Yeesi Zine 2022

Page 1


YEESI ZINEN ESIPUHE Edessäsi on Nuorten mielenterveysseura Yeesin ihkaensimmäinen zine: yeesiläisten vapaaehtoisten tuottama omaehtoinen lehti, joka käsittelee mielenterveyttä nuorten määrittämistä lähtökohdista ja nuorten päättämin keinoin! Sana on ollut vapaa. Zine-perinne on pitkä ja polveileva, mutta sen perusajatus on säilynyt samana: DIY-tyyppinen, yhteisölähtöinen tekeminen ja kantaa ottaminen ovat zinen koostamisen keskiössä. Lopputuloksena on useita tyylejä yhdistelevä, eletystä elämästä ammentava ja mielenterveyden edistämistä eri näkökulmista lähestyvä kokonaisuus. Sisällön vaihtelevuus kuvastaa tekijöitään, sillä yeesiläiset eivät ole yhtenäinen joukko ihmisiä, vaan moninainen porukka keskenään eriikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia nuoria. Kaikkia yeesiläisiä nuoria yhdistää kuitenkin halu olla rakentamassa parempaa tulevaisuutta, jossa mielenterveys huomioitaisiin kokonaisvaltaisesti, eikä kukaan jäisi haasteiden kanssa yksin! Yeesi Zine on osa Nuori yeesiläinen vaikuttaja-projektia ja erinomainen esimerkki siitä, miten taiteen keinoin on mahdollista ottaa kantaa, näyttää esimerkkiä ja antaa ajateltavaa. Toivomme lukijoiden pysähtyvän hetkeksi miettimään mm. seuraavia kysymyksiä: mitä mielenterveys sinulle merkitsee, millä tavalla sinä edistät omaa ja muiden mielenterveyttä ja minkälaisia asioita teet sen eteen, jotta mielenterveyttä heikentävät yhteiskunnalliset rakenteet muuttuisivat? Antoisia lukuhetkiä kaikille ja suurkiitos zinen teossa mukana olleille nuorille. Olette upeita!

<3:lla Yeesi


KAIKILLA IHMISILLÄ

ON VÄLIÄ!

Omalla kohdallani hyvä mielenterveys koostuu kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kun keho voi hyvin, mieli usein voi myös hyvin Sairaanhoitajaopiskelijana terveydenhuollon parantaminen ja hyvinvoinnin edistäminen ovat minulle sydämen asia ja haluan toimia tavoitteeni eteen päivittäin. Toivon voivani nostaa kaikenlaisten ihmisten ajatuksia esiin ja auttaa heitä heidän valinnoissaan: en haluaisi, että joku joutuu jäämään yksin omien ongelmiensa kanssa. Mielestäni se on todella kurjaa. Kaikki ansaitsevat tulla kuulluksi, eikä sillä pitäisi olla väliä, onko ihminen masentunut, vammainen tai vaikka etniseen ja näkyvään vähemmistöön kuuluva. Kaikilla ihmisillä on väliä! Olen lukenut opinnoissani siitä, kuinka vaikutusmahdollisuuksien kaventuessa ihmiset saattavat uskoa, että vika on heissä itsessään. Kun kokee olevansa viallinen (“minä olen huono”) ja vaille mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, on yrittämisen ja mielenterveyden vuoksi taistelun lopettaminen lähellä. Tällainen tila on yksilölle tuhoava. Haluan sanoa sinulle, joka luet tätä tekstiä just nyt: mä tiedän ja uskon, että sulla on joskus vaikeaa ja paha olla, mutta on olemassa ihmisiä, jotka välittää susta. Ja vaikka en tunne sinua, niin minä välitän.

ASHLEE


Olet väärässä paikassa. Ootko koittanut sieltä tai tuolta? Älä nyt sentään täältä. Pääset jonosta läpi. Saat ajan. Seuraavaan kuusi viikkoa. Jes, saat apua! Paperilla. Työntekijä vaihtuu. Sama alusta. Sanovat, ettet hyödy tästä. Kiitos avusta. ”

SAANA


Käsityöt ja käsillä tekeminen, etenkin piirtäminen ja neulominen, ovat minulle keinoja, mitkä helpottavat ahdistusta sekä auttavat jaksamaan arjessa. Neuloessa ja piirtäessä kuuntelen usein musiikkia, joka saa uppoutumaan täysin siihen tekemiseen. Kaikki muu ympärillä oleva hälinä menettää merkityksensä ja päivän aikana tapahtuneet asiat unohtuvat.

Emilia


AHMED SAJEE


Ajatuksilleni menneistä Kauan kerrallaan minun kannattaa viipyä muistojen mailla? Mitä muuta sieltä voi nousta kuin sellaista, joka näkyy siinä, kuinka kannan itseni, kuuluu siinä, mistä kohtaa laulan, tuoksuu siinä, missä toisinaan täytyn epätoivosta, ja maistuu siinä, missä tarjoilen kypsytettyä totuutta.

