorijum. Ipak, treba imati u vidu da najuzbudljiviji događaji tek predstoje.

NE TREBA ZABORAVITI... GIRLS (jedna sezona od 10 epizoda, druga odobrena) jeste anti Seks i grad. Ova komična drama prati sudbinu četiri cure u Njujorku, ali ovoga puta kroz indie prizmu. Dvadesetšestogodišnja Lena Dunham tvorac je serije i glavna glumica. Ovu talentovanu mladu damu mnogi već nazivaju ženskim Woodyjem Allenom.

THE BORGIAS (dve sezone, 9 + 10 epizoda) jeste čedo proslavljenog Neila Jordana. Koristeći se istorijskim analima, ali i maštom, Jordan i kompanija nude raskošnu fresku Italije poznog 15. veka. Papu Aleksandra VI tumači Jeremy Irons.

HIT & MISS (jedna sezona od šest epizoda) sasvim je sveža britanska serija od transrodnom plaćenom ubici (fantastična Chloë Sevigny) i njenim nastojanjima da uklopi zahtevan posao i nove obaveze. Naime, Mia otkriva da ima sina i u njoj se budi materinski instinkt. Bez trunke patetike, ova serija poseduje sve preduslove da postane kultna.

TRUE BLOOD Broj sezona (epizoda): 5 (60) Status: Trenutno se emituje peta sezona. Ukratko: Mnogo seksa i krvoprolića, sve to inspirisano serijalom romana Charlaine Harris. Glavna junakinja serije jeste Sookie Stackhouse (Anna Paquin), kelenerica obdarena natprirodnim moćima i rastrzana nemogućnošću da se opredeli između dvojice seksi vampira udvarača (od treće sezone pa nadalje u konkurenciji se našao i jedan zgodni vukodlak). Zašto gledati: Zbog seksa i krvoprolića, naravno! Posle odlične prve i druge sezone, serija je imala svoje uspone i padove, ali i dalje uspeva da bude živopisna i zanimljiva. U toku je emitovanje za sada obećavajuće pete sezone.

JUSTIFIED Broj sezona (epizoda): 3 (39) Status: U januaru 2013. počinje emitovanje četvrte sezone. Ukratko: Raylan Givens (Timothy Olyphant) jeste federalac koji voli da deli pravdu. Svako ko prekrši zakon mora da plati — ako ne na mostu, onda na ćupriji. Serija nudi efektan spoj krimi zapleta i komedije, a inspirisana je romanima i kratkom pričom iskusnog i talentovanog pripovedača Elmora Leonarda. Zašto gledati: Leonard je prezadovoljan serijom, a njegov stav deli i većina kritičara. Nagrađivana i hvaljena, serija Pravednik se nastavlja i skori kraj nije na pomolu.

GAME OF THRONES Broj sezona (epizoda): 2 (20) Status: Emitovane su prve dve, odobrena je i treća sezona. Ukratko: Epska fantastika stigla je i na male ekrane, i to u velikom stilu. Zasnovana na voljenom serijalu Pesma leda i vatre Georga R. R. Martina, serija Igra prestola je posle svega dve sezone postala svetski fenomen bez presedana. Martin je do sada napisao pet od sedam jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 35


film NEDODIRLJIVI / INTOUCHABLES Piše: Ljubisav Panić

Nakache i Toledano nude stereotipe, problematičan zaplet, površne promene u karakteru likova i, kao krajnji proizvod, sjajan film zasnovan na istinitim događajima.

36 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

rošlogodišnja francuska filmska senzacija reditelja i scenarista Oliviera Nakachea i Erica Toledanoa konačno je krenula u osvajanje naših bioskopa. Film Nedodirljivi najgledaniji je u istoriji kinematografije snimljen van engleskog govornog područja, ali zavidan uspeh na blagajnama biće poslednje po čemu će se pamtiti. Nedodirljivi su, naime, senzacija sasvim drugačije vrste. Priča o mladom, siromašnom imigrantu Drissu (Omar Sy), koji postaje pomoćnik bogatog, obrazovanog kvadriplegičara Phillipea (sjajni François Cluzet), imala je sve sastojke za produkciju veoma lošeg, patetičnog ostvarenja. Nakache i Toledano nude stereotipe, problematičan zaplet, površne promene u karakteru likova i, kao krajnji proizvod, sjajan film zasnovan na istinitim događajima. Ovakav kinematografski presedan postignut je pametnom procenom da na poslednje mesto treba staviti političku korektnost, a anegdote, glavne neprijatelje besprekornog narativa bilo kog filma, na prvo. Efektno i, pre svega, hrabro, scenarističkorediteljski zahvati filma usuđuju se da Phillipeovim invaliditetom manipulišu tako što mu se neotesani Driss smeje u lice, dok oba junaka pokušavaju da prebrode probleme koji su povezani s veoma umešno upotrebljenom melodramskom potrebom za ljubavlju i iskrenim prijateljstvom. Anegdote, od kojih je film gotovo u celosti sastavljen, baš iz tog razloga blistaju kao nikada do sada. One se pokazuju kao najbolje moguće rešenje za brušenje suštine filma, čija okosnica nije ni floskula o razlikama između bogatih i siromašnih, niti prikaz neprocenjivosti zdravlja u odnosu na surovo fizičko stanje, već njihovo preplitanje zarad glorifikacije života. A ima li boljeg načina da se prelepim kadrovima ispiše oda životu od isticanja zbira vedrih, komičnih detalja pomešanih sa epizodama obeleženim tugom i teškom emotivnom borbom, kakav život, zapravo, i jeste? Nakache, Toledano, sjajna glumačka postava i vrsni direktor fotografije Mathieu Vadepied raskošno su oživeli u osnovi jednodimenzionalne likove pukom realizacijom ispred kamere, što predstavlja neverovatan talenat, koji odavno nije tako dobro urodio plodom, prevazišao sve mane i istinski dirao u srce.


PIRANA 3DD / piranha 3dd 

PROMETEJ/ PROMETHEUS 

Od novog filma Ridleyja Scotta očekivalo se mnogo. Kada je obelodanjeno da će se reditelj posle višedecenijske pauze vratiti žanru koji ga je proslavio (za neupućene, ako takvi postoje, Scott je potpisao dva izuzetna naučnofantastična ostvarenja: Osmi putnik i Istrebljivač), mnogima je krenula voda na usta. Očekivanja su bila velika. Sada, kada je film konačno prikazan, oduševljenje je uglavnom splasnulo. Nije Prometej loš, daleko od toga, ali, jednostavno, nije remek-delo koje su svi priželjkivali. Ruku na srce, malo je SF ostvarenja poput Prometeja i to je nešto što treba ceniti. U vremenu Transformersa i sličnih papazjanija Scott je pokušao da se vrati naučnoj fantastici za odrasle i ponudi raskošan i sjajno dizajniran film. Glumci su svi odreda raspoloženi, posebno Michael Fassbender koji dominira u ulozi Davida, androida u potrazi za razlogom svog postojanja (paralela sa Istrebljivačem nameće se kao nezaobilazna, što filmu daje dodatnu dimenziju). Devojka s tetovažom zmaja, Noomi Rapace, sasvim je dobra kao heroina. Charilze Theron i Idris Elba očekivano su odlični, ali potencijal njihovih likova uglavnom je ostao neiskorišćen. Prometej je zamišljen kao svojevrsni prednastavak čuvenog Osmog putnika, s tom razlikom što ovoga puta, umesto kamernog filma o čudovištu u svemirskom brodu, imamo epski zahvat (ekspedicija kreće na daleku planetu u nadi da će otkriti tvorce života na Zemlji). Nažalost, brojni scenaristički propusti podrivaju pokušaje ozbiljnog pristupa temi. Scenaristi Jon Spaihts (loši Najmračniji sat) i Damon Lindelof (hvaljena i osporavana TV serija Izgubljeni) nisu bili na visini zadatka, što je velika šteta, imajući u vidu da su svi drugi segmenti filma, sa izuzetkom neupečatljive muzike i staračke maske Guya Pearcea, iznad proseka. Opšta mesta, nelogičnosti, proizvoljnosti i nedorečenosti bodu oči od samog početka. Poslednja trećina filma posebno je problematična, ali pruža nadu da će se pojedine „rupe“ popuniti u već najavljenim nastavcima.

Đorđe Bajić

Prethodni deo u režiji Alexandra Aje pravo je osveženje u odnosu na original iz sedamdesetih, ali se plašim da će nastavak doživeti sudbinu Cameronovih Letećih pirana kojih se i on sam odrekao. Nada za novu franšizu pala je u vodu iako je autor ostavio prostor za nastavak. Ovo ne treba da bude savršen film — ipak je to oda trash filmu i eksploataciji. Maddy, podvodni biolog, našla se u čudu posle povratka kući, jer je njen očuh zajedničko nasledstvo, Aqua park, pretvorio u tavestiju. Prave spasioce zamenio je prsatim striptizetama, dodao je deo za odrasle. Otvaranje bazena je za koji dan, pirane željno čekaju svoj snack, a Maddy se uzaludno trudi da to spreči. Za razliku od svog prethodika, Pirana 3DD pravljena je bez imalo mozga. Svi su toliko bezlični da se uopšte nećete sećati likova čim izađete iz bioskopa. Dijalozi su toliko iskliširani i glupi, osim nekoliko replika koje uglavnom izgovara Hasselhoff (igra smog sebe), ništa vredno pomena. Mnogo golotinje, nedovoljno eksplicitnosti, iako ćete biti zadovoljni onim što vidite: odsecanje muškog polnog organa, otfikarena glava koja preleće pola parka i završi među grudima neke vrišteće striperke, pirana u anusu... Čak ni sam Hasselhoff nije uspeo da izvuče film. Njegovo samoparodiranje je briljantno, kako sam kaže, „dotakao je samo dno“. On treba da priredi svečanost otvaranja tako što će se pojaviti kao Mitch Buchannon iz Baywatcha. Posetioci dobiju otromboljenog starkelju u crvenim gaćama koji sedi u onoj istoj pozi iz serije, dok oko njega pirane imaju svoj krvavi pir, a on je nepomičan i gluv na vriske i zapomaganja. Ving Rhames ostavio je noge u prethodnom delu, ali se sada vraća s titanijumskim u koje je specijalno ugrađena sačmara kojom raznosi pirane na naše zadovoljstvo. I još nekoliko parodiranih scena iz raznih horora, što nije dovoljno da spase ovu katastrofu. 3D je solidan, tu nema zamerki. Ostanite dok traje špica, čekaju vas spot i gafovi sa snimanja. Ako volite gomile vrištećih lepotica u toplesu koje se tuširaju u crvenoj boji, ovo je film za vas, ne očekujte ništa više od toga.

Nenad Bekvalac


F

NA TAJNOM ZADATKU / 21 JUMP STREET 

Čini se da se pogubnoj holivudskoj remake/reboot pomami ne nazire iole skori kraj. Naravno, u korenu toga je krajnja bezidejnost, odnosno deluzivna vera u ceđenje suve drenovine. Na red je ove godine stiglo i filmsko prepakivanje ne preterano kvalitetne, a u međuvremenu i izrazu potpuno prevaziđene serije iz baštine glavnotokovskih osamdesetih, 21 Jump Street. Serija je tada bila značajna, jer je ukrstila miljee blago komične omladinske/ školske drame i kriminala (mahom benignijeg tipa), a ostala je upamćena po tome što je poslužila kao odskočna daska Johnnyju Deppu. Tu stižemo do prvog krupnijeg razloga za pohvalu rediteljskom dvojcu koji čine Phil Lord i Chris Miller (Padaće ćufte). Oni su s finom ravnotežom poštovanja i podsmeha osenčili film Na tajnom zadatku dobronamernim duhom karakterističnim za spokojnije američke filmske osamdesete, pri tom zaodenuvši priču u ruho primereno ovom trenutku. Ovaj film preuzima od pomenute serije tek osnovni zamajac u kom dvojica policajaca na pragu tridesetih bivaju otposlati na tajni zadatak među učenike u srednjoj školi čiji im je doživljaj oprečan u istoj meri u kojoj su nesaglasni i njihovi karakteri. Ovogodišnje viđenje ove priče jeste poletna, zabavna i, u celini gledano, fino skockana mešavina komedije i akcije čijim se autorima može zameriti epizodičnost svojstvenija sitkomima nego bioskopskom ostvarenju, ali koje u isto vreme možemo pohvaliti za dovoljno duha, nekoliko maestralnih komičnih pasaža i na prvom mestu za vrlo dobru sinergiju tumača glavnih likova Channinga Tatuma i Jone Hilla. Tako pri izvođenju krajnjeg bilansa ovo biva film s nekoliko nedostataka i možda previše ambiciozno i dostojanstveno pakovanje imajući u vidu TV izvornik, ali, što je možda značajnije, i povod za dobrar provod u bioskopu, posebno u kontekstu mršave ponude u poslednjih mesec dana.

Zoran Janković

LJUDI U CRNOM 3 / MEN IN BLACK 3 

Deset godina posle filma Ljudi u crnom 2 dolazi nam nastavak koji, čini se, niko nije posebno tražio niti očekivao. Zapravo, jedino u kontekstu posustale karijere Barryja Sonnenfelda (seća li se iko filma RV?) ovakav (očajnički) potez imao je smisla. No, i pored preduge pauze koju je pratila problematična produkcija, Ljudi u crnom 3 mogu se nazvati relativno dostojnim nastavkom prvog filma, za razliku od potpuno zaboravljivog drugog dela. Poređenja sa originalom su neumitna, kako zbog toga što je najveći deo originalne ekipe tu: reditelj, dvojica glavnih glumaca, Danny Elfman (muzika), Rick Baker (efekti maske), tako i zbog toga što je recept po kome je smućkana ova SF komedija dobro poznat. Priča je, doduše, u ovom slučaju nešto komplikovanija, mada 38 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

jednako laka za praćenje, i mada su Sonnenfeld i scenaristi pokušali da zabavnim zbivanjima podare i dublje značenje (gotovo dramski patos, i to iznebuha), više se na kraju ogleda njihova dobra namera no što je efekat u potpunosti uspeo. Međutim, ono što u ovom filmu funkcioniše, ma koliko da manje ili više podseća na original, jesu često sumanuti a gotovo uvek zabavni spojevi naučne fantastike (opasnim i egzotičnim vanzemaljcima sada je pridodat i motiv putovanja kroz vreme), komedije (koja varira od uvek zanimljivog upiranja prstom ko je od poznatih ličnosti vanzemaljac, pa do čistog slepstika) i akcije (koja kulminira u vizuelno impresivnom finalnom set-pisu). Istina, logika putovanja kroz vreme teško je održiva ako se malo više zamislite, ali scenaristi su bar pokušali da za većinu toga smisle kakvo-takvo opravdanje, imajući u vidu da u ovako uvrnutom univerzumu takvo nešto može lakše da pije vodu, nego da je reč o kakvom smrtno ozbiljnom SF-u. Kad je reč o likovima, Will Smith kao agent J ovde je nešto zauzdaniji, ali i pored toga dobro se snalazi u staroj ulozi, dok Tommy Lee Jones kao agent K ima pojavu na nivou (bitne) epizode. No, na sreću, Jonesa više nego uspešno zamenjuje Josh Brolin kao mladi K, koji je savršeno preuzeo mimiku i govor starijeg kolege. Tu su još i neprepoznatljivi Jemaine Clement u ulozi vanzemaljskog superkriminalca po imenu Boris The Animal, koji u najboljem smislu reči evocira Tima Curryja i nije nimalo manje efektan negoli Vincent D’Onofrio u prvom filmu. Ostale epizode nisu jednako upečatljive, mada je lepo bar na nekoliko sekundi videti Sledga Hammera kao agenta X. Kada se sve sumira, Ljudi u crnom 3 jesu malo i prijatno iznenađenje imajući u vidu očekivanja, mada je pitanje ima li smisla sada očekivati još jedan nastavak s obzirom na godine glavnih glumaca, ali i činjenicu da treći deo uspeva da na zadovoljavajući način zaokruži priču ove neplanirane trilogije.

