Page 1

XU ZHANG

PORTFOLIO 2010-2019


CONTENTS

BLOOM I Art Center - 2019

02

Revit

INTERNSHIP WORKS I - 2019

18

Revit/Auto CAD/Sketchup

CROSSING I School Building - 2018

22

Revit

SOLID & VOID I One-Family House - 2017

36

Hand-made & Revit model

TRANSLATION-ROTATION I Community Library - 2015

44

Sketchup

SPACE DIALOG I Home Reformation - 2013

54

Hand-made model

OTHERS I Stand-Stool - 2017 Hand-made model

60

School Bus - 2010 Rhino

01


Project 01 BLOOM / Art Center Thesis_2019 Water, used for defence, trade and transportation, always plays an important role on a city’s development. The Art Center with a bridge is designed to connect activities spaces and people together to make art as part of people’s daily necessities. Through this art center design, my thesis explores how the architecture is used as an instrument to bring art back to people’s daily life. As a result, the art center will become a new plaza of Riva San Vitale.

Inspirated by Le Duc's geometrical drawings of mountain peaks, form was extracted from peaks surrounding Riva San Vitale.

02


03


Site Analysis Residents like arts. They listen to concert in a small backyard of municipality, children practice ballet in a small danceroom and drawing at school. Adults there like drinking, especially wine. There are several mini bars which are always full of people all year round. There are two main churches----Church of S. Croce and Baptistry of S. Giovanni, which locate along the two channels. The Art Center is located on the intersection point of extending lines of the channels, which is a good reaction to the meet-up shore, the churchs and people's daily life. Church of S. Croce

Municipality of Riva San Vitale Small concerts or performances were usually held in its small backyard.

Bars Baptistry of S. Giovanni A Ballet Studio Children practice ballet in a small room.

Virginia Tech Elementary School Children love drawing and post their works in school.

Concept Developing 1. EXTRACT from the mountain

04

2. CRACK to let people come through


If water goes up, it will flow into two drainage channels. One points to Church of S. Croce. The other one goes to Baptistry of S. Giovanni.

WATER FLOW

Residents come to the lake from different directions. They drink and talk, their children play in the playground there.

PEOPLE FLOW

3. LIFT middle part as an outdoor stage

4. CUT & TILT the roof to get better view, make access to different parts of the center.

05


Function Progress

MULTI-FUNCTION HALL

ENTERTAINMENT FOR BIRDS & PEOPLE

OUTDOOR STAGE

CAFE & RESTAURANT

GALLERY

Circulation

ROOF SPAECTATORY

OUTDOOR STAGE RESTAURANT GALLERY

MULTI-FUNCTION HALL

OFFICE & GREEN ROOM FOYER STORAGE & REHEARSAL DUCKS & KAYAKS KITCHEN CAFE STORAGE ROOM GALLERY

06

Each triangle piece has a certain function to satisfy residents' affection for arts. At the same time, the art center also provide local people a place for their own performances or art shows, then enrich their lives with art.


Acoustic Analysis From fan shape to

HALL SIDE SECTION

From fan shape to

MULTI-FUNCTION HALL, CURTAIN OPENED

HALL PLAN

From fan shape to

HALL BACK SECTION

MULTI-FUNCTION HALL, CURTAIN CLOSED

07

OUTDOOR CINEMA


OFFICE & GREEN ROOM

FOYER STORAGE & REHEARSAL

DUCKS & KAYAKS

KITCHEN

CAFE

STORAGE ROOM GALLERY

1ST FLOOR, 1/16"=1'-0

MULTI-FUNCTION HALL

RESTAURANT

GALLERY

MEZZANINE FLOOR, 1/16"=1'-0

08


MULTI-FUNCTION HALL

2ND FLOOR, 1/16"=1'-0

ROOF SPAECTATORY

OUTDOOR STAGE

ROOF PLAN, 1/16"=1'-0 09


SECTION B-B, 1:100

10


A B

C

B

C A

SECTION C-C, 1:100

SECTION A-A, 1:100 11


WALL SECTION DETAILING MARBLE EXTERIOR TILE SINGLE-PLY ROOFING MEMBRANE ROOF INSULATION FLASHING 1/2" RIGID INSULATION AIR SPACE WATER BARRIER THE HOOKS CAST-IN ANCHOR HOOKED BOLTS CAST-IN-PLACE CONCRETE

