Page 1

1 april 2010

www.nieuwscafe.be • info@nieuwscafe.be • 011/70 28 50 • Heilig Hartplein 5 3800 Sint-Truiden • www.barza.be • info@barza.be • 011/70 28 55 • Heilig Hartplein 4 3800 Sint-Truiden

15 jaar ‘t Nieuwscafé, een mooi moment van feest en afscheid Aan de zomer van 1995 zal altijd een speciaal gevoel blijven hangen: enerzijds de opening van ‘t Nieuwscafé, anderzijds de terugkeer van Pascal Vossius naar de horeca binnen Sint-Truiden. Dat jaar ruilt hij het Minderbroedersplein in voor het Heilig-Hartplein. Toen beschouwde hij ‘t Nieuwscafé als een unieke investering op lange termijn. Dat is vandaag, na 15 jaar, eens te meer gebleken ... Pascal, hoe blik jij terug op anderhalf decennium ‘t Nieuwscafé? “Alleszins positief, het doel was om in één zaak een Restaurant, Club en Brasserie te combineren. Hierin zijn we volgens mij vrij goed geslaagd. Het vernieuwend concept van toen; een klassieke brasserie in combinatie met innoverende technieken, o.a. het aanbieden van internet, kende een goede star t. Dat hebben we gedurende 15 jaar steeds proberen te doen, steeds te vernieuwen en toonaangevend te blijven. Onze originele culinaire, kunst en feestthema’s die we steeds gedurfd en creatief communiceren, zijn daar een mooi voorbeeld van. In 2005 onderging ‘t Nieuwscafé een transformatie naar de vorm waarin we het vandaag kennen: een brasserie van de 21ste eeuw. Maar niet vergeten dat het tussentijdse concept Café d’été ook op veel sympathie kon rekenen, van iedereen. Daarin schuilt ook de kracht van ‘t Nieuwscafé. Die komt uit verschillende hoeken: trouwe leveranciers, een sterk team, voor én achter de schermen, sterke par tners en creativiteit. Hiervoor kijk ik vooral naar Patricia Robinne van Idear té.” Maar het allerbelangrijkst blijven uiteraard de klanten. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest!

Pascal Vossius neemt na 15 jaar afscheid van ‘t Nieuwscafé, barza blijft hij uitbaten Is er de afgelopen 5 jaar dan nog iets veranderd? “Niet meteen zichtbaar, maar wel voelbaar. We proberen uiteraard constant te streven naar optimalisatie en verfijning. Zo werd onze keuken voor tdurend bijgestuurd en heeft op dit moment een ijzersterk team dat garant staat voor een gevarieerde kaar t. Daarnaast is de creatie van nieuwe invalshoeken ontzettend belangrijk. Met de komst van Barza hebben we een uitstekend alternatief geboden voor het cliënteel dat graag een pint pakt aan de toog of houdt van een gezellig aperitief.” Maar er is belangrijk nieuws! “Dat klopt. Na 15 jaar heb ik besloten een stap opzij te zetten. Rik is de laatste jaren meegegroeid met ‘t Nieuwscafé en zal nu het voor touw gaan nemen terwijl ik me 100% op Barza concentreer. Maar ‘t Nieuwscafé en Barza zullen uiteraard samen blijven communiceren, organiseren en commercialiseren (NCB-club). Wij komen dus nog steeds als één naar buiten. We communiceren samen via onze tv-beelden en sturen onze klanten samen verjaardagskaar ten. Daarnaast organiseren we samen nog de midweekfeesten en sturen we maandelijks twee digitale nieuwsbrieven uit.”

Pascal Vossius heeft de horeca in Sint-Truiden een gelaat gegeven. ‘t Nieuwscafé was en is nog steeds de bakermat om mensen naar Sint-Truiden te halen. Stef Wijnants (sportjournalist)

Zeker nu ik ook nog bovenop mijn bevoegdheden schepen van openbare werken ben geworden. Tot slot is er ook mijn privéleven. Ik wil graag meer momenten doorbrengen met familie en vrienden, daarvoor heb je tijd nodig. Op deze manier hoop ik die alleszins te kunnen creëren.” Je spreekt van een scharniermoment? “Wel, ‘t Nieuwscafé heeft altijd bekend

gestaan om zijn goede brasseriekeuken. Dat is geen toeval, we zijn er constant mee bezig geweest. Met als resultaat dat we vandaag over het beste keukenteam beschikken door de jaren heen. We beleven een culinair hoogtepunt dankzij een hele goede chef omringd door een sterke ploeg. Het spreekt voor zich dat zij de ambitie moeten hebben om nog beter te worden. en de klant te blijven verrassen.”