Miloš Cvetković

ŽENA IZ SUSEDSTVA / THE WOMAN IN THE FIFTH 

Dobro realizovani evropski filmovi oduvek su plenili sjajnom, realističnom atmosferom i velikim umećem usredsređivanja na samu srž umetničkog — portret i kritiku društva, porodice i pojedinca. Priznati evropski stvaraoci odbijaju da se odreknu tih sastojaka čak i kada se tematski nađu između sna i jave, što, zapravo, dovodi do još većeg razmetanja bravuroznim stilom i umećem i tvrdoglavog nastojanja da se očuva tradicija. Film Žena iz susedstva reditelja Pawela Pawlikowskog (Last Resort), britanske, francuske i poljske produkcije, nastao je iz takvih pobuda. Snimljen je po zapletu romana američkog pisca Douglasa Kennedyja s internacionalnom glumačkom ekipom i, uprkos svemu, nastavio da teži evropskim filmskim vrednostima od početka do kraja. Radnja filma smeštena je između verističkog oslikavanja porodičnih problema pisca Ricksa (Ethan Hawke) i trileru bliskih premisa, koje stupaju na scenu s pronalaskom utočišta pokradenog glavnog junaka u sumnjivom delu imigrantskog Pariza. Prilikom poseta


izgradio blistavu karijeru prethodnim filmovima, pa ponuda odličnog portreta bez dubljih značenja više liči na predah nego na pravu angažovanost, kojoj stil Žene iz susedstva svim srcem teži.

Ljubisav Panić

IZMEĐU SVETOVA /safe 

suprotnim, snobovskim književnim večerima, Ricks upoznaje privlačnu Margit (Kristin Scott Thomas) i započinje ljubavnu vezu, baš kada i klupko čudnih događaja u siromašnom predgrađu počinje da se odmotava. Pawlikowski je pored režije potpisao i scenario za ovaj film, ali, dok svaki kadar pleni prikazanim, u celini se to ne može reći i za tematsko-idejnu ravan filma. Režija je prelepa u svojoj jednostavnosti, usmerena na mnogo zanimljivih detalja van glavnog toka priče, dok fotografija odiše starim sjajem neprevaziđene praške škole. Scenario, s druge strane, manje postiže priželjkivanu napetost, koliko izaziva radoznalost. On se dobro poigrava postavljanjem stepenika u razradi koje treba preći do finala i, kao filmsko putovanje, sasvim je zadovoljavajuć. Međutim, putovanje bez dramaturške suštine veliki je problem ovog filma. Koliko god plenio scenarističkim umećem na mikronivou i vizuelnim, toliko se mora priznati da Pawlikowski na makronivou ostavlja prilično prosečan utisak. Film Žena iz susedstva fantastičan je portret zanimljivog filmskog junaka, ali istinske srži umetničkog, one pominjane kritike i poruke, nedostaje u dobroj meri, zbog čega liči na besprekorno debitantsko ostvarenje koje nagoveštava blistavu karijeru mladog autora. Mana je, međutim, što je Pawlikowski već

Kada se Coppola pre nekoliko godina vratio u režiserske vode, izjavio je da će praviti samo lične filmove. Njegovo novo ostvarenje inspirisano je snom u kome se pojavljuje Edgar Allan Poe, a u pozadini njihovih razgovora odvija se ubistvo. Sjajno zvuči, ali, nažalost, samo to. Glavni junak Hall (Val Kilmer), drugorazredni pisac horor romana na turneji povodom svoje nove knjige, stiže u gradić u američkoj nedođiji. Jedini čovek koji poznaje njegovo delo jeste lokalni šerif, koji ga nagovara da zajedno pišu roman ispirisan lokalnim ubistvima. Hall vidi priliku da konačno piše nešto kvalitetno i pristaje. Film je pun subplotova i priča koje ili ne vode nikud ili su nedorečene. Taj detektivski momenat otkrivanja misterije totalno je upropašćen, jer sve saznajete direktno iz usta Poea, koga naš junak direktno pita šta se desilo kada se susretnu u snovima. Da ne pominjem dodatno ubijanje atmosfere predugim dijalozima između njih dvojice. Stvarno nam nije potrebno da slušamo njihovo naklapanje o tome kako da naš nesrećni pisac prevaziđe blokadu pisanja. To neodoljivo podseća na američke borilačke filmove osamdesetih u kojima glavnom junaku tinejdžeru pomaže duh Brucea Leeja. Opšta konfuzija koju stvara nastaje prelaskom iz sna u javu. Vreme koje se prepliće trebalo bi da razjasni preko kule sa sedam satova koji pokazuju različito vreme u zavisnosti od toga s koje strane se nalazite, a to, naravno, nije uspeo. Ubica pedofil iz prošlosti, povezanost s vampirskim ubistvima u sadašnjosti... I zašto se uopšte poredi s gotskim hororom? Zbog misteriozne devojke V (Elle

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 39

F


Fanning) koja šeta noću u belom i gomilom devojaka koje se oblače u crno i žive u kampu na jezeru? Ili zbog vođe kampa koji se zove Flamingo i čita Baudelairea na francuskom? Zbog Poea? Zašto je ovo Coppolin lični film? Zato što glavni junak oseća krivicu za smrt svoje kćerke? A sam reditelj izgubio je sina. Šta se ovde uopšte dešava? I još mnoga pitanja na koja najverovatnije nećete naći odgovore gledajući ovaj film. Možda ja shvatam previše ozbiljno i ovo je samo inteligentna parodija. Jedino valja vizuelna strana filma. Spoj pedesetih s grindhouseom i drive-in bioskopima. Kada su scene na javi, imate momente Twin Peaksa, u snovima podseća na Sin City. Posle uvodne špice, dok kamera prolazi pustim gradom i s naracijom Toma Waitsa, očekujete bar dobru zabavu ako ne remek-delo, ali ništa od toga.

Nenad Bekvalac

ŽENA U CRNOM / woman in black 

Ima li života posle Harryja Pottera? Daniel Radcliffe, koji je stekao planetarnu popularnost tumačeći ulogu malog čarobnjaka, po završetku serijala Harry Potter našao se pred velikim izazovom. Hoće li se njegova karijera nastaviti? Sudeći po komercijalnom uspehu horora Žena u crnom — odgovor je, bar za sada, potvrdan. Nažalost, ovaj film je neopozivi dokaz da dvadesetdvogodišnji Radcliffe nije baš previše talentovan za ono čime se bavi. Njegovo učešće u Ženi u crnom istovremeno je i adut i hendikep: ostaci slave Harryja Pottera pospešuju prođu, ali njegov drvenast nastup unazađuje film. Žena u crnom snimljena je prema istoimenom romanu Susan Hill o osvetoljubivom duhu koji početkom 20. veka teroriše meštane jednog malog engleskog mesta. Pridošlica Arthur Kipps (Radcliffe) pokušava da reši misteriju i stane na put pobesneloj utvari koja nemilosrdno grabi decu. Imajući u vidu relativno skroman budžet od petnaest miliona dolara, film izgleda iznenađujuće raskošno. Oživljavanje epohe je efektno i u vizuelnom smislu Žena u crnom predstavlja pravo uživanje. Reditelj James Warkins ima dobro oko i već se dokazao vrlo dobrim trilerom Eden Lake. Problem je što su mu ovog puta ruke bile vezane kada su u pitanju dve veoma važne stavke: scenario i glavni glumac. Zaplet je skup opštih mesta i često iskušava inteligenciju i strpljenje gledalaca, što možda i ne bi bio nepremostiv problem da se u ulozi Kippsa našao neki harizmatičniji glumac. Navedeno rezultira neujednačenim i problematičnim ostvarenjem. Bez obzira na to, film je odlično prošao u bioskopima, postavši finansijski najuspešniji engleski horor u proteklih 20 godina. Najznačajnije od svega jeste to da Žena u crnom označava definitivno uskrsnuće kultne produkcije Hammer koja je tokom pedesetih i šezdesetih bila jedna od glavnih pokretačkih snaga engleske filmske industrije. Zahvaljujući Ženi u crnom, Hammerov logo još jednom se zavrteo u bioskopima širom sveta, što je već samo po sebi razlog za veselje. Žena u crnom nije potpuni fijasko, ali će s neumitnim gašenjem Radcliffove glumačke karijere postepeno bledeti njena atraktivnost. Vreme sve svede na pravu meru.

Đorđe Bajić

PRIJATELJI / FRIENDS WITH KIDS 

Sasvim slučajno poklopili su se ovdašnji bioskopski start filma Prijatelji i vest o smrti Nore Ephron, među čijim se zaslugama svakako ističe 40 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.


scenario za remek-delo (i to ne samo iz domena romantičnih komedija) Kad je Harry sreo Sally. Očigledno je da je, poput mnogih drugih pre nje, i Jennifer Westfeldt, autorka (scenaristkinja, rediteljka i tumač jedne od dveju glavnih uloga) tražila i našla nadahnuće upravo u gorepomenutom klasiku, mada, to brzo postaje jasno, pri poređenju njeno delo ostaje u dubokoj senci meastralnog prethodnika. Prijatelji su, dakle, još jedna u sve dužem nizu varijacija na temu prijatelja koji u jednom trenutku, iz ove ili one pobude, postanu ljubavnici, a onda se nađu na brisanom prostoru između ta dva zabata. Imajući tu predistoriju u vidu, ne čudi što Westfeldtova iznosi svoj film u vidu pričaonice, što posebno opterećuje prvu polovinu ovog ostvarenja, da bi za iole upadljivijim narativom posegnula tek kada za stvaranje potencijalno odličnog filma na ovu samozadatu temu postane prekasno. Stoga ne preostaje ništa drugo no da cenimo ovo ostvarenje po onome što uspe da pruži, a tu je i teško poreciva opšta solidinost izrade, kao odmerena gluma brojnog glumačkog ansambla (osim rediteljke tu su Adam Scott, Maya Rudolph, Chris O’Dowd, Jon Hamm, Kristin Wiig, Megan Fox, Edward Burns), jedna maestralna dijaloška razmena i prijatan ton priče. S druge strane, šteta je što je autorka potrošila sto minuta skupog filmskog vremena da bi izvela dobro poznat zaključak da se najteže (a uz neizbežno krupne posledice) prelaze granice koje sami sebi postavimo. Miroslavu Iliću je pak bilo potrebno samo četiri minuta da ustvrdi slično („Bili smo drugovi, pa ljubav probali, a sad ni jedno drugo“).

Zoran Janković

ere j i m Pre

USPON MRAČNOG VITEZA / THE DARK KNIGHT RISES

(akcija, SAD / Velika Britanija, PG-13) Režija: Christopher Nolan Scenario: Jonathan i Christopher Nolan Uloge: Christian Bale, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman, Liam Neeson, Marion Cotillard Distributer: Tuck Web: www.thedarkknightrises.com Premijera: 26. jul

Epski završetak Nolanove filmske trilogije o Batmenu. Priča je bazirana na stripovima o Batmenu koje je napisao Bob Kane. Osam godina nakon što je Batmen preuzeo odgovornost zbog zločina Dvoličnog, novi teroristički lider, Bane, preuzima kontrolu nad najuticajnijim ljudima Gotama. Mračni vitez je primoran da se vrati kako bi zaštitio grad ugrožen od neprijatelja.

PLAĆENICI 2 / THE EXPENDABLES 2

(akcija, SAD, R) Režija: Simon West Scenario: Sylvester Stallone, David Agosto, Ken Kaufman, Richard Wenk Uloge: Sylvester Stallone, Jason Statham, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Liam Hemsworth, Randy Couture, Novak Đoković Distributer: Millennium Film & Video Web: www.theexpendables2film.com Premijera: 16. avgust

Nakon što je pobegla od muža koji ju je zlostavljao, Ana i njen osmogodišnji sin sele se na tajnu lokaciju u ogromnoj zgradi. U strahu od toga da će je bivši muž pronaći, Ana kupuje bebi alarm i sve vreme osluškuje šta se dešava u sobi njenog sina. Jedne noći, nakon što je začula vrisak i zastrašujuće zvuke, Ana izbezumljeno trči u sobu, ali shvata da bebi alarm hvata zvuke iz nekog drugog stana. Nakon što je pobegla iz jedne noćne more ona upada u drugu, iz koje mora da se izvuče kako ne bi izgubila razum i dete.

ONE / ELLES

prometej

2

3

2

2

3

2 .4

nobelov testament

3

3

/

/

/

3

ljudi u crnom III

4

4

2

3

/

3.3

na tajnom zadatku

4

3

2

3

4

3.2

između svetova

1

1

1

1

/

1

pirana 3dd

/

2

2

2

1

1.8

snežana i lovac

5

4

3

2

4

3.6

žena iz susedstva

3

3

/

/

3

3

lol

2

2

/

/

/

2

prijatelji

3

3

/

/

/

3

Zoran Janković;

Đorđe Bajić;

Miloš Cvetković;

Ljubisav Panić

Nenad Bekvalac;

Gospodin Church ponovo okuplja Plaćenike za zadatak koji deluje rutinski, ali kad jedan od njihovih ljudi nastrada, njihova želja za osvetom odvešće ih duboko u neprijateljsku teritoriju i borbu protiv neočekivane pretnje.

(drama, Francuska / Poljska / Nemačka, 96 min, NC-17) Režija: Malgorzata Szumovska Scenario: Malgorzata Szumovska, Tine Burckel Uloge: Juliete Binoche, Anaïs Demoustier, Joanna Kulig Distributer: Megacom Web: www.elles-movie.com Premijera: 12. jul

VRISAK IZ DRUGE SOBE / BABYCALL

(triler/horor, Norveška/ Nemačka / Švedska, 96 min) Režija i scenario: Pal Sletaune Uloge: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Qvenild Werring Distributer: Megacom Premijera: 26. jul

Novinarka u potrazi za pričom o mladim prostitkama za francuski magazine „Elle“ odmah će naići na dve mlade žene. Dok one izgledaju kao normalne, dobro prilagođene žene, priče koje dele sa novinarkom otkrivaju seksualne fantazije njihovih muških klijenata, jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 41


terajući sredovečnu novinarku da razmotri svoj život i porodicu.

BORNOVO NASLEĐE / THE BOURNE LEGACY

(akcioni triler, SAD, PG-13) Režija: Tony Gilroy Scenario: Tony i Dan Gilroy Uloge: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Albert Finney Distributer: Taramount Web: www.thebournelegacy.net Premijera: 23. avgust

Tvorac priče koji stoji iza serijala o Bornu, Tony Gilroy, režira novo poglavlje ove izuzetno popularne špijunske franšize koja je zaradila skoro milijardu dolara na svetskim blagajnama. Bornov svet, koji je stvorio Robert Ladlam, proširuje se originalnom pričom koja nas upoznaje sa novim junakom (Jeremy Renner) čije će „život ili smrt“ situacije biti pokrenute dešavanjima iz prva tri dela filma.

koga su napustili roditelji dok je bio dete i ostavili da ga podižu ujka Ben i ujna May. Poput većine tinejdžera, Peter pokušava da otkrije ko je i kako je postao to što jeste danas. Kada otkrije misterioznu tašnu koja je pripadala njegovom ocu, kreće da istražuje nestanak svojih roditelja, što ga dovodi u Oskorp i laboratoriju doktora Curta Connorsa, nekadašnjeg partnera njegovog oca. Dok se Spider-Man suočava sa Connorsovim alteregom, Gušterom, Peter će morati da donese važne odluke, iskoristi svoju moć i postane heroj.

TOTALNI OPOZIV / TOTAL RECALL

(naučno-fantastična drama, SAD / Kanada, 121 min) Režija: Len Wiseman Scenario: Kurt Wimmer Uloge: Colin Farrell, Bryan Cranston, Kate Beckinsale, Jessica Biel, John Cho Distributer: Tuck Web: www.totalrecall-movie.com Premijera: 9. avgust

ČUDESNI SPIDER-MAN / THE AMAZING SPIDER-MAN

(akcija, SAD, 136 min, PG-13) Režija: Marc Webb Scenario: James Vanderbilt Uloge: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary Distributer: Tuck Web: www.theamazingspiderman. com Premijera: 12. jul

Čudesni Spider-Man predstavlja priču o Peteru Parkeru, neprilagođenom srednjoškolcu

Rimejk čuvenog filma iz 1990. u kojem je Arnold Schwarzenegger tumačio ulogu Douga Quaida. Film je postigao veliki uspeh širom sveta i ostvario zaradu od $261,299,840 dolara. Totalni opoziv je zasnovan na čuvenoj priči Philipa K. Dicka koja govori o tankoj granici između stvarnosti i sećanja. Douglasu Quaidu, radniku u fabrici, pretvaranje snova u sećanja koje nudi kompanija „Recall“, zvuči kao savršeni beg od stresnog života. Međutim, kada se čitav proces iskomplikuje, Quaid počinje da veruje da je špijun i beži od

policije koju kontroliše Cohaagen, predvodnik slobodnog sveta. Quaid se potom udružuje sa pobunjeničkom ratnicom kako bi pronašao vođu podzemlja i zaustavio Cohaagena. Granica između fantazije i stvarnosti postaje sve nejasnija, a sudbina sveta visi o koncu dok Quaid postepeno otkriva svoj identitet, pravu ljubav i konačnu sudbinu.

