Page 1

A little bit of everything about me

WIE BEN IK?

JANUARI 2012

1


2


Voorwoord Iedereen wilt ooit een tijdschrift maken of zelf bepalen hoe een tijdschrift eruit moet zien. Voor mij was het ook leuk om eens een tijdschrift over mezelf te maken. Ik vond het een uitdagende opdracht om voor school een egodocument te maken. Voor mij was het meteen duidelijk welke soort ik zou kiezen, een magazine. Ik heb in het verleden ook meegeholpen met het ontwerpen van een magazine en zelfs hele magazines ontworpen. Maar deze opdracht was anders en dat maakte het ook veel leuker want je bent zelf de baas over eigen werk. Mijn tijdschrift is een verzameling van eigen werk, vakantiefoto’s, inspiraties, een stuk geschiedenis over mijn Koerdische achtergrond en verschillende foto’s.

3


PERSO NAL p.6

PHO TOS p.8 VAKANTIE KOERDIS TAN p.10 4


5

KOERDI STAN P.14

AUDR EY HEP BURN p.26

BARC ELONA p.18

MY ART WORK p.28

CLAS SICS P.20

END p.40


6


7

Koerdistan, 2011


PHO TOS

8


9


10


1990

11

2011


12


13

Koerdistan 2007


KOERD Koerdistan is een historisch-geografische landstreek in het noordoosten van het Midden-Oosten die sinds 1918 verdeeld is over Turkije, Perzië (Iran), Syrië, Armenië en Irak en die voornamelijk bewoond wordt door Koerden. De Iraakse Koerdische Autonome Regio is het enige deel van Koerdistan dat officiële politieke erkenning geniet.

14


DISTAN Algemeen

De precieze grenzen zijn niet duidelijk, maar Koerdistan bestaat ongeveer uit noordelijk Irak (Koerdische Autonome Regio en enkele gebieden daarbuiten), noordwestelijk Iran (vooral West-Azerbeidzjan, Kordestan en Kermanshah), het uiterste noordoosten van Syrië (Al-Hasakah), de oostelijke en zuidoostelijke regio van Turkije en een klein gebied in Armenië. Het gebied heeft een geschatte oppervlakte van ongeveer 191.660 km² tot 392.000 km², afhankelijk van welke gebieden ertoe worden gerekend. Het bestaat voornamelijk uit bergachtige streken (Zagros- en Taurusgebergte) en enkele lagergelegen woestijnachtige streken.Het gebied wordt bevloeid door de twee grote rivieren Tigris en Eufraat. Het gebied wordt voornamelijk bewoond door de Koerden, waaraan Koerdistan zijn naam heeft te danken. Naar schatting zijn er ruim 30 miljoen[3] Koerden, waarvan de meeste in Koerdistan zelf wonen; de overige Koerden wonen verspreid over Azië, de Verenigde Staten en vooral Europa. Koerden spreken een Iraanse taal, het Koerdisch, en vieren Newroz (het begin van de lente) wat een aanduiding is voor hun zoroastrische en Indo-Europese afkomst.

Koerden De Koerden zijn een volk, verspreid over verschillende landen, met ruim 35 miljoen[5] mensen die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen. Tegenwoordig verblijven er naar schatting ruim één miljoen Koerden in Europa. De Koerden behoren tot de Iraanse volkeren. Ze stammen vermoedelijk af van de Meden en spreken het Koerdisch in meerdere varianten en dialecten. De Koerden wonen onder andere in Turkije, Syrië, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en in de vroegere Sovjet-Unie. Het is een van de volkeren die een eigen taal en cultuur hebben, maar geen eigen staat. In Irak hebben de Koerden, na de val van het regime van Saddam Hoessein, vergaande autonomie verworven. Aan het begin van de 20e eeuw, toen het Ottomaanse Rijk werd opgedeeld, was in het Verdrag van Sèvres (1920) au-

15

tonomie voor de Koerden voorzien, met de mogelijkheid tot onafhankelijkheid na enkele jaren. Hiervan is niets terechtgekomen, door de opstand van Turkse patriotten onder leiding van Atatürk waardoor het verdrag nooit rechtsgeldig werd. De Vrede van Lausanne in 1923, die de grenzen van het moderne Turkije vastlegde, repte met geen woord over de Koerden. De herkomst van de Koerden is niet geheel duidelijk, mogelijk zijn zij ook verwant aan de Meden uit de Oudheid. Hun taal, het Koerdisch, is een Indo-Iraanse taal, net als het Perzisch.

