Page 19

ağırlıklı olarak kullanıldığı soğuk mevsimlerde güneyden gelen güneş ışığının saydam güney cephesinden ve galerilerden girerek dolaşım alanlarındaki ısıtma ve aydınlatma gereksinimini azaltması amaçlandı. Ayrıca, İstanbul’un hakim rüzgar yönlerine dik konumlanan kütlede, sıcak/ılıman günlerde açılacak iç ve dış doğramalarla tüm iç mekanda çapraz doğal havalandırma sağlanması amaçlandı.

Cephelerde cam, alüminyum doğramalar, delikli metal ve fiberçimento paneller dışında malzeme düşünülmedi, renk kullanımı ve cepheyle bütünleştirilen yeşil doku ile yalınlığı bozmayacak bir çeşitlilik ve ritim yaratıldı. Dayanıklılık ve minimum bakım gerektirmesi açısından açık alan zeminlerinde beton plak taşları tercih edilirken, iç mekanlardaki dolaşım alanı zeminlerinde epoksi kaplama önerildi. Kütlelerin çevresini saran ahşap kalıp ile dökülecek brüt beton duvarların zamanla çiçekliklerden büyüyecek sarmaşıklar ile sarılarak birer yeşil duvara dönüşmesi öngörüldü.

iş sahibi: Şişli Belediyesi proje türü: Eğitim proje durumu: Uygulanmadı alan: 19.893 m2 tasarım: Aytaç Manço, Ali Manço, Zühtü Usta tasarım ekibi: Ali Manço, Zühtü Usta, Pavel Lejdar, Aytek Alkaya

maket

kütlesel uyum

kesitler

fonksiyon şeması

17 XXI - EYLÜL 2011

Makine mühendisleri ile yapılacak etütler doğrultusunda özellikle kapalı spor salonu altında kalacak toprakta ısı pompası uygulaması yapılabileceği düşünüldü. Ayrıca, yağmur suyu ve gri su kullanımı sistemleri, LED aydınlatmalar, aydınlatma otomasyonu, fotoselli ve tasarruflu vitrifiye elemanlar, yerel malzeme kullanımı gibi sürdürülebilir tasarım ve yapım yöntemlerinin uygulanması planlandı. Arsanın doğu-güneydoğu ucuna komşu çocuk parkı ve muhtarlık, arsanın projede oluşturulan kademelenmesinin devamı olarak yeniden düzenlendi. Muhtarlık en alt kotta planlandı, çatısı ise üzerindeki park alanının bir parçası haline getirildi.

açık alan dolaşım ağı

GÜNCEL

Doğal aydınlatma gereksinimi daha az olan laboratuarlar, depolar ve teknik mahaller alt katların iç taraflarında planlandı, böylelikle eğitim bölümü kütlesinin kat sayısı olabildiğince az tutuldu. Üzerine çıkılması yapısal sistem, erişim ve güvenlik açılarından uygun bulunmayan kapalı spor salonu ve eğitim bölümü çatılarına güney yönüne dönük fotovoltaik paneller yerleştirildi. Bunun dışında kalan tüm çatılar sert zemin ve yerel bitki örtüsü düzenlemeleri ile kullanılabilir duruma getirildi.

xxi eylul 2011  

xxi mimarlik tasarim ve mekan dergisi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you