VANZEMALJCI U KOMŠILUKU / THE WATCH

(komedija / naučna fantastika, SAD, R) Režija: Akiva Schaffer Scenario: Seth Rogen, Evan Goldberg Uloge: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill Distributer: Megacom Web: www.facebook.com/thewatchmovie Premijera: 16. avgust

Dva istraživača paranormalnih obmana, veteran dr Margaret Matheson i njen mladi pomoćnik, Tom Buckley, proučavaju najrazličitije metafizičke fenomene s ciljem da dokažu njihovo obmanjujuće poreklo. Simon Silver, legendarni slepi vidovnjak, vratiće se posle enigmatičnog tridesetogodišnjeg odsustva i postaće najveći internacionalni izazov, kako za ortodoksnu nauku tako i za profesionalne skeptike. Tom će početi da razvija intenzivnu opsesiju prema Silveru, čiji magnetizam postaje snažniji sa svakom novom manifestacijom neobjašnjivih događaja. Kako se Tom bude približavao Silveru, tenzija će rasti, a njegov pogled na svet biće uzdrman do korena...

TATIN SIN / THAT’S MY BOY

Akiva Schaffer je režirao komediju u kojoj očevi iz predgrađa čuvaju komšiluk od opasnosti, što je samo fasada za muško druženje daleko od porodica. Problem nastaje kada otkriju zaveru svetskih razmera i upuštaju se u odbranu Zemlje od vanzemaljaca.

CRVENA SVETLA / RED LIGHTS

(triler, SAD / Španija, 119 min) Režija i scenario: Rodrigo Cortes Uloge: Robert De Niro, Cillian Murphy i Sigourney Weaver Distributer: Taramount Premijera: tokom jula

(komedija, SAD, 116 min, R) Režija: Sean Anders Scenario: David Wain, Ken Marino, David Caspe Uloge: Adam Sandler, Andy Samberg, Leighton Meester, Susan Sarandon Distributer: Tuck Web: www.thatsmyboy-movie.com Premijera: 30. avgust

Kao tinejdžer, Donny je uspeo da ostvari san velikog broja muškaraca, da se upusti u strasnu vezu sa svojom nastavnicom. Međutim, ta veza imala je i neočekivane posledice, Donny je postao samohrani otac. Dobio je sina, Todda, koga je gajio na način koji je smatrao ispravnim. Međutim, takav način života naveo je Todda da napusti oca i prekine svaki kontakt s njim. Posle mnogo godina, Donny pokušava da ponovo uspostavi vezu sa sinom. Taj susret promeniće im živote.

LEDENO DOBA 4: POMERANJE KONTINENATA 3D / ICE AGE: CONTINENTAL DRIFT 3D

(animirani, SAD, 94 min, PG) Režija: Steve Martino, Mike Thurmeier Scenario: Michael Berg, Jason Fuchs, Mike Reiss Glasovi: Ray Romano, Denis Leary, John Leguizamo Glasovi u sinhronizaciji: Nikola Đuričko, Srđan Miletić, Voja Brajović Distributer: Megacom Web: www.iceagemovie.com U bioskopima tokom jula

Nakon što Skret, kao i uvek jureći svoj žir, izazove razdvajanje kontinenata, Meni, Sid i Dijego nalaze se odvojeni od ostatka krda. Plutajući na ledenom bregu, njih trojica pokušavaju da se preko mora vrate kući. Izazovi pred njima su nikada veći – morska stvorenja, nepoznati novi svet, gusari. Skreta, koji još uvek juri svoj žir, ovoga puta očekuju avanture u kakvima se nijedna praistorijska veverica nije našla. U četvrtom delu ovog filmskog serijala, predstaviće nam se i nekoliko novih junaka, kao što su Manijeva i Elina ćerka Breskvica, zatim Sidova nezgodna Baka, tigrica Šira i kapetan Trbosek, opasni vođa gusarskog broda.

42 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.


FAMILY GUY: BACK TO THE MULTIVERSE JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH FILMSKIH FESTIVALA U REGIONU BIĆE ODRŽAN OD 14. DO 20. JULA NA VIŠE LOKACIJA U FENOMENALNOM PRIRODNOM OKRUŽENJU KRAJ JEZERA PALIĆ I U SUBOTICI

Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, i ove godine biće prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u glavnom takmičarskom programu. Festivalski program čini devet filmskih selekcija: glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i dečji program. Najboljim filmovima u okviru glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade — Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari. Umetnički savet festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma. Festival će i ove godine uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade koja nosi ime začetnika kinematografije kod nas biće francuski glumac, reditelj i producent Jean-Marc Barr i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović, a nagrade će im biti uručene na festivalu. Prošle godine ova nagrada dodeljena je kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću. U okviru selekcije Paralele i sudari biće prikazano deset ostvarenja, od kojih čak sedam debitantskih filmova mladih evropskih reditelja koji predstavljaju budućnost kinematografije na Starom kontinentu. Selektor programa Paralele i sudari Petar Mitrić ukazao je na neke od smernica pri odabiru filmova, kao i na karakteristike koje ih objedinjuju: „Slika savremene kinematografije istočne Evrope kroz prizmu novih autora, što je lajtmotiv ovogodišnje selekcije, otkriva hrabrost pri izboru teme i oštrinu u izrazu. Svet ispunjen nasiljem, obmanom, gordošću, teren je na kojem se ovi reditelji odlično snalaze ostavljajući iza sebe osećaj odgovornosti prema vremenu i prostoru u kojem deluju.“ U okviru bogatog pratećeg programa posetioce očekuju radionice, promocije dveju novih festivalskih publikacija — Kratka istorija vojvođanske kinematografije od 1896. do 1941. i Filmska lica Subotice, kao i okrugli stolovi na teme Dometi srpske kinematografije u 2011. i Klimatske promene i politika, debata inspirisana istoimenom studijom jednog od najpoznatijih sociologa današnjice, lorda Anthonyja Giddensa, koji će biti i gost ovogodišnjeg festivala na Paliću. I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije. Posetite zvaničnu internet prezentaciju www.palicfilmfestival.com.

gre i o vide

Kreator svetski poznate serije Family Guy radi na istoimenoj video igri. Back to the Multiverse vraća se na tematiku koja je predstavljena u jednoj od proteklih epizoda serijala, da Stewie, beba zli genije, poseduje mašinu koja je u stanju da prebaci korisnika u alternativne, beskrajne univerzume. U tom poduhvatu redovno ga prati njegov najbolji prijatelj, pas Brian. I dalje nije poznato mnogo o ovoj igri, osim da se na nekom od nivoa borite protiv pomahnitalih i naoružanih Amiša, a glavni negativac je Bertram, Stewijev zli dvojnik. Sama igra biće kombinacija pucačine i tabačine. Family Guy: Back to the Multiverse izdaje Activision, pojaviće se za Xbox 360 i PC u septembru ove godine.

UFC SE UDRUŽUJE SA EA

Na ovogodišnjem sajmu video igara i informacionih tehnologija E3, izdavačka kuća ElectronicArts, poznata po svojim sportskim naslovima FIFA, Madden, NBA, NFL i ostalim, potvrdila je da serija igara o Ultimate Fightingu — UFC Undisputted — prelazi pod njihovo okrilje umesto THQ-a, koji je do sada radio pomenute igre. Samim tim što sada EA poseduje licencu UFC, naredne igre najverovatnije će izgledati i raditi drugačije od onih koje je izadavao THQ. Imajući u vidu da je poslednji UFC naslov iz THQ totalno podbacio na tražištu, nije nimalo čudno što serijal preuzima druga izdavačka kuća.

NOVI STARI ABE

Evo nečeg lepog za starije čitaoce (ali ne mnogo starije) koji se sećaju odiseje Oddworld i čudnih dogodovština još čudnijeg vanzemaljca Abea. U razvojnom studiju Just Add Water rešili su da osveže naslov Oddworld: Abe’s Oddysee i naprave HD rimejk. Opet, u dotičnom studiju ne prate popularni trend po kojem se sve starije igre samo prerade u višu definiciju, već celu igru rade od nule u HD oštrini. Tako je, u stvari, u pitanju više reboot. U svakom slučaju, nadamo se da će im se taj naporan rad i isplatiti kada se igra pojavi negde na leto naredne godine.

STAR TREK

Već neko vreme poznato je da ćemo u skorijoj budućnosti gledati još jedan novi Star Trek film u novom univerzumu pod režiserskom palicom J. J. Abramsa. Tom prilikom iz Namco-Bandaija stiže i igra Star Trek koja će, navodno, imati veze s predstojećim filmom. Glasove u igri pozajmljuju Chris Pine (kapetan Kirk) i Zachary Quinto (Spock) koji ujedno glume pomenute likove u novim Star Trek filmovima. Sama igra izgleda kao igre iz serijala Mass Effect i dosta podseća na njih, a imaće i kooperativni mod, tako da ćete moći da igrate s još nekim i pri tom bacate novčić za izbor ko će igrati kao mister Spock. Oba lika imaće različite doživljaje tokom igre, nešto što developeri nazivaju „asimetrični ko-op“. Datum izlaska nije još detaljno potvrđen, ali se za sada pominje početak ili prva polovina naredne godine. jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 43


MVP NA FESTIVALU LJUBAVI U VRNJAČKOJ BANJI

POZITIVNA ENERGIJA TRUDIMO SE DA UVEK STREMIMO KA NOVIM STVARIMA, KAKO U ŽIVOTU TAKO I MUZICI, TAKO DA PUBLIKA MOŽE DA OČEKUJE DA ĆE NOVE PESME UVEK DONOSITI POZITIVNU ENERGIJU VP jeste bend koji je pozitivnom energijom koju prenosi u svojim pesmama i na nastupima za veoma kratko vreme postigao neverovatan uspeh i pridobio naklonost publike svih uzrasta. Njihova pesma Celu noć i celi dan, sa gotovo pet miliona pregleda na YouTubeu, prošle godine postala je pravi letnji hit, a činjenica da se našla na repertoaru brojnih cover bendova širom Srbije svedoči o njenom kvalitetu i kvalitetu benda MVP. Devet članova MVP-ja, inače vrhunski muzičari, instrumentima, vokalima i upečatljivim nastupima šire poruku o ljubavi, pozitivnim razmišljanjima i vibracijama. Ove godine nastupiće 5. avgusta na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, u svom prirodnom okruženju na Lovefestu. MVP će treće večeri festivala ljubavi nastupiti s bendovima Darkwood Dub, Sinestezija i S.A.R.S., a publici obećavaju „dobru svirku, dobru poruku i još bolju energiju“. O onome što povezuje članove benda, dosadašnjem muzičkom uspehu i predstojećem nastupu na Lovefestu, za Yellow Cab govori Bane Lalić, frontmen grupe MVP. Yellow Cab: Mnogi ne znaju šta, zapravo, znači skraćenica MVP! Bane Lalić: Skraćenica MVP znači Mi Volimo Pršutu. To je jedna od stvari oko koje se svi u bendu slažemo 100 odsto! YC: Pesma Celu noć i celi dan ima preko četiri i po miliona pregleda na YouTubeu. Da li ste se nadali tolikom uspehu ovog singla? BL: Dok smo snimali spot za pesmu Celu noć i celi dan, jedino o čemu smo razmišljali bilo je da se snimanje uspešno završi. Nekako smo tek kasnije počeli da uviđamo koliko je pesma „zaživela“. Najsrećniji smo zbog toga što ju je publika svih uzrasta odlično prihvatila. YC: Ceo prethodni album posvećen je pozitivnim razmišljanjima i vibracijama. Da li se to može očekivati i na novom? BL: To jeste neka nit koja će uvek biti u našim pesmama, jer mi, jednostavno, živimo i razmišljamo na taj način. Trudimo se da uvek stremimo ka novim stvarima, kako u životu tako i muzici, tako da 44 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

publika može da očekuje da će nove pesme uvek donositi pozitivnu energiju. YC: Obradili ste Delčinu pesmu Hajde lagano. Odakle ideja za to? Da li je u pripremi spot za tu pesmu? BL: Tu pesmu izabrali smo zbog velikog poštovanja koje imamo prema Delči i poruci koju ona šalje. Spot za pesmu Hajde lagano već je snimljen i publika će uskoro moći da uživa u njemu. Mi uvek pravimo spotove u odnosu na energiju pesme. Publika u narednom periodu može očekivati od MVP-ja neke vrlo unikatne i zanimljive video materijale. YC: Šta je najaktuelnije u MVP-ju? BL: Trenutno smo u završnoj fazi pripreme novog albuma. To nam za sada oduzima najviše vremena. U budućnosti planiramo i neke lepe saradnje na novom albumu. YC: Kada ste poslednji put posetili Vrnjačku Banju? BL: Poslednji put bio sam u Vrnjačkoj Banji prošle godine. Otišao sam kod prijatelja u vikendicu i baš sam se odmorio. Jedva čekam da ponovo dođem u avgustu na Lovefest. Siguran sam da će to biti jedna nezaboravna nedelja i za publiku i za bend. YC: Nastupićete na Lovefestu 5. avgusta. Šta publika može da očekuje? BL: Publika od nas može da očekuje dobru svirku, dobru poruku i još bolju energiju. Kada nastupamo, ima nas devetoro na bini i svi se dobro poznajemo, pa je samim tim i zvuk vrlo kompaktan. Mi samo očekujemo lepo vreme, lep dan i mnogo ljudi da svi uživamo zajedno. Mnogo nam se svira! Lovefest će ovog leta biti održan od 3. do 5. avgusta na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji. Prvog i drugog dana nastupiće svetski poznati DJ-evi James Zabiela i Noir, dok je treći dan rezervisan za domaću muzičku scenu. Više o festivalu: www.thelovefestival.org i https://www.facebook.com/LoveFestVB


PET GODINA LETNJE SCENE

Najpopularniji beogradski letnji klub puni pet godina ada jedan beogradski klub traje gotovo jedanaest godina, onda to nije slučajnost niti moda, već ozbiljna organizacija, mnogo rada, dobre energije i pregršt kvalitetnih programa. BITEFARTCAFE jedan je od retkih klubova koji su uspeli da budu toliko dugo uspešni, a pri tom iskreni i kvalitetni u tome što rade. I tako već jedanaest godina. Kultni beogradski klub ovog leta slavi i mali jubilej, pet godina Letnje scene. Nova sezona donosi pregršt noviteta. Klub je u potpunosti renoviran, dodatno je zaštićen, pokriven preko 80 odsto, pa će, osim u slučaju većeg nevremena, i po kiši normalno funkcionisati. Više neće biti otkazivanja koncerata. Letnji klub sada ima i potpuno nove, moderne toalete, duplo većeg kapaciteta. Već smo navikli na izuzetan zvuk kad je u pitanju BITEFARTCAFE (zimski ili letnji), pa novo ozvučenje i nije bilo neko specijalno iznenađenje, s tim što bi mnogi beogradski klubovi mogli da pozavide na zvuku Letnje scene. Posebno interesantna promena je u video sadržaju. Pored dosadašnjih projektnih platana koja okružuju klub i time na neki način čine njegovu scenografiju, otišlo se korak dalje projekcijama na samoj bini koje su upotpunile vizuelni identitet BITEFARTCAFEA. Posebno se izdvajaju dva kružna ekrana sa obe strane bine za koje još nismo saznali kako uopšte funkcionišu, ali moramo reći da sve deluje vrlo drugačije i vrlo inventivno. U donjem delu kluba ističe se nebo puno LED kugli koje spuštanjem i podizanjem prave izuzetan vizuelni štimung. Da, biće vam potrebno nekoliko poseta novoj Letnjoj sceni da pohvatate sve trikove. „BITEFARTCAFE konačno i kafe“ novi je slogan sezone. Verovali ili ne, posle jedanaest godina BITEFARTCAFE prvi put radi u tri smene — jutarnjoj, popodnevnoj i, naravno, noćnoj, radnim danima do jedan posle ponoći, a vikendom do pet ujutro. Preko dana preporučujemo da popijete kafu i probate Milkin sutlijaš, urmašicu ili krempitu. Ako ste za nešto svežije, probajte neki od smoothiesa koji se prave isključivo od svežeg voća, i to po vašoj recepturi. Već popodne predlažemo da probate spritz aperol ili neki neki drugi koktel iz bogate ponude, uz probranu lounge muziku — sve to u samom centru grada, a ipak dovoljno daleko od gradske vreve. Obezbeđen je i besplatan Wi-Fi za sve goste kafea, pa ako vaš posao ne zahteva da budete u kancelariji, očekuje vas predivno leto u letnjoj oazi BITEFARTCAFEA na teniskim terenima na Kalemegdanu. Klub će raditi svake večeri, s tim što programskle večeri počinju od

srede, kada će se za DJ pultom smenjivati kao specijalni gosti: DJ Coba, DJ Cile, DJ Spacewalker i Željko Mr. Cosmic Kerleta. Svakog četvrtka od 22.00 do 2.00 čekaće vas novo iznenađenje: Vasil Hadžimanov, Coolares, Alfama kvintet i mnogi drugi nastupiće u nešto smanjenom klubu, prilagođenom radnim danima. U planu su i koncerti Maraqya, MVP, Zemlje gruva... Niz koncerata počeo je već 15. juna nastupom Rundek Cargo trija u prepunom klubu. Specijalni gosti ovog leta biće i: Massimo Savić (6. jul), Jinx (20. jul), Victor Bailey band (31. jul). Subotom vas čeka standardna postava, naši najbolji cover bendovi Makao i Perpetuum Mobile, sve do 3.30, kada nastupaju specijalni gosti našeg novog programa The Late Night Afterparty with... pa, ne možemo baš sve da otkrijemo. Ovog leta, imaš sve uslove da pokažeš koliko imaš talenta za uživanje! Najkvalitetnije svirke u službi dobrog provoda! jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 45


