Issuu on Google+

Yaron Birnbaum Architect Portfolio 2012


Yaron Birnbaum Architect portfolio 2012

Contents

Go with the Flow

1

Organic Urban Design 5th year thesis studio project

Flocking Around

9

Hula Lake Visitor center 3rd year sustainable design studio project

Urban Village 13 Salame , the former village of Tel Aviv 4th year urban design studio project

Out of Order

17

Memorialization in Nazi Architecture, Tempelhof Airport, Berlin 4th year digital design studio project

Um El Fahem Music Center

21

Urban Revitalize of the historical city center 3rd year preservation studio project

A Man within Himself

House for a Psychologist 1st year studio project

contact: yarbir@gmail.com | mobile: (86) 13 761 237 620

25


1 | Go with the Flow, Thesis Studio Project

Go with the Flow Organic Urban Design the Yarkon River Estuary 5th year thesis studio project

Yaron Birnbaum | Portfolio

The Yarkon estuary is a unique landmark in Tel Aviv-Yafo, situated between the industrial zone of Reding Power Station and Sde Dov Airport on one hand, and residential areas, the Yarkon city park and the commercial city port on the other hand. The Reding historic power station and its facilities are an isolated space in the urban sequence, and the project responds to this opportunity of vacant land in the city center by diverting it into a public complex, that faces the sea instead of blocking it. The project defines a new scenic strip - a new Tel Aviv-ian boulevard that follows the river bank, erupting into the open sea, while passing through a series of situations examining the tension between man, nature and city landscape. The urban design supports the orientation to the sea, enabling a moderate transition from the urban density to the open areas. Following a research of Tel Aviv boardwalk, the wide open “Reding Square� becomes the first regional cultural center opposite to the sea, suggesting new strategies of how Tel Aviv should approach its shoreline.

location: Tel Aviv, Israel | design: 2012 | tutor: Prof. Arch. Moshe Margalith | software: autocad,rhino, sketchup,Vray, photoshop


500 m 200 m

situation A

situation B

supporting urban plan situation C

situation D


3 | Go with the Flow, Thesis Studio Project

Yaron Birnbaum | Portfolio

project site | organic boulevard

Atarim Sq. | spatial separation

hotels strip | linear separation

Manshia CBD | planar separation

old city of Jaffa | contact

case studies | Tel Aviv-Jaffa boardwalk/


Yaron Birnbaum | Portfolio

Go with the Flow, Thesis Studio Project | 4

A | extreme eruption

B | seafront square

C | distinct presence

D | moderate transition

nature and urban development | 4 different aproaches.


5 | Go with the Flow, Thesis Studio Project

Yaron Birnbaum | Portfolio

250 m 100 m

A | extreme eruption

B | seafront square

C | distinct presence

D | moderate transition


Yaron Birnbaum | Portfolio

50 m 25 m

Go with the Flow, Thesis Studio Project | 6

A | extreme eruption

50 m

B | seafront square

25 m

C | distinct presence

25 m

10 m

15 m 10 m

D | moderate transition


7 | Go with the Flow, Thesis Studio Project

Yaron Birnbaum | Portfolio


Yaron Birnbaum | Portfolio

Go with the Flow, Thesis Studio Project | 8

concept

routes

buildings

activities

public space

vegetation


9 | Flocking Around, Sustainable Architecture

Flocking Around Hula Lake Visitor center 3 year sustainable design studio project 2nd prize at the Shahar Ziv Award, 2011 Excellence award rd

Yaron Birnbaum | Portfolio

The Hula lake resort is considered one of the world’s most prominent birdwatching sites. The visitor center should function as an easy-orientation terminal for the mass of people who visit the park, and provide them additional values such as outdoor and indoor displays, group gatherings yards, auditorium, commercial area and offices. Flock of birds, assembled from thousands of items but move as one organic structure, was the inspiration and aesthetic imagery for the stand-alone building, while sustainability principles were integrated in the structure design. A wide ramp leads up inside the amorphous shape, and circling the atrium inside the building. The attractions are placed on slopes along the ramp, with only symbolic separations between the different functions. The building skin, serves as double-layered shading system, is assemble of many mesh pieces – metal fabric with variable densities, that gives the building its changing appearance. While walking around, the cladding seems to be in motion.