Rakkauden kyky mukautua Vetäytymisen keskellä, kun paraneva sydämeni kaipaa salvaa, keskityn myötätuntoon.

AMA AURA


Tabu Moikka! Kiva, kun pääsit tulemaan! Mitäs sulle kuuluu?

No menee vähä vaihtelevasti, mut iha ok kai. Mul menee kyl oikeesti aika huonosti, eikä mikään onnistu, mut eihän niin voi sanoa

Okei. No, millainen mieliala sulla on ollut lähiaikoina ja mitä mielessä on pyöriny?

Noo emmä oikee tiiä vähä vaihtelee mieliala ja ajatuksetki vähä.

Mieliala on ollut ihan surkea ja mielessä on pyöriny vaan kaikkea synkkää

Okei, no millaisia ajatuksia sinulla on ollut lähiaikoina? Onko sulla ollut jotain itsetuhoisia ajatuksia joskus?

Öö Mistä se nyt ton nappasi?

Sä voit kyllä kertoa. Tää on turvallinen paikka puhua, jos vain siltä tuntuu. Emmä nyt oikee tiiä... Mitä jos se ottaa yhteyttä mun vanhempiin?

Muistutan, että mulla on vaitiolovelvollisuus ja mä oon täällä sua varten.

Eikä meillä ole kiire.

...

Okei.

NIPSU


?

!

!

!

?

?

SAANA

!

!


“Neulominen on mulle sellainen harrastus, mikä saa ajatuksia muualle. Neulominen yleensä tuo mulle sellaisen hyvän ja rauhallisen olon, josta saan hyviä onnistumisen kokemuksia.

JOHANNA


Koen, että neulominen edistää mielenterveyttäni, koska voin haastaa sillä itseäni ja saada silla ajatuksia johonkin kivaan asiaan.”


AHMED SAJEE


MARI
Kuvakollaasit mielen karttoina Kolme erilaista esimerkkiä unelmakartasta. Kuvat tavoittavat usein kokemuksistamme tasoja, joihin sanat eivät riitä. Kuvakollaasien avulla voi kuvata omaa olotilaansa; konkretisoida asioita, joita kohti haluaisi elämässä kulkea tai manifestoida vaikkapa sitä, kuinka toivoisi tulevansa muiden toimesta kohdelluksi. Moodboardeja tehdään usein tunteista käsin, eikä niitä ole mahdollista tehdä väärin. Parhaimmillaan ne toimivat voimavaroina ja tunteiden purkukeinona. Anni haluaa esimerkillään rohkaista nuoria kertomaan tunteistaan ja kokeilemaan kuvien voimaa!

Anni AirilaJOKAINEN ANSAITSEE SAADA APUA Jos minulla olisi valta saada ihmiset kuuntelemaan, haluaisin huutaa, että jokainen on tärkeä, arvokas ja avun arvoinen! Jokainen ansaitsee apua, eikä mikään asia ei ole liian pieni, jos ihminen kaipaa tukea sen kanssa. Omia ongelmia tai haasteita ei kannata laittaa toisen kanssa vierekkäin ja verrata. Jos minulla olisi valta muuttaa jotakin konkreettista yhteiskunnassamme, lisäisin mielenterveys- ja hyvinvointipalveluiden resursseja. Kaikki ihmiset ansaitsevat tukea heikoimmilla hetkillään. Haluaisin, että jokaisella olisi mahdollisuus saada apua matalalla kynnyksellä ja niin, ettei avun piiriin tarvitsisi jonottaa kuukausia.


Työntekijät tarvitsevat enemmän aikaa ja keinoja millä auttaa ihmisiä ja ilman lisäresursseja tilanne ei tule muuttumaan. Hyvä mielenterveys koostuu minulla ihan arkisista perusasioista. Pidän huolta siitä, että nukun, syön ja liikun tarpeeksi. Minulle on tärkeätä myös nähdä perhettä, kavereita ja sukulaisia tasaisin väliajoin. Oman ajan viettäminen puolestaan antaa tilaa miettiä, mitä sitä elämässä haluaa tehdä ja mitä ryhtyy kokeilemaan. Minulle on luontaista pohdiskella asioita erilaisista näkökulmista ja keskustella niistä sitten muiden kanssa. Mielenterveyden kannalta minulle on tärkeää tehdä asioita, jotka koen itselleni tärkeiksi. Saan voimaa kaikenlaisesta mielenterveyteen liittyvästä tekemisestä. Se, miten Yeesissä pystyy tehdä sitä on tosi hienoa! Tuntuu hyvältä, että pystyy vaikuttamaan asioihin erilaisilla tavoilla. Kaikilla ei ole samaa mahdollisuutta vaikuttaa, minkä takia emme saa unohtaa heikommassa asemassa olevia!

JENSPAIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.