Issuu on Google+

YAMINI KUMAR COLLECTIVE WORKS


CONTENTS RESUME G S A P P, C O L U M B I A U N I V E R S I T Y The Saturated Network Advanced Studio, Fall 2012 The Performative Reef Advanced Studio, Summer 2012 Enhancing Inuit Knowledge Advanced Studio, Spring 2013 the Sl(u)amp Parametric Realizations, Fall 2012 Bisonoric Volumes BIM, Spring 2013

S C H O O L O F A R C H I T E C T U R E , R . V. C O L L E G E Urban Mixed Use Semester 10, 2011 School of Design Semester 8, 2010

PROFESSIONAL WORK 632 Cox Street Sibertekture, 2014 Moola House Kumar Consultants, 2008


YA MINI KUMAR 37 Sidney Place, Brooklyn, NY 11201 E D U C AT I O N

yaminikumar@caa.columbia.edu

+1-917-769-7750

GSAPP, Columbia University, New York, USA May '12 - May '13 Master of Science in Advanced Architectural Design

School of Architecture, R.V. College, Bangalore, India August '06 - June '11 Bachelor of Architecture

COMPETITIONS/ ACHIEVEMENTS

GSAPP archiving and publication in "Abstract '12-'13" December '12 Fall semester studio project chosen for the school's yearly publication of student work.

High achievement in thesis project June ‘11 Received highest marks for the final semester undergraduate thesis project. Namma Metro Ideas Competition March ‘11

Member of the team that won the competition to design the interiors of the Mahatma Gandhi Metro Station. Competition conducted by the Bangalore Metro Rail Corporation and the Institute of Indian Interior Designers.

YSR Reddy Memorial Park Landscape Competition December ‘10 Member of the team that won the competition to design the memorial park in Vizag, India. Studio projects chosen among best projects for Annual March '07, '08, '09 Exhibition

Design projects of semesters 3, 5 and 6 were chosen among the best projects to be displayed at the Annual Exhibition, School of Architecture, R.V. College.

EXPERIENCE

Williams NewYork, New York, USA April ‘14 - to date Architectural Coordinator for an integrated brand-marketing company. Liaising with several prominent architecture firms to facilitate the marketing of high-end residential new developments. Sibertekture, New York, USA October ‘13 - February ‘14 Junior architect. Prepared construction drawings for the remodelling of a residence in Long Island, New York. Modo Design, New York, USA September ‘13 - October ‘13

Junior architect. Prepared concept drawings for the interior design of an office space in Manhattan and designed a scheme for residential apartments in Mexico.

Per-forma Studio, New York, USA August ‘13 - September ‘13

Junior architect. Developed the schematic design and created a 3d model of a 20,000 sf lifestyle retail store for a new brand launching in India and the Middle East.

Kumar Consultants Architects, Bangalore, India September '11 - April '12

Full time architect after graduation and part time as an undergraduate. Developed design drawings and 3d models of new construction residential, office and hospitality projects.

Pierre d'Avoine Architects, London, UK August '09 - November '09

Intern architect. Built models of the firms projects that were displayed at the Land-ArchitecturePeople exhibition held at Copenhagen, built a model and prepared preliminary drawings for a remodelling project in London.

SKILLS

L A N G U AG E S

AutoCAD: Proficient. Used extensively to date from the beginning of my undergraduate studies. Rhinoceros: Proficient. Used extensively for 3d modelling and VRay rendering. SketchUp: Proficient. Used extensively for 3d modelling and VRay rendering. 3ds Max: Good knowledge of Mental Ray and VRay rendering. Revit Architecture: Moderate knovwledge. Grasshopper: Moderate knowledge. Adobe Creative Suite: Proficient knowledge of Photoshop, Illustrator and InDesign. Proficient in English (first language). Verbal and writing ability in Hindi. Verbal ability in Kannada and Tamil.


