Page 1


Välkommen till

YARI Filmfestival 10 -årsjubileum Välkommen till en helg fylld av spänning, komedi och dramatik. Luta dig tillbaka och koppla av, låt fantasin flöda och sinnena komma i bruk.Vi kommer att bjuda dig på en helg med filmvisning där både skratt och tårar kommer att lockas fram. Lyssna, titta, känn och smaka dig fram till alla de känslor som filmerna kommer att väcka inom dig. Denna helg kommer att erbjuda dig inte endast en oförglömlig tid med bilder från verkligheten, utan även sådant som får dig att drömma dig bortom alla geografiska gränser. Det är med stolthet som YARI bjuder in på Iransk filmfestival för tionde året i rad. Kom in på en ny upptäcktsfärd med oss där normer och sådant vi tar för givet kommer att trotsas... Välkomna in! YARI Filmkommitté 2010

Kort om YARI YARI, den hjälpande handen, är en ideell, fristående, demokratisk förening som är politiskt och religöst obunden. Den hjälpande handen består av en grupp frivilligt organiserade vuxna människor som sträcker ut en hand för att hjälpa behövande barn och ungdomar i Iran. Föreningens största satsning är på barnens utbildning och strävan efter att kunna ge så många barn som det går en möjlighet till en sådan. Mot ett uppvisande av betygsdokument som försäkrar att barnen går i skolan delar föreningen ut studie- och levnadsstöd. Verksamheten är öppen för alla över 15 år som vill bidra med enstaka eller kontinuerliga stöd till barnens utbildning och föreningens andra mål, såsom uppbyggnad av bibliotek i iranska byar. YARI unika verksamhet tillåter medlemmarna att vara delaktiga i arbetets olika skeden. En av de viktigaste delarna i informationsarbetet för YARI är dess årliga filmfestival, där ett flertal filmer kring årets tema visas för såväl den svenska som den ickesvenska publiken. Sträck ut din hand du också och hjälp dessa barn mot en ljusare och bättre framtid. Besök föreningen på hemsidan, www.yari.nu. Alla festivalens intäkter går oavkortat till stöd för behövande barns och ungdomars utbildning i Iran.

2


Festivalgäst:

Tahmineh Milani Manusförfattaren och regissören Tahmineh Milani föddes 1960 i Täbris. Hon har även en del erfarenheter som skripta, designer av scenkläder och filmproducent. Efter att ha tagit studenten började Milani studera i Teheran. Med tiden utvecklade hon ett intresse för film och träffade bland andra även den kända regissören Masoud Kimiai som snart därefter valde henne som sin assistent i den Fria Filmverkstan. I nästa steg blev Tahmineh skripta i filmen Den röda linjen. Efter ett par år, när de högre lärosäten åter öppnades, fortsatte Milani både med sina studier och sin verksamhet inom film. Bland annat skrev hon manus för en del filmer som Om det blir imorgon; Jag älskar dig, mor; Kärlek och död osv. Hennes debutfilm som regissör hette Skilsmässobarnen och vann första pris för debutfilmer i den årliga iranska filmfestivalen Fajr. Prispengarna hjälpte henne till sin nästa film En sucks historia som blev ett fiasko. Hennes nästa film, Annars då?, blev däremot en kassasuccé. För sin nästa film, Två kvinnor, vann Milani 1998 priset för bästa filmmanus i Fajr-festivalen och nominerades också till priset för bästa regi. År 2001 fängslades Milani för filmen ”Den dolda halvan”, men släpptes efter internationella protester från stora namn inom filmkonsten såsom Francis Ford Coppola och Martin Scorcese. Filmen Den oönskade kvinnan som gjordes 2005 handlar, såsom många andra filmer av Milani, om kvinnoförtryck. År 2007 kom Milani med två filmer: Avräkning som visas i årets festival i hennes närvaro. Hennes sista film heter Princip som kom i år.