WATER LEVEL

SEABED WAFFLE SLAB FLOOR FLOATING TANKS

12


STRUCTURE

CONCRETE BEARING WALL STEEL

FLOATING COLUMN

TRANSITIONAL PIECE

GROUTED CONNECTION

MONOPILE

STRUCTURE PLAN

13


PROJECT ORIENTATION WEST ELEVATION, 1:150

NORTH ELEVATION

14


SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

15


16

FOYER SUNSET VIEW

DUCKS & KAYAKS


GALLERY

17

CAFE


INTERNSHIP WORKS - 2019.2-7 Veritas School_Master Plan & Renovation

GREEN LANE STUDENT CENTER

SOCCER FIELD ART CENTER BASKETBALL STADIUM

Bath County Visitor Center_New Construction

18


Saint Mary’s Campus_Master Plan

Saint Mary’s Campus_Ceremony Building & Science Building Renovation

SCIENCE BUILDING

CEREMONY BUILDING

19


NVCC Dinning Hall Renovation Bidding

Master plan

20

Existing Building


Scheme 1

Scheme 2

Renovated North-West

Tower Interior View

Renovated West Facade

Dinning Hall Interior View

21


22


Project 02 CROSSING/School Building 2nd Year Architecture Summer Core Studio 2018 The proposed design responds to a request for a new assembily building with Library, Workshops, Instructional Space and Exhibition Gallery located on the opening area before Cowgill-- the architecture academy building. Two new bus stations gave original inspiration of this proposed design. In the end, this design constitutes about 37,000 S.F. of educational space in the opening space. The design seeks to consider the most efficient way for students and teachers to go through the opening area after getting off the bus or parking in the garage. Thus, the building develped as an investigation into how the stream of the people through this space could have a new passing experience. This development took site into consideration, such as putting the building volume along the paths and protecting the people from precipitation.

23


Site Analysis Site is surrounded by Bishop, Cowgill, Whittemore and Hankock on the southeast side of Perry Street which all have classrooms. In addition, there will be two new bus stations along Perry Street. Thus, there will be much more students who will need go across this opening area to take class. Surrounding buildings have different heights. Crossing was designed in two different heights to maintain good view for surrounding buildings.

Hankock- Three floors Whittemore- Five floors

PER

RY STR E

ET

Cowgill- Four floors

Garage- Five floors

24


Conceptual Programming Main Funcions: Workshops 8000 sf Library 15,000 sf Exhibition Gallery 2000-2500 sf Multi-purpose Classroom 2500 sf

PATHS

EXTRUSION

SEPERATION

SUBTRACTION

New Bus Stations Library Workshops

Site Plan Hankock- Three floors Whittemore- Five floors

Cowgill- Four floors

Garage- Five floors

25


Floorplan & Egress

Ground Floor

INSTRUCTIONAL SPACE EXHIBITION GALLERY

COWGILL HALL

26


First Floor

STORAGE

LIBRARY STORAGE

RESTROOM

MEP

STORAGE

PLASTER OFFICE

OFFICE PLASTIC WOODSHOP

COWGILL HALL

27


Floorplan & Egress

Second Floor

STORAGE

LIBRARY RESTROOM OFFICE MEP

STORAGE

OFFICE

METALSHOP

OFFICE ROBOTICS METALSHOP

COWGILL HALL

28


Third Floor

LIBRARY LIBRARY RESTROOM

MEP

GREENROOF

COWGILL HALL

29


Solar Study Facade was designed according to sunlight and building orientation analysis. Due to the special form of this building, there are 12 facades existing. Considering different functions of two parts, vertical sun louver was arranged on the west side windows and horizontal sun louver was put on the south side ones for library part; smaller windos were chosed on workshop part.

30

CURTAIN WALL DESIGN

June 21 (summer solstice)

Dec 21 (winter solstice)


Structure Concrete and steel were seperately used in this building’s structure. Concrete columns and beams were used on Workshops part and steel columns and beams were used on Library part. The beams were both put along the edge of the building since the spans of the structure were less than 40 feet each.

CONCRETE COLUMN CONCRETE BEAM

STEEL BEAM STEEL COLUMN

31


Building Sections

North- South Section

32


West- East Section 33


34


35


Project 03 SOLID & VOID / One-Family House 2nd Year Architecture Core Studio 2017

This is a one-family house located on the hill in Blacksburg, Virginia. This project mainly focus on additions and subtractions of volumns, so that solid and void parts formed as a result.

36

A. ADDITION

B LIFT


TING & SUBTRACTION

37


Study Models The mass model is focas on the proportion and position of each part of the house. The wood section model is a series of study on layout, lights and shadows of the interior space.

Mass Model

1/16” = 1’-0”. walnut

Wood Section Model

1/4” = 1’-0”. 1/4 solidwood

Sunlight & Air flow analysis

38


Floor Plans The house was controlled in 2 levels so that there could be openings on the roof. In that way, more natural light could be introduced into the house. Besides, people could reach to the roof, enjoy good view and fresh air there.