YA MINI KUMAR 37 Sidney Place, Brooklyn, NY 11201 REFERENCES

yaminikumar@caa.columbia.edu

Sarika Bajoria

Principal, Per-forma Studio, New York sarika@performastudio.com +1-267-257-1618

Gustavo Vallejo

Principal, Sibertekture, New York czambrano@sibertekture.com +1-212-706-9150

Frederic Levrat

Professor, GSAPP, Columbia University, New York fredlevrat@gmail.com +1-646-641-7976

Aparna Kataria

Design Head, Kumar Consultants, Bangalore kumar_consultants@yahoo.com +91-80-2535-6028

+1-917-769-7750


The Saturated Network An Interface between the Campus and City

NYU, Greenwich Village, New York Frederic Levrat, critic Advanced Studio, Fall 2012 GSAPP, Columbia University

The Saturated Network is an interface between NYC and NYU. It is a mix between an interactive library, a public space and a museum. It is a miniature model of its own city of New York. Just like New York is a melting pot of culture, people, professions and many more complex layers, The Saturated Network has a complex overlap of public spaces, cafeterias, cultural spaces, recreational spaces, exhibition halls, university and housing facilities. The building comprises both public spaces and private university and housing facilities. Although the private facilities are inaccessible to the public, all these spaces are visually connected. Access to these spaces is via two ramp systems that cross each other and meet at some points, one ramp being for the public and the other being for the NYU students. Architecture here is the medium of spreading knowledge. It is the medium by which knowledge from the campus is dissipated to and shared with the public.

06


07


08


09


SITE

BASEMENT - NYU STUDENTS SPORTS FACILITY

LOBBY LEVEL

RAMP CIRCULATION

ACADEMIC BLOCK AND BRIDGE

HOUSING

10


ENTRANCE LEVEL

STRUCTURE AND SERVICE CORES

FLEXIBLE SPACES

NYU AND PUBLIC SPORTS FACILITIES

BRIDGE CONNECTING CAMPUS

CONTEXT 11


TRANSVERSE SECTION

LO N G I T U D I N A L S E C T I O N 12


13


14


15


16


17


18


19


The Performative Reef A bridge between ecology and architecture Hudson River Waterfront, New York Kate Orff, critic Advanced Studio, Summer 2012 GSAPP, Columbia University

The project is about returning to the river’s waterfront its Pier 54, re-imagined as a vibrant, dynamic, ecologically rich performance pier, supporting life above and below it. During the past decade, Pier 54 was used to host various types of performances, from skateboarding to concerts, to temporary exhibitions. The pier was closed due to concerns about the structural stability of the wood piles. My project explores the use of ‘Biorock’ to create a new, sustainable foundation for the pier. Biorock is the accretion of minerals dissolved in salt water onto a metal substrate, when a small electric current is passed through electrodes. The process grows marine ecosystems such as oysters. The benefits of these ecosystems are natural water filtration and storm surge protection.

20


21


INITIAL CONCEPTION OF PROJEC T

PRINCIPAL IDEAS OF PROJECT

INTEGRATING ECOLOGY AND ARCHITECTURE, SUSTAINABLY

MEGASTRUC TURE SUPPOR TING THE ROOF AND PIER, AND FORMING BIOROCK UNDER WATER

MEGASTRUC TURE FORMING BIOROCK UNDER WATER 22


BIOROCK FORMATION

PRECIPITATION OF MINERALS

BIOROCK MANUFACTURING

OYSTER GROWTH ON BIOROCK

PRECIPITATION OF MINERALS

CORALS TIED TO BIOROCK

ARTIFICIAL BIOROCK REEFS 23


ENTRANCE

FLEXIBLE EVENT SPACE

UNDER WATER GLASS ROOM

STAIRS TO WATER

0

50

100

200

LEVEL 1 AXONOMETRIC PLAN

24

400


OPEN CLASSROOMS

STEPPED VIEWING SPACE

STEEL FORMING BIOROCK

0

50

100

200

STAGE

400

LEVEL 2 AXONOMETRIC PLAN

25


ELEVATOR

TOILETS / SERVICES

CONTROL ROOM

0

50

100

200

LONGITUDINAL SECTION

0

50

SECTION DURING HIGH TIDE

26

100

200

SEATING AND OPEN CLASSROOMS


STEPPED VIEWING SPACE

UNDER WATER GLASS ROOM

STEEL STRUCTURE AND SOLAR FABRIC

STAGE

STEEL MESH FORMING BIOROCK

27


28


29


30


31


32


33


Empowering Inuit Knowledge

Exploring the Arctic snow landscape and urban industrial landscape Clyde River, Nunavut, Canada Newtown Creek, New York Leslie Gill, critic Advanced Studio, Spring 2013 GSAPP, Columbia University

Scientific Outpost

Clyde River, Nunavut, Canada This project is the design of a scientific outpost at Clyde River involving scientist and Inuit interaction, in order to combine Western science and Inuit knowledge, to record the changes taking place due to global warming. The scientists also interact with the Inuits to archive their diminishing oral traditions. The outpost comprises a home for four scientists, an office space and a conference room to hold meetings and workshops with the Inuits. The project explores the use of snow as a natural insulating material.