3


Festivalgäst:

Bahram Radan Bahram Radan är född 1979 och har studerat företagsekonomi. 1999 studerade han vid Hiva-institutet till filmskådespelare och spelade redan samma år i filmen Kärlekens passion. Det tog inte lång tid innan han blev en av de mest eftertraktade skådespelarna i Iran. Svanens sång, 2001, blev en kassasuccé och Radan som spelade första rollen nominerades till priset för bästa skådespelare. Därefter ville alla de mest kända regissörerna, såsom Masoud Kimiai, Rakhshan BaniEtemad osv. engagera honom. För sin roll i filmen Ett ljus i vinden vann Radan en kristallfenix som årets bästa skådespelare. Några år senare vann han ännu en gång samma pris för sitt skådespel i filmen Santoori.

4


Festivalgäst:

Mahnaz Afshar Mahnaz Afshar föddes 1977 i Teheran. Redan 1997 började hon som tjugoåring arbeta som skådespelare i tv-serien Förlorad kärlek. Året därpå hittade hon med sin roll i filmen Vänner vägen till spelfilmer. I filmen Kärlekens passion fick hon spela mot Bahram Radan. Både hon och Radan fick sina genombrott med denna film som även blev en kassasuccé. Än så länge höjden av sin karriär nådde Mahnaz år 2003 då tre filmer med henne som skådespelare visades samtidigt: Honungens gift, Coma och – särskilt uppmärksammad – Tretton katter på ett plåttak. Alla tre blev publikframgångar. Mahnaz Afshar är fortfarande en framgångsrik figur i iranska filmer. Enligt henne har artister ett samhällsansvar som de bör leva upp till. ”Så är det överallt i världen”, säger hon, ”och jag tycker att artister bör ta detta ansvar på största allvar.”

5


Festivalgäst:

Elsa Firouz Azar Elsa Firouz Azar föddes 1983 och spelade sin först roll redan 1990 i filmen En sucks historia. Hon har spelat i följande spelfilmer: Princip, 2010; Hur jag blev miljardär, 2010; Superstar, 2008; Avräkning, 2007; En het kopp Nescafé, 2006; Vapenstillestånd, 2005; Den oönskade kvinnan, 2004; Kakadua, 1994; Annars då? 1991; En sucks historia, 1990.

6


Fredag 24 sep. 18.00-18.10 Ey Iran (O Iran) Levande musik

20.30-22.00 Avräkning Regi: Tahmineh Milani, 90 min, Engelsk text

18.10-18.30 Film 10:e Års jubileum 18.30-19.00 Invigning

presentation av årets närvarande artister (tolkning sker). Tahmineh Milani, Bahram Radan, Mahnaz Afshar, Elsa Firouz Azar

19.00-19.45 Solens dröm Regi: Nasser Saffarian, 45 min., Engelsk Text

Filmen undersöker kärlekstemat i iranska låtar. Både kärlek och hat behandlas i ett historiskt och socialkritiskt perspektiv.

19.45-20.15 Paus 20.15-20.30 Här i närheten Regi:Yalda Qashqai, 15 min, Engelsk text

Handlar om en kvinna som försörjer sig själv och sin familj genom att frakta människor. Men hon måste göra det utklädd till man och med en motorcykel, något som medför vissa risker.

En socialkritisk film om fyra kvinnor som nyligen har släppts från fängelse men fortsätter på brottets väg. De rekogniserar rika, gifta män som de utpressar.

22.00- 22.30 Samtal

Samtal med Tahmineh Milani, Mahnaz Afshar, Elsa Firouz Azar (tolkning sker).

7


Lördag 25 sep. 13.00-13.10 Ey Iran (O Iran)

15.20- 15.50 Samtal

Regi: Saman Moghadam, 10 min., (sjungs av iranska skådespelare)

Samtal med Bahram Radan (tolkning sker).

Irans inofficiella nationalsång “O Iran” (Ey Iran) skrevs på 1940-talet av författaren Hossein Golegolab i skuggan av Sovjetunionens ockupation av den nordostliga iranska provinsen Azerbajdzjan.