READING AREA MASSAGE ROOM LIVING ROOM

GUEST BEDROOM

DINNING ROOM

KITCHEN

MOVIE NIGHT SWIMMING POOL

ENTRANCE

Main Floor

ROOFTOP

MAIN BEDROOM

Top Floor

39


Sections

Long Section

Short Section A-A

40

Short Section B-B


A

B

C

A

B

C

Short Section C-C

41


READING AREA

42


SWIMMING POOL

43


44


Project 04 TRANSLATION-ROTATION/ Community Library Solo Work 2015 The goal of the design is to test idea of providing the community center for the suburban new town in Guangzhou with the creation of a community library. Two main issues are addressed during the design. The combination of a central atrium space and small reading cells from the employment of the stepping space provide space for different residents, also accommodate varying activities. The sawtooth shape facade maximizes the view towards the lake. Also, elements like steps at the entrance all enhance the integration with the landscape.

HAND-PAINTED EFFECT 45


CONTEXT

The project is in the Phoenix City community, which is located in the suburbs of guangzhou. There is no big public interior place for community residents to get together. The library could provide an ideal hanging-out place for children of kindergarten, guests of the Phoenix Hotel nearby and residents due to the convenient traffic.

46


CONCEPT Simple repeated steps of stairs bring us endless feeling as well as a sense of beauty. They are gradually varied when we look from a special angle. The design of this community library is derived from the stair-steps. Its inner space is naturally divided into get-together area and relatively private area by spiral steps like stairs. The atrium space provides good daylight and natural ventilation.

47


COMMUNITY DEMAND Residents in the community can be categorized by age as four groups: Children Teenagers, Middle-aged and seniors. The programing of the community library/center is based on a thorough study on the demands of each resident group.

48


PROGRAMMING The alternation of concrete and glass panels creates the always north-facing apertures, which will help provide a soft-and glare-free reading natural lighting environment.

49


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

50

Lobby Interior Cafe Lavatory Elevator Staircase Viewing Stage Show Area Exterior Cafe Reading Area Projection Area Public Area Viewing Area


51


52


Spiral-up stairs symbolize infinite space as well as knowledge. Windows are toward north to protect books from direct sunshine. 53


This is my old home wit I could not have own sp

Project 05 SPACE DIALOG/ Home Reformation Solo work 2013

The challenges of the renovation are providing privacy for every family member within such small area and improve day light given the narrow but deep layout of the apartment. After study the usage of the apartment of each family member throughout the day. The idea of employing a convertible transition area is created to solve the problem. A operable furniture in the transition area, creates as the home center housing all family activities, also functions a divider at night to providing privacy for everyone.

54

STRUCTURAL A


th 31.66 square metres, which is so tiny that my parents and pace. Thus, I managed this reformation when 16 years old.

ANALYSIS

ACTIVITY ANALYSIS

Big room is utilized 24 hours per day, while small room is utilized 8 hours. Besides, almost 80 percent activities happened in the big room, while 10 percent activities happened in the small room as well as in the kitchen and bathroom.

55


Design Evolution

Plan after renovation

56


Convertible Space

57


FUNCTION MODE

MOVING TELEVISION WALL

The TV wall could be moved to the middle of the living room so that there would be a space on the other side of the TV wall for coffee.

Living room is divided into two spa coffee bar.

The TV three fo other tw suppor 58


ace: sofa sidve and

V wall could also transform to a big dinner table through olding plate. One is connected with the wall, whereas wo are alone and could be picked up. All three plates are rted by pulling rails under them. 59


Others CONVERTIBILITY/ Stand-Stool 1st Year Architecture Core Studio 2017

This project is to make a portable architecture chair which also can be converted into a stand for holding model. The concept of stool comes from letter “Z�. The difficulty of this project is how to decide the proper angle between holding part and supporting part. Through several 1/2 scale models tests, the final angle was determined.

60


61


DETAILS - STAND

62


DETAILS - STOOL

63


OTHERS - School Bus 2010

64


SCHOOL BUS Undergraduate school core studio, 2010

The design of the school bus is inspired by the ram and ladybug to create a firm but also unique appearance, which is attractive to primary school students. Elements, the horn of ram and the back curve of ladybug are mimicked on the bus in shaping the distinctiveness of the bus.

65


Xu Zhang 53 Skyhill Rd, Apt 303 Alexandria, Virginia, U.S. xuz9@vt.edu

66

Profile for Xu Zhang

XU ZHANG_Architecture Porfolio  

XU ZHANG_Architecture Porfolio  

Profile for xuzhang23
Advertisement