location: Hula Valley, Northern Israel | design: 2010 | tutors: Arch. Michal Kimmel Eshkolot, Arch. Iftah Harari team: Stas Kolik,Yaron Birnbaum | software: autocad, rhino, grasshopper, Vray, photoshop


Yaron Birnbaum | Portfolio

development process

Flocking Around, Sustainable Architecture | 10


11 | Flocking Around, Sustainable Architecture

Yaron Birnbaum | Portfolio

10 m 5m

cross section A

summer

spring

winter

acrilic glass double layered skin

summer

winter Building Integrated PhotoVoltaic Glass

metal mesh

natural ventilation

sea breeze

sustainability principles.


Yaron Birnbaum | Portfolio

Flocking Around, Sustainable Architecture | 12

A

10 m 5m

upper floor plan

A

BIPV shading: 50%

metal Mesh in variable densities shading: 90% shading: 60%

indoor displays commercial auditorium

info-cafĂŠ

outdoor displays

office and cashier

parking

circulation and functions scheme

resort


13 | Urban Village, Urban Design

Urban Village Salame , the Former Village of Tel Aviv Kfar Shalem 4th year urban design studio project Excellence award

Yaron Birnbaum | Portfolio

Salame (‫ )ةملس‬was a  Palestinian  Arab village, located five kilometers east of Jaffa. Today, as part of Tel Aviv, the remains of the village are mostly the organic tissue of the streets, characterized with disorder and empty spaces, side by side with the modern urban buildings rising up around it. In order to strengthen a poor neighborhood in a rich city, and to honor the historical village heritage, the concept was to emphasize the unique environment of the place, define 3 types of relations between the village and its surroundings and create a linkage from the city to the nearby park, through the neighborhood - modified as a gate to and from the city. The Urban plan was examined in several scales, in macro as one of Tel Aviv quarters, and in micro as a small neighborhood with only one main street. The village center designed on the basis of the historical roads led to Jaffa, and among the low buildings and pedestrian alleys a heritage cultural open museum will invite visitors to take a peaceful pause from the city rush.

location: Tel Aviv, Israel | design: 2011 | tutors: Arch. Sari Klaus, Dr. Arch.Efrat Libertal team: Vered Sharabi, Stas Kolik,Yaron Birnbaum | software: autocad,sketchup, maxwell, photoshop


Yaron Birnbaum | Portfolio

Urban Village, Urban Design | 14 400 m 200 m

Village - Park

City - City

TLV City - Park

3 types of urban relations and a green corridor from the park to the village center


Yaron Birnbaum | Portfolio

A

15 | Urban Village, Urban Design

A

cross section B

green moderate tranisition to the village center

B B

25 m

cross section A | village center

25 m

cross section B | village - park transition

10 m

10 m


Yaron Birnbaum | Portfolio

Urban Village, Urban Design | 16

historical roads public squares private yards points of interest

Kfar Shalem | current situation

historical village center | suggested infrastructure and hierarchy


17 | Out of Order, Digital Design

Yaron Birnbaum | Portfolio

Out of Order Memorialization and Intervention in Nazi Architecture Tempelhof Airport, Berlin 4th year digital studio project Excellence award The iconic terminal, built during the Nazi era and known mostly for the 1948 airlift during the siege on western Berlin, is now Out Of Order. As an Israeli Jew I confronted with questions of memorialization and renewal, history and personal expirience. Disassemble the building massive structure into segments and take them out of their context, creates a new architectural grammer, organized chaos of joined elements and situations that reveals the building multyple layers of contradicted nerratives - distruction or creation, depens on the prespective.

location: Berlin, Germany | design: 2011 | tutor: Dr. Arch. Eran Neuman team: Noa Kedar,Yaron Birnbaum | software: rhino, grasshopper, kerkythea, photoshop, inDesign, 3dMax