Religie De meeste Koerden zijn religieus. Circa 90% is moslim en ook zijn veel Koerden Jezidi’s. Een klein deel, circa 5%, is christelijk en er bestaat zelfs een kleine joodse minderheid. Van deze laatste groep is sinds de onafhankelijkheid van Israël een deel naar dit land geëmigreerd. In de 7e eeuw hebben de meeste Koerden zich bekeerd tot de islam na de Arabische invasie. Volgens velen[bron?] hadden de Koerden vroeger Zoroastrisme als geloof, vandaar ook dat ze elk jaar het zoroastrische nieuwjaar uitbundig vieren. Newroz is het feest waarbij de komst van de lente gevierd wordt. Het feest is afkomstig uit Centraal-Azië en Voor-Azië. In de Centraal-Aziatische landen en in Iran wordt dit feest ieder jaar uitbundig gevierd. In Turkije wordt dit feest door de Koerden van oudsher al gevierd. De Koerdische Autonome Regio, ook wel Iraaks Koerdistan genoemd, is een federaal erkende autonome regio in het noorden van Irak. De regio is in 1992 gestabiliseerd en was tot de erkenning van de Iraakse grondwet in 2005 de facto onafhankelijk, maar de jure wel onderdeel van Irak. Sindsdien is het een federaal erkend gebied, en tevens de enige Koerdische politieke entiteit in de wereld. De Koerdische Autonome Regio grenst in het oosten aan Iran, in het noorden aan Turkije en een klein stukje aan Syrië en verder aan (de rest van) Irak. De regio heeft als hoofdstad Arbil (Koerdisch: Hawlêr). Hier zetelt ook het parlement. In de tijd van de Ba’ath-regering werd dit gebied als ‘Koerdisch Autonome Regio’ erkend.


16


17


BARCELONA 2011

18


19


C L A S S I C S CARS, MEN & WOMEN 20


21


22


23


24


KEEP CALM AND

GROW

A MOUSTACHE 25


HEPBURN

AUDREY

26


Ik ben een groot fan van Audrey en heb een aantal films van haar gezien. Voor mij is zij de mooiste vrouw allertijden, daarom vond ik het nodig om haar even ruimte te geven in mijn magazine.

27


MY 28


Artwork

29


30


31


Koerdische volkslied Hey Vijand Hey vijand de Koerdische natie leeft met zijn taal Kan nooit verslagen worden door wapens der aller tijden Laat niemand zeggen Koerden zijn dood Koerden leven, Koerden leven Hun vlag zal nooit vallen Wij de jeugd zijn de rode kleur van de revolutie Kijk onze bloed we hebben geofferd op deze weg Laat niemand zeggen Koerden zijn dood Koerden leven, Koerden leven Hun vlag zal nooit vallen Wij zijn de kinderen van de Meden en Keyhusrew Beiden ons geloof en religie is ons Vaderland Beiden ons geloof en religie is Koerd en Koerdistan Laat niemand zeggen Koerden zijn dood Koerden leven, Koerden leven Hun vlag zal nooit vallen De Koerdische jeugd is als leeuw in opstand gekomen Om de kroon van het leven te versieren met bloed Laat niemand zeggen Koerden zijn dood Koerden leven, Koerden leven Hun vlag zal nooit vallen De Koerdische jeugd is der aller tijden bereid en Vooraltijd gereed om hun leven te offeren Alle leven offeren, alle leven dat ze hebben

32


Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young.

Henry Ford 33


34


35


36


37


38


ga ve rd er met le zen 39


Diseno  

Egodocument in opdracht van school

Diseno  

Egodocument in opdracht van school

Advertisement