34


Clyde River, Nunavut, Canada

35


36


37


0

PLAN

1 - ENTRANCE 2 - CONFERENCE ROOM 3 - OFFICE 4 - LIVING 5 - DINING / KITCHEN

38

6 - BEDROOM 7 - FITNESS SPACE 8 - TOILET 9 - GARAGE , MISCELLANEOUS STORAGE

5

10

20

40


2

1

3

4

0

SECTION 1 - 1

5

6 5

20

40

1

7

4

0

SECTION 2 - 2

1 - GARAGE 2 - ENTRANCE 3 - LIVING / DINING / KITCHEN 4 - CORRIDOR

10

5

5

10

20

40

5 - BEDROOM 6 - CONFERENCE ROOM 7 - OFFICE

39


40


41


42


43


New York Arctic Archival Center Newtown Creek, New York The Arctic Center at Newtown Creek will serve as a conference centre for the various organizations carrying out research. Changes in climate that are recorded at Clyde River will be archived at this centre and communicated to the public. The building comprises living quarters for researchers, research and office spaces, an exhibition hall and restaurant open to the public, conference rooms and an auditorium for larger seminars and conventions. Each of these programs have access from underneath the building. The project also has a large public facet to it. There is a lack of parks and public spaces in this industrial area. Hence, the building supports a public park on its roof, and more public space in its underbelly, giving people direct access to the creek. The Arctic outpost at Clyde River and the Arctic Center at New York both have a ‘reactive roof ’ in common.

44


45


Semi- public Private

Private

Private

Public underbelly leading to water

46

Pub


blic

Public roof park

Private

Semi- public

47


47TH AVENUE

UP

UP

UP

UP

UP

A B

DN

2

29TH STREET

27TH STREET

DN

4

DN

DN

3

ENTRANCES:

A - PUBLIC SPACE UNDERNEATH BUILDING LEADING TO CREATE SPACE MEANT FOR FLEXIBLE ACTIVITIES

1 - APARTMENTS, OFFICE SPACE AND ACCESS TO ROOF 2 - EXHIBITION SPACE AND RESTAURANT

3 - CONFERENCE ROOMS 4 - AUDITORIUM

B - ENTRANCE TO ROOF PARK

LEVEL 1 PLAN

0

50

100

400

200

9

1 2

2

3

8

SITE SECTION

48

1 - APARTMENTS FOR RESEARCHERS 2 - RESEARCH AND OFFICE SPACE 3 - EXHIBITION SPACE 4 - RESTAURANT 5 - CONFERENCE ROOMS

6 - SEMINAR HALL 7 - SERVICES AND STORAGE 8 - PUBLIC SPACE LEADING TO CREEK 9 - PUBLIC ROOF PARK 10 - PUBLIC UNDERBELLY

4


7

7

3

1

6

7

5

4

2

1 - APARTMENTS FOR RESEARCHERS 2 - RESEARCH AND OFFICE SPACE 3 - EXHIBITION SPACE 4 - RESTAURANT 0

LEVEL 2 PLAN

5

5 - CONFERENCE ROOMS 6 - SEMINAR HALL 7 - TOILETS

6

100

50

400

200

7

0

50

100

200

400

49


50


51


52


53


the Sl(u)amp Member of team of four Parametric Realizations, Fall 2012 GSAPP, Columbia University

FINAL DIGITAL MODEL

WOOD RING

WOOD RING

BASE

BASE

LAMP

LAMP

TWINE/STRING

TWINE/STRING

MODULAR LAMP SYSTEM 54


PROTOTYPING

FABRICATION

MATERIAL STUDIES

FINAL MODEL

55


Bisonoric Volumes Member of team of three BIM, Spring 2013 GSAPP, Columbia University PARAMETRIC COLUMN SYSTEM The column system is adaptive to the height between two floors. The two basic reactions are the radius increases as the height decreases, therefore the radius decreases as the height increases. The members that form the column are adaptive within the radius ensuring that all members stay within a bundled system. Radius = ((-1/10) * Height) + (46’ / 8) Column Members = (radius * 3) / 1’