Yaron Birnbaum | Portfolio

Out of Order, Digital Design | 18

new phase to evoke multiple layers of collective memories 1950-2008 Civil Airport 1948 Airlift 1939-1945 Nazi Airport

Albert Shper’s Germania master plan

Berliners waiting for American supply

Arrivals\Departures Hall nowadays


19 | Out of Order, Digital Design

Yaron Birnbaum | Portfolio

25 m 10 m

opposite directions represent opposite historical narratives and ethos’s

1948 berlin airlift operation little vittles freedom existence construcion survival assembly legitimization

sectional prespective

ju 87 - german “dive bomber� fw 190 - radial engine fighter aircraft nazism destruction demolition disintegration ruins segmentation density


Openings Columns Walls

main facade

side facade

grammar elements


21 | Um El Fahem Music Center, Preservation Studio

Urban Revitalize of the historical city center 3rd year preservation studio project

Yaron Birnbaum | Portfolio

Um El Fahem (‫ )مْحَفْلٱ ّمُأ‬is the second largest muslim city in Israel, but it’s original core has being abandoned during the last decades, as citizens moved to big new houses in the suburb. The house we chose for preservation is a traditional one-room Arabic stone house, from the late 19th century. Its stones carved at site, revealing a beautiful natural stone wall and yard. The documentation involved studies of the city history and culture, traditional building techniques and materials, and owner’s family history. The preservation deals with the whole compound around the yard, suggesting to add a new modern building for music school and auditorium, while the old house will function as an oriental instruments gallery and shop, and the yard as a place for live concerts, in order to revitalize the old part of the city.

location: Um El Fahem, Northern Israel | design: 2010 | tutors: Arch. Amnon Bar-Or, Arch. Serjio Lerman team: Roee Haussmann,Yaron Birnbaum | software: autocad, sketchup, photoshop


Yaron Birnbaum | Portfolio

Um El Fahem Music Center, Preservation Studio | 22

documantation and research

Um El Fahem and the site | 1944.

traditional palastine house | 1937.


23 | Um El Fahem Music Center, Preservation Studio detailed documentation and facade investigation

Yaron Birnbaum | Portfolio

limestone

detail 1 clay local chiseled limestone

local chiseled limestone

detail 2

wood beam 10x10 cm

wood plate 2 cm

detail 2 | door and wall

mortar

25 cm 10cm

plaster limestone clay

local chiseled limestone wood plate 2 cm

Prickly burnet

detail 3

canes Ă˜2cm wood Ă˜10cm

detail 1 | ceiling and wall

3 cm 1cm

natural limestone rock

detail 3 | door and floor

25 cm 10cm

1m 0.5 m


A cafĂŠ

auditorium

yard old house

classes

10 m

10 m

5m

5m

A

10 m 5m

cross section A


25 | A Man within Himself, 1st year Studio Project

Yaron Birnbaum | Portfolio

A Man within Himself a living\working place for a psychologist 1st year studio project Excellence award The conceptual model illustrate the unique characteristics and feelings of the chosen profession - a Psychologist. The observer need to look inside, beyond the exterior mask in order to understand the inside complexity. These principles are the basis for the building intended for both working and living. Combining a clinic where the psychologist treatment happen in a private living space arousing a consideration about the relations between the two: the separation and exposure of the private to the public. By placing the treatment room in the very center of the house, while separation between these two parts being kept, the clinic and what happens in it are announced as the core of the building, which is relevant for both the patient, who deserve a full attention, and both the resident, whose life surrounding around his work. To understand the building completely, it’s necessary to observe beyond the sealed, settled exterior into the complexity of the inner spaces and circulation, as required from the psychologist during the treatment process.

design: 2008 | tutor: Prof. Arch. Gadi Heller, Arch. Nitzan Kalush Chechik


Yaron Birnbaum | Portfolio

A Man within Himself, 1st year Studio Project | 26


Yaron Birnbaum Architect mobile: (86) 13 761 237 620 mail: yarbir@gmail.com


Portfolio 2012