Rik Geladé en ouders gaan 100% voor ‘t Nieuwscafé

Vanwaar die grote stap? “Er liggen meerdere redenen aan de basis van deze beslissing op dit scharniermoment. Eerst en vooral is 20 jaar horeca op een intensieve manier, met tussen de 50 en 70 medewerkers, erg slopend geweest. Komt daar bovenop, hoe je het draait of keer t de uitdaging; als ondernemer word je steeds geprikkeld door nieuwe uitdagingen. Natuurlijk is er ook het politieke leven dat zeer arbeidsintensief is en steeds meer aandacht vraagt. Ik wil me de komende jaren nog meer voor Sint-Truiden gaan engageren. Deze stad heeft zoveel te bieden en verdient dan ook alle aandacht.

155 jaa aarr ‘t NC werd weerd r ssma make keliijkk iing ngez ng e et met e gas et a tk t ok Yve vess Matt ttag agnee . Dez ezee ttweee s err re st renn ch c effko k k tr tr ak akte teerde dee de leede den en va vann de d N NCB CB-C -Club b en 10 ge gelu lukk k ig kk ige winn nnaa aars rs op eeen cul ulin inaaire seen enssaati tiee! e! XV1

NC15J-GAZET-v2.indd 1

30-03-2010 12:39:23


Rik Geladé begint de uitdaging met een groot feest Een keer goed koken kan iedereen, elke dag goed koken dat is een kunst

De 15de verjaardag van ‘t Nieuwscafé. Pascal neemt afscheid en jij Rik, zet het verder samen met je vader. Dat zal ongetwijfeld niet onopgemerkt voorbijgaan. Een grote uitdaging voor jou? Rik “Ja, dat kan je wel stellen. ‘t Nieuwscafé heeft door de jaren heen een uitstekende reputatie en een aanzienlijk trouw klantenbestand opgebouwd. We beschikken over een prima product met een sterk team. We zullen er alles aan doen om dit zo te houden. Pascal blijft ons daarbij ondersteunen. Natuurlijk zullen we links en rechts eigen accenten leggen, maar alles zal stap voor stap gebeuren, goed afgewogen en wel beredeneerd.” Hoe wordt 15jaar ‘t Nieuwscafé gevierd? Rik: “We willen er een echt groot feest van maken. Daarom besloten we om het ganse jaar verjaardagsprijzen uit de delen. Woensdag 24 maar t vond de eerste jubileumactiviteit plaats. Sterrenkok Yves Mattagne trakteerde onze smaakpapillen op een culinaire sensatie. Hieraan namen ook 10 klanten deel die dit exclusieve diner wonnen. In mei is het 5 dagen feest. De aftrap ervan wordt gegeven op woensdag 5 mei tijdens het afscheids-/welkomstfeest van Pascal en mezelf. We trakteren iedereen van 20u tot 22u. Donderdag

6 mei is het opnieuw feest. Dan vindt de laatste editie van FLynieuwscafe. com plaats. We maken er dan ook maar al te graag een XXL van! Vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 mei serveren we een verjaardagsmenu en trakteren wij het aperitief. Op zondag 9 mei zetten we de moeders extra in de bloemetjes met een gratis aperitief tijdens een uitgebreid moederdagontbijtbuffet. In oktober brengen we een Midweekclassic in de Academiezaal en op 10 november eindigen we in schoonheid met een NCB Soirée.” Pascal is alvast vol lof over de keuken. Danny: “Terecht, ik kan alleen zijn woorden beamen. We gaan nu een analyse maken waar we precies naar toe willen met dit team. De kwaliteit is er ongetwijfeld. De ambitie mag dus zeker niet ontbreken zoals Pascal zei. Belangrijk wel is dat we de basis niet verloochenen. ‘t Nieuwscafé is en blijft een brasserie en dat moeten we altijd voor ogen houden.”