15.50-16.30 Paus

13.10-13.15 Vissel

Habib har åkt till sjöss i dåligt väder och inte återvänt i tid. Setareh (Stjärna) blir orolig och går mot kajen. På vägen träffar hon Habibs far som försäkrar henne om att Habib ska komma tillbaka. Men det gör han inte.

Regi: Sahar Mo’ini, 5 min., Engelsk text

Lyssna… hör protesternas ljud… ett ljud som ropar ditt namn men som du inte hör, som du inte vill höra… en spegel mittemot som har förlorat sig i upprepning och dess återspegling du inte ser!

16.30-16.50 Stjärnplockning på morgonen Regi: Karim Faeqian, 20 min, Engelsk text

16.50-17.30 Hej, jag heter Dehbashi Regi: Javad Atashbari, 40 min, Engelsk text

13.15- 13.25 Ett steg från fem bokstäver Regi: Azar Khorshidi, 10 min, Engelsk text

En handikappad flicka drömmer om att flyga, men får nöja sig med att dagligen titta på andra barns lekar. En dag hänger sig en drake i telefonkablar vilket gör att flickans bekymmer återvänder till henne.

13.30-15.20 De utblottade

Regi: Hamid Nematollah, 110 min, Engelsk Text

Filmen handlar om en grupp unga människor som hamnar i arbetslöshet och blir utblottade. Deras försök att lösa sina problem leder de i allt djupare problem. 8

Ali Dehbashi är ansvarig utgivare och chefredaktör för Bukhara, en kulturell och litterär tidskrift som har fått en särskild betydelse i Irans kulturliv. Inte nog med det, har även många andra tidskrifter och böcker med litterär och kulturell betydelse att tacka Dehbashi för att de har kommit till stånd och blir utgivna. Dehbashi verkar outtröttlig när det gäller att bevara och främja kulturella frågor och detta trots sjukdom och andra problem. Filmen visar en del av Dehbashis verksamhet och strävanden.


Lör

fort...

17.30-17.45 Kärlekens gång

21.30- 23.30 Om Elly

Regi: Ahmad Ebadi, 15 min, Engelsk text

Regi: Asghar Farhadi, 120 min, Engelsk text

Frieri och vigselceremoni in Kurdistan, men till slut säger bruden ”Nej”!

17.45-18.15 Paus 18.15-18.30 Hemmets nattliga låtar Regi: Farshid Farshchian, 15 min., (sjungs av iranska skådespelare)

I denna film får vi passera en gammal gränd mot ett nedslitet, sjuttioårigt hus för att lyssna till förra generationers kärlekssånger.

18.30-20.00 Tvekan Regi:Varuzh Karim-Masihi, 90 min., Engelsk text

Tre dagars ledighet i rad gör att flera unga familjer åker på semester till Kaspiska havet. Elly är en ung flicka som av Sepideh, en kvinna i gruppen, har erbjudits att följa med på resan utan de andras vetskap. Sepideh, som känner Elly från sitt barns dagis, planerar i hemlighet att bekanta Elly med Ahmad för att de eventuellt skulle gifta sig med varandra. Även Elly håller sin resa hemlig. På andra dagen försvinner Elly på ett oförklarligt vis. Det uppsluppna sällskapet förvandlas till en grupp, präglad av rädsla och en misstänksamhet som snart börjar riktas mot Sepideh. Det är inte förrän på sista semesterdagen som upplösningen kommer.

Siavash är en ung kille som mistar sin far. Efter faderns död tillfaller familjens tillgångar hans farbror. Siavash är förälskad i sin fasters dotter Mahtab. En kort tid efter faderns död gifter sig farbrodern med hans mor. En rad händelser leder till att Siavash förstår att hans far har mördats.

20.00- 20.30 Samtal

Samtal med Bahram Radan (tolkning sker).