SONISPHERE

Putujuća revija najboljih svetskih heavy metal sastava, kompresovana želja da se gitarom probuši uvo. Eto kako napuniti Ušće a da to ima smisla (ne mislim na tržni centar), mada bi možda bilo preporučljivije ceo bučni cirkus u crnom postaviti u budući Treći Beograd. Tek da znaju šta ih čeka. http://www.sonispherefestivals.com

SONAR

Najznačajniji svetski veliki festival elektronske muzike, poznat po tendenciji da istražuje nove umetničke oblasti, a ne nove nivoe zabave, možda bi mogao i da se uveze iz Barselone... a definitivno bi sjajno stajao u prostorima Luke Beograd, jednom kad se reši njena namena. www.sonar.es

ALL TOMMOROWS PARTIES

Koncept umetničkog rock festivala čiji program određuje selektor koji je i sam poznata muzička ličnost, već godinama je uspešan, od grada do grada. Ideja je da nam slavni umetnik predstavi sve svoje omiljene grupe, odnosno umetnike koje on smatra značajnim u istoriji rock muzike. Repertoar za Beograd neka izabere Iggy Pop, nema veze u kom kulturnom centru će se desiti njegov presek, ceo svet biće na dobitku. www.atpfestival.com

JULIA MEYNERT I PRIJATELJI — MUZIKA ALEKSANDRA SIMIĆA

Fantastična njujorška violinistkinja japanskonemačkog porekla posetiće Beograd 20. jula i tom prilikom u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda održaće koncert sa svojim dugogodišnjim saradnikom i našim poznatim kompozitorom Aleksandrom Simićem. Ovom prilikom pridružiće im se sjajna perkusionistkinja Anja Subašić, virtuozni mladi violončelista Filip Tomić, koji je upravo diplomirao na prestižnom konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, i talentovani klarinetista iz Beograda Rastko Uzunović. Na programu su Simićeve kompozicije koje su u martu Meynertova i Simićeva njujorška postavka Serafima (kako se zove njegov autorski ansambl) svirali na koncertu u organizaciji Generalne skupštine Ujedinjenih

46 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

BURNING MAN

Svakako najekskluzivniji i najčudniji festival dešava se na napuštenoj lokaciji u pustinji Black Rock u Nevadi i predstavlja kompletno umetničko delo sam po sebi — sve sa ogromnom figurom koja gori/svetli. Ova višednevna umetnička instalacija u prostoru, koja uključuje publiku i muzičare, uz malo napora i učlanjivanje u asocijaciju sličnih događaja, možda bi se mogla pozajmiti za Deliblatsku peščaru? http://www.burningman.com

HALDERN POP

Jedan od najstarijih i još uvek najboljih malih, intimnih festivala, odigrava se za hiljadu ljudi na proplanku duboko u nemačkoj šumici, tamo gde nema struje (osim iz agregata, po potrebi). Na njemu sviraju samo najnoviji, ekstranovi talenti koje Stefan i drugovi iz njegovog vernog tima smatraju velikim gitarskim imenima budućnosti. Festival kao rođen za neki još neotkriveni kutak na Avali. www.haldern-pop.de Dragan Ambrozić

nacija: Remember, Daydreaming With Robert Schumann, Tango for Her, Under One Roof...

BELEF NA KALEMEGDANU

Kao jedan od 14 programa koji se održavaju u okviru ovogodišnjeg BELEF-a, na Kalemegdanu je 6. jula održan koncert Dejana Cukića, u rovu iza Vojnog muzeja, na Beogradskoj tvrđavi. Pre ovog koncerta, muzički deo programa otvorio je Mr Zorba DJ, uz čiju će muziku publika moći da uživa u ambijentu Beogradske tvrđave svakog dana do 22. jula, koliko i traje ova manifestacija. Očekuju nas koncerti Sergeja Trifunovića (13. jul), sevdahBaby/ Flamingosa (14. jul), Nevernih beba unplugged (20. jul) i Talent show (učesnici takmičenja Ja imam talenat i Operacija

RESONATE

Resonate u okviru BELEF-a predstavlja supernovi projekat iz srca beogradskog undergrounda, repeticiju kao sredstvo istraživanja krajnjih granica rock muzike — premijerno u gradu u Velikoj sali Doma omladine, uz nastup Nemanje Aćimovića, Vukašina Markovića i Borisa Mladenovića 25. jula u 20.00 (ulaz slobodan!). Sutradan, 26. jula, na istoj lokaciji, planiran je koncert Vuka Kulenovića i Mešovitog gudačkog kvarteta. Kao jedan od naših najznačajnijih kompozitora savremene umetničke muzike druge polovine 20. veka, Vuk Kulenović jednako je svež u novom milenijumu, uz mnoštvo gudačkih kvarteta od kojih mnoge nikada niste čuli. trijumf, 21. jul).


PAROV STELAR, TERRANEO FESTIVAL

GLAMUROZNI UNDERGROUND arcus Füreder, poznatiji kao Parov Stelar, živi i radi u Lincu (Austrija). Počeo je kao klupski DJ sredinom devedesetih, ali je ubrzo počeo da stvara svoju muziku. Od 2004. koristi ime Parov Stelar. Još je prvim albumom Rough Cuts osvojio plesne podijume i lounge barove kombinacijom nu-jazza, elektronike i housea, stekavši nadimak predvodnika electro swinga. U Šibeniku će na festivalu Terraneo sa svojim bendom predstaviti šesti studijski album The Princess. Austrijski muzičar i DJ Parov Stelar dolazi na hrvatski festival Terraneo, koji će biti održan od 7. do 10. avgusta u Šibeniku, i tim povodom govori o svom novom albumu, inspiraciji, uticajima, koncertima... Je li vaš novi album The Princess nastavak onoga po čemu vas poznajemo ili nešto sasvim novo? Parov Stelar: Svi su moji albumi na neki način povezani, ali ne u smislu da možeš reći kako je ovaj novi Kum 3 ili takvo nešto. Prirodno je da muzičar na novom albumu želi da stvori nešto novo, ali je isto tako važno da se pobrine da njegov stil i potpis budu prepoznatljivi i u svakom novom materijalu. Zašto naslov The Princess? PS: The Princess predstavlja glamur, šljokice i sve što ljudi povezuju sa životom muzičara. U isto vreme, naslov predstavlja i mračnije strane koje možda nisu primetne na prvi pogled — pritisak da se bude zaglavljen u jednoj ulozi i potreba da se ispune očekivanja te uloge, dok u isto vreme želiš da pobegneš od toga. Kako biste sažeto opisali album? PS: Album sadrži vrlo zrelu melanholiju, koja se graniči s pesimizmom, ali nikada ne prelazi u njega. Istovremeno, posebno na drugom CD-u, album vam pruža priliku da zaboravite, da samo zatvorite oči i uronite u žurku, da slavite i upijete pozitivnu energiju koja dolazi s muzikom. Šta je najviše uticalo na stvaranje novog albuma? PS: Iskreno, uglavnom nova muzika. U njoj trenutno nalazim najviše inspiracije. Veoma mi se sviđa poslednji album benda Muse, kao i stvari objavljene na specijalima Kitsunea i Etage Noira. Mislim da ne

treba da postoji ikakva veza između onog što neko sluša kod kuće i onoga što producira, ali, naravno, moraš da budeš u stanju da i sam uživaš u onome što si stvorio. Zanimljivo je objektivno pogledati sebe i muziku koju slušaš, analizirati koje si elemente izbacio, a koje iskoristio kao uticaj pri stvaranju svojih dela. Takođe, veoma mi je uzbudljivo kada saznam da ljubitelji moje muzike imaju sličan ukus, iako je reč o muzici koja nema nikakve veze s onim što ja stvaram. Veza leži u činjenici da je uvek reč o emotivnoj pop muzici koja u isto vreme ima i snažan underground karakter. Kako će izgledati koncertna izvođenja novog materijala? PS: Mi nismo tradicionalni bend koji ima plan za svaku turneju i strogo ga se drži. Sebe još uvek doživljavam kao producenta — stalno radim electro, klupsku muziku koja lako može da se objavi kao singl ili EP. Ovaj je album jednostavan način da se te pesme prikupe i predstave na jednom mestu. Stalno dodajemo nove pesme na naš repertoar i razvijamo svoj nastup uživo. U 2011. imali smo sasvim drugačiju set-listu u poređenju sa onom iz 2009. Sa svakim albumom dodavaćemo toj listi nove naslove, a u isto vreme sviraćemo gotovo sve pesme s drugog CD-a, albuma Coco, kao i nekoliko klasika. Izvor: T-portal (V. G.)

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 47


IAN McCULLOCH PRO PATRIA MORI PledgeMusic



m

Pitam se zašto su većini ljudi draži The Smiths i pasivnoagresivni Morrissey nego Echo & the Bunnymen i hrabri romantik Ian McCulloch. Možda je, prosto, u pitanju neki odbrambeni mehanizam. Ian McCulloch živi opasno: lepotu gleda pravo u oči. Tako je bilo kad je bio mlad i bled; tako je i sada, kada je podbuo, promukao i ništa manje cool. Od edenski zasnovane metaforike nerazumevanja između muškarca i žene (Different Trees), preko pitanja racija i vere, uz ljubak osvrt na Davida Bowieja (plemeniti penzioner dobio je čitavu

pesmu), do razrešenja u besanoj shakespeareovskoj uspavanci, McCulloch je ovde, u svedenim aranžmanima, ispevao neke od svojih najsvečanijih melodija. Ako bi baš trebalo da se izjasnim o tome šta je, u stvari, glavni motiv ove ploče, moj odgovor — koji se ne bi zasnivao samo na izrečenom nego i na onome što kao da nazirem, zagrcnuto između redova i u korenu vokala — stao bi u dve reči: nesrećna ljubav. S naglaskom, za razliku od opusa gorepomenutog ljubitelja životinja, na ovoj drugoj reči. Marko Artuković

SAINT ETIENNE WORDS AND MUSIC Heavenly



Sintisajzeri su ponovo u modi! Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih pop bendova objavio je svoj osmi studijski album posle sedam godina. Retki su momenti u Srbiji koje poželite da na trenutak vratite, a da su deo devedesetih godina prošlog veka. Saint Etienne pripadaju tim retkim trenucima. Njihova verzija pesme Only Love Will Break Your Heart i danas izaziva reakcije po beogradskim kafićima i klubovima. Uz album postoji još i verzija ploče s remiksima. Saint Etienne stvarali su sjajan electropop u svojoj karijeri. I sve što je dobro — muziku i sećanja — oni su vratili na albumu Words and Music koji kao da istražuje kako muzika utiče na naše živote. Ploču otvara, nikako slučajno, pesma Over the Border, u kojoj se prisećaju momenta u kome postajete svesni koliko vam je muzika važna. Album, kasnije, kao da slika životni portret nekoga ko odrasta u Londonu kao ljubitelj muzike, voli odlaske na ples (Last Day At Disco i DJ), svirke (Tonight) i zaljubljivanja. Sve to posebno je zanimljivo kada dolazi od tri muzička znalca

koji su zagazili u petu deceniju života i prave retrospektivu svog, muzikom isprepletenog života. Ukoliko ste u sličnim godinama i još ste ljubitelj britanskog pop i indie zvuka, ovo je savršen album za vas. A za ostale, mlade i još u fazi doživljavanja svega gorenavedenog — ovo je ploča leta 2012. kojoj će se sigurno vraćati.

MELODY GARDOT THE ABSENCE Verve



Garbage su uvek bili na sredini između projekta i grupe. Tokom sedmogodišnje pauze očigledno nisu postali ni manje profi, ni manje true: njihov povratnički album nastavlja mudru trajektoriju — 50 odsto popa, 50 odsto rocka. Not Your Kind of People, dakle, na današnju pozornicu donosi jednu od najpotrebnijih stvari — kompetentni pop-rock. Kao ni u njihovim ranijim radovima, ovde ne treba tražiti umetničku vrednost na nivou albuma kojima se Butch Vig proslavio kao producent. Uranjanje u Garbage prija prvenstveno zbog zvuka i arhitekture: nepogrešivi organsko-neorganski puls i ultramoderne gitare i sintovi toliko su vešto umreženi da ne raduju samo čula nego i intelekt. Naravno, ne bi trebalo prevideti ni da Shirley Manson, pored toga što je tehnički izvrsna pevačica, poseduje šarm koji s godinama ne jenjava, nego dobija na finoći i dostojanstvu. Pošto je formiranje muzičkog ukusa značajna komponenta seksualnog vaspitanja, ovaj album treba, osim zbog doprinosa kvalitetu popa i vitalnosti rocka, pozdraviti i zbog nezanemarljivog prosvetiteljskog potencijala.

Melody Gardot jeste jazz kantautorka koja dolazi iz Filadelfije, ali sebe naziva „građankom sveta“. Možda je baš zato inspiraciju za svoj treći album pronašla u muzici Brazila, Portugala i Argentine. Ploču produkcijski potpisuje Heitor Pereira, poznat po radu sa zvezdama kao što su Elton John, K.D. Lang i muzici za filmske hitove (Gladiator, Mission Impossible). Posle sjajnog albuma kakav je napravila pre skoro četiri godine (My One and Only Thrill), Melody je sada čekao opasno težak posao — stvoriti nešto još bolje. Međutim, ona je napravila sjajnu diverziju: skinula je sa sebe preveliku odgovornost i rešila da proputuje po Latinskoj Americi praveći ploču za svoju dušu. Iako je najčešće zbog glasa i „tihog“ stila porede s Norom Jones, ona je muzički mnogo bliža ekscentričnoj Madeleine Peyroux. Album The Absence otvara vesela pesma Mira, potom sledi jedna u stilu Cesarije Evore — Iemanja, nastavlja se sa akustičnom Amali. Melody je rešena da nas podseti šta joj je specijalnost i zbog čega je volimo, pa nam negde na sredini ploče servira istinski prekrasnu So We Meet Again My Heartache, na koju prosto ne možete a da se ne „upecate“. Nežna, zagušljiva, ljubavna, bolna a savršeno sklopljena s njenim blago hrapavim glasom. Nema sumnje da posle svega što je Melody vrlo rano doživela (nesreća u kojoj joj je teško povređena kičma, slomljena karlica i kada je godinu dana preležala nepomična u bolnici) ona zna da ceni život i od njega uzima samo ono dobro, a svojim obožavaocima poklanja ono što najbolje zna — da pravi finu i nežnu muziku.

M. A.

T. B.

T. Bogdanov

GARBAGE NOT YOUR KIND OF PEOPLE Stunvolume




Piše: nemanja kostiĆ

JESSIE WARE 110%

 Ekipa BBC Radio 1 emitovala je pre nekoliko meseci neke pesme ove Britanke i najavila da bi trebalo obratiti pažnju na nju. Mlada dama do sada nema svoje izdanje, ali je podarila svoj zavodljivi vokal na numerama projekta SBTRKT pre nekoliko godina. No, ipak je odlučila da se upusti u solo vode i snimi nekoliko pesama, te je lako našla malog nezavisnog izdavača. No, oko nje je stvoren takav hype da je ubrzo postala čedo izdavačke kuće Island Records i smeši joj se debi izdanje tokom narednog meseca. Ništa vam više neće prijati na ovih 40 stepeni nego 110% Jessie Ware!

