Page 1

Snow Piao Landscape Architecture

snowpiao@uga.edu

509-715-9924

Portfolio


Snow Piao snowpiao@uga.edu 509-715-9924 Bachelor’s Degree of Landscape Architecture, University of Georgia


4 6

Norum House | Residential Design 100 Trees | Theme Design

8

Backyard Design | Varied Seasonal Interests

10

Emory Hospital Rooftop Children Garden | Healing Garden

12

Caldwell Redesign | Problem Addressing

18

Design for Speed | Median Design

20 24

Oglethorpe | Conservation Subdivision Athens Green Metro | New Urbanism

34

Resume

Contents


Norum House Bubble Diagrams Foci

Garage

Garage

Foci

Garage Entertainment Area

Patio

Residenti The bubble diagrams focused on the functions, circulations, and the relationships between front yard and back yard. The conceptual diagrams were created in three different forms: curvilinear, rectilinear, and irregular, and the paving materials for these designs were stone, wood, and concrete.

Patio Plants Lawn

Master Plan

Plants

Plants

Patio Garden

Seating

Tree

Garden

BBQ

Plants

House

House

Plants Lawn

Plants

Plants

Lawn

Lawn

Lawn

Existing Plants

Stone Hill

House

Water

Foci Lawn

Conceptual Diagrams Garage

Garage

Shrub

Garage

Lawn

Garage House

House

House

Lawn Lawn

4

Lawn

Wood Floor


al Design The master plan was a combination of three bubble diagrams and concept plans. It focused on an easy ADA access to the front door, keeping some of the existing vegetations, adding a picnic table and chairs & water feature in the backyard, creating a enjoyable view from the kitchen to the backyard, which were based on the client requests. The drive way to the garage was paved by stones which can afford heavy weight, and the backyard patio’s material was wood, which is suitable for easy activities and relaxing. Picnic table and chairs Screening evergreen shrubs Existing tree

House

Lawn

Stone paving of driveway Entrance to front door (ADA) 0

5

10

20

30

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

5


100 Trees

Theme

This project is to describe one English word- Mystery, on a hypothetical 1-acre square site with one plant material and two ground cover materials. Based on the definition of mystery- “anything that is kept secret or remains unexplained or unknown”, a sequence of spaces formed a curvilinear design with varied topography, which will give visitors a serious of view changes and surprises every time they turn a different corner. The tree selection, weeping willow, reinforces the mysterious experience with their long pendulous branches blocking people’s view from see through the whole site.

6


Design

Legend Ornamental Grass Mulch Pond

Models

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

7


Backyard Design

Varied

The intention of this planting composition is to bring out different seasonal interests through a year. In spring, the skimmia blooms                    

   !                 "    #                       

Master Plan

8


Seasonal Interests Section Elevation

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

9


Rooftop Children Garden

Healing

The patient population for this rooftop garden are children. Based on this particular population, the design is focused mainly on making all entrances ADA accessible as well as welcoming and child- friendly; providing differentiation of spaces for pre-adolescent/ adolescent groups; providing a comfortable social environment with plenty of places for parents and staff to sit and share the space with children; providing as many options as possible for children to interact with nature through their senses and/ or hands-on activities, including opportunities for planting and harvesting; providing a range of appropriately scaled, accessible multi-purpose settings for social gathering of different types.

Master Plan Couch

Group Sitting Area Pergola

Fish Labyrinth 10

Window From Patient’s Room Birdhouse

Sculpture

Dining Tables with Chairs

Main Entrance To The Garden

Planter Water

Playhouse Benches

Window From Family Area Family/Wish Tree


Garden Section Perspective

Sitting Area Existing Entrance From Conference Room

Octopus Swing sets

The section perspective shows more features on this children’s garden. Starting from the left, the tall deciduous tree provides shading for the nearby seats. The sculpture is designed in children’s scale, which allows kids to crawl around. The playhouse’s roof is made of glass which is meant to let people experience an open view even when they are indoor. And at night, the lights will shine out of the house, creating a welcoming, comforting night view. The octopus is also the structure for swing sets, as shown on this perspective, which provides more color and fun for the children.

The wish tree is placed next to the playhouse, so children can hang their wishes or thoughts on the tree. Meanwhile, another child can also leave comments or thoughts under each note. In that way, the wish tree is more like a plant form for the children to communicate with each other when they are fighting against illness.

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

11


Caldwell Redesign

Problems

Perspective This perspective shows one of the many pocket gardens on site. As you can see, there are wood benches attached directly to the planters, in order to create a closer relationship between people and nature.

The bubble diagram indicates the traffic relationship and function relationship among different parts of the site. The road is mainly provided for pedestrian use but it’s also wide enough for emergency vehicle to pass through. 12

Bubble Diagram


Addressing The main goal of this Caldwell Hall redesign is to bring the pathway on the east edge of the Founders Garden (which is on the south side of the site) and planting space together. The concept is developed in a 45 angle format, with more seating area and planting space. The plants are used as primary tools for providing spatial definition, screening to buffer noise and sun, and emphasis the interesting focal points. The water fountain on the south side of this property is aimed to create sound attraction, which would potentially draw people going down and spend quality time enjoying the nature, perhaps during classes.

Master Plan

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

13


Caldwell Redesign

14

Blowup


Key Map

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

15


Caldwell Redesign

16

Planting


Construction Plan

Key Map

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

17


Design For Speed

Median

Pastel Practice on Trash Paper The idea behind this practice is to express yourself with pastel under music, based on the music’s melody, beats, and emotions. The three songs I chose were ‘You raise me up’, ‘Innocent’, and ‘Awesome God’. The graphics show the characters of each song, including the beats, volume changes, by using different colors.