YARI

10:e Filmfestival

20.30-21.00 Paus 9


Söndag 26 sep 13.00-13.10 Kort film om Yari 13.10- 13.25 Den vita vaggan Regi: Salimeh Ayene, 15 min, Engelsk text

Handlar om en kvinna som har varit gift länge men inte blivit med barn. Hon tillbringar sina dagar med samma rutiner: promenerar i skogen och går till en ö där ett helgon är begravt. Där avlägger hon löfte om att offra något om hon blir med barn.

13.25-13.30 Hela mitt liv

gamling försöker hjälpa henne med sin dotar, ett stränginstrument med bara två strängar.

15.40- 16.20 Jag är rädd, alltså ljuger jag! Regi: Tahmineh Milani, 40 min, Engelsk text

Varför ljuger barn? Filmen undersöker denna fråga med syfte att belysa problemet för föräldrar och utbildare.

16.20- 16.50 Samtal

Regi: Reza Daneshpajuh, 5 min, Engelsk Text

Samtal med Tahmineh Milani, Mahnaz afshar, Elsa Firouz Azar (tolkning sker).

Ett gammalt par med dålig syn delar på ett par glasögon!

16.50-17.00 Kort Paus

13.30- 15.00 Sopornas poet

17.00- 18.00 Bakom scenen av filmen Princip

Regi: Mohammad Ahmadi, 90 min, Engelsk text

Genom att hämta hushållens avfall får en sopgubbe med tiden inblick i deras hemligheter och börjar bli indragen i en del känslomässiga och sociala skeenden.

15.00-15.30 Paus 15.30- 15.40 En låt för min dotter Yamut Regi: Abbas Ajam, 10 min, Engelsk text

En turkmenisk flicka har blivit sjuk och en 10

Regi: Tahmineh Milani, 60 min, Engelsk text

Denna film är historien om två arkitekt från två oljka världar uppgörelse med den intellektuella och världsuppfattning är olika.

18.00- 18.30 Samtal

Samtal med Tahmineh Milani, Bahram Radan, Elsa Firouz Azar (tolkning sker).


Sön

fort...

18.30-19.00 Hyllning av festival gäster (tolkning sker).

Regi: : Shalizeh Arefpour , 90 min., Engelsk text

I den minibuss som tar henne till gymnasieskolan varje dag, träffar Mahi den afghanska flyktingen Heiran. Heiran måste snart lämna staden för Teheran i förhoppning att hitta arbete och fortsätta sina studier. Mahi åker efter honom utan att tala om det för sina föräldrar, men följd av sin farfar. De vill gifta sig, men lagen tillåter det inte. De gifter sig olagligt och får ett barn som inte kan få registreras. Heiran som inte kan betala avgifterna förlorar sitt studentkort och blir till en olaglig invandrare…

YARI

19.30-21.00 Heiran

10:e Filmfestival Uppsala 2010

19.00-19.30 Paus

11


24 - 26 sep. Slottsbiografen Nedre Slottsgatan 6, Uppsala

För mer information se festivalens hemsida

www.filmfestival.yari.nu Eller http://film.yari.nu Ring: 0737 17 27 28

Om inte annat angivet, är samtliga filmer textade på engelska. Biljetter säljs hos Slottsbiografen (1 timme före aktuell föreställning) Bokning kan även göras via Tel 018-490 12 40 Eller via filmfestival@yari.nu / www.filmfestival.yari.nu Ordinarie pris 120:-/dag, Förköp 110:- dag 270:- för hela festivalen, Förköp 250:Per Film 70:-

Alla intäkter går oavkortat till stöd för behövande barns och ungdomars utbildning i Iran

NBV Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet

Stort tack

till alla som gjort detta möjligt och alla som gör festivalen trevlig! Festivalfik finns på biografen!

Filmkommittén består av: Fariba Mirzaali Strategisk Planering/ programchef Siavoush Mohammadi Samordnare Sverige Ashraf Dariani Filmvisning Uppsala

Reza Rezvani Språkgranskning/ översättning Siavash Goudarzi Marknadsföring uppsala ,Webb David Forslund Affisch Reservation för ändringar

Program 2010 Uppsala  

Program 2010 Uppsala

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you