WILL YOUNG I JUST WANT A LOVER 

Prvi britanski idol! Bar pobednik tog muzičkog takmičenja. Možda ga neko ne uzima za ozbiljno, ali Will Young je pre nekoliko meseci objavio dosta ozbiljnu ploču Echoes koju je producirao Richard X. Kao promotivne numere do sada su se pojavile vrlo plesna Jealousy koja je dobila zavidan broj emitovanja čak i na našim radio-stanicama, a krajem proleća usledila je i pesma za sve one s leptirićima u stomaku, Losing Myself. Aktuelni singl I Just Want A Lover obavezno slušajte u dobro rashlađenoj prostoriji tokom ovog leta, jer uz dobro društvo može biti dosta vruće!

CALVIN HARRIS FEAT. EXAMPLE WE’LL BE COMING BACK 

David Guetta je prošlost! Trenutno najtraženiji producent na planeti jeste Calvin Harris! U ovom trenutku na svetskim top-listama aktuelne su pesme koje je radio za Scissor Sisters, Cheryl Cole, Rihannu i Florence & The Machine, a u klubovima se i dalje vrti ultimativni letnji hit Let’s Go. Ovoga puta za vokale je zadužen reper Example koji se pre nekoliko dana predstavio beogradskoj publici energičnim nastupom na Ušću, a singl možemo opisati kao emotivni klupski hit.

NOISETTES WINNER



Noisettes su tu oko nas poslednjih godina i uvek imaju nešto zanimljivo da ponude. Posle interesantnih obrada i sjajnih autorskih pesama na dva albuma, napravili su malu pauzu kako bi snimili ozbiljnu ploču, sada samo kao dvojac. Bubnjar je napustio bend i sada su Shinghai Shoniwa i Dan Smith sami, ali sudeći po prvom hitu Winner — ništa ne nedostaje. Čak zvuče svežije no ikada! Novi album nosiće naziv Contact i imaćete priliku da ga poslušate poslednjih dana leta.

MISHA B HOME RUN



Još jedna od učesnica X Factora koja nije dobro prošla na takmičenju (četvrta pozicija), što znači da joj se smeši dobra karijera, a to je uvek slučaj s nenagrađenima na ovom muzičkom nadmetanju. Misha B predstavila se na audiciji izvođenjem hita Respect i odmah dobila naklonost svoje buduće mentorke Kelly Rowland, ali i publike, zbog zaista neverovatnog vokala koji se ne sreće često. Budući obožavaoci neka obrate pažnju na njenu verziju Rolling In The Deep, tokom jula očekujte njen singl prvenac Home Run, a kasnije i saradnje s Missy Elliot i Kelly Rowland.

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 49

m


STÉPHANE POMPOUGNAC U BARU „BRANKOW“

m

ŠARM PARISKE BOEMIJE Disk-džokej Stéphane Pompougnac, poznat po nastupima na modnim revijama Guccija i Yves Saint Laurenta, holivudskim džet-set žurkama Micka Jaggera i Cameron Diaz, ali i saradnji s Madonnom, nastupiće 12. jula u baru Brankow u Beogradu. Ovaj šarmantni Francuz autor je i čuvenih lounge kompilacija multimilionskih tiraža poznatog hotela Costes u Parizu. Osim na modnim revijama i žurkama čuvenog pevača kultnog rock sastava The Rolling Stones i holivudske lepotice Cameron Diaz, Stéphane je bio za di-džej pultom u klubu Indochine u Cirihu na žurki američkog supermodela Christy Turlington, jednog od zaštitnih lica brenda Calvin Klein. Takođe, vrteo je ploče na Les Venues de la Mode, modnom ekvivalentu filmskom Oscaru, ali ga je i dobitnica ovog prestižnog priznanja Nicole Kidman odabrala da pušta muziku na premijeri svog hita Moulin Rouge na čuvenom festivalu u Kanu. Radio je i na londonskoj premijeri filma Ali, u kome Will Smith i Jamie Foxx maestralno vode gledaoce kroz život bokserske legende Muhammada Alija, ali i na rođendanskoj proslavi kanadske glumice i manekenke Estelle Waren u Njujorku, koja je imala jednu od glavnih uloga u filmu Tima Burtona Planeta majmuna.

50 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Na njegovom prvom albumu pevao je i Michael Stipe, frontmen čuvenog američkog benda R.E.M., a čak ga je i pop kraljica Madonna zvala da remiksuje pesmu What It Feels Like for a Girl. Ipak, Stéphane i danas, i pored silnih obaveza, stiže da nastavi svoju rezidenturu u hotelu Costes, čije kompilacije odavno dostižu višemilionske tiraže. — Počeo sam da radim kao di-džej u Costesu 1997. godine, kad me je gospodin Jean-Louis Costes pitao da puštam muziku u restoranu hotela. Gostima se svidela muzika pošto je bila veoma eklektična, pa sam predložio da napravimo kompilaciju kao suvenir. Mislio sam bolje je imati CD nego da kupujemo pepeljare kao suvenire. Ljudima se to svidelo, pa smo počeli da pravimo serije diskova — priseća se svojih početaka ovaj lounge guru. Muzika ovog francuskog romantičara opisuje se i kao šampanjski house, pošto veoma često nastupa pred džet-set publikom. Ipak, osim zavodljivih chillouta, često u njegovim setovima ima mesta za sve — od nostalgične filmske, preko dub, do house muzike.


USKORO „SUMMER3P“2012

od 19. do 22. Jula, Subotica

Ovogodišnji, deseti festival elektronske muzike Summer3p biće održan pod pokroviteljstvom Beck’sa od 19. do 22. jula na jedinstvenoj lokaciji — Termalnom bazenu i Muškom štrandu na Paliću, nedaleko od Subotice. Beck’s je već godinama sinonim za najbolju muziku, dobru zabavu i vrhunske izvođače! Na ovogodišnjem festivalu nastupiće neki od najaktuelnijih izvođača evropske i regionalne elektronske scene, između ostalih: Hedflux (Engleska), Kassey Voorn (Grčka), Gorje Hewek (Rusija), Mladen Tomić (BiH, RS), kao i više atraktivnih domaćih i regionalnih DJ-eva. Beck’s uvek prepoznaje jak beat i pruža beskompromisan provod, iznenađujući domaću publiku svetski priznatim imenima elektronske muzike. Tokom proteklih godina brojna publika uživala je u muzici najvećih DJ zvezda kao što su Sven Väth, Laurent Garnier i Tiga. Nastup The Chemical Brothers zapamćen je kao jedan od najvećih muzičkih događaja u proteklih nekoliko godina, dok su fantastični nastupi Erica Prydza i Paula van Dyka, DJ-a čiji je nastup skoro nemoguće rezervisati, potvrdili da je Beck’s visoko pozicioniran u sferi clubbinga. Za vizuelni deo žurke svake večeri biće zadužena VJ ekipa Kids on Truth. Spoj odlične elektronske muzike i jedinstvene lokacije čini festival Summer3p impresivnim letnjim doživljajem pod otvorenim nebom. Uz muzički program, Summer3p biće i ove godine mesto okupljanja, saradnje i komunikacije posetilaca iz regiona i sveta, uz niz interesantnih i angažovanih radionica, kampanja i projekata. I ove godine skrećemo pažnju na tri važne kampanje: Stop nasilju!, Očistimo jezero Palić i Sačuvajmo prirodu. Tokom festivala biće održano više radionica: ekološka, likovna, sportska... Zainteresovani će imati priliku da uz asistenciju koordinatora radionica i druženje sa ostalim polaznicima usvoje ili usavrše umetničke tehnike i dobro se zabave i predstave rezultate svog rada u okviru izložbi krajem festivala. Kompleti ulaznica za sva četiri dana mogu se kupiti putem mreže Eventim (www.eventim.rs) po ceni od 990 dinara. Posetite zvaničnu prezentaciju www.summer3p.org. Družite se s nama i na Facebooku.

m

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 51


klasika

DVANAESTI MEĐUNARODNI FESTIVAL

„DANI ORGULJA — DIES ORGANORUM“ od 2. do 12. jula

ČELO, SAMO ČELO!

DEVETI BEOGRADSKI MEĐUNARODNI ČELO FEST od 7. do 11. jula

Julska poslastica za sve ljubitelje umetničke muzike, posebno violončela, dolazi nam uobičajeno na početku meseca iz produkcije Jugokoncerta. Pod geslom „Čelo non-stop čelo“, ovogodišnji, deveti Beogradski međunarodni Čelo fest, od 7. do 11. jula, tik pred Exit, prosuće izuzetne dragocenosti svojom intenzivnom revijom mladih i onih već međunarodno priznatih talenata. Mesta odvijanja su Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Svečana sala Skupštine grada i Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, često i s dvostrukim programima za veče. Plus izuzetne majstorske radionice na Fakultetu muzičke umetnosti tokom festivala. Navalite! Čelo fest počinje u subotu, 7. jula na Kolarcu, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“ pod upravom Obrada Nedeljkovića i neverovatnim čelistom Gavrielom Lipkindom u programu visoke atraktivnosti koji obuhvata dela Ligetija, Schumanna, Bacha i Čajkovskog. Samo dan kasnije, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ biće koncertni ambijent za nastup najpre Ansambla Liaison — Svetlana Bogosavljević (violončelo), David Griffiths (klarinet), Timothy Young (klavir) — s delima Messiaena, Brahmsa, Graingera i Gershwina, a odmah posle toga i violončeliste Tobiasa Stosieka, koji će prionuti na jedan od dva upečatljiva integralna poduhvata ovogodišnjeg festivala — izvođenje svih šest Svita za violončelo solo Johanna Sebastiana Bacha! Naredni dani donose uzbudljive koncerte u Svečanoj sali Skupštine grada, među kojima ističemo nastup violončelistkinje Sandre Belić u ponedeljak, 9. jula, s pijanistom Carlosom Riverom u delima Jonela Petroija (Precipitando za violončelo i klavir, premijerno izvođenje, porudžbina Jugokoncerta), Cassada, Ville-Lobosa, Ginastere, Albeniza, Granadosa i De Falle. I još u završnici sledi pravo muzičko uživanje — u sredu, 11. jula u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, renomirana umetnica Ksenija Janković i pijanista Nenad Lečić izvešće integralno svih pet Beethovenovih Sonata za violončelo i klavir. Čelo non-stop zaista tokom pet nezaboravnih dana jula. Ne propustite! Zorica Kojić 52 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Međunarodni festival Dani orgulja — Dies organorum istrajava već dvanaest godina u svom postojanju, okupljajući najizrazitije predstavnike ovog instrumenta na svetskoj muzičkoj sceni danas. Učesnici visokog profesionalizma, izabrana muzička literatura pisana za orgulje od baroka do danas, izvanredan instrument u katedrali Blažene djevice Marije gde se festival održava, atmosfera prisnosti i duhovnosti, razlozi su što se ovaj festival izdvojio kao značajna muzička manifestacija u kulturnom životu našeg grada i zemlje u celini. Beogradska publika još pamti prošlogodišnji nastup velikana ovog instrumenta, gospodina Oliviera Latryja, titularnog orguljaša katedrale Notre Dame u Parizu i ambasadora francuske orguljaške muzike. Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala, beogradskoj publici predstaviće se engleski orguljaš William Whitehead, koji je znanje sticao na čuvenom Oksfordu, kao i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji (Royal Academy of Music), a trenutno predaje orgulje na Oksfordu i Kembridžu. Osim dela publici dobro poznatih autora, kao što su J. S. Bach, F. Mendelssohn i C. Saint-Saëns, Whitehead će izvesti i novija dela engleskih kompozitora druge polovine proteklog veka. Solistički nastup prirediće nam i Zuzana Ferjenčiková, ugledna orguljašica iz Austrije, slovačkog porekla, čija je specijalnost muzika Franza Liszta. Anders Johnsson, naš gost iz Švedske, posebno usmeren ka romantičarskoj orguljaškoj muzici Švedske i Francuske, predstaviće se kompozicijama Debussyja, Janáčeka, Boelmanna, Liszta, Bacha. Višeslav Jaklin, orguljaš iz Hrvatske, odličan improvizator, dobar poznavalac crkvene muzike, prisutan na brojnim evropskim muzičkim scenama, izvodiće kompozicije Buxtehudea, Francka, Schlicka, Zipollija, Bacha. Orgulje, instrument popularan pre svega u zemljama u kojima je većinsko stanovništvo katoličke veroispovesti, ne prestaju da bude interesovanje i u drugim zemljama. To će dokazati i naš gost iz Rusije, Aleksej Paršin, instrumentalista i profesor orgulja na čuvenom moskovskom konzervatorijumu „Čajkovski“. Pre završnog, tradicionalnog koncerta s najuspešnijim polaznicima naše Letnje škole orgulja, nastupiće orguljaš iz Srbije Marko Petričić koji već duže vreme živi i radi u SAD. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se beogradskoj publici koncertom pod nazivom Muzika Johanna Sebastiana Bacha. Paralelno s festivalom, kao i svake godine, odvijaće se Letnja škola orgulja, izuzetno značajan edukativan program za naše učenike i studente orgulja. Svi učesnici festivala održaće majstorske kurseve i predavanja u okviru Letnje škole. Festival Dani orgulja — Dies organorum biće održan se od 2. do 12. jula. Nastupiće: 2. jul: William Whitehead (Engleska) 4. jul: Zuzana Ferjenčiková (Austrija/Slovačka) 5. jul: Anders Johnsson (Švedska) 7. jul: Višeslav Jaklin (Hrvatska) 9. jul: Aleksej Paršin (Rusija) 11. jul: Marko Petričić (SAD/Srbija) 12. jul: Koncert polaznika Letnje škole orgulja Tokom festivala predstavićemo i CD s najbolje izvedenim numerama na prošlogodišnjem izdanju Dana orgulja. U godinama koje su pred nama, Kulturni centar Beograda uložiće sve napore da se tradicija ovog festivala nastavi, sa garantovanim kvalitetom i u budućnosti.


IZLOŽBE Ne propustite tri odliČne izložbe u Prodajnoj galeriji Beograd

Od 9. do 23. jula Anđela Mujčić (1981) Slike

Od 26. jula do 13. avgusta Šejma Prodanović Šejma Prodanović publici se predstavlja projektom koji sadrži fotografije, printove i kratki animirani film.

GOLDEN PARTY 2011 LIKOVNA GALERIJA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA od 10. jula do 5. avgusta 2012.

Od 10. jula do 5. avgusta predstaviće se Maja Bekan, multimedijalna umetnica koja dolazi iz Haga. Izložbom u KCB-u ona predstavlja miks medija instalaciju Tajne sile za očuvanje identiteta, samopoštovanja i sigurnosti u problematičnim vremenima, volumen III i premijerno prikazuje video rad Zlatna žurka (trajanje 119 minuta). Ovaj video rad, koji je snimljen u realnom vremenu i prati druženje u privatnom stanu gde umetničina majka sa svojim drugaricama prezentuje kozmetičke proizvode koje prodaje u slobodnom vremenu (od krema za telo do proizvoda za mršavljenje), čini centralni deo instalacije zajedno s radom Čekaonica i performansom P za performans koji će biti izveden tokom izložbe. Maja Bekan rođena je 1975. u Trebinju, u bivšoj Jugoslaviji. Osnovne studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Kraljevskoj akademiji za lepe umetnosti u Hagu. Magistarske studije završila je na institutu Piet Zwart u Holandiji i na Univerzitetu Plimut u Velikoj Britaniji. Član je programskog saveta u Kunsthuis SYB i predavač na Piet Zwart Institute Master Fine Art u Hagu. Njena umetnička praksa ispoljava se u formi raznovrsnih projekata i poduhvata (inicijativa) koji crpe inspiraciju iz performansa, potrošačke estetike (estetike konzumerizma) i popularnih medija. Njene instalacije i performansi su participirajući i omogućavaju poseban ambijent za publiku i učešće publike u umetničkom događaju. Izlaže i nastupa od 2006. godine: priredila je četiri samostalne izložbe, učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, projektima i radionicama u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Irskoj, Republici Srpskoj i Srbiji. Živi i radi u Srbiji i Holandiji. Stil iz video rada Golden Party 2011.