Tom: “Voor mij zijn de troeven van een sterke keuken het team waar je mee werkt, de leveranciers, en de vrijheid die je krijgt van de zaakvoerders. In ‘t Nieuwscafe staan we met een onzettend jonge, ambitieuze, leergierige ploeg te werken. Ik vind het als chef vooral belangrijk iedereen te betrekken in de beslissingen die genomen worden. Van het opstellen van de kaar t tot het kiezen van de werkkledij. Iedereen proeft, keur t en beslist mee, alleen zo kom je tot een sterk team. Ook de leveranciers spelen een hele grote rol. Alleen met kwaliteitsproducten kan je een goede keuken brengen.

cheff-kkok ‘t Nieuwscafé

Tom Wazian

is 33 jaaarr, woo wo oon ont te Meeu eeuwen ee e en getrrou o wd d meett Ann nn Van andijc jck. k. Sam men e hebben e zze 2 ssccha en haatt tten tten tt e van a doc an ochtter ocht oc e s: s: Chhar ar lo arlo lott ttee en tt en Pauline.. Culiinaair pal Cu alma mare ma r s: re Saava Sava var ari rin, n, H Haa selt (Luc B Has Belli l ngs) SSllaaggm mo ole l n, n, Opg pglab labbee lab beeek ((22 Mich iiccchheelillin-sste icheli tter e ren) De B Barrier e , Hou er Houtha thalen len en (Rik (Rikk V (R Van aander de san de s den dee )

Wie wordt het gezicht van ‘t Nieuwscafé? Rik: “Dat gaan we even afwachten, er is potentieel binnen het huidige team. We zullen zien of er nood is aan een ‘transfer’, al dan niet dit of volgend seizoen. (lacht)”

“Wij willen een keuken brengen die voor iedereen toegankelijk is. Van een eenvoudige croque monsieur tot een lekkere gegrilde kreeft met kruidenboter en wilde rijst.”

verjaardagsfeestdagen wo 05 05 2010 Afscheids- / Welkomstfeest met discobar Lassy Pascal en Rik trakteren tussen 20u en 22u

do 06 05 2010 5 jaar FLYNIEUWSCAFE XXL • Final Flight

vr 07 05 2010 & za 08 05 2010 Verjaardagsmenu met gratis aperitief

zo 09 05 2010

Uitgebreid moederdag ‘ontbijtbuffet’ met gratis aperitief van 9u tot 11u • 15 euro p.p.

Verjaardagsmenu met gratis aperitief

oktober 2010 Midweek classic ism 150 jaar VOKA

wo 10 11 2010

NC & Barza presenteren NCB Soirée

Bedankt! 15 jaar ‘t Nieuwscafé was nooit mogelijk geweest zonder heel wat mensen. Persoonlijk bedanken ga ik hier niet doen, want ik wil vermijden dat ik iemand vergeet. We hebben 15 jaar keihard gewerkt en met resultaat, namelijk een gevarieerd en tevreden cliënteel. Zonder onze klanten hadden we niet bestaan dus ongelooflijk bedankt! Wie ik extra wil bedanken is mijn familie en in het bijzonder Annie, mijn mama op wie ik de afgelopen 20 jaar intens heb kunnen rekenen. Dank u en proficiat met je 64ste verjaardag.

XV2

NC15J-GAZET-v2.indd 2

30-03-2010 12:39:29


Geef me even tijd en we komen weer verrassend 15 jaar Nieuwscafé volgens... voor de dag met Barza

Wij vroegen enkele mensen hun reactie Vraag 1: Wat betekent 15 jaar ‘t Nieuwscafé voor u? Vraag 2: Wat heeft Pascal Vossius betekend als horeca- ondernemer, en/of als mens voor de stad Sint-Truiden de afgelopen 20 jaar?

Barza is een stuk van jezelf? Pascal: “Barza is het café met de meeste bezieling die ik ooit heb gehad en samen creëerde met Steph Grosemans van Robin & Gross.

