Issuu on Google+

IVANA

kitchen view

living room view Plans 1:100 8 9 5

2

4

4 7

6

3 10

1. Office 2. Living room 3. Adult’s bedroom 4. Bathroom 5. Guest’s bedroom 6. Utility room 7. WC 8. Kitchen 9. Kid 1 10. Kid 2

1

staircase view

longitudinal section

exterior view

ARCHITECTURAL DESIGN 2 – KYJE – LOUKOTOVÁ STUDIO – WINTTERM ER TERM 2013/2014 ARCHITECTURAL DESIGN 5 - KYJE LINKLINK - SCHINDLER STUDIO - WINTER 2013/2014

concept scheme

NAME SURNAME YANA VASILENKO


The urban masterplan of the area was designed by Schindler Seko architects for Kyje, Prague 14. Sizes, limits for one plot: Gross Area (GA) of the site (house + front and rear garden) approx. (6+11+9)x 6m=156 sq.m Gross Floor Area (GFA) of one flor approx. 66sq.m No. of floors max. 3, ground floor (66 sq.m), upper floor (66 sq.m), attic floor (can vary), no underground level Front building limit line 6m from the street line Rear building limit line from 7m to 15m from front building line. The goal of the project was to create two raw houses for two different clients and adjust the design to their personal preferences an lifestyles . I was designing buildings for Ivana ( works from home as an architect, has husband and two kids) and David (young single men, Olympic champion in pentathlon).

Master plan

Front & rear garden scheme 1:200

_Urbanism


Ivana

The Concept of Ivana’s house is vertical separation of functional zoning. It creates different volumes/parts: 1. Staircase = vertical circulation 2. Corridors + storage = vertical circulation 3. Bathrooms, bedrooms, living room, office = living part

Ivana’s row house_ADV_Jan Schindler&Elan Fessler studio_Yana Vasilenko_ARCHIP_2013/2014

I_Concept


Longitudinal perspective section

I_Concept


The facade deserves special attention It is covered with facing bricks (klinker) in Arabian Mashrabiya style. Mashrabiya or Shanasheel is the Arabic term given to a type of projecting oriel window enclosed with carved wood latticework located on the second store of a building or higher, often lined with stained glass. The mashrabiy (sometimes shanshool or rushan) is an element of traditional Arabic architecture used since the middle ages up to the mid-20th century. It is mostly used on the street side of the building; however, it may also be used internally on sahn side. It creates nice light effects inside of the staircase and corridors and reflects interior space separation on the facade. Interior design Arabic style is repeated also in the interior decoration elements, for example ornamental ceramic tiles and carpets. The significant meaning has interior curtain wall, the wall is separating staircase from corridors, it is made of wood and it has openings, what creates feeling of “additional facade� inside of the building

I_Elevations_1:50


I_Sections_1:50


I_Plans_1:50


I_Interiors


I_Exteriors


Ivana has two teenage children. The rooftop is accessible and supposed to be used by them. It provides space for sport : rubberized surface for yoga or other aerobic activities/sport games. It can be also used as a place for parties. There is an outdoor chess and bar with small summer kitchen. The back yard works as a continuation of the living room and kitchen, so it can be used for outdoor dining or relaxation. There is a paved path which is going through all the yard, terrace with dining table, small pound, small pound which separates the yard from neighborhood. The important element of the backyard is family tree, it creates cozy atmosphere and creates a nice shadow. There is a small herb garden bed next to the terrace, so Ivana can use fresh herbs for cooking.

I_Garden scheme_Landscape detail


I_Sketches_working process


I_Scetches_working process


DAVID

concept scheme

living room view

kitchen view

bedroom view

atrium view

1. Garage 2. Living room 3. David’s bedroom 4. Bathroom 5. Guest’s bedroom 6. Utility room 7. WC 8. Kitchen

floor plans 1:100

2

3

3

8

8

1 6

exterior view

ARCHITECTURAL DESIGN 2 – KYJE – LOUKOTOVÁ STUDIO – WINTTERM ER TERM 2013/2014 ARCHITECTURAL DESIGN 5 - KYJE LINKLINK - SCHINDLER STUDIO - WINTER 2013/2014

7

NAME SURNAME YANA VASILENKO


David

The first part of the building has a function of entrance hall, garage, storage and technical facility. It is open to the street, the facade wall is missing, what provides ventilation and gives an open atmosphere to the ground floor. In case if the owner will want to close the garage there is a mesh structure, which is rolled to the ceiling and can be used if necessary. Next part of the buiding is living room, which has the highest ceiling and it is directly connected to the front yard with a swimming pool and terrace. The living room is connected is by staircase with the kitchen. Kitchen is an open space with cooking and dining zone. The next level is David’s bedroom. The huge bed is separated with wardrobe, which is hiding sliding wall, the wall is supposed to be used when guests are coming and David will need more privacy Next level is bathroom. The bathroom is big, so there is enough space to put jacuzzi,big shower and double washbasin. The top level is guest’s bedroom, which can be used as a work room too. Atrium creates physical, but not visual separation of the space, brings more light. The atrium is openable, so it can work also for ventilation.

David’s row house_ADV_Jan Schindler&Elan Fessler studio_Yana Vasilenko_ARCHIP_2013/2014

D_Concept


The facade is designed according to the main concept of the building, window openings are adjusted to the room function and person’s eye level. The facade material is klinker facing bricks, dark - grey color.

D_Elevations_ 1:50


D_Plans_1:50


D_Sections_1:50


D_lnterior


D_Exterior


The living room is directly connected to the front yard with a swimming pool and terrace. The terrace is movable, so the swimming pool can be hidden during the winter time.

D_Landscape_1:100


Materials and structure

atrium glass holding detail

The load - bearing structure is done with reinforced concrete, heating is hidden in the slab structure, the boiler is situated in the kitchen, in one of the cupboards, the chimney is going inside of the wall, through the atrium up to the roof top. The atrium top is covered with glass structure which is sensitive to rain and wind and closes automatically. There is a drainage system inside of the atrium on the ground floor, which is useful while cleaning or in case of the rain water leakage from the roof. The roof is plane with asphalted surface. 1. sliding door detail 2. wall detail, Klinker system

D_Construction details


D_Sketches


KYJE LINK Ivana+David

ADV_Jan Schindler&Elan Fessler studio_Yana Vasilenko_ARCHIP_2013/2014

_PORTFOLIO


Portfolio Architectural Design / row houses