Od 16. avgusta do 3. septembra publika će imati priliku da pogleda video rad Svetlane Volic U 16 min dugom filmu, koji se vrti u loop-u, redukovani gestovi tela i mimike sinhronizovani su u svojevrsnu koreografiju svetla i senke, introspektivni prostorni crtež, elemente koji otvaraju pitanja na temu percepcije, sećanja i aktivnog vremena samospoznaje. Adresa: Kosančićev venac 19, Beograd, Srbija Tel: + 381 11 30 33 923; www.galerijabeograd.org

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 53

I


ŠTA SE DOGODILO SA MUZEJOM SAVREMENE UMETNOSTI? MSU Ušće 10, Blok 15

Zaustavljanje obnove zdanja na Ušću dovelo je do prestanka funkcionisanja Muzeja kao doma umetnosti i njegovog nestanka s kulturne mape Beograda i Srbije. Projekat Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? čine tri segmenta. U okviru prvog, u arhivskoj formi reprezentuju se informacije, dokumenti i artefakti u vezi s procesom obnove zgrade od 2002. do danas. Drugi segment čine intervencije umetnika i dizajnera koje razmatraju različite aspekte prekida funkcije Muzeja kao mašine za produkciju umetnosti i znanja o umetnosti. Treći segment neizložbe jeste samopokazni: enterijer Muzeja, naseljen tragovima propadanja zgrade, dovršenih i prekinutih građevinskih radova, ostacima izložbene arhitekture i mobilijara, nameće se posetiocu kao svedočanstvo zamiranja Muzeja. Dokumentacija o rekonstrukciji Muzeja. Foto: A. Ajdukovic U julu 2012. navršava se pet godina od kada je zgrada Muzeja savremene umetnosti zatvorena za javnost zbog rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje, a radovi ni do danas nisu okončani. Predviđeni rok od godinu dana odavno je probijen, završena je samo prva faza, a naznaka kada će biti obezbeđena sredstva za nastavak radova u drugoj fazi i objekat priveden nameni već dugo nema. Zgrada MSU — jedan od najreprezentativnijih namenski građenih muzejskih objekata u Srbiji, koji je 1987. proglašen i za kulturno dobro — nalazi se u nefunkcionalnom stanju napuštenog gradilišta i izložena je propadanju.

I

54 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

Autor koncepcije: Dejan Sretenović Kustosi: Andrej Dolinka, Una Popović i Dejan Sretenović Umetnici: Radoš Antonijević, Fabian Bechtle, Lazar Bodroža, Dušica Dražić, Ministarstvo prostora (Marko Aksentijević, Ivan Branisavljević, Iva Čukić, Radomir Lazović, Dobrica Veselinović), Siniša Ilić, Irena Kelečević, Karsten Konrad, Monika Lang, Jovan Mikonjić, Milorad Mladenović, Ivan Petrović, Darinka Pop-Mitić, Vahida Ramujkić i Noa Treister, Mirjana Boba Stojadinović, Saša Tkačenko, Nenad Trifunović, Stefan Unković Otvoreno do 30. septembra do 18.00 Radno vreme: od 10.00 do 18.00. Utorkom zatvoreno.


„WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION“ The World Press Photo Exhibition biće otvorena od 3. do 17. jula u Studiju M u Novom Sadu (Ignjata Pavlaša 3) i od 20. jula do 2. avgusta u Domu omladine Beograda (Makedonska 22). Ova jedinstvena putujuća izložba prikazuje radove pobednika godišnjeg takmičenja u novinskoj fotografiji koje se održava širom sveta. Svake godine nezavisni međunarodni žiri sastavljen od 19 članova, u okviru devet kategorija, ocenjuje radove koje na konkurs šalju fotoreporteri, agencije, novine i magazini iz svih delova sveta. Ove godine takmičenje je privuklo 5.247 fotografa iz 124 zemlje, a u takmičarsku proceduru uvršćene su ukupno 101.254 fotografije. Ovogodišnji The World Press Photo Exhibition sastoji se od 160 fotografija i prikazuje se na oko 100 lokacija širom sveta. Pored glavne pobedničke fotografije španskog fotografa Samuela Arande koja je objavljena u New York Timesu (portret žene s velom koja grli povređenog sina posle uličnih protesta u Jemenu), biće prikazane i pobedničke fotografije iz svih devet kategorija. World Press Photo dodao je novu dimenziju svojim izložbama širom sveta lansiranjem nove aplikacije — The Exhibition app. Njenim korišćenjem posetioci mogu pristupiti dodatnim informacijama o svim izloženim fotografijama i njihovim autorima, uključujući i video intervjue, ali i podeliti omiljene fotografije s prijateljima na društvenim mrežama na Internetu. Aplikacija se može preuzeti na linku www.worldpressphoto.org/app, dok se tokom izložbe mogu skenirati odgovarajući QR kodovi uz svaku fotografiju. Izložba u Novom Sadu i Beogradu biće organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije i uz podršku Misije OEBS-a, Doma omladine Beograda, Studija M RTV Vojvodine i Exita.

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 55

I


BEATE NIEMAN

MOJ DOBRI OTAC Prevod: Ljiljana Glišović Službeni glasnik, 2012.

 Piše: Vladimir Vujinović anas u Nemačkoj postoji sve više knjiga koje su pisali unuci generacije koja je učestvovala u Drugom svetskom ratu. U vreme kada čitav svet doživljava krizu pravih vrednosti i pad morala, suočavanje s nacističkom prošlošću svakako jeste neophodno. Na predstavljanju Beate Nieman i njene knjige u Beogradu, Slobodan Gavrilović duboko joj se poklonio i nazvao ju je „div ženom“. Zaista, ono što je ona uradila izlazi iz senke tek pukog mondenskog preispitivanja nacističke prošlosti. Suočavanje je jedno, a krivica i potreba za iskrenim pokajanjem nešto sasvim drugo. Upravo o tome govori Beate Niemen u svojoj dokumentarističkoj knjizi Moj dobri otac, a njen dobri otac je major Bruno Sattler, šef Gestapoa u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. Beate Niemen odrasla je ne upoznavši svog oca. Ona je bila mala kada je on osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina, a u zatvoru u Istočnoj Nemačkoj boravio je sve do smrti 1972. godine. Beate je iz majčinih priča znala svog oca kao savesnog berlinskog policajca, heroja, uzornog građanina, porodičnog čoveka i dobrog oca. Prve sumnje ušle su u Beatin život tokom 1997. kada ona odlučuje da istraži očevu prošlost. Pročešljala je stotine arhiva

RAYMOND CHANDLER

VELIKI SAN / ZBOGOM, LEPOJKO Prevod: Nenad Dropulić Laguna, 2009, 2010.

 Raymond Chandler jedan je od najuticajnijih i najznačajnijih pisca koji su stvarali u okviru kriminalističkog žanra. Uz Dashiella Hammetta, on je tvorac škole tvrdog krimića, a njegov junak, privatni detektiv Philip Marlowe, već je odavno u 56 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

svim analima popularne kulture. Bez obzira na neosporne zasluge u žanru, Chandler je i mnogo više od toga. On je istinski sjajan pisac, bridak i pronicljiv, najznačajniji hroničar Los Anđelesa četrdesetih godina. Chandler je napisao sedam romana o Marloweu i započeo osmi. Prva dva, Veliki san (1939) i Zbogom, lepojko (1940), neosporno spadaju među njegova najbolja dela, a mogu se uvrstiti i u sam vrh američke književnosti prve polovine 20. veka. Raspoložen i na vrhuncu kretivnih moći,

u Nemačkoj i Srbiji, došla do gomile originalnih dokumenata koje predstavlja u svojoj knjizi, a kada je posle petnaest godina detektivske potrage sklopila mozaik, došla je do spoznaje da je njen otac bio bezdušni ubica i krvolok. Kao šef Gestapoa, Bruno Sattler bio je lično odgovoran za deportacije i smrt hiljade Jevreja, Roma i Srba u koncentracionom logoru Staro sajmište. „Nedeljama sam bila bolesna kada sam shvatila da je odgovoran za smrt hiljade ljudi“, svedoči nam Beate Niemen. Dokumentaristička građa i Beatina saznanja svakako nam pružaju uvid u jedan svirepi zločin, ali nešto drugo čini osnovnu vrednost ove knjige — njeni utisci i to kako se ona nosila sa zločinima svog oca. Ona se ne miri s pukim izošenjem činjenica. Nju zanima kako je njen otac mogao imati ta svoja dva lica — jedno uglađeno i porodično, a drugo beskrupulozno i zločinačko. Zanima je dubina ljudske duše, kako to da čovek čoveku može da uradi takve stvari. Suočavanje ne s prošlošću nego s krivicom i pokajanjem kao jedinim izlazima! „Tražila sam i odgovor da li je on ikada dao neko objašnjenje za to. Jedina izjava Bruna Zatlera koju sam pronašla u njegovim dokumentima je da je samo slušao naređenja sa kojima se, u stvari, nije slagao. To za mene znači da moj otac nikada do kraja nije priznao svoju krivicu čak ni samom sebi.“

Chandler vodi svog junaka kroz bedu i sjaj Los Anđelesa u kome sve vrvi od opasnih momaka, beskrupuloznih ucenjivača,

raskalašnih naslednica i probisveta svih vrsta. Veliki san je majstorski uvod u serijal, u kome Marlowe


pokušava da iščupa iz nevolja kćerke bogatog generala Sternwooda i pride razreši misteriozni nestanak i nekoliko nerasvetljenih ubistava. Od svih svojih romana, Chandler je bio najviše ponosan na Zbogom, lepojko. Ovaj vanserijski krimić krcat je nezaboravnim likovima, među kojima se izdvajaju zaljubljeni div Moose Malloy i femme fatale Helen Grayle. Obavezno štivo za poklonike žanra, ali i sve ostale. Prva dva Chandlerova romana već odavno spadaju u domen opšte kulture.

Frekvencije predstavljaju aproprijaciju matrice anglosaksonskog histeričnog realizma u uslovima refleksivne narativne proze iz zapadnoevropske tradicije. Ima tu materijala za štrihovanje, ima i ne baš suptilnih konstrukcija, ali Setzova proza zaslužuje najvišu ocenu, jer je uspeo da stvori ubedljiv prikaz apstraktnih psihičkih stanja, ugradi ga u prepoznatljiv duh vremena i naslika dva osobena portreta likova koji se prožimaju na više ravni i koji se, samim tim, u dobroj meri i dopunjuju.

Đorđe Bajić

Jovana će morati da se uhvati u koštac s nasilnim dilerima, nekooperativnim svedocima i sadističkim ubicom koji poseduje natprirodne moći. Talog je roman koji se brzo čita: kratak je i dinamičan, s minimumom praznog hoda. Istina, na pojedinim segmentima još se moglo raditi. Karakterizacija je uglavnom stripovska i romanu nedostaje „mesa“ (čitaj: bar još nekoliko desetina stranica za dodatnu razradu i objašnjenja). Mesta za poboljšanja ima, ali, bez obzira na to, poklonici žanrovske književnosti rado će čitati Talog.

Zoran Janković

CLEMENS J. SETZ

FREKVENCIJE

Prevod: Biljana Golubović Mono i Manjana, 2012.

 Roman Frekvencije, drugi prevod dela Clemensa J. Setza na srpski jezik, otvara citat iz jednog od dela velikana Roberta Musila, promotivna kampanja navodi izvesne srodnosti s Günterom Grassom, dok naslov Frekvencije sugeriše izvesnu rimu sa znamenitim Korekcijama savremenog klasika Jonathana Franzena. Sve je to teška komparacijska artiljerija i mlađani Setz još nije dobacio do te lige i tih visova. Ipak, njegove Frekvencije se s lakoćom i dosta brzo nameću kao odlično štivo autora u koga svakako vredi investirati i novac, i vreme i pažnju, i koji svakako ima šta i zna kako da to iskaže. Ako ostanemo na polju poetsko-idejnih sličnosti, Setz je na uzorku ovog romana možda najbliži pristupu i atmosferi kakvu poznajemo iz dela Paula Austera i Marlene Haushofer. Kičmu njegovih Frekvencija, te kamerne, a u isto vreme i razmahane drame i društvene hronike duboko intimističkog tona, čine usamljenost i otuđenost kao svojevrsni transkulturalni idiomi sveta danas. Kroz povest o stazama i lutanjima dvojice prijatelja iz detinjstva čije će se putanje neumitno ukrstiti i u zrelijim godinama, Setz tka višekrako-višeznačnu priču o samoći i sveopštem nesnalaženju u kontekstu nemačkog ekonomskog spokoja sa upadljivim ehom i na širem, planetarnom planu.

Đorđe Bajić

ŽELJKO OBRENOVIĆ

TALOG

MICHAEL LEVINE



Prevod: Stela Spasić Laguna, 2012.

Booking, 2012.

GERILA PR 2.0  Knjiga Gerila PR 2.0 holivudskog mogula za odnose s javnošću Michaela Levinea jeste revizija prvog izdanja koje se pojavilo 1993. godine. Razloge za ponovno vraćanje temi o

jeftinoj a uspešnoj gerilskoj kampanji za skretanje medijske pažnje Levine pronalazi u velikom napretku Interneta i masovnoj pojavi novih medijskih kuća u poslednje dve decenije. Uprkos tome, drugo Levinovo izdanje i dalje ima isti cilj. Gerila PR 2.0 osmišljena je kao priručnik namenjen ljudima bez PR znanja i iskustva, koji prvi put stupaju u kontakt sa štampanim i elektronskim medijima, i nudi niz primera — od portreta ljudi koji su uspeli da pobede anonimnost jeftinim PR zahvatima, do mustri za pisanje saopštenja za medije. Neki od saveta zaista su vredni, dok

Mladi pisac Željko Obrenović skrenuo je pažnju na sebe pre pet godina kada je sa Aleksandrom Ilićem napisao roman Srpski psiho. Nedavno se u prodaji pojavilo prvo Obrenovićevo samostalno delo. Za razliku od prvenca koji je imao da ponudi jedino neprekidni niz prizora nasilja i seksa, ovoga puta primetno je nastojanje da se osmisli zanimljiva priča. Doduše, ima eksplicitnosti i u novom romanu, još kako, ali prskanje telesnih tečnosti nije samo sebi svrha. Obrenović je dobro poznatu osvetničku krimi matricu u Talogu obogatio elementima fantastike. Glavna junakinja, na sve spremna Jovana, počinje da istražuje sumnjive okolnosti pod kojima je umro njen dečko Andrej, žrtva loše droge, takozvanog taloga. Ona uskoro otkriva da je njegova smrt u vezi sa serijskim ubistvima mladih devojaka koja već godinama šokiraju Beograd. Kako bi razrešila misteriju, jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 57


E. L. JAMES TI SI MENI SVE - Vesna Dedić Milojević, Laguna KAKO BIH BEZ TEBE - Gijom Muso, Alnari TAJNA PISMA KALUĐERA KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI- Robin Šarma, Mono i Manjana PISMO GOSPOĐE VILME - Jelena Bačić Alimpić, Laguna JA STIV - Džordž Bim, Alnari

1. SULTANOV HAREM SULEJMAN VELIČANSTVENI - Dženi Vajt, Alnari 2. KALUĐER KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI - Robin Šarma, Mono i Manjana 3. SJAJ U OKU ZVEZDE - Ljiljana Habjanović Đurović, Globosino 4. KOSTURI OKRUGA MEDISON - Vedrana Rudan, VBZ 5. I AM LOVE - Žana Poliakov, Mono i Manjana

6.

drugi, kao što je puko isticanje da treba biti kreativan, teško mogu biti od pomoći bilo kome ukoliko kvaliteti koji se pominju, jednostavno, nedostaju. Knjiga se, zahvaljujući tome, s vremena na vreme opasno približava besmislenosti mnogih knjiga za samopomoć, a autor ume i da zbuni čitaoca kontradiktornošću. Na primer, on više puta ističe vrednost iskrenosti pri radu s medijima, ali u poglavlju koje se bavi potencijalnim PR katastrofama bez problema nudi veći broj saveta kako da se opravdana medijska hajka smiri i izmanipuliše. PR znalci sve to već odavno znaju i koriste, pa postaje diskutabilno koliko su Levineove tehnike istinski gerilske. U svakom slučaju, Gerila PR 2.0 korisno je štivo koje u dobroj meri uspeva da odgovori na pitanje kako voditi uspešnu medijsku kampanju, a da se pri tom ne bankrotira.

ERLEND LOE

Ljubisav Panić

58 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

7. 8.

9.

10.

FVONK

Prevod: Radoš Kosović Geopoetika, 2012.

 I ne samo na konto minulog rada, i ne samo zato što kroz usta jednog od dvojice glavnih junaka od 62. do 67. stranice Erlend Loe izrekne podosta pohvala na račun Beograda i srpskog roda, Fvonk, njegov najnoviji roman, svakako treba pročitati. Oni upućeni u njegovu poetiku i prateći stil i ovde će se obreti na dobro znanoj teritoriji: i ovo je setno ozarena priča o povremenoj potrebi za samoizgonom, kao i porivu za interakcijom i bliskošću s drugima, pa bili oni i potpuni neznanci ili osobe iz oprečnih društvenih sfera. Loe ovde uparuje Fvonka, plašljivog bivšeg službenika u sportskom savezu, koji sada, posle slučajnog minornog učešća u sitnijoj malverzaciji,

PEDESET NIJANSI — SIVA Laguna, 2012.