Koen Vamechelen (Kunstenaar) 1 De wereld in Sint- Truiden 2 Hij leerde zijn volk ‘met elkaar omgaan’ op alle niveaus ... groots! Herman Schueremans (Live Nation) 1 15 jaar bruisend leven in Sint-Truiden met STVV, met hardwerkende mensen, die nadien nog harder willen genieten! Het leven is mooi :-) 2 Hij maakte Sint-Truiden mee tot een bruisende stad waar men graag naartoe gaat en het aangenaam toeven is.

Innerlijke vernieuwing? “Mijn laatste en meest passionele café wil ik in zijn huidige vorm nog meer gaan verfijnen, zowel wat producten als service betreft. Zo zal het wijnaanbod aanzienlijk uitgebreid worden en zullen we ons nog meer gaan verdiepen in cocktails.”

Ben Rouffa (VTM) 1 Het Nieuwscafé is altijd de perfecte uitvalsbasis geweest voor het VTM Nieuws als we in Zuid Limburg aan het werk waren en minstens één keer per jaar draaiden onze camera’s in het ‘t Nieuwscafé zelf, want Pascal Vossius weet hoe hij nieuws moet maken. 2 Ik denk dat Pascal Vossius één van de mannen is die Sint-Truiden de voorbije twintig jaar op de kaart heeft gezet, hij wist als geen ander hoe hij op de juiste kar moest meespringen om Sint-Truiden net dat extra beetje aandacht te geven in de media.

Hoe verrassend wordt Barza? “Naast twee nieuwe concepten, Barza@ home en Barza@work pakken we uit met verschillende thema-avonden. Zo duur t vanaf september het weekend in Barza 4 dagen. Gast-dj’s geven nightlife in Barza een nieuwe dimensie. Vrijdag- en zaterdagavond zit al vrij goed, donderdag en zondagavond gaan we zeker ook nog een extra boost geven.” Barza@home en Barza@work? “De namen spreken voor zich, de sfeer, kwaliteit, mensen van Barza bij je thuis of op het werk. Deze concepten staan momenteel nog in hun kinderschoenen, maar we zijn volop bezig met de uitwerking ervan. Deze zomer hopen we klaar te zijn en ze te communiceren op onze website.“

Johann Leten (VOKA) 1 ‘t Nieuwscafé is al 15 jaar lang een begrip in Sint-Truiden, maar ook ver daarbuiten met steeds weer vernieuwende, steeds weer grensverleggende concepten en ideeën, maar bovenal een plaats waar het ook voor mij persoonlijk heerlijk toeven is. 2 Pascal Vossius is een gedreven ondernemer, hij beseft als geen ander dat constant innoveren voor elk bedrijf een noodzaak is om succesvol te zijn en vooral te blijven. Rudi Smeets (De Standaard) 1. ‘t Nieuwscafé laat je binnenstappen in een belevingswereld die een gewone dag onttrekt aan de mediocriteit en het leven even sublimeert. 2. Pascal Vossius heeft Sint-Truiden een stukje metropolitische horeca-allure gegeven. Vanaf september duurt het weekend in Barza 4 dagen

Anciens & Nieuwkomers over 15 jaar ‘t NC Koen Poelmans

Erik Maris

(kok - langst in dienst) Op 15 jaar tijd is ons culinair aanbod enorm geëvolueerd. Zeker na de transformatie van ‘t Nieuwscafé waarin de open keuken centraal staat. Hierin geven we dag na dag het beste van onszelf. Op naar het volgend decennium zou ik zeggen!

(ober - 15 jaar in dienst) Toen ik gevraagd werd om voor ‘t Nieuwscafé te werken kon ik niet meer dan ‘waauw’ zeggen. Het was een soort openbaring in mijn carrière. ‘t Nieuwscafé is een never ending story want wie 15 jaar lang concepten kan blijven bedenken en steeds verrassend voor de dag komt, verdient eeuwige roem.