You Raise Me Up

Innocent

Awesome God

18


Design This median design’s form is influenced by the previous music pastel practices. In order to minimize the distraction from the drivers and to make the view clear from both sides, this median is designed in large circles pattern with low perennial plants, so that the plants will not block the view for the drivers.

Master Plan

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

19


Oak Grove

Conserva

Site Inventory & Analysis

The four graphics above show information of existing slope, soil, vegetation, and hydrology of the site. After overlaying all these four drawings together, it turns out that the most suitable area for development is east side of the site along with the north and south edge of the site. The middle and middle to the west part of the site is covered by healthy mature trees, which should be preserved for environmental reasons. The pond should also be preserved for its calm, appealing view.

20


tion Subdivision

Lots Layout The site will be developed into a single family housing neighborhood. The main focus of laying down the road and the lots is try to minimize the length of the road while maximize the number of lots, in order to make the most profit. Each single family lot has a min. lot size as 8,000 sf, min. lot width as 60’, min. lot depth as 80’, min. front setback as 15’, and side& rear setback as 6’ and 10’. The right of way of the local street is 50’, with a 22’ pavement width and 25mph design speed. Local streets have a 8’ wide sidewalk and 6’wide tree planting strip along each side of the road. Road intersections must be at least 150’ apart between center lines, and the maximum cul de sac length is 800’.

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

21


Oak Grove Master Plan The master plan of this conservation subdivision development has 105 single family lots, with a minimum size of 8,000 sf of each lot. The economical goal is to minimize the road length as well as maximize the number of lots to achieve the biggest profit. The ecological goal is to make sure that each lot has direct access into green space. By achieving that, the design gathers the lots along the edge and leave a big open green space in the middle, and preserving as many existing trees on site as possible.

22

Conserva


tion Subdivision

Horizontal Road Alignment

Vertical Road Alignment

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

23


Athens Green Metro Site Inventory & Analysis

24

New Urba


nism Neighborhood Bubble Diagrams

Based on the site inventory information, the three bubble diagrams are created in a vary way to deal with the circulation, existing vegetation preservation, and different uses of the site. There are residential, commercial, and industrial( existing power plan) areas in this design. In order to achieve a harmonious environment of these three parts, vegetation will be used as screens to give each part privacy.

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

25


Athens Green Metro

New Urba Master Plan

Circulation Plan The circulation plan shows both vehicle route and pedestrian route. The goal of this design is to make the entire site walkable and wheel chair accessible. By achieving that, side walks are provided along the main street; a pedestrian bridge is provided on the south part of the site, crossing the train station plaza; and also, ramps are provided in front of each building.

Vehicle Route

Running Trail

Pedestrian Route

26

Snow Piao snowpiao@uga.edu

Athens Green Metro is designed as a highly mix-used residential & commercial neighborhood. The site locates off Athens highway and a train rail road which connects to Atlanta, which will provide intense travel flow on regular bases. The entire site is pedestrian friendly and wheel chair accessible. Each apartment and single family house has direct access to green space. Besides that, there are open green space for the community to gather. The core of this design is to Res create a comfortable and convenient Det environment for the community to live, work, and play.

509-715-9924


nism Neighborhood Trees Two- floor Apartment Street Parking Sidewalk Single Family House Driveway

staurant tail See Page

Shop

One- floor Apartment Power Plan

Shopping Mall Grocery Store Parking Lots Green Median Driveway Parking Lots Office With Parking Deck

Hotel with Green Roof Detail See Page Train State Plaza Detail See Page

Train Station

ADA Ramp Waiting Platform Parking Lots Green Roof Pedestrian Bridge Office

Rail Track 27


Athens Green Metro

New Urba Train Station Plaza Perspective

28


nism Neighborhood Detail

The Train Station Plaza is designed to maximize the convenience for both pedestrians and vehicles. The three one way lanes in front of the train station consists of two lanes driveway and one lane for pick up, on which the cars can stop and wait to pick up/ drop off people. The pedestrian bridge above the plaza mainly serves for people who want to get to the rest of the site without interacting with traveling people. The water fountain creates sound attraction for people to stop and enjoy. There are also stairs next to the fountain in case people want to get down to the ground from the bridge.

Key Map

Plan Pedestrian Bridge Water Fountain with Glass Bottom Car Planter with Seating Bench Train Station Plaza

Three Lanes One Way Vehicular Road Pick up Station

Section Elevation

Parking Lots

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

29


Athens Green Metro

New Urba

The green roof on this hotel building is connected with the pedestrian bridge on one side, and a bridge which connects to the running trail on the other side, so that people can get to the west side of the site easily. Considering the limited weight a roof can take, the plants in this design are mostly ornamental grasses, sedum, and turf.

Plan

Running Trail Bridge

30

Driveway

Hotel

Ornamental Grass

Bench


nism Neighborhood Hotel Green Roof Detail Perspective Key Map

Section Elevation

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

31


Athens Green Metro Perspective

32

New Urba


nism Neighborhood Plan

Restaurant Detail Plan ADA Ramp Stairs

Key Map

Platform Lawn Entrance/ Exit Lead To Downstairs Restaurant

The restaurant is connected with the train station by a pedestrian bridge so that it will provide a easy stop for people who travel in and out of the train station. The green roof on top of the restaurant can be used as a outdoor eating area to enjoy your food. It will also provide a pleasant outlook over the site. One side of this green roof is connected with the shopping mall. There is also a ramp connecting the roof , the restaurant, and the ground so that you can get to any part of this area as you want.

Lawn Bench

Perspective

Perspective People

Snow Piao snowpiao@uga.edu

509-715-9924

33


34


RESUME

Snow Piao Landscape Architecture Portfolio  

Bachelor of Landscape Architecture portfolio at University of Georgia.

Advertisement