Pedeset nijansi — siva jeste prvi deo erotske trilogije koji ispituje mračnu, neistraženu stranu seksualnosti. Počinje kao gotovo bilo koja ljubavna priča: lepa studentkinja književnosti Anastasia Steele upoznaje Christiana Greya, sivookog, prelepog, moćnog muškarca. Ubeđena da je njihov sastanak loše prošao, pokušava da više ne misli na taj događaj, sve dok se Grey ne pojavi u prodavnici u kojoj ona radi i pozove je da izađu. Neiskusna i naivna Ana šokirana je činjenicom da ga želi. Kada je on upozori da je za nju bolje da među njima ne bude ničega, Ana ga želi još više, a kada se upuste u strastvenu ljubavnu aferu, ona će otkriti koje su njene stvarne želje ali i strašne tajne koje Grey skriva od drugih. Neodoljiva magnetska privlačnost pogađa je poput udara groma, ali tad počinje mračna čarolija zbog koje Pedeset nijansi — siva obara sve moguće rekorde. Ovaj roman do sada je u svetu prodat u deset miliona primeraka, prava su prodata u trideset sedam zemalja, a cena plaćena za ekranizaciju knjige postigla je apsolutni rekord — čak pet miliona dolara. Pedeset nijansi — siva jeste knjiga koju i žene i muškarci čitaju s jednakim žarom.

provodi dane u osami svoje kuće na vidikovcu i u paničnom strahu od trudnica (!) i njihove urote protiv njega, i Jensa, aktuelnog premijera Norveške, iznurenog, potištenog, ekstremno kontemplativnog, na samom pragu ozbiljne depresije (a s jedinim oduškom u vidu nizanja srpskih psovki), koji odlukom tajne službe postaje tajni vikend podstanar u Fvonkovom domu. I u ovom romanu Loe se drži lahorastog i krajnje prijemčivog izraza, i ovde sugeriše da je empatija ne samo nužnost (imajući u vidu opšte

stanje stvari) već i suštinski deo poimanja sveta u glavama iole mislećih pojedinaca. Naravno, Fvonk je čedo autoreciklaže i ovde ne zatičemo Loea u prevratničkom zanosu, ali ovaj roman prikazuje autora u dosta dobroj pripovedačkoj formi i pokazuje da je Loeov pristup još kadar da iznedri dovoljno šarma, emotivnosti i osnovnog humanizma u tretmanu ključnih likova da osvoji čitalačku pažnju, izmami osmehe i zasluži i ovu i još mnoge iskrene preporuke. Zoran Janković


Piše: Dejan PETKOvić

a popularnom zemunskom šetalištu, u kompletno renoviranom prostoru nekadašnjeg restorana La Gondola, otvoren je Toro Grill Steak House, restoran koji već sada zauzima posebno mesto na gastronomskoj mapi grada. Prijatan, lepo dizajniran enterijer stvara osećaj intimnosti, posebnu draž daje zastakljen gril u kome možete posmatrati pripremu specijaliteta, a tu je i relaksirajuća bašta na obali, gde ćete vrhunsku hranu konzumirati uz prijatan pogled na reku. Ono što izdvaja ovaj restoran od mnoštva drugih svakako je najfinije meso škotskog govečeta, koje se organski uzgaja u posebnom ambijentu, klimatskim uslovima i apsolutnoj harmoniji s prirodom. Rezultat toga je da ovo meso ima najviši standard kvaliteta, prepoznat u celom svetu. Uz stekove od škotskog mesa, u ponudi se nalazi i najkvalitetnije meso domaćih malih proizvođača (Pešter, Sjenica...), kao i nekoliko autentičnih nacionalnih specijaliteta. Ručak smo počeli reskom domaćom šljivovicom i kuverom od svežeg peciva i dva ukusna namaza. Usledila je osvežavajuća mešavina zelenih salata s mladim kozjim sirom, maslinama, mladim lukom i semenkama bundeve, da bi ubrzo zatim na sto stigla i dva topla predjela sa sirevima. Pohovani kamamber serviran je sa izvrsnim prelivom od maline i čili papričicama, a grilovani halumi sir preliven maslinovim uljem poslužen je s rukolom, grilovanim cherry paradajzom i listićima nane. Rezance sa Stare planine (s tartufima u belom vinu), pljeskavicu a la Toro od govedine i jagnjetine i vojvođansku ćuretinu ostavili smo za neki od obaveznih sledećih dolazaka, kako bismo što spremnije dočekali highlight ručka, steak Toro Rib Roast od škotskog mesa. Najpre nam je ljubazno osoblje pokazalo goveđi ramstek s koskom (poput običaja s ribom u ribljim restoranima), a posle pečenja na uglju serviran nam je zajedno s grilovanim povrćem i pečenim krompirima punjenim krem sirom i lekovitim aromatičnim travama. Ljubitelji sosova mogu dodati i neki od ponuđenih (čili, zeleni biber, barbecue...), ali je naš savet da to preskočite, pošto savršeno sočno, mekano meso ima tako fantastičan ukus da je prosto greh prelivati ga sosom. Već posle prvog zalogaja postaće vam jasno zašto je škotsko meso toliko posebno i omiljeno među gurmanima istančanog ukusa širom sveta.

Ukoliko posle njega bude mesta za desert, preporučujemo nešto laganije, poput odlične pite s jabukama ili panakote s prelivom od šumskog voća i sorbeom od malina. Cene stekova od škotskog mesa opravdano su nešto više, dok su cene stekova od domaćeg mesa i drugih jela više nego povoljne. Vinska karta je besprekorna, a ukupan hedonistički doživljaj neprocenjiv. Toro Grill je potpuno autentičan gastronomski kutak, restoran sa ubedljivo najekskluzivnijom ponudom mesa u gradu i sigurno nezaobilazno mesto za svakog ko sebe smatra istinskim gurmanom. Adresa: Kej oslobođenja 49, Zemun; Telefon: (011) 21-99-462; Web site: www.restorantorogrill.com; E-mail: restoran@restorantorogrill. com; Radno vreme restorana i kuhinje: od 9.00 do 23.00; Gradski prevoz: autobus: 17, 73, 83, 84, 88, 611, 704; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Bašta ili terasa: da, letnja, 50 mesta; Parking: parkiranje na trotoaru i u okolnim ulicama; plava zona; Muzika: pop, ambijentalna; Jelovnik: na srpskom i engleskom jeziku; Osoblje govori: engleski jezik; Vrsta kuhinje: internacionalna; Glavna jela: od 450 do 1.150 dinara, stekovi od 230 do 685 dinara za 100 g; Rezervacija: da; Prostorija za nepušače: da; Obrok za dvoje: od 3.000 dinara

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 59


HYPE LOUNGE 

Na ušuškanoj vračarskoj lokaciji nalazi se zanimljiv lokal, originalno osmišljen kao lounge bar u kome se prepliću 3K: kafana, kuća i kancelarija. Moderno dizajniranom, neobično toplom enterijeru, s prvim prolećnim danima pridodata je i prijatna bašta okrenuta ka Krunskoj ulici, a efektan meni svojim laganim gastronomskim ritmovima u potpunosti prati opuštenu atmosferu koja krasi ovo mesto. Ukoliko dolazite ujutro, dočekaće vas pregršt varijanti za doručak, od omleta i popare s pršutom i sirom, do prženica i obilne tzatziki tortilje, dok za ručak i večeru ovde uvek možete pojesti kvalitetne paste, rižota, obrok salate i nekoliko jela s mesom. Mi smo probali odličnu romesco salatu koja se sprema s dodatkom pršute i mocarele i zaista može predstavljati lagani obrok, a ukoliko izaberete nešto iz dela s pastama, toplo preporučujemo odlične pene s komadićima bifteka i tikvicama, kao i fino zapečene njoke s mekanom piletinom u ukusnom pesto krem sosu. Neobičan libanski rižoto s piletinom, pečurkama, karijem, parmezanom i efektnim dodatkom suvog grožđa naš je apsolutni favorit i nešto po čemu će ovo mesto biti prepoznatljivo, mada ni rižoto s pršutom i kozjim sirom nimalo ne zaostaje. Od jela s mesom izdvajaju se piletina s medom i bademima servirana na grilovanoj palenti, kao i atraktivna kajdžun piletina. Na kraju, tu su i sjajni deserti poput panakote sa cimetom i prelivom od šumskog voća, kaloričnog čokoladnog tarta i izvrsnog tiramisua koji na najlepši način zaokružuju ukusan obrok. Cene su veoma pristupačne, usluga je brza i ljubazna, a uveče atmosferu kreira odabrana DJ podrška. Hype Lounge je mesto kvalitetne moderne kuhinje, pogodno za svako doba dana i sve prilike, od poslovnih do privatnih, a na vama je samo da odaberete povod za istinsko uživanje. Adresa: Krunska 80; Telefon: (011) 244-93-36; Web site: www. hype.rs; E-mail: welcome@hype.rs; Radno vreme restorana i

60 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

kuhinje: od 9.30 do 24.00, vikendom do 1.00; Gradski prevoz: autobus: 24, 26, 48; tramvaj: 2, 6, 7, 10, 14; trolejbus: 19, 21, 22, 29; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Bašta ili terasa: da, letnja; Parking: parkiranje na trotoaru i u okolnim ulicama; treća zona; Vrsta kuhinje: internacionalna; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 550 do 1.100 dinara; Doručak: da; Rezervacija: da; Prostorija za nepušače: da; Obrok za dvoje: 2.500 dinara

MALA FABRIKA UKUSA — „TASTING“ MENI 

Naša omiljena fabrika i dalje radi punom parom, proizvodeći u svom pogonu sve one male kulinarske čarolije zbog kojih već tri godine ovde uvek rado dolazimo. Međutim, povod za ovu našu posetu prelepoj ušuškanoj senovitoj bašti pokraj gastronomske kućice iz bajke nisu bile ni čuvene baba Vojkine punjene paprike, ni sad već kultna selekcija mešanog mesa pod nazivom „ciganski ples“, već sasvim novi tasting meni. Uvodeći avangardne tehnike pripreme, uz posvećen izbor najkvalitetnijih organskih namirnica i neke gotovo alhemijske procese kuvanja i prezentacije jela, novi šef kuhinje Bojan Bočvarov smelo se poigrava (post)modernim kulinarskim trendovima, kompletno redefinišući poimanje nacionalne kuhinje. Ono što vas očekuje u ovoj slow food predstavi sastavljenoj od 12 „činova“ (osam jela i četiri slatkiša) gotovo je nemoguće preneti na papir i dočarati bar delić gastronomske magije kojoj smo prisustvovali. Tokom tri sata, pred nama su se poput kaleidoskopskih sličica smenjivale živopisne kreacije, iznenađujuće maštovita jela, gde je svaki pojedinačni segment bio malo remek-delo na tanjiru. Kako opisati potaž od brokolija i tikvica koji se pred vama sjedinjuje s


tečnim azotom koji uz gusti beli dim pravi odgovarajuću temperaturu ili, recimo, „sunđer“ od rukole s pateom od guščije džigerice i želeom od jabuke? Tu su još kule od cvekle s kozjim sirom i orasima na podlozi od vlašca, pa onda pršuta punjena kajmakom, jabukama i kajsijama s dodatkom čili travki, i pačje grudi glazirane u puteru sa šparglama, pireom i sladoledom od višnje i konjaka. Smišljeno i ukusno poigravanje klasicima ogledalo se kroz sjajnu rolovanu prasetinu s rukolom, renom, duvan čvarcima i karamelizovanim jabukama, puterasto meku teletinu u sosu od zove s tikvicom i brokolijem, kao i izvrsnu domaću pljeskavicu i kobasicu posluženu na prženiji sa ajvarom. Deserti su nastavili u istom ritmu: sorbe od limuna i bosiljka, kornetići sa slanim musom, čokoladna kuglica na čačkalici punjena espresom i tečnim azotom u supi od mandarine, a na kraju kao tačka na i, potpuno vizionarska jaffa za 21. vek. Tasting meni neprestano se menja i dopunjuje, rezervacija je obavezna dan ranije, a s nestrpljenjem iščekujemo i zimsku verziju. Ovim hrabrim potezom kreativni tim Male fabrike ukusa trenutno ispisuje zlatne stranice novije beogradske gastronomske istorije. Obavezno probati! Adresa: Nebojšina 49a; Telefon: (011) 24-35-727; Web site: www. malafabrikaukusa.com; Radno vreme restorana i kuhinje: od 9.00 do 24.00 (kuhinja radi do 23.00); Gradski prevoz: autobus: 31, 33, 39, 42, 47, 48, 59, 78; tramvaj: 9, 10, 14; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Bašta ili terasa: da, letnja, 60 mesta; Parking: parkiranje na trotoaru i u okolnim ulicama; Vrsta kuhinje: nacionalna; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 500 do 1.300 dinara; Doručak: da; Rezervacija: da; Prostorija za nepušače: da; Tasting meni: 2.900 dinara po osobi

DEPO 23



Na ušuškanoj lokaciji nedaleko od Vukovog spomenika, u kompletno renoviranom prostoru nekadašnjeg restorana Gentleman, nalazi se Depo 23, jedna od trenutno najaktuelnijih gradskih gastronomskih destinacija. Moderno dizajniran enterijer osvaja već na prvi pogled, a u njemu vrlo promišljeno dominiraju otvorena kuhinja i efektan centralni stub na kome je s jedne strane ispisana dnevna ponuda, a s druge preporuke za kulturna dešavanja u gradu. Sažet meni, baziran na savremenoj internacionalnoj kuhinji, koncipiran je po krajnje jednostavnom sistemu: pet startera, pet glavnih jela, pet deserta. Posle kuvera od svežih hlepčića i finog namaza od fete, ulja i slatke paprike, okrepili smo se odličnim gustim potažem od karfiola i kokosa, koji je predstavljao pravi uvod u visoke domete ovdašnje kuhinje. Među starterima, probali smo finger food sastavljen od ukusnih prolećnih rolnica punjenih povrćem, hrskavih salmosa (trouglića punjenih mlevenim junećim mesom i graškom) i mekanih mariniranih pilećih ražnjića, dok su pratnju činili sladak čili sos i osvežavajući sos od ananasa i začinskog bilja. Od glavnih jela, poveći file brancina serviran s povrćem u tempuri jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 61


bio je izuzetno sočan, znalački blago začinjen i u potpunosti je opravdao sva naša očekivanja. Drugo glavno jelo, pig fig, ma koliko da je bilo atraktivno i ukusno, ipak je ostalo donekle nedorečeno. Dva ogromna komada svinjskog karea poslužena su s domaćim njokama i slatkim sosom od porta i suvih šljiva, koji nije uspeo da dovoljno „otvori“ celu kombinaciju, pa su pojedini delovi mesa delovali previše suvo. Deserti su bili sjajni, pa toplo preporučujemo čokoladni fondi sa sladoledom od vanile i džemom od šumskog voća, kao i efektno aranžiran čokoladni delight sa svežim jagodama. Cene su na nivou gradskog proseka, osoblje je ljubazno i izuzetno upućeno, a posebno treba pohvaliti i dnevni meni po promotivnoj ceni od 999 dinara. Depo 23 poseduje izuzetan gastronomski potencijal, to je restoran koji će tek pokazati svoj puni sjaj i od čije vrhunske kuhinje zaista mnogo možemo da očekujemo u narednom periodu. Adresa: Zahumska 23; Telefon: (011) 240-15-59; Web site: www. depo23.com; Radno vreme restorana i kuhinje: od 10.00 do 24.00, nedeljom od 10.00 do 17.00; Gradski prevoz: tramvaj: 2, 5, 6, 7, 14; autobus: 25, 26; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Parking: na trotoaru i u okolnim ulicama; treća zona; Vrsta kuhinje: internacionalna; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 750 do 1.450 dinara; Dnevni meni: da; Doručak: da; Rezervacija: da; Prostorija za nepušače: da; Zakup: da; Obrok za dvoje: 3.800 dinara