PARAMETRIC FLOOR SLAB SYSTEM The floor system reacts to an attractor point which controls the curvature of each level, between a predetermined minimum and maximum height. SlabOffset = if (adaptiveDis < 100’ , 1000 sf / adaptiveDis, AdaptiveDis / 10) adaptiveDis = Distance (cornerPoint, attractorPoint)

PARAMETRIC BUILDING WITH EACH SLAB HAVING A DIFFERENT CURVATURE The goals of our exploration were to create varying spaces within the confines of a tower configuration and to have the maximum impact through the deformation of crucial tectonic elements that define a building.

56


57


Urban Mixed Use Efficiency within challenging space constraints Malleswaram, Bangalore, India Thesis, Semester 10, 2011 School of Architecture, R.V. College

The intent of the project was to design a compact mixed use complex catering to the growing needs of the area. Mixed use complexes are relatively new in Bangalore and many parts of India, and building them is necessary to keep up with the countryâ&#x20AC;&#x2122;s rapid urbanization. Introducing mixed use developments will bring in a different culture into the city where people do not have to depend on travelling large distances to reach their destinations. I chose to propose the design for an upcoming project being built by one of Indiaâ&#x20AC;&#x2122;s largest developers, around a major metro station. The site is located on Sampige road adjacent to Mantri Square Mall, which has a very strong impact on the site. The footfalls are 70 to 75000 people on weekends and 35 to 40000 people on weekdays. This causes a lot of vehicular and pedestrian traffic. The localities around the site are diverse. It is an area comprising of all sections of society, ranging from the upper classes to slum dwellers. The focus of the project is the building towards the rear of the metro station. A commercial building has been proposed towards the front of the metro station in the master plan.

58


59


60


61


+ 6.0 M

PRO AD PROPOSED RO

+ 5.0 M

8

8

4

ME

TR

TIO TA OS

N

+ 3.0 M 3

2

1

9 10 12

+ 2.0 M

8 11

+ 1.0 M 13 12

GROUND FLOOR PLAN

62

SAMPI

ED R

5

+ 4.0 M

8

POS

OAD

D GE ROA

3


+ 8.0 M 7

+ 7.0 M

6

12

MANTRI MALL

0

50

100

200

01 - EXIT FROM METRO PARKING 02 - ENTRY/EXIT FOR RESIDENTS 03 - RAMP FOR FIRE ESCAPE VEHICLE 04 - EXIT FROM RESIDENTIAL PARKING 05 - ENTRY FOR RESIDENTIAL PARKING 06 - ENTRY FOR METRO PARKING 07 - ENTRY FOR FIRE ESCAPE VEHICLE 08 - LIFT LOBBY 09 - ENTRY/ EXIT FROM METRO 10 - PODIUM 11 - PUBLIC SPACE 12 - SERVICES 13 - BUS STOP

63


2

2

2

2

2

2 4 6

1

1 3

3

5

1

2

6

01 - LIFT LOBBY 02 - SHOP 03 - CAPSULE ELEVATOR 04 - SERVICE STAIRCASE 05 - STAFF CANTEEN 06 - TOILETS

RETAIL - LEVEL 3

4

1

1

3

1

2

3

01 - LIFT LOBBY 02 - STORAGE 03 - PAVED LANDSCAPE 04 - SERVICE STAIRCASE

SERVICE APARTMENTS - LEVEL 1

5 5 3

6 4

8 1

1

7 1

2

9

10

01 - LIFT LOBBY 02 - BADMINTON 03 - SQUASH 04 - CARDS ROOM 05 - CONFERENCE ROOM 06 - LIBRARY 07 - RECEPTION 08 - RESTAURANT 09 - TOILETS 10 - STAFF TOILETS