Peter Onkelinx (Trud’Or) 1. Voor en na mijn puberjaren is het de plaats die me inspireerde voor eigen concepten en is het een grote leerschool qua externe communicatie. 2. Evenementieel en horecamatig is hij het die Sint-Truiden op de kaart heeft gezet, iedereen in Vlaanderen kent Pascal Vossius van ’t Nieuwscafé. Hilde Vautmans (open VLD) 1. Ongelooflijke fijne avonden, onnoemelijk veel babbels, politieke debatten, eindeloze vriendschap, ontzettend veel plezier. 2. Pascal is altijd enorm ondernemend geweest en schuwde geen uitdaging. Hij bracht altijd ietsje meer en zette daardoor het uitgangsleven van Sint-Truiden serieus op de kaart. Egide Lismond (Nieuwsblad) 1. 15 jaar ‘t Nieuwscafé was voor Sint-Truiden een keerpunt in het uitgaansleven. ‘t Nieuwscafé zelf was een frisse invulling van een moderne lifestyle. De hele buurt werd zowat de Truiense Rue des Bouchers. 2. Pascal Vossius was de promotor van het uitgaansleven dat alleen in grootsteden thuishoorde. Ludwig Vandenhove (Burgemeester) 1. ’t Nieuwscafé was een trendsetter in de horecasector in Sint-Truiden, maar ook ver daarbuiten; 2. Pascal Vossius heeft als horeca-uitbater heel wat nieuwe, originele initiatieven genomen.

Jolien Deferm

Steven Otten

(kok - in dienst sinds januari 2010) ‘t Nieuwscafé heeft een grote rol gespeeld tijdens m’n jeugd. Ik heb er ontzettend veel leuke tijden beleefd en feestjes gebouwd. Het was en is nog steeds de plek waar je leuke mensen ontmoet. Sinds januari feest ik hier niet alleen, maar werk ik hier ook (lacht). Ik maak deel uit van een geweldig keukenteam onder leiding van een super chef-kok!

(ober - in dienst sinds maart 2010) Na 9 jaar Winston en een jaar Durondeaux heb ik met brasserie ‘t Nieuwscafé het perfecte evenwicht gevonden tussen een café en restaurant. Ik vind het ook een hele eer hier te mogen werken, jammer dat ik niet langer met Pascal kan samenwerken. Maar ik wens hem alle succes toe in zijn nieuwe uitdagingen.

Ann Peeters (Bigarreaux) 1. Ik hoop ook ooit hetzelfde te kunnen vieren met Bigarreaux. ‘t Nieuwscafé is 15 jaar non stop succes met een goede crew! 2. Een geweldige ondernemer en een goede leermeester! Jozef Croughs (HBvL) De opening van ‘t Nieuwscafé in ‘95 was memorabel. Niemand had zoiets gezien. De pers werd uitgenodigd en verwend en dat heeft Pascal altijd gedaan. Net zoals oneindig veel evenementen. Vaak hoor ik zeggen ‘Sint-Truiden is een evenementenstad’. Dat klopt, maar daarin heeft Pascal steeds een groot aandeel gehad.

Midweekfeesten

Bigarreaux

Ook deze zomer is het elke woensdagavond feest in Sint-Truiden. Peter Preuveneers verwelkomt je graag tijdens de Midweekfeesten, een co-organisatie van ‘t Nieuwscafé & Barza. Deze jubileumeditie staat weer garant voor enkele kleppers van formaat!

Onder het moto ‘samen sterk’ gaan we deze zaak in de toekomst nog meer in de aandacht brengen en betrekken in onze communicatie. Ann en Tom verdienen dit. Als jonge ondernemers komen ze verrassend uit de hoek in een uniek kader. XV3

NC15J-GAZET-v2.indd 3

30-03-2010 12:39:37


NC_A3_Saint-Tropez_O.indd 1

15 jaar communicatie & vormgeving • idearte.be

PRESENTEREN

27-05-2008 11:33:15

www.nieuwscafe.be

N Presents

Heilig Hartplein 5 • 3800 Sint-Truiden • T. 011/70 28 50 • F. 011/69 86 54

creatief wild 16 oktober - 5 januar i

After Work Party • 3de seizoen

TAKE OFF DONDERDAG 4 OKTOBER ZONDAGMENU

BREITLING PILOT CLUB Privé af te huren

idearte be

Elke zondag (uitgezonderd themadagen) van 12u tot 14u

XV4

NC15J-GAZET-v2.indd 4

30-03-2010 12:39:41

Nieuwscafe  
Nieuwscafe  

15 jaar ‘t Nieuwscafé, een mooi moment van feest en afscheid