IZLOG



Blizu tašmajdanskog parka, na lokaciji koja je malo uvučena i diskretno izdvojena od vreve iz prometne ulice 27. marta, nedavno je otvoren Cafe Bar Izlog. Prostran, moderno uređen lokal na dva nivoa i velika udobna letnja bašta stvaraju lep ambijent za kraći gastronomski predah u širem centru grada. Meni je prilagođen užurbanom poslovnom svetu, a čine ga raznovrsni omleti i prženice za doručak, sendviči, tortilje, brusketi, obrok salate, paste i rižota, uz nekoliko jela s piletinom. Ručak smo počeli solidnim brusketima s mocarelom, rukolom, bosiljkom i cherry paradajzom, a zatim smo probali i vrlo dobru biftek tortilju u kojoj se pored mekanih komadića mesa našlo i dosta povrća, sve fino začinjeno dodatkom worchester sosa. Al dente pripremljene taljatele s pečurkama i povrćem (tikvice, patlidžan, paprike i praziluk) bile su odlične, a jedino što nas je pomalo razočaralo bila je piletina s kozicama. Dva velika komada pilećeg filea poslužena su s kozicama u ukusnom prelivu od pečuraka i belog luka, s prilogom od cherry paradajza i grilovanog povrća, ali je meso bilo nedovoljno ispečeno i unutra pomalo „živahno“, što je pokvarilo ukupan pozitivan utisak. Kad je reč o desertima, za njih je ovde zadužena HomeMade Company iz čije smo bogate ponude ovog puta probali dobar svež kolač sunny orange. Cene su korektne, usluga brza i ljubazna, a povremeno se uveče organizuju i nastupi popularnih klupskih bendova uživo. Izlog je mesto u čijoj „radnji“ nema upadljivih gastronomskih iskoraka i inovacija, ali i mesto gde se sasvim pristojno jede i u čijem je „izlogu“ vrlo prijatno sedeti. Adresa: 27. marta 40; Telefon: (011) 324-52-46; Web site: www. cafebarizlog.rs; E-mail: office@cafebarizlog.rs; Radno vreme restorana i kuhinje: od 8.00 do 24.00 (petkom i subotom do 1.00), nedeljom od 11.00 do 24.00; Gradski prevoz: autobus: 48, 65, 77, 79; tramvaj: 2, 5, 10; Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Dina, American Express; Bašta ili terasa: da, letnja, 50 mesta; Parking: parkiranje na trotoaru i u okolnim ulicama; treća zona; Vrsta kuhinje: internacionalna; Vegetarijanski meni: da; Glavna jela: od 680 do 1.180 dinara; Doručak: da; Prostorija za nepušače: da; Zakup: da; Obrok za dvoje: 2.900 dinara

62 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.


jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 63


p a t r o l a

SAMO JE JEDNA

„PLAZMA“ U vreme letnjih odmora, na izletima i putovanjima, Plazma je uvek tu za nas. Zdrava, jedinstvenog ukusa, nezamenljiva kroz generacije. Gde god da krenemo, noseći Plazmu sa sobom, nosimo i deo topline svog doma. Plazma je samo jedna i originalna. Uz nju smo svi odrastali, ona je čuvar naših uspomena. Uz trenutke koje smo delili s najbližima, delili smo i Plazmu. Hranljiva, jedinstvenog i prepoznatljivog ukusa, i ovog leta Plazma je jednostavno — samo jedna!

FITBAR Ovog leta učinite nešto za sebe, otkrijte da zdravo može da bude i ukusno! FitBar sa svojim izborom potpuno prirodnih i apsolutno svežih proizvoda, kreativnim receptima i prijatnim ambijentom zadovoljiće ukus čak i najprobirljivijih sladokusaca, kao i svih onih koji paze na svoju liniju i fizičku spremnost: od hranljivog doručka (izdvajamo kačamak) preko hranljivih i ukusnih sendviča (sjajan sendvič sa ćuretinom), raznih pasta i maštovitih salata (probajte fitbar salatu ili Popajev obrok), pa sve do sveže ceđenih sokova (zeleni raj je must!). Obavezno se rapitajte šta je jelo dana, jer bi musaka od bukovača ili punjene tikvice mogle da se nađu na meniju nekog šik restorana. Pristupačne cene i mogućnost keteringa samo upotpunjuju pozitivan utisak. FitBar, Vladimira Popovića 44 Telefon: (062) 348-227 , Web: www.fitbar.rs

64| www.yc.rs | jul - avgust 2012.

„GP MOTORS“ NAJBOLJI DILER „RENAULTA“ U 2011!

Kompanija GP motors proglašena je za najboljeg dilera Renaulta u 2011. godini. Prvi put mereni su svi parametri u vezi s kvalitetom usluge u prodaji i postprodaji, kao i profitabilnost same koncesije. Nagrada je dodeljena u Renaultovom centru u Parizu, a nagrade su uručili vodeći ljudi Renaulta. Pored dodele organizovana je i poseta fabrici, gde smo upoznati s nadolazećim modelom sa elektromotorom — Zoe. U sklopu fabrike imali smo priliku da posetimo i muzej Renault Classic gde su izloženi najstariji modeli automobila ovog proizvođača. Renault stavlja veliki akcenat na kvalitet usluge prema svojim klijentima, čime beleži rast prodaje od 14 odsto u 2011. godini i zadaje plan preko tri miliona prodatih vozila u 2012, naglasio je u završnoj reči gospodin Stoll, sa željom da se vidimo i naredne godine. Sve detalje kao i razloge za dobijanje ove nagrade možete pogledati na sajtu www.gpmotors.rs.

„GRAND AROMA“ — BOGATIJA ZA TRENUTAK

Grand Aroma koja nam dolazi iz porodice Grand kafe već je dobro poznata i omiljena mešavina pržene mlevene kafe ekstra kvaliteta. Pravi se od probranih zrna kafe s plantaža Indije, Srednje i JužneAmerike. Novina koja nam stiže iz Grand Arome jeste kampanja lansirana pod sloganom „Bogatija za trenutak“. Grand Aroma želi da vas podseti na to da i pored ubrzane svakodnevice, svaki naš dan krije obilje malih dragocenih trenutaka. To su trenuci lične ispunjenosti, opuštanja s prijateljima, sreće i radosti koju delimo s porodicom ili odmora od brojnih poslovnih obaveza. U svakom od tih trenutaka prati nasi Grand Aroma, s kojom omiljeni dnevni ritual uživanja u kafi vrhunskog kvaliteta znači mnogo više


MLAVSKE TERME

Located only 135 km from Belgrade, this aqua park works all year round offering both daytime and nighttime swimming in water whose temperature ranges from 30 to 40 degrees. The compound includes 6 pools (2 closed and 4 open), as well as one salt water pool. Where: Petrovac na Mlavi Working hours: 10 a.m. – 10 p.m. (slides do not operate on Mondays). Tickets: 200 dinars for slides (all-day pass) www.ruczdrelo.rs

AQUA PARK IZVOR

Ivana ĆIRKOVić

INTERNATIONAL CARNIVAL IN VRNJAČKA BANJA

One of the most visited events in Serbia takes place this year from July 8th to 15th and includes, besides the international procession, costume balls, concerts, exhibitions, theatre shows and various sport competitions. www.vrnjackikarneval.com

TVRĐAVA THEATRE

During 10 festival days (from July 11th to 12th at the fort in Smederevo), this theatre event will present over 10 plays in the main program – plus 16 in the side program – and will open with the show by Pan Optikum theatre from Freiburg. www.tvrdjavateatar.com

SHEPHERD DAYS

Held this year from July 13th to 15th in the village of Kosjerić, this festivity showcases the shepherd way of life and customs, songs and dances, with beauty contests, costumes, traditional cooking and handicraft competitions, exhibitions of paintings, field tools, artisan objects, fruit and vegetable preserves and honey products, and shepherd story-telling. www.cobanskidani.rs

Just an hour’s ride from the capitol, this aqua park boasts 12 adult slides (the longest is 120 m, the tallest 22 m), 3 children’s slides and numerous other attractions for adventurers and families alike. Where: Aranđelovac, Bukovička banja Working hours: 10 a.m. – 7 p.m. Tickets: from 300 dinars on workdays for children 14 and under and students to 800 dinars for adults on the weekend. www.aquapark-izvor.com

AQUA PARK PETROLAND

Located some 18 lm from Novi Sad, this aqua park spans 20 hectares and has 6 pools of which several have geothermal water, 20 large and small slides, as well as other fun attractions. Where: Bački Petrovac Working hours: 10 a.m. – 9 p.m. (weekend and holidays from 9 a.m. to 9 p.m.) Tickets: 700 dinars for all-day pass on workdays, 900 dinars on weekends

AQUA PARK JAGODINA

Serbia’s oldest and most visited aqua park consists of 7 pools for sports and recreational activities, with a slide system in the total length of 550 m. For adrenalin seekers, there’s the Extreme Slide which is 150 m long and 15 m high. Where: Jagodina Working hours: 10 a.m. – 6 p.m. Tickets: 300 dinars for all-day pass for children 12 and under, 500 dinars for adults www.aquapark.autentik.net

TID DANUBE INTERNATIONAL TOURIST REGATTA

TID is the largest and longest river regatta lasting 75 days, with over 2450 km of covered ’ground’. Every last weekend in June, the regatta starts from the German city of Ingolstadt, and ends at the beginning of September in the Saint George port in Romania, on the shore of the Black Sea. The regatta will enter Serbia on July 25th (Apatin) and leave our territory on August 10th (Brza Palanka). The regatta will pass through Belgrade on August 1st. www.kajakss.org.rs

GITARIJADA - GUITAR FESTIVAL

Gitarijada in Zaječar is the oldest festival of unestablished rock bands organized this year for the 41st time from August 2nd to 4th. Gathering tens of thousands of participants and visitors from the country and abroad, this festival is one of the most important musical events in the region. www.gitarijada.org

52. DRAGAČEVO TRUMPET FESTIVAL GUČA

Dragačevo’s brass bands festival in Guča – this year from August 6th to 12th – is a unique competition of folk brass bands in the world and one of the most important events of overall national creativity and cultural amateurism in Serbia. In addition to the trumpet competition, the festival includes art exhibitions, literary meetings, all-round national sport tournaments and various competitions. www.saborguca.com

NISVILLE

The International Jazz Festival in Niš will take place from August 16th to 19th, with the participation of over 200 musicians from 15 countries (among them the Lydian Sound Orchestra, Lollo Meier Quartet, Get The Blessing, Opus 5...). Besides classic jazz performances, visitors will have the chance to enjoy bands of the ethno jazz, acid jazz, etc. orientation. www.nissville.com

jul - avgust 2012. | www.yc.rs | 65

B


SITO

E Š TO E R I

na nezadovoljnike i nezahvalnike, iz dana u dan puca teškom i varljivom statistikom, ipak ostajući veran reprizama i neprolaznim brljotinama, a sve u ritmu — naših strujomera, naravno.

STRAŠNI HAREMSKI ČUVARI Istina je: narodu nikad udovoljiti, učini STEZANJE KAIŠA, ALI URBANO Nekim čudom, između prošlog i ovog izdanja Sita i rešeta Nataša Bekvalac nije uknjižila nijednu novu romansu. Zabrinuti smo za njeno zdravlje, taj muk pomalo nas plaši, ali čestitamo na samokontroli, tim pre što je Bekvalčeva u toku samo jedne godine uspela da doživi više velikih ljubavi nego što, recimo, Ivon Jafali pomene odrednicu ’urbano’ u jednoj svojoj emisiji. A to je mnogo, baš mnogo.

A JA SAM SAMO NEŽNA ŽENA... Najgrlenije pohvale za transseksualni kabare Iza ogledala koji se od prošlog meseca izvodi u Rexu. Neodoljiva mešavina verizma, društvenog aktivizma, nepatvorenosti, lahorastog kabaretskog duha i (turbo)folka klasika u predstavi koja to možda i nije, a koja po krajnjem kvalitetu za sobom ostavlja 92,74 odsto ponude zvaničnih, budžetskih pozorišta Beograda.

SULJO, HVALA TI KO BRATU Beogradska Laguna, po svoj prilici nošena pomamom za Suljom Veličanstvenim, iznenadila je mnoge istinskom knjiškom poslasticom. Tako je pred nama izvanredna istoriografska studija u diptih formi Sulejman i Rokselana iz pera velikana Radovana Samardžića. Ovo je izdanje koje bi se moglo podvesti pod kategotriju nenadanih i nezasluženih darova.

REPRIZIRA KO STRUJA

Počela je jedna od retko smislenih građanskih inicijativa za ukidanje pretplate RTS-u. Građani su opravdano revoltirani i dalje nedopustivo lošim programom samozvanog javnog servisa (evropske Srbije). RTS se srdito obrušio 66 | www.yc.rs | jul - avgust 2012.

svet na svoju štetu, puku ni Isus nije valjao, još su oni dobri kakav je narod... Sve je to možda istina, ali što je mnogo — mnogo je. Evo, na primer, jedne vesti: „Mrkonjić neće s Ilićem ako se ne izvini Bekuti“. Pametnome dosta.

UPLAKANA... DIVA

Definitivni hit prethodnog meseca jeste ispovest Aleksandre Kovač o maltretmanu kom je bila podvrgnuta tokom polaganja ispita na Fakultetu muzičkih umetnosti. Ukratko, negde na sredini petosatnog ispita damu je priteralo, asistent se držao internog pravilnika i tražio joj da pre odlaska u toalet preda rad. Otud i naslov: „Ponizili su me na ispitu, nisu mi dali da piškim, doživela sam stres“. Svi mi imamo bešike, neke od njih tu i tamo umeju da budu ćudljive, anatomija, a i nužda pravilnike ne poznaje, svima se to može desiti, tu spora nema, ali nešto nam se čini da Anita Baker i ostale prave dive kojima Kovačeva decenijama teži ipak nikad sebi ne bi dopustile ovakve ispovesti.

ProsejaWWWanje • Maja Nikolić: Moje ponašanje je normalno! • „Mickey Mouse“ na Merkuru • Seksi Sandra po plaži landra • Čovek potiče od ajkule • Stanija ponovo jaše (foto) • Svemirska letelica iz Baltika je opasna • Metalci iz Bocvane tradicionalisti i humanisti (video) • Zbog duhova ne moraju u školu • Hašim Tači je Srbin

EKSKLUZIVA KOREKTIVA KOLEKTIVA

Dobro, nismo ni mi nevinašca, ali bar smo dobronamerni i zasad palacamo jezikom samo na papiru, ali smisla mora biti i u medijima koji dragovoljno prate serbski džet-set. Otud i čuđenje otkud otrovno-posprdni ton u emisiji Ekskluziv u prilogu u kojem moralizatorski glas iz offa „čupa uši“ starleti koja je pokazala gaćice i kojoj je ispala bradavica, a poželela je i da propeva. Koliko mi znamo, starlete nisu kova Mileve Ajnštajn, recimo, one ne pišu naučne radove, ne promišljaju društvenu zbilju, ne kreiraju kulturnu politiku, već tu i tamo pokažu poprsje i međunožje. To im je dopalo kao društvena uloga.

ŽIVELA KONTROVERZA!

KO to kaže, KO to laže...

Pobunio se veći deo glumačkog ansambla Ateljea 212. Istina, nekoliko glumaca i veći deo tehničara stao je na stranu nezgodnog upravnika Kokana Mladenovića. Rascepljena između recidiva samoupravljačkog duha u nastupu pobunjenih i birokratskog formalizma optuženog i njegovih zaštitnika, javnost je, prirodno, stala na stranu potlačenih. Znači, ima nade, drugačiji svet je moguć. Za početak, bar u mikrokosmosu prestoničkog teatra.

O FUTURI U NATURI

Takozvani samit na vrhu, spoj velikana, duet Dragane Mirković i Plavog orkestra razočarao je mnoge. Istina, u pitanju je bledunjavi pesmičuljak, od vlastele se s pravom očekivalo više, ali prateći spot u maniru ultrajeftine socrealističke postapokalipse izmamio je osmehe na lica trešoljubaca i ostalih dokonih.

Drvlje i kamenje osulo se na komentatore RTS-a tokom minulog prvenstva; najgore je prošao Aleksandar Stojanović koji se, očito, mnogima zamerio zanesenošću statistikom, čudnom trivijom i povremenim uzletima u poeziju. Najglasniji su bili udarnici i znaiše iz teškog pluskvamperfekta. Znamo, u vaše vreme znao se red, došlo je do sunovrata društvenih vrednosti, to je paradigmatska pojava... Ali, kud su se deli osobenost i pravo na individualnost? Štono kažu, pravda za Acu!

ZATO PAZI KOME ZAVIDIŠ

Gostujući na televiziji Happy, Zorica Brunclik izjavila je „kako smo svi zavideli Miri kako i koliko ju je voleo Sloba“. Čak i sa ove distance, veoma čudna opaska, posebno ako ne smetnemo s uma kako je skončao u svesti mnogih omiljeni i nezamenljivi diktator. Ali, neka cveta onih poslovičnih hiljadu cvetova... Lady Brunclik kao ikebaničarka sa sertifikatom to valjda ponajbolje zna i razume.


Yellow Cab 130  

Yellow Cab - jul / avgust 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you