CLUB HOUSE - LEVEL 1

3 4

2

5 1

2

1

4 1

CLUB HOUSE - LEVEL 2

0

64

50

100

200

6

01 - LIFT LOBBY 02 - TABLE TENNIS 03 - GAMING ROOM 04 - SNOOKER 05 - RESTAURANT 06 - KITCHEN


2

2 2

2 1

1

3i

3i 3i 1

3i

4

RESIDENTIAL APARTMENTS - TYPICAL LEVEL 1

2

2 2

2

3ii

1

3ii

1

3ii

3ii

1

4

RESIDENTIAL APARTMENTS - TYPICAL LEVEL 2

2 2 3i

2

1

1

3i

4

3i 3i

1

RESIDENTIAL APARTMENTS - TYPICAL LEVEL 3

2 2 3ii 2 1

1 3ii

3ii 4

3ii 1

RESIDENTIAL APARTMENTS - TYPICAL LEVEL 4

0

50

100

1 - LIFT LOBBY 2 - SINGLE LEVEL 2 BED 3 i - DUPLEX 3 BED-LEVEL 1 3 ii - DUPLEX 3 BED-LEVEL 1 4 - SINGLE LEVEL 3 BED

200

65


0

LONGITUDINAL SECTION

66

50

100

PARKING

PUBLIC

RETAIL

SERVICE APARTMENTS

CLUB HOUSE

GREEN TERRACES

RESIDENTIAL APARTMENTS

SERVICES STRUCTURAL CORES AND VERTICAL TRANSPORTATION

200


67


68


69


School of Design Integration of exterior and interior, formal and informal

Whitefield, Bangalore, India Semester 8, 2010 School of Architecture, R.V. College

The design features an integration of exterior and interior spaces, porosity, and the â&#x20AC;&#x153;in-betweenâ&#x20AC;? spaces as the most important spaces for interaction. Also integrated into the buildings are atriums, courtyards for natural light and ventilation, and terraces. The School of Design comprises: - The Academic Block: Departments of Graphic Design, Media and Film, Product design, Textile Design and Animation. - Arts Centre: Studios for sculpture, painting and studios.

individual artist

- Library - Canteen - Student hostels - Faculty housing Site area - 10 acres Site context: The site is cut into three by two major roads: Hosur road and Sarjapur Road that intersect each other just outside the site. The immediate surroundings are largely underdeveloped. There is a resort located on the West of the Site. There are a few tech parks located in the surrounding areas whilst many are expected to come up.

70


71


AXONOMETRIC MASTER PLAN

72


STUDENT DORMITORIES

SPORTS COMPLEX

ACADEMIC BLOCK

ADMINISTRATION

AUDITORIUM

GALLERY

ART STUDIOS

LAKE

PARKING

ENTRANCE

LIBRARY

CANTEEN

FACULTY HOUSING

73


LEVEL 1 PLAN

0

50

100

LEVEL 3 PLAN

0

50

100

1 - STUDIO 2 - WORKSHOP 74

3 - LABS 4 - TOILETS

5 - CIRCULATION 6 - CLASSROOM

7 - FACULTY 8 - OPEN STUDIO

9 - ART DIRECTION 10 - SHOOTING FLOOR


75


76


77


632 Cox Street

Cost effective remodelling and extension of a home

Franklin Square, Long Island, USA Professional work, 2014 Sibertekture

The project involved remodelling the existing house, the addition of a garage and the extension of the second floor. I prepared a construction drawing set for the Department of Buildings.

78


79


FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN 80


SECTION E

DETAIL AT EAVE

GARAGE WALL FOOTING SECTION 81


Moola House

Four apartments full of light, colour and space

Richmond Town, Bangalore, India Professional work, 2008 Kumar Consultants Architects

The project involved demolishing the existing old house and designing four modern apartments for four siblings. The clients wanted large, flexible spaces, well lit interior spaces and a large garden. A bar on the terrace was added later, as an entertainment space. Total built up area - 17,762.9 sft The site is located in the heart of the city, in a residential area on Wellington Street. It is within close proximity to Richmond Road and Hosur road, two of the busiest roads in the city. I worked on the initial design schemes of the apartments, and later on designing the interiors of the entertainment room and the bar on the terrace.

82


83


SITE PLAN

84

T Y P I C A L F LO O R P L A N


85


2

1

1

KEY PLAN

2

ENTERTAINMENT ROOM PLAN

SECTION 1-1

The interiors are a combination of a modern and rustic style. A replica of Kandinskyâ&#x20AC;&#x2122;s work has been painted on the roof above the bar.

SECTION 2-2 